Vecka 41 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 15 oktober


Omvärldsbevakning 21.40

Utegångsförbudet i Ecuador delvis hävt
Det utegångsförbud som Ecuadors president Lenín Moreno utfärdade för huvudstaden under gårdagen Quito har nu  delvis hävts, uppger Dagens Nyheter. Orsaken till utegångsförbudet var de våldsamma demonstrationer som följde efter slopandet av bränslesubventioner i landet. Moreno har nu sagt att han ska se över de slopade subventionerna och har bjudit in till samtal mellan regeringen och demonstrationsledare.
Kommentar: Uppföljning av tidigare notering om utegångsförbudet. Än så länge har inte ambassaden uppdaterat sin information.

Omvärldsbevakning 16.20

SMHI varnar för hård vind i Götaland
SMHI varnar för mycket hårda vindbyar i Götaland. Klass 1-varningen omfattar Skåne, Blekinge, Halland, Småland och Öland från och med måndag morgon. Vindbyarna väntas ligga mellan 21–25 meter per sekund, vilket enligt Aftonbladet skulle kunna innebära vissa risker för allmänheten och störningar i en del samhällsfunktioner.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 09.40

Ecuadors president utfärdar utegångsförbud i huvudstaden Quito
Efter lördagens våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Ecuadors huvudstad Quito har president Lenin Moreno har utfärdat totalt utegångsförbud i huvudstaden, uppger Sveriges Radio. Under gårdagen blockerades vägen till flygplatsen i Quito, vilket har fått till följd att flera flyg har ställs in, alternativt omdirigerats till Guayaquil. Den svenska ambassaden i Ecuador uppmanar svenskar att hålla sig inomhus i berörda områden och följa lokala nyhetssändningar.
Kommentar: Om situationen förvärras är det möjligen läge att göra en nyhet.

Tyfonen Hagibis, uppdatering
Minst tio personer har omkommit och närmare 130 har skadats i samband med tyfonen Hagibis som drog över Japan under helgen. Sexton personer saknas fortfarande efter rapporter om kraftiga översvämningar. Det råder också risk för jordskred kring den översvämmade Chikuma-floden. Under söndagen har delar av flyg- och tågtrafiken kommit igång igen, men hundratals flygavgångar är fortsatt inställda. Dock ska den försvagade Hagibis nu vara på väg norrut och vidare ut över Stilla havet, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Än så länge inga rapporter om döda eller skadade svenskar.

Lördag 12 oktober


Omvärldsbevakning 21.40

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Materialkrisen inom sjukvården kan vara på väg att lösas
Problemen med leveranser av sjukvårdsmaterial till sjukhus i fem svenska regioner kan vara på väg att lösas, skriver Svenska Dagbladet. Det var sedan företaget Apotekstjänst tog över leveranserna till regionerna den 1 oktober som problemen uppstod.
– Det besked som vi har fått från våra tjänstemän som för en ständig dialog med Apotekstjänst är att de ska vara i fas i början på nästa vecka, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i den gemensamma varuförsörjningsnämnden för de fem regionerna.
Kommentar: Uppföljning av tidigare rapportering kring problemen med leveranser av sjukvårdsmaterial.

Omvärldsbevakning 09.40

Låg beredskap vid flera sjukvårdsregioner
MSB kritiserar regionerna Uppsala, Örebro, Dalarna, Västmanland och Sörmland för sin brist på sjukvårdsmaterial. Enligt MSB har regionerna brustit i risk- och sårbarhetsanalysen vid upphandlingen av sina leverantörer. Beredskapen är för låg och regionerna bryter mot lagen, menar MSB. Det rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Explosion i bostad i västra Stockholm
Under natten inträffade det en explosion i ett flerfamiljshus i Abrahamsberg i västra Stockholm, skriver Dagens Nyheter. Inga personer uppges ha skadats men fönster har krossats och lägenhetsdörrar skadats. Polisen har spärrat av trappuppgången och det nationella bombskyddet finns på plats för att undersöka platsen.
Kommentar: Kan orsaka oro. Fortsätter att följa till dess avspärrningarna hävts.

Tyfonen Hagibis, uppdatering
Över en miljon människor i Japan har uppmanats att evakuera sina hem inför det att tyfonen Hagibis närmar sig huvudstaden Tokyo. Hittills uppges en person ha omkommit som följd av ovädret, skriver Svenska Dagbladet. Över 1600 flyg har ställts in och man har även stängt nöjesparkerna Disneyland och Disneysea för dagen.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Fredag 11 oktober


Omvärldsbevakning 22.40

Kalinfornien: Skogsbränder tvingar 100 000 att evakuera
I Kalifornien har två olika skogsbränder tvingat 100 000 människor att evakuera och runt 23 000 hem riskerar att förstöras, skriver SVT. Bränderna startade natten mot fredagen.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.  

 

Omvärldsbevakning 12.00

Uppdatering Brist på sjukvårdsmaterial
Akademiska sjukhukhuset i Uppsala skriver på sin hemsida att all planerad slutenvård och alla planerade operationer ställs in till och med måndag. Orsaken är bristen på sjukvårdsmaterial. Under fredagen rapporterade Sveriges Radio P4 Västmanland att Region Västmanland gått upp i stabsläge, som en säkerhetsåtgärd för att klara av patientsäkerheten. Dagens Medicin rapporterar att Socialstyrelsen gått in i stabsläge för att kunna samordna och få en överblick på läget. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen och eventuella konsekvenser. Ännu verkar endast planerad vård drabbas av bristen på sjukvårdsmaterial. 

Tyfonen Hagibis väntas nå Japan under lördagen
Under natten mot lördagen väntas tyfonen Hagibis dra in över Japan och Tokyo. Som följd av detta väntas kraftigt regnoväder och vindstyrkor omkring 80 meter per sekund, skriver Aftonbladet. Enligt The Guardian kan stormen vara den starkaste som träffar Tokyo sedan 1958 och allmänheten ombeds vara beredda på höga vågor och stormvindar. Under lördagen kommer de flesta flygningar från Tokys två största flygplatser att ställas in. Sveriges ambassad i Japan uppmanar svenska medborgare att följa utvecklingen i lokal media och kontrollera transporttjänster med sin reseleverantör. 
Kommentar: Kan finnas många svenskar på plats i Tokyo som påverkas av tyfonen. Vi fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera. 

Torsdag 10 oktober


Omvärldsbevakning 22.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.15

Akademiska sjukhuset i Uppsala ställer in alla planerade operationer
Orsaken är uteblivna leveranser av förbrukningsmaterial som används bland annat vid operationer uppger Region Uppsala i ett pressmeddelande. Se även notering nedan. Stoppet för planerad operationen gäller från klockan 06.00 fredag morgon och ett dygn framåt.
Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen. Kan komma frågor eller uppstå oro med anledning av informationen. 

Omvärldsbevakning 12.00

Region Uppsala i stabsläge - brist på sjukvårdsmaterial
Försenad leverans av sjukvårdsmaterial som handsprit, handskar, slangar och provtagningsmaterial har gjort att Region Uppsala är i stabsläge, skriver Aftonbladet. Situationen hanteras genom att prioritera de mest akuta behoven, uppger Läkartidningen. Enligt Mikael Köhler, chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala ser han ännu ingen påverkan på verksamheterna, men frågan måste fortsätta bevakas timme för timme. Dagens Medicin uppger att sjukhus i Region Sörmland, Västmanland, Dalarna och Örebro också drabbats av försenade leveranser. Leverantören Apotekstjänst AB menar att orderhanteringen orsakat leveransförseningarna. Leverantören ska nu utöka bemanningen och förlänga arbetstider för anställda. I början av nästa vecka väntas leveranserna vara i tid.
Kommentar: Fortsätter att bevaka frågan. Kan komma frågor eller uppstå oro med anledning av informationen. 

Omvärldsbevakning 8.30

Danmark uppges införa gränskontroller från Sverige
Gränskontroller ska införas för personer som reser från Sverige till Danmark. Det här kommer den danska regeringen presentera idag, uppger SR. Redan i mitten på november kan svenskar som åker till Danmark behöva legitimera sig. Men det är oklart exakt hur det här ska gå till säger Johan Wessman, vd för Öresundsinstitutet till SR.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Onsdag 9 oktober


Omvärldsbevakning 21.00

Militäroperation Turkiet 
Med anledning av den pågående turkiska militäroperationen i norra Syrien har Utrikesdepartementet publicerat en påminnelse på Facebook om den reseavrådan som gäller för vissa områden i Turkiet.
Kommentar: Denna information har nu också delats på Krisinformation.se sociala kanaler.  

Omvärldsbevakning 16.20

Orkanen Hagibis når Japan till helgen
Orkanen Hagibis är en kraftig orkan (kageori 5 på Saffir-Simspon-skalan) som just nu befinner sig på öppet vatten söder om Japan. Orkanen rör sig norrut och berör de japanska öarna från fredag till söndag. Orkanen kommer då ha försvagats men förväntas ge kraftiga vindar, stormflod och stora regnmängder som kan ge översvämningar, skriver SVT
Kommentar: Vi följer detta.

Boende i Sandhem måste fortfarande koka sitt vatten
För två veckor sedan upptäcktes koliforma bakterier i dricksvattnet i Sandhem i Mullsjö kommun. Kommunen har spolat vattensystemet men nya prover visar att vattnet fortfarande är otjänligt vid en av provpunkterna. De boende måste därför fortsätta koka det vatten som ska användas till mat. Var bakterierna kommer ifrån är oklart, skriver SVT.se.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 12.25

Uppdatering: Viktigt meddelande till allmänheten i Hällbybrunn, Södermanlands län
VMA: drogs tillbaka klockan 11. 
Kommentar: Redigerade i våra kanaler.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera utöver VMA (se separat notering).

Omvärldsbevakning 07.10

Viktigt meddelande till allmänheten i Hällbybrunn, Södermanlands län 
Med anledning av att det brinner i ett garage innehållande gasflaskor har ett VMA utfärdats. Alla som befinner sig i området uppmanas gå inom hus och stänga dörrar, fönster och ventilation. 
Kommentar: Publicerades i våra kanaler. 

Tisdag 8 oktober


Omvärldsbevakning 20.50

Uppdatering: Misstänkt fall av ebola utreds i Malmö
Provsvaren har visat att personen som misstänktes vara smittad av Ebola i Malmö inte bär på sjukdomen. 
Kommentar: Vi slutar därmed att följa utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 16.00

Misstänkt fall av ebola utreds i Malmö
På Skånes universitetssjukhus vårdas en person som utreds för ebola. Personen har vistats i ett område där ebola förekommer och prover har tagits eftersom sjukdomen inte kunnat uteslutas.
Det rapporterar Svenska Dagbladet och flera andra medier.
Kommentar: Följer rapporteringen om detta och inväntar besked från ansvariga myndigheter om provsvaren

Omvärldsbevakning 12.30

Ingenting att rapportera.  

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.

Måndag 7 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.