Vecka 50 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 15 december


Omvärldsbevakning 22.00

Problem med trafik och el i Skåne
De hårda vindarna har ställt till med en del problem i Skåne. Öresundsbron har öppnats och stängts två gånger, i skrivande stund är den öppen, och några mindre orter saknar el, rapporterar SVT. Vinden förväntas mojna under natten och tågtrafiken ska vara igång på alla sträckor under morgondagen, enligt Trafikverket.
Kommentar: Läget verkar vara under kontroll och det hela ska snart ha blåst över. Se även tidigare kommentarer.

Omvärldsbevakning 16.45

Problem med tågtrafiken i Skåne
Hårda vindar gör att tågtrafiken mellan Malmö och Simrishamn ställs in, rappporterar SVT. Trafiken mellan Helsingborg och Simrisham går en annan väg.
Däremot så har tågtrafiken på Öresundsbron kommit igång igen. (se tidigare anteckning)
Vädersituationen gör att det kan bli yterligare ändringar i tågtrafiken, uppger Skånetrafiken för SVT. I morgon väntas tågtrafiken gå som vanligt igen.
Kommentar: Håller ett öga på utvecklingen.

Omvärldsbevakning 14.50

Öresundsbron stängd
På grund av de hårda vindarna var Öredsundsbron avstängd för all trafik under dagen, enligt SVT. Nu har vägtrafiken släppts på igen. Vindkänsliga fordon avråds dock fortfarande att köra över bron. Tågtrafiken över Öresundsbron är fortfarande avstängd. Det är inte klart när tågen börjar gå ingen, uppger Trafikverket,
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.30

Ingenting att rapportera.

Lördag 14 december


Omvärldsbevakning 22.30

Under lördag eftermiddag utfärdade räddningstjänsten i Halmstad ett VMA på grund av brand i en lagerlokal i Halmstad. Röken drog in över centrala delarna av staden och personer som vistades i området uppmanades att gå inomhus osh stänga dörrar, fönster och ventilation. Branden var under kontroll efter ett par timmar och VMA:t drogs tillbaka vid 18-tiden på lördagen.
Kommentar: VMA publicerat i alla kanaler och även som webbnyhet på engelska.

Omvärldsbevakning 15.15

Klass 1-varning för snöfall
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Västernorrlands län och Västerbottens läns kustland. Varningen gäller för lördag morgon till söndag kväll och det kan enligt SMHI komma upp till 20 centimeter snö.

Bakteriesmitta stänger Lundsbergs skola i förtid
En spridning av shigellabakterier har fått Lundsbergs skola att stänga för terminen. Enligt Sveriges Radio har tre elever diagnosticerats med sjukdomen och flera andra har uppvisat liknande symtom. Skolan tar därför jullov tidigare än planerat.  Shigellainfektion klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom, enligt Folkhälsomyndigheten. Den sprids vanligtvis via livsmedel och kan ge upphov till feber och diarré.

Omvärldsbevakning 10.15

Ingenting nytt att rapportera.

Fredag 13 december


Omvärldsbevakning 22.15

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.45

Höga flöden Arvika
Vattnet stiger i Arvika. Kommunen har det hela under kontroll för närvarande men det finns farhågor om att regnväder nästa vecka kan ställa till det, skriver kommunen på sin hemsida.
Kommentar: Lägger upp temablock Översvämning på startsidan. Följer utvecklingen i Arvika.

Influensasäsongen
Influensasäsongen är här, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. Äldre, gravida och vissa riskgrupper uppmanas att vaccinera sig.
Kommentar: Publicerar nyhet samt på Twitter och Facebook.

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att rapportera.

Torsdag 12 december


Omvärldsbevakning 21.50

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 15.45

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 11.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.15

Inget att notera.

Onsdag 11 december


Omvärldsbevakning 22.00

Risk för dieselbrist i Norrbotten
Det kan bli brist på diesel på vissa av OKQ8:s mackar i Norrbottens län, uppger SR P4 Norrbotten, som också skriver att MSB bland andra följer utvecklingen.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Uppdatering Danmark
Dansk polis och säkerhetstjänst har gripit ett 20-tal personer misstänkta för förberedelse av terrorbrott. Enligt danska polisen har tillslagen skett för att avstyra ett terrorangrepp med militant, islamistiskt motiv, skriver SVT.
Kommentar: Se även notering nedan.

Omvärldsbevakning 16.25


Hotfull man orsakade inrymning på skola i Täby
Aftonbladet rapporterar att elever på en skola i Täby utanför Stockholm hölls inrymda på grund av hot från en obehörig person som uppehåll sig på skolan. Enligt Polisen är personen ifråga inte kvar på skolan. Polispatrullerna har lämnat platsen. 
Kommentar: Vi tar upp det här eftersom man av medierapporteringen kan få intrycket att hotet kvarstår.

Danska tillslag mot misstänkta terrorister
Dansk polis har under onsdagen gjort ett antal tillslag på flera platser i landet mot personer som misstänks för förberedelse av terrorbrott. Det meddelar bland annat SVT.
Kommentar: En presskonferens är planerad till klockan 17 idag.

Omvärldsbevakning 13.05

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att rapportera. 

Tisdag 10 december


Omvärldsbevakning 22.10

Vädervarningar med trafikpåverkan
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för Bohuslän, Halland, Värmland, Örebro län, hela fjällkedjan, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbottens kustland. I Västsverige har Trafikverket beslutat att stoppa tågtrafiken mellan Varberg och Borås samt sträckan mellan Uddevalla och Strömstad från kl 21.00 på tisdagkvällen till följd av hårda vindar. På Bottniska Viken påverkas färjetrafiken mellan Umeå och Vasa när rederiet Wasaline ställer in två turer på onsdagen, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Väderläget kan försämras under onsdagen med ytterligare påverkan på trafiken.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att rapportera.

Måndag 9 december


Omvärldsbevakning 21.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.