Omvärldsbevakning vecka 52

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 27 december


Omvärldsbevakning 23:00

Kraftiga översvämningar orsakar evakueringar i Sydamerika
Paraguay, Uruguay och Argentina har drabbats av kraftiga regnoväder med stora översvämningar som följd. Det rapporterar DN. Värst drabbat är Paraguay där över 100.000 människor har tvingats att överge sina hem. Totalt är mer än 140.000 människor på flykt från väderfenomenet El Niño, som enligt FN:s väderorgan är det kraftigaste i området på 15 år. Ännu finns det inga säkra uppgifter om antal döda.
Kommentar: Följer utvecklingen kring översvämningarna.

Många trafikolyckor inrapporterade
Flera medier, däribland SVT och SvD, rapporterar att snöovädret och halkan fortsätter att orsaka många olyckor längs våra vägar. Bara i Östergötland inträffade minst 25 trafikolyckor under söndagen. Snöfallet fortsätter norröver under kvällen, det kan bli och kan komma att övergå i blötsnö eller regn. Under natten kan det frysa på och ge halka under morgontimmarna i norra Götaland.
Kommentar: Följer utvecklingen och bevakar SMHI:s och Trafikverkets varningar.

Omvärldsbevakning 15:15

Välfärdsstaten under press
Flyktingsituationen har satt de nordiska länderna under press, men välfärdsstaten tål mycket, skriver Aftonbladet. Utmaningen nu blir att få flyktingarna i jobb, menar experter som tillfrågats i ett unikt samarbete mellan nyhetsbyråer i fyra av Nordens fem länder.
Blir situationen för ansträngd kan länderna bli tvungna att säga stopp, tror Joakim Ruist,nationalekonom och migrationsforskare vid Handelshögskolan i Göteborg. Han menar dock att detta skulle kräva att internationella avtal som flyktingkonventionen och rätten till asyl överges.
Anne Britt Djuve, forskningschef vid det norska forskningsinstitutet Fafo, är inne på liknande tankegångar.
– Nu kommer tiotusentals med behov av skydd, ett antal som man inte hade räknat med då Genèvekonventionen undertecknades. Det är inte otänkbart att Genèvekonventionen ryker, säger hon.
Kommentar: För kännedom, då det i förlängningen kan komma att påverka flyktingsituationen och flyktingmottagandet i Sverige och de övriga nordiska länderna.

Regnet orsakar problem i Skåne
Det senaste dagarnas kraftiga regnväder i Skåne ställer till problem, rapporterar Sydsvenskan. I Rydebäck har en damm brustit, vilket fått till följd att det ena körfältet är helt oframkomligt.
Trafikverket har även stängt av en 13 kilometer lång sträcka av väg 108, mellan Hunnerup och Trolleberg, skriver Kvällsposten.
Ängelholm, Helsingborg, Höganäs och Örkelljunga har alla drabbats av regnvädret och det har, utöver trafikproblemen, även kommit in larm om översvämningar i fastigheter.
Kommentar: Följer utvecklingen kring det regnvädret och rapporterar om det ställer till med ytterligare allvarliga problem.

Omvärldsbevakning 09:20

Många döda efter extremväder i södra USA
Minst 22 personer har mist sina liv till följd av de svåra stormar som har drabbat södra USA under julveckan. I Alabama och delar av Mississippi och Georgia har man utlyst krisläge för att öppna för katastrofinsatser.
Vädertjänsten i USA varnar för att mer extremväder är att vänta i centrala USA, i synnerhet i Arkansas och Missouri. Det finns risk för försenade flyg och översvämmade vägar när många ska resa hem efter julledigheten, skriver SVT.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Översvämningar i norra England
Stora regnmängder har orsakat översvämningar i delar av norra England och hundratals hus har evakuerats. I 20 av de 400 varningar för översvämningar som har utfärdats varnas det för att liv kan vara i fara. 
Värst drabbat är Lancashire  och Yorkshire men också i Manchester och Leeds har floder svämmat över och orsakat materiella skador.
Den brittiska regeringens kriskommitté, Cobra, har sammankallats för att komma till rätta med krisen. Det rapporterar SVT.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Snön fortsätter att orsaka trafikproblem
Snövädret och halkan på vägarna fortsätter att orsaka trafikproblem, rapporterar SVT. Bilistorganisationen Motormännen uppmanar de bilister som är på väg hem från sina julfiranden att hålla koll på vädret samt att hålla sig till de stora mötesfria vägarna.
Trafikverket har på sin hemsida pekat ut de områden där halkrisken är som störst.
Kommentar: Fortsätter att bevaka trafikläget och snöovädret.

Lördag 26 december


Omvärldsbevakning 23:00

Terrorhot mot flera europeiska huvudstäder
Den österrikiska polisen uppger att det finns det uppgifter om en eller flera planerade terrorattacker mot europeiska huvudstäder innan årets slut. Uppgifterna ska, enligt den österrikiska polisen ha kommit från en ”vänligt sinnad underrättelsetjänst” före jul.
Den svenska säkerhetspolisen säger till DN att hotnivån fortfarande ligger kvar på den förhöjda nivån 4.  Mark Vadaz, kommunikationschef på säkerhetspolisen, säger att han inte känner  till uppgifterna från den österrikiska polisen och uppger att inget har kommit in som skulle innebära en höjning av den nivå som redan råder.
Samtidigt rapporterar bland andra Aftonbladet att en ljudupptagning från vad som sägs vara IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdad sprids på Twitter-konton som tidigare lagt ut IS-budskap. I ljudupptagningen hetsar han mot Saudiarabien och Israel och säger att rörelsen bara blir starkare ju mer motstånd den får.
Kommentar: Följer utvecklingen kring terrorhoten.

Stora snömängder även i Mellansverige
SVT rapporterar att SMHI har utökat sin klass 1-varning för stora snömängder till att även gälla Värmlands län, Örebro län, Södermanlands län och Stockholms län utom Roslagskusten.
SMHI har också utfärdat kulingvarningar i norra Östersjön och i vissa distrikt i söder. I vissa delar i Lapplandsfjällen kommer det på lördagen vara kraftiga vindar på 20 meter per sekund.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen av det annalkande snöovädret.

Gasläcka i Los Angeles vållar oro
DN rapporterar att omkring 1700 familjer från Porter Ranch i utkanten av Los Angeles har fått evakueras, sedan en gasläcka från en stor underjordisk anläggning för naturgas upptäcktes i oktober. Varken experter eller myndigheter vet när de kan få stopp på läckan och nu talas det om en smygande ekologisk katastrof. Utöver de 1700 evakuerade familjerna har ytterligare 1000 hushåll ansökt om att få flytta tillfälligt.
Kommentar: Följer utvecklingen kring gasläckaget.

Omvärldsbevakning 16:00

Flera halkolyckor längs vägarna
Det har rapporterats om flera halkolyckor i Sverige, sedan temperaturen efter de senaste dagarnas mildväder har sjunkit rejält. Under morgonen och förmiddagen skedde fyra halkolyckor enbart i Östergötland, rapporterar Aftonbladet.
SVT skriver att även Dalarna har drabbats av flera halkrelaterade olyckor och att det riskerar att bli fler olyckor när kylan nu rör sig söderut.
"Kalluften rör mot Småland och Västergötland och sen efter 22-tiden i kväll kommer det ett
 snöoväder in över Sydsverige så det kommer bli väldigt dåligt väglag" säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren. SMHI har gått ut med en klass 1-varning för stora snömängder för Götaland och södra Svealand.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen kring det annalkande snöovädret och halkan på vägarna.

Omvärldsbevakning 09.00

Varning för snö och halka
SMHI varnar för stora snömängder i södra Sverige. När snön väl fallit förväntas dock mildare luft komma in, vilket kan bidra till stora trafikproblem, skriver Sydsvenskan. "Det går nog på plus i Götaland redan under söndagseftermiddagen, men i norra Svealand kan det vara minusgrader. Det gör att det kan bli problem i trafiken" säger Marcus Sjöstedt, jourhavande meteorolog på SMHI.
Kommentar: För kännedom.

Stormen Staffan avtar
Stormen Staffan håller nu på att avta och fick inte så allvarliga konsekvenser som först befarades. Cirka 200 hushåll i Jämtlands län drabbades under juldagskvällen av strömavbrott till följd av stormen, men de flesta har nu fått strömmen tillbaka, rapporterar P4 Jämtland.
Kommentar: För kännedom.

Fredag 25 december


Omvärldsbevakning 23.10

Stormen Staffan, uppföljning
SVT rapporterar att de värsta konsekvenserna uteblivit efter stormen Staffan trots hårda vindar i fjällvärlden. Stormen drar sig nu österut över södra Norrland. Elavbrott och trafikhinder har skett i det drabbade området, dock i en relativt ringa omfattning, att döma av mediernas rapportering.
Enligt Sveriges Radio har ett antal hushåll drabbats av strömavbrott. Hushållen är kunder hos bolagen Eon, Härjeån och Jämtkraft.
SMHI har tagit bort klass 2-varningarna för Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen.
Kommentar: Krisinformation.se fortsätter följa eventuella konsekvenser av stormen.

Omvärldsbevakning 20:35

Industribrand utanför Värnamo
En industrifastighet i Karlsnäs utanför uppges vara helt övertänd. Enligt uppgift finns diesel och motorfordon i lokalen, meddelar Sveriges Radio. Enligt SVT finns inga uppgifter om personskador.
Kommentar: Följer

P4 Jämtland om stormen Staffan
Räddningstjänsten, SOS alarm och elbolagen har höjt beredskapen inför stormen, rapporterar SR P4. 
Kommentar: Följer utvecklingen. Krisinfo har under eftermiddagen publicerat nyhet om Länsstyrelsen Jämtlands uppmaning att inte gå utomhus ikväll.

Omvärldsbevakning 13:45


Vindkraftpark stänger efter ras i Vetlanda
Efter att ett vindkraftverk vält av vindar utanför Vetlanda igår, stänger vindkraftparken ifråga, skriver Aftonbladet. 
Kommentar: Noterade detta igår, men eftersom ingen kom till skada, släppte jag det. Nu är det noterat.

SMHI utvidgar varningsområdet inför stormen: Trafikstörningar att vänta enligt Trafikverket
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i Västerbotten, södra Lapplandsfjällen. Vi har uppdaterat nyheten och delat detta i sociala medier. Noterar att klass 1-varningar inför stormen ligger för Dalafjällen samt delar av Västerbotten och Norrbotten hos SMHI. Trafikverket skriver att tåg i det drabbade området kan ställas in och uppmanar bilister till försiktighet.
Kommentar: Har uppdaterat nyheten och delat i sociala medier. Följer väderläget fortsatt.

Krisinfo har på Twitter fått frågan om att Hesa Fredrik ljudit i Solna under dagen. Dock har Stockholms brandförsvar ingen kännedom om detta. Frågan är besvarad.

Omvärldsbevakning 08:30

Ingenting nytt att notera. Följer väderläget med de varningar som utfärdats för storm klass 2 i södra Norrland och vindvarningar klass 1 i Västra Götaland vilka nu också omfattar Halland.

Torsdag 24 december


Stormvarning 23:00

SMHI har gått ut med varningar klass 2 för storm respektive stormbyar i Jämtlands, Gävleborgs och Västernorrlands län. Krisinfo har publicerat nyhet med anledning av detta och delat i sociala medier. Vi följer utvecklingen, eventuella störningar som kan uppstå och de klass 1-varningar för mycket hårda vindar som är utfärdade i bland annat Västra Götaland. 

Omvärldsbevakning 21:20

Två döda efter stormvindar i Norge
En kvinna dog efter att en flaggstång rasat ner i Holmenkollen och en man befaras död efter att ha dragits ut till havs av en våg vid Lindesnes fyr på Norges sydspets , skriver TT/Aftonbladet.
Kommentar: Noterar och följer väderläget.

Väderläget i Sverige
SVT:s meteorolog utesluter inte att vindarna i Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen kan nå stormstyrka och klass 2-nivå under juldagen. Sydsvenskan rapporterar om hårda vindar som gjort att hastigheten på Öresundsbron sänkts och att vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över.
Kommentar: Följer, just nu är ingen annan klass 2-varning utfärdad än den för mycket högt vattenstånd i Bottenviken.

Omvärldsbevakning 14:40

Väderläget
SMHI har utfärdat en varning klass 2 för mycket högt vattenstånd i Bottenviken. 
Enligt TT har tåg ställts in och ersatts av bussar i bl a Hallands, Jönköpings och Kronobergs län i stoppas i natt med anledning av vindvarningar klass 1. 
Kommentar: Ingen åtgärd eftersom högt vattenstånd knappast påverkar allmänheten. Avseende inställda tåg ersätter bussar så vi avvaktar åtgärd. Följer även väderläget i bland annat Jämtlands län, där SMHI utfärdat en risk för stormbyar.
Hot i Peking 
Enligt Dagens Nyheter varnas svenskar för vad som kallas för "möjliga hot" i stadsdelen Sanlitun i Peking/Beijing, Kina. Danska UD har uppgett att hotet är störst under juldagen och andra länders myndigheter har gått ut med varningar. 
Sveriges ambassad skriver att den som vistas i området bör iaktta försiktighet och följa information från lokala myndigheter. Se även SVT 
Kommentar: Krisinfo har delat UD Resklars inlägg i sociala medier och följer händelseutvecklingen

Omvärldsbevakning 08:35

Omkomna efter tornador i sydöstra USA
Enligt medieuppgifter har ett antal människor omkommit i sviterna efter tornador i sydöstra USA, skriver Aftonbladet som hänvisar till uppgifter från CNN.
Kommentar: Noterar. Inga svenskar drabbade såvitt känt. Krisinformation.se följer.

Flyktingsituationen
Enligt en undersökning från DN/Ipsos har opinionen svängt under hösten avseende flyktingmottagandet. I september ville 30 procent att Sverige ska ta emot färre flyktingar, i december var motsvarande siffra 55 procent. Ipsos analytiker förklarar svängningen med att det kan vara ett resultat av problemen i mottagandet.  
Den nystartade skånska kampanjen Öresundsrevolutionen har samlat många gillamarkeringar på Facebook och har inlett en namnunderskriftsinsamling under parollen Öppna bron nu, skriver Sydsvenskan. Den svenska regeringen saknar förståelse för konsekvenserna av id-kontrollerna, uppger initiativtagaren till kampanjen.

Onsdag 23 december


Omvärldsbevakning 21:55

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 16:30

Länsstyrelsen Jämtlands län skriver att det väntas flera lågtryck med kraftiga vindar och snö i fjälltrakterna i helgen.
Kommentar: Vi fortsätter följa

Mediebild Flyktingsituationen 15.40

I medierna fortsätter rapporteringen kring de planerade id-kontrollerna. Frågor som ställs är hur effektiva kontrollerna kommer att vara och vilka effekter de kommer att ha.  

Den senaste tiden har antalet asylsökande gått ner till drygt 3000 på sju dagar, enligt Migrationsverket. För Sydsvenskan uppger Migrationsverkets omvärldsanalytiker att de kontroller som redan införts på färjor mellan Tyskland och Sverige har bidragit till minskningen. Om även Danmark skulle införa gränskontroller kan effekten bli att fler försöker ta sig till Sverige med falska identitetshandlingar, uppger analytikern. I Sveriges Radio P4 görs bedömningen att ensamkommande barn troligen kommer att drabbas av id-kontroller eftersom de sällan har någon giltig identitetshandling med sig.

Svenska Dagbladet skriver om det ramavtal som Migrationsverket har tecknat om boende för 1200 asylsökande på ett fartyg som ska tas i bruk i början av år 2016. Myndighetens talesperson förklarar att boendetypen behövs i och med att situationen även nästa år bedöms vara ansträngd.

Flera ledarartiklar summerar höstens flyktingsituation i kritiska ordalag. Kristianstadsbladet konstaterar att Sverige inte var förberett på det stora antalet asylsökande på kort tid. Hallandsposten skriver att kortsiktig partipolitik hindrat nödvändiga arbetsmarknads- och bostadsreformer samt en effektiv hantering av ensamkommande barn.

DN:s granskning av myndigheternas agerande under flyktingsituationen fortgår. Dagens Nyheter skriver att statsminister Stefan Löfven flyttade Kansliet för krishantering till justitiedepartementet trots Katastrofkommissionens rekommendationer efter Tsunamikatastrofen 2004. Tidningen förklarar regeringens förtroendesiffror i opinionsundersökningar med hanteringen av höstens flyktingsituation.  

I sociala medier, under hashtaggar som #migpol och #flykting, diskuteras invandring och flyktingar orelaterat till de ordinarie mediernas agenda och inga speciella spår skiljer sig från vad som kan förväntas.

Omvärldsbevakning 11:30

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 07:30

Inget att rapportera

Tisdag 22 december


Omvärldsbevakning 22:00

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 16:30

Varning för halka i halva landet
Trafikverket (under vägfliken) varnar för halka i hela Norrland och SMHI går ut med en klass 1-varning för Gävleborg och Västernorrland. Källa: SvT
Kommentar: Följer eventuell påverkan på framkomlighet i trafiken.

Tåg stoppas mellan Köpenhamn och Malmö

Från den 4 januari kommer alla Öresundståg till Sverige att avgå från Köpenhamns flygplats Kastrup istället för Köpenhamns hovedbangaard. Dessutom slopas tiominuterstrafiken i rusningstid i bägge riktningar. Källa: DN
Kommentar: Följer utvecklingen på id-kontrollsbeslutet.

Mediebild flyktingsituationen 14.45

Mycket lite om flyktingsituationen i tisdagens medier. Kritiken mot id-kontrollerna fortsätter dock.

Skånetrafiken och de andra länstrafikbolagen avskaffar förbokningen av tågbiljetter för resor från Danmark till Sverige, rapporterar Sydsvenskan. Den som vill åka med får vänta vid stationen och hoppas på att få en plats. I går meddelade SJ att de ställer in tåg till Köpenhamn.
På Aftonbladets ledarsida heter det: ” Det vi nu ser i Skåne är faktiskt den första verkliga ’systemkollapsen’.”
Kritiken går ut på att Öresundsregionen är viktig för ekonomin i både Danmark och Sverige och att id-kontrollerna kommer att hämma utvecklingen. Flera andra krönikörer instämmer i kritiken. Även på sociala medier är många kritiska. Se också gårdagens mediebild.

Flera medier rapporterar om minskat antal flyktingar till Europa. Orsaken sägs bland annat vara väderlek som gör det mindre lämpligt att ge sig ut på Egeiska havet samt hårdare kontroller från turkiska kustbevakningen. Detta innebär också att färre söker sig till Tyskland, uppger TT. I november anlände under perioden 170.000 personer till Tyskland, mot 73.500 under de tre första veckorna i december. Totalt tros Tyskland nu ha tagit emot fler än en miljon flyktingar under 2015, enligt nyhetsbyrån som tagit del av officiell statistik.

Omvärldsbevakning 11:30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08:00

Antalet flyktingar som anländer till Tyskland minskar
Jämfört med samma period i november har antalet flyktingar som anländer till Tyskland halverats, från 170 000 de första tjugo dagar i november till 73 500 hittills i december. Totalt har Tyskland tagit emot en miljon flyktingar. Källa: DN; SvT
Kommentar: För kännedom.

Måndag 21 december


Omvärldsbevakning 22:00
Ingenting att rapportera.

Mediebild flyktingsituationen 16.30

Den förväntade debatten och fortsatta granskningen efter Dagens nyheters genomgång (se fredagens mediebild) av arbetet med flyktingsituationen har hittills uteblivit. Fortsatt granskning av myndigheternas arbete med flyktingsituationen är sannolikt att vänta. När detta eventuellt sätter igång är däremot osäkert. I lördags hade DN en nyhet om att regeringen planerar att utse en oberoende utredare som ska granska regeringens och myndigheternas insatser.

De senaste dygnen har annars präglats av fortsatt hård kritik mot riksdagsbeslutet att införa id-kontroller vid gränserna.
Ett exempel är DN:s ekonomikrönikör som skriver: ”Att ge upp den fria rörligheten hotar i förlängningen idén om ett öppet samhälle, inte bara handel och tillväxt.” Ett annat är den facebook-grupp som Sydsvenskan skriver om. Gruppen har startats för att samla in och sprida information om överfulla och inställda tåg över Öresundsbron. Gruppen hoppas också att på så sätt påverka politikerna, skriver tidningen.
Till detta kommer nyheten om att  SJ ställer in all trafik med SJ2000-tåg till Köpenhamn när id-krav införs för alla resenärer. Om detta rapporterar bland andra Sydsvenskan. Även detta möter stark kritik.

Rikspolischefen Dan Eliasson säger i en Svd-artikel att polisen vill ha förstärkning från militären och från frivilligorganisationer. Vilka typer av uppgifter rikspolischefen har i åtanke nämns inte. Orsaken ska vara en mycket ansträngd situation på grund av flyktingsituationen. En rad mängdbrott som stölder, rattfylleri och misshandel blir lämnade utan åtgärd när polisen inte längre hinner med.

Sammantaget ger detta en bild av att stora påfrestningar är att vänta för delar av samhället.

Diskussionerna i sociala medier bjuder under måndagen inte på några nyheter.

Omvärldsbevakning 16:30

Så kan en eventuell dansk gränskontroll påverka Sverige
Migrationsverket har publicerat en text som bland annat presenterar myndighetens analys av hur ett eventuellt danskt införande av gränskontroll och transportöransvar skulle påverka flyktingströmmen till Sverige. Det danska folketinget har redan beslutat om att inför transportöransvar om regeringen inför gränskontroll.
Oavsett hur den danska regeringen väljer göra kommer sannolikt färre asylsökande ta sig till Sverige på kort sikt, skriver Migrationsverket. Men det kommer ske i snabbare takt om även Danmark inför gränskontroller.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12:00

SJ ställer in all trafik över Öresundsbron
SJ ställer in all trafik med 2000-tåg till Köpenhamn när ID-kkontrollerna införs den 4 januari, enligt Sydsvenskan. Passagerarna uppmanas byta till Öresundståg i Göteborg, Hässleholm eller Lund.
Kommentar: För kännedom.

Varning för mycket hårda vindbyar i Södra Sverige
Klass 1-varning för mycket hårda vindbyar över Halland och Skåne under natten till tisdag. SMHI:s definition: "Vindbyar över 21 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon."
Kommentar: För kännedom.

Ishalkan i norr fortsätter och rör sig norrut
Klass 1-varning för plötslig ishalka över Västerbottens inland och kustland och Norrbottens kustland under främst kv’llen och natten till tisdag. Underkylt regn eller regn på fruset underlag. Tidigare Klass 1-varning för ishalka Jämland och Västernorrland väntas upphöra västerifrån i eftermiddag.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 07:45

Ishalka i Jämtland och Västernorrland
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för ishalka i Jämtlands län utom Härjedalsfjällen och i Västernorrlands län under måndagsmorgonen på grund av uppklarnande och sjunkande temperatur.
Kommentar: För kännedom.