Omvärldsbevakning vecka 44

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 1 november


Omvärldsbevakning 21.30

Allt förblev lugnt kring migrantlägret i Malmö under kvällen efter att tidsfristen kl 16 gick ut. Enligt Aftonbladet  har polisen sagt till SR Ekot att de avhysningen ska ske under måndagen. Följer händelseutvecklingen. 

Inget övrigt att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

"Flygplanet bröts sönder i luften"
Det ryska flygplanet som kraschade på Sinaihalvön i Egypten bröts sönder i luften. Det uppger ryska myndigheter till BBC, enligt SR Ekot. En tjänsteman som varit på platsen betonar samtidigt att det är för tidigt att dra några slutsatser kring vad som orsakade kraschen.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen. 

Apollo avråder svenskar att resa till Sharm el-Sheikh
Av de stora researrangörerna i Norden är det bara Apollo som anordnar resor till Sharm el-Sheikh i Egypten. Men efter gårdagens flygolycka över Sinai  avråder Apollo svenskar för att resa dit. 
– Det man ska vara medveten om är att de vanliga villkoren för reseföräkringar inte gäller för resor dit, säger Apollos informationschef Kajsa Moström. SvT

Stort elfel i Stockholm försenar många tåg
En fågel flög in en bärlina och orsakade ett strömavbrott — som i sin tur har försenat i stort sett alla fjärrtåg från Stockholm. Förseningarna berör tågen som ska vända på centralen. Det rör sig om en halvtimme upp till en timmes förseningar, beräknas vara avklarat vid 17. 
Kommentar: Inga trafikmeddelanden på Trafikverkets hemsida. Ingen åtgärd.

IS intar syrisk stad nära Damaskus
Terrornätverket Islamiska Staten har intagit staden Maheen i sydvästra Syrien, omkring 60 km från huvudstaden Damaskus, rapporterar SvT. Strider rasar också i närbelägna byar och den kristet dominerade staden Sadad ska också vara hotad av IS framryckning.
Kommentar: Varje förändring av styrkeläget i Syrien påverkar stabiliteten i regionen. Samtidigt rapporteras om kurdiska framryckningar mot IS i norra Irak. Följer händelseutvecklingen.

Utrymningen av EU-migrantlägret i Malmö
Demonstrationer pågick utanför lägret medan tidsfristen gick ut kl 16. Ännu har ingen polisaktivitet setts till. En del migranter har lämnat lägret självmant, men de flesta finns kvar. DN
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 16.15

Flyktingström till Finland minskar
Allt färre flyktingar söker sig till Finland, sedan de finska asylreglerna för flyktingar från Irak och Somalia skärpts, rapporterar SR Ekot. Fler asylsökande återvänder från Finland till Sverige sedan reglerna ändrades i förra veckan, och allt färre tar sig över gränsen från Sverige till Finland.

Elva drunknade utanför Grekland
Sex barn, varav fyra bebisar, och fem vuxna har drunknat utanför ön Samos när de försökte ta sig från Turkiet till Grekland, enligt de grekiska myndigheterna. Tio av de omkomna hittades i den båt de färdats i och en ung flicka spolades i land på Samos. Den annalkande vintern och rädslan för att Europa stänger sina gränser gör att många fortsätter att försöka ta sig över Medelhavet. DN

Omvärldsbevakning 10.45

Publicerat vädervarning klass 2 norra Lapplandsfjällen. 

Tidsfristen för migrantlägret i Malmö närmar sig
Medierna, bland annat SvT, upprepar ungefär samma nyhet kring den planerade utrymningen av EU-migrantlägret i Malmö kl 16 idag som publicerats redan i går, dvs att det råder en osäkerhet kring hur det kommer att gå till. Polisen avgör. På plats finns stödgrupper som demonstrerar emot utrymningen. 
SR publicerade en intervju med bland andra forskare som är kritiska mot regeringssamordnarens förslag på nolltoleras mot tiggarläger. Forskarna anser att det i praktiken innebär ett tiggeriförbud.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen under dagen.

Dödliga attacker i Mogadish
Minst tolv människor har mist livet i samband med att beväpnade män attackerade ett av de centrala hotellen i Somalias huvudstad Mogadishu på söndagsmorgonen. Enligt SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås är attacken särskilt allvarlig. Den skedde i ett område som normalt betraktas som säkert och på ett hotell som också betraktas som säkert och som används av bland andra regeringstjänstemän. Den islamistiska extremistorganisationen al-Shabaab har låtit meddela att man ligger bakom dådet. 
Kommentar: För kännedom.

Lördag 31 oktober


Omvärldsbevakning 22.30

Sju skadade av kolmonoxid på krog
Sju personer fördes till sjukhus efter att kolmonoxid läckte ut på en pizzeria i centrala Helsingborg. Hela fastigheten utrymdes, men senare på kvällen släpptes de boende in igen.
Kommentar: Ett kylrum i källaren orsakade olyckan. Nyheten spreds i SvT; AB; DN; SR. 

Flygkraschen: Uppgifter om IS-koppling möts med skepsis
224 människor miste livet vid flygkraschen på Sinaihalvön i Egypten. Vad som orsakade kraschen är fortfarande oklart och uppgifter om att terrorgruppen IS skulle ha legat bakom möts med skepsis. SR 
Kommentar: Misstanken om koppling till IS spreds brett i medierna, även om den spelades ner. Följer utvecklingen.

Flygbolag ställer in flygningar pga flygkraschen
Lufthansa och Air Frace-KLM har beslutat att av säkerhetsskäl undvika att flyga över Sinaihalvön, tills det är klargjort vad som orsakade kraschen, sa en talesperson för flygbolagen enligt ITV News. 
SAS uppger för Aftonbladet att man inte har några flygningar över området förrän nästa helg. – Vi kommer att avvakta situationen och inte fatta något beslut förrän nästa vecka, säger Anna Wiksten, presstalesperson på SAS. 
Fritidsresor och Ving flyger inte över det aktuella området utan deras flighter går längre västerut. 
Även SvT och DN gör egna artklar om kraschen och med koppling till rädslan över flygrutten. 
Kommentar: Följer händelsen. En av de svarta lådorna har hittats och kan eventuellt ge snabbt avgörande om planet skjutits ner eller inte.

EON håller stängt på måndag pga utrymning av migrantläger på granntomt
Sydsvenskan skriver att EON låter cirka 300 anställda vid kontoret jobba hemifrån under måndagen för att undvika konfrontation med utrymningen av migrantlägret på en granntomt. Tidsfristen för utrymningen går ut på söndag eftermiddag vid 16.00 men kan skjutas upp av polisen.
Kommentar: Följer den fortsatta händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 17.00

Har publicerat nyhet om oroligheter på Zanzibar utanför Tanzanias kust. 

Misstänkt gripen för skolhot
Piteå kommun twittrar och har publicerat uppgifter på sin hemsida: I fredags la en användare via ett nätforum ut ett hot mot skolorna i Piteå. Inlägget är borttaget och polisen meddelar att de har tagit in en misstänkt person till förhör och utfört en husrannsakan.
Kommentar: Hotet var inte riktat mot någon speciell skola. Den förhörde är frigiven. Följer.

Omvärldsbevakning 10.30

Har under morgonen följt två skeenden som kunde beröra svenskar: Dödsbrand på nattklubb i Bukarest, Rumänien och ett rysk plan som kraschat i norra Sinai. Båda händelserna har nu bekräftats inte ha några svenska medborgare inblandade.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen

Värt att notera att migrationsminister Morgan Johansson i ett reportage i GP öppnar för att"bryta mot asylreglerna". Artikeln handlar om asylboende och exempel på regler som kan brytas är regeln om att asylsökande barn bör erbjudas skolgång inom en månad. "Det står i lagtexten, och det är nog så att i en situation som denna kommer det att ta längre tid", säger Morgan Johansson. 

Ett reportage i Helsingborgs Dagblad handlar om att flyktingströmmarna som når oss minskar just nu på grund av gränsstrulet nere på Balkan. "Det är en nedgång, men det är för tidigt att säga att peaken är nådd. Vi ser fortsatt höga tal", säger Anders Westerlund, omvärldschef på Migrationsverket.

Fredag 30 oktober


Omvärldsbevakning 21.45

Skjutning i Biskopsgården, Göteborg
En ung man har förts till sjukhus med skottskador, rapporterar GP. 
Kommentar: Normalt ingenting för Krisinformation men Biskopsgården är en stadsdel som drabbats av mycket våld. Håll koll om stadsdelsnämnden går ut med information.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen

Ökad bevakning av asylboenden
Bevakningen av asylboenden har inte varit så omfattande sedan 1990-talet, då det också skedde många brandattentat. Det uppger säkerhetsföretaget Securitas, som sköter bevakningen åt Migrationsverket, för SR Ekot. Hittills i år har det brunnit på omkring 20 asylboenden runtom i Sverige, flera av dem misstänks vara anlagda.  
Kommentar: De många attentaten mot asylboenden kan skapa oro. Följer utvecklingen.

Anställd vid Migrationsverket misstänkt för människosmuggling
En anställd på Migrationsverket i Mellansverige som misstänks för inblandning i människosmuggling i Nederländerna stängs av från jobbet, uppger TT (länk till artikeln publicerad i Svd).
Kommentar: Kan påverka förtroendet för Migrationsverket.

Omvärldsbevakning 17.00

Ingenting nytt att notera.

Mediebild flyktingsituationen 12.30

Under de senaste dagarna har flera nyheter som kan påverka allmänhetens förtroende för myndigheter fått stor spridning. Exempel från fredagen är Aftonbladets nyhet som uppger att flera upphandlingar av boenden som Migrationsverket gjort kanske måste avslutas. Detta då personer som är dömda för brott är ansvariga i bolag som fått kontrakt med Migrationsverket, enligt tidningen.
Att flera medier, bland annat DN, rapporterar om att försäkringsbolag nu är tveksamma på grund av de många brandattentaten kan också minska tilltron till myndigheternas förmåga att hantera flyktingsituationen.
Säkerheten kring asylboenden kommer fortsatt vara en stor fråga om attentaten mot boenden upphör. Attentaten mot asylboenden kan påverka allmänhetens förtroende för myndigheterna.

Att Sverigedemokraternas Åkesson i går tog avstånd från brandattentaten mot asylboenden har diskuterats flitigt på sociala medier. En vanlig infallsvinkel är sången som Åkesson valde att lägga ut som ett exempel på hur han kände det, Jag tänker be för Sverige av Simon Ådahl. En strof i sången går så här: "Tiden den är mogen och nu så ska det ske/Har du kvar din tro så ropa ut och be/Vi ber om en eld som blir till en brand/över hela Sveriges land." I sången är elden en metafor för en andlighet som ska sprida sig men många undrar vad Åkesson egentligen menar med att lägga ut en sång med dessa textrader samtidigt som han säger sig fördöma attentaten mot asylboenden.
Åkesson får fortsatt kritik. I en debatt i Svt Agenda med SD:s Linus Bylund menade Mona Sahlin att Åkessons facebookinlägg inte är tillräcklig.
Även utrikesminister Margot Wallström är i en intervju med DN kritisk och anser att Sverigedemokraternas retorik bidrar till att skapa rädsla som kan bli den utlösande faktorn för attentat. Ministern säger också att SD-ledarens avståndstagande från brända flyktingförläggningar inte är tillräckliga.

Omvärldsbevakning 12.30

Ännu en begravning i Trollhättan
I dag kl 13 begravs Ahmed Hassan, 15-åringen som blev ett av dödsoffren i skolattacken i Trollhättan, på Håjums begravningsplats. GP
Kommentar: Följer mediebevakningen.

Rivningen av migrantlägret stoppas inte
Tömningen av EU-migrantlägret på Sorgenfri i Malmö kommer att bli av. Länsstyrelsen säger nej till att skjuta upp rivningen av lägret. SvT DN
Kommentar: Rivningen av lägret är planerad att ske senast söndag eftermiddag. Följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.45

Flyktingsituationen

Aftonbladet uppger att flera personer som är dömda för brott som har koppling till yrkesutövningen har fått kontrakt med Migrationsverket. Detta strider mot lagen om offentlig upphandling. I artikeln antyds att Migrationsverket har för kort tid på sig för upphandlingarna och därför inte hinner kontrollera tillräckligt noga.
Den första artikeln följs upp av en kontakt med Migrationsverket som säger att avslöjandet kan leda till att de kan säga upp vissa avtal om Aftonbladets uppgifter visar sig stämma.
Kommentar: Kan påverka allmänhetens förtroende för myndigheter. Kan också påverka debatten om Sverige ska ta emot flyktingar.

Brandattentaten mot asylboenden har gjort att försäkringsbolag höjer premier och säger upp avtal, rapporterar Dagens Nyheter. Försäkringsbolag har gått ut med hårdare krav på brandskydd och de kommuner som inte uppfyller dessa kan få minskad ersättning.
Kommentar: Kan skapa osäkerhet kring asylboenden.

Torsdag 29 oktober


Omvärldsbevakning 23.00

Flyktingsituationen

M vill införa omstridd åldersbedömning
Moderaterna vill att Migrationsverket åter börjar med medicinska åldersbedömningar av ensamkommande flyktingbarn. Det säger moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell till Svt. Åldersbedömningar har fått skarp kritik från läkare då de tillgängliga metoderna anses vara osäkra och risken för feldömningar är för hög.
Kommentar: Kan påverka den debatt, som främst förs i främlingsfientliga forum och i sociala medier, som går ut på att i stort sett alla ensamkommande flyktingbarn egentligen är vuxna män.

Kraftigt ökade kostnader för ensamkommande barn
Det stora antalet ensamkommande barn och ungdomar gör att kostnaden skrivs upp med 15 miljarder kronor årligen år fram till 2019. Det visar uppgifter som Svt har sammanställt från Migrationsverkets senaste prognos. Redan nästa år landar utgifterna på nästan 28 miljarder.
Kommentar: Kan påverka debatten om asylmottagningen och om kostnaderna för denna. 

Sammanfattning senaste dygnet 16.30

Dagens rapportering har till stor del handlat om den pågående rättegången om mordet på Lisa Holm och flera medier har direktrapporterat från rättssalen. Rapporteringen om flyktingsituationen fortsätter och har under dagen haft stort fokus på brandattentat mot flyktingboenden med ytterligare en attack senaste dygnet och med nya åtgärder av myndigheter som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och polisen. IVO beslutat att begränsa åtkomsten till registret över HVB-hem på sin hemsida, där även hem för ensamkommande finns, och polisen kommer att utöka bevakning över flyktingboenden, något vi även skrivit en nyhet om. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har under dagen även gått ut och fördömt mordbränderna mot flyktingboendena.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16.00

Retweetar och facebookar länk till nyhet om MSB:s arbete med flyktingsituationen. 

Jimmie Åkesson kommenterar mordbränderna mot flyktingboenden, tas upp av flera medier, bland annat aftonbladet. 
Kommentar: För kännedom.

Risk för kaos efter söndagens val i Turkiet
TT beskriver i en lång artikel läget i Turkiet och farhågorna om vad som kommer att ske i landet efter valet på söndag. Många fruktar att valresultatet kan leda till nya våldsamheter där motsättningarna mellan olika grupper redan är svår.
Kommentar: Följer.

Beslutet att stänga migrantlägret i Sorgenfri i Malmö har överklagats
SVT uppger att Centrum för Sociala rättigheter begär att beslutet ställs in och att rivningen skjuts upp. Det var i tisdags som Miljönämnden i Malmö beslutade att tömma migrantlägret i Malmö. Centrum för Sociala rättigheter anser att Malmö stad letar efter kryphål i lagen för att kunna avhysa folk istället för att söka långsiktiga lösningar på problem skriver Sydsvenskan.

Mediebild flyktingsituationen 15.30

Jimmy Åkesson fördömer bränderna mot asylboende i en statusuppdatering på sin facebook i dag.
Hans inlägg får stor uppmärksamhet i medierna, till exempel i DN.
Det pågår en debatt i sociala medier om Åkessons uttalande, denna styrs i stort sett av debattörernas politiska uppfattningar. Sverigedemokraterna har tidigare fått kritik av politiska motståndare och i medier för att de varit otydliga när det gäller brandattentat mot asylboenden. Det är osäkert om och i så fall hur Åkessons ställningstagande påverkar opinionen när det gäller asylmottagningen.

Säkerheten kring asylboenden har fått stor uppmärksamhet under dagen. Detta gäller både lokala och rikstäckande medier.
Svt anger skärpt bevakning, samordnade utredningar och intensivt underrättelsearbete som tre åtgärder hos polisen för att få stopp på anlagda bränder mot asylboenden.
– Den retorik och den ton som finns på nätet kring den här frågan gör mig orolig. Jag tycker var och en bör besinna sig och fundera över hur man använder den yttrandefrihet vi har, säger Dan Eliasson till Svt Aktuellt.
Även Skånska dagbladet skriver om säkerheten kring asylboenden.

Nyheten att ett bråk utbröt på ett asylboende i Hedemora delas i sociala medier där vissa grupper tar fasta på ett citat i Aftonbladet " Det är olika folkgrupper som inte går ihop".
Det skrivs även om händelsen på Flashback (i den här tråden och i den här) och på invandringskritiska bloggar – där man kopplar samman händelsen med de bränder som skett på asylboenden och skuldbelägger de boende själva.
Exempel på händelser man kopplar samman attentaten med är en nyhet från Svt Västmanland. Som också tolkats av Fria tider.
Samtidigt tar många på sociala medier starkt avstånd mot de attentat som sker mot boenden.

DN skriver i dagens huvudledare: "En generös attityd till flyktingarna har fortfarande stöd i opinionen, men samtidigt ökar tvivlen på hur regeringen och myndigheterna sköter utmaningen."
Detta kan kopplas bland annat till nyheten om osäkerheten kring hur många boenden som kan ordnas för flyktingar.
DN skriver: "Landshövding Sven-Erik Österberg fick regeringens uppdrag att på rekordkort tid inventera Sverige i jakt på nya tillfälliga asylboenden. Han presenterade 66.000 boplatser. Men Migrationsverket bedömer att bara en fjärdedel kommer att kunna användas."
Samtidigt som SR rapporterar att det är osäkert hur många platser som kan användas. Det kan vara betydligt fler än de som anges i DN-artikeln.
Och även till SR-nyheten om de flyktingar som vägrar lämna en buss.
I sociala medier undrar många varför inte myndigheterna lyckats lösa situationen.

OMVÄRLDSBEVAKNING 12.00

Publicerar nyhet om att polisens nationella operativa avdelning, Noa, har fått ansvar för att samordna alla förundersökningar om mordbränder mot flyktingboenden, publicerar även på twitter och FB.

Kalifornien förbereder sig för ovädret El Niño i vinter
Enligt TT kan Kaliforninen drabbas av kraftiga vinterstormar och skyfall, samt risk för förödande översvämningar och jordskred. Den statliga vattenmyndigheten har utbildat 1 200 anställda i tekniker som kontrollerar översvämningar, och sandsäckar, träpålar och plast lagras i områden som kan drabbas.

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:30

M15-chef varnar för stor IS-attack mot Storbritannien
Hotet det största på 3 decennier enligt honom, rapporterar Aftonbladet. 

OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGSITUATIONEN 07:30

Nytt brandattentat i Skåne under natten
Personalen lyckades släcka snabbt, i Tjörnarp i Skåne, enligt Aftonbladet.

IVO stänger sin lista över HVB-hem på nätet
Av rädsla för attentat mot flyktinghem, rapporterar SR.

Onsdag 28 oktober


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:30

Ingenting att notera.

OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGSITUATIONEN 21:30

SÄPO bekräftar nu att även de arbetar med utreda brandattentaten på flyktingboenden, för att se om det finns kopplingar till brottsaktiva exteemeistmiljöer, enligt SR. ”Generellt har Säkerhetspolisen märkt att det rör på sig lite mer i extremistmiljöer på senare tid, efter en något lugnare period, enligt Johan Sjöö.”

SVT rapporterar att det omfördelningsprogram som EU nyligen har initierat hittills har omfördelat 86 flyktingar. av de 160 000 som är planerat i framtiden.

TT rapporterar också om att Trelleborgs kommun vädjar till Migrationsverket om hjälp efter endast ca en fjärdedel av de ensamkommande flyktingbarn som har anvisats till andra kommuner har hämtats upp.

TT har plockat upp nyheten och citaten från MSB:s Fredrik Konnander som publicerades på Krisinfobloggen tidigare idag.
”Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar människor att vara källkritiska efter att en falsk inbjudan med Österåkers kommun som avsändare spreds på Facebook på fredagen. ”
Till exempel SVT har plockat upp TT:s nyhet.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:30

Trollhättan
Rapporter med personlig ton från Lavin Evandars begravning i Trollhättan, bl.a. i Aftonbladet.

Brändattentat i flyktingboenden
Flera medier rapporterar om polisens nyhet om att de nu sätter in polishelikoptrar för att övervaka flyktingboenden, för att förhindra brandattentat. Polisen nyhet finns här.

Mediebild flyktingsituationen 15.40

Rapporteringen om attentat mot asylboenden fortsätter, bland annat i Sydsvenskan och SVT. Dagens Nyheter med flera rapporterar om att Migrationsverket nu väljer att hemlighålla alla svenska asylboenden för att undvika fler anlagda bränder. Säkerhetspolisen ökar också sin bevakning av främlingsfientliga rörelser på internet. Flera kommuner har på grund av hotbilden redan valt att hemlighålla var nya asylboenden ska öppna. Polisen utreder de olika bränderna med hjälp av Säkerhetspolisen. Många medier sprider Polisens nyhet om att de nu kommer att övervaka asylboenden med flyg.

Dagens Nyheters huvudledare vill att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tydligt offentligt tar avstånd från de grupper som använder våld och eld. Artikeln vill också att samhället ska prioritera att gripa och lagföra ”de misstänkta terrorister som med elden vill injaga allvarlig fruktan, destabilisera och förstöra”. Även Eskilstunakuriren kräver på ledarplats att bränderna måste tas på allvar, annars är det bara en tidsfråga innan någon brinner inne. Samma tidning rapporterar om att Strängnäs kommun nu backar gällande ett planerat flyktingboende, delvis på grund av rädsla för nya attentat. Norrbottenskurirens ledarskribent Johan Eriksson skriver om flyktingsituationens belastning på polisen som kan leda till oro i samhället.

I sociala medier dominerar fortsatt diskussioner om brandattentaten mot flyktingboenden, där många dels är upprörda över attentaten, medan andra spekulerar om det är orsakat av flyktingarna själva.

I Västmanlands tingsrätt pågår rättegången om de så kallade ”Ikea-morden” och flera medier rapporterar om skärpt säkerhet. Säkerhetshöjningen beror enligt en intervju från TT på ”dagens samhällsdebatt med flyktingfientlighet”.

I Trollhättan fortsätter mediernas bevakning där i dag begravningen av Lavin Eskander, ett av offren under förra veckans skolattentat, ägde rum. Expressen rapporterar om att tusentals personer deltar.

Erik Erfors skriver på Expressens ledarsida om det migrantläger som rivs i Malmö. Det gäller EU-migranter och inte asylsökande men exemplet som belyses i texten kan ses ge belägg åt den bild av samhällets hantering av invandrare som förekommer på så kallade högerextrema siter och forum.

I sociala medier pågår ryktesspridning om boenden där skribenter hävdar att lokaler ämnade för sjukvård nu istället blir flyktingboenden. Enligt Norrköpings tidningar rör det sig om sedan tidigare stängda och utdömda sjukhuslokaler som nu blir boende. Siterna Avpixlat och qet.se har sina egna vinklar på nyheten.

De asylsökande som sitter kvar i en buss i protest mot sin boendesituation i Dalarna (en nyhet som fick stor spridning tidigare under veckan) blev under tisdagskvällen mordhotade av en man som kom ombord på bussen, rapporterar Expressen. Nyheten om att flyktingarna inte vill lämna bussen har diskuteras mycket på sociala medier, ofta i skämtsamma ordalag.

Svenska Dagbladet rapporterar om att Sveriges kommuner och landsting, SKL, i ett arbetsmaterial har tagit fram olika förändringar för att underlätta för kommuner och landsting i flyktinghanteringen. Bland förslagen finns gratis busskort, något som kan väcka kritik.

Ekot rapporterar om att polisens inre utlänningskontroller är väldigt ineffektiva.

Från Europa rapporterar SVD om de svåra förhållanden som råder i europeiska transitläger. Samtidigt har Österrike beslutat att sätta upp staket kring gränsövergången Spielfeld mot Slovenien med anledning av flyktingströmmarna, rapporterar flera medier via TT.

OMVÄRLDSBEVAKNING 11:30

Ingenting att rapportera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08:00

Trollhättan
Begravningen av Lavin Eskandar sker idag i Trollhättan kl 11, rapporterar TT.
Samtidigt rapporterar Aftonbladet att Anton Lundin Pettersson försökte vägra vård efter att han hade blivit skjuten. Avskedsbrevet han skrivit visar också på att han förväntade sig att själv dö i attacken.

OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGSITUATIONEN 08:00

Fler bränder i flyktingboenden inatt, i Färingtofta i Skåne och i Djursholm, Danderyd.
Migrationsverket kommer nu att hålla adresserna till boendena hemliga, men uppgifterna ska finnas "tillgängliga lokalt", rapporterar Aftonbladet.
Svt rapporterar att SOS har svårt att arbeta vid bränder i boenden, om det är utländska abonnemang går det inte att spåra och personerna som ringer vet i vissa fall inte var boendet ligger. Migrationsverket kan enligt artikeln inte skicka koordinationer till SOS alarm.

Tisdag 27 oktober


OMVÄRLDSBEVAKNING 22:00

Trollhättan
Mer rapportering om rädsla i samhället efter dåden i Trollhättan. ”Det här handlar om rasism. Det är klart man är rädd, säger Svenska Dagbladets reporter Negra Efendić till Kulturnyheterna.”, skriver SVT Nyheter.
Mördade Lavin Eskandar begravs imorgon.  En minnestund hålls också i Folkets hus i Trollhättan, rapporterar TT. 

OMVÄRLDSBEVAKNING flyktingsituationen 22:00

Löfven vädjar till grannländer i Nordiska rådet
”- Ingen ska tveka om Sveriges humanitära vilja och ambition. Men också vår förmåga har en gräns, nu måste alla länder ta sitt fulla ansvar” sa Löfven i mötet med Nordiska rådet idag, enligt TT.

EU-kommissionens arbetsprogram för nästa år presenterades idag. Där ingick bl.a. nya förslag om ”bättre migration” vilket bl.a innebär "ett strukturerat system för omfördelning av flyktingar och revidering av Dublin-systemet”, enligt TT.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:30

Brand i CM Woods lokaler
i Alvesta under eftermiddagen. Byggnaden evakuerades och ingen skadades, rapporterar SR.
Kommentar: Noterar för kännedom.

Trollhättan
Aftonbladet rapporterar om att polisen nu har en mycket tydligare bild av dåden i Trollhättan. Därmed blir det tydligt att ett mycket värre händelseförlopp hade kunnat ske om inte skolan hade tur och lyckades låsa in nästan alla barn i klassrummen, medan mannen ”går han runt i skolan och letar men stoppas av låsta dörrar”.
TT rapporterar att delar av skolan Kronan som fungerar som mötesplats ska öppna på torsdag igen, med vakter på plats. Själva skolan öppnar på måndag som tänkt.
Kommentar: Vi fortsätter följa.

Mediebild flyktingsituationen 15.00

Dagens huvudspår har varit brandsäkerhet på asylboende och DN-artikeln som kopplar ihop rysk propaganda med främlingsfientliga kretsar.
Det rapporteras också om att människor i Trollhättan känner otrygghet efter förra veckans attentat.
Har inte hittat så många kommentarer om måndagens stora nyhet om de läckta mejlen från regeringskansliet som talar om besparingar i statsbudgeten på grund av kostnaderna för asylsökande.

Sveriges Radio Ekot skriver att ändrade krav på brandskyddet i Migrationsverkets pågående upphandling av asylboenden kan innebära risk för lägre brandsäkerhet. Ekot citerar bland annat Brandskyddsföreningen.
Flera andra stora medier har samma vinkel.
Svt uppger att polisen vädjar om hjälp och tips från allmänheten för att hitta de skyldiga till bränderna på asylboende.
Flera lokala medier berättar om förstärkt bevakning kring asylboende, till exempel Sveriges Radio Sörmland.
I sociala medier sprids uppgifter om att det är asylsökande som tänder eld på asylboenden. Många kräver att regeringen ska be sd om ursäkt då sd fått kritik för att en lokalavdelning lagt ut information om planerade asylboenden och att detta kan trigga mordbrännare.
Sydsvenskan anlägger moteld:
"Först publicerar Ekeroth en lista över de fastigheter som ska användas som boplatser för skyddsbehövande. Som av en händelse börjar Sverigedemokraternas webbshop sälja tändare i samma veva."

DN har i dag en artikel om att Nato menar att rysk propaganda stöder främlingsfientliga och högerextrema rörelser i EU och Sverige. Artikeln publiceras i samband med den separata artikeln om MSB:s arbete med desinformation.
Webbtidningen Fria tider har vinkeln "Regeringen begär Nato-hjälp mot alternativa medier". Detta sprids flitigt i sociala medier som ett tecken på hur hotad yttrandefriheten i Sverige är.

Sveriges Radio Väst rapporterar om rädsla och oro bland befolkningen i Kronogården i Trollhättan efter attentatet förra veckan.
Aftonbladet om stämningen i Trollhättan: "Det är för tidigt att dra paralleller mellan Peter Mangs och Anton Lundin Pettersson. Men effekten av deras dåd är densamma: otryggheten ökar bland svenskar med annan hudfärg än vit. Och i Kronogården i Trollhättan verkar invånarna våndas över mer än bara sorgen. Den storvuxne mannen i dunjacka läser mina tankar.
– Vi är livrädda, men ska vi visa det? Då kanske mördaren har fått som han ville."

OMVÄRLDSBEVAKNING 11:30

Rysslands attacker i Syrien psykologisk krigsföring
De attacker som Ryssland utfört i Syrien är inte bara vanlig krigsföring, utan skickar också budskap till resten av världen om att Ryssland är ett land att räkna med, menar Peter Mattsson, universitetslektor vid Försvarshögskolan. Detta är en del av Rysslands nya militära doktrin, skriver Aftonbladet,
Kommentar: För kännedom om medierapporteringen om Ryssland.

Trollhättan
Aftonbladets Patrik Lundberg besöker Trollhättan och skriver om rädsla hos icke-vita svenskar efter dådet för fyra dygn sedan. 

En 23-årig man har erkänt för polisen att han hade gått med en kniv till en skola i Alvesta med avsikt att skada barn. Polisen har startat en utredning men troligen gäller inte enbart hans erkännande för ett åtal, rapporterar SR.
Kommentar: Vi fortsätter att följa rapporteringen om dåden i Trollhättan.

Turkiet
Spänningarna i Turkiet är höga fem dagar innan valet på söndag. Och Turkiet har nu bekräftat att de har attackerat kurdiska YPG-styrkor vid syriska gränsen,skriver BBC.
Kommentar: Vi följer situationen i Turkiet.

OMVÄRLDSBEVAKNING 08:00

Bränder på flera håll
I Lund har det under natten uppstått en brand vid ytterdörren på ett boende för ensamkommande barn. I Oskarshamn har det också brunnit några småbränder vid en skola, som är planerat att användas som flyktingboende. Enligt vissa medieuppgifter ska det ha rört sig om att sidor ur en bibel har bränts.
Kommentar: Följer detta i ordinarie bevakning av flyktingsituationen.

Brandskydd diskuteras
Många medier har i dag texter där experter uttalar sig om brandskyddet på flyktingboenden. Enligt Brandskyddsföreningen ska "ändrade krav på brandskyddet i Migrationsverkets pågående upphandling av asylboenden kunna innebära risk för lägre brandsäkerhet". I texten framgår dock att det inte handlar om ändrade krav, utan ändrad rutin, se kommentar nedan.
– Kombinerar vi det här med att det eldas i asylboenden så är det här katastrofalt. Det är en tidsfråga innan människor brinner inne, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen, till Sveriges Radio.
Kommentar: Hela texten bör läsas för klarläggande av frågan, annars finns risk för missförstånd.  Sveriges Radio avslutar t.ex. texten så här:
"På Migrationsverket håller man inte med om att det här riskerar att försämra brandsäkerheten. Willis Åberg, ansvarig för anskaffning av boenden på myndigheten, säger att man nu kommer att göra fler kontroller efter upphandlingen.
– Vi har kontrollen efter tilldelningen i stället för före tilldelning. Vi har stärkt upp det, förutom att vi kontrollerar att det finns handlingar så måste vi kontrollera att det som finns dokumenterat också fungerar, säger Willis Åberg."

Måndag 26 oktober


OMVÄRLDSBEVAKNING 21:00

Inget nytt att kommentera.

OMVÄRLDSBEVAKNING 16:30

Trollhättan
Polisen har tagit in en expert som ska göra en gärningsmannaprofil på mördaren. SR rapporterar om att experter anser att det är svårt att i förväg hitta gärningsmän som liknar den i Trollhättan i torsdags, eftersom de ofta uppvisar beteenden som många andra unga, som vilsenhet och fallenhet för extrema åsikter. Det är snarare generella åtgärder som behövs, som satsning på skolpsykologer.
Kommentar: Vi fortsätter följa.

Kött ger cancer
WHO har nya rön om kött och särskilt processat kött, som kan ge cancer vid hög konsumtion. Livsmedelsverket har gjort en nyhet om detta, skriver att det kan bli aktuellt att göra om deras riktlinjer för köttkonsumtion.
Kommentar: Kan vara intressant om Livsmedelsverket gör om sina rekommendationer.

Smittan i Östersund 2010
SVT rapporterar om att Östersund frias i åtalet om smittan crypton i vattnet
Hovrätten friar Östersunds kommun, men menar att de har varit oaktsamma, men inte så oaktsamma att det är ett brott.
Kommentar: Noterar för kännedom.

Jordbävningen i Afghanistan
BBC rapporterar att runt 150 dog i jordbävningen idag i Afghanistan, Indien och Pakistan.

Mediebilden flyktingsituationen 15.00

Dagens största nyhet är de uppgifter som talar om stora besparingar i statsbudgeten för 2016. För att klara att hålla utgiftstaket i regeringens budgetproposition för 2016 krävs stora utgiftsminskningar enligt ett internt mejl i regeringskansliet som har läckts, rapporterar SvD och Aftonbladet. Orsaken ska vara de kraftigt ökade utgifterna för asylsökande. De läckta mejlen publicerades i går på en blogg som drivs av den invandringskritiske debattören Tino Sanandaji.
Dessa uppgifter kan leda till en intensivare debatt om vad Sveriges mottagande av flyktingar kostar, i och med att detta blir mer konkret när de kopplas ihop med departementens besparingar.

Fredagens partiöverskridande överenskommelse följs upp i olika spår.

Under måndagen har flera medier rapporterat om en undersökning som Demoskop genomfört som visar att överenskommelsen kring migrationspolitiken mellan regeringen och de fyra allianspartierna uppskattas av svenska folket. Samtidigt vill fler än tidigare se restriktivare regler på asylområdet än det som partierna kom överens om.

Flyktingbarn har blivit guldkalvar, skriver ledarskribent på Aftonbladet. Välfärdsbolag pekas ut som giriga då de tar, enligt skribenten, mycket betalt för att förmedla boenden till ensamkommande flyktingbarn.
Diskussioner om företag som gör vinster på flyktingsituationen har förekommit under en längre tid. I framför allt sociala medier har det stundtals varit ett hätskt tonläge.

Rädda barnen varnar för att den politiska överenskommelse som slöts i fredags kan drabba barn. Eftersom ensamkommande vuxna endast beviljas tillfälligt uppehållstillstånd enligt planen, menar Rädda barnen att det kan innebära att fler barn kan tvingas fly på farliga vägar. Barnfamiljer beviljas fortsatt uppehållstillstånd i enlighet med tidigare regler rapporterar Sveriges Radio.

Flera lokala medier rapporterar om att många asylsökande har stora behov av tandvård men ingenting om att det skulle leda till omedelbara problem för tandvården. I Trelleborg rapporteras om en fortsatt ansträngd flyktingsituation. Det rapporteras också om hur flyktingssituationen ser ut i de olika kommunerna. Flera tidningar har också positiva nyheter, bland annat om stor vilja att hjälpa till hos lokalbefolkningen.

Tyskland

I Tyskland rapporterar medierna om det stora antalet flyktingar som söker sig till Tyskland och att detta innebär en belastning för samhället.
Under måndagen har många tyska medier kommenterat söndagens överenskommelse mellan ett antal EU-länder, rapporterar bland annat Hamburger Abendblatt.
De flesta ledarskribenter är försiktiga med att verka för hoppfulla om att EU ska kunna lösa situationen långsiktigt men helgens överenskommelse ses som ett gott första steg till hur EU ska kunna återta kontrollen över de yttre gränserna.

Sociala medier

I sociala medier fortsätter vi att se en tydlig polarisering i alla frågor som rör invandring. Kommentarer och åsikter som brukar ses som högerextrema dyker upp på sajter och i forum där det normalt inte förväntas. De som är "flyktingkritiska" skyller den senaste tidens bränder i asylboenden på flyktingsituationen, och i några fall skyller man även morden i Trollhättan på flyktingsituationen.

Nyheten om flyktingarna som i protest inte vill kliva av bussen vid ett asylboende i Dalarna har fått stor spridning i sociala medier under dagen. Några skämtar om att de kan förstå flyktingarna eftersom Dalarna är avsides och tråkigt medan andra har en mer främlingsfientlig ton och menar att flyktingarna är "lyxsökare" (ett nytt uttryck vanligt bland skribenter som är kritiska till invandring, sannolikt en ombildning av "lycksökare"). Ett exempel.

Nyheten om besparingar i statsbudgeten kan få stort genomslag i debatten, särskilt som nyheten ursprungligen kom från en blogg.

OMVÄRLDSBEVAKNING 11:30

Trollhättan
DN rapporterar från skolan Kronan som planeras öppna om en vecka. Personalen där mår dåligt och artikeln handlar i huvudsak om skolans och kommunens krishantering vad gäller personal och barn. Skolan är fortfarande avspärrad och klassas som brottsplats.  
Kommentar: Vi fortsätta följa rapporteringen kring detta.

Kraftig ökning av TBE
DN rapporterar om en kraftig ökning av TBE, särskilt i Östergötland och Södermanland. Om inte så många redan vaccinerat sig skulle det troligen vara ännu fler.
Kommentar: Noterar för kännedom.

Tågstörningar idag
En tågurspårning i Sala idag, men inga skadade, enligt Aftonbladet. Det gjorde dock att tågtrafiken får problem på sträckan Falun-Stockholm.
En nedriven kontaktledning mellan Stockholm och Uppsala skapar även stora problem både vad gäller fjärr- och pendeltågstrafik, enligt Trafikverket.
Kommentar: Noterar för kännedom.

Jordbävning i Afghanistan
Rapporter om jordbävning i Afghanistan, Indien och Pakistan med styrka 7,5 på Richterskalan enligt TT.
Ambassaden i New Delhi skriver om det men uppger att ingen svensk har skadats i området.

Reseråd för Tanzania
Ambassaden i Dar Es Salaam varnar turister för stora folksamlingar eller politiska oroligheter efter valet i landet igår, i Stonetown, som är en del av Zansibar City.
Kommentar: Vi avvaktar och ser om UD Resklar uppmärksammar detta, vår bedömning är att Tanzania inte är en stor destination vad gäller svenska resenärer.  

OMVÄRLDSBEVAKNING 07:00

Unik cryptosporidiumdom
I dag kl 11:00 kommer en unik dom med anlending av det utbrott av cryptosporidium som drabbade Östersund (med flera) hårt 2010. Nu ska det avgöras vem som egentligen var skyldig till bakterien.
Kommentar: Följer utfallet, dock främst för egen kännedom. Krisinformation.se följde den utdragna händelsen 2010-2011.

OMVÄRLDSBEVAKNING FLYKTINGSITUATIONEN 07:00

Ökade gränskontroller i EU
Efter gårdagens informella EU-möte beslöt man sig enligt SVT för att en ökning av gränskontrollen ska bli sättet att få kontroll på flyktingströmmen in i Europa.
– Det enda sättet att återfå kontroll är att minska trycket av flyktingar. Runtskickandet av folk måste få ett slut. Folk måste registreras. Utan registrering - inga rättigheter, sa Jean-Claude Juncker enligt SVT.
Hur registreringen ska gå till är oklart.

Statministern hos Agenda om överenskommelsen
Statministern pratade om flyktingsituationen och fredagens överenskommelse i Agena på SVT igår:– Vi har inte fri invandring. Vi har en reglerad invandring. Alla har rätt att komma hit för att söka asyl, men får man inte asyl ska man återvända. Det är därför vi stärker den inre kontrollen, sa Stefan Löfven till SVT.

Tusentals flyktingar återvänder till Syrien
SVT har träffat en syrisk familj som efter tre år väljer att resa tillbaka till Syrien trots kriget. Enligt SVt återvänder cirka fyratusen syriska flyktingar per månad till Syrien från Jordanien.