Omvärldsbevakning vecka 48

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 29 november


Omvärldsbevakning 21:40

Södra Sverige förbereder sig för Gorm

Stormen Gorm drar just nu fram över Danmark där den strax efter klockan 19 uppmätts till orkanstyrka.  Öresundsbron stängdes av strax före klockan 21 på kvällen. Enligt brons hemsida väntas trafiken vara avstängd i både riktningar till klockan 01 i natt. Räddningstjänsten i Halland råder också boende att hålla sig inne enligt DN och flera andra medier.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

Störningar i tåg- och vägtrafiken på grund av starka vindar
Tågtrafiken stängs av mellan olika tider på sträckorna Malmö-Simrishamn, Kävlinge-Helsingborg samt Borås-Varberg, uppger Trafikverket som också uppmanar bilister uppmanas att ta det lugnt i trafiken i samtliga påverkade områden.
Kommentar: Skrev nyhet.

Migrationsverket Gormsäkrar alla sina tält
Migrationsverkets nio tält på Jägersro i Malmö står nu stadigt inför den väntanden stormen Gorm.

Tidigare på söndagen gick det ut en uppmaning till Migrationsverkets alla regioner om att stormsäkra alla sina tält. Ingen ska behöva sova i tälten enligt SVT.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Ett stort strömavbrott har drabbat Stockholm
12 260 av Ellevios kunder i Spånga-Tensta hade avbrott vid 21-tiden. – Vi har skickat ut personal som ska kolla upp det, vi beräknar att strömmen ska vara tillbaka vid 22.30, säger Ellevios kundtjänst till Afttonbladet. 

Växande kritik mot situationen på Malmömässan
Malmömässan har förvandlats till landets största vänthall för flyktingar, och det kommer flera vittnesmål om den svåra situationen där inne. – Det är verkligen jobbiga förhållanden, säger Migrationsverkets kommunikationsdirektör Mikael Hvinlund till Sydsvenskan. 
Kommentar: Se även notering tidigare idag.

Omvärldsbevakning 14:30

Stormen Gorm
Uppdatering: Klass 2-varningen gäller nu även västra delen av Kronoberg, Gotland och södra och sydöstra Östersjön. En klass 2-varning för mycket högt vattenstånd är också utfärdad för södra Kattegatt och Öresund norr om Helsingborg, läs mer hos SMHI.

Tågtrafiken kommer också att påverkas i kväll, flera banor kommer att stängas och tågen ersättas med buss, skriver Trafikverket.

Även färjetrafiken ställer in avgångar på grund av stormen. Destination Gotland ställer in turer både mellan Nynäshamn-Visby och Oskarshamn-Visby.

Kommentar: Följer utvecklingen. Har uppdaterat nyheten och lyft fram temasidor om stormar, samt frågor och svar om stormar och oväder. Planerar att skriva nyhet om trafikläget under kvällen.

En död i brand i centrala Stockholm
En kraftig lägenhetsbrand bröt ut på söndagsförmiddagen i en fastighet vid Sveavägen i Stockholm. Boende evakuerades och gatan spärrades av. Nio personer fördes till sjukhus, varav en avled av skadorna, skriver flera medier, bland annat DN. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08:30

Polis riktar kritik mot Migrationsverket
Aftonbladet rapporterar om att en polis vittnar om att sjuka barn och deras föräldrar tvingas sova på ett betonggolv på mässan i Malmö. – Hela situationen är fruktansvärd. Man blir väldigt tagen av att gå omkring där inne. Det skulle inte vara omöjligt att ordna madrasser med någon form av plastskydd, säger polisen till Aftonbladet.
Kommentar: Kan leda till kritik mot myndigheterna från allmänheten.

Kommunerna positiva till tvångslagen om flyktingar
I en stor majoritet av kommunerna är den politiska ledningen positiv till tvångslagen som innebär att alla kommuner måste ta emot vissa grupper av flyktingar, rapporterar SVT. 8 av 10 kommunstyrelseordföranden som svarat på SVTs undersökning är positiva till lagförslaget. 
Kommentar: För kännedom.

Många avåkningar i halkan
Halka har lett till många olyckor runt om i landet under kvällen och natten, uppger Sveriges Radio. Flera personer har förts till sjukhus.
Kommentar: Fortsätter föja väderläget.

Lördag 28 november


Omvärldsbevakning 22.00

SMHI utfärdar stormvarning i södra Sverige
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormvindar. Varningen gäller för Hallands, Skåne, Blekinge och Kalmar län. För Halland och Skåne gäller varningen från söndag kväll och natten mot måndag. För Blekinge och Kalmar län, inklusive Öland, gäller varningen från natten mot måndag.
Kommentar: Publicerar nyhet.

Ryska sanktioner mot Turkiet
Ryssland inför ekonomiska sanktioner mot Turkiet, rapporterar SR Ekot. Enligt nyhetsbyrån AFP innebär sanktionerna bland annat stopp för vissa importvaror och inställda charterresor.
Kommentar: Ökar spänningen i regionen och kan påverka relationerna mellan Ryssland och Nato negativt.

Omvärldsbevakning 15.45

Granatattack mot FN i Mali
En FN-bas i Mali utsattes i dag för granatbeskjutning. Försvarsmakten har inga uppgifter om att svenskar ska ha kommit till skada, uppger SR Ekot.
Kommentar: Håller ett öga på händelseutvecklingen då Sverige har FN-personal i landet.

Omvärldsbevakning 09.30

Kulingvarning längs kusterna
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för hårda vindar längs Sveriges kuster samt Vänern. Öresundsbron sänkte under tidiga morgonen hastighetsbegränsningen på grund av den hårda vinden, rapporterar SR Malmöhus.
Kommentar: Nämner det endast då det skrivs mycket om det i medierna. Klass 1-varningar är annars ingenting vi följer.

Fredag 27 november


Omvärldsbevakning 22:30

Alla bilar stoppas på bron
Sveriges gränskontroller skärps nu ytterligare, vilket innebär att alla som kommer med bil över Öresundsbron är tvungna att visa sina id-handlingar. 100 poliser från övriga landet hjälper nu till med gränskontrollerna samtidigt som det pågår en rekrytering för att fördubbla antalet anställda vid gränspolisen i syd, rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom.

Nära till beslut om stöd till Frankrike
Flera medier, däribland Svenska Dagbladet, rapporterar om att ett beslut om hur Sverige kan hjälpa Frankrike att bekämpa terroristorganisationen IS i Syrien tycks vara nära förestående.
"Vi hoppas att vi inom kort ska kunna vara överens om hur vi ska kunna bidra" sade Sveriges utrikesminister Margot Wallström inför fredagens extrainsatta möte i riksdagens utrikesnämnd. Wallström vill dock ännu inte peka ut vad för slags insatser det kommer att röra sig om.
Kommentar: Följer händelsen för att se vad för eventuella insatser som kommer att presenteras.

Romson vill öka kapaciteten i flyktingmottagandet
Efter kritiken mot Miljöpartiets uppgörelse med Socialdemokraterna om striktare flyktingmottagningsregler understryker nu vice statsminister Åsa Romson att fokus framöver bör ligga på att öka kapaciteten för att ta emot flyktingar. "Enda vägen framåt är att kavla upp ärmarna och ägna allt fokus åt att öka kapaciteten i mottagandet så att vi snabbt kan återgå till de asylregler som vi i Miljöpartiet och även Socialdemokraterna anser att Sverige egentligen bör ha" säger Romson till Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Drottningholms slott stängs av säkerhetsskäl
På grund av det förhöjda säkerhetsläget i Sverige stängs nu visningarna av Drottningholms slott för allmänheten till vidare. Det meddelar Hovets informationschef Margareta Thorgren till SvD. Parken, butiken och kaféet håller dock öppet som vanligt.
Kommentar: För kännedom.

Stor polisinsats kring SD-möte
Aftonbladet, Expressen, Sydsvenskan och flera andra medier rapporterar om en massiv polisbevakning av Sverigedemokraternas landsmöte som hålls på ett hotell i Lund. Bland annat har Polisen förbjudit all privat luftfart, inklusive drönare, ovanför området.
Orsaken till den höga bevakningen sägs dels vara den förhöjda terrorhotsnivån i Sverige, men också att det planeras en motdemonstration i anslutning till mötet under morgondagen.
Kommentar: Följer utvecklingen under mötet.

Omvärldsbevakning 16:30

Boverket föreslår ändringar i plan- och bygglagen
Kommunerna tvingas att bryta mot lagen för att kunna hantera flyktingsituationen, skriver Boverket på sin hemsida och föreslår regeringen ändringar i plan- och bygglagen.
Kommentar: För kännedom.

Inga flygningar från Sverige till norra Irak
Transportstyrelsen har beslutat att inte längre tillåta flygningar från Sverige till norra Irak, skriver de i ett pressmeddelande. De flygbolag som tidigare flugit till Erbil och Sulaymaniah ställer in sina flygningar. Orsaken är ökad militär aktivitet i norra Irak.
Kommentar: För kännedom.

Angrepp mot asylboende
Etthem för ensamkommande flyktingbarn på en mindre ort i Östergötland utsattes för ett angrepp på torsdagskvällen, rapporterar Corren. Tre bilar ska ha kommit till boendet, flera personer klev ur och en anställd ska ha råkat illa ut. Inga personer har gripits.
Kommentar: För kännedom.

Telefonproblem i Region Skåne
Retweetade Region Skånes tweet om telefonproblemen, som gjorde att man inte kunde ringa vårdcentraler runt om i Skåne från kl 9 i morse. Oklart om det löst sig. Ett meddelande på 1177.se  har inte uppdaterats under dagen och regionen har ännu inte avlarmat i något nytt tweet.

Mediebild med anledning av flyktingsituationen

Rapporteringen kring flyktingsituationen har delvis fått stå tillbaka för annan rapportering i medierna under dagen. Det dominerande ämnet gällande flyktingsituationen är boendefrågan.

Det finns en utbredd oro bland tillfrågade kring hur Sverige ska klara av att hantera flyktingsituationen, rapporterar SVT som hänvisar till en opinionsundersökning de låtit göra. En majoritet i undersökningen tror inte ens att Sverige klarar att hantera mottagningen av de flyktingar landet hittills tagit emot, enligt SVT.SVT skriver, i en anslutande artikel, att de erfar att migrationsminister Morgan Johansson anser att Sverige endast klarar av att ta emot 1 000 asylsökande per vecka.

Aftonbladet rapporterar om polisens siffror över avvisningsärenden. Trots regeringsuppdrag om att intensifiera arbetet med att verkställa avvisningar hinner polisen inte på grund av de ökade gränskontrollerna. Det betyder också att färre platser blir tillgängliga för nya asylsökande.

Sydsvenskan har en nyhet om att antalet asylsökande som kommer till Sverige nu minskar. ”Vi ser fallande siffror, och vi förväntar fortsatt fallande siffror framöver”, säger Migrationsverkets omvärldschef Anders Westerlund till tidningen.

Flera lokala medier rapporterar om hur asylboenden och boendelösningar hanteras lokalt. Norrköpings tidningar skriver att ”de stora flyktingsströmmarna och bostadsbristen har fyllt vandrarhemmen i Norrköping till bristningsgränsen” och att man nu öppnar akutboende på Bråvallaområdet.

Östgöta Correspondenten rapporterar om brister i en gymnastiksal som nu används som ett akutboende i Mjölby. Boendet var tänkt att använda som ett akutboende i fem dagar men på grund av de fortsatt många asylsökande har tidsplanen spruckit och socialchefen i kommunen kräver nu att åtgärder för att höja standarden vidtas om asylsökande ska bo där under längre tid.

Norrländska socialdemokraten rapporterar om att 120 ensamkommande barn snart kan flytta in på ett tidigare hotell i Luleå. Enligt tidningen är det kommunens sätt att lösa bostadsbristen. Hotellet kommer även att erbjuda 200 studentrum.

Sydsvenskan skriver under rubriken ”Barn ska skickas trots nej” att Malmö stad nu eskorterar ensamkommande barn till mottagningskommuner som, med hänvisning till platsbrist, vägrat att ta emot de barn som tilldelats dem. EN TT-version av nyheten har spridits till flera andra medier.

I sociala medier diskuteras flyktingsituationen relativt lite.

Omvärldsbevakning 12:00

Vapnen som användes i Parisattacken kom från Tyskland
De automatvapen som användes i terrorattackerna i Paris kom från en tysk vapenhandlare. Det handlar om sk pluggade vapen som går att säljas lagligt, som vapenhandlaren aktiverat och sålt på "darknet, en krypterad del av internet som ofta används för illegala affärer. DN
Kommentar: För kännedom.

Många som ska avvisas försvunna
14 000 asylsökande som fått avslag är registrerade som avvikna och efterlysta, rapporterar Aftonbladet. I slutet av oktober fanns det totalt 21 748 asylsökande som fått avslag och som Polisen fått uppdrag av Migrationsverket att avvisa.
Kommentar: För kännedom.

Anhållen för hot kopplat till flyktingströmmen
En 21-årig man har begärts häktad misstänkt för att ha riktat flera hot med koppling till flyktingströmmen. En del hot har varit riktade mot Trollhättan och skolan Kronan, andra mot flyktingförläggningar och mot Stockholms stadshus. Sveriges Radio
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 8:20

Undersökning påvisar oro över flyktingsituationen
Sveriges väljare oroas över Sveriges förmåga att hantera flyktingkrisen. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av SVT Nyheter. Två tredjedelar av de tillfrågade uppger att de är mycket, alternativt ganska oroliga över flyktingsituationen i Sverige. Undersökningen visar också att 55 procent av väljarna inte tror att Sverige kommer att klara av att hantera de flyktingar som hittills kommit till landet.
Kommentar: För kännedom.

Torsdag 26 november


Omvärldsbevakning 23:00

Terrorhotnivån sänks i Belgien
Flera medier, däribland Sveriges Radio och SVT, rapporterar om att den belgiska underrättelsetjänsten
OCAM nu sänker hotnivån för terror i Belgiens huvudstad Bryssel från den högsta nivån (4), till den näst högsta (3). Vad som ligger bakom sänkningen är ännu oklart.
Kommentar: För kännedom.

"Malmös tolerans motverkar jihadism"
Islamistisk radikalisering och jihadistresenärer tycks vara ovanliga fenomen i Malmö. Torsten Janson, universitetslektor vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, berättar att de forskare som har spanat efter radikala miljöer i Malmö och Skåne har haft svårigheter att hitta sådana. Janson tror att detta kan bero på att Malmö präglas av mångkulturell och religiös tolerans, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom.

Lidls kycklingsallad återkallas efter salmonellaalarm
Lidl återkallar Chef’s Select Pastasallad med kyckling efter det att salmonella hittats i ett stickprov, skriver SVT. Det handlar om produkter med bäst före-datum 18 november till 1 december. Kunder som köpt denna sallad uppmanas att inte kasta den i soporna utan istället lämna tillbaka den i butik.
Kommentar: För kännedom.

Ryssland uppmanar sina medborgare att resa hem från Turkiet
Det ryska utrikesministeriet uppmanar de ryska medborgare som befinner sig i Turkiet för närvarande att resa hem. "Med anledning av det aktuella terrorhotet i Turkiet, upprepar vi vår uppmaning till ryska medborgare att avstå från att besöka Turkiet och vi rekommenderar de som befinner sig där av privata anledningar att återvända till sitt hemland" skriver ryska UD i en kommuniké. Tidigare under dagen hotade Ryssland även med en rad ekonomiska sanktioner riktade mot Turkiet, skriver SVT.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen då den påverkar världsläget.

Hollande och Putin enade mot IS
SVT rapporterar att Frankrike och Ryssland är beredda att bilda en internationell koalition riktad mot terroristorganisationen IS. Det står klart efter Frankrikes president Hollandes besök i Moskva på torsdagen. ”Det är IS som är vår gemensamma fiende: De har territorium, armé och resurser. Jag är här i Moskva för att söka samarbete för att slå till mot dessa terrorister” sa Hollande efter att ha haft enskilda överläggningar med Vladimir Putin.
Kommentar: Följer utvecklingen då den påverkar världsläget.

Mediebild med anledning av flyktingsituationen

Debatten och analyserna efter tisdagens besked fortsätter att prägla medierapporteringen. I fokus är effekterna av regeringens förslag kring asylmottagningen, hur regeringen påverkas av turbulensen kring Miljöpartiet och den ökade belastningen inom olika sektorer.

DN med flera skriver om den inre turbulens som pågår i Miljöpartiet efter beslutet och en del medier nämner ordet regeringskris. DN:s Karin Eriksson skriver i en analys att de kommande veckorna blir avgörande för partiets plats i regeringen.

Flera av medierna analyserar hur regeringens besked tagits emot av allmänheten. ”Bra, men alldeles för sent” – så sammanfattar SVT den dominerande åsikten som baseras på resultatet från en opinionsundersökning de låtit genomföra.

Joakim Ruist, forskare på Handelshögskolan i Göteborg, citeras både i DN och Aftonbladet om att de skärpta asylreglerna inte kommer att ha någon stor effekt och att det troligen kommer ytterligare skärpningar i asylmottagningen framöver.

Flera medier rapporterar om det lagförslag som presenterades på torsdagen som gör att alla kommuner kan tvingas att ta emot flyktingar, som presenterades på torsdagen. Lagen har brett stöd i riksdagen och förväntas träda i kraft 2016.

Tidningen Dagens samhälle rapporterar att minst 157 000 asylsökande kommer att bli nya invånare i landet fram till 2017. Tidningen har gjort en analys av var dessa kommer att bosätta sig baserat på ortsvalen för eget boende.  De kommunpolitiker som uttalar sig i artikeln om analysen säger att tidningens siffror innebär svårigheter, främst inom boende.

Att flera verksamheter i samhället är hårt belastade inom flera områden skildras främst i lokalmedier. SR P4 Kalmar rapporterar att polisstudenter vid Linnéuniversitetet inte kan få göra praktik på grund av polisens ökade arbetsbelastning.

Bland annat Helsingborgs dagblad har publicerat en TT-artikel om att Tyskland inrikesminister vill se en gräns för Europas flyktingmottagande. SR P4 Värmland rapporterar om de skärpta gränskontrollerna till Norge som påbörjades under dagen.

I sociala medier finns det både de som sörjer och de som gläds åt regeringens besked tidigare i veckan. Många uttrycker en vilja att hjälpa till (vilket också en artikel i DN visar). Bland dessa finns det också en skepsis mot att boendeplatserna skulle vara slut. Bland annat förekommer personer som säger sig ha erbjudit boenden till ansvariga myndigheter men som inte fått någon återkoppling. Bilden av att tillgängliga resurser inte utnyttjas effektivt kan leda till ifrågasättande av ansvariga aktörers hantering av händelsen och samordningen mellan aktörer.

Allt material som kopplar våld eller oro till asylmottagning och asylsökande sprids flitigt, av personer med en viss agenda. I sociala medier sprids också en artikel från sajten Fria tider baserad på den senaste nationella lägesbilden från MSB, i syfte att ge en negativ bild av flyktingsituationen.

Omvärldsbevakning 16.30

Migrationsverket lånar personal från andra myndigheter
Migrationsverket har lagt ut nyhet om att man lånar in personal från andra myndigheter. Cirka 100 är redan inlånade och ytterligare fler är på väg, främst till besluts- och handläggartjänster.
TT kom med en nyhet som handlade enbart om Åklagarmyndigheten, som lånar ut 30 personer enligt TT (I Migrationsverket nämns 24).
Expressen publicerade artikel baserad på TT-texten.
Kommentar: Ingen åtgärd. För kännedom.

Tropiska cyklonen Sandra på väg in mot Mexiko
Cyklonen Sandra är just nu i kategori 4, men ser ut att komma att minska i prognosen på Tropical Strom Risk. På gdacs.org bedöms Sandra ha låg "vulnerability", dvs att det bland annat är relativt få människor som hotas när den når land.
Kommentar: Följer cyklonens utveckling.

Omvärldsbevakning 12.00

Kunskapshus mot IS-rekrytering
Mona Sahlin presenterar idag en plan för att motverka rekryteringen till terrorgruppen IS och och annan våldsbejakande extremism. Särskilda kunskapshus ska byggas i Stockholm, Göteborg, Örebro och Borlänge med lokala experter som ska kunna rycka ut när personer visar tecken på radikalisering, skriver bland annat SVT och DN.
Kommentar: För kännedom

Skärpta gränskontroller till Norge införs idag
De skärpta gränskontrollerna innebär att alla som reser till Norge måste räkna med att det kommer ta lite längre tid att passera gränsen. Ambassaden i Oslo har lagt ut en reseinformation med uppmaning att ta med sig id-handlingar (pass, internationellt id, körkort eller annan id-handling med foto).
För kännedom: Ingen åtgärd.

En gripen för hackerattacker mot svenska storbanker
En person har gripits i Växjö misstänkt för flera hackerattacker mot storbanker, Bland annat Swedbank och Nordea. Bland annat i DN.
För kännedom: Pressmeddelande hos Polisen. För kännedom. 

Omvärldsbevakning 07.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 07.30

SR skriver att regeringen öppnar för att friskolor ska kunna ta emot fler flyktingbarn. Det lagstadgade kösystemet gör det nu svårt för många friskolor att göra det. Gustav Fridolin hänvisar till MSB:
"– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) talar om att det kommer ett antal barn till Sverige varje dag som motsvarar två till tre normalstora skolor. När man står inför stora utmaningar upptäcker man också tidigare regelproblem som man kanske inte tidigare uppmärksammat."

TT rapporterar samtidigt att det är många flyktingbarn som nu saknar skolgång, och är fast på transitboenden i Norge. Officiella källor där hävdar att det beror på den stora mängd som kommit på en gång till Norge.

Onsdag 25 november


Omvärldsbevakning 22.30

Läckage i Mölnlycke
GP rapporterade om ett läckage av avloppsvatten i Mölnlycke under eftermiddagen. Läckan lokaliserades sedan och ska åtgärdas under kvällen, enligt Härryda kommun.

Skyfall i Qatar
Qatar lamslaget efter skyfall. Så mycket regn föll som brukar falla på ett år annars. Men inga flyg inställda och inga större störningar vad der verkar, enligt DN:s rapportering.

Tunisien
Uppdaterad information till svenskar om uppehållstillståndet där hos ambassaden i Tunis.
Kommentar: Vi delade UD Resklar:s länk till ambassadens sida på Facebook och twitter.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen 22.30

Migrationsverkets generaldirektör beklagar regeringens beslut igår, men säger också att det kanske är nödvändigt. Han menar att beslutet om tidsbegränsade uppehållstillstånd bl.a. kommer leda till ökad arbetsbörda för myndigheten, enligt SR.

Omvärldsbevakning 16.30

Sveriges största shia-moské får polisbeskydd
Detta på grund av att shia-muslimer är en minoritet som är en möjlig måltavla för terrorism, enligt DN.

Bombhotet i Luleå:
Faran över i Luleå, polisen har brutit avspärrningarna,  rapporterar SR.

Turkiet/Ryssland
Den ryska piloten som skjöts ned hävdar att han inte fick några varningar från Turkiet och att han omöjligen kan ha befunnit sig i turkiskt luftrum, enligt DN.

Skånepolisen storsatsar på inre flyktingkontroll.
Prioriterar jaga papperslösa framför mindre brott, rapporterar Aftonbladet..

Mediebild Flyktingsituationen 15.40

Mediernas huvudfokus avseende flyktingsituationen det senaste dygnet har legat på regeringens förslag om förändringar i asylpolitiken. Vid sidan om politiska analyser, pågår många diskussioner om hur förslagen påverkar flyktingsituationen samt de myndigheter och kommuner som berörs.

DN:s huvudledare betonar att regeringens förslag syftar till att ge svenska myndigheter ett nödvändigt andrum. DN påpekar att såväl boendesituationen som belastningen på kommuner och Migrationsverket alltjämt är akuta. Integrationen av nyanlända kommer att bli den stora utmaningen de kommande åren, skriver DN. 

En grund har lagts för att återfå kontrollen över söktrycket till Sverige men mycket kvarstår att göra, skriver Expressen i en ledare. Liksom Aftonbladet frågar de sig hur förslaget om utökade ID-kontroller på bussar och tåg över Öresund ska kunna genomföras praktiskt.
Sydsvenskan rapporterar att den svenska gränspolisens personalstyrka kommer att fördubblas och organisationen permanentas för att hantera gränskontroller, inre utlänningskontroll och verkställa avvisningsbeslut.

Enligt Ingvar Persson på ledarplats i Aftonbladet kan förslagen ses som ett tecken på att flyktingmottagandet håller på att bryta samman.
”Asylsökande tvingas sova ute, Migrationsverkets och många kommuners anställda går på knäna och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varnade i förra veckan för att “liv och hälsa” kan vara hotat”, skriver Ingvar Persson. Tidningen skriver också på nyhetsplats att MSB:s ”larmrapporter” bidrog till att Miljöpartiet gick med på förslagen.

Flera kommentatorer tar upp de svenska förslagen i relation till situationen i andra EU-länder. Mats Knutsson på SVT anser att förslaget kan ses som den svenska regeringens slutgiltiga kapitulation för att lösa flyktingkrisen med förhandlingar inom EU. Aftonbladets Karin Pettersson beklagar att Sverige nu anpassar sig till EU:s miniminivåer. 

Nyheter om den svenska regeringens förslag publiceras i bland annat brittiska, men framför allt i tyska, österrikiska och schweiziska medier. Bland annat tyska Tagesschau beskriver förslagen utan större förvåning och förklarar det med att Sverige har tagit emot förhållandevis många asylsökande under lång tid men att gränsen nu är nådd.  

Sociala medier

På Twitter och Facebook samt i en lång tråd på Flashback diskuteras förslagen intensivt, till övervägande del med förutsägbara argument och åsikter.  

Gävlepolitikern Patrik Stenvard (M) kritiserar i ett blogginlägg att tomma lokaler inte används för att lösa boendeproblemen. 

Omvärldsbevakning 11.30

Misstänkt bomb i Luleå
Vi fortsätter följa den misstänkta bomben, bombgruppen rapporteras anlända efter lunch, rapporterar SR.

Terrorhot/Bryssel

Bryssel väcks ur terrordvala, skriver TT. Nervositeten är stor, men tunnelbanan har nu delvis öppnat. Terrornivån ligger på samma men vardagen börjar återgå till det normala nu.

Omvärldsbevakning 08.00

Ryssland/Turkiet
Ryssland har sänt en kryssare till turkiska gränsen, när tonläget mellan länderna nu skruvas upp efter Turkiets attack igår, rapporterar DN.

Delar av Kopparberg utan vatten efter vattenläcka
Uppmanar på sin sajt allmänheten till att spara med vattnet, om man har något kvar.
Kommentar: Vi letade inlägg på sociala medier om detta från Ljusnarbergs kommun att dela, men hittade inget.
Terrorhot
TT rapporterar att hjärnan bakom Parisattacken, Abdelhamid Abaaoud, planerade ytterligare terrordåd efter attackerna, och att han besökt platserna direkt efter dåden.

Avspärrningar i Luleå

Avspärrningar utanför polishuset i Luleå, rapporterar TT. En låda med hotfull text på har hittats utanför.

Tisdag 24 november


Omvärldsbevakning flyktingsituationen 23.30

Många kommentatorer uttrycker en stor förvåning över regeringens beslut. Det som för bara några månader sedan sågs som extrema förslag från oppositionspartier om att kraftigt begränsa flyktingmottagandet har nu tagits upp av regeringen.
Aftonbladets ledarsida menar att det är ett tydligt tecken på ett svenskt flyktingmottagande som kollapsat, och kallar det för ett exempel på "EU:s sammanbrott".
Mycket kritik från vänster och även andra handlar om huruvida regeringen nu bryter mot migrationsrätten och sviker Sveriges humanistiska arv och Moderaternas "öppna era hjärtan"-retorik. Särskilt kritiseras förslaget om medicinsk åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn, t.ex. från läkare. 
Kritik kommer även från organisationer som Röda korset och Rädda barnen om att förslagen kraftigt kommer försämra situationen för barn på flykt, särskilt förslagen om tidsbegränsade uppehållstillstånd även för barn och ändrade regler för anhöriginvandring.
Aftonbladets Lena Melin skriver att det enda som saknas nu är "Ungerns staket".

Andra är positiva, särskilt borgerliga kommentatorer. Expressens ledarsida skriver "Äntligen har Löfven vaknat" och menar att Socialdemokraterna har varit naiva och långsamma.

Andra menar att regeringens åtgärder inte är nog. Kritik som t.ex. framförts av Moderaternas Anna Kinberg Batra och Hanif Bali, vilket det har rapporterats mycket om.

Många rapporterar, bl.a. SR:s Ekot, om splittringarna inom MP, om kommunalråd i Malmö t.ex. som är rasande, besvikna. Grön ungdoms ordförande säger att han hade föredragit att förlora regeringsställningen.
Aftonbladet rapporterar om att MP diskuterat att lämna regeringen i protest, men avstått från det eftersom man inte velat utlösa en regeringskris.

Jag har inte sett någon rapportering om splittringar inom Socialdemokraterna pga detta.

Medier rapporterar även om våra grannländers reaktioner, som Danmarks Danskt Folkepartis "raseri" över Sveriges beslut.

Eller Norge som också har valt att införa gränskontroller nu.
DN:s  Annika Ström Melin menar att detta kan påverka Tyskland att göra liknande åtgärder.

Även utländska medier rapporterar om svenska regeringens beslut. The Guardian skriver t.ex. att "The last bastion of humanitarianism has fallen” och citerar en icke namngiven FN-anställd.

Omvärldsbevakning 23.30

Gisslan i Belgien nära franska gränsen
rapporterades det om ikväll, t.ex. hos Guardian. Men det verkar ha rört sig om ett rån, och inte ett terrordåd.

Tunisien har återinfört undantagstillstånd
Sedan en bomb exploderade i en attack mot en buss i Tunisien, med medlemmar av regeringens säkerhetsstyrka. De flesta som befann sig på bussen avled i attacken, enligt SVT.

Omvärldsbevakning 16.30

Terrorhot
Frankrike gör om vattensystem för att förhindra terrorattacker i form av förgiftning av dricksvatten, rapporterar DN. Inga hot om ett sådant dåd har dock framförts

Turkiet sköt ner flygplan- fortsättning.
NATO håller krismöte i Turkiet idag kl 16.00 med anledning av det nedskjutna planet, rapporterar Aftonbladet.

Mediebild Flyktingsituationen 15.40

Denna mediebild är gjord före regeringens presskonferens om förslag på stora förändringar i svensk asylpolitik. Krisinformation.se kommer att följa upp reaktionerna på förslagen i kommande mediebilder. Det senaste dygnet har medierna i övrigt fokuserat på sökandet efter effektiva lösningar på den akuta boendeproblematiken.

Enligt TT och Aftonbladet föreslår regeringen bland annat skärpta försörjningskrav, en tidsbegränsad anpassning av utlänningslagen till EU:s miniminivå, tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom kvotflyktingar och barn samt införande av ID-kontroller även på tåg och bussar till Sverige. 

Flera medier har det senaste dygnet följt upp hur myndigheter och frivilligorganisationer snabbt försöker hitta tillfälliga boendeplatser. Expressen skriver att antalet asylsökande har minskat den senaste tiden. En talesperson för Migrationsverket påpekar att ”situationen fortfarande är akut”. Tidningens exempel på detta är att flyktingar tvingats sova utomhus i Malmö den gångna helgen.  Exemplet används av flera skribenter och debattörer för att beskriva det akuta läget just nu. Aftonbladet beskriver exempelvis att drygt åttio flyktingar sover i Sankt Johannes kyrka i Malmö varje natt:

”Migrationsverket har svårt att komma i kapp med ansökningarna och många väntar. I kyrkan kan 100 personer sova, två på varje i de 50 kyrkbänkarna.”

Sveriges Radio rapporterar att många flyktingar stannar i Tyskland i stället för att försöka ta sig till Sverige. De danska utökade ID-kontrollerna uppges vara en bidragande orsak till detta.

Flera medier går ut med nyheten att tillfälliga tält ska sättas upp av MSB i Revinge, bland annat Sydöstran och Sveriges Radio Malmö. Aftonbladet skriver också om Migrationsverkets upphandling av kryssningsfartyg för att inrymma tusentals asylsökande. Migrationsverkets boendeansvarige uppger i Aftonbladets artikel att kontrakt kan komma att skrivas redan före jul. 

Sociala medier
I sociala medier pågår polariserade åsiktsutbyten om flyktingmottagandet och om de asylsökande. Ett exempel på en välkommenterad tråd med många olika infallsvinklar startade med en fråga om en skolklass som skulle besöka ett asylboende som utvecklades till en delvis hätsk diskussion. Den finns på sajten Familjeliv.se.

På Twitter #migpol föreslås att Sverige tar efter Kanadas exempel och slutar emot ensamma manliga flyktingar, vilket rapporterats om av bland andra DN. Debattörerna hänvisar till att Sverige tar emot många män.

Omvärldsbevakning 11.30


Turkiet har skjutit ned ryskt plan

Som Turkiet hävdade var i turkiskt luftrum. Ryssland hävdar att de var i syriskt luftrum. Planet störtade i Syrien, rapporterar DN.
Fredrik Westerlund från FOI varnar för att det kan vara en tändande gnista, enligt SVT.

Terrorhot
TT rapporterar att terrorängslan kan vara ett problem, när SÄPO höjer nivån för terrorrisken men ändå säger till allmänheten att man ska bete sig som vanligt. Stefan Anering från MSB uttalar sig om att allmänheten bör samla information och göra egna bedömningar. Psykologen Charlotte Therup Svendenlöf menar att man bör akta oss för svartvitt tänkande och fragmenterat samhälle.

Omvärldsbevakning 08.00

Flyktingsituationen i Sverige

Regeringen överväger utökade id-kontroller
Regeringen överväger möjligheten att införa id-kontroller även på tåg och bussar till Sverige, erfar DN. Även ytterligare skärpta försörjningskrav för anhöriginvandring är aktuellt.
Kommentar: För kännedom.

Fler vakter till flyktingboenden
Utbildningen av ordningsvakter privatiseras delvis. Polisen, som hittills haft monopol på utbildningen, har beslutat att tre företag nu får starta kurser för ordningsvakter. Det är bland annat hot om mordbränder mot flyktingboenden som gör att det behövs både fler väktare och ordningsvakter. Mer bevakning krävs också på allmänna platser som stora järnvägsstationer, där mycket folk samlas.
Kommentar: TT-nyhet som publicerats bland annat på SvT

Flyktingar avstår Sverige - stannar i Tyskland
Sedan gränskontrollerna infördes i Sverige har många flyktingar ändrat sina planer och stannar i Tyskland. I Rostock har flera härbärgen stängt och på färjorna åker bara enstaka flyktingar med. 
Kommentar: Radioreprtage under natten.

Övriga världen

USA utfärdar global resevarning
USA:s utrikesdepartement utfärdar en global resevarning för amerikanska medborgare. UD hänvisar till "ökade internationella terrorhot". Resenärer ska vara extra uppmärksamma när de rör sig på öppna platser, eller i samband med större högtider eller offentliga tillställningar. Varningen ska gälla fram till den 24 februari, 
Kommentar: TT-artikel återgiven i SvT och SR. 

IS-krigare manar till nya attacker
En belgisk IS-krigare uppmanar sina "bröder" utomlands att följa exemplet efter Paris-attackerna, som han lovordar för att ha åstadkommit ödeläggelse i Frankrike. Budskapet framförs i en video som terrorrörelsen Islamiska staten lagt ut i dag.
Kommentar: För kännedom.

Kanada tar emot flyktingar – men inte ensamma syriska män
Efter terrorattackerna i Paris kommer enbart barn, kvinnor och familjer att tas emot i Kanada, inte män som kommer ensamma, enligt tv-bolaget CBC. Uppgifterna har läckt ut i medierna i förväg inför presentationen av en plan i dag om hur Kanada ska gå tillväga för att ta emot ytterligare 25 000 syriska flyktingar på drygt en månad. Se DN och Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom.

New York lanserar terror-app
I spåren av terrordåden i Paris skärper delstaten New York kampen mot terrorism, bland annat genom en ny antiterror-app. Den som laddat ner appen till sin smarta telefon ska med ett knapptryck kunna varna myndigheterna vid misstankar. TT
Kommentar: För kännedom.

Stockholms län, spårfel
Från i natt är det förseningar i tågtrafiken mellan Stockholm C och Uppsala. Detta påverkar fjärr-, pendel och Arlandatåg. Det är ett växelfel mellan Sollentuna och Upplands väsby som orsakar förseningarna. Prognos på när felet är lagat är onsdag 25/11 kl 05.00.
Kommentar: Meddelande på Trafikverkets hemsida. Påverkar trafiken minst ett dygn till. Ingen åtgärd.

Nya isvarningar från SMHI
Nu varnas för isbeläggning och halt väglag även i  Dalarnas län, utom Dalafjällen. Frostbildning under dagen och också regn på kalla vägbanor riskerar att ställa till det. SMHI har däremot hävt de klass 1-varningar för isbeläggning som tidigare gällt på flera håll i Götaland. 
Kommentar: Dalarna har tillkommit till Värmland och Örebro som alltså har kvar sina tidigare varningar. Se SMHI

Måndag 23 november


Omvärldsbevakning 22.15

Bryssel fortsätter hålla stängt
Hotnivån i Bryssel ska ligga kvar på max fram till nästa måndag, meddelar premiärministern på måndagen. Alltså en hel vecka till. Men skolorna öppnar igen på onsdag. Samma sak gäller för tunnelbanan. Se DN.
Kommentar: Ingen åtgärd. Fortsätter följa utvecklingen. 

En av de gripna i Belgien terroranklagas, övriga släpps
En av de 16 personer som greps i går anklagas formellt för terrorism och medlemskap i terrorgrupp, rapporterar tidningen Le Soir med hänvisning till ett nytt uttalande från belgiska åklagare, återger DN. De övriga 15 som greps har redan släppts.
Två av de fem personer som greps på måndagen har också släppts, skriver Reuters.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

MSB bygger temporära tältläger i Revinge
I dag börjar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att bygga ett tältläger för asylsökande i skånska Revinge. Men till skillnad från tidigare planer  är lägret bara tänkt som en tillfällig lösning. 
Kommentar: Nyheten, som lades ut på MSB.se på eftermiddagen, spreds i de flesta medier, bland annat DN, SR, Aftonbladet. Retweetade MSB.

Flera olyckor i ishalkans spår
De första halkolyckorna börjar rapporteras in. Under måndagskvällen inträffade flera halkolyckor i Västsverige. En fördes till sjukhus efter en frontalkrock i Uddevalla. Två fördes till sjukhus efter en kollision i Hyssna. Se GP. 
Den aktuella klass 1-varning för halka gäller för måndagskvällen och under natten mot tisdagen i de södra och västra delarna av landet upp till och Värmland. 
Kommentar: Följer läget. 

M kräver nya förhandlingar om migrationspolitiken
I en intervju i SvT går moderatledaren Anna Kinberg Batra ut med krav på nya blocköverskridande överläggningar om flyktingpolitiken. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) svarar TT att regeringen "i närtid" kommer att bjuda in oppositionespartierna för nya samtal. 
Kommentar: En brett spridd nyhet under kvällen, bland annat i Sveriges Radio.

Fransk flygattack mot IS 
Franska flygplan genomförde på måndagskvällen för första gången flyganfall mot IS från det franska hangarfartyget Charles de Gaulle. Nyheten publicerades i den franska tidningen Le Soir och återgavs i GP. Målet för flygattacken var IS i Syrien. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Sammanfattning senaste dygnet 17.00

Bevakningen av terrorhoten har minskat något i medierna och både terrorhot och flyktingsituationen får nu nästan lika stort utrymme. Situationen i Belgien följs, och på hemmaplan tar man upp polisens att polisen inte längre klassar sitt arbete inom terrorinsatsen som "särkild händelse". Medierna följer också rättegången där två män står åtalade för terrorbrott i Syrien. Under eftermiddagen har moderatledaren gått ut och krävt en ny uppgörelse med regerinen om flyktingpolitiken eftersom det saknas boende platser för flyktingar. Väderläget med halka och snöfall framförallt i södra Sverige tas också upp. 

Omvärldsbevakning 16.30


Gävles kommunledning avgår

De rödgrönas budget fälldes av Sverigedemokraterna skriver Arbetarbladet. Enligt SVT valde SD att rösta med Alliansen och kommunledningen meddelar nu att de avgår till årsskiftet.
Kommentar: För kännedom.

SMHIs klass 1 varning för isbeläggning utökad
Nu ingår även hela Västra Götalands samt Värmland och Örebro i området.
Kommentar: Bevakar, kan ställa till det i trafiken.

Svenska polisen trappar ned terrorinsatsen
Polisen klassar inte längre arbetet som "en särskild händelse” skriver DN. Anledningen är att en person var efterlyst, som nu är hittad. Polisen skriver på sin sida att de har fortsatt hög vaksamhet. Hotnivån ligger fortfarande kvar på nivå fyra i den femgradiga skalan.
Kommentar: För kännedom.

Sveriges radio har gjort en kronologisk sammanfattning om gripandet av den irakiske mannen i Boliden.
Kommentar: För kännedom.

Fem gripna i Belgien
Fem personer greps efter nya antiterror-razzior, skriver Aftonbladet och hänvisar till AP. Belgisk polis har gjort sju tillslag i Bryssel och Líege i jakten på Paristerroristen Salah Abdeslam. Sedan tidigare är 16 personer gripna.
Kommentar: För kännedom.

Förluster av mark kan vara IS skäl till terrordåd
IS har sen i somras förlorat mark till sina fiender i Syrien och Irak. Enligt DN kan förlusterna vara ett skäl till att IS nu tycks inrikta sig mer på terrordåd.
Kommentar: För kännedom.

UNHCR varnar för akut läge längs flyktingvägen i Europa
Kyla i kombination med att flera länder stoppar flyktingar vid sina gränser, skapar en ohållbar situation, uppger Sveriges Radio, Ekot.
Kommentar: För kännedom.

Mediebild flyktingsituationen 15:00

Rapporteringen om flyktingsituationen i Europa och Sverige har fått stå tillbaka för inslag om den höjda hotnivån gällande risk för terrordåd. Om inte hotnivån dominerat nyhetsflödet hade nyheter kopplade till bostadsbrist, vinterkyla och ansträngda samhällsfunktioner sannolikt fått större utrymme.

Under lördagen rapporterade SVD att det saknas boplatser. Johanneskyrkan i Malmö öppnade enligt TT sina dörrar för ett sextiotal asylsökande. Nyheten publicerades i flera medier, bland annat Aftonbladet. I sociala medier framkommer viss kritik mot bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om att det tar lång tid att bygga de tält för asylsökande som planerats sedan en tid tillbaka. I sociala medier uttrycker många en vilja att hjälpa till med boende för asylsökande. Det finns en skepsis mot uppgifterna om att det inte går att ordna tak över huvudet för alla asylsökande.

I Europa larmar UNHCR att allt fler flyktingar befinner sig i ett ingemansland när länder inte vill ta emot dem och de står utan skydd mot vinterkylan, rapporterar Ekot i sin lunchsändning på måndagen.

Migrationsverkets siffror om färre asylsökande sprids i många medier. Samtidigt kom det flera artiklar under helgen och måndagen som visar på ökad belastning på samhället kopplad till asylmottagningen. TT rapporterar att underskottet i statsfinanserna växer. Den stora flyktingvågen anges som en av orsakerna, se bland annat SVD. I samma tidning skriver Tove Lifvendahl att flyktingsituationen ger möjlighet att omtolka gamla värderingar och arbetssätt till förmån för kreativa lösningar i mottagningen av asylsökande – något som krävs när de offentliga systemen bågnar. Ekot rapporterade under lördagen att regeringen inom ett par veckor kommer att presentera nya åtgärder. Syftet är att de "kraftigt ska minska antalet asylsökande till Sverige för att klara av samhällsfunktionerna". Att politikerna har svängt i frågan om asylmottagning speglas bland annat i en lång analys i lördagens DN. Skribenten menar att ”sällan har en samhällsdebatt bytt riktning så snabbt och så dramatiskt.”

Sverigedemokraterna har tagit fram en film som lanseras idag. Filmens syfte är att minska antalet flyktingar som söker sig till Sverige.  Filmen sprids bland annat via sociala medier.

Omvärldsbevakning 12.00

Storbritannien och Frankrikes ledare i toppmöte om IS
Premiärminister David Cameron och president Francois Hollande är överens om att bekämpa IS tillsammans skriver Aftonbladet. David Cameron ska i veckan försöka få stöd från parlamentet för att bomba i Syrien. Frankrikes flygräder mot Syrien fortsätter och Cameron har erbjudit Frankrike att använda en brittisk flygbas på Cypern för flygräderna mot IS. De båda ledarna besökte även konserhuset Bataclan där 130 personer dödades skriver SVT.

IS propaganda på Internet – professionellt gjorda produktioner
DN går i en lång artikel igenom IS propaganda på internet och tittar både på vilka kanaler de använder och vilka budskap de har.

Sex terrorattentat avvärjda i Australien senaste åren
Tolv personer som tros vara beredda att genomföra terrorattacker har identifierats i Australien och hålls under uppsikt, skriver TT. Enligt polisen tillhör de tolv misstänkta jihadisterna en grupp av 19 pojkar och män, sju av dem befinner sig redan i fängelse. De senaste åren har sex attentat förhindrats, uppger myndigheterna. Australien höjde nivån för terrorhot till "hög" för drygt ett år sen.

Klass 1 varning för isbeläggning
Gäller under eftermiddag, kväll och i natt i Skåne, Halland och delar av Västra Götaland, Kronoberg och Jönköpings län. Trafikverkets halkprognos visar också halkan.
SMHI varan även för kuling från Skagerack upp till mellersta Östersjön under tisdagen.

EU-migranter avbröt protesten utanför Stadshuset i Malmö
I tre veckor har de protesterat för ett nytt boende sedan lägret vid Sorgenfri tömdes. Nätverket för Romers rättigheter ska nu försöka lösa den akuta boendesituationen när snön och minusgraderna kommer skriver Sydsvenskan.

Omvärldsbevakning 07:45

16 gripna i polisräder i Belgien
Kraftigt beväpnad polis genomförde räder på 19 platser i Belgien under söndagskvällen. 16 personer har gripits. Polisinsatsen avblåstes strax före midnatt, natten till måndagen. Belgiska medier uppger att en person skadades lindrigt. Se DN.
Kommentar: Fortsatt högsta beredskap i Bryssel, näst högsta i övriga Belgien, även efter den avslutade polisinsatsen. Fortsätter följa.

Beväpnade män sköt 16 i USA
Minst 16 personer skadades när skottlossning utbröt i samband med inspelningen av en musikvideo i New Orleans i USA, uppger polisen. Vittnen berättar att de sett en man med automatvapen i folkmassan och att skott hörts även från annat håll. Det finns inga uppgifter om att någon har gripits. Se DN och SvT.
Kommentar: För kännedom. 

Åtal för terrorbrott i Göteborg
Under måndagen kommer åtalet i Göteborgs Tingsrätt mot två personer misstänkta för terrorbrott i Syrien 2013. Åtalet är ovanligt och kommer sätta rättsväsendet på prov, menar experter. Se SR.
Kommentar: För kännedom

Unik rättegång mot påstådd torped med utlandskoppling
I dag börjar vad som på förhand beskrivits som en unik rättegång i svensk rättshistoria. För första gången ställs en person inför rätta i Sverige misstänkt för ett attentat beställt av en utländsk stat — diktaturen Uzbekistan. En 37-årig man misstänks för att 2012 ha försökt mörda den exiluzbekiske regimkritikern och imamen Obid Nazarov i jämtländska Strömsund.
Kommentar: För kännedom.