Omvärldsbevakning vecka 46

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 15 november


Omvärldsbevakning 21.30

Attentaten i Paris

"Frankrike förbereder fler flyganfall mot IS"
Frankrikes och USA kommer att intensifiera flyganfallen mot IS den närmaste tiden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters enligt Svt. Frankrike var det första landet som anslöt sig till de USA-ledda flyganfallen mot IS.

Spontan manifestation i Paris trots förbud
En spontan manifestation ägde rum på Place de la République, rapporterar TT. Folk står i klungor, sjunger spontant Jaques Brel-sånger och nationalsången Marseljäsen. Polisen låter folk hålla på, trots att inga större folksamlingar eller manifestationer har tillåtits sedan attentaten i fredags kväll.

Få ställer in Paris-resor
Ännu tyder ingenting på att svenskarnas resande till den franska huvudstaden förändras på grund av terrorattentaten, skriver TT.
– Vi har ännu inte fått några signaler om att det skulle ha skett ovanligt många avbokningar, säger Henrik Edström, pressansvarig på SAS till TT.

Diskussion om syriska id-handlingar ska godkännas
Migrationsverket överväger att sluta lita på syriska id-handlingar, uppger Svt. Orsaken är att det är en stor mängd falska identitetshandlingar, främst pass, i omlopp. IS misstänks tjäna stora pengar på försäljning av falska papper.
– Bilden jag får är att det uppenbarligen är en ganska öppen marknad när det gäller handeln med alla dessa id-handlingar. Det är säkerligen inte enbart pass utan även andra typer av id-handlingar. Det är ingen nyhet för oss, säger Jan Westmar, enhetschef på Migrationsverkets id-enhet.

Säpochefen om läget efter attentaten
Lång intervju med Säpochefen Anders Thornberg i DN. han ser inga kopplingar till Sverige i det aktuella attentatet i Paris. Han säger också att mellan fem och tio svenskar varje månad åker till Irak och Syrien för att delta i striderna. Artikeln inneh¨åller en hel del intressanta fakta och synpunkter.
" Hur bra koll har ni på dem som återvänder?
– Jag sa att vi hade 115 återvändare för några veckor sedan, i dag ligger siffran på ungefär 120. Jag skulle säga att kontrollen är god."

Kommentar: Fortsätter följa läget.

Flyktingsituationen

Färre transitflyktingar i helgen
Gränskontrollerna har lett till att färre så kallade transitflyktingar, som är på väg till Norge eller Finland, skriver Svd.

Inga ensamkommande barn till Trelleborg
Det kommer inte längre några ensamkommande barn till Trelleborg, uppger SR Malmöhus. Det är första gången sedan Trelleborg blev ankomstkommun för ensamkommande barn i slutet av september.
– Vi vågar inte dra några långtgående slutsatser av detta, men det verkar som om gränskontrollerna har medfört att flyktingarna inte längre väljer vägen över Rostock till Trelleborg, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg till SR Malmöhus.

Kommentar: Fortsätter följa läget.

Omvärldsbevakning 16.00

Attentaten i Paris

Ygeman: Inga skärpta gränskontroller
Enligt inrikesminister Anders Ygeman blir det inga skärpta gränskontroller i Sverige med anledning av attentaten i Paris, skriver DN. Terrorforskaren Margnus Ranstorp säger DN att det är en onödigt krångligt tillvägagångssätt för terrorister att utge sig för att vara flyktingar.
– Man ska inte negligera någon risk, men hittills har säkerhetstjänsterna i Europa gjort bedömningen att det här inte är ett förstahandsval för den som står i begrepp att begå en terrorhandling i Europa, säger Ygeman till tidningen.

Ygeman-kritik mot Polen
Inrikesminister Anders Ygeman  är kritisk till det polska utspelet om att inte ta emot asylsökande från övriga EU utan "säkerhetsgarantier", skriver TT.
– Jag tycker att det är besvärande att man använder den fasansfulla terrorattacken i Paris för att legitimera sin egen politik", säger han till TT.

Drygt 100 av dödsoffren identifierade
Hittills har 103 av de 129 dödsoffren identifierats, enligt Svt. Som tidigare rapporterats är ett av offren är svensk medborgare. Flertalet av dödsoffren var franska medborgare men det finns också dödsoffer från en rad andra länder.

Säpo om hotfull retorik på nätet
Den hotfulla retorik som florerar på nätet riskerar att utlösa våldshandlingar, eventuellt som vedergällning för attentaten i Paris, det säger Säpo till Svd. Säpo uppges bevaka olika typer av extremistmiljöer extra mycket efter attentaten i Paris.

Kommentar: Fortsätter följa läget.

Flyktingsituationen

Förstärkt polisbevakning vid Migrationsverket i Malmö
Flertalet asylsökande har avvikit från Migrationsverket i Malmö för att undvika registrering, rapporterar TT. Polisen har nu förstärkt bevakningen vid de ställen där det är lätt att ta sig över stängslet.
– De känner att de inte får någon hjälp och då vill de härifrån, säger en polis till TT.

Flyktingboende på MSB
På söndagen fick 120 flyktingar tillfälligt boende på MSB i Sandö, skriver msb.se. Flyktingarna  får bo  i lektionssalar och gymnastiksalar. Överenskommelsen med Migrationsverket gäller tio dagar med eventuell förlängning.

Oro för attentat hos asylsökande
Svt Halland gör reportage från hem för ensamkommande barn, som vittnar om sin rädsla för attacker mot boendet.
– Vi pratar med varandra om det och vi är lite stressade och rädda. På kvällar brukar vi komma hem lite tidigare. Vi är oroliga för att det kan hända något annars, säger Reza som kommer från Afghanistan.

Kommentar: Fortsätter följa läget.

Övrig omvärldsbevakning

SMHI varnar för snöfall
SMHI har utfärdat varningar för snöfall i Värmland, Dalarna och Jämtland.
Kommentar: För kännedom. Kan ge upphov till transportstörningar.

Migranter ihjälskjutna av egyptisk polis
Polisen i Egypten sköt på söndagen ihjäl 15 sudanesiska migranter och skadade åtta som försökte ta sig över gränsen till Israel, rapporterar nyhetsbyrån AP enligt DN. 
Kommentar: För kännedom.

Hög säkerhet vid G20-mötet
Säkerheten är hög när G20-mötet inleds i dag i turkiska Antalya, rapporterar Svt. Över 12 000 poliser bevakar mötet. Mötet var planerat att ha flyktingkrisen i fokus men kommer sannolikt att handla mycket om attentaten i Paris. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som står värd för mötet i turistorten Antalya uppmanar G20-ledarna att sända ett ”mycket starkt, tufft” budskap mot terrorism mot bakgrund av de dödliga attackerna i Paris, enligt AFP.

Omvärldsbevakning 10.00

Attentaten i Paris

Ytterligare en flyktbil funnen
Polisen har funnit den bil som sågs användas av några av terroristerna i attentatet. Polisen misstänker nu att en eller flera av terroristerna kan vara på flykt, rapporterar Svt.

Många utländska medborgare bland offren
Många av de dödade och skadade i attentaten i Paris var utländska medborgare, uppger Svt.

"Ny fas i IS krigföring"
Svt:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson menar att attacken i Paris visar att IS krig är inne i en ny fas då stridigheterna kan förflyttas till Europa och övriga länder som deltar i striderna mot IS.

Attackerna kan påverka asylpolitiken
SR rapporterar att Polens tillträdande EU-minister säger att landet inte kan ta emot asylsökande från övriga EU utan "säkerhetsgarantier" efter Parisdåden. Detta utpekas som ett av flera tecken på att attackerna hotar att underminera EU:s asylpolitik. Den tyska regeringen uppmanar däremot att inte blanda samman terrorattentat med flyktingströmmarna.

"Passfriheten i Europa kan hotas"
DN:s kommentator Annika Ström Melin menar att attentaten i Paris kan hota passfriheten inom Schengenområdet. Flera röster har tidigare höjts för att det ska vara möjligt att genomföra mer omfattande säkerhetskontroller än vad som nu är tillåtet vid de inre gränserna. Hon skriver också att "IS angrepp i den franska huvudstaden skulle därför kunna leda till att Europa visar större förståelse för flyktingarnas situation. Män, kvinnor och barn flyr från Syrien för att rädda sig undan bland annat IS. Nu vet Europa precis vad den organisationens brutalitet innebär."

Kommentar: Fortsätter följa läget.

Flyktingsituationen

Asylsökande sover i tält
Boendesituationen för nyanlända asylsökande är fortfarande ansträngd. Utanför Migrationsverkets lokaler i Malmö har människor fått sova tält, i brist på annat boende.
- Situationen är akut, men jag har inga uppgifter om att någon fått sova under bar himmel i natt, säger Sophia Öhvall Lindberg, kommunikatör på Migrationsverket till TT.
Sydsvenskan rapporterar på plats om de som tvingas sova i tälten.

Oklart om gränskontrollerna påverkar antalet asylsökande
Gränspolisen och Migrationsverket är överens om att det är för tidigt att dra några som helst slutsatser om hur gränskontrollerna eventuellt påverkar antalet nyanlända asylsökande. Det enda säkra resultatet är stora tågförseningar från Hyllie station, menar Sydsvenskan.

Smäll vid planerat asylboende
Under natten hördes en kraftig smäll i Kalmar precis utanför den byggnad som just nu görs om till boende för ensamkommande flyktingbarn på Unionsgatan i Kalmar, rapporterar SR Kalmar. Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse.

Kommentar: Fortsätter följa läget.

Lördag 14 november


Omvärldsbevakning attentaten i Paris 21.00

Följer fortsatt händelserna i Paris. Siffror på omkomna har enligt flera medier uppgått till 129 människor som dödades i terrorattacker på sex olika platser i Paris under fredagskvällen. Omkring 80 av offren dödades i konserthuset Bataclan och ytterligare omkring 40 vid de andra dåden. En svensk har dödats och en har skottskadats i attackerna. Antalet skadade personer uppgår nu under kvällen till 352 personer som vårdas på sjukhus, för 99 uppges läget vara kritiskt. Uppgifterna om antalet dödade och skadade fortfarande osäkra, delvis på grund av att fler allvarligt skadade som vårdas på sjukhus kan ha avlidit. Terrorgruppen Islamiska staten har bekräftat att man står bakom dåden och Frankrikes president har även bekräftat detta vid ett tal till nationen under eftermiddagen.

Omvärldsbevakning attentaten i Paris 18.30

Vi följer fortsatt händelserna i Paris.

Omvärldsbevakning attentaten i Paris 14.00

Vi följer fortsatt händelserna i Paris.

Omvärldsbevakning attentaten i Paris 11.00

Följer händelserna i Paris.

Omvärldsbevakning attentaten i Paris 07.15

Vi följer fortsatt händelserna i Paris och har under natten fömedlat information till allmänheten från Sveriges ambassad i Paris och råden till svenskar på plats och svenska Polisens uppmaning att de som har frågor kan ringa 114 14. President Francois Hollande har meddelat att landet har infört undantagstillstånd och att polis och militär satts in. Trafiken i staden har drabbats och många offentliga verksamheter kommer att hålla stängt under lördagen. Krisinformation.se följer utvecklingen med fokus på information från svenska myndigheter till allmänheten. 

Omvärldsbevakning attentaten i Paris 00.10

Enligt internationella medieuppgifter som återges av bland annat Sveriges Radio har skottlossning och explosioner ägt rum på flera olika ställen i Paris. Uppgifterna om antal döda varierar. Ambassaden har gått ut med en uppmaning till svenskar i området att kontakta sina anhöriga. Krisinfo skriver en nyhet om detta och följer situationen. 

Fredag 13 november


EXTRA Omvärldsbevakning kl. 23.10

Vi följer händelserna i Paris.

Omvärldsbevakning kl. 21.30

Ingenting att rapportera

Omvärldsbevakning kl. 16.30

 Ambassaden har uppdaterad reseinformation för Libyen med anledning av bombattentatet i Beirut
Kommentar: retweetade.

Klass 1-varning för halka i Västernorrland och klass 1-varning för kuling längs svenska kusten
SMHI:s halkvarning gäller isbeläggning som kan uppstå efter nedfall av regn/blötsnö under eftermiddagen.
Kommentar: För kännedom

Kvinnlig turist blev attackerad med syra i staden Varanasi, Indien
Kvinnan som var rysk turist hade varit i landet i fyra månader och var inhyst hos en familj där sonen kastade syra över kvinnan när hon sov, skriver Expressen. Det är den senaste i raden av attacker som riktats mot utländska kvinnor på besök i Indien. Svenska ambassaden i New Delhi har även information riktad till kvinnor som reser till Indien.
Kommentar: För kännedom

Svåra regn i Indien
Det är framförallt distriktet Cuddlatore i delstaten Tamil som i flera dagar drabbats av kraftiga skyfall. Ytterligare regn förväntas under veckan. Hittills har 32 dött på grund av regnet, många har drunknat på grund av översvämningar uppger RSOE.
Kommentar: För kännedom

Försvaret har oskadliggjort föremål som hittades vid gasledning i Östersjön
För en vecka sen hittades ett objekt som sedan drogs bort från ledningen av minröjningsfartyg, idag oskadliggjordes det och Försvaret ska nu fastställa vad för slags objekt det handlade om. Enligt SR finns uppgifter om att det skulle handla om en undervattensfarkost som används vid minröjning och att det kunde finnas en sprängladdning ombord.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning flyktingsituationen kl. 16.30

Österrike bygger stängsel vid gränsen mot Slovenien för att stoppa flyktingar att ta sig in i landet uppger flera medier.

Migrationsverket varnar för att asylsökande får sova på gatan redan i helgen
Bristen på boendeplatser är sedan en tid tillbaka akut. Tillgången på nya platser motsvarar inte behovet, skriver Migrationsverket på sin hemsida. Till aftonbladet säger MIV:s presschef att barnfamiljer kommer att undantas, men vuxna ensamma män kan komma att få sova ute. Skälet är att flera tänkbara evakueringsbostäder inte kan tas i bruk på grund av bygglovskrav och överklagandeprocesser som stoppar upp och försenar. Migrationsverket har också gått miste om boendeplatser för asylsökande eftersom försäkringsbolag inte vill försäkra boendena efter att flera tilltänkta asylboenden satts i brand.

Danmark får fler asylsökande på grund av Sveriges gränskontroller
Det sa Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) på en presskonferens idag. Istället för gränskontroller kommer Danmark att satsar på att göra Danmark "mindre attraktivt" för asylsökande skriver Sydsvenskan. Ett 34-punktsprogram med hårda åtstramningar har tagits fram med förslag som väntetid på tre år innan en flykting kan återförenas med sin familj, tältläger och kapat bistånd för länder som vägrar ta emot avvisade medborgare.
SVT har grafik om var gränskontrollerna finns.

Mediebild flyktingsituationen 15.30

Bland annat SvD rapporterar att det är stor risk att människor tvingas bo på gatan redan i helgen.
– Vi har en verklighet att hantera och vi har flaggat för det här under lång tid. Vi jobbar dag och natt men vi får inte loss de boenden vi behöver på grund av byråkratiskt krångel, säger Migrationsverkets Fredrik Bengtsson till Aftonbladet.
Denna rapportering kan eventuellt leda till att myndigheternas förmåga att samordna asylmottagningen ifrågasätts av medier och allmänhet.
När det gäller de tillfälliga gränskontrollerna som infördes under gårdagen så har rapporteringen präglats av preliminära siffror som kan indikera vilken effekt åtgärden kan få. Det råder ingen entydig bild, men bland annat DN skriver att tillströmningen verkar ha minskat betydligt under dagen. Intrycket är att gränskontrollerna inte orsakat några stora transportproblem för de tiotusentals som reser över gränsen i Öresundsregionen till vardags. Det finns dock fortfarande ett informationsbehov kring vad som gäller vid bland annat identitetskontroller, bland annat ställs många konkreta frågor i sociala medier. Polisen besvarar många av frågorna.
Arbetsmiljön för dem som arbetar med flyktingsituationen har rönt ett ökat medialt intresse. Fackförbund som ST och Vårdförbundet har tidigare skrivit debattartiklar, men under dagen har arbetsmiljöfrågorna även avhandlats på nyhetsplats i medierna. Arbetssituationen blir allt mer besvärlig i flyktingströmmens spår, skriver GP. Personal på Migrationsverkets i Göteborg har skrivit brev till ledningen där man uttrycker missnöje över arbetsförhållandena, vilket bland andra SR rapporterar. Även Polisförbundet uttrycker oro för sina medlemmar.
– Jag skulle vilja påstå att det är en absolut nödvändighet att prioritera ner en viss verksamhet för vi är inte fler poliser än vad vi är, säger Sophia Willander, ordförande i Polisförbundet Region Syd till P4 Malmöhus.
När det gäller ledar- och opinionsmaterial är det tydligt att flera etablerade skribenter argumenterar för en mer restriktiv asylpolitik.  Som exempel kan nämnas GP:s Susanna Birgersson som skriver:
 ”Vi befinner oss i en tid när många sanningar omprövas och det nyss otänkbara plötsligt framstår som nödvändigt. En majoritet av riksdagspartierna inser att antalet asylsökande inte kan fortsätta att ligga på mellan 1 000 och 2 000 personer varje dag. De pågående politiska konvulsionerna är början på en utveckling i mer återhållsam riktning. ”
Ett ämnesområde som inte har prioriterats särskilt högt på den svenska dagordningen de senaste veckorna, är situationen i länderna där många av flyktingarna kommer ifrån. GP:s artikel om varför många unga flyr från Afghanistan är ett undantag. Rapporteringen om attacken i Beirut där 43 människor dödades och den kurdiska offensiven i staden Sinjar, som SVT rapporterar om, är andra exempel.
Nyheter om läget i ibland annat Syrien och Afghanistan kan påverka opinionen kring det svenska flyktingmottagandet, beroende på om det kan antas att situationen består i åratal eller om det finns seriösa förhoppningar på en stabilisering.

Omvärldsbevakning kl. 11.30

Klass 1-varning för halka i mellersta Sverige och klass 1-varning för kuling längs hela svenska kusten
SMHI:s halkvarning gäller för isbeläggning som kan uppstå efter nedfall av regn/blötsnö under dagen i Västernorrland och Gävleborg.

Många publikevenemang i Stockholm på lördag – polisen befarar trafikstörningar
På lördag är det landskamp mellan Sverige och Danmark på Friends Arena I Solna. Samtidigt som Djurgården möter Västra Frölunda på Hovet, uppträder Madonna på Tele2 Arena vid Globen. Polisen rekommenderar alla besökare att ta sig till och från Arenastaden och Globenområdet med kollektivtrafik. SL har stärkt upp med extra pendel- och tunnelbanetåg.
Kommentar: För kännedom inför helgen.

Första bekräftade fallen av zikavirus på Kap Verde
Den 3 november rapporterades 17 laboratorieverifierade fall av zikavirus i huvudstaden Praia, Kap Verde rapporterar Folkhälsomyndigheten. Myndigheterna i landet meddelar att uppemot 1 000 personer har sökt vård sedan september med symtom utmärkande för zikavirusinfektion såsom hudutslag, klåda, huvudvärk och låg feber. Zika är besläktat med dengue, west nile-feber och japansk encefalit. Viruset sprids av myggor.
Kommentar: bra att känna till, allt fler svenskar reser till Kap Verde.

Vägsträcka vid Uddevalla stängs av på grund av rasrisk
Det är södra in- och utfarten till Uddevalla vid Hästepallarna som kommer att stängas av på grund av akut rasrisk skriver SR. Kommunen ska säkra området, bland annat genom att sätta upp ett stålnät. Vägen är helt avstängd från 17 november till 11 december och all trafik leds om.
Kommentar: för kännedom

GP rapporterar om ett elavbrott i Göteborg
1100 hushåll i Johanneberg är utan ström.
Kommentar: ingen åtgärd

Omvärldsbevakning flyktingsituationen kl. 11.30

Gränskontrollen verkar ha dämpat flyktingrafiken
Mellan 500 och 600 personer har sökt asyl i Sverige sedan gränskontrollerna infördes i går. Men i dag verkar tillströmningen ha minskat betydligt. Bara några tiotals personer har hittills avvisats eller vänt om frivilligt skriver TT. Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen säger till TT/DN att det spritt sig ganska mycket information och rykten om kontrollen och att det kan ha haft en dämpande effekt. Under morgonen har bara två asylsökande anlänt till Hyllie. Ett hundratal poliser arbetar i Göteborg, Varberg, Helsingborg, Varberg och Malmö. Färjor, tåg och bilar kontrolleras.
DN har en sida med frågor och svar om gränskontrollerna

Minst 2 000 ensamkommande flyktingbarn försvunna i Skåne de senaste två månaderna
Kommunanställda i Malmö och Trelleborg överlämnar namn och födelsedata på minderåriga flyktingar som påträffats och tagits om hand till Migrationsverket. Men många av dem dyker inte upp för registrering enligt Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson, som till Sydsvenskan säger att ”med 95 procents säkerhet kan jag säga att det handlar om 2 000 minderåriga från Trelleborg och Malmö som inte dykt upp”. Ingrid Åkerman som 2012 kartlagt människohandeln i Sverige säger att uppgifterna är alarmerande eftersom det handlar om ensamma minderåriga barn och att vi inte vet var de är eller om de blir väl omhändertagna.

Omvärldsbevakning 13 nov kl 08:05

Inget att rapportera om nattens händelser.

Torsdag 12 november


Omvärldsbevakning 12 nov kl 21:30

Internationella medier om svensk gränskontroll
Sveriges beslut om att införa tillfälliga gränskontroller har fortsatt att dominera nyhetsflödet och blivit en världsnyhet.
Engelskspråkiga medier som CNN, The Guardian och BBC liksom internationella nyhetsbyråer som AFP och Reuters rapporterar alla om kontrollerna.
Sveriges beslut får stor förståelse från både Finland och Norge. Den danska regeringen ställer sig mer frågande och statsminister Lars Lökke Rasmussen säger nej till danska gränskontroller, skriver Omni/TT
Kommentar: fortsätter att följa

Självmordsattack i Beirut
Den största utrikeshändelsen i medierna ikväll har varit det som beskrivs som ”den blodiga självmordsattacken” i den libanesiska huvudstaden Beirut. Minst 41 personer uppges vara döda och 200 skadade vid 22-tiden. Islamiska staten (IS) har i ett uttalande tagit på sig skulden.
Läs mer på SVT Text
Kommentar: kan ha bäring på många svenskar med rötter i landet. Följer utvecklingen.

Generalstrejk i Grekland
Generalstrejken i Grekland har också varit framträdande i nyhetsrapporteringen där det talas om att stora delar av landet är lamslaget.
Läs mer på SVT Text
Kommentar: Stora delar av trafiken, inklusive båttrafiken, rapporteras lamslagen. Kan påverka både turister och greker i Sverige.

Sammanfattning av det senaste dygnet 16:15

Medierna domineras av nyheter om flyktingfrågan. Att den barnmorska som av religiösa skäl velat avstå från att göra aborter förlorade i tingsrätten får också uppmärksamhet. Överlag främst politiska frågor.

Omvärldsbevakning 15:30

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning flyktingfrågan 15:30

Flykting fick sin hund avlivad
P4 Västernorrland om flykting vars hund avlivats.
Kommentar: Kan bli snackis, särskilt då det står att polisen tog hunden ifrån mannen.

"Hudfärd kan bli en faktor när människor ska kontrolleras"
DN om effekter av gränskontroller.

Sveriges kommuner får extra pengar
Läs mer hos Aftonbladet.

Förseningar i Skånetrafiken
P4 om att gränskontrollerna kan innebära förseningar i den skånska tågtrafiken.

"Så ska polisen kontrollera färjorna"
P4 Halland om gränskontroll

Omvärldsbevakning 14.30

Lufthansas strejk
Förutom mediernas rapportering om införande av inre gränskontroll kan noteras att strejken på flygbolaget Luftahansa är inne på den femte dagen och att de flesta av Lufthansas flygningar till och från Sverige påverkas. Följ läget på Swedavias hemsida
kommentar: följer läget med Lufthansas strejk

Många saknar internet
Många svenskar står utanför nätet, rapporterar SVT Text  Nittiotre procent av svenskarna har visserligen tillgång till internet hemma, visar årets undersökning från internetstiftelsen IIS.  Men totalt står 840.000 svenskar utanför nätet, inklusive dem som  har tillgång till internet men är ointresserade, enligt undersökningen.   
kommentar: aktuelllt i tider av kriskommunikation

Mediebild flyktingsituationen 13.00

Beslutet att införa tillfällig gränskontroll har fått stort genomslag i medierna. Sydsvenskan vinklar på konsekvenser för pendlare i Öresundsregionen. Under förmiddagen rapporterades att vissa rederier redan dragit i gång en process för att kontrollera passagerares identitet, medan Skånetrafiken fortfarande avvaktade. Även DR vinklar på konsekvenser för resenärer i Öresundsregionen. DR intervjuar också Marlene Wind, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet, som tolkar beslutet som ett rop på hjälp. ”Det er udtryk for en meget akut situation i Sverige”, säger hon.

I traditionella, men kanske framförallt i sociala medier, efterfrågas konkret information om vad som kommer att gälla för de som reser över gränsen, exempelvis vilka id-handlingar som är giltiga eller prognoser om förseningar som kan uppstå. Hur Polisen ska organisera kontrollerna diskuteras. Att upprätta gränskontroller kommer att kräva stora resurser för Polisen – som redan befinner sig i ett pressat läge, uppger SvD. ”Det är en jätteoro bland personalen”, säger Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet i Skåne till tidningen. Enligt DN passerar omkring 100 000 människor gränsen till Sverige i Skåne varje dag. ”Att kunna kontrollera alla som passerar gränsen är omöjligt. Det skulle bli trafikkaos ända ned till Tyskland”, enligt Leif Fransson, operativt ansvarig vid gränspolisen i region Syd.

När det gäller analyser och opinionsbildande material kan nämnas att Aftonbladets kolumnist Lena Mellin beskriver regeringens agerande som ”svårförklarligt, på gränsen till mystiskt.// Bara färre flyktingar kan leda till att hotet mot ordningen och säkerheten minskar. Men så vet man alltså inte om det blir.” Tidningen har även intervjuat advokaten Emma Persson, som presenteras som asyl- och migrationsrättsexpert. Hon hävdar att alla partier gör förhastade utspel. ”Jag tycker att det verkar som att man har fullkomlig panik och tycker att man i stället skulle höra sig för bland jurister och andra experter för att se vad som faktiskt vore bra och genomförbart”, säger hon.

Frågan om hur beslutet kommer att påverka antalet asylsökande ställs på flera håll. Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen avvisar förslag om att Danmark skall införa gränskontroller med argumentet att det skulle leda till fler och inte färre asylansökningar, uppger TT.

Omvärldsbevakning 07.15

Inget att rapportera från dagens omvärldsbevakning. Medierna bevakar regeringens besked om att tillfällig gränskontroll införs idag klockan 12.00. Polisen har gått ut med information om vad de inre gränskontrollerna innebär, så Krisinfo har publicerat en nyhet om detta.

Onsdag 11 november


Omvärldsbevakning 21.45

Ingenting att rapportera.

Flyktingsituationen 21.45

Sveriges regering beslutar om att återinföra tillfällig gränskontroll
Migrationsverket har begärt att regeringen ska besluta om att upprätta en tio dagar lång gränskontroll i Sverige. Kontrollen ska börja gälla från 12.00 på torsdagen i tio dagar framåt. Migrationsverket är enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) under extremt stort tryck och verkets mål med gränskontrollerna är att få bättre ordning i mottagningssystemet. Han säger också att polisen bedömer att Schengenunionens regler vad gäller hot mot inre ordning och säkerhet är uppfyllda och gör att gränskontrollerna kan återinföras. Anders Ygeman hänvisar till  MSBs nationella lägesbild  som han säger visar på stora påfrestningar och betydande utmaningar för samhällets funktionalitet.  
Pressträff sänd på regeringskansliets webbplats samt medieuppgifter från Sveriges Radio och Dagens Nyheter.
Kommentar: Nyheten diskuteras av många i media och i sociala medier. Beslutet ska tas av regeringen i morgon torsdag. Krisinformation.se har delat sidan med information om EU:s arbete med gränskontroller och asylmottagning i sociala medier.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att kommentera. 

Mediebild flyktingsituationen 15.15

Huvudspår i traditionella medier det senaste dygnet är frågan om gränskontroller och andra åtgärder för att begränsa flyktingströmmen till i Sverige och andra EU-länders åtgärder. På EU-toppmötet på Malta idag diskuteras bland annat omfördelning av flyktingar inom EU. Aftonbladets Wolfgang Hansson menar att de europeiska mottagningssystemen är på väg att braka ihop när Tyskland och Sverige, som tagit emot flest flyktingar, nu saknar boendeplatser. Den ökade satsningen på inre utlänningskontroller fungerar inte, rapporterar Sydsvenskan. De intervjuade polisernas förklaring är att de saknar personal och resurser, som till exempel förvar. På ledarplats ställs krav på nya överenskommelser mellan regeringen och allianspartierna. Se bland annat Norrköpings Tidningar, Sydsvenskan och Svenska Dagbladet. I sociala medier diskuteras diverse medieuppgifter om hur samhället hanterar personer med terroranknytning, se Västernorrlands Allehanda och Sveriges Radio liksom rykten om att ett äldreboende i Kungsbacka ska bli flyktingboende, se GP. Dessa används som argument mot Sveriges asylpolitik.

Omvärldsbevakning 11.45

Färska kryddor bakom tarmsmittan shigella
Ett 30-tal personer har de senaste dagarna drabbats av tarminfektionen shigella i Göteborg. Alla har drabbats efter ett restaurangbesök. Utbrottet har spårats till färska kryddor, rapporterar P4 Göteborg. Klart är att alla har ätit på någon av tre restauranger den sista delen av oktober.
Kommentar: Folkhälsomyndigheten har publicerat information (daterat igår) och twittrat. Retweetade.

Minst 14 drunknade i Medelhavet
Minst 14 flyktingar har drunknat och 27 har räddats i Medelhavet, skriver AP. Enligt myndigheterna finns minst sju barn bland de som drunknat. Flyktingarna var på väg till den grekiska ön Lesbos när deras båt kapsejsade utanför den Egeiska kusten. AB
Kommentar: För kännedom.

Förseningar i tågtrafiken från Stockholm norrut
Både resenärer med fjärrtågen norrut och pendeltågen drabbades. Det rör sig om två olika växelfel som ställde till problemen. Vid 11-tiden var felen avhjälpta och trafiken kom igång med förseningar.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.15

Inget nytt att rapportera sedan tisdagssnatten

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 08.15

Tyskland återinför Dublinreglerna
Tyskland planerar att skicka tillbaka syriska flyktingar till det första EU-land de rest in i. Beskedet från signalerar en omsvängning men det är oklart hur stor praktisk betydelse beslutet får, uppger DN.
Kommentar: Följ hur svenska flyktingsituationen ev. kan påverkas av detta

Tusentals fast i asylprocesser inom EU
EU:s asylmyndighet kritiserar EU:s medlemsländer för att väntetiderna för besked om asyl växer, uppger Sveriges Radio. Kritiken kommer i samband med toppmötet på Malta mellan EU och Afrika.
Kommentar: För kännedom.

Brand på asylboende i Norge
En brand utbröt på tisdagsnatten på ett asylboende i Hemsedal i Norge. De 160 boende har evakuerats och det finns inga rapporter om personskador, uppger den norska polisen, enligt DN.
Kommentar: Ingen skadad, följ reaktioner/frågor

Tisdag 10 november


Omvärldsbevakning 23.30

Lufthansastrejk fortsätter – flyg till och från Sverige ställs in
Strejken började i förra veckan. Nu ger Lufthansa besked att från onsdag ställs all trafik till och från Sverige in vilket berör 32 avgångar/ankomster på Arlanda och Landvetter under onsdagen enligt SvT.
Kommentar: För kännedom, följ om det får mer omfattande konsekvenser.

Uppdatering av läget för bränder
Segeltorp: Branden spred sig och fyra bostäder totalförstördes av branden, uppger Södertörns brandförsvarsförbund till SR P4 Stockholm.Vid midnatt pågick fortfarande släckningsarbetet. Mörrum: Branden på pappersbruket Södra Cell i Mörrum i Blekinge är under kontroll, meddelade räddningstjänsten sent på tisdagskvällen, enligt Aftonbladet.
Moheda: Branden på sågverket i Moheda är släckt, brandorsaken är oklar, uppger SR P4 Kronoberg
Kommentar
: Bränderna släckta/under kontroll. Ingen person har skadats.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 23.30

Experter är tvekesamma till gränskontroll
Experter är tveksamma om det är möjligt att minska antalet asylsökande, och tror inte att Sverige kan minska flyktingkrisen genom att försöka hävda Dublinförordningen, enligt intervjuer i DN.
Kommentar: Följer om politiska förslag kan leda till beslut som påverkar myndigheternas arbete

Omvärldsbevakning 21.00

Kraftig radhusbrand i Segeltorp utanför Stockholm
En brand utbröt under tisdagskvällen i en radhuslänga i Segeltorp. Ingen person ska ha kommit till skada enligt Sveriges Radio P4 Stockholm.  Släckningsarbetet pågick fortfarande vid 21-tiden.
Kommentar: Räddningstjänst på plats, fortsätter följa händelsen.

Brand på sågverk i Moheda
Det brann på tisdagskvällen på ett sågverk i centrala Moheda. Branden var vid 20-tiden inte under kontroll, uppgav Sveriges Radio P4 Kronoberg. Ingen person ska ha skadats i branden.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen och lokal information

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 21.00

Statsministern om EU-toppmötet: Inga nya överenskommelser
Trycket ökar på regeringen att hitta lösningar på den svåra flyktingkrisen. Statsminister Stefan Löfven säger att EU-toppmötet i Malta inte förväntas ge några nya överenskommelser, enligt SR Ekot
Kommentar: Osäkert hur EU-nämndens beslut kan påverka svenska åtgärder. Fortsätt följa.

Säpo bedömer allt fler asylärenden
I år har det skickats ca tre gånger så många ärenden från Migrationsverket till Säkerhetspolisen som i fjol, uppger Sveriges Radio Ekot. Det kan handla om människor som misstänks ha deltagit i någon form av terrorverksamhet eller tros utgöra ett hot. I artikeln ställs frågan Hur håller ni koll på de människor som inte söker asyl? Säpo svarar: ”Det gör vi genom den vanliga uppföljning, då vi följer organisationer eller nätverk som vi tror ägnar sig åt terrorism eller åt att stödja terrorism.”.
Kommentar: för kännedom om Säpos arbete

Flyktingläger i Calais på väg mot att bli kåkstad
I tältlägret i Calais, bor nu dubbelt så många flyktingar och migranter jämfört med för några veckor sedan. Det är efter förstärkt gränsövervakning  näst intill omöjligt att ta sig över den engelska kanalen. Tältlägret håller sakta på att förvandlas till en kåkstad. Det skriver DN.
Kommentar: Fortsätt följa utvecklingen

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Mediebild flyktingsituationen 15:00

Medierapporteringen har till viss del gått in i ett nytt skede med diskussioner om hur Sverige ska hantera sina gränser. Tonläget är lite hårdare. Debatten startade delvis efter Moderaternas förslag om att stoppa flertalet asylsökande redan vid den svenska gränsen. Inspelet har fått bred spridning i medierna och debatteras flitigt i sociala medier. Regeringen ställer sig tveksam till Moderaternas förslag och tvivlar på att detta skulle gå att genomföra, praktiskt och med hänsyn till asylrätten.  SVT rapporterar om vad som skulle kunna föranleda svensk gränskontroll och om Dublinförordningen. Debattörer och kommentatorer kritiserar förslaget utifrån att det bland annat skulle urholka asylrätten och att det kan bryta mot konventioner och förordningar som Sverige skrivit under. Två exempel är SVT:s inrikeskommentator Margit Silberstein och Aftonbladets Anders Lindberg.

Ett annat stort spår i medierapporteringen är gårdagens nyhet om Sverigedemokraterna står bakom det flygblad  som spridits på den grekiska ön Lesbos. I sociala medier är många kritiska till Sverigedemokraternas kampanj. Flera menar att den innehåller felaktigheter och att Sverigedemokraterna slösar bort skattepengar. På många håll i sociala medier märks en irritation över att Sverigedemokraterna skrivit under flygbladet i svenska folkets namn. Anhängare till Sverigedemokraterna anser i en tråd på Flashback att det är en lyckad kampanj eftersom felaktigheterna bidragit till uppmärksamhet kring frågan. 

Omvärldsbevakning 11.45

Varnar för arktiskt Lampedusa
Den nya flyktingrutten i Arktis, från Ryssland till Norge, vållar het debatt. Hundratals asylsökande per dag kommer nu till gränsstationen Storskog i nordöstra Norge och kommunpolitikern Rune Rafaelsen varnar för en flyktingkatastrof när vinterkylan har kommit.
Kommentar: Fara för människoliv med sjunkande temperatur.  SR.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 08.00

Fastighet som kunde bli asylboende brann i natt
En fastighet i Forshaga i Värmland eldhärjades svårt i natt, skriver DN. Dagen innan hade räddningstjänsten gjort en inspektion för att se om den kan bli aktuell som asylboende.
Kommentar: Misstänkt mordbrand men brandorsaken ännu oklar. Följer reaktioner i medierna. 

Slovenien stärker gränskontroll
Slovenien planerar nya, akuta åtgärder för att stärka kontrollen av gränsen mot Kroatien, inför utsikten av en ny, stor flyktingvåg. Det sade regeringen i ett uttalande sent på måndagskvällen, enligt SvT.
Kommentar: Följer.

Norge vill skärpa asylpolitiken
Pressad av ökande antal asylsökande har Norges regering lagt förslag till stramare asylpolitik. Matkuponger i stället för kontanter är ett av förslagen. Samtidigt aviserar regeringen nya, akuta åtgärder. DN
Kommentar: Följer.

Alla pratar om Sveriges gränser
Signalpolitik, flygblad och lösa rykten. Bilden av ett Sverige med öppna armar kan vara på väg att förändras. Men det betyder inte nödvändigtvis att flyktingarna väljer andra slutdestinationer. 
Ett rykte om att Sverige är på väg att stänga sina gränser kan vara en av orsakerna till att det kom rekordmånga asylsökanden i förra veckan.
Kommentar: Längre text på TT publicerad på morgonen. Hittills återgiven i GP. För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00
Inget att notera.

Måndag 9 november


Omvärldsbevakning flyktingsituationen 22.30

M kräver flyktingstopp vid gränsen
Moderaterna kräver nu att en stor del av de asylsökande avvisas direkt vid Sveriges gräns. Men regeringen bedömer att förslaget skulle strida mot asylrätten. 
Kommentar: Moderaternas inspel har fått bred spridning i medierna, bland annat DN. 

Fyra skadade efter knivdåd vid asylboende
Fyra personer uppges vara skadade efter att minst en person gått till attack med kniv på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Alingsås, skriver bland annat DN.  Ingen person har gripits.
Kommentar: Ännu inga uppgifter om gärningsman. Oklart om det är en attack utifrån eller om det skett internt på hemmet, säger polisen. Följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 22.30

Flygstrejken fortsätter

Lufthansastrejken fortsätter och påverkade ett 20-tal flygningar till eller från Sverige på måndagen. Strejken är inne på sin tredje dag och tros pågå i en vecka. 
Kommentar: Följer utvecklingen av strejken och påverkan på svenska resenärer.

Stopp i tågtrafiken - resenärer evakueras
Två pendeltåg och ett fjärrtåg står sedan en timme och väntar mellan Stockholms central och Spånga. Passagerarna på tågen kommer att evakueras, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Påverkar mest pendeltrafik, men även fjärrtrafik. Ingen info på Trafikverket. Följer.

Omvärldsbevakning 16.30

Personalbrist riskerar beredskapen
Personalbrist inom stora delar av försvaret utgör en risk för beredskapen och påverkar möjligheterna att genomföra övningar. Enligt flera källor inom försvaret, som SR Ekot varit i kontakt med, har de flesta förband problem med personalbrist. Situationen beskrivs som svår.
Kommentar: För kännedom.

Förseningar i tågtrafiken Göteborg-Stockholm
Ett omfattande elfel mellan Katrineholm och Hallsberg ledde under eftermiddagen till stora förseningar i tågtrafiken, bland annat mellan Stockholm och Göteborg. Nu rullar tågen igen, men det kommer att dröja innan det rullar som vanligt igen, enligt Trafikverket. GP
Kommentar: För kännedom.

Mediebild flyktingsituationen 15:00

Två av huvudspåren i medier och sociala medier i dag är förtroendet för Sverige utomlands och spridning av uppgifter utan källhänvisning (ryktesspridning) i sociala medier. Vi ser också att Sverigedemokraterna befinner sig i gränsområden för att avskräcka flyktingar från att resa till Sverige.

I sociala medier florerar många rykten kring flyktingfrågan och källhänvisningen är ofta bristfällig. På forumet Familjeliv finns till exempel en välbesökt tråd där skaparen undrar om det verkligen stämmer att en invandrare får 2 000 kronor mindre netto i månaden i bidrag, än vad en polis får i lön före skatt. Som källa hänvisar trådskaparen till ett 2,5 år gammalt blogginlägg. Skribenten får många svar från personer med avvikande uppfattning som vill dela fakta. Dock skiljer sig uppgifterna mycket åt i olika svar, vilket är ett tecken på att myndigheterna tydligare bör informera om hur det ekonomiska biståndet ser ut, för att undvika den här typen av rykten och felaktigheter.

På samma forum finns också en välkommenterad tråd om att Sverige har blivit otryggt och att trådskaparen överväger att fly landet. Här förekommer uppgifter om att våldtäkterna i Sverige ökar med invandringen, att samhället tar pengar från åldringsvården, handikappade och de sjuka och ger till flyktingarna. Också här syns faktafel och svaga källhänvisningar. Det är givetvis svårt att veta vilka trådskaparna är och vilka motiv de har – fakta kvarstår dock: tydlig och korrekt myndighetsinformation behöver nå ut innan rykten och felaktigheter blir till sanningar.

Under helgen publicerade Aftonblandet en enkät med ledarskribenter och politiska kommentatorer på större europeiska tidningar. I enkäten berättar de om sin syn på Sverige och det svenska flyktingmottagandet. Grannländerna Danmark och Norge menar att Sverige beter sig naivt och är nära en kollaps, medan flera andra länder säger att de önskar att deras egna politiker hade agerat lika humanistiskt som Sverige.

I en sammanhörande text bekräftar Svenska institutet att det finns många rykten i Europa om att situationen i Sverige skulle vara ohållbar och att vi är nära en kollaps. Henrik Selin, som är chef på avdelningen för interkulturell dialog på Svenska institutet, poängterar att Svenska institutet tillsammans med ambassaderna behöver motverka rykten och tränga igenom med fakta.

– Vi märker att den här typen av rykten är extra stark i länder där det finns en motsatt uppfattning om asylmottagande, där Sverige lyfts fram som ett varnande exempel, säger Henrik Selin.

På måndagen uppmärksammas också att Sverigedemokraterna bekräftar att partimedlemmar är på plats på Lesbos och ett antal andra platser i Europa, där de enligt DN ”delar ut flygblad som ska avskräcka flyktingar från att söka sig till Sverige”. Migrationsminister Morgan Johansson (S) menar att Sverigedemokraterna sprider lögner om Sverige, men säger till TT att han inte tror att detta påverkar Sveriges goda rykte.

Dagens Nyheter toppade under måndagsmorgonen med en längre text om bränder vid asylboenden och polisens arbete med detta. Texten har fått viss spridning i sociala medier. De flesta större medier har också plockat upp nyheten om att antalet asylsökande slog rekord förra veckan, då 10 201 stycken personer ansökte om asyl i Sverige.

Som bubblare anger Vänersborgs kommun att de ”drar i nödbromsen”, eftersom de inte mäktar med att ta emot fler flyktingar. Kommunen ska enligt medieuppgifter bland annat att skickat ut brev till privata aktörer och bett dem att inte hyra ut fler boendeplatser till Migrationsverket, eftersom kommunen inte kan hantera mer i nuläget. Återstår att se om fler kommuner följer deras exempel.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 08.00

Polisen maktlös inför bränderna – rädda flyktingar patrullerar boende
DN sammanfattar utredningsläget för de brinnande asylboendena: 21 misstänkta mordbränder på två månader, men bara två misstänkta gärningsmän än så länge. 
Kommentar: Stort upplagd artikel. För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00

Politisk kris efter nattklubbsbrand
I Rumänien växer missnöjet efter den stora nattklubbsbranden, som hittills dödat 45 personer. För sjätte dagen i rad samlades demonstranter för att protestera mot landets ledning. SvT
Kommentar: Premiärministern har avgått, borgmästaren har avgått och misstänks för korruption. Nu kräver demonstranterna att hela parlamentet avgår. För kännedom.