Omvärldsbevakning vecka 45

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 8 november


Omvärldsbevakning 21.30

Lufthansa: 929 flygningar ställs in under måndagen
Flygbolaget Lufthansa kommer att ställa in 929 flygningar i morgon på grund av strejken bland kabinpersonalen. 113 000 passagerare berörs - alla Lufthansaflygningar från Frankfurt, München och Düsseldorf påverkas. Av dessa flighter går 16 till eller från Arlanda, och åtta stycken till eller från Landvetter i Göteborg. DN
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.40

En ny cyklon på väg mot Jemen
Severe cyclonic storm Megh struck Yemen at about 06:00 GMT on 8 November. Tropical Storm Risk.
Kommentar: Cyklonen ungefär samma bana som Chapal för en vecka sedan. Just nu kategori 3 på Tropical Storm Risk. På väg mot Aden och Sanaa. Finns inga medieuppgifter än.

Ny överbelastningsattack på bank
Cert-se rapporterar att Skandiabankens svenska och norska webbsidor haft problem under natten och morgonen. För tillfället fungerar sajterna dock kan de gå upp och ned. Enligt Cert-se är det i nuläget oklart om det är överbelastningsattack (ddos) eller annan orsak. Slut TiB Daniel Medina
Kommentar: Värt att notera. Återger tibs meddelande eftersom det inte finns några medieuppgifter. Det är tredje hackerattacken på kort tid. Följer utvecklingen.

Egyptiska utredare: Trolig bomb på flygplanet
Till 90 procent är nu egyptiska flygutredare säkra på att det var en bomb ombord det störtade planet, enligt Reuters.  DN 
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 10.30

Fortsatt mycket lågt vattenstånd sydvästra Östersjön 
Klass 2-varningarna för storm har nu tagits bort. Men fortfarande varnar SMHI för mycket lågt vattenstånd, klass 2, i sydvästra Östersjön. Vattenståndet sjunker och kan söndag förmiddag nå ca 100cm under medelvattenstånd. Därefter stigande.
Kommentar: För kännedom.

Tusentals utan el efter stormen
Stormen Freja har bedarrat och många rapporter om skador i ovädrets spår har kommit in under morgonen. 4 500 av Eons kunder saknar el. Halland, norra Skåne och delar av Kronoberg blev värst drabbade. I Lund slets en byggnadsställning loss i blåsten. I Göteborgsområdet blåste ett stort antal träd ned och i Varberg slets ett papptak bort i vinden. Utanför Halmstad krockade en bilist med ett nedblåst träd. Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 7 november


Omvärldsbevakning 23.30

SMHI utökar med fler klass 2-varningar för storm och det gäller nu även för Skagerack och Kattegatt under natten mot söndag. I Sydvästra Östersjön och Öresund är en klass 2-varning klass utfärdad för mycket lågt vattenstånd. Klass 1-varning är utfärdad både för kuling och högt vattenstånd i Kattegatt och nordligaste Öresund. Sydsvenskan har liverapportering på sin sajt.
Kommentar: publicerar nyhet. Har även twittrat och FB ut info om krisinfos FAQ om stormar.

Omvärldsbevakning 17.00

SMHI om klass 2-varning för stormbyar i Halland och Skåne
SMHI varnar om risk för mycket hårda vindbyar, 21-24 m/s samt risk för stormbyar 25-27 m/s i Hallands län och Skåne län under natten mot söndag. Tas även upp i medier som den första stora höststormen, aftonbladet kallar den ”värstingstorm”.
Kommentar: Publicerat nyheten och spritt via FB och twitter.
Uppdaterat nyheten med info att även Kronoberg nu har en klass-2 varning. 

SMHI har även flera klass 1-vaningar: Kattegatt för kuling och högt vattenstånd som mitt i natten kan nå 80-100 cm över medelvattenstånd. Klass 1-varningar för kuling gäller även för kusten från Skagerack ända upp till norra Östersjön.

Sopbrand i Skåne
Inget VMA utfärdat, men enligt SR har ett meddelande till allmänheten gått ut. Information finns även hos Sysav som driver anläggningen. Räddningstjänsten säger till Sydsvenskan att det är rädda för att nattens storm kan förvärra branden.
Kommentar: följer

Nordea utsatt för hackerattack
Från lunchtid gick det inte att ta sig in på Nordeas internettjänst. Enligt DN är det samma hackare som gjorde att Swedbanks internetsida gick ner i veckan och att hackaren då pressade banken på pengar,  som Swedbank även bekräftar. Till Aftonbladet säger Nordea inget om orsakerna till att sajten gått ner. Vid 14-tiden var Nordeas sajt återigen tillgänglig. På sin hemsida skriver Nordea att de kommer att hålla samtliga banktjänster utom kortköp stängda mellan 05.00-09.00 på söndagen för underhållsarbete.
Kommentar: för kännedom

Kan ta månader att få tillbaka dricksvatten i Partille
Närmare 40.000 uppmanas att koka sitt vatten sedan coliforma bakterier påträffats i ledningarna. Kommunen tror sig nu ha hittat stället där vattnet förorenas men det kommer att ta lång tid innan vattnet är drickbart igen säger ansvariga till Sveriges radio.
Kommentar: för kännedom

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 17.00

Brand i planerat flyktingboende i Floda, Lerum
Flera byggnader brann i en friluftsanläggning som var tänkt att bli ett asylboende uppger bland annat aftonbladet och Sveriges radio. Enligt polisen fanns inga i husen.

Tältläger kan börja byggas på onsdag
”Det är ett ganska självklart bygglov”, säger byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (S) till DN.

Flygblad om Sverige sprids i flyktingläger i Grekland
Ett flygblad, som uppges komma från Sverigedemokraterna, sprids i ett flyktingläger på grekiska Lesbos, skriver Södermanlands Nyheter.

Omvärldsbevakning 10.30

Stor sopbrand i Malmö
En stor brand bröt ut på Spillepengens avfallsanläggning i Malmö under fredagskvällen. Räddningstjänsten har kontroll över branden och släckningsarbetet kommer pågå under lördagen. Sydsvenskan skriver att röken inte giftig och att den går ut över havet och i nuläget inte är något större problem.
Kommentar: bevakar om problem med röken skulle uppstå. 

Flera flyg från Sverige inställda på grund av flygstrejk
Det är 24 av Lufthansas flighter till och från Sverige som drabbas på grund av strejk hos Lufthansas kabinpersonal, skriver aftonbladet.
Kommentar: för kännedom

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 10.30

Nytt attentat mot boende för flyktingar under natten
På ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Tranås krossades rutor och rasistiska budskap sattes upp skriver DN. En person greps av polisen.

Opinionen i flyktingfrågan svänger
Dagens Nyheter har tillsammans med opinionsmätningsföretaget Ipsos undersökt svenskarnas inställning till om Sverige ska ta emot fler eller färre flyktingar. Sedan september har andelen som tycker att Sverige ska ta emot färre flyktingar ökat med tolv procentenheter, från 36 procent till 42 procent. Många lokala medier rapporterar om nyheten, ett exempel är VLT.

S-toppar i kommunerna vill inskränka ebo-lagen för flyktingar
Enligt SvD vill flera tunga S-kommunalråd inskränka ebo-lagen, som ger asylsökande rätt att ordna eget boende. I dag har 40 000 asylsökande själva ordnat boende, men de fördelas extremt ojämnt över landet, vilket skapar stora problem med trångboddhet och social utsatthet och i många fall flyttas ansvaret för boendet över till socialtjänsten. Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) var tydlig häromdagen med att regeringen idag inte har några planer på att ändra systemet med ebo.

Svårt med försäkringar av boenden för flyktingar
SVT tar upp att Migrationsverket går miste om hundratals boendeplatser för asylsökande på grund av att försäkringsbolagen inte vill försäkra asylboendena.

Polisen redo för gränskontroller
Enligt Sveriges radio har gränspolisen en färdig planering för att göra tillfälliga gränskontroller vid Sveriges inre gränser mot EU - om regeringen skulle besluta om att det ska införas.

Tyskland ändrar inte på asylregler
Tyskland kommer inte att skärpa asylreglerna för flyktingar från Syrien som rapporterades av Frankfurter Allgemeine Zeitung igår. Då sades att asylsökande syrier ska få ettåriga uppehållstillstånd i stället för treåriga och inrikesministern Thomas de Maiziere gick ut i radio och meddelade att reglerna för syrier skulle ändras. Men enligt regeringens talesperson Steffen Seibert stämmer det inte, de håller sig till de nuvarande reglerna skriver han på Twitter. Publiceras i VLT och flera tidningar.

Fredag 6 november


Omvärldsbevakning 22:00

Oroligheter vid basketmatch i Solna
Vittnen uppger till aftonbladet att en polisbil försökt att köra på flera personer när det blev bråk i samband med en match mellan Hammarbys och AIK:s basketlag. På flera bilder och filmer Aftonbladet tagit del av ser man hur en polisbuss jagar människor på platsen.  Enligt polisen var det 50-100 personer som slogs och kastade bengaler.
Kommentar: för kännedom.

Ryska planet kan ha exploderat på grund av bomb ombord
Utredningen av de svarta lådorna i det ryska planet som kraschade i Egypten pekar mot en bomb ombord, skriver både aftonbladet och DN , och hänvisar till flera utländska medier där en anonym utredare säger att en av de svarta lådorna har spelat in ljud som låter som en explosion inne i flygplanet och som inte kan vara en explosion i en motor.
Kommentar: följer.

Swedbanks sajt igång igen efter överbelastningsattack
Efter 10 timmar är Swedbanks hemsida igång igen efter en ddos-attack skriver Sveriges radio. Swedbank kommer att utföra en del tester så vissa störningar kan fortsätta att drabba sajten under natten till lördagen.
Kommentar: för kännedom.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 22:00

MSB och Fortifikationsverket klarar inte att ordna tillräckligt med tillfälliga boenden
Myndigheterna varnar om att man endast kommer kunna skapa 4.000 av de 110.000 platser som Migrationsverket efterfrågat i år och nästa år. Till SVT säger MSB att det framförallt är problem med att hitta mark för tälten och att det tar lång tid att få bygglov och att förbereda för el och avlopp på den mark som finns.

Ministrar oense om biståndspengar till flyktingar
Hur stor summa pengar som ska tas från biståndet för att betala för flyktingmottagandet splittrar regeringen skriver aftonbladet och menar att detta lett till konflikt mellan S-ministrarna Margot Wallström och Magdalena Andersson.

Tyskland inför ettåriga uppehållstillstånd för syrier
Asylsökande från Syrien ska inte längre få treåriga uppehållstillstånd som flyktingar utan bara ettåriga tillstånd utan möjlighet till familjeåterförening, enades den tyska regeringen om idag. Med de nya reglerna närmar sig Tyskland hur flera andra EU-länder i dag hanterar uppehållstillstånd för asylsökande syrier, skriver DN. 

FP och M kräver inre gränskontroll
Moderaterna och Folkpartiet anser att det stora antalet flyktingar utgör ett allvarligt hot mot den inre säkerheten och vill införa inre gränskontroller i Sverige. Polismyndigheten och Säkerhetspolisen menar att kriterierna för att införa inre gränskontroller inte är uppfyllda, uppger Sveriges Radio.

Omvärldsbevakning 16:30

LFV om radarstörningarna
LFV berättar i ett pressmeddelande att bl.a. Estland och Norge känt av radarstörningar, men att det var mest i södra Sverige.

Partille
TT rapporterar om att vattenföroreningen i Partille kommer att fortsätta ett tag, och att invånarna kommer att få koka sitt vatten i veckor framöver.

Flygkraschen i Sharm-El-Sheik
Putin har nu beordrat ett stopp av alla ryska flyg till Egypten, samtidigt som Storbritannien har börjat flyga dit igen. Det är fortfarande oklart vad som orsakade kraschen.
Kommentar: Vi fortsätter att följa.

Mediebild flyktingsituationen 15:00

Flyktingsituationen gick in i ett nytt skede under gårdagen då migrationsminister Morgan Johansson meddelade att gränsen är nådd då det gäller boenden för anländande flyktingar, rapporterar flera medier. Samtidigt sände Migrationsverket ut ett nödrop om att det saknas tusentals evakueringsplatser. Bilden av det skarpa läget och att flyktingboendena är slut förstärktes ytterligare när finansministern Magdalena Andersson idag uppmanade asylsökande som befinner sig i länder som Tyskland att fundera över att stanna där. - Befinner man sig i Tyskland och har tak över huvudet är det kanske säkrare att stanna där än att komma till Sverige och riskera att inte få tak över huvudet, säger finansministern till TT. Nyheten om att femtio personer fick sova i Migrationsverkets reception under natten till fredagen kopplas också till den akuta bristen på boende till flyktingar. 

Uppfattningen om att det saknas boenden delas dock inte av alla. Miljöpartiet går idag ut och säger att de inte håller med om migrationsminister Morgan Johanssons analys att gränsen för Sverige är nådd. MP vill låta privatpersoner ta emot asylsökande i hemmet mot ersättning och hoppas skapa 15 000 nya platser.

Fler och fler talar också om att Sverige använder sig av signalpolitik. Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach säger att: ”Morgan Johanssons besked om boendesituationen är en signalpolitik vi inte sett tidigare i flyktingsituationen. Det är något helt nytt och det har inte låtit så i svensk politik på länge” Samtidigt skriver Dagens nyheter på sin huvudledare att Regeringens utspel om asylmottagningen är en nödvändig form av signalpolitik. Sveriges chans är att agera med större kraft och tydlighet, inte mot flyktingarna utan mot övriga medlemmar av EU-kretsen.  DN skriver också att regeringen höjt signalpolitiken till mistlurspolitik.

Det nya läget ses av några som möjlighet för mer blocköverskridande politiska lösningar.  Enligt Sveriges Radio kan ytterligare åtstramningar i flyktingpolitiken väntas. Samtidigt kan flyktingsituationen innebära nya möjligheter för blocköverskridande politiska samarbeten. ”Flyktingkrisen har flyttat fokus från frågan om vi ska ta emot flyktingar till hur vi ska hantera strömmen av flyende. Den flyttar intresset från den allmänna kritiken av flyktingpolitiken till vad de styrande ska göra åt det akuta läget”, skriver Tomas Ramberg i en analys på Sverigesradio.se

Sociala medier
I sociala medier uppmärksammas de tvära kast som skett gällande flyktingpolitiken den senaste tiden. Något som i sin tur kan skada kan skada tilltron till samhällets förmåga.
Det är motsägelsefulla budskap som signaleras: Nyligen meddelades att flyktingar är bra för ekonomin och att situationen var under kontroll. En vecka senare ber Sverige om pengar från EU och meddelar att alla boendeplatser är slut.

Många påpekar i och med Morgan Johanssons (S) uttalande att det är nu rumsrent att tala om stängda gränser. Annat som diskuteras i sociala medier är att S och MP inte är överens och om detta kan sänka regeringen. Det förekommer också viss kritik mot Morgan Johansson besked. Han anses svika flyktingarna. Bostadsfrågan och hur den kan lösas är också ett hett ämne, exempelvis Miljöpartiets förslag att ta emot asylsökande i hemmet. 

Omvärldsbevakning 11:30

Swedbanks utsatt för cyberattackEn ddos-attack gjorde att deras sajt ligger nere, rapporterar Aftonbladet.

Lufthansa-strejk
9 avgångar i Sverige ställs in idag, efter att Lufthansa gått ut i strejk kl 12 idag. Det finns ingen prognos om en lösning, rapporterar Aftonbladet.

Omvärldsbevakning 08:30

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning  flyktingsituationen 21:30

Fortsatt fokus på flyktingkrisen, och regeringens senaste utspel. Lena Melin skriver i Aftonbladet att flyktingkrisen är Löfvens "vinna eller försvinna"-ögonblick.  
Aftonbladet rapporterar om flyktingar som vädjar till Sverige efter att Tyskland har börjat skicka hem asylsökande från Afghanistan.
Aftonbladet rapporterar att ett femtital flyktingar nu fått sova inatt på Migrationsverkets huvudkontor i Nörrköping. Om det är tillfälligt eller inte är oklart.
Miljöpartiet föreslår en ny boendeform där asylsökande kan bo hemma hos privatpersoner, som sen ska få betalt en mindre summa, ungefär 2000 kr, enligt SVT.

Torsdag 5 november


Omvärldsbevakning 21:30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning  flyktingsituationen 21:30

Migrationsverket har meddelat att boendesituationen nu är akut. Tusentals nya boenden behövs. Enligt Aftonbladet har Morgan Johansson sagt att boendena nu är slut.
”– De som kommer hit får vara beredda att lösa sitt boende på egen hand.
– Vi har nu nått gränsen.”
DN:s Ewa Stenberg kommenterar:
”Flyktingkrisen gick in i ett nytt skede på torsdagen.” vilket förebådar nytt krispaket och kontroversiella åtgärder. Hon menar att regeringen insåg krisen med flyktingkrisen för sent.
Thomas Ramberg analyserar i SR. Han menar att detta markerar början på en ny flyktingpolitik och att regeringen troligen kommer tjäna på detta bland väljarna.
Aftonbladet intervjuar flyktingar i Rostock som säger att de vill åka ändå, trots att de kanske inte får tak över huvudet.

Mediebild med anledning av flyktingsituationen 14:45

I medierna ses ett skifte där allt fler försöker definiera vad taket för Sveriges kapacitet är eller innebär. Flera medier rapporterar om EU-kommissionens prognos om att 3 miljoner flyktingar väntas till EU under det närmsta året, en ökning med 1,5 miljoner personer.  Svenska Dagbladet toppar med ett uttalande från Migrationsverket om att boendeplatserna tog slut under onsdagen, att antalet lediga platser ”pendlar runt nollan” och att de platser som frigörs snabbt fylls upp. Enligt Migrationsverket syns ingen avmattning, snarare väntas fler flyktingar. Till SVT säger Migrationsverket att uppemot 5 000 flyktingar väntas komma med färjan till Trelleborg från Rostock under dagen.

Aftonbladets ledarskribent Patrik Kronqvist skrev på tisdagskvällen om Boverkets rapport gällande boendesituationen för nyanlända och konstaterar att det kan vara årets mest skrämmande läsning - att Lort-Sverige har kommit tillbaka med trångbordhet, ockerhyror och risk mot hälsa. Dalademokratens chefredaktör Göran Greider uttalar sig i tidningen ETC om att det inte på lång sikt är möjligt för Sverige att ta emot så många asylsökande som landet nu gör och efterlyser att även vänstern måste våga diskutera frågan.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger i en intervju för Aftonbladet att det inte finns någon absolut gräns för hur många flyktingar Sverige kan ta emot, men att landet inte har mycket kapacitet kvar gällande exempelvis boenden. Det krävs både besparingar och lån för att kunna klara av kostnaderna för det ökade flyktingmottagandet. Samtidigt säger finansministern att Sverige går mot en bättre ekonomisk utveckling och tillväxt med ökad sysselsättning och sjunkande arbetslöshet. I sociala medier är det dock budskapet kring Sveriges kapacitet som kommenteras.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) sa på en presskonferens på onsdagen att läget är ansträngt och att man begärt pengar från EU för Sveriges flyktingmottagande, något som rapporterades av bland annat Dagens Nyheter. Beskedet om att Sverige bett om pengar från EU mottogs med skepsis i sociala medier.

Sveriges Radio rapporterar om att Friskolornas riksförbund föreslår för regeringen att fristående grundskolor kan pröva att ta emot nyanlända elever – något som är svårt att göra på grund av rådande lagstiftning som säger att friskolor inte får göra undantag från sina kösystem.

Omvärldsbevakning 11:30

LFV utreder radarstörningarna Uppger de i ett meddelande på torsdageftermiddagen. "LFV:s initiala analys visar en tydlig korrelation mellan tiden för solstormen och störningarna i radarsystemen". Kommentar: För kännedom.

Flygkraschen i Egypten
Det ryska flygbolaget Metrojet stoppar sina airbus-flygplan från att operera, enligt Aftonbladet. Det är samma modell som störtade i Egypten i lördags.
Storbritanniens utriktesminister Philip Hammond tror att IS låg bakom kraschen, enligt SVT. Källan ska vara engelsk och amerikanska källor inom säkerhetstjänsten.
SR rapporterar att SAS kan ställa in sitt lördagsflyg till Sharm-El-Sheik från Köpenhamn. De flyger dit en gång i veckan.
Kommentar: Följer detta.

Rumänien
80 000 demonstrerade i Rumänen inatt. Enligt SVT är de trötta på den ”politiska klassens” korruption och maktmisbruk.
Kommentar: Noterar för kännedom.

Flygstörningarna igår
Urban Brännström från IRF i Kiruna är tveksam till LFV:s uppgifter om solstorm igår, enligt SR. Han menar att det förvisso var en liten solstorm, men ställer sig undrande till huruvida det verkligen slog ut radiosystemen. Han påpekar att Försvarsmakten har uppgett att de inte har drabbats.
Kommentar: Följer efterdyningarna av detta.

Omvärldsbevakning 08:00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning  flyktingsituationen 08:00

Friskolor vill ta emot asylsökande barn, vilket många av dem är förbjudna att göra enligt lag, enligt SR. Detta samtidigt som det håller på att bli trångt i många kommunala skolor. Regeringen har föreslagit en ändring, men det är oklart när.

I en intervju med Magdalena Andersson i Aftonbladet säger hon att kapaciteten och Sveriges finanser är ansträngda pga flyktingmottagandet. Aftonbladet frågar: ”När är gränsen nådd”, Andersson svarar att gränsen troligen är nådd när boendena tar slut, och referrerar till tälten som nu kan behöva slås upp i vinter.

Onsdag 4 november


Omvärldsbevakning 21:30

Stora störningar i svensk flygtrafik under en dryg timme idag.
Många medier rapporterade om händelserna, bl.a. DN. Vi inväntade information från Swedavia, som till slut lade upp på sin sajt. Drygt 45 minuter senare, runt halv sex, var problemet löst, enligt Swedavia.

LFV lade ut en nyhet på sin sajt ungefär när problemen var lösta. En solstorm orsakade problemet enligt dem.

På Landvetter blev det kaos, som GP skriver, när flygen inte kunde landa och det dessutom blev strömavbrott under en timme. Huruvida det berodde på solstorm eller inte är okänt, och ska utredas.
Kommentar: Noterar för kännedom, åtgärder vidtagna och händelsen verkar avslutad.

Flygkraschen i Sharm-el-Sheik
Storbritannien stoppar flyg från och till Sharm-el-Sheik efter att det väckts misstankar om att planet som störtade häromdagen med ryska medborgare kan ha varit utsatt för ett bombattentat, rapporterar DN.
Kommentar: Noterar ifall svenska myndigheter skulle vidta åtgärder. UD avråder redan från icke nödvändiga resor till Sharm-El-Sheik. 

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 21:30

Ålderskontroller med röntgen av ensamkommande flyktingbarn
Är inga problem i andra länder, skriver SVT. Danmark och Finland utför dem, medan Norge har lite samma inställning som Sverige har, att röntgen är för osäker metod för att avgöra ålder.

TT rapporterar att Migrationsverket har nyanställt runt 2000 nya personer i år.

Omvärldsbevakning 16:30

Undantagstillstånd på Maldiverna
Undantagstillstånd har införts på Maldiverna sedan spänningarna ökat mellan presidenten Abdulla Yameen och oppositionen. Yameen utsattes för ett mordförsök på sin båt i slutet på september, och polisen har sedan dess hittat flera vapengömmor som misstänks tillhöra presidentens politiska fiender.
Kommentar: Publicerat reseinformation på Svenska ambassaden i New Delhi

Pulvret i Sunderby sjukhus ofarligt
Det vita pulvret som kom i ett brev till Sunderby sjukhus i Luleå är ofarligt. Efter att bombgruppen undersökt pulvret har nu avspärrningarna tagits bort, rapporterar SR.
Kommentar: För kännedom.

Explosion i motor tros ligga bakom rysk flygkatastrof
Den egyptiska haverikommissionens första slutsats efter att ha analyserat olycksplanets svarta låda, är att en motor exploderat, uppger den tyska tidningen Focus i dag, uppger SR.
Kommentar: Varken ryska eller egyptiska myndigheter bekräftar. Följer händelseutvecklingen.

Fortsatt protest framför Stadshuset i Malmö
Mellan 30 och 40 personer av dem som avhystes från Sorgenfrilägret i Malmö i går har tillbringat natten framför Stadshuset i Malmö. Flera tänker stanna kvar tills kommunen erbjuder dem ett alternativ.
– Detta är en manifestation och de stör inte ordning och säkerhet, så för polisens del är det inget problem för närvarande, säger Robert Loeffel, presstalesman för polisen. SR
Kommentar: För kännedom.

Mediebild flyktingsituationen 15.00

Flera stora medier har under dagen haft fokus på nyheten att regeringen planerar att skicka in en begäran till EU-kommissionen om att asylsökande i Sverige ska fördelas till andra EU-länder. Man citerar även Stefan Löfvéns uttalande till TT. DN skriver att kvotsystemet har havererat och flera medier, bland annat SvD och SVT, redovisar olika siffror på hur många kvotflyktingar som hittills fördelats inom EU. Nyheten har dominerat bland inläggen om flyktingsituationen på twitter och bemöts med allt från högerextrema åsikter till ironiska kommentarer som ”Har Löfvén vaknat upp till verkligheten?"

Det andra större spåret är boendefrågan där det inte går att se någon tydlig linje i rapporteringen.  DN har frågat alla 290 kommuner om de tänker hemlighålla uppgifter om vilka adresser som kan bli aktuella som asylboenden eller som HVB-hem för ensamkommande barn, 56 kommuner har svarat att de tänker sekretessbelägga uppgifterna av säkerhetsskäl. Nyheten tas upp av medier i hela landet, t.ex GP. 
SVT uppger att regeringen planerar att sänka kraven på vilka lokaler som ska kunna bli asylboenden för att kommunerna lättare ska kunna ordna bostäder till asylsökanden. Många tomma kontor och lokaler runtom i landet kommer då bli möjliga boenden för asylsökanden. Aftonbladet granskar boendekrisen som de menar skapat en miljardindustri för privata företag. På DN åsikt får läsare möjlighet att skriva debattinlägg och idag vill skribenten förenkla för vanliga svenska familjer att upplåta en del av sin bostad till flyktingar. Andra läsare får rösta om de håller med eller inte, cirka 70 % är emot förslaget.

Övrigt noterat i medierapporteringen är att C och KD går emot M:s krav på att Migrationsverket ska återuppta medicinska åldersbedömningar på ensamkommande flyktingbarn skriver SR. Och enligt SvD är Stockholms stad på väg att tappa kontrollen över situationen med EU-migranter på grund av att resurserna går till att hantera flyktingsituationen.

Omvärldsbevakning 13:00

Enklare regler för HVB-hem
Det råder akut behov av platser på HVB för ensamkommande flyktingbarn. Nu föreslår Socialstyrelsen vissa undantag från reglerna för att få fram fler boenden. Förslagen skickas nu på remiss med målet att de ska kunna träda i kraft den 1 januari 2016.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12:00

Retweetade Partille kommuns nya tweet med kompletterande upplysning om hämtställen för vatten.

Letade efter aktuell information om reseavrådan i länderna kring Indonesien med anledning av den täta rökdisen pga bränderna. Ambassaden i Kuala Lumpur hade två dagar gammal uppdatering. Finner inte grund för publicering.

Anonymt hot mot skola
Rudbeckianska gymnasiet i Västerås har fått in ett hot om att någon ska öppna eld i skollokalerna. Nu patrullerar polisen runt gymnasiet. Hotet kom under tisdagen. På onsdagsmorgonen hade polisen ett möte med skolans rektor för att informera om läget. SvT
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Kirurgavdelningen i Luleå avstängd efter pulverbrev
Kirurgavdelningen på Sunderby sjukhus i Luleå är avspärrad och flera personer har isolerats efter att ett brev innehållande ett vitt pulver har öppnats. Polisens bombgrupp från Stockholm är på väg upp för att analysera försändelsen. SvT
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Rumäniens regering avgår efter brand
Rumäniens regering avgår som ett resultat av de protester som tog fart efter branden som krävde 32 människors liv på en nattklubb i Bukarest. Aftonbladet  DN
Kommentar: För kännedom.

Flygplatsen på Bali, Denpasar stängd på grund av askmoln
Ngurah Rai internationella flygplats på Bali är för tillfället stängd på grund av ett askmoln i samband med ett vulkanutbrott på Mt. Rinjani, Lombok.
Kommentar: Svenska ambassaden i Jakarta har lagt ut informationen med info att ta kontakt direkt med sitt flygbolag för vidare information gällande inställda flyg. Publicerar inte just nu, bedömer att det berör ganska få svenskar.

Omvärldsbevakning 07:05

Berusad man gjorde att plan tvingades landa
Ett plan på väg till Norge från Rumänien tvingades nödlanda på Malmö Airport sedan en man försökt sparka in dörren till cockpit, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Stor skogsbrand härjar i Indonesien
I flera veckor har en skogsbrand härjat i Indonesien, rapporterar SR P1 morgon. Den giftiga röken har nu spritt sig till sex omkringliggande länder och riskerar hälsan på över 40 miljoner människor och djurliv.
Kommentar: För kännedom. Sveriges ambassaden i Jakarta har information om händelsen.

Migranter har sovit vid stadshuset i Malmö i natt
Flera medier rapporterar om att de migranter som under tisdagen avhystes från en tomt i Malmö sov utanför stadshuset i protest.
Kommentar: För kännedom.

Var femte kommun hemlighåller var nya asylboenden ska öppna
DN rapporterar att hot och bränder har lett till höjd säkerhet runt flyktingförläggningar och att 56 kommuner väljer att hemlighålla var nya asylboenden planeras.
Kommentar: För kännedom.

Arbetsförmedlingen behöver mer resurser med anledning av flyktingsituationen
SVT rapporterar att flyktingsituationen gör att Arbetsförmedlingen kommer att få betydligt högre utgifter de närmaste åren.
Kommentar: För kännedom.

Tisdag 3 november


Omvärldsbevakning 21:05

Ny nationell lägesbild om flyktingsituationen
MSB skriver att situationen är ansträngd när det gäller boendelösningar för asylsökande. Andra trånga sektorer vård, skola och omsorg samt mottagning av ensamkommande barn.
Kommentar: För kännedom. Skriver nyhet på MSB:s nyhet.

Omvärldsbevakning 16:30

Spansk polis slog till mot terrorcell
Spansk polis har slagit till mot en terroristcell där personer uppges "ha varit redo att attackera Madrid", skriver CNN. Tre män har gripits. De misstänks ha kopplingar Islamiska staten, IS.
Kommentar: Uppgifterna återgavs i AB och Expressen med CNN som källa. Följer.

Sverige har flest högerextrema mordhändelser
Sverige är det land i Västeuropa som haft flest högerextrema mordhändelser per invånare under de senaste 25 åren. Det visar ny forskning från Forsvarets forskningsinstitutt, FFI, i Norge. Forskarna menar att förklaringen är kombinationen av den rekordhöga invandringen och att debatten om invandring länge varit tabubelagd i Sverige.
Kommentar: Forskningsrapporten återgavs brett i svenska medier, bland annat Sveriges Radio. För kännedom.

Mediebild flyktingsituationen 15.30

Flyktingsituationen har inte uppmärksammats särskilt mycket vare sig i etablerade eller sociala medier det senaste dygnet. De två frågor som verkar diskuteras mest för närvarande är säkerheten kring asylmottagningen samt ekonomiska frågor, ett exempel är måndagskvällens debatt i Svt Aktuellt om att pengar från biståndsbudgeten ska användas till asylmottagning i Sverige.

Expressen publicerar på tisdagen namn och bild på några personer som i facebook-grupper uppmanar till brandattentat mot asylboenden. Även uppmaningar till andra typer av våldsdåd förekommer, enligt tidningen. De våldsdåd som uppmuntras är politiskt motiverade och har sin grund i synen på invandringspolitik.

Expressens granskning diskuteras i sociala medier, exempelvis på twitter. Vi har hittills sett mest positiva kommentarer om Expressens granskning men vissa ifrågasätter namnpubliceringen.

Svenska Dagbladets ekonomireporter Andreas Cervenka skriver en mycket kritisk artikel om Attendos vinster på ensamkommande flyktingar. Texten är en del i en större granskning under vinjetten ”Den lönsamma asylmarknaden”. Cervenka är en skribent med mycket högt förtroende. Artikelserien kan påverka debatten om vinster inom asylmottagningen.

Svd rapporterar också om att trycket på finansministern att höja utgiftstaket i statens finanser ökar. Även statliga konjunkturinstitutet förordar en sådan lösning, enligt tidningen. Finansministern uppges dock att vara ovillig då en ökning av utgiftstaket skulle kunna skada förtroendet för statens finanser.

Omvärldsbevakning 12:00

”Enorma skador” av tropisk cyklon
Den tropiska cyklonen Chapala har orsakat stor förödelse när den dragit in över de sydöstra delarna av det krigshärjade Jemen, varnar FN:s meteorologiska organ på måndagen. SVT
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 07:40

Polisen avhyser människor från lägeri Malmö
På tisdagsmorgonen påbörjade polisen att tömma migrantlägret i Sorgenfri, Malmö, rapporterar flera medier. 
Kommentar: För kännedom. Polisen har gått ut med information om handräckningen samt frågor och svar. De länkar även till information från Malmö stad.  

Cyklonen Chapala har dragit in över Yemen
BBC News rapporterar om stora vattenmängder som forsar fram men det finns inga uppgifter om omkomna. 
Kommentar: För kännedom.

Måndag 2 november


Omvärldsbevakning 21:00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Nytt överklagande av avslaget överklagande
Mark- och miljödomstolen valde att avslå överklagandet av vräkningen av migrantlägret på Sorgenfri. Men avslaget har nu också överklagats. Vid 14-tiden sa domstolen i Växjö nej. Och allt verkade för en kort stund klart för kommunen och polisen att gå in i lägret och börja röja upp. Men då kom ett nytt överklagande – till Mark- och miljööverdomstolen i Stockholm. Det kan väntas ta någon eller några dagar innan saken avgörs där.  Sydsvenskan
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Cyklonen Chapala når Jemen under måndagskvällen
Även om styrkan graderats ner väntas översvämningar och jordskred följa i dess spår, enligt tidigare bedömningar. DN  Redan har ön Socotra utanför Jemen drabbats, och minst en person har omkommit, skriver BBC.
Kommentar: Cyklonen verkar drabba relativt glest befolkade delar av Jemen.

Mediebild flyktingsituationen 15.30

Flyktingmottagandets ekonomiska konsekvenser för samhället har varit ett huvudspår i traditionella medier. Finansminister Magdalena Andersson (S) tillfrågas av Svenska Dagbladet om en prognos över flyktingmottagandets positiva effekt på den svenska ekonomin. Texten sprids i sociala medier, av en del för att stärka tesen att regeringen tappat kontrollen över flyktingsituationen.

Ett delvis annat spår är en diskussion om Sveriges förmåga till integration. Flera lokalmedier tar upp balansgången mellan den samhällsekonomiska nyttan med invandring och de initiala kostnaderna för flyktingmottagning och – till en början – ökad belastning på den offentliga sektorn. Norrbottenskuriren skriver exempelvis att ”om integrationen ska fungera bättre än vad den gör i dag – och kosta mindre – krävs reformer av Sveriges trögrörliga arbets- och bostadsmarknad samt hårdare krav på egenförsörjning.” Skribenten föreslår även en diskussion om hur asyltrycket ska minskas. I Gefle Dagblad intervjuas politiker från olika partier. De flesta av de intervjuade har grundinställningen att invandring i längden är bra för regionen, förutsatt att arbetsplatser kan skapas.  

Sociala medier
Diskussionen i sociala medier om flyktingsituationen följer de tidigare inslagna och förutsägbara linjerna. Ämnen som berör är kostnaderna för flyktingmottagningen och belastningen på vård, skola och omsorg. En skillnad mellan etablerade medier och en del debattörer i sociala medier är vilka ämnesområden som kopplas till flyktingsituationen. Bland annat Sveriges Televisions sammanställning av uppgifter om ökat våld i svenska storstäder och artiklar om ökad organiserad brottslighet som till exempel denna används av vissa som argument mot flyktingmottagande.

Omvärldsbevakning 12.00

Uppgifter: ”Extern faktor” orsakade flygkraschen
Det ryska flygbolaget Metrojet hävdar att det vare sig var ett tekniskt fel eller misstag från piloten som orsakade lördagens flygkrasch utan någon form av ”extern aktivitet”. Det rapporterar BBC på måndagförmiddagen. SvT
Kommentar: Ännu ingen direkt koppling till terror, men en antydan. Följer utvecklingen.

Tidsfristen för EU-migrantlägret i Malmö har gått ut.
I dag skulle polisen starta utrymningen av lägret, men ett nytt överklagande kan stoppa uthysningen.
– Vi har ingen aktivitet där nu, säger Lars Förstell på polisen. DN
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.00

Cyklonen Chapala hotar krigsdrabbat Jemen
Chapala”väntas slå till mot krigsdrabbade Jemen på måndagskvällen. Översvämningar och jordskred befaras följa i dess spår, skriver DN.
Kommentar: Cyklonen försvagas på väg in emot land men väntas föra mycket skyfall med sig. Följer.

Aktivister strömmar till migrantlägret i Malmö
Medan söndagen präglades av orolig stämning inför polisens aviserade avhysning har natten i stället varit helt lugn, enligt polis och andra på plats. Ett tiotal aktivister har också vakat vid platsen och under morgontimmarna ökade deras antal snabbt. Vid sjutiden uppskattas deras antal ha stigit till ett par hundratal, skriver DN.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen. Rykten bland aktivister sa att polisen skulle inleda avhysningen vid vid 8-tiden.