Omvärldsbevakning vecka 43

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 25 oktober


OMVÄRLDSBEVAKNING 20:30

Inget nytt att kommentera.

OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGSITUATIONEN 20:30

Rädda barnen varnar för att överenskommelsen kan drabba barn
Rädda barnen varnar för att den politiska överenskommelse som slöts i fredags kan drabba barn. Eftersom ensamkommande vuxna endast beviljas tillfälligt uppehållstillstånd enligt planen, menar Rädda barnen att det kan innebära att fler barn kan tvingas fly på farliga vägar. Barnfamiljer beviljas fortsatt uppehållstillstånd i enlighet med tidigare regler. Mer info hos Sveriges Radio.

Manifestation i Trollhättan
Över tusen personer deltog i fackeltåg och manifestation mot rasism, hot och våld på i Trollhättan tidigare i dag.
Kommentar: Inget i media tyder på stökigheter.

Gränsfrågan hetast i EU
Gränsfrågan står högst på agendan när ledarna för tio EU-länder och tre ansökande träffas i dag, skriver SR.

SAMMANFATTNING SENASTE DYGNET 16:00

Fortsatt mycket fokus på attacken i Trollhättan. Närstående intervjuas och många samlades under dagen för en tyst minut för offren. Enligt polisen ska fler utlandsfödda än vanligt ha hotats under de senaste dagarna.

OMVÄRLDSBEVAKNING 15:00

Tyst minut och manifestation i Trollhättan
Ett hundratal personer samlades på Kronogårds torg i Trollhättan i dag klockan 14 för att hålla en tyst minut för offren i knivdådet, skriver Sveriges Radio. Klockan 17 anordnas också en manifestation, som P4 Väst kommer att direktsända från.
Kommentar: Följer manifestationen och eventuella reaktioner på den.

OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGSITUATIONEN 15:00

Fler hot mot utlandsfödda
Enligt polisen i Västsverige har fler utlandsfödda än vanligt blivit utsatta för hot efter attacken i Trollhättan i torsdags. Enligt Göteborgs-Posten rör det sig framför allt om hot riktade mot nyanlända i regionen.

Många flyktingar hälsoundersöks inte
En granskning som Ekot har gjort visar att fler än hälften av alla asylsökande inte blir hälsoundersökta när de kommer till Sverige, trots att de har rätt till det.

Inga extra resurser till inre utlänningskontroll
Enligt tidigare instruktioner från regeringen ska polisen skärpa den inre utlänningskontrollen. Detta har de dock inte fått några resurser till, skriver Sveriges Radio P4 Värmland.

Kompetens ska tas om hand
Nyanländas yrkeskompetens måste tas om hand, säger näringsministern till Sveriges Radio.

Väldelad ledare
Peter Wolodarskis ledare har delats mycket i sociala medier under dagen. Om varför Sverige behöver sammanhållning och kompromisser.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08:00

Inget nytt att kommentera.

Lördag 24 oktober


OMVÄRLDSBEVAKNING 23.30

Lastbilar i brand på industriområde i Helsingborg - rökutveckling
Minst sex lastbilar brann på Ättekulla industriområde i Helsingborg på lördagskvällen, enlig SR P4 Malmö. Räddningstjänsten uppmanade människor att stänga dörrar och fönster för att undvika rök.
Kommentar: Branden under kontroll, gynnsam vindriktning enligt räddningstjänsten

Oväder på Kanarieöarna
Kanarieöarna har drabbats av regnoväder som lokalt har orsakat ett stort antal översvämningar och jordskred, rapporterar lokala medier enligt DN. Värst drabbat är staden Telde på östra Gran Canaria.
Kommentar: Flera tusen svenska turister finns på Kanarieöarna. Ingen av de stora researrangörerna har fått några problem inrapporterade eller samtal från oroliga resenärer, enligt DN.

Säpochefen till riksdagen efter asylbränder
Enligt SR Ekot har Säpochefen och Rikspolischefen kallats till riksdagens justitieutskott efter fem misstänkta brandattentat mot asylboenden på en vecka. Utskottet vill veta vilken beredskap polisen har för att säkerställa att Migrationsverket och kommuner som är värdar kan sätta in åtgärder.
Kommentar: för kännedom

OMVÄRLDSBEVAKNING 18.30

Polis har fått särskild utbildning i skolskjutningar
Sedan ett par år har svensk polis fått särskild utbildning i skolskjutningar och lärt sig att hantera dödligt våld skriver DN. Polisen ska inte längre invänta en insatsstyrka utan agera snabbt.
Kommentar: För kännedom

Storm och oväder i västra Turkiet
RSOE rapporterar att oväder med skyfall och översvämningar har ställt till problem i de västra delarna av landet:  bl a Antalaya. Det finns inga rapporter om allvarliga skador.
Kommentar: Inga särskilda råd till resande hos Sveriges ambassad i Ankara. Följer upp

Oklart hur flyktingar fördelas över kommuner
Enligt gårdagens migrationsöverenskommelse ska kommunerna att tvingas ta emot flyktingar, men exakt hur fördelningen kommer att gå till är ännu inte klart, uppger Sveriges Radio
Kommentar: För kännedom.

OMVÄRLDSBEVAKNING 12.50

Orkanen Patricia har försvagats – risk för översvämningar och jordskred
Tropiska orkanen Patricia, som har nedgraderats till en kategori 2-storm, har inte medfört så allvarliga skador som befarats, enligt BBC. Dock varnas översvämningar och jordskred.
Kommentar: Ingen ny info hos ambassaden i Mexico City, inga rapporter på påverkade turister.

Ny brand i asylboende i Munkedal
Natten till lördag brann det på nytt till Rosenkullens asylboende i Munkedal. Det är i nuläget oklart vad som startade branden, enligt uppgifter i Bohuslänningen.
Kommentar: För kännedom

OMVÄRLDSBEVAKNING 07.30

Orkanen Patricia – uppdatering
Den tropiska orkanen Patricia har nått Mexikos kust och har nedgraderats till en kategori 4-orkan, uppger DN.. Som en förberedelse har hotellen närmast stranden i Puerto Vallarta har evakuerat sina gäster. Stadens flygplats har stängt, liksom hamnarna i Manzanillo och Puerto Vallarta. Det rapporteras om översvämmade gator och träd som blåsts omkull, men ännu finns inga uppgifter om större skador eller dödsfall.
Kommentar: Fortsätter följa om svenska resande kan påverkas. Ambassaden har information.

Brand i avfallsanläggning i Haninge
En brand har utbrutit i en avfallsanläggning vid Gladö kvarn i Haninge utanför Stockholm, uppger SR P4 Stockholm. Röken blåser in över Haninge och invånarna uppmanas av Räddningstjänsten att hålla fönster och dörrar stängda. Det är ingen risk att branden sprider sig.
Kommentar: Inget VMA är utfärdat pga röken. fortsätter följa information från P4 och räddningstjänst

Fredag 23 oktober


OMVÄRLDSBEVAKNING 00.30

Orkanen Patricia har nått Mexikos kust
Orkanens Patricia har nått land i Emiliano Zapata, i Jalisco nära hamnstaden Manzanillo uppger Mexikanska vädermyndigheter enligt SvT. Patricia har nått vindhastigheter på 85 meter per sekund, vilket är i nivå med orkanen Haiyan i Filippinerna 2013.
Kommentar: Ännu inga rapporter om skador eller konsekvenser. Följer information från ambassaden och mexikanska myndigheter.

Polisen om åtgärder vid hot mot skolor
Efter händelsen i Trollhättan har det förekommit olika former av hot mot andra skolor i Sverige. Polisen tar alla hot på stort allvar och sätter in trygghetsskapande åtgärder vid behov.
Kommentar: Fortsätter följa myndigheters åtgärder

Skärpt säkerhet vid skolor har inte hindrat våldet i USA
De många skolattackerna i USA har lett till ökade säkerhets­åtgärder på många skolor, men det har inte hindrat det dödliga våldet, enligt Dagens Nyheter.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen

Brand i planerat flyktingboende
På fredagskvällen utbröt en brand i en sommarkoloni utanför Eskilstuna. Inga personer ska ha befunnit sig i byggnaden. Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand, enligt Eskilstuna-Kuriren.
Kommentar: Branden hanteras av räddningstjänsten, ingen skadad. Fortsätter följa utvecklingen.

Hot mot asylboende i Överkalix
SR P4 Norrbotten rapportear att de asylsökande på boendet i gamla hotellet i Överkalix har blivit hotade. På fredagen upptäcktes ett meddelande på byggnaden. En polisanmälan är upprättad.
Kommentar: För kännedom

OMVÄRLDSBEVAKNING 21.30

30-tal skolor hotade under dagen
Ett 30-tal skolor har hotats, utrymts och vissa av dem även stängts under dagen. Nu tar Skolverket och polisen ett helhetsgrepp på situationen, rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: Oro över hoten kan också ses i sociala medier. Kopplingar görs mellan dåde i trollhättan och bränderna vid flyktingboenden – en ökat hot- och hatbild.

Många döda i fransk trafikolycka
43 personer omkom i lågorna när en buss krockade mot en lastbil som transporterade timmer i Bordeauxdistriktet i Frankrike under fredagsmorgonen, enligt uppgifter i Dagens Nyheter.
Kommentar: Olyckan drabbade en utflyktsbuss, men enligt uppgift har inga svenskar berörts.

Cyberattack kan ha drabbat miljontals britter
Personliga uppgifter om miljontals britter är äventyrade sedan telefon- och bredbandsbolaget Talk Talk utsatts för en ”betydande och ihållande” cyberattack.  Enligt Talk Talk kan hackarna ha kommit åt information om kunders namn, adresser och bankuppgifter, enligt SvT.
Kommentar: Ser ingen info om att detta får effekter för Sveriges del

Omvärldsbevakning Flykting

Nya asylboenden sekretessbeläggs
Länsstyrelsen i Norrbotten sekretessbelägger materialet till den inventering av boende som nu lämnats till migrationsverket, uppger Sveriges Radio . Antal platser och vilka kommuner är offentligt, men inte var i kommunerna. Om sekretessen kommer att behållas får nu Migrationsverket avgöra.
Kommentar: Följ upp om det kommer frågor kring sekretess.

Oro längs flyktvägen efter svensk överenskommelse
Strömmen av människor som tar sin tillflykt till Europa fortsätter. Bara den senaste veckan har nästan 50 000 kommit till Grekland, rapporterar Sveriges radio. Sveriges beslut i dag att börja med tillfälliga uppehållstillstånd oroar många av de som är på väg hit.

Sammanfattning 16.30

Dagens rapportering har präglats av flera stora händelser. Störst utrymme i medierna har attacken vid Kronans skola i Trollhättan haft, där bland annat gärningsmannens tillvägagångssätt och motiv har tagits upp och beskrivits. Redaktionen har uppdaterat nyheten från igår på vår sida. Under dagen har det även förekommit ett stort antal hot mot skolor i hela landet med koppling till händelsen som vi följt. Andra stora händelser är regeringens överenskommelse med Alliansen om flyktingmottagandet, vi publicerade en nyhet om det och vårt arbete med bevakning kring flyktingsituationen fortsätter löpande. Den tredje större nyheten idag är att en 35-årig man nu åtalats för mordet på Lisa Holm.   

Omvärldsbevakning 16.00

Händelsen i Trollhättan

Hot mot flera skolor
Ett stort antal skolor har under fredagen utsatts för olika hot och valt att stänga. Aftonbladet har gjort denna sammanställning. Nedan beskrivs flera av händelserna som tagits upp i medierna.

Två ungdomar gripna i Katrineholm
Strax efter lunch på fredagen kom en maskerad person in på Södra skolans skolgård med ett pistolliknande föremål och hotade elever skriver Katrineholmskuriren. Två personer har gripits av polis och förhör nu. Båda är under 15 år. 

Tre skolor i västra Göteborg hotade
GP uppger att tre skolor i Tynnered hotats genom att någon/några klistrat upp affischer vid skolorna med koppling till händelsen i Trollhättan.

Flera skolor i Visby hotade
Hot kom från ett anonymt konto och innehöll samma text som har publicerats på andra håll i landet, i olika varianter, flera gånger på nätforumet 4chan senaste månaden, skriver SR. Polisen uppger att hotet är allmänt hållet och inte riktat mot någon specifik skola i Visby.

Två skolor utrymda i Skellefteå efter hot
Anderstorpsskolan och Balderskolan i Skellefteå har utsatts för hot på sociala medier under dagen rapporterar lokala medier. Båda skolorna har utrymts skriver TT.
Kommentar: Följer, hoten skapar stor oro hos elever, föräldrar och skolpersonal.

Sydsvenskan skriver om att polisen varnar Halloweenfirare.

Polisen har säkrat film från attacken i skolan
GP skriver att filmen visar hur gärningsmannen agerat under attacken, enligt DN handlar det om film från en övervakningskamera i skolan.

Frågan om attentatet är ett hatbrott eller terrorbrott tas upp av flera medier
SR försöker reda ut begreppen hatbrott respektive terrorbrott och Säpo uppger till SvD att de inhämtar information i grupper som kan begå liknande attentat men att de hittills inte klassar dådet som hatbrott.

Övrigt

TT: Orkan på väg mot Mexico är jämförbar med Haiyan
Orkanen Patricia tilltar snabbt i styrka på väg mot Mexiko och är nu jämförbar med tyfonen Haiyan, som dödade 6 300 i Filippinerna 2013 enligt World Meteorological Organization. Myndigheterna har utlyst undantagstillstånd i flera delstater, delat ut sandsäckar och skolor hålls stängda. 40 000 bor i de områden som riskerar att bli värst drabbade. Orkanen väntas komma in vid Mexicos sydkust under eftermiddagen lokal tid uppger SVT.
Kommentar: Följer.

Mediebild flyktingsituationen 15:10

Regeringen och allianspartiernas överenskommelse fick stort genomslag i medier under fredagen. Efter presskonferensen var SR snabbt ute med en intervju med syrianska flyktingar som är besvikna över införandet av tillfälliga uppehållstillstånd. Under eftermiddagen och helgen väntas fler analyser och nyhetsvinklar kring konsekvenserna av överenskommelsen. 

Efter Migrationsverkets prognoser under gårdagen var förväntningarna på regeringen och allianspartiernas överenskommelser höga. DN:s Ewa Stenberg skrev att politikernas förtroende hänger på hur de hanterar flyktingfrågan efter de besked som Migrationsverket tillkännagav på torsdagen. Aftonbladet skrev i en analys att kommunerna vill se konkreta och långsiktiga åtgärdsförslag från regering och opposition.

De flesta större nyhetsmedier rapporterar att gårdagens knivdåd i Trollhättan bedöms som ett hatbrott och i nyhetsartiklar nämns också att gärningsmannen var mot invandringen till Sverige. Journalisten Anders Lindberg skriver på Aftonbladets ledarsida att man måste minska polariseringen i samhället. Oisin Cantwell skriver på samma sida att gärningsmannen begick det värsta svenska terrorattentatet sedan 1940.

En koppling mellan Sveriges flyktingmottagning och morden i Trollhättan görs inte tydligt i etablerade svenska medier. I Tyskland däremot skriver bland annat tidningen Die Welt och Morgenpost att Sverige inte klarar trycket av flyktingtillströmningen längre och nämner händelsen i Trollhättan som tecken på den ansträngda situationen i Sverige. 

I sociala medier ses två tendenser – dels en allt tydligare polarisering i alla frågor som rör invandring, dels att de kommentarer och åsikter som brukar ses som högerextrema dyker upp på sajter och i forum där det normalt inte förväntas.

I sociala medier görs kopplingar mellan morden i Trollhättan och den invandring som pågår på flera ställen. Många kritiserar också att morden i Trollhättan benämns som hatbrott. Ena gruppen menar att Trollhättanmorden är ett terrorbrott, men att det inte benämns som sådant för att det begicks av en vit man. Andra gruppen drar paralleller till knivdådet på Ikea tidigare under året, en händelse som inte beskrevs som ett hatbrott.

I övrigt dominerar Regeringen och oppositionens överenskommelse även på Twitter. Flertalet är missnöjda över de punkter som presenterades från politikerna i dag. De som är invandringskritiska tycker att åtgärderna inte är tillräckligt långtgående i att begränsa invandringen. De som är för en generös invandring anser att överenskommelsen slår mot de som redan är svaga och utsatta.

Omvärldsbevakning 12.00

Händelsen i Trollhättan

Skola stängd efter anonymt bombhot, polisen uppger att fler skolor hotats efter skolattentatet.
Gymnasieskolan Grillska i Örebro hålls stängd under fredagen på grund av anonymt hot på skolans Facebooksida skriver aftonbladet. Enligt polisen har flera skolor tagit emot hot efter händelsen i Trollhättan.
Kommentar: Följer om fler skolor kommer att stänga/påverkas.

Flera skolor ställer in halloween-firande skriver TT.
Det är upp till varje skola att avgöra hur och om man vill fira halloween. Flera skolor har valt att förbjuda masker, andra att ställa in firandet helt, men många skolor kommer att hålla sitt firande som vanligt. Vid Jämtlands gymnasium i Östersund orsakade flera utklädda elever ett stort polisingripande skriver Sveriges radio.

Polisen upprörd över halloweenfirare – maskerad militärklädd tonåring gick ombord på spårvagn
Åtta poliser med dragna vapen togs sig in i en spårvagn för att gripa en militärklädd ung man som bar gasmask och flera vapen skriver aftonbladet. Mannen var en halloweenfirare och vapnen var inte äkta utan kolsyredrivna, något som de passagerare som larmade polisen inte kunde se. Mannen var bara en av flera firare som Göteborgspolisen fick larm om under fredagen enligt GP.

Attacken var ett hatbrott
Aftonbladet, BBC och flera andra medier uppger att polisen anser att attacken var ett hatbrott med rasisitiska motiv och GP skriver att gärningsmannen har lämnat ett avskedsbrev som bekräftar det.

Övrigt

Bussolycka i Frankrike, över 40 döda
En buss med franska pensionärer på utflykt krockade med en lastbil som vält i sydvästra Frankrike skriver bland annat BBC och DN. Minst 42 personer uppges ha dött i kraschen där bägge fordonen började brinna, endast åtta klarade sig varav flera är allvarligt skadade.

Orkanen Patricia på väg mot Mexico
Enligt DN riskerar orkanen att bli katastrofal, USAs orkancenter har angett orkanen till kategori 5 ”potentiell katastrofal”.
Kommentar: Följer läget.

Omvärldsbevakning 08.30

Händelsen i Trollhättan
Polisen uppger att attentatet på Kronans skola är ett hatbrott med rasistiska motiv.
– Vi har konstaterat att det rör sig om ett hatbrottsmotiv med rasistiska förtecken. Det vi kan konstatera utifrån vittnesmål är att han på platsen väljer ut offer utifrån etnicitet, säger Niklas Hallgren, kommenderingschef på polisen till SVT Nyheter. Även fynd vid husrannsakan hos gärningsmannen ska styrka hatbrott, enligt polisen.

Den 20-årige elevassistent som mördades i torsdagens attentat beskrivs i medierna, bland annat Aftonbladet, i dag då han antas ha räddat flera barn från attentatsmannen med sitt ingripande.
På facebook cirkulerar en bild på den unge mannen och han hyllas som en hjälte.

Flera medier har artiklar om hur man pratar med sina barn om en händelse av det här slaget. Här lokaltidningen ttela  och SR.
SR P4 Radio väst har ett stort antal inslag om attentatet.

Kommentar: Följer läget. Se över länkar i vår nyhet.

Flyktingsituationen
Slovenien och Kroatien ber övriga EU-länder om hjälp för att hantera den nuvarande situationen, uppger SR Ekot.
Boendefrågan tas upp i flera medier. Svt rapporterar att det kommer att saknas 45.000 boendeplatser för de asylsökande som kommer till Sverige i år.
Kommentatorer i medierna menar att flyktingsituationen kommer att anstränga de svenska statsfinanserna. Här en analys i Svt.
Kommentar: Följer läget.

Undantagstillstånd efter orkanvarning
USA:s nationella orkancenter uppgraderar orkanen Patricia utanför Mexikos Stillahavs-kust till kategori 5, vilket innebär en ökning från "extremt farlig" till "potentiellt katastrofal", rapporterar TT.
Kommentar: Följer läget.

Torsdag 22 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Händelsen i Trollhättan

SR Radio Sweden har samlat sin rapportering om händelsen i Trollhättan på flera olika språk på en sida. Sprider länken via twitter och facebook.

Under kvällen skriver tidningarna om den misstänkte gärningsmannen. Han presenteras med namn och bild. Det spekuleras också om politiska motiv till attentatet. Här i Aftonbladet.
Även de två dödsoffren och de två allvarligt skadade presenteras i Aftonbladet men inte med namn och bild.

Lokala medier fokuserar även på hur drabbade och närstående kan få stöd.
Att skolan där dådet inträffade har fått anmärkningar av Skolinspektionen för att miljön inte varit trygg för elever får utrymme i bland annat Svt. Det förekommer också sedan en tid en lokal debatt om att skolan hänger ihop med annan verksamhet, bland annat ett kafé. Här skriver lokaltidningen ttela om det.

Sociala medier
Uppgifter om offrens identitet förekommer på flera forum. Länkar inte till detta av etiska skäl.
I sociala medier (facebook, twitter, flashback) förekommer upprörda diskussioner. Förutom de förväntade fördömandena av attentatet förekommer samtal om det är rätt eller fel att spekulera i gärningsmannens motiv. De finns de som menar att polisen först ska få utreda fallet och de som menar att det är viktigt att slå fast gärningsmannens påstådda rasistiska motiv för att på så sätt komma tillrätta med rasismen i landet. Dådet kopplas också till attentaten mot asylboenden. Det finns också de som kopplar dådet till svenska invandringspolitik. Avstår från att länka även till dessa trådar.

Flyktingsituationen
Ingenting har förändrats i mediebilden sedan i eftermiddags. Se anteckning från i eftermiddag, mediebild 15.00.

Sammanfattning 17.00

Dagens har till störst del präglats av händelserna vid Kronans skola i Trollhättan, både i media och på redaktionen där vi har uppdaterat nyheten om händelsen samt delat den i sociala medier. Arbetet med flyktingsituationen fortsätter och vi följer fortsatt denna.    

Omvärldsbevakning 16.30

Flyktingströmmen ökar bostadsbristen
Nu spricker Boverkets tidigare prognoser för bostadsbehovet. Den ökade flyktingströmmen kommer att öka på bostadsbristen. Boverket befarar att det ökade antalet flyktingar kommer att leda till ökad bostadsbrist.
Kommentar: Boverket går i intervju med TT ut med siffran 50 000 bostäder per 100 000 som får asyl. Hittills bara publicerad i TT.

Mediebild flyktingsituationen 15:00

Migrationsverkets nya prognos har fått stort genomslag under morgonen. Siffran 190 000, som kan söka asyl i år, nämns. Migrationsverket beskriver läget som att Sverige har en landgräns till Turkiet, enligt Aftonbladet.

Flera konsekvenser tas upp i medieflödet. Kravlistan från intresseorganisationen SKL är lång, skriver Aftonbladet. Kommuner och landsting behöver genast tillräckliga ersättningar, flexibla regelverk och en bättre statlig samordning för att klara mottagandet av nyanlända, anser SKL. Även bostadsbristen kommer att öka, enligt Boverket.

På den politiska nivån har dagens planerade flyktingmöte mellan regering och opposition skjuts upp till i morgon – de medverkande vill ha mer tid att förbereda sina förslag, skriver Aftonbladet.

Ännu en brand bröt ut i ett tilltänkt asylboende i natt, denna gång i Oderljunga i Perstorps kommun i Skåne. Polisen misstänker grov mordbrand.

I sociala medier spekulerar flera debattörer om skolattacken i Trollhättan kan ha med flyktingsituationen att göra. Som belägg anges att många av eleverna på skolan ska ha invandrarbakgrund.

Bränderna på asylboenden är fortsatt omdiskuterat och många inlägg kan uppfattas som uppvigling.

Omvärldsbevakning 14.15

Utrymning av boende i Linköping
Misstänkt farligt föremål hittat på parkering på Valhallagatan i Linköping, skriver Sveriges Radio.
Polisen meddelar att de utrymmer boenden i närheten av parkeringen.
Kommentar: Har delat Polisens information på Twitter. Följer.
Följer även händelserna i Trollhättan.

Omvärldsbevakning 12.00

Krisinformation.se har under förmiddagen följt händelserna på skolan i Trollhättan och skrivit nyhet samt delat denna i sociala medier. Vi följer fortsatt händelserna.

Omvärldsbevakning 08.30

Misstänkt mordbrand planerat flyktingboende
Ännu en brand bröt ut i ett tilltänkt asylboende i natt, denna gång i Oderljunga i Perstorps kommun i Skåne. Polisen misstänker grov mordbrand, enligt Sydsvenskan.
På Flashback pågår en kartläggning av planerade flyktingboende.
Hittills i år 17 bränder på asylboenden eller tilltänkta asylboenden. Sammanställning av Svt.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Ny prognos för antal asylsökanden
Under kvällen och morgonen har många medier, bland annat Svt, rapporterat om Migrationsverkets nya prognos. I tisdags sökte 1 792 personer asyl i Sverige. Hittills i år har närmare 100 000 asylsökande kommit till Sverige. För hela året väntas mellan 140 000 och 190 000 asylsökande.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Onsdag 21 oktober


Omvärldsbevakning 22.30

Misstänkt föremål Norrköping uppföljning
Polisen har hävt de yttre avspärrningarna och det misstänkt farliga föremålet är omhändertaget av polisens nationella bombskydd. De inre avspärrningarna är kvar ett tag till då tekniker fortfarande arbetar på platsen. Men faran för allmänheten är alltså över.
Kommentar: Tar bort vår Just nu-länk.

Mindre jordskalv i Halland
Ett litet jordskalv inträffade vid 16.30-tiden i Halland, rapporterar Hallandsposten. Inga skador rapporterade och det är osäkert hur många som kände skalvet.
Kommentar: Låter som en icke-händelse ur Krisinformations perspektiv men vi ofta frågor om händelser av den här typen.

Nationell lägesbild flyktingsituationen
Publicerad på msb.se.
Kommentar: För kännedom.

Fortsatta regeringsförhandlingar om flyktingsituationen
Samtliga medier rapporterar om överläggningarna mellan regeringen, vänsterpartiet och allianspartierna. Enligt uppgift till Svt kommer de att fortsätta under kvällen.
Kommentar: Följer läget.

Fått frågor på twitter angående comhem-avbrottet och varför vi inte publicerar störningsinfo. Avbrottet var avklarat strax efter 18.00, enligt Comhems driftinfo.

Omvärldsbevakning 18.00

Avbrott Com hem
Får samtal om att det är avbrott i Com hems bredbandstjänst. Företaget skriver på sin hemsida: Vi har för tillfället avbrott på samtliga LAN-tjänster via Open Universe i Norrköping, Göteborg, Trollhättan, Uppsala, Enköping, Karlstad, Skövde och Stockholm. Felsökning pågår." 
Kommentar: Vi publicerar inte driftsstörningar som inte innebär en allvarlig störning för samhället.

Misstänkt farligt föremål Norrköping uppföljning
Kommentar: Polisens avsprärrningar är fortfarande kvar. Så länge de är på plats behåller vi Just nu-länken.

SAMMANFATTNING SENASTE DYGNET 16:30

Förutom flyktingsituationen relativt lugnt.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:30

Misstänkt farligt föremål gör att polisen spärrat av ett område i Hageby, Norrköping, enligt bl a Sveriges Radio. Avspärrningarna respekteras inte av allmänheten, uppger Polisen.
Kommentar: Vi har lagt ut en Just nu-länk om detta till Polisens notis på grund av att avspärrningarna inte respekteras.   

MEDIEBILD FLYKTINGSITUATIONEN 15:00

Stort intresse i både traditionella och sociala medier för de politiska förhandlingar som pågår på riksnivå. Enligt Aftonbladets källor kan ett resultat av förhandlingarna bli att tillfälliga gränskontroller införs.

Oro för hatbrott mot flyktingförläggningar är ett huvudspår i dagens mediebild, precis som igår. Rykten om att flyktingarna själva ska ha orsakat brand har fortsatt att spridas under förmiddagen i sociala medier. Bland ledaråsikter i etablerade medier kan nämnas Göteborgs-Postens formulering där ordet terrorism används i sammanhanget. Ledarredaktionen skriver:

"Sverige är ett land i ständig förändring; en sak ska inte förändras en millimeter. Våld är inte ett acceptabelt påverkansmedel. Staten hörsammar inte krav från terrorister, utan gör allt som står i dess makt att fånga in och straffa dem."

På forumet Flashback pågår kartläggning av framtida asylboenden, för att enligt trådstartaren ”få reda på framtida boenden så att en överklagan kan lämnas in innan beslut är ristat i sten!".

Att en bostadsstiftelse i Solna avdelar 20 lägenheter till flyktingar har väckt viss irritation, både i en artikel i tidningen Mitti och i sociala medier. Att lägenheter fördelas till flyktingar utan kötid är en bubblare som kan väntas fortsätta väcka reaktioner framöver. Kommunerna bör vara mycket tydliga i sin kommunikation i dessa frågor, som redan nu skapar reaktioner på grund av den bostadsbrist som råder på många håll. 

Problem i samordning mellan myndigheter och frivilligorganisationer är också ett ämne som berörs i flera medier, framförallt i Skåne. Bland annat Muslimska församlingen i Malmö uppger att de inte orkar längre, enligt Sydsvenskan. Frivilliga känner sig slutkörda och utestängda av myndigheterna, enligt Sveriges radio Malmöhus.

Samtidigt lyfts fler nyheter fram, framförallt i lokala medier, som många uppfattar som positiva. I Lycksele rapporteras att ”Flyktingmoduler säljer som smör i solsken”. En nyhet som kan bli en så kallad snackis är att när romska tiggare på Gotland hörde talas om flyktingkrisen samlade de in tusentals kronor för att hjälpa till. Sammantaget, efter en genomläsning av flera P4-stationers rapportering, ger dessa nyheter bilden av ett lösningsorinterat samhälle.

Omvärldsbevakning 13:20

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 07:20

Kraftigt skalv utanför ögruppen Vanuatu i Stilla havet
Ett jordskalv med magntud 7.3 på richterskalan rapporteras ha ägt rum i natt i Stilla havet.
Ingen tsunami ska ha bildats, uppger AFP.  
Kommentar: Noterar.

Tisdag 20 oktober


Omvärldsbevakning 22:30

Reseinformation inför valet i Tanzania
Ny reseinformation finns hos Sveriges ambassad  inför eventuella våldsamheter i samband med valen till presidentämbetet och parlamentet den 25 oktober i Tanzania. Ambassaden uppmanar resenärer att hålla sig väl informerade om utvecklingen och att undvika folksamlingar.
Kommentar: Följer men agerar inte i nuläget

FN-chef varnar för upptrappning av våldet i Israel
Oron för en tredje intifada växer efter en serie oroligheter och våldsdåd i Israel. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon varnar för en farlig upptrappning av våldet i Israel och manar till lugn, skriver DN.
Kommentar: Noterar och följer.

Flyktingsituationen
I en ledare jämför Dagens Nyheter de bränder på asylboenden som skett nyligen med de attentat som skedde under 1990-talet. Samhällets goda krafter måste försöka hålla emot, skriver DN.

Prognos på allt fler ensamkommande barn
Migrationsverket bedömer att 30 000 mot tidigare 12 000 ensamkommande minderåriga kommer att ha anlänt under året, skriver SVT.

Ännu ingen överenskommelse om flyktingsituationen. Samtalen mellan regeringen och alliansen fortsätter på torsdag skriver DN.
Läs även analys i Sydsvenskan där det hävdas att en överenskommelse mellan (S) och (M) är nära.

Enligt FN har 35 000 flytt från ett område söder om Aleppo efter en offensiv från den syriska regimen, uppger Sveriges Radio.

Omvärldsbevakning 18:30

Kriseinfo.no
Har lagt upp information om hanteringen i Norge av flyktingsituationen på webbplatsen

Migrationsverket utökar bevakning
Bevakning vid boenden är normal rutin men nu har de tätare kontakter med polisen enligt nyhet på webben.
Kommentar: För info, ingen åtgärd

MEDIEBILD FLYKTINGSITUATIONEN 14:00

Mediebilen har förändrats något det senaste dygnet. Tidigare rapporterades mycket om ansträngt läge i kommunerna, gällande exempelvis vård, skola och boende. Det handlade mycket om att ”kavla upp ärmarna och lösa krisen tillsammans”. Nu skönjer vi en mer allvarsbetonad inriktning både i traditionella och sociala medier. Till exempel har flera kommuner enligt Sveriges Radio Lex Sarah-anmält sig själva för att de inte klarar av att ta hand om ensamkommande flyktingbarn. Förändringen i tonläget i mediebilden kan också ha att göra den senaste tiden brandattentat mot planerade boenden. Branden i ett bebott asylboende i Munkedal i natt har gett debatten extra fart. 

På flera ledarplatser och i sociala medier visar många sin avsky för attentaten. Främlingsfientliga röster höjs dock i de sociala medierna. Det förekommer också rykten om att flyktingarna själva ska ha tänt på. Motivet till det framgår dock inte, och kan därför betraktas som provokationer. Tonläget har skärpts generellt i sociala medier. Så här skriver Göran Greider i en uppmärksammad krönika i tidningen Metro:

"Den överväldigande majoriteten av svenska folket har i sina vardagsliv knappast märkt av något alls av den kraftigt ökade flyktingstillströmningen. Men ledande opinionsbildare och ledande politiker – inte bara sverigedemokrater – tävlar med varandra om att beskriva läget som en systemkollaps. Stämningen trissas upp.”

Flera medier rapporterar om att de tältläger som MSB och Migrationsverket skulle sätta upp i Skåne under veckan försenas, eftersom bygglov saknas. I sociala medier skämtas det om att myndigheterna blir förvånade över att regelverk fortfarande gäller dem. I dessa diskussionstrådar menar man alltså att myndigheterna/staten/politiker tidigare har bortsett från regler, vilket exemplifieras med Decemberöverenskommelsen och att ”tiggare tillåts ockupera mark”. Fakta och bemötande från ansvariga myndigheter kan bidra till att motverka den här ryktesspridningen. I nuläget kommenterar ingen av dem bygglovsfrågan i egna kanaler.

Som en bubblare dyker artisten Christer Sandelin upp i flera stora medier, efter att ha skrivit på sin personliga, öppna Facebooksida (nu raderat) att han hoppas att Jimmy Åkesson blir nästa statsminister. Flera artistkollegor kritiserar Sandelins uttalande och hans namn är under tisdagsförmiddagen det mest omskrivna på svenska Twitter.

Omvärldsbevakning 14:00

Inget att notera

Omvärldsbevakning 07.30

Riksrevisionen: Många länsstyrelser borde öva mer på kriser
I en ny rapport skriver Riksrevisionen att många av landets länsstyrelser behöver öva krishantering oftare.
Kommentar: Citeras av bl a TT.

Flyktingsituationen

Brand på ett asylboende i Munkedal

Ännu ett asylboende har satts i brand. I natt brann ett boende ner i Munkedals kommun i Västra Götaland. Alla boende kunde undsättas. Branden utreds av Polisens nationella operativa avdelning, skriver bland annat Aftonbladet.
Kommentar: Följer.

Tältlägret i Revinge kan dröja
Eftersom bygglov saknas kan det dröja veckor innan MSB:s tältläger kan byggas på P7 i Revingehed, enligt Sveriges Radio. Ingen krislagstiftning medger något undantag, utan vanliga regler gäller enligt Lunds kommuns stadsarkitekt.
Kommentar: Noterar.

Stora demonstrationer i Dresden Tyskland igår
Pegidarörelsen är på frammarsch igen efter att under en tid varit borta från rampljuset. Pegidarörelsen samlade mellan 20 000 anhängare och motståndarsidan drygt 15 000 igår när demonstrationer skedde i tyska Dresden igår. Polis hade inkallats från flera tyska förbundsstater och vissa våldsamheter skedde, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Följer 

Måndag 19 oktober


Omvärldsbevakning 22.30

Inget nytt att notera.

Sammanfattning av det senaste dygnet 16:15

Dygnet har präglats av rapporteringen kring tyfonen Koppu samt flyktingsituationen och bränderna i byggnader avsedda för asylboenden, se nedan.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget att notera.

Mediebild flyktingsituationen 15.30

Riks- och lokalmedier bevakar fortsatt flyktingsituationen, oftast utifrån hur Sverige hanterar det ökade antalet flyktingar och asylsökande. Nya spår är hur kommuner sköter säkerheten efter bränderna i byggnader avsedda som asylboenden och om polisens arbete påverkas.

Ökad belastning
Medierna rapporterar om fortsatta rekordnivåer av antalet asylsökande. Det råder enligt medierna, vilket tidigare mediebilder också tagit upp, ett högt tryck på boende, vård, skola och annan omsorg.  Detta kan enligt medier orsaka ökade utgifter och ändrade krav på bland annat flyktingboenden. I lokalmedia förekommer nyheter om att socialtjänstens stöd till hemlösa och EU-migranter påverkas av antalet asylsökande.

Säkerhet
Flera medier har den gångna helgen rapporterat om bränder i byggnader avsedda för asylsökande.   Rikspolischef Dan Eliasson sa i SVT att beredskapen och säkerheten har höjts. Utöver åtgärder som ska höja säkerheten väljer vissa kommuner också att hemlighålla var nya asylboenden planeras. Svenska Dagbladet, Expressen, Västerbottens-Kuriren, Aftonbladet, SVT.   

Aftonbladets Anders Lindberg varnar på tidningens debattsida för hatretorik från sajter vars syfte är att måla upp en bild av att Sverige går under och att spela på fördomar mot exempelvis invandrare. 

Om polisens kontroll
I media har en bild spridits av att polisens arbete med utlänningskontroll inte fungerar. Polisen har gått ut med uppgift om att det arbetet är påverkat av den ökade belastningen men att ordning och säkerhet råder i landet.  Polisen kan tvingas ta resurser från ordinarie verksamhet för att hantera den särskilda insatsen ALMA med anledning av anländande flyktingar, skriver Göteborgs-Posten.

Minskad invandring
Det råder en debatt om tillfälliga uppehållstillstånd. Se även SVT. Vissa ledarsidor efterlyser en diskussion kring omfattningen av flyktingmottagningen. Se bland annat Expressen och Sydsvenskan.

Sociala medier
Diskussionen i sociala medier följer de tidigare inslagna spåren med diskussioner om Sverige överhuvudtaget ska ta emot asylsökande. Sverige är på randen till en kollaps, hävdar en svensk journalist, i ett inlägg som spridits internationellt. Andra framför åsikten att polisen inte kommer att ha tid till någonting annat än flyktingarna på grund av den särskilda insatsen.

Omvärldsbevakning 14:00

Uppföljning tyfonen Koppu
TT rapporterar om stor förödelse efter tyfonen Koppus passage av Fillipinerna.
Tyfonen i sig har dog nedgraderats i sin fortsatta bana till tropiskt storm.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen angående följderna

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.