Vecka 11 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 21 mars


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.30

Ny rapport: svårt att uppnå flockimmunitet mot covid-19

Flockimmunitet mot covid-19 kommer inte att nås på global nivå, uppger SR och citerar en artikel från tidskriften Nature. Orsakerna uppges vara vaccinationsmotstånd, virusmutationer och att många länder inte får tillgång till vaccinerna. Matematikern Tom Britton tror ändå att Sverige kan nå en viss flockimmunitet till sommaren, om vaccinationerna kommer igång.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor eller om det blir diskussioner i sociala medier.

Omvärldsbevakning 15.00

Polisen kritisk till coronarekommendationer i remissvar

I sitt remissvar till regeringen om ändringar i begränsningsförordningen, skriver Polismyndigheten att regelverket blir allt mer snårigt, svårtillämpat och svårt för allmänheten att förstå. Enligt polisen är det risk att det skapar slitningar i samhället, uppger SVT. Exempel på svårförståeliga regler är att en religiös begravning kan bli hårdare reglerad än en motsvarande borgerlig ceremoni, och att djurparker måste ha fler kvadratmeter per person än köpcentrum.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor i sociala medier. De nya rekommendationerna är tänkta att träda i kraft den 25 mars.

Omvärldsbevakning 11.00

Stor gräsbrandsrisk i Götaland och Svealand

SMHI varnar för stor gräsbrandrisk i Götaland och snöfria delar av Svealand och Gävleborgs län. Klass 1-varning är också utfärdad för mycket hård vind i fjällen och för kuling på många farvatten.
Kommentar: För kännedom.

Ökning av desinformation mot vaccin

De senaste månaderna har falska nyheter, vilseledande information och konspirationsteorier om vaccinerna ökat. TT/Aftonbladet citerar experter som menar att desinformationen kommer från Ryssland med syfte att så tvivel kring Astra Zenecas och andra covid-vaccin utvecklade i väst. Desinformationen riktar in sig på oro över biverkningar och vaccinernas säkerhet och effektivitet, och sprids sedan vidare. EU:s utrikestjänst (EEAS), som övervakar och motbevisar rysk desinformation, har över tvåhundra exempel på vilseledande information och lögner om vaccin som spridits av Kreml-vänliga medier sedan pandemins start.
Kommentar: För kännedom, om det kommer kommentarer och diskussioner i sociala medier.

Ryssar skeptiska till eget vaccin

I Ryssland är misstänksamheten stor mot det egna vaccinet Sputnik V, uppger TT/SVT. En opinionsundersökning visar att endast 30 procent av befolkningen vill vaccinera sig. Men många ryssar i Europa reser också till Moskva för att få sin vaccination, skriver TT/Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom, om vi får kommentarer eller diskussioner i sociala medier.

Lördag 20 mars


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.35

Astra Zeneca planerar nytt vaccin till hösten

Astra Zeneca planerar att till senhösten lansera en uppdaterad version av sitt vaccin, som ska ge effektivt skydd mot nya virusvarianter. Enligt Astra Zeneca ger vaccinet redan i dag ett effektivt skydd mot den brittiska varianten. Den uppdaterade vaccin man planerar att lansera till senhösten ska enligt läkemedelsbolaget även ge ett effektivt skydd mot de sydafrikanska och brasilianska varianterna, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Kan leda till fler vaccinfrågor i sociala medier.

Svenska bolag vill producera ryskt vaccin

Flera svenska läkemedelsbolag är intresserade av att börja producera det ryska vaccinet Sputnik V i fabriker i Europa. Enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström kan det ryska vaccinet godkännas i EU tidigast i maj. Det rapporterar Ekot.
Kommentar: För kännedom. Kan möjligen bidra till att snabba på vaccinationsprocessen.

Omvärldsbevakning 14.05

Protester mot coronarestriktioner på flera håll i landet

Under dagen har det arrangerats flera icke-tillståndsgivna demonstrationer mot coronarestriktioner i Sverige. I Malmö har Polisen omhändertagit ett flertal personer som vägrat lämna Gustav Adolfs torg, rapporterar SVT Nyheter. Även i Stockholm skingrade Polisen en mindre demonstration på Sergels torg tidigare under dagen. Samtidigt rapporterar SVT att en annan demonstration i Stockholm med ett hundratal personer har rört sig från Norrmalmstorg till Kungsträdgården. Polisen har just börjat upplösa även denna demonstration.
Även i övriga länder har det arrangerats liknande demonstrationer under dagen. I Tyskland uppges demonstranter ha drabbat samman med poliser i staden Kassel.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 11.05

Vulkanutbrott på Island

Vulkanområdet vid Fagradalsfjall i närheten av Reykjavik fick under fredagskvällen ett utbrott. Boende i närområdet uppmanas att hålla sig borta från platsen och vägar i området har spärrats av, uppger SVT Nyheter. All flygtrafik till och från den internationella flygplatsen Keflavik har också tillfälligt stoppats, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Kan påverka svenskar på väg till eller från Island.

Covid-19 inte farligare än vanlig influensa för barn

Barn drabbas inte hårdare av covid-19 än av en vanlig influensa, åtminstone inte sett till dödsfall. Det visar Socialstyrelsens dödsorsaksregister. Under 2019 dog sju barn av influensa, medan antalet barn som dog av covid-19 under 2020 var fyra, skriver Svenska Dagbladet.
– Det visar att det som Folkhälsomyndigheten och andra har sagt stämmer, att barn som grupp betraktad inte är så hårt drabbad av covid-19. Åtminstone vad vi hittills kan se i dödsorsaksstatistiken, säger David Pettersson, statistiker på Socialstyrelsen.
Kommentar: Kan verka lugnande för såväl föräldrar som för barnen själva. Kan också leda till diskussioner på sociala medier.

Smittspridningen av den brittiska virusvarianten ökar

Trots hårdare restriktioner ökar smittspridningen av de nya mer aggressiva virusvarianterna i många europeiska länder, däribland Sverige, skriver Dagens Nyheter. Det är den brittiska virusvarianten som sprider sig mest och enligt två nya studier ska denna dessutom vara mer dödlig än ursprungsvarianten. Det har också kommit uppgifter på att vaccinet inte skulle vara lika effektivt mot den sydafrikanska och brasilianska virusvarianten.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Fredag 19 mars


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Skärpt prioritering av äldre vid vaccination

För att vaccinet som finns ska göra mest nytte har Folkhälsomyndigheten belsutat att vaccinationerna tydligare bör prioriteras till äldre framför yngre. Dessutom rekommenderas en senareläggning av dos två. I beslutet finns också en förlängning av tidsintervallet till max sex veckor mellan dos ett och två för att ge fler ett första skydd. 
Kommentar: Att tiden mellan första och andra dosen förlängs innebär att fler personer kan få första dosen. 

Regeringen stärker skyddet för Sveriges säkerhet

Regeringen har beslutat en lagrådsremiss med förslag på ändringar i säkerhetsskyddslagen. Förslagen innebär bland annat att de som bedriver säkerhetskänslig verksamhet kan förhindras att ingå avtal och andra sam­arbeten som kan skada Sveriges säkerhet. 
Kommentar: För kännedom.

Förstärkningsläge i Region Stockholm

Region Stockholm har gått upp i så kallat förstärkningsläge på grund av den kraftigt ökade smittspridningen, rapporterar Sydsvenskan. Förstärkningsläget infördes klockan 15 på fredagen med anledning av ett ”allt tuffare läge” där regionen går in i en tredje våg.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 12.30

Nya demonstrationer mot coronarestriktioner planeras

På lördag planeras det för omfattande protester mot coronarestriktioner världen över. I Sverige finns planer på att genomföra olagliga manifestationer i Malmö, Göteborg och Stockholm, skriver DN.  Det är i meddelandetjänsten Telegram som manifestationerna organsieras. Den största svenska gruppen har drygt 900 medlemmar där inläggen präglas av konspirationsteorier och vaccinmotstånd.
Polisen förbereder sig för att demonstrationerna kan bli stökiga. 
– Vi väntar oss att det kommer att bli rätt likt det som skedde den 6 mars. Vi räknar med mycket folk, det finns risk för trängsel och vi kommer säkerligen att behöva avlägsna folk från platsen, säger Peter Ågren, biträdande kommenderingschef för polisens insats i Stockholm till TT/SVD.
Kommentar: Vi följer detta. 

Stort utsläpp av miljöfarligt ämne utanför Öland 

Ett stort utsläpp av ett miljöfarligt ämne har upptäckts i havet sydost om Öland, skriver DN. Enligt en första analys ska det inte vara farligt för männsikor men kan däremot påverka havsmiljön och det marina djurlivet negativt. En förundersökning om brott har inletts. 
Kommentar: Kan leda till oro och frågor. 

Omvärldsbevakning kl 09.00

Ny social medieplattform sprider konspirationsteaorier

I förra helgen spreds en ny svensk plattform i sociala medier där det sprids flera konspirationsteorier. Enligt skaparen ska plattformen vara fri från censur, rapporterar Sveriges radio. 
Kommentar: Av inslaget framgår inte vad plattformen heter eller vad det är för typ av plattform. 

Torsdag 18 mars


Omvärldsbevakning 20.30

EMA: Astra Zenecas vaccin är säkert och effektivt

EU:s läkemedelsmyndighet EMA slår fast att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är säkert och effektivt, skriver bland andra DN. Det går inte att utesluta att vaccinet orsakat det allvarliga tillstånd som rapporterats i ett 20-tal fall inom EU, men EMA menar att nyttan överstiger riskerna.
Kommentar: Osäkerheten kring biverkningarna väcker många frågor.

Folkhälsomyndigheten fortsätter pausa Astra Zeneca

Folkhälsomyndigheten kommer att gå igenom och analysera EMA:s beslut om att godkänna fortsatt användning av Astra Zenecas vaccin, skriver AB och SR. Myndigheten lämnar besked i nästa vecka.
Kommentar: För kännedom.

Skånes universitetssjukhus anmäler dödsfall efter vaccination

Lasarettet i Lund har anmält ett dödsfall till Läkemedelsverket efter att  en patient fått Astra Zenecas vaccin, skriver AB och SR. Läkemedelsverket ska nu utreda om det finns ett samband.
Kommentar: Kan väcka frågor hos allmänheten.

Flera EU-länder återupptar Astravaccinering

Italien, Lettland, Litauen, Frankrike, Italien, Spanien och Portugal. Det är några av de EU-länder som nu åter, efter EMA:s besked, börjar använda Astra Zenecas vaccin, skriver DN.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.30

Covid-19 tredje vanligaste dödsorsaken

Drygt 3 500 personer dog med covid-19 i Sverige under andra halvåret 2020. Det gör det till den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärt-och kärlsjukdomar och cancer, enligt preliminär statistik från Socialstyrelsen, meddelar SR.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.15

Antikroppar orsaken till immunreaktion enligt norsk utredning

Utredningen är klar av händelsen då tre norska sjukvårdsanställda lades in på sjukhus efter att ha vaccinerats med Astra Zenecas vaccin, skriver Aftonbladet. Enligt experterna utlöste vaccinen en kraftig immunreaktion som ledde till en kombination av blodpropp och låga blodplättar. Överläkaren och professorn Pål Andre Holme säger att reaktionen berodde på de antikroppar vaccinet utlöste eftersom patienterna inte har någon historik som kan ge ett så kraftigt immunsvar. Astra Zeneca uppger att de avvaktar den europeiska läkemedelsmyndighetens beslut i eftermiddag.
Kommentar: Vi följer de besked som myndigheterna ger om vaccinet.

T-cellsimmunitet kan testas bredare

På måndag inleds tester för att kunna testa allmänheten för så kallad t-cellsimunitet mot covid-19. Ett privat laboratorium vid Karolinska institutet i Solna drar igång projektet tillsammans med ett antal regioner och Folkhälsomyndigheten. Till en början med i blygsam skala, rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: Kan vara intressant att följa om detta framöver kan ge andra siffror över immuniteten än hur många som bildat antikroppar.

Pandemin förstärker landets sårbarheter

Säkerhetspolisen har släppt sin årsbok över 2020. I den framgår att hoten från främmande makt och våldsbejakande extremism ökar. Angriparna utnyttjar bland annat digitaliseringen och polariseringen i samhället.
– Främmande makt utnyttjar situationen för att inte minst framhäva sina egna förträffligheter kring hur de hanterar pandemin. Ett annat är att den ökar polariseringen och tillväxten till extremistmiljön, säger Säkerhetspolisens chef Klas Friberg till SVT.
Kommentar: Här finns rapporten.  

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Onsdag 17 mars


Omvärldsbevakning 20.10

Ökad risk att opereras efter covidinfektion

Att opereras kort efter att ha drabbats av covid-19 innebär en ökad risk för patientens liv, konstaterar en internationell studie som ser en högre dödlighet bland coviddrabbade. Detta rapporterar Göteborgs-Posten. Bland dem som opererades inom två veckor efter att ha fått en coviddiagnos var dödligheten 4,1 procent – vilket kan jämföras med 1,5 procent bland de patienter som inte hade haft covid. Ju längre tid från insjuknandet, desto mer sjönk dödligheten efter ingreppet.
Kommentar: Kan väcka oro och ge upphov till frågor från allmänheten. 

Sydafrikanska varianten ökar snabbt i Sverige

Enligt Folkhälsomyndighetens sammanställning har den sydafrikanska virusvarianten blivit allt vanligare i flera regioner, rapporterar Svenska Dagbladet. Utvecklingen är oroväckande eftersom det finns tecken på att covid-19-vaccinen inte ger ett lika bra skydd mot varianten.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 15.35

WHO rekommenderar fortsatt Astra-vaccinering

WHO gjorde idag ett uttalande om Astra Zenecas covid-vaccin som misstänks ha orsakat ovanliga blödningsrubbningar, rapporterar Svenska Dagbladet. De konstaterar att ”vissa länder i EU” tillfälligt pausat Astra Zeneca-vaccinet som en försiktighetsåtgärd. Men WHO betonade att ”trombotiska händelser inträffar ofta" och föredelarna med vaccinet överstiger riskerna.
Kommentar: Frågan om vaccinpausen är aktuell och diskuteras av våra följare i sociala medier. 

EU-kommissionen lanserar gemensamt vaccinpass

EU-kommissionen presenterade idag sitt förslag till hur resandet ska komma igång igen efter coronapandemin, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Tanken är att resesugna EU-medborgare på ett enkelt sätt ska kunna visa upp sina uppgifter om eventuell vaccinering, nytagna tester och sjukdomshistoria. EU-kommissionen har länge betonat att vaccinpasset inte ska vara det enda som avgör om om någon ska släppas in eller inte i ett annat EU-land.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 13.00

Yngre med övervikt allvarligt sjuka i covid-19

Många av de som just nu blir allvarligt sjuka i Jönköping är yngre och överviktiga, rapporterar Sveriges Radio. Av de som var inlagda på sjukhus under söndagen var 40 procent mellan 30 och 50 år och av dem hade 80 procent ett BMI över 30. 

Omvärldsbevakning 09.00

Astra Zenecas vaccin fungerar inte mot Sydafrikanska varianten

Astra Zenecas vaccin skyddar inte mot den sydafrikanska varianten av covid-19, visar en studie från Sydafrika. Vaccinerade personer smittades i lika hög grad som de som fått placebo, skriver DN. Däremot drabbades ingen av deltagarna i studien av allvarlig sjukdom utan fick endast milda symtom.
Enligt Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet, kan detta innebära att vi inte får stopp på pandemin lika snabbt. Men samtidigt tyder studien på att vaccinet ändå skyddar mot allvarlig sjukdom.
– Det är lättare för ett vaccin att skydda mot allvarlig sjukdom än mot smitta. Exempel på det är de engelska och skotska studierna av Astra Zenecas och Pfizers vaccin som visar ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och död redan efter en dos. Man ska därför inte övertolka konsekvenserna av den här nyheten, säger han.

Misstänkt blodpåverkan även med Janssens vaccin

I den studie som låg till grund för godkännandet av Janssens vaccin i EU fanns en liten obalans i antal trombotiska händelser, det vill säga blodproppar av olika slag. Det säger Ulla Wändel Liminga, ansvarig för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket till TT.
– Det var inte en tillräckligt stark signal för att man skulle konkludera att det är ett sannolikt samband med vaccinet. Men det här är en fråga som har extra övervakning satt runt sig, så det kommer att följas mycket noga, säger hon, skriver TT/GP.

Falubor uppmanas demonstrera mot coronarestriktioner

På sociala medier uppmanas Falubort att demonstrera mot coronarestriktioner i helgen. Ännu har inget demonstrationstillstånd lämnats in enligt polisen, rapporterar Sveriges Radio.

Tisdag 16 mars


Omvärldsbevakning 20.15

En dos till fler kan ge bredare skydd

Dagens Nyheter skriver att flera regioner vill att fler ska få en första vaccindos i stället för att alla som vaccineras ska få en andra dos snabbt. Med en dos till fler skulle fler kunna skyddas, menar Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen. Jonas Ekström, överläkare och vaccinationsansvarig i Region Västmanland, håller med. En dos till fler kan sannolikt leda till färre svåra sjukdomsfall och dödsfall i covid-19, skriver Jonas Ekström.
Kommentar: Får se om strategin skulle ändras.

Låg risk för hälsoeffekter efter sopbranden

I två månader brann ett sopberg i Botkyrka. Analyser av röken visar att de boende inte kommer att få långsiktiga skador på hälsan. Nivåerna av tungmetaller och polycykliska aromatiska kolväten ligger långt under gränsvärdena för vad som är skadligt, rapporterar Dagens Nyheter. Kommentar: Intressant uppföljning av den svårsläckta branden. 

Omvärldsbevakning 15.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13:30

Astra Zenecas vaccin pausas

Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett uppehåll i användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 tills den Europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och synpunkter.

Omvärldsbevakning 8:30

Inget att notera.

Måndag 15 mars


Omvärldsbevakning 20.30

Ännu fler länder pausar Astra Zenecas vaccin

Under måndagen meddelade Tyskland, Frankrike och Italien oberoende av varandra att de stoppar vaccinering med Astra Zenecas vaccin i väntan på den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerehtskommites utlåtande som ska komma på torsdag, skriver DN och SVT. Tidigare har Danmark, Norge, Irland, Nederländerna med flera länder pausat vaccinet. Svenska Läkemedelsverket har ännu inte tagit något beslut att stoppa användningen av Astra Zenecas vaccin, meddelar myndigheten för TT på måndagskvällen.WHO rekommenderar fortsatta vaccinationer med vaccinet, men ska diskutera dess säkerhet på tisdagen, också det enligtenligt TT.
Kommentar: Frågor kan komma varför inte också Sverige pausar Astra Zenecas vaccin.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.15

Sjätte nationella undersökningen för att mäta förekomst av covid-19

Folkhälsomyndigheten genomför nu en sjätte nationell undersökning för att mäta förekomsten av covid-19 i Sverige. Erbjudandet om att delta skickas idag ut till slumpvis utvalda personer i befolkningen.
Kommentar: för kännedom. 

Kraftig ökning av anmälda arbetssjukdomar

De anmälda arbetssjukdomarna ökade dramatiskt, med 86 procent, under pandemiåret 2020 jämfört med 2019. Det är framför allt kvinnor inom vård och omsorg som har anmält att de blivit smittade och sjuka i covid-19. Det visar preliminär statistik från Arbetsmiljöverket.
Kommentar: Enligt källan en effekt av pandemin.

Muterat virus sprids på korridorsfester i Uppsala

Ett 20-tal studenter i Uppsala har troligen smittats av den brasilianska eller den sydafrikanska varianten av covid-19, rapporterar SVTRegion Uppsala vill få stopp på smittspridningen och uppmanar nu alla studenter i Uppsala att hålla sig hemma så mycket som möjligt, och inte resa, hälsa på sin familj eller liknande. Man samarbetar med Uppsala universitet i att nå ut med budskapet att plugga hemma, och att genomföra sina grupparbeten online.
Kommentar: Studentutbrottet i Uppsala fortsätter att växa.

Region öppnar teststation för covid-19 på Landvetter

Från och med i dag, den 15 mars, erbjuder Västra Götalandsregionen dropin-testning på Landvetter flygplats för ankommande resenärer bosatta i Västra Götaland, rapporterar AftonbladetProvtagningen är kostnadsfri och till för folkbokförda i Västra Götaland som anländer från en utrikesresa.
Kommentar: Underlättar för resenärer att följa rekommendationen att testa sig efter resor. 

Omvärldsbevakning 07.40

Bris öppet dygnet runt på barns begäran

Bris slog nyligen larm om att samtalen från unga som mår dåligt har ökat kraftigt under pandemin. Enligt  Göteborgs-Posten/TT öppnar Bris sin telefonlinje för barn och unga via numret 116 111 dygnet runt från den 15 mars. Det kommer även att finnas en dygnet runt-öppen chatt att vända sig till.
Kommentar: Åtgärden kan minska oron hos barn och unga. 

Corona-sms skickas ut till invånarna i Oxelösund

Under måndagen kommer Oxelösunds kommun skicka ut sms till alla invånare för att påminna om hur viktigt det är att alla tar ansvar för att följa coronarestriktionerna, rapporterar Sveriges Radio P4 Sörmland. Spridningen av coronaviruset ökar kraftigt i Oxelösund, och sms:set är en påminnelse om att läget är allvarligt, skriver kommunen på sin hemsida. I sms:et kommer det bland annat stå att "Oxelösund behöver din hjälp - håll två meters avstånd och stanna hemma om du är sjuk".
Kommentar: För kännedom. Frågor kring varför inte fler kommuner gör detta kan uppstå.