Vecka 48 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 1 december


Omvärldsbevakning 2In1.25

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.50

Lavin på Tegefjäll i Åre
En lavin har utlösts i Åre under söndag förmiddag, meddelar SVT.
Ingen människa ska ha skadats. Enligt Polisen kan fler laviner väntas i området den närmaste tiden. De uppmanar allmänheten att vara försiktiga.
Kommentar:  Noterar och följer den information som ansvariga aktörer går ut med.

Översvämning i Bergby efter fastfrusna dammluckor
Efter att dammluckor frusit fast svämmades Vijvägen i Bergby, norr om Gävle, över. Även slam som hade ansamlats bidrog till att det blev stopp i dammluckorna, uppger en talesperson för Gästrike räddningstjänsten för SVT.
Kommentar: Vi har inte sett några rapporter i medierna om skador på infrastruktur eller andra konsekvenser. Räddningstjänsten har lyckats lösa proppen så att vattnet kan strömma igenom.   

Omvärldsbevakning 08.40

Ingenting att rapportera.

Lördag 30 november


Omvärldsbevakning 22.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.30

Inget nytt att rapportera.

Fredag 29 november


Omvärldsbevakning 23.00

Knivattacken i London
Två personer dödades i knivattacken vid London Bridge under eftermiddagen, ytterligare tre skadades, skriver bland annat BBC och Aftonbladet. Polisen sköt och dödade mannen i samband med händelsen och uppger att det handlar om terrorattack. Mannen hade även en falsk spränganordning på överkroppen.
Kommentar: Vi fortsätter att följa händelsen. Har varit lugnt i våra sociala medier under kvällen.

Flera skadade i knivattack i Haag
SVT skriver att tre minderåriga skadats vid en knivttack som verkar ha skett i ett varuhus på en huvudgata i Haag. Enligt TT/SR Ekot söker polisen efter gärningsmannen, det finns i nuläget inga tecken på att det rör sig om en terrorhandling.
Kommentar: Vi följer händelsen, kan eventuellt skapa oro när två liknande händelser sker under samma dag.

Brand i pappersbruk i Varberg
Vid 21.30-tiden böjrade det att brinna kraftigt i ett pappersbruk i Varberg. SR P4 Halland uppger nu att branden är under kontroll men att det fortfarande finns risk för rök och brandspridning.
Kommentar: Verkar vara under kontroll, men vi följer tills risken för rök och spridning av branden är borta.

Omvärldsbevakning 16.20

SL-bussar i krock 
Två bussar har kolliderat i Sollentuna rapporterar SVT Nyheter. Skadeläget är inte känt. Ett tiotal personer ska ha befunnit sig på bussarna rapporterar Aftonbladet
Kommentar: Vi fortsätter att följa trafikläget i landet som påverkas av det senaste dygnets snöoväder.  

Polisinsats på London Bridge 
En polisinsats pågår efter en knivattack på London Bridge som inträffade vid 15-tiden svensk tid. Enligt intiala rapporter i flera medier ska flera personer vara skadade. SVT Nyheter rapporterar att skottlossning ska ha hörts på platsen och hänvisar till brittiska medier. Tunnelbanestationen London Bridge ska också vara stängd rapporterar TT. Metropolitan Police skriver på sitt twitterkonto att omständigheterna kring händelsen är oklara men att man behandlar incidenten som terror-relaterat som en försiktighetsåtgärd. 2017 utförde tre gärningsmän en attack på samma bro. Då dödades åtta personer. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen med tanke på den intensiva mediebevakningen och eventuell oro som kan uppstå. Händelsen får stor uppmärksamhet i internationella såväl som svenska medier. 

Uppdatering: Misstänkt paket på Posthusplatsen i centrala Malmö 
Polisens bombskydd har gjort bedömingen att föremålet var ofarligt. 
Kommentar: Vi slutar att följa händelsen.  

Omvärldsbevakning 13.00

Misstänkt paket på Posthusplatsen i centrala Malmö  
Under förmiddagen har polisen spärrat av ett område runt ett misstänkt paket som hittats utanför en restaurang. Nationella bombskyddet ska undersöka paketet, rapporterar SVT Nyheter Skåne
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 09.30

Snöoväder orsakar trafikproblem och inställda avgångar på Arlanda flygplats 
Hårda vindar i kombination med snöfall har gjort att flera avgångar ställts in på Arlanda. Flera flygavgångar är också försenared, det rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm. Under morgonen har också flera trafikolyckor inträffat i snöovädret. En buss med 15 passagerare välte på E18 nära Hallstahammar. Tre personer fick föras till sjukhus med lindriga skador rapporterar Sveriges Radio P4 Västmanland.     
Kommentar: Följer utvecklingen. Har också delat film i sociala medier med råd om vintervägkörning från Trafikverket.

Torsdag 28 november


Omvärldsbevakning 21.55

Område i Malmö evakuerat  Nationella bombskyddet på plats
Polisen har spärrat av ett område i stadsdelen Oxie i Malmö sedan ett misstänkt föremål anträffats på platsen. Närliggande bostäder har evakuerats och den Nationella bombskyddsgruppen finns på plats för att undersöka föremålet. Det rapporterar Svenska Dagbladet.
Kommentar: Följer utvecklingen. Kan orsaka oro.

Omvärldsbevakning 16.20

Inga nya leverantörer av sjukvårdsmaterial
Bristen på sjukvårdsmaterial i de fem drabbade regionerna är inte löst, rapporterar SR Ekot. Regionerna har ännu inte lyckats få till något avtal med nya leverantörer vid sidan av avtalet med Apotekstjänst.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 13.30

Utökad klass 1-varning för snöfall
SMHI:s varningar gäller nu stora delar av mellersta delen av landet.
Varningarna uppmärksammas av flera medier, bland annat SVT, som skriver: SMHI har utfärdat elva klass 1-varningar för snöfall. Nu väntas halka och trafikkaos i stora delar av landet och på Trafikverket uppmanar man folk att stanna hemma om de kan."
Hittar dock ingenting på Trafikverkets hemsida.
Kommentar: Håller ett öga på framför allt trafiksituationen. Se även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 10.05

Regeringsuppdrag om explosiva varor
MSB är en av flera myndigheter som har fått ett regeringsuppdrag att öka samhällets förmåga att hantera explosiva varor. Övriga myndigheter är Polisen, Säkerhetspolisen,Tullverket, Försvarsmakten och Totalförsvarets forskningsinstitut. Det skriver TT. Hittar ingen text på Regeringens hemsida.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. Uppdraget föranleds av senare tidens uppmärksammade sprängningar.

Omvärldsbevakning 08.50

Klass 1-varning för snö
Varningen gäller för Värmland, Dalarna och Gävleborg, enligt SMHI.
Kommentar: Vi håller ett öga på utvecklingen. Kan ge upphov till trafikproblem till exempel.

Onsdag 27 november


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.25

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 11.00

Jordskalv utanför Kreta 
Under morgonen inträffade ett kraftigt jordskalv utanför den grekiska ön Kreta, det rapporterar SVT Nyheter och flera andra medier. Magnituden på skalvet uppmättes till 6,0 och hade ett djup på 71 kilometer, uppger det europeiska seismologiska institutet EMSC och USA:s geologiska myndighet USGS. Ännu finns inga rapporter om skadade människor. 

Kommentar: Vi följer utvecklingen med fokus på informationsbehovet till allmänheten och eventuellt drabbade svenskar

Omvärldsbevakning 08.30

Uppdatering Jordbävning Albanien
Gårdagens jordskalv i Albanien har krävt mer än 20 människors liv. Dödstalen väntas öka rapporterar Sveriges RadioSvenska Ambassaden uppmanar svenska medborgare i landet att noga följa lokala myndigheters råd samt följa utvecklingen via lokal media.

Kommentar: För kännedom.   

Norsk motorväg kan kollapsa
En vattenläcka där hundratusentals liter vatten läckt ut från en sprucken ledning har gjort att det finns en risk att motorväg E39 i norra Bergen i Norge kan kollapsa. Motorleden är en viktig transportled för västra Norge. Om den kollapsar kan det innebära enorma problem i trafiken, rapporterar Aftonbladet (TT).  

Kommentar: För kännedom

Tisdag 26 november


Omvärldsbevakning 20:45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Otjänligt vatten i Örebro kommun

Dricksvattnet i samhället Sjöboviken är otjänligt, skriver SVT. Örebro kommun uppmanar de boende i Sjöboviken att koka dricksvattnet innan det dricks eller används i matlagning tills vidare. Det som nu sker är att kommunen kommer att tömma och rengöra reservoarerna samt kontrollera grundvattenbrunnen i det lokala ledningsnätet som inte hör ihop med det i resten av kommunens nät. Efter detta krävs tre provtagningar med godkänt resultat för att vattnet ska kunna användas utan kokning. 
Kommentar:  Noterar detta men vidtar ingen åtgärd.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Tusentals hushåll strömlösa på Västkusten
Tretusen hushåll i Sotenäs kommun rapporteras ha drabbats av ett strömavbrott under tisdagsmorgonen, rapporterar tidningen Expressen.
Eloperatören Ellevio felsöker och uppger att det kommer dröja ett par timmar innan problemet har avhjälpts.
Kommentar: Följer för att se hur snabbt återställningen går.

Jordskalv drabbade Albaniens huvudstad
Ett jordskalvmed magnitud 6.4 har drabbat Albanien, meddelar Sveriges Radio. Epicentrum låg utanför staden Durres, väster om Tirana. I båda städerna har byggnader rasat och människor skadats och det rapporteras även om dödsoffer.
Kommentar: Vi följer rapporteringen i medier om konsekvenserna av skalvet.

Måndag 25 november


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.20

Varning för extremväder i delar av Grekland
Den europeiska vädervarningstjänsten Meteoalarm varnar för extrema åskstormar, regn och starka vindar i regionerna Thessalien och Mellersta Makedonien under måndagskvällen.
Kommentar: Svenska ambassaden har ännu inte gått ut med någon information. 

Omvärldsbevakning 13.00

Varningar för översvämningar och skred i Italien
De senaste två veckorna har stora mängder nederbörd drabbat bland annat Italien, rapporterar den engelskspråkiga dagstidningen The Local. Nyhetsbyrån Ansa skriver att en motorvägsbro i Ligurien har kollapsat efter ett skred och att floden Ticino svämmat över sina bräddar i staden Pavia, strax söder om Milano. 

Den italienska civilförsvarsmyndigheten Protezione civile har utfärdat varningar i den högsta nivån, röd, dels för områden i nordvästra delen av landet och dels i Kalabrien i sydväst. Varningarna rör i Kalabrien bland annat översvämningar och, i de norra områdena, även ras och skred. 

Kommentar: Sveriges ambassad skrev den 22 november på sin webbplats att den som befinner sig i ett drabbat område bör följa lokala myndigheters råd och anvisningar.

 

Omvärldsbevakning 08.25

Inget nytt att rapportera.