Omvärldsbevakning vecka 53

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 3 januari


Omvärldsbevakning 21.10

Flera medier rapporterar om id-kontrollerna som införs vid Öresundsbron vid midnatt. I övrigt ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 17.30

Oklarheter om id-kontrollerna
Det råder fortsatt oklarheter om vad som gäller vid id-kontrollerna på Öresundsbron, rapporterar SR. Kontrollerna vållar också fortsatta protester, främst i regionen, berättar till exempel Svt Skåne och Sydsvenskan. Dessutom följer FN:s flyktingorgan UNHCR förberedelserna för id-kontroller med oro., enligt Svt. Om fler länder följer Sveriges exempel riskerar asylrätten att inskränkas, är tanken.
Kommentar: Kontrollerna på Öresundsbron lär fortsätta vålla debatt och kan påverka förtroenden för svenska myndigheter. Fortsätter följa. Som vi skrivit om tidigare finns ett antal medborgarinitiativ på facebook som är kritiska till id-kontrollerna, till exempel Öresundsrevolutionen och Broen Live & forum.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Fortsatta varningar för halt väglag
Flera medier, till exempel Aftonbladet och SR, varnar för fortsatt halka i samband med att många väntas befinna sig i trafiken under söndagen.
Kommentar: Se gårdagens anteckning.

Lördag 2 januari


Omvärldsbevakning 20:30

Halkigt på många håll
Halka har orsakat stora problem på flera håll i landet och medierna rapporterar om en hel del olyckor.
Kommentar: Halka är normalläge för årstiden. Intresset är dock stort och många medier har i dag information om olyckor högt upp i flödena. Hos SVT finns en intervju med Trafikverket, som också de konstaterar att halka hör vintern till. 

Branden i Arvika
Kommunen har uppdaterat med information för de drabbade.
Kommentar: Branden är under kontroll och vi slutar därmed att följa händelsen.

Omvärldsbevakning 12:30

Religiös ledare avrättad i Saudiarabien
Totalt har man i Saudiarabien i dag avrättat 47 personer, varav en den shiamuslimske religiöse ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr. Enligt Sveriges Radio har Iran sagt att det kommer att "stå Saudiarabien dyrt" om al-Nimr avrättas.
Kommentar: Avrättningen riskerar spä på spänningarna i världen ytterligare och är i dag en av de största nyheterna i svensk press.

Omvärldsbevakning 08:00

MRSA fortsätter att öka
Den resistenta bakterien MRSA har länge ökat stadigt i Sverige och så också under 2015. I Skåne syns en tydligare ökning än tidigare och främst under slutet av året. Enligt en intervju som Sydvenskan har gjort med Anders Tengnell, avdelningschef för epidemiologi på Folkhälsomyndigheten, kan orsaken vara den ökade invandringen.
Kommentar: De flesta stora medier har plockat upp detta. Av särskilt intresse för mediebild och FAQ i flyktingfrågan, då vi länge sett att många har frågor när det gäller flyktingar och sjukdomar. Viktigt att uppgifterna som sprids blir riktiga för att undvika att rykten om vad som faktiskt gäller sprids.

Noterar i övrigt en intervju med Migrationsverkets GD Anders Danielsson i DN. I övrigt lugnt.

Fredag 1 januari


Omvärldsbevakning 20:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 13:30

Branden i Arvika fortsätter rasa. I övrigt inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 08:00

IS uppges ligga bakom hot mot München
Bayerns inrikesminister säger nu att terrorhotet mot München ska ha kommit från IS. Sveriges Radio skriver att tyska medier uppger att tipsen om hoten ursprungligen ska ha kommit från franska myndigheter.
Följer läget.

Fortsätter att följa branden i Arvika.

Viktigt meddelande till allmänheten 07:00

Stor brand i Arvika
En brand bröt ut i Arvika vid 04-tiden under natten mot fredag. Det brinner i ett flerfamiljshus på Köpmangatan 4 i centrala Arvika. Ett, VMA, viktigt meddelande till allmänheten är utfärdat där räddningsledaren uppmanar personer som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: Har publicerat VMA i alla våra kanaler enligt rutin.

Torsdag 31 december


Omvärldsbevakning 23:15

Tysk polis varnar för terrorattentat i München
Tysk polis varnar för terrorattentat i München. Människor uppmanas att undvika stora folksamlingar och två järnvägsstationer har utrymts, skriver DN som hänvisar till  Süddeutche Zeitung.
Polisen nämner särskilt att man bör undvika järnvägsstationerna Pasing och Hauptbahnhof. Båda stationerna har nu utrymts. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Sammanfattning av dygnet 21:40

Under förmiddagen rapporterade medierna om ovädret i Norge och dramatiken med en pråm som slitit sig och hotade att träffa oljefältet Valhall. Pråmen passerade dock förbi utan några skador. Den stora nyheten som toppat alla medier under kvällen var branden som fortfarande pågår i en skyskrapa i Dubai. I övrigt är det självklart stort fokus på nyårsfirandet som hitills verkar ha varit lugnt.


Omvärldsbevakning 21:30

Strorbrand i skyskrapa i Dubai
En storbrand har brutit ut i en 63 våningar hög skyskrapa i Dubai rapporterar flera stora medier, bland annat DN. Lyxhotellet The Address Hotel är inrymt i skyskrapan. Reuters uppger klockan 21:15 att 90 procent av branden är under kontroll. Enligt DN uppger myndigheterna i Dubai att 14 personer har skadats lindrigt i hotellbranden.Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade svenskar, enligt DN.
Kommentar: Följer noga eftersom många svenskar är bosatta i Dubai samtidigt som många turister befinner sig i landet.  

Omvärldsbevakning 18:00

Brand i förskola utanför Karlstad
Det brinner kraftigt i en förskola i Skoghall, söder om Karlstad. Larmet kom på eftermiddagen på nyårsafton, rapporterar flera medier. Enligt de första uppgifterna ska branden ha börjat på utsidan av fasaden och sedan spridit sig till taket.
Kommentar: Inga uppgifter om rök som påverkar bostadsområden. Fortsätter följa.

Snöoväder i Turkiet
Snö och kyla sätter Turkiet på prov under nyårshelgen. Skolor är stängda i fler än 30 provinser och många flygavgångar är inställda, rapporterar TT,
Kommentar: Bra att känna till med tanke på svenska turister i Turkiet.

Omvärldsbevakning 13:40

Pråmen missade oljeriggen
Den lösdrivande pråmen i Nordsjön har drivit förbi plattformen i oljefältet Valhall på ett avstånd av 2 kilometer, enligt Hovedredningssentralen Sør-Norge som nyhetsbyrån NTB talat med, skriver DN och flera andra medier. 
Kommentar: För kännedom, faran verkar vara över.

Rekordmånga samtal till SOS Alarm på nyårsafton
Under nyårsaftonen får SOS Alarm ta emot nästan dubbelt så många samtal som under en vanlig helg rapporterar SVT. 
Kommentar: Delar SOS-Alarms egna nyhet i våra sociala medier-kanaler.

Omvärldsbevakning 09:15

Skogsbränder hotar städer i Australien
Hundratals personer har evakuerats i södra Australien. Där hotar en värmebölja och hårda vindar att sätta fart på terrängbränderna. Invånare i tre städer vid kusten har nu uppmanats att lämna sina hem samtidigt som temperaturerna klättrat till nästan 40 grader, rapporterar bland annat DN. 
Kommentar: Det befinner sig många svenskar i Australien. Följer därför utvecklingen.

Pråm på drift i Nordsjön 
Drygt 200 personer har evakueras sedan en stor obemannad pråm hotar att krascha in riggar vid oljefältet Valhall i Nordsjön utanför Norges kust. Pråmen som är 110 meter lång och 30 meter bred har slitit sig i ovädret och är på väg mot Valhall, rapporterar flera medier, bland annat GP.
Kommentar: Ingen påverkan för allmänheten i nuläget, men följer utvecklingen.

Belgiskt nyårsfirande ställs in efter terrorhot
Bryssels borgmästare meddelar att nyårsaftonens planerade fyrverkerishow och annat firande i staden ställs in på grund av terrorhot, uppger nyhetsbyrån AP, enligt SVT. 
Kommentar: Följer.

Onsdag 30 december


Omvärldsbevakning 22:00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16:00

Riktlinjer för id-kontroller klara
Polisen har under onsdagen gått ut med hur förordningen om identitetskontroller praktiskt ska lösas på tåg, bussar och färjor mellan Danmark och Sverige. Enligt riktlinjerna måste transportörerna kunna dokumentera vilka som har rest med dem, enligt TT som bland annat citeras av SVT-text.
Kommentar: Fortsätter att följa. Det finns juridiska aspekter på lagring av dokumentation av resande som nämns i mediebilden nedan.

Många utan fast telefon
Ovanligt många hushåll i Sverige är utan fast telefoni. Det handlar om 4 500 hushåll totalt. En orsak till avbrottet är stormarna Gorm och Helga, rapporterar Ekot, SR.

Kommentar: Många är fortfarande beroende av att den fasta telefonin fungerar.

Mediebild flyktingsituationen 15.00

Kritiken mot id-kontroller på Öresundsbron håller i sig.

Totalt har olika facebookgrupper och protestbrev samlat in närmare 20 000 underskrifter, skriver till exempel DN. Vi har i tidigare mediebilder berättat om olika initiativ på facebook i samband med id-kontrollerna.

Det danska tågbolaget DSB hade planer på att lagra uppgifter om resenärernas identiteter. Detta för att kunna visa svenska myndigheter att de verkligen genomför identitetskontroller på det vis som de är ålagda. En dansk professor i persondatarätt vid Köpenhamns universitet säger att åtgärden kan vara olaglig. Det är därför inte helt klart på vilket sätt DSB kommer att agera. Det framgår av en artikel i danska Politiken som återges i flera svenska medier, bland annat SR och Aftonbladet.

SR rapporterar också om att det fortfarande är oklart hur id-kontrollerna ska utföras rent praktiskt då det i många fall är säkerhetsföretag som ska utföra kontrollerna på uppdrag av transportföretagen.

Det är svårt att hitta några positiva nyheter om id-kontrollerna. En bild av ett förväntat kaos, kostsamt dessutom, träder fram i medierna.

Sydsvenskan har i en artikelserie gjort ett antal porträtt av människor på flykt och asylsökande som kommit till Sverige.
I onsdagens artikel skriver Sydsvenskan: ”Upprinnelsen till Före flykten-serien var det ensidiga fokus på siffror, kvoter och kostnader i svenska medier. Det fanns behov av att visa det självklara, att det bakom varje siffra finns en människa.”
Det är möjligt att det här sättet att berätta kan vara en metod att granska hur flyktingsituationen hanteras. Artikeln innehåller element av granskande av och kritik mot myndigheter, främst mot en, enligt artikeln, stelbent byråkrati som inte tar tillvara på människors kompetens utan låter dem vara passiva på asylboenden i flera år. Den här typen av kritik kan få genomslag då den framförs indirekt genom en gestaltning av människors liv.

Omvärldsbevakning 13:00

Misstänkta terrorister gripna i Turkiet
Turkisk polis har gripit två personer i Ankara som misstänks ha planerat ett självmordsdåd på nyårsafton De gripna uppges ha kopplingar till terroristörelsen Islamiska staten (IS). Detta rapporterar bland andra TT och SVT.
Kommentar: För kännedom. Många människor i Sverige har turkisk bakgrund och det finns även många svenska turister på plats i Turkiet.

Hård storm över Västnorge
Polisen i norska Hordaland har bett civilförsvaret om hjälp i samband med den kraftiga storm som dragit in över Västnorge. Polisens alla resurser är upptagna på grund av stormen och de behöver förstärkning, rapporterar t. ex. TT och SVT 
Kommentar: Fortsätter följa. Kan komma att påverka även svenska förhållanden, framför allt i fjällen.

Använd inte nödraketer som nyårsfyrverkeri
Sjöfartsverket skriver i ett pressmeddelande att det är "dyrt, dumt och olagligt" att fira in det nya året med nödraketer och konstaterar att falska nödraketer leder varje år till sjöräddningsinsatser i onödan.
Kommentar: Samhällets resurser ansträngs. Berör förmodligen många. Vi vill också tipsa om MSB:s tio råd för dig som använder fyrverkerier. På twitter och på facebook har vi delat Transportstyrelsens råd om olika typer av svävande lyktor, där det kan krävas tillstånd.                  

Omvärldsbevakning 07:30

Ökningen av farliga bakterien ESBL-carba

Den multuresisenta bakterien ökar i Sverige. I år raporterades 100 fall, jämfört med 47 fall under 2014,  skriver DN. 
Även i andra länder i  Europa ökar förekomsten av bakterien kraftigt. Många drabbade har smittats i Asien eller Mellanöstern, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: Farlig tarmbakterie som sprider sig i Sverige. Vi följer och söker mer information hos Folkhälsomyndigheten och andra aktörer.

Ny regnstorm i översvämningsdrabbade områden i England idag
Stormen Frank har under natten till onsdag dragit in över de redan tidigare drabbade områdena i de norra delarna av Storbritanninen och Irland. Minst 100 millimeter regn väntas det kommande dygnet och stormstyrkan väntas öka i de kraftigt drabbade områdena.

På platser där det finns fara för liv har de brittiska myndigheterna utfärdat flera varningar av högsta nivå.  Den brittiska armén har kallats in för att hjälpa till, rapporterar SVT.
Kommentar: Vi håller koll på nyheter om detta från UD idag, som rekommenderar besökare och boende i områdena att följa myndigheternas anvisningar och att följa väderrapporteringen.

Tisdag 29 december


Omvärldsbevakning 22:30

Bro rasade i Yorkshire
Pga de svåra översvämningarna. Myndigheter ber nu boende där att lämna sina hem, rapporterar TT. UD i Storbritannien har inte lagt upp någon ny info idag.

SOS Alarams nya rikslinje

SR rapporterar om SOS alarms nya rikslinje, som gör att samtalen ska kunna kopplas snabbare. Daniel Lundin från Sos Alarm Luleå intervjuades i inslaget och berättar om hur systemet fungerar.

Omvärldsbevakning 16:25

Guinea fritt från ebola idag
Rapporterar WHO, enligt DN. Nu är det bara Liberia som har kvar en pågående ebola-epidemi.

Nacka anmäler sig själv för hanteringen av flyktingbarn
Kommunen klarar inte av att hålla kvalitet på verksamheten för ensamkommande barn och lex sara-anmäler sig självt. Många fler barn har kommit än vad som kalkylerats, rapporterar DN.

Danmark förbereder sig för skärpt gränskontroll
TT rapporterar att Danmark förbereder sig för en eventuell ”anhopning” av flyktingar i Danmark, när Sverige inför id-kontroll den 4 januari. Bl.a. förbereder den danska polisen sig på detta.

Mediebild Flyktingsituationen 15:45

Under tisdagen fortsatte mediernas rapportering om motståndet mot de id-kontroller som ska ta vid den 4 januari. Enligt Sveriges Radio pågår diskussioner inom EU om att skrota Dublinförordningen. I sociala medier diskuteras norska förslag på hårdare regler för asyl. Kampanjen ”Öresundsrevolutionen” som startade som en reaktion på id-kontrollerna får allt fler gillamarkeringar på Facebook.

Sveriges Radio rapporterar att företaget HH Ferries, som driver färjorna mellan Helsingborg och Helsingör, anmäler svenska staten till EU-kommissionen. Företaget anser att kraven på företaget i samband med id-kontrollerna strider mot EU:s regler för den öppna marknaden.

Motståndet bland pendlare och näringsliv i Öresundsregionen mot id-kontrollerna växer snabbt, skriver Sydsvenskan i sin huvudledare: ”Danmark har bidragit till Sveriges knepiga situation genom att vinka vidare flyktingar och samtidigt närmast håna Sveriges generösa migrationspolitik. Ändå är id-kontroller på Kastrup en riktigt dålig idé, en panikåtgärd,” skriver Sydsvenskan.

Norges regering föreslår åtstramningar inom asyl- och flyktingpolitiken, skriver SVT och Arbetarbladet. Förslagen kritiseras av andra partier än Fremskrittspartiet. Syftet är att asylsökande som närmast kommer från ett annat nordiskt land ska kunna avvisas vid den norska gränsen samt att tiden innan permanent uppehållstillstånd förlängs till fem år, skriver Aftonbladet.  

Enligt Sveriges Radio överväger EU att överge Dublinförordningen. Reglerna har allt mer frångåtts av medlemsländerna under året. Migrationsminister Morgan Johansson vill i stället införa ett system där asylansökningar sker vid EU:s yttre gräns och de asylsökande fördelas mellan EU:s medlemsländer. Men många av EU:s medlemsländer, som inte hör till de största mottagarländerna, vill hellre bevara Dublinförordningen, meddelar Sveriges Radio.

Sociala medier
Den lokala kampanjen Öresundsrevolutionen har de senaste dagarna fått allt fler gillamarkeringar på Facebook vilket har rönt en del medialt intresse. Kampanjen startade enligt utsago på Facebooksidan som en reaktion på id-kraven på pendeltågen över Öresund. Öresundsrevolutionen är en opinionsbildande kampanj till skillnad från tidigare initiativ på Facebook som vi skrivit om, till exempel Pendlerforeningens BroenLive och Forum, där pendlare utbyter tips om resor över bron. På Twitter diskuteras de norska förslagen om hårdare asylpolitik som nämnts ovan. Flera hyllar förslagen, andra kritiserar dem.  

Omvärldsbevakning 11:30

TT: Misstänkta terrorister gripna i Belgien.
I Bryssel har två personer gripna misstänkta för terrordåd planerade till nyårsafton. Propaganda för IS ska ha hittats, men inga vapen. Verkar inte finns koppling till terrordåden i Paris, rapporterar TT.
DN skriver att terrordåden var planerade mot symboliska platser i Belgien, som polishuset.

Omvärldsbevakning 07:00

Brasilanska hälsomyndigheten varnar för virus som drabbar gravida
Zika-viruset som kan ge fosterskador. Fokhälsomyndigheten kommenterar i artikeln men varnar inte särskilt för att åka till Brasilien som gravid.
Eu kan överge Dublinförordningen
Främst gällande att asylärendet beror på vilket land flyktingen kom till först, eftersom det ändå är få som registreras i det land de kom till först, rapporterar SR.

Norges regering förseslår åtstramningar i flyktingpolitiken
 Bl.a. ska en kunna få uppehållstillstånd först efter 5 år , föreslås även olika krav + ett test av det norska språket, rapporterar SVT.

Måndag 28 december


Omvärldsbevakning 23:00

Översvämningarna i England
Vattnet sjunker undan i England nu, men SR rapporterar att nya regnoväder är på väg in, enligt SR.

Färjeföretag anmäler svenska staten till EU-kommissionen
Färjeföretaget HHFerries som kör mellan Helsingborg och Helsingör anmäler svenska staten för de nya id-kontrollerna, som de menar strider mot konkurrensreglerna, enligt SR.

Postterminal utrymd i Malmö efter pulver funnits
Ett frätande pulver som fyra personer varit i kontakt med. Polisen vet ej vad det är för pulver i nuläget, enligt SR.

Översvämningar i Sydamerika
160 000 evakuerade i Paraguay och Argentina. Fyra personer har dött. Paraguays huvudstad Asuncion kan hotas. El Nino är extra stark i år, enligt SVT.

Misstänkt IS-rekryterad flicka omhäktad i Österrike
Flickan från Linköping greps i Österrike, där hon nu häktats för terrorism, medan brottsrubriceringen i Sverige är människohandel, rapporterar DN.

Omvärldsbevakning 16:30

Boende i Växjö protesterade mot polisens agerande under helgen
När oroligheterna i Araby i Växjö, skedde i helgen så var polisen frånvarande, enligt boenden, som samlades utanför polisstationen under dagen, enligt SVT.
SVT rapporterade senare att polisen nu har valt att utöka sin närvaro i Araby.

Vapenvila bruten i Ukraina, igen
Konflikten fortsätter pågå lågintensivt i Ukraina, rapporterar SR. Oklart vem som bröt vapenvilan, som startade den 23 dec.

Haveriutredare ska utreda vindkraftsverket som föll
På julafton i Vetlanda. Vindkraftsparken som den tillhör har nu stängts tillvidare, rapporterar TT.

Reseavrådan till Tchad
Ambassaden i Khartoum avråder nu från alla resor till Lac-regionen i Tchad. Tills vidare så avråder UD från alla icke nödvändiga resor.
Kommentar: vi gör bedömningen att det är för få svenskar i området för att vi ska göra en nyhet av detta.

Mediebild flyktingsituationen 15.40

Bland huvudspåren i mediernas rapportering om flyktingsituationen ser vi summeringar av hösten och kritik mot samhällets hantering av situationen. Flera medier tar upp det planerade införandet av id-kontroller, några utifrån ett regionalpolitiskt perspektiv.

Flera medier har sammanfattande texter över hur flyktingsituationen har utvecklats under hösten utifrån ett historiskt perspektiv, bland annat DN som kallar 2015 ”det mest dramatiska året på decennier”, delvis utifrån flyktingsitationen. I Sydsvenskan beskrivs svenska myndigheters arbete med flyktingsituationen under året som ”en svensk beredskapskatastrof”. Kritiken rör bland annat analyser över antalet flyktingar, beslut som tagits om boendeplatser och samarbetet mellan myndigheterna:
”Flyktingkrisen i Sverige är nu på väg att avta – åtminstone om man ska bedöma dess magnitud utifrån successivt sjunkande siffror på antalet asyl­sökande. Men fortfarande brister samordningen,” skriver Sydsvenskan.  

Flera ledarskribenter och krönikörer tar upp situationen i Öresundsregionen inför det planerade införandet av id-kontroller den 4 januari. Per Svensson jämför i Sydsvenskans kulturdel det stängsel vid Kastrup som ska hindra flyktingar att ta sig till den svenska delen med kinesiska muren och gränsövergången för pendlare mellan Öst- och Västberlin under DDR-tiden: ”Liksom så många andra imperier i historien tycks det goda och generösa imperiet EU falla sönder i ängsliga, passivt eller aktivt, aggressiva nationalstater,” skriver han.   

Några väljer att anlägga ett regionalpolitiskt perspektiv på id-kontrollerna och Östersundsposten jämför södra Sveriges situation med norra delarna av landet: ”Precis på samma manér som Norra Sverige offras till förmån för centralisering blir nu södra landsändan av Sverige offer,” skriver Östersunds-Posten.

I sociala medier, under hashtaggar #migpol, #svpol, #flykting, utbyts åsikter enligt de spår som vi noterat i tidigare mediebilder, det vill säga polariserat och enligt förutsägbara linjer.  

Omvärldsbevakning 11:30

Aftonbladet: ambulanspersonal attackerad
Vid en utryckning i Huddinge blev ambulanspersonal attackerad när den försökte prata med ungdomar som stått i vägen för ambulansen, rapporterar Aftonbladet. Varför är oklart.
Kommentar: noterar för kännedom

43 personer döda i stormarna i USA
BBC rapporterar att översvämningarna, tornados och snö har förstört hundratals hem i Texas, och dödat 43 personer Arkansas, Louisiana, Oklahoma och Mississipi under julhelgen.
Kommentar: Ambassaderna i USA har inte informerat om detta vad jag kan se.

Influensan har drabbat Stockholm
Enligt DN har influensan nu återigen kommit till stockholm, med ett 90-tal insjuknande. 100 000 brukar drabbas i Stockholm varje år, som mest intensiv i januari- februari.
Kommentar: Noterar för kännedom

Omvärldsbevakning 08:20

Situationen i översvämningsdrabbat England förvärras Situationen i de översvämningsdrabbade områdena i England blir allt mer allvarlig, rapporterar Sveriges Radio. Översvämningarna i framför allt Yorkshire and Lancashire är de värsta som registrerats i historien och nu har över 500 militärer har satts in i räddningsarbetet. Flera byar med hundratals hushåll har evakuerats och städer som Manchester och York har vatten på gatorna, eftersom flodvallarna har brustit. Dessutom varnas det för ännu mer regn senare i veckan. Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen i de krisdrabbade områdena.

Extremväder skördar liv i USA Sedan dagarna före jul har minst 43 människor mist livet i väderrelaterade olyckor i USA. På söndagen utlyste guvernören i Missouri Jay Nixon kristillstånd efter det att stora översvämningar krävt åtta människors liv. Under måndagen väntas mer regn förvärra läget i delstaten. Även i Texas och Illinois har extremvädret skördat dödsoffer under de senaste dagarna. Vädertjänsten spår fortsatta problem, med varningar för regn och virvelstormar. Utöver detta varnas det även för snöoväder i New Mexico, Texas och Oklahoma, rapporterar DN. Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen av extremvädret i USA.

Självmordsdåd i Kabul I morse inträffade en självmordsattack nära flygplatsen i Afghanistans huvudstad Kabul. Enligt polischefen i Kabul dödades en och skadades 13 personer av attacken.  
Det är oklart vem som ligger bakom dådet, men talibaner har genomfört en serie attacker i landet den senaste tiden, skriver SVT. Kommentar: För kännedom.

Explosion i klubblokal i Helsingborg Strax efter midnatt inträffade en kraftig explosion i någon form av klubblokal på Bruksgatan i Helsingborg, skriver SVT. Skadorna på byggnaden blev omfattande men inga personer uppges vara skadade. Polisen har spärrat av området och bombtekniker ska undersöka platsen. Kommentar: För kännedom.