Vecka 38 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 22 september


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Explosion i Göteborg
Under natten skedde en explosion i Angered i Göteborg. Fasad och fönsterrutor på omkringliggande bostadshus skadades och en krater skapades i marken. Nationella bombskyddet kallades till platsen. Inga personskador har rapporterats. Detta rapporterar bland andra Aftonbladet
Kommentar: För kännedom

Lördag 21 september


Omvärldsbevakning 22.00

Jordbävningar i Albanien
Under eftermiddagen inträffade två jordbävningar i Albanien. Svenska ambassaden i Tirana uppmanar svenska medborgare att följa lokala myndigheters anvisningar och kontakta anhöriga.
Kommentar: Delade ambassadens information på Facebook och twitter. Följer ifall fler skalv skulle inträffa.

Delvis våldsamma demonstrationer i Paris
Ett hundratal demonstranter frihetsberövades under demonstrationer i Paris på lördagen, uppger Sveriges Radio. Omkring 7 500 poliser fanns på plats när flera demonstrationer hölls samtidigt, bland annat demonstrerade de gula västarna och en grupp kallad det Svarta blocket som bägge anslöt till en klimatdemonstration som hölls i Paris. Det svarta blocket krossade skyltfönster och satte eld på papperskorgar. Polisen använde tårgas och batonger för att skingra demonstranterna.
Kommentar: För kännedom. Inga rapporter om drabbade svenskar.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att rapportera.

VMA 01.10

VMA utfärdat för brand i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarna

Branden orsakade stor rökutveckling och räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. VMA drogs tillbaka senare under natten.

Kommentar: Publicerade i våra kanaler. Avlarmade enligt rutin när VMA senare drogs tillbaka. Dock kom VMA inte ut automatiskt denna gång, vi felsöker.

Fredag 20 september


Omvärldsbevakning 21.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.45

Uppdatering om det misstänkt farliga föremålet i Malmö
Föremålet har transporterats bort från platsen för vidare undersökning och avspärrningarna är hävda, skriver polisen i sin händelserapport. 
Kommentar: Vi slutar följa händelsen.

Uppdatering om utrymningen av ICA Maxi i Kungsbacka
Efter mätningar har det konstaterats att det är ofarligt att befinna sig i butiken, skriver polisen i sin händelserapport. Gaslukten kom från en container för återvunna burkar men det är ännu okänt vilket ämne som har läckt ut.
Kommentar: Vi slutar följa händelsen.

Omvärldsbevakning 11.30

Misstänkt farligt föremål, Malmö
Polisen undersöker under förmiddagen ett misstänkt farligt föremål utanför en fastighet på Amiralsgatan i Malmö. Flera vägar har spärrats av och föremålet undersöks av Nationella bombskyddet. 

Kommentar: För kännedom om vi får frågor, även på grund av avspärrningar i området.

ICA Maxi i Kungsbacka utrymt på grund av gaslukt
Under morgonen utrymdes butikslokalen, en kvinna fördes även till sjukhus med ambulans, rapporterar Göteborgs-Posten. Räddningstjänst är på plats med fem enheter och MSB:s enhet för avancerad indikering är aktiverad. 
Kommentar: För kännedom bland annat efersom MSB:s AI-enhet är inkopplade. Vi håller koll under dagen. 

Omvärldsbevakning 09.00

Störningar i tågtrafiken Skåne
Det är under morgonen försenade och inställda tåg mellan Malmö och Lund, på grund av en nedriven kontaktledning i Arlöv. Detta påverkar övrig trafik på sträckan. Enligt informationen hos Trafikverket kan ett av två spår trafikeras sedan klockan 08:00. Trafiken beräknas vara igång igen enligt tabell från 12.00.
Kommentar: För kännedom under dagen, om det uppstår följdverkningar i övrig trafik vidare från Skåne.

Klimatstrejk runt om i landet
På cirka 90 ställen i Sverige och i många städer i världen genomförs under dagen skolstrejk för klimatet. Det är den tredje globala klimatstrejken i år, rapporterar DN
Kommentar: Vi följer händelsen under dagen, med fokus på eventuella trafikstörningar eller andra följder för allmänheten. 

Torsdag 19 september

Omvärldsbevakning 22.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.35

Skolor i Valdemarsvik hålls stängda efter hot uppföljning
Polisen tonar ner hoten, som enligt uppgift ska ha framförts till olika skolor i handskrivna brev, uppger TT och DN. Kommunen planerar att hålla samtliga skolor öppna under fredagen.
Kommentar: Slutar följa. Se även tidigare anteckningar.

Utsläpp av frätande ämne i Göteborgs hamn
Det läcker metakrylsyra, som är frätande, från en comtainer i Älvsborgshamnen i Göteborg, uppger SVT Väst. Omkring 30 brandmän hanterar händelsen och ett område kring utsläppet är avspärrat. Det finns ingen prognos för när insatsen ska vara avslutad. Det föreligger ingen fara för allmänheten, enligt räddningstjänsten.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor eller om händelsen leder till oväntade konsekvenser.

Omvärldsbevakning 13.55

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.55

Skolor i Valdemarsvik hålls stängda efter hot uppföljning

Fortsätter följa. Se även gårdagens anteckning. 

Onsdag 18 september


Omvärldsbevakning 21.00

Skolor i Valdemarsvik hålls stängda efter hot
Under dagen har Valdemarsviks kommun tagit emot ett hot riktat mot kommunens skolor och förskolor. Med anledning av det kommer samtliga skolenheter i kommunen att hålla stängt under torsdagen. Det rapporterar P4 Östergötland.
Kommunen uppger på sin hemsida att man håller enheterna stängda för att få tid att säkra tryggheten och säkerställa väktarnärvaro på skolorna.
Kommentar: Kan orsaka oro, inte minst hos barnen och föräldrarna samt hos personalen på skolorna. Fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 16.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera.

Tisdag 17 september


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Rökutveckling vid Stockholm City
Pendeltågsstationen Stockholm City utrymdes på tisdag eftermiddag efter att hela våningsplanet mellan rulltrapporna blivit rökfyllda, rapporterar Sveriges Radio. Orsaken var enligt räddningstjänsten att damm hade börjat brinna i samband med renoveringen av stationens rulltrappor. Efter omkring en timme var räddningsinsatsen avslutad och tågtrafiken åter igång.
Kommentar: Berörde ett stort antal resenärer. Noterar för kännedom vid eventuella frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 12.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera.

Måndag 16 september


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.10

Varning för blåsigt väder i Skåne
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för tidvis mycket hårda vindbyar i Skåne under tisdagen. Kommentar: Vi följer väderläget.

Omvärldsbevakning 12.10

Nära farttygskollision i Karlskrona
Under måndagförmiddagen var färjan Stena Spirit nära att kollidera med ett arbetsfartyg vid färjeterminalen på Verkö i Karlskrona. Det var ett maskinfel i kombination med hård vind som orsakade incidenten, uppger Sveriges Radio. Enligt Stena Line har inga personer kommit till skada och det har inte skett några uttsläpp från fartyget. Ombord på färjan fanns 740 passagerare och 103 besättningsmän. Färjan kan ha fått bottenkänning vid händelsen och ska nu undersökas innan den kan gå i trafik igen.
Kommentar: Bra att känna till om det skulle uppstå frågor.

Omvärldsbevakning 08.50

Tiotals saknas fortfarande efter båtolycka i Indien 
Åtta personer har bekräftats döda efter olycka med turistbåt på  floden Godavari i delstaten Andhra Pradesh. Fortarande saknas 39 av de totalt 73 passagerare som fanns på båten, skriver Aftonbladet/TT
Kommentar: Med tanke på att det kan finnas svenskar i området. 

VMA Göteborg avblåst 07.10

Har avpublicerat det viktiga meddelandet till allmänheten i Göteborg.