Vecka 42 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 20 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Undantagstillstånd och utegångsförbud i delar av Chile
Under helgen har undantagstillstånd utfärdats i delar av Chile, efter de omfattande protester som startade i Santiago i torsdags. Förbudet gäller Santiagoregionen, provinserna Santiago och Chacabuco samt kommunerna Puente Alto och San Bernardo. Under lördagen infördes även utegångsförbud under vissa tider, rapporterar bland andra Sveriges Radio.
Sveriges ambassad uppmanar svenskar på plats att följa lokala myndigheters anvisningar och lokala medier, vara uppmärksamma på sin omgivning och undvika protester.
Kommentar: Protesterna har vuxit under helgen och r spridits till fler platser i landet. Krisinformation har delat ambassadens information på Facebook och fortsätter att följa händelsen.

Omvärldsbevakning 16.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.45

Ingenting att rapportera.

Lördag 19 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.10

Ingenting att rapportera.

Fredag 18 oktober


Omvärldsbevakning 22.10

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.40

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.15

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att rapportera. 

Torsdag 17 oktober


Omvärldsbevakning 21.20

Region Dalarna ställer in operationer
Alla icke-tidskritiska operationer ställs in från och med måndag på grund av leveransproblem av förbrukningsartiklar, det skriver Region Dalarna i ett pressmeddelande. Ett nytt beslut om verksamheten tas på måndag. Sedan tidigare har operationer ställts in i Region Uppsala och Region Västmanland då leveransproblem uppstått när Apotekstjänst Sverige AB blev ny leverantör till regionerna Sörmland, Uppsala, Västmanland, Dalarna och Örebro den 1:a oktober.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor från allmänheten. Fortsätter att följa. 

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.30

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.45

Explosioner i Stockholm under natten
Medier som Sveriges Radio rapporterar om ett antal explosioner Stockholmsområdet under natten. Bland annat på Södermalm där Polisen till en början av medier uppgavs 
utreda händelsen som ett attentat. Enligt Polisens egna uppgifter är brottsrubriceringen allmänfarlig ödeläggelse. Inga personskador har rapporterats.
Kommentar: Vi noterar detta som avslutade händelser.  

Onsdag 16 oktober


Omvärldsbevakning 21.30

Uppdatering: Misstänkt föremål Malmö
Inget farligt föremål hittades i samband med den kraftiga branden. Anledningen till att det fanns misstankar om farligt föremål på platsen var att branden startade kraftigt, rapporterar SVT Nyheter
Kommentar: Vi slutar nu att följa denna händelse. 

Omvärldsbevakning 16.20

Säpo varnar för fler terrordåd i Europa
Hundratals IS-fångar befaras ha rymt efter Turkiets offensiv i Syrien. Enligt Säpo är detta inte någonting som påverkar Sverige på kort sikt, däremot varnar man för att det i förlängningen kan innebära att risken för terrordåd i Europa höjs. Det skriver Aftonbladet.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten, även om risken för terrordåd på kort sikt inte har höjts i Sverige.

Omvärldsbevakning 11.25

Fortsatt inställda operationer på Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset i Uppsala tvingas ställa in alla planerade operationer även under torsdag och fredag denna vecka. Undantag görs för medicinskt angelägna operationer, uppger Region Uppsala i ett pressmeddelande. Orsaken till de inställda operationerna är den fortsatta bristen på sjukvårdsmaterial, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor från allmänheten. Fortsätter att följa.

Misstänkt föremål Malmö
Under morgonen utbröt en brand i en bilfirma i Malmö. Nationella bomskyddet har kallats till platsen då det finns misstankar om att ett farligt föremål exploderat i byggnaden, rapporterar bland annat SVT Nyheter. Branden är släckt, dock så kvartstår avspärrningarna. Igår hittades flera explosiva föremål vid en annan bilfirma i Malmö men det är ännu oklart ifall händelserna har ett samband. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen med tanke på oro som kan uppstå hos allmänheten. Inga frågor kopplad till händelsen har ännu inkommit till oss. 

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att notera.

Tisdag 15 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering: Större område avspärrat i Malmö efter att misstänkt farligt föremål hittats
Strax efter klockan två kunde avspärrningarna hävas på platsen, meddelar Polisen. Det är konstaterat att det rört sig om flera farliga föremål i form av explosiva ämnen. Anmälan om försök till allmänfarlig ödeläggelse och allmänfarlig ödeläggelse är upprättad. 
Kommentar: Vi slutar nu att följa händelseutvecklinglen.  

Omvärldsbevakning 12.30

Större område avspärrat i Malmö efter att misstänkt farligt föremål hittats 
Strax före klockan 10 larmades polisen till en adress på Amilonsvägen i Malmö, rapporterar SVT Nyheter. Ett misstänkt föremål har hittats och Polisens nationella bombskydd har kallats till platsen. Ett större område har spärrats av personer på närliggande företag uppmanas att hålla sig inomhus, det skriver Polisen på sin hemsida.  
Kommentar: Vi följer utvecklingen med tanke på oro som kan uppstå.  

Omvärldsbevakning 10.00

Uppdatering: Fortsatt materialbrist - fler operationer ställs in
Alla planerade operationer på Akademiska sjukhuset ställs in till och med onsdag. Under måndagen hölls en samverkanskonferens mellan berörda regioner. Regionerna har förstärkt sin organisation. Socialstyrelsen gör bedömingen att den katastrofmedicinska beredskapen är acceptabel och att akutsjukvården fungerar normalt. Beslut gällande torsdagens operationer kommer att fattas under onsdag förmiddag, skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen. 

Uppdatering: Demonstrationer efter fängelsedomar mot katalanska ledare
Demonstrationerna i Barcelona väntas fortsätta under veckan och på fredag väntas en generalstrejk i hela Katalonien, rapporterar DN med hänvisning till lokala medier.
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen med tanke på svenskar i området.    

Måndag 14 oktober


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Fortsatt materialbrist - fler operationer ställs in
Det råder fortfarande materialbrist på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Alla planerade operationer och all planerad slutenvård ställs in även under tisdagen och onsdagen, skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande.

- Vi har fått vissa leveranser under helgen, men vi har ännu inte kommit upp i de nivåer som krävs för att vi ska kunna bedriva normal verksamhet och samtidigt ha beredskap för att klara av akuta händelser, till exempel en större olycka, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.
Kommentar: Uppföljning av tidigare rapportering kring problemen med leveranser av sjukvårdsmaterial.

Demonstrationer efter fängelsedomar mot katalanska ledare
Nio katalanska separatistledare döms till långa fängelsestraff för deras inblandning i Kataloniens utbrytningsförsök 2017. Domarna ledde till omedelbara reaktioner och stora demonstrationer utbröt i Barcelona under måndag eftermiddag, skriver Aftonbladet/TT. Tre stora gator är blockerade samt flera tunnelbanestationer och tågspår. Den nationella polisen har förberett sig genom att sända kravallpoliser till Katalonien. Skulle situationen urarta kommer regeringen inte tveka att ta direkt kontroll över regionen, enligt Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.
Kommentar: Med tanke på att det bor många svenskar i Barcelona.

Omvärldsbevakning 12.15

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.45

Stopp i tågtrafiken mellan Lund och Malmö
Det är stopp i tågtrafiken mellan Lund och Malmö C på grund av ett återkommande signalfel. Stoppet förväntas inte vara helt åtgärdat förrän tidigast klockan 12.00. Bussar ersätter sträckan i begränsad omfattning, skriver Trafikverket

Kommentar: För kännedom

Explosion utanför polishuset i Staffanstorp
Det har inträffat en explosion utanför polishuset i Staffanstorp. Larmet kom strax efter klockan fem på morgonen och enligt polisisen ska någonting ha detonerat utanför polishusets dörr. Polisen har spärrat av platsen och nationella bombskyddet har ringts in. Det finns inga rapporter om skadade personer eller byggnader, skriver polisen

Kommentar: För kännedom.