Vecka 52 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Publicerades

Söndag 30 december


Omvärldsbevakning 21.00

Risk för laviner i fjällen
Under de senaste dagarna har flera laviner rasat i fjällen. Risken för nya är betydande, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Aktuellt med tanke på att många befinner sig i fjällen under jul och nyår. För att följa läget se www.lavinprognoser.se.

Omvärldsbevakning 16.00

SMHI varnar för ishalka, hårda vindar och kraftigt snöfall
Inför nyår har SMHI gått ut med en klass 1-varning för kraftigt snöfall i Västernorrlands län, liksom för Västerbottens län och Jämtlands län utom fjällen. Man varnar även för hård vind i Lapplands- och Jämtlandsfjällen med risk för snödrev. Utöver detta har man också gått ut med en klass 1-varning om ishalka i stora delar av Västra Götalands län.
Kommentar: Flera medier har tagit upp SMHI:s varningar om ishalka och snöfall.

Allmänheten varnas efter vulkanutbrott på Bali
Efter ett vulkanutbrott på turistön Bali varnar indonesiska myndigheter boende och turister att hålla sig ifrån området i närheten av vulkanen Agung. Aska har spytts ut över närliggande byar och allmänheten uppmanas att inte företa sig några aktiviteter i riskområdet eller inom en radie av fyra kilometer från kratern. Det skriver Aftonbladet.
Kommentar: Bali är en turistö och vulkanen ligger sju mil från turistorten Kuta. Kan påverka svenska turister på ön.

Flera dödsfall efter kraftigt oväder på Filippinerna
Minst 22 personer har omkommit sedan en storm svept in över centrala Filippinerna under helgen. Över 22 000 människor har tvingats lämna sina hem ovädret, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Fortsätter att följa. Ovädret väntas stanna även över nyårsafton.

Omvärldsbevakning 09.20

UD uppdaterar sin reseinformation för Egypten
Med anledning av den explosion som inträffade på en turistbuss i närheten av pyramiderna i Egypten den 28 december har nu UD uppdaterat sin reseinformation till landet. En reseavrådan för stora delar av Egypten ligger kvar och svenskar i landet uppmanas att vara vaksamma och försiktiga, att hålla sig informerade om utvecklingen och att noga följa lokala myndigheters anvisningar.
Kommentar: Har delat UD Resklars Facebook-inlägg om den uppdaterade informationen nu på morgonen.

Lördag 29 december


Omvärldsbevakning 21.40

Resebolag ställer in utflykter till Kairo efter terrordåd
Researrangörerna Tui och Ving ställer tillfälligt in alla utflykter till Kairo, rapporterar Ekot. Orsaken är det terrorattentat mot en turistbuss utanför Kairo som inträffade under gårdagen.
Kommentar: Kan påverka och orsaka oro hos svenskar som planerar att resa till eller befinner sig i Egypten. Sveriges ambassad i Egypten har sedan tidigare gått ut med en reseavrådan till landet, under gårdagen uppdaterades sidan med information om det senaste terrordådet.

Omvärldsbevakning 16.00

Sex omkomna efter kraftigt oväder i USA
Dagens Nyheter rapporterar om att sex människor har omkommit i det oväder som drabbade delar av USA under fredagen och lördagen. Det rör sig om kraftiga vindar, regn och översvämningar i Mellanvästern, södra USA och ett område söder om huvudstaden Washington. Cirka 50 miljoner människor har påverkats av ovädret och hittills har omkring 9000 flygavgångar försenats eller fått ställas in.
Enligt CNN väntas fortsatt kraftigt regn under nyårsafton i norra och östra USA.
Kommentar: Fortsätter att följa eftersom ovädret ännu inte verkar vara över. Kan komma att påverka svenskar som väljer att fira nyår i USA.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget nytt att rapportera.

Fredag 28 december


Omvärldsbevakning 20.30

Nya demonstrationer i Paris - svenskar uppmanas iaktta försiktighet
Med anledning av demonstrationer i Paris lördag 29 och måndag 31 december, samt mot bakgrund av tidigare helgers  våldsamma händelser, uppmanas svenskar som befinner sig i staden att undvika folksamlingar och iaktta allmän försiktigheter, skriver Sveriges ambassad i Frankrike.
Kommentar: För kännedom då många svenskar kan befinna sig i Paris under nyårshelgen. Delat UD Resklars inlägg på Facebook och lagt upp temablock för händelser i utlandet.

Explosion på turistbuss i Egypten
Flera personer har dödats och ett tiotal personer har skadats i en explosion på en turistbuss i närheten av Kairo. Sprängladdningen hade gömts vid vägkanten och detonerade när bussen passerade. Enligt Sveriges Radio fanns 14 vietnamesiska turister ombord, samt två egyptier.
Kommentar: För kännedom om det skapar oro hos allmänheten. Informationen i medierna tyder på att inga svenskar fanns ombord på bussen.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.00

SGU: Lägsta grundvattennivåerna på 42 år
Enligt SGU:s grundvattengeolog Fredrik Theolin är grundvattenivåerna de lägsta på 42 år, skriver SVT Nyheter Örebro. Götaland och Svealand är är hårdast drabbade. Det kommer att krävas mycket nederbörd under vintern och våren för att fylla på grundvattennivåerna, gärna mer nederbörd än normalt i januari, februari och mars.  
Kommentar: Vi fortsätter att hålla koll på grundvattennivåerna. 

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Torsdag 27 december


Omvärldsbevakning 20.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 10.50

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 07.00

Inget att kommentera.

Onsdag 26 december


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att kommentera.

Uppdatering VMA Rödeby 00.53

Faran är över i Rödeby och VMA:t är tillbakadraget.
Kommentar: Avlarmat i respektive kanal. Fortsätter följa läget i ordinarie omvärldsbevakning.

Tisdag 25 december


VMA Rödeby i Blekinge län 22.45

Strax efter 22 utfärdade räddningstjänsten i Blekinge län ett VMA med anledning av brand i mindre industrifastighet i Rödeby i Karlskrona kommun i Blekinge län. Mer info hos P4 lokalt här.
Kommentar: Publicerat i våra kanaler. Följer.

Omvärldsbevakning 20.30

Medier uppmärksammar varning för ishalka
SMHI har utfärdat varningar för ishalka över stora delar av mellansverige, vilket uppmärksammas av de stora medierna. Varningen gäller för annandagen, då många ger sig ut på vägarna efter sina julfiranden.
Kommentar: Följer trafikläget.

Omvärldsbevakning 13.30

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att kommentera.

Måndag 24 december


Omvärldsbevakning 22.20

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Risk för ishalka efter underkylt regn
SMHI utfärdar klass 1-varningar för ishalka natt mot tisdag och tisdag förmiddag, dels på Gotland, i nordöstra Västergötland, Örebro, Östergötland och Södermanlands län, dels i Jämtlands län utom fjällen. Dessutom en klass 1-varning för mycket hård vind med nederbörd i fjällen från Härjedalsfjällen till Norrbottensfjällen. SVT varnar för blixthalkan och uppmanar hemvändande julfirare att köra försiktigt.
Kommentar: Krisinfo följer väderutvecklingen.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att notera.