Vecka 52 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Tisdag 31 december


Omvärldsbevakning 21.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 14.30

Varning för hårda vindar
Det blir blåsigt i fjällen och på många av våra farvatten när ett djupt lågtryck rör sig österut över nordligaste Skandinavien. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för hårda vindar på flera håll i fjällen. I samband med lågtrycket i morgon kommer snö som övergår i regn i mellersta och norra Norrland. Regnet kan komma på kallt underlag och orsaka halka.
Kommentar: Lyft fram temablock på startsidan om hårda vindar och storm.

Omvärldsbevakning 08.30

Skogsbränderna i Australien
Tusentals människor har tvingats söka skydd på stränder och i havet för att komma undan lågorna från de stora skogsbränderna i delstaten Victoria. Myndigheterna befarar att minst tre personer har omkommit i lågorna, uppger Sveriges Radio.Skogsbränderna i området har under dagen tagit ny fart och sprider sig snabbt över stora områden. Bränderna sprider sig nu snabbt över ett område som är drygt 50 mil långt och sträcker sig över delstaterna New South Wales och Victoria. 
Kommentar: Följer utvecklingen med tanke på att många svenskar kan befinna sig i landet.

Måndag 30 december


Omvärldsbevakning 22.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.25

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

IT-problem hos polisen
Polisen har under morgonen och förmiddagen haft problem med IT. Problemen har drabbat passkontrollerna, vilket givit upphov till långa köer vid flygplatserna. Vid lunchtid ska problemen vara avhjälpta, uppger SVT. Störningen ska bero på en uppdatering av polisens system, uppger polisen för SVT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.50

Livsmedelsverket ska utreda krismat
Vad och hur mycket vi ska äta under en kris ska Livsmedelsverket utreda, enligt ett uppdrag från regeringen.
- Vad och hur mycket vi behöver äta i händelse av en säkerhetspolitisk kris är ett viktigt ingångsvärde för den fortsatta planeringen av totalförsvaret och livsmedelsberedskapen, säger landsbygdminister Jennie Nilsson uppger TT.
Kommentar: För kännedom när vi får frågor i ämnet, vilket ju sker med jämna mellanrum.

Fortsatt risk för halka i norr trots mildväder
Väderförhållandena ser bättre ut men Trafikverket uppmanar fortsatt trafikanter i norra Sverige till försiktighet på grund av risken för ishalka.
Kommentar: Se även gårdagens anteckning.

Söndag 29 december


Omvärldsbevakning 21.30

Bombhot vid tunnelbanestation Västra Skogen i Solna  
SVT Nyheter rapporterar om att trafiken stoppats vid tunnelbanestationen Västra Skogen på begäran av polisen. Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska en man uttalat ett bombhot. En stor polisinsats pågår på platsen.

Uppdatering 22.00: Polisen har gripit en man i samband med händelsen och även omhändertagit ett misstänkt föremål, det meddelar Polisen. Mannen misstänks för grovt olaga hot. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 14.00

Plötslig ishalka i Jämtlands-, Västerbottens-, Västernorrlands- och Norbottens län, samt Dalafjällen
Trafikverket meddelar att regn på kalla vägbanor ger hala vägar och stor risk för halka. Trafikanter i berörda områden ombeds anpassa hastigheten efter underlaget, eller undvika att köra bil helt i området. SVT Nyheter rapporterar om att ett passagerarflygplan glidit av landningsbanan på Åre Östersunds Airport på grund av halkan. Ingen person ska ha kommit till skada och planet ska nu kontrolleras. Planet gled av landningsbanan efter att det kommit in för landning. All flygtrafik på flygplatsen fick stoppas under en timme. 
Kommentar: För kännedom om stora trafikproblem uppstår. 

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att rapportera. 

Lördag 28 december


Omvärldsbevakning 22.00

Utvecklad brand i flerfamiljshus Göteborg
Det brinner i ett flerfamiljshus på Rubingatan i Tynnered i Göteborg. Branden bröt ut vid 20-tiden på lördagskvällen. Polisen skriver att flera trappuppgångar har evakuerats på grund av att branden sprider sig snabbt. Två personer rapporterats vara lindrigt skadade.
En samlingslokal i närheten av det brandhärjade flerfamiljshuset i Tynnered har öppnat för de boende som har tvingats evakuera, skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: Följer händelsen med tanke på evakueringen och frågor.

Lägenhetsbrand i Malmö
En brand startade i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Agnesfridsvägen i Malmö under lördagskvällen. En kvinna fick hjälpas ner med hjälp av en stegbil. Hennes skadeläge är inte känt. Branden ska vara släckt, skriver SR P4 Malmöhus.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Svåra trafikolyckor i Dalarna – sex personer allvarligt skadade
Två svåra trafikolyckor har inträffat i Dalarna under lördagen – en i Yttermalung och en i höjd med Rånäs. Totalt har elva personer förts till sjukhus – sex med allvarliga skador. För att klara trycket fick ambulanser från Norge hjälpa till, uppger Svt Nyheter.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Omvärldsbevakning 15.30

Klass 1-varningar i norr
Nya klass 1-varningar för plötslig ishalka och på vissa håll fjällvädervarning utfärdades under eftermiddagen för norra delar av landet av SMHI .
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.00

Ny värmebölja väntas i Australien
Skogsbränderna fortsätter i Australien. Nästa vecka väntas höga temperaturer i delar av landet. I delstaten Victoria har myndigheter varnat för extremhettan och uppmanar människor att göra om sina resplaner, rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom med tanke på svenskar i landet.

Medicinbrist påverkar patientsäkerhet
Problemet med med att vissa läkemedel är slut påverkar patientsäkerheten. Det uppger representanter för 17 av landets 21 regioner i en granskaning av Sveriges Radio Ekot. Bland annat nämns antibiotikabrist.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Fredag 27 december


Omvärldsbevakning 20.45

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.30

Allvarlig sårbarhet i vanlig programvara
Programmet Citrix som används av många organisationer och företag har en allvarlig sårbarhet som gör att en angripare kan få tillgång organisationens nätverk direkt från internet, uppger Cert.se. I nuläget har sårbarheten i Citrix inte fått någon större uppmärksamhet.
Kommentar: Vänder sig i första hand till företag och organisationer och är kanske inte så intressant för allmänheten. Avstår därför publicering.

Omvärldsbevakning 09.00

Ingenting nytt att rapportera.

Torsdag 26 december


Omvärldsbevakning 22.30

Tillfällig brist på läkemedel allt vanligare
På senare år har det blivit allt vanligare med tillfälliga brister på läkemedel, rapporterar Dagens Nyheter. Exempelvis har ett viktigt morfinläkemedel för svårt sjuka patienter saknats i Sverige i snart ett år. Antalet restnoteringar, alltså tillfälliga brister på läkemedel, beräknas i år hamna på runt 1000 läkemedel, skriver DN.
Kommentar: Kan ge upphov till oro och frågor från allmänheten.

Lavinrisk på flera svenska fjäll 
Under julhelgen har flera laviner gått på Åreskutan och Hamrafjället, rapporterar P4 Jämtland. Lavinprognostjänst varnar för måttlig lavinfara i västra Härjedalsfjällen och södra Jämtlandsfjällen under fredagen. Även i södra Lapplandsfjällen och västra Vinkelfjällen föreligger risk för laviner.
Kommentar: För kännedom. Aktuell information för de som firar nyår i fjällen.

Omvärldsbevakning 15.40

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09.10

Inget nytt att notera.

Onsdag 25 december


Omvärldsbevakning 22.25

Dieselläckage i Strömsund
Det läcker diesel från en tank som tillhör fjärrvärmeverket i Hoting i Strömsunds kommun, rapporterar P4 Jämtland. Strömsunds kommun uppmanar de med privata vattentäkter att vara uppmärksamma på hur vattnet luktar och ser ut. Rent dricksvatten finns att hämta på brandstationen i Hoting. Kommuninvånare med kommunalt dricksvatten berörs inte av utsläppet.
Kommentar: Följer utvecklingen och ser om kommunen går ut med ytterligare information kring läckaget.

Omvärldsbevakning 16.30

Evakuering i Helsingborg, uppdatering
Tidigare under förmiddagen meddelade Polisen att avspärrningarna kring Bruksgatan i Helsingborg hävs och att de evakerade kan återvända till sina hem. Detta sedan Nationella bombskyddet undersökt det misstänkta föremålet på platsen. Polisen vill inte berätta vad bombteknikerna har gjort för bedömning om vad det rörde sig om för föremål, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Eftersom avspärrningarna hävts och de evakuerade fått återvända till sina hem avslutar Krisinformation.se bevakningen av denna händelse.

Omvärldsbevakning 09.30

Område i Helsingborg evakueras efter larm om misstänkt föremål
Nationella bombskyddet är på väg till en adress på Bruksgatan i Helsingborg efter ett larm om ett misstänkt föremål på platsen. Polisen har spärrat av området och boende i närheten kommer att evakueras, uppger SVT Nyheter.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Myndigheter i Chile manar till massevakuering efter kraftiga bränder
Minst 120 hem uppges ha förstörts av bränder som rasar i den chilenska turiststaden Valparaíso. 90 000 hushåll har förlorat strömmen och myndigheterna uppmanar till massevakuering. Det rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Följer utvecklingen. Även om Chile inte är ett så vanligt turistmål för svenskar är det just i en turistort som bränderna rasar. Dessutom bor det många exilchilenare i Sverige.

Tisdag 24 december


Omvärldsbevakning 21.30

SMHI börjar anpassa sina varningar efter lokala förhållanden
Flera av Sveriges Radios P4-kanaler, däribland P4 Västernorrland, rapporterar att SMHI nu kommer att anpassa nivån på sina vädervarningar efter vilken påverkan vädret kommer att ha på samhället. Ett exempel är att lättare snöfall påverkar trafik och annat mer i Skåne än i Västernorrland. 
Kommentar: Det är bra för oss att känna till att det är nu SMHI börjar med sina nya vädervarningar.

Omvärldsbevakning 15.40

Ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09.30

Ingenting nytt att notera.

Måndag 23 december


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Kokningsrekommendation upphör i Söderköping
Nu går det bra att dricka kranvattnet i Söderköping utan att koka det, meddelar kommunen rapporterar Sveriges Radio P4 Östergötland.
Kommentar: Vi slutar följa händelsen.

Omvärldsbevakning 09.45

Ingenting nytt att notera.

Tusentals människor söker skydd på stränder
Tusentals människor har tvingats söka skydd på stränder och i havet för att komma undan lågorna från de stora skogsbränderna i delstaten Victoria. Myndigheterna befarar att minst tre personer har omkommit i lågorna.
Skogsbränderna i området har under dagen tagit ny fart och sprider sig snabbt över stora områden. Staden Malacotta i östra Victoria är helt omringa av eld. Runt 4 000 personer har tvingats fly till stränderna eller flytt undan lågorna i båtar ut på havet för att komma undan den snabbt framrusande elden.
Bränderna sprider sig nu snabbt över ett område som är drygt 50 mil långt och sträcker sig över delstaterna New South Wales och Victoria. Vittnen berättar att det låter som att elden vrålar när den drar fram i de starka vindarna.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7376760