Vecka 43 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 27 oktober


Omvärldsbevakning 22.10

Uppdatering skogsbränder i Kalifornien, USA
Omkring 180 000 personer har nu evakuerats från sina hem till följd av bränderna i norra Kalifornien och guvernören har utlyst nödläge i hela delstaten, rapporterar BBC. Sveriges Radio rapporterar om hårda vindar som försvårar släckningsarbetet och som väntas hålla i sig fram till måndag morgon.
Kommentar: I nuläget inga rapporter om drabbade svenskar.

Omvärldsbevakning 15.25

Varning för höga flöden och hård vind i sydväst
SMHI utfärdade under söndagsförmiddagen klass 1-varningar för kuling i Kattegatt, Öresund och södra Östersjön samt höga flöden i de mellersta delarna av Viskans, Ätrans, Nissans och Lagans avrinningsområden. Göteborgs-Posten rapporterar att E6 genom Göteborg drabbats av vatten i flera körfält under eftermiddagen.
Kommentar: Vi följer väderutvecklingen.  

Omvärldsbevakning 09.00

Inget nytt att rapportera.

Lördag 26 oktober


Omvärldsbevakning 22.15

Omfattande skogsbränder i Kalifornien, USA
Sveriges Radio rapporterar om flera stora skogsbränder på olika håll i Kalifornien. Omkring 50 000 personer har evakuerats från sina hem. Bränderna riskerar att förvärras av ovanligt kraftiga och långvariga vindar under helgen. Sveriges generalkonsulat i San Francisco uppmanar svenskar i området att följa säkerhetsråd och rekommendationer från lokala myndigheter.
Kommentar: Händelsen kan orsaka oro och frågor kan uppstå.

Omvärldsbevakning 15.20

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.20

Inget nytt att rapportera.

Fredag 25 oktober


Omvärldsbevakning 22.30

Regeringen utreder sjukvårdens beredskap
Efter de senaste veckornas materialbrist i sjukvården i flera regioner ger nu regeringen en statlig utredare i uppdrag att utreda hur sjukvårdens beredskap kan förbättras. Tidigare fanns ett uppdrag om att utreda sjukvårdsberedskap i krissituationer med det utökas nu till att gälla även beredskap under mer normala situationer. Detta rapporterar Sveriges radio. 

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.

Torsdag 24 oktober


Omvärldsbevakning 21.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Vädervarningar
Det väntas besvärligt väder på flera håll i landet det närmsta dygnet. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall, plötslig ishalka och hårda vindbyar/snödrev framförallt i många områden i norra Sverige. Detaljerna finns här.
Kommentar: Vi följer väderutvecklingen.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.20

Varning för övningsexplosioner i Stockholm
Tidigt på torsdagsmorgonen kommer polisen att genomföra övningar i södra Stockholm.
Stockholmspolisen varslar om övningar som kan te sig dramatiska i stadens södra delar under morgonen. ”Eventuellt kan explosioner ske och helikoptrar delta, och det finns risk för att allmänheten störs”, heter det på polisens sajt.
Kommentar: Noterar utifall det kommer frågor från allmänheten.

Onsdag 23 oktober


Omvärldsbevakning 20.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.40

Hot mot socialsekreterare ökar
Hot mot socialsekreterare i Göteborgs norra delar har ökat kraftigt de senaste två åren, enligt en artikel i Dagens Nyheter, uppger SVT. Orsaken tros vara att socialtjänsten samverkat med polisen mot kriminella grupper, något som bland annat inneburit fler tvångsomhändetaganden av barn. Uppgifterna kommer från socialtjänsten i Angered. Men Lisa Pedersen, trygghetschef i Angereds stadsdelsförvaltning, säger till Dagens Nyheter att problemen troligtvis finns i många andra stadsdelar och kommuner.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 12.40

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Många tecken på extremism i Blekinge
I Blekinge finns det tecken på politisk extremism i alla kommuner, skriver Aftonbladet TT. Det är länsstyrelsen i Blekinge som genomfört en kartläggning. Två extrema miljöer sticker ut i undersökningen - den våldsbejakande och högerextrema rörelsen och den radikala islamistiska. Kartläggningen har genomförts för att öka kunskapen om hur man bättre kan förebygga våldsbejakande extremism.
Kommentar: För kännedom

Tisdag 22 oktober


Omvärldsbevakning 20.30

Telefonin utslagen i Norsjö kommun
Varken fast telefoni eller mobilnät fungerar inte i Norsjö kommun just nu, uppger kommunen på sin hemsida. Trygghetslarmen ska inte vara påverkade. SVT Nyheter Västerbotten rapporterar att även delar av Skellefteå kommun kan ha drabbats av störningarna. Bredbandstelefonin ska dock fortfarande fungera. Enligt Sveriges Radios trafikredaktion i Västerbotten berör störningarna främst Telias 3G-nät. Felsökning pågår.
Kommentar: Delat Facebook-inlägg från Norsjö kommun med information om att man kan bege sig till brandstationen i Norsjö vid behov av hjälp.

Omvärldsbevakning 15.30

Flera personer påkörda av ambulans i Oslo
Flera personer har blivit påkörda av en stulen ambulans i Torshov i Oslo, rapporterar den norska polisen. Mannen som stulit ambulansen ska ha varit beväpnad och har nu gripits av polisen, skriver DN. Nu söker polisen efter en kvinna som kan ha varit inblandad i stölden av ambulansen. 
Kommentar: Många svenskar bor i Oslo. Händelsen kan orsaka oro och frågor kan uppstå.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 08.00

Protester och demonstrationer i Chile
Under natten mot tisdagen genomfördes nya protester runt om i Chile, trots att utegångsförbud utlysts. På vissa håll blev demonstrationerna våldsamma. Demonstranter drabbade samman med polis och militär och livsmedelsaffärer brändes, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen i landet med tanke på turister och svenskar som bor i Chile.

Rättegång kring skuldfrågan för skogsbranden i Västmanland
Fem år efter den omfattande skogsbranden i Västmanland inleds nu rättegången, rapporterar Sveriges Radio P4 Västmanland
Kommentar: Kan uppstå frågor från allmänheten om skogsbränder med anledning av att rättegången startar. 

Måndag 21 oktober


Omvärldsbevakning 22.10

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.20

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 14.20

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.20

Ingenting att rapportera.