Vecka 45 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 10 november


Omvärldsbevakning 22.30

Polisen utlyser nationell särskild händelse
Polisen går upp i stabsläge och utlyser en så kallad nationell särskild händelse med anledning av den senaste tidens skjutningar i Malmö. Mer detaljer om hur arbetet ska läggas upp kommer att presenteras på en presskonferens på måndagsförmiddagen, uppger DN.
Kommentar: För kännedom. Oro och frågor från allmänheten kan komma i våra kanaler.

SMHI varnar för snöfall
Snöfallsvarningar är utfärdade för vissa områden i landets södra och mellersta delar, där det under måndagen kan komma mellan 5 och 15 cm nysnö, skriver SMHI i kväll.
Kommentar:  För kännedom. Eventuellt första snön för säsongen i vissa områden. Kan orsaka störningar. 

Omvärldsbevakning 16.30

Blixthalka i Uppsala och Stockholms län – E18 och E4 avstängda ut från Stockholm
Flera trafikolyckor har under söndagseftermiddagen inträffat i norra delarna av Stockholms län. Både E18 och E4 har stängts av norröver från Stockholm, uppger Polisen. Flera medier, bland dem SR P4, rapporterar om långa köer.
Kommentar: Gjorde en Just nu på vår webb om trafikstörningen samt delade på fb och twitter. Många trafikanter berörs.

Omvärldsbevakning 10.00

Risk för halka i delar av landet
Under resten av helgen blir det regn i söder och längre norrut snö eller snöblandat regn.
Risk för halka och dåligt väglag, uppger SMHI enligt TT/Sydsvenskan. SMHI:s meteorolog uppmanar att "ha koll på prognosen för måndag morgon. Vi har ett nederbördsområde som drar in och i Svealand, norra Götaland och på småländska höglandet kan det falla som snö".
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka trafikproblem.

Lördag 9 november


Omvärldsbevakning 22.00

Cyklon i Bangladesh och Indien - två miljoner evakuerade
Cyklonen Bulbul har drabbat södra Bangladesh och Indien. Dödsfall har rapporterats. Hittills ska drygt två miljoner människor ha evakuerats, uppger SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Följer på grund av det stora antalet människor och eventuella svenskar eller deras anhöriga i området.

Koka vattnet i Lugnås
En kokningsrekommendation av kommunalt vatten i Lugnås (tätort i Mariestads kommun) har utfärdats av kommunen efter att dricksvattnet i Lugnås visar förhöjda halter av mag- och tarmbakterier. Bakterierna kan orsaka magproblem.
Kommentar: Delade informationen på vår facebook efter önskemål från kommunen, som publicerat på webben och på sin fb.

...Och i Forshaga
Även Forshaga kommun har problem med produktionen i sitt vattenverk, och uppmanar till sparsamhet med vattnet. Invånarna i Forshaga tätort rekommenderas att koka vatten till mat och dryck, uppger SR P4.
Kommentar: För kännedom. Problemet verkar vara på väg att lösas redan under kvällen enligt kommunens webb.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.15

Inget att rapportera. 

Fredag 8 november


Omvärldsbevakning 21.15

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.25

Besvärligt på vägarna i Västmanlands och Örebro län
Flera trafikolyckor har inträffat till följd av det snöfall som SMHI varnade för på fredag morgon.  Trafikverket har också gått ut med en varning kring väglaget i de drabbade områdena och uppmanar trafikanter att i första hand välja europavägarna E18 och E20. Kommentar: Fortsätter att följa läget och delar Trafikverkets information i sociala medier.

Uppföljning: branden i smältverket vid Studsvik
Sörmlandskustens räddningstjänst och Nyköpings kommun har under dagen gåttt ut med information om att det inte finns någon risk för strålning efter branden i en titanklump vid Studsvik. 
Kommentar: För kännedom vid frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 12.25

Uppdatering: Klass 1-varning för snöfall
SMHI utökade varningen under förmiddagen till att gälla även Västmanlands och Dalarnas län utom Dalafjällen. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 8.55

Klass 1-varning för snöfall
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Värmlands län och Örebro län. Över främst södra Värmland och Örebro län kan det snöa ganska ymnigt under dagen och väglaget kan bli besvärligt, rapporterar bland andra SR P4 Örebro och SVT.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Torsdag 7 november


Omvärldsbevakning 21.40

Brand i stor titanklump i smältverk
Det brinner i ett smältverk i Studsvik utanför Nyköping, uppger SVT. Det var vid 18-tiden på torsdagen som räddningstjänsten fick larmet. Väl på plats visade det sig att det brann i en 20 ton tung titanklump. Branden har spridit sig till byggnaden som kommer att brinna ned. Anläggningen tar hand om radioaktivt avfall, men ingen radioaktivitet har uppmätts i området. Rök från brinnande titan kan ge obehag men räddningstjänsten har inte behövt vidta några åtgärder för att skydda människor i närheten. Vinden blåser ut mot havet och det finns inga andra byggnader i närheten.
Kommentar: Om det skulle komma frågor om detta. 

Omvärldsbevakning 16.00

Datorer kraschar – sjukhus i stabsläge
Uddevalla sjukhus och Norra Älvsborgs sjukhus har gått upp i stabsläge efter att flera hundra hårddiskar kraschat på kort tid. Det rapporterar SVT Väst. En och samma datormodell har visat sig ha ett problem som orsakar att den kraschar. Totalt använder sig Västra götalandsregionen av 17 000 datorer av samma modell. 4 000 datorer har hittills drabbats. Samtliga verksamheter berörs. 
Kommentar: Inga uppgifter om att patienter drabbats.

Omvärldsbevakning 11.25

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 8.30

Grundstötta passagerarfärjan åter i trafik
Passagerarfärjan Princess Anastasia som gick på grund utanför Lidingö på onsdagskvällen har fått grönt ljus av Transportstyrelsen att återuppta sin resa, uppger DN och flera andra medier. En bogserbåt drog loss fartyget under onsdagkvällen och förde till en kaj i Stockholm.
Kommentar: Se notering från onsdagskvällen. 

Onsdag 6 november


Omvärldsbevakning 20.20

Passagerarfartyg gick på grund vid Lidingö
Vid 18-tiden på onsdagskvällen gick passagerarfärjan Princess Anastasia på gund, nära Högberga på Lidingö. Drygt 1 000 personer ska vara ombord på färjan, men ingen ska vara skadad. Det är ännu inte helt klart vad som hänt men Storstockholms brandförsvar menar att grundstötningen beror på någon form av tekniskt fel eller elektrisk blackout, som gjort att man inte kunnat styra fartyget. Vid 19.30-tiden uppgav Storstockholms brandförsavar att man dragit loss fartyget från land, rapporterar DN och SR P4 Stockholm.
Kommentar: Fortsätter att följa hur det går med fartyget. Med tanke på att det kan ha tekniska problem. 

Omvärldsbevakning 16.00

Hot mot skolor i Öjersjö, Partille kommun
Under förmiddagen riktades hot via sociala medier och skolornas krisplaner aktiverades, det skriver Partille kommun på sin hemsida. Polis kallades till en skola och eleverna fick stanna inomhus tills det att polisen gjorde bedömningen att hotet inte längre fanns. Uniformerad polis kommer att finnas på plats under eftermiddagen. Vid klockan 15 meddelar Polisen via sin hemsida att en minderårig person är gripen misstänkt för grovt olaga hot. 
Kommentar: För kännedom.   

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.

Tisdag 5 november


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Hela Gotland strömlöst
Under morgonen var hela Gotland strömlöst under en period, eftersom förbindelsen mellan ön och fastlandet hade kopplats ned. Strax efter klockan 11 var reservkraften igång, enligt SR P4 Gotland, och hela ön fick tillbaka strömmen igen.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.

Måndag 4 november


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.20

Totalförsvarsövning 2020 inleds
I dag inleds totalförsvarsövning 2020 – TFÖ 2020.  Det är en övning som genomförs under hela 2020. Det blir första gången på 30 år som det civila och militära försvaret övar tillsammans i en sådan omfattning. Syftet med övningen är att stärka vårt lands försvarsförmåga.
Kommentar: Skapat temablock för vår händelsesida om övningen. Delat inlägg på Facebook, Twitter och Instagram. Bra att känna till om vi får frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 11.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.