Vecka 12 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 28 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.30

Långa köer för att få coronavaccin vid Sabbatsbergs sjukhus

Köer uppstod vid Sabbatsbergs sjukhus på söndagseftermiddagen efter att Region Stockholm lagt ut erbjudande om drop in-vaccinering för personer över 74 år i appen Alltid öppet, skriver SvT Nyheter. På Region Stockholms hemsida framgår att erbjudandet ingår i en satsning att snabba på vaccinering med de Astra Zeneca-doser som stått på vänt. 
Kommentar: Frågor kan uppstå om hur turordningen följs.

Omvärldsbevakning 14.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Lördag 27 mars


Omvärldsbevakning 21.30

VMA i Göteborg gäller inte längre

VMA:t för storbranden i Ringöns industriområde på Hisingen drogs tillbaka under lördag kväll. 
Kommentar: Uppdaterade nyhet och Facebookinlägg om att faran var över. 

Omvärldsbevakning 17.30

Brasilianare tvingas fly den smittsamma varianten

De två främsta delstaterna Sao Paolo och Rio de Janeiro tvingar invånarna att ta ut semester för att fly från tätorterna ut till badorterna, skriver DN. Detta sedan den mer smittsamma varianten spridits från Manaus i Amazonas till de mer tättbefolkade södra delstaterna. En studie visar att den brasilianska P1-varianten är 2,2 gånger mer smittsam än det första coronaviruset och kan smitta den som redan haft covid-19. 
Kommentar: Brasilien är det land som har flest dödsfall i covid-19 i världen efter USA.

Omvärldsbevakning 14.30

Nattens VMA ännu inte avblåst

VMA:t för storbranden i Ringöns industriområde på Hisingen kommer att ligga kvar på grund av fortsatt rökutveckling och växlande vindriktning, meddelar Räddningstjänsten Storgöteborg. Stora delar av byggnaden är inrasad men fortfarande blossar bränder upp från kvarvarande brännbara vätskor. Räddningstjänstens prognos är att vara kvar på platsen tills imorgon.
Kommentar: Publicerade nyhet i natt och följer nu brandutvecklingen.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Fredag 26 mars


Omvärldsbevakning 20.15

Vaccinationsteknik undersöks som orsak till biverkningar

EMA undersöker om felaktig vaccinationsteknik kan ha orsakat blodproppar och blödningar som drabbat ett fåtal personer som fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19, rapporterar Dagens NyheterNär vaccin mot exempelvis covid-19 ska ges är det viktigt att läkemedlet kommer in i muskeln så att det genom en långsam upptagning kan portioneras ut i de närliggande cellerna och sedan spridas vidare ut i kroppen. Läkemedlet kan verka annorlunda om det istället hamnar i ett blodkärl, enligt Karl-Mikael Kälkner, ämnesområdesutvecklare på Läkemedelsverket.
Kommentar: Att biverkningar eventuellt kan orsakas av hur vaccinet ges kan väcka oro hos de som vill vaccinera sig. 

Människor följer inte uppmaningen om att handla ensamma

Sveriges länsstyrelsers senaste rapport om läget i landet visar att allmänheten är dålig på att följa uppmaningen om att handla ensamma, rapporterar SVT. I rapporten framgår att svenskar generellt följer riktlinjer och lagar, hela 17 av 21 länsstyrelser rapporterar om hög efterlevnad. 12 län rapporterar att allmänheten inte följer uppmaningen om att handla ensamma, och två län understryker behovet av nationella informationsinsatser på området.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.45

Vaccinleveranserna till Sverige skrivs ned med ytterligare omkring 1 miljon doser

Dagens Nyheter rapporterar att vaccinleveranserna skrivs ned på nytt och att Sverige förväntas få 10,9 miljoner vaccindoser under första halvåret 2021, vilket inte är tillräckligt för att vaccinera alla vuxna i Sverige. Regionerna förbereder för att vaccineringen kommer behöva fortsätta även under sommaren, enligt SKR.
Kommentar: Kan väcka reaktioner hos allmänheten. 

Starkt immunsvar redan efter en Pfizerdos

Forskare vid universiteten Sheffield och Oxford presenterar resultat för en studie av Pfizer-Biontechs coronavaccin, som visar att redan efter en dos blir immunsvaret så pass bra att det kan liknas vid det man får efter en naturlig infektion. I studien, som ännu är opublicerad, analyserades antikroppar och T-celler i blodprover från 237 deltagare. Bland dem som inte hade haft infektionen tidigare var immunsvaret i nivå med en genomgången naturlig infektion, medan immunsvaret bland dem som hade haft sjukdomen var runt sex gånger starkare. Detta rapporterar Göteborgs-Posten/TT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.00

Allvarlig i tågkrock i Egypten

Minst 32 personer har omkommit i en tågkollision norr om den egyptiska staden Sohag. Över 60 personer uppges vara skadade.  -Tågen kolliderade när de körde i en inte så hög fart, vilket ledde till att två vagnar förstördes, säger en myndighetskälla till nyhetsbyrån Reuters, uppger SVT nyheter.
Kommentar: Följer med tanke på eventuellt drabbade svenskar.

Omvärldsbevakning 08.45

Räddningstjänsten lämnar Kagghamrabranden

Nu avslutar Räddningstjänsten insatsen vid sopberget i Kagghamra i Botkyrka söder om Stockholm, efter att ha varit på plats i tre månader. Anledningen är att sophögen sedan mitten av februari är täkt av sand, vilket gör att räddningstjänsten bedömer att det inte finns någon akut risk för skred, skriver Mitti. Räddningstjänsten säger att röken är tyglad och att det inte finns någon risk för "plötsligt accelererande brandutveckling".
Kommentar: Branden har väckt stort intresse i medierna och hos allmänheten. 

Torsdag 25 mars


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.45

De som är 65 år och äldre kan få Astra Zenecas vaccin

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 åter börjar användas för att skydda personer som är 65 år och äldre. Nyttan med vaccinet är större än riskerna, enligt den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet.

Omvärldsbevakning 12.35

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Besked om distansundervisning på gymnasieskolan

Regeringen håller en pressträff under förmiddagen om distansundervisning på gymnasieskolan efter 1 april.
Kommentar: Följer detta för att ha koll på vad som gäller för skolorna.

Om Astra Zenecas vaccin

SVT rapporterar att skyddseffekten för Astra Zenecas vaccin justeras ned med tre procentenheter till 76 procent. Idag klockan 14.00 väntas Folkhälsomyndigheten ge besked om vaccinet kommer att användas i Sverige. 
Kommentar: Vi följer presskonferensen.

Onsdag 24 mars


Omvärldsbevakning 21:00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15:00

Vädervarning från SMHI

Klass 2-varning för stormbyar i Norbottens inland.
SMHI 
Kommentar: För kännedom

Fartyg blockerar Suez-kanalen

Ett stort container fartyg har gått på grund och blockerar all trafik. Cirka 12 procent av den globala handeln passerar Suez kanalen. Händelsen kan påverka varuflöden.
BBC News 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera. 

Tisdag 23 mars


Omvärldsbevakning 20.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.20

Ökad smittspridning i landet

SVT:s nyheter rapporterar att antalet nya fall av covid-19 har ökat kraftigt under de senaste två veckorna. Ökningen är omkring 18 procent, enligt Folkhälsomyndigheten. Statsepidemiolog Anders Tegnell sa under torsdagens presskonferens att takten i smittspridningen accelererat, och att det inte är hållbart. Några nya restriktioner är dock inte att vänta inför påsk.
Kommentar: För kännedom. Att smittan inte går ner kan påverka människors uthållighet och följsamhet till råd och rekommendationer och leda till diskussioner i sociala medier.

Omvärldsbevakning 13.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Explosion i flerfamiljshus i Höganäs

Under natten har en kraftig explosion inträffat i ett bostadshus i Höganäs i Skåne län. Delar av entrén till huset har förstörts och ett 60-tal fönster har krossats, rapporterar SvD/TT. Ett 40-tal lägenheter har evakuerats och det är oklart när de boende kan återvända. Höganäs kommun har öppnat upp Kullagymnasiets matsal för de som behöver en plats att vara på. Enligt polisen finns det inga uppgifter om att någon skulle kommit till skada i samband med explosionen.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 22 mars


Omvärldsbevakning 21.05

Samhällsspridning av ny virusvariant i Uppsala

I Uppsala sprids nu den sydafrikanska varianten av covid-19 i samhället, rapporterar Dagens Nyheter. Utbrottet spåras tillbaka till studenter på Uppsala universitet men sprids nu även i andra miljöer i staden samtidigt som smittspridningen ökar överlag i Uppsala län.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Omvärldsbevakning 17.05

Flera regioner har ökat antal smittade i covid-19

I Region Jönköping rapporteras det högsta antalet nya fall hittills under pandemin under förra veckan, skriver TT/Göteborgs-Posten84 procent av de nya fallen under vecka 10 utgjordes av den brittiska varianten av covid-19. I Region Värmland konstaterades 758 fall under förra veckan, även det den högsta siffran för antal nya smittade en enskild vecka under pandemin, rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland. På Gotland har sjukvården gått upp i stabsläge till följd av ökat antal smittade i covid-19, 29 nya fall har konstaterats sedan i fredags och läget på framför allt intensivvårdsavdelningen är ansträngt rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland.
Kommentar: Flera indikationer på att smittan ökar i flera regioner. 

Falska vattenprovtagare i Björklinge i Uppsala

Det finns flera rapporter om att personer ger sig ut för att företräda Uppsala Vatten i Björklinge, Uppsala, där kokningsrekommendation är utfärdad. Uppsala Vatten skriver på sin webbplats att man kontakta dem om någon utger sig för att vilja ta prover på vattnet och att man kan be personen att legitimera sig.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Omvärldsbevakning 13.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Högre coronadödlighet bland utrikesfödda

Låginkomsttagare, lågutbildade och utrikesfödda från vissa länder är överrepresenterade bland de som dött av covid-19, visar en genomgång som Dagens Nyheter gjort. Bland de mellan 60 och 79 år som avlidit har utrikesfödda en dödlighet som är 253 döda per 100 000 invånare. Det kan jämföras med 143 döda per 100 000 invånare bland inrikesfödda.  
Kommentar: Kan leda till frågor.

Flera regioner har ökat antal smittade i covid-19