Vecka 49 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 8 december


Omvärldsbevakning 21.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.20

Inget att notera.

Lördag 7 december


Omvärldsbevakning 21.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.30

SMHI varnar för ishalka
SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar för plötslig ishalka. I länen Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala samt Stockholms uppmanas bilister att köra försiktigt, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Kan orsaka olyckor och trafikproblem runt om i landet.

Fredag 6 december


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.15

Polisinsats på gymnasieskola Växjö 
Vid 13-tiden kom ett larm från gymnasieskolan Teknikum i Växjö om en hotfull maskerad person i skolans lokaler. En större polisinsats inleddes men den kunde avslutas vid 14-tiden då polisen bedömer att det inte finns någon akut hotbild, det skriver Växjö kommun på sin hemsida. Eleverna på Teknikum har efter händelsen samlats och informerats av polisen. Händelsen utreds i nuläget som olaga hot.   
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 12.45

Skogsbränderna i Australien har blossat upp 
Myndigheterna har utfärdat nödläge på minst åtta platser i delstaten New South Wales efter att skogsbränder blossat upp. Delar av Sydneys förorter hotas nu av bränderna rapporterar Sveriges Radio
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera. 

Torsdag 5 december


Omvärldsbevakning 21.35

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Strejk i Frankrike
De stora fackförbunden i Frankrike har annonserat strejk med start i dag. Strejken påverkar bland annat kollektivtrafiken och svenska ambassaden i Paris uppmanar svenskar som reser till eller från Paris just i dag att hålla sig uppdaterade på strejkens konsekvenser.
Kommentar: Vi håller ett öga på läget då Paris och Franrike är ett vanligt resmål för svenskar.

Omvärldsbevakning 12.55

Vi delade inlägg i våra sociala medier-kanaler om att det är stort behov av blod i landet. Se notering från gårdagen.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.

Onsdag 4 december


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.35

Mycket halt på många vägar, bland annat i norr
Det råder mycket besvärligt väglag på många håll i Norrbotten och Västerbottens län och kan vara mycket halt. Håll dig uppdaterad om aktuellt väglag innan du ger dig ut i trafiken, skriver Trafikverket på sin webbplats. En lastbil och en personbil har kolliderat på länsväg 225 vid Ösmo söder om Stockholm, rapporterar Sveriges Radio
Kommentar: Har gjort en länk från förstasidan på Krisinfos webbplats till Trafikverkets information och delat informationen via Facebook. Frågan är hur det ser ut i andra delar av landet. Vi fortsätter följa rapporter om väder och väglag.

Tisdag 3 december


Omvärldsbevakning 21.00

Stort behov av blod i hela landet
Det råder brist på blod över hela landet, uppger Sveriges Radio och Göteborgs-Posten. Flera blodcentraler oroas över att lagren inte ska räcka under jul- och nyårshelgerna då färre personer ger blod. För att klara helgerna skulle 21 000 blodgivare behöva komma och ge blod, enligt uppgifter från regionblodcentralerna. I Göteborg är bristen så stor att man får stödköpa från andra sjukhus. Enligt Jan Holgersson, verksamhetschef på GeBlod, är det en nationell trend att antalet blodgivare går ned.
- Vi tappar blodgivare så att vi inte klarar det dagliga behovet, vi har brottats med låga blodlager en längre tid, säger han till Göteborgs-Posten.
Kommentar: Kan vara värt att följa utvecklingen

Omvärldsbevakning 16.20

Klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen
Kommentar: Har skapat nyhetssida och lagt upp på startsidan med länkar till information från SMHI och Trafikverket. I övrigt ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.30

Klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen 
SMHI har utfärdat en klass 2-varning gällande storm i norra Lapplandsfjällen i Norrbottens län. Varningen gäller från ikväll till och med onsdag kväll. Västliga vindar på mellan 15-20 m/s. väntas sent natten mot onsdag. Onsdag morgon väntas 20-24 m/s och i högterrängen storm 25-29 m/s, med orkanbyar ca 30 m/s. Till detta väntas nederbörd i form av regn eller blötsnö. Klass 2-varningar för storm innebär en medelvind på minst 25 m/s  och mycket svårt att hålla sig upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen, skriver SMHI. 
Kommentar: För kännedom. Vi följer utvecklingen. 

Klass 1-varningar ishalka 
På flera håll i landet är klass 1-varningar för plötslig ishalka utfärdad. SMHI:s Klass 1-varning gäller för hela landet förutom Halland, Skåne, Gotland och delar av Dalarnas län, det rapporterar SVT Nyheter. Borås stad har gått ut med ett pressmeddelande med anledning av extremhalkan som förekommer i Borås med omnejd. Borås Stad har satt in alla tillgängliga resurser för halkbekämpning. 
Kommentar: För kännedom. Kan innebära stora problem i trafiken. 

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting nytt att rapportera. 

Måndag 2 december


Omvärldsbevakning 21.30

Hårt väder stoppar biltrafik, lavin hindrar tågtrafik i Norrbottensfällen
En lavin som gick under måndagsmorgonen har orsakat stopp i tågtrafiken mellan Abisko och Björkliden, meddelar Sveriges Radio. Biltrafiken på E10 mellan Björkliden och Riksgränsen är stoppad på grund av väderförhållandena, uppger Trafikverket.
Kommentar: Prognosen är att E10 ska kunna öppnas tidigt på tisdag morgon enligt Trafikverket. Enligt Sveriges Radios uppgifter bör tågtrafiken kunna vara igång under tisdag eftermiddag.

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.00

Tyfonen Kammuri drabbar Filippinerna
Under måndagen och tisdagen drar en tropisk storm, som fått namnet Kammuri, in över Filippinerna. Kraftigt regn och starka vindar förväntas drabba den södra och centrala delen av Luzon, Metro Manila och den nordliga och östra delen av Visayas.
Sveriges ambassad i Manilla skriver på sin hemsida att stormen kan påverka transporter, el, vatten, livsmedelsförsörjning, sjukvård och telekommunikation. Ambassaden uppmanar alla svenskar som befinner sig i området att hålla sig uppdaterade och följa myndigheternas instruktioner. Redan nu har myndigheterna uppmanat invånare som bor i drabbade områden att evakuera.
Kommentar: Vi följer detta med tanke på att det kan finnas svenskar i området. 

SMHI varnar för ishalka
SMHI varnar för ishalka under tisdagen när det kallare vädret förväntas bytas ut mot regn och snö.
– Först kommer snö från norra Svealand och norrut, men det övergår i regn i södra Norrland och även Västerbotten. Det kommer bli isigt på vägarna i stora delar av landet, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist till SVT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.