Vecka 13 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 4 april


Omvärldsbevakning 21.05

Risk för gräsbränder i södra Sverige

SMHI varnar för hög gräsbrandsrisk i stora delar av södra Sverige. Räddningstjänsten har fått in ett tiotal larm om gräsbränder på västkusten under påskhelgen, rapporterar Dagens Nyheter. Även på andra håll i landet, som i Dalarnas och Jönköpings län, har det brunnit.

Omvärldsbevakning 16.30

En miljon svenskar drabbade av Facebook-läcka

Över en miljon svenskar har drabbats i en stor Facebookläcka, rapporterar Göteborgs-Posten/TT. Det rör sig om uppgifter som användare själva har fyllt i, som mobilnummer och var man jobbar. I många fall är uppgifterna i sig inte hemligare än att vem som helst kan slå upp det på söktjänster som Eniro eller Hitta, men det är alltjämt flera uppgifter som inte är tänkta att vara offentliga på Facebook – och därmed en möjlig säkerhetsrisk. Ett annat problem är att uppgifterna nu har sammanställts i listor. Nu går det att ladda ner informationen land för land. Sedan går det att söka på exempelvis arbetsplats, vilket innebär att det till exempel går att hitta personer som arbetar på olika myndigheter.
Kommentar: En grundregel är att inte skriva ut information som man inte vill att andra ska känna till. 

Polisinsats i Värmdö kommun 

Polisen meddelar att anledningen till den stora polisinsatsen i Värmdö kommun, som noterades i dagens tidigare omvärldsbevakning, är mord. De tidigare meddelade restriktionerna mot att flyga över det avspärrade området är hävda vilket även avspärrningen är.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.00

Vaccinfabrik i USA slutar tillverka Astra Zenecas coronavaccin

Tillverkningen av Astra Zenecas covid-19-vaccin har stoppats på en fabrik i USA, rapporterar Göteborgs-PostenDen berörda anläggningen är den där 15 miljoner vaccindoser nyligen fick kasseras efter en sammanblandning av komponenter. Astra Zeneca, som i EU fått hård kritik för produktions- och leveransproblem av sitt covidvaccin, uppger att man i samarbete med Bidenregeringen letar efter nya potentiella anläggningar för vaccintillverkning i USA.
Kommentar: För kännedom. 

Stor polisinsats i Värmdö kommun

Polisen genomför en utredningsinsats i Gustavsberg i Värmdö kommun, öster om Stockholm, med anledning av en brottsutredning som inletts, rapporterar TT. Vad som har hänt är oklart. Polisens presstalesperson Ola Österling är förtegen om detaljer. Ett flertal polispatruller är på plats och ett terrängavsnitt har spärrats av. Polismyndigheten har fattat beslut om att området som omfattar centrum av avspärrningen och en kilometer ut från denna punkt är belagt med flygrestriktioner. Myndighetsbeslutet har dokumenterats, skriver Polisen.
Kommentar: Vi följer, oklart vad det handlar om. 

Omvärldsbevakning 10.10

Inget att notera.

Lördag 3 april


Omvärldsbevakning 20.30

Snabbtester för coronavirus gav falskt positiva svar i dansk undersökning

I en undersökning gjord av Danska Statens serum institut gav nära hälften av snabbtesterna för coronaviruset ett falskt negativt svar jämfört med pcr-tester, skriver DN. Över hundratusen danskar testades med både pcr- och antigentester. Cirka 4 000 pcr-tester visade på smitta av coronaviruset, jämfört med strax över 2 000 av antigentesterna. Därmed fick nästan 2 000 personer (47 procent) ett falskt negativt svar av antigentesterna. En del svar på snabbtesterna visade också sig vara falskt positiva, trots att personen inte var smittad enligt pcr-testet.
Enligt en talesperson för Statens serum institut ses antigentestet som ett screeningsverktyg som fångar upp de mest smittsamma, men inte alla som potentiellt kan smitta. Det är därför mycket viktigt att alla som får ett positivt resultat av ett antigentest låter pcr-testa sig så snabbt som möjligt.
Kommentar: För kännedom, kan leda till diskussioner i sociala medier.

Omvärldsbevakning 16.30

Skarpt föremål i Helsingborg oskadliggjort

Det föremål som tidigare under dagen hittades i ett grönområde i Helsingborg har nu oskadliggjorts, rapporterar Dagens NyheterStrax efter klockan 15 meddelade polisen att de tidigare avspärrningarna hävts. Bombtekniker hade då varit vid föremålet och bedömt det som skarpt – vilket innebär att det finns explosionsrisk om det hanteras felaktigt, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen Region Syd. Föremålet – en modifierad fyrverkeripjäs – röntgades på platsen och har nu oskadliggjorts, meddelar polisen.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 13.30

Misstänkt farligt föremål hittat i Helsingborg

Ett misstänkt farligt föremål har hittats i ett grönområde i anslutning till en gata i Helsingborg, rapporterar Dagens NyheterPolisen har spärrat av ett område och flera patruller är på plats. Nationella bombskyddet är på väg till platsen för att undersöka föremålet. Polisen har knackat på hus och fastigheter i närheten av området för att be boende att stanna inomhus och hålla sig borta från fönster.
Kommentar: Vi följer. 

Omvärldsbevakning 10.15

Vaccinerade äldre nonchalerar restriktioner

Äldre som vaccinerats mot covid-19 vågar sig ut i samhället igen, rör sig i grupper och nonchalerar i högre utsträckning rekommendationer, rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg och hänvisar till Sveriges länsstyrelser. "Vi är i ett tufft läge och behöver verkligen tänka oss för, även under påsken", säger Jesper Folkesson på Länsstyrelsen Dalarna som samordnar Länsstyrelsernas tillsyn av covid-19-lagen.
Kommentar: Frågor om hur man ska förhålla sig till restriktioner/rekommendationer/råd efter vaccinering förekommer i våra sociala medier. 

Länsstyrelsen i Västra Götaland: Anordna inga påskbrasor

Länsstyrelsen i Västra Götaland uppmanar nu alla att inte tända påskbrasor, rapporterar Sveriges Radio P4 Skaraborg. Oron finns att även mindre privata eldar kan locka till sig åskådare vilket kan innebära brott mot pandemilagen. "Säkrast att inte ordna de här engagemangen", säger Maria Andersson, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Kommentar: Dessutom är risken för gräsbränder stor i Västa Götaland. 

Fredag 2 april


Omvärldsbevakning 20.20

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.25

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.20

Kraftig smäll i södra Stockholm

En kraftig smäll hördes i Örbytrakten tidigt på fredagsmorgonen, rapporterar Dagens Nyheter. Vad som detonerat är oklart. Patruller på plats har konstaterat att någonting har smällt, varför man kallat in kriminal- och bombtekniker.
Kommentar: Vi följer. 

Regionerna får avgöra vilka åldrar som ska prioriteras i fas fyra

Det blir upp till regionerna själva att bestämma hur den största gruppen, över fyra miljoner människor i fas fyra, ska vaccineras mot covid 19, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det här innebär att vissar regioner kommer att vaccinera de som är i 20-årsåldern samtidigt med dom som närmar sig 60. Medan andra fortsätter att prioritera de äldsta först.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer från allmänheten. 

Torsdag 1 april


Omvärldsbevakning 20.30

Pfizers vaccin biter på sydafrikanska varianten

Pfizer/Biontechs vaccin är 91 procent effektivt mot den sydafrikanska varianten, uppger företaget enligt BBC. 
Kommentar: Första uppgifterna om effektivitet på den sydafrikanska varianten.

Sverige ska avstå 72 000 vaccindoser

19 länder i EU ska avstå vaccin till andra EU-länder som drabbats av de uteblivna leveranserna, skriver SR. De länder som får mer tilldelning är Bulgarien, Slovakien, Estland, Lettland och Kroatien. Senare kommer Sverige och övriga länder som nu avstått doser att få tillbaka dem.
Kommentar: Kan leda till frågor.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.15

Regeringen justerar vaccin-mål

Regeringens mål att alla över 18 år ska ha fått sin första dos vaccin under första halvåret 2021 justeras. Nu är målsättningen att alla ska ha fått en dos innan den 15 augusti, rapporterar Aftonbladet
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.00

Regeringen håller pressträff om vaccin

I dag klockan 11.00 har socialminister Lena Hallengren kallat in till pressträff om vaccin tillsammans med SKR och Folkhälsomyndigheten. 
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 31 mars


Omvärldsbevakning 20.00

UD förlänger avrådan för länder utanför EU/EES/Schengen/Storbritannien

Utrikesdepartementet har förlängt avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengen/Storbritannien. Reseavrådan gäller till och med den 31 maj 2021.
Kommentar: Publicerat nyhet och delat i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 17.00

Fohm föreslår fortsatta åtgärder mot trängsel i handeln och på serveringsställen

Med anledning av den ökande smittspridningen remitterade Folkhälsomyndigheten idag förslag om fortsatta åtgärder i handeln för att underlätta för enskilda att hålla avstånd. Bestämmelserna förslås träda ikraft den 12 april och gälla till och med den 3 maj.
Kommentar: Publicerat nyhet och delat i sociala medier. 

Kön eller ålder hänger inte samman med risken för blodpropp

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) har i sin utredning inte kunnat påvisa att faktorer som kön eller ålder hänger samman med risken för blodpropp, skriver Göteborgs-Posten och hänvisar till AFP.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.40

Larmet: Invånarna bryter mot restriktionerna

Länsstyrelserna slår larm om att många invånare inte längre följer coronarestriktionerna, enligt en rapport. Länsstyrelserna bedömer att det krävs fler och tydligare åtgärder mot trängsel, till exempel butiksvärdar i större livsmedelsbutiker uppger Sveriges Radio. Länsstyrelserna skriver också att de får många förslag från verksamhetsutövare som på olika sätt vill kringgå lagstiftningen och ordna publika evenemang.
Kommentar: Bra att känna till när vi planerar vår kommunikation.

Medellivslängden sjönk i Sverige för första gången sedan 1968

Medellivslängden för kvinnor och män sjönk under 2020, jämfört med föregående år, visar en ny rapport. Det är Institutet för framtidsstudier (IFFS) som på uppdrag av Folkhälsomyndigheten har kartlagt vilken påverkan coronapandemin har haft på medellivslängd och dödlighet i Sverige, rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.30

Storbrand i industri i Morjärv – VMA utfärdat

Strax efter klockan fem på onsdagmorgonen kom larm om brand vid en industri i Morjärv i Kalix kommun. Enligt räddningstjänsten är en byggnad helt övertänd och taket har rasat in på en lokal med cirka 200 fordon, rapporterar bland annat SVT nyheter. Räddningsledaren har gått ut med ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten där hen uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet i våra kanaler enligt rutin.

Tisdag 30 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.40

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.40

Folkhälsomyndigheten vill skjuta fram lättnader

Folkhälsomyndigheten begär att regeringen ska skjuta på lättnader i coronarestriktionerna till den 3 maj. Det gäller bland annat deltagarantal för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som fotbollsmatcher, teaterföreställningar och konserter. I februari föreslogs att förändringarna skulle träda i kraft den 11 april, men det nuvarande smittläget gör det olämpligt, bedömer Folkhälsomyndigheten, rapporterar SVT.
Kommentar: Följer om myndigheterna publicerar något om detta. 

Måndag 29 mars


Omvärldsbevakning 20.30

Nytt vaccin mot covid-19

Det amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson ska börja leverera vaccin till EU från den 19 april, det rapporterar DN med hänvisning till nyhetsbyrån AFP. Vaccinet godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA tidigare i mars.

Omvärldsbevakning 16.00

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 byter namn

Bolagets vaccin "Covid-19 Vaccine Astra Zeneca" byter namn till "Vaxzevria" enligt Läkemedelsverket. Namnbytet innebär inga förändringar i övrigt.
Kommentar: För kännedom.

Uppdatering: Fartyg blockerar Suez-kanalen

Lastfartyget Ever Given har dragits loss och Suezkanalen är åter öppen för trafik enligt SVT Nyheter

Högt antal covid-patienter på intensivvårdsavdelningen i Uppsala 

Antalet patienter med covid-19 på intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala är bland det högsta under hela pandemin rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland. På måndagen vårdades 23 personer vilket kan jämföras med 26 personer i april förra året.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.30

Misstänkta biverkningar av Astra Zenecas vaccin

Enligt ett inslag i SR Ekot så utreds ett trettiotal fall i Europa där vacciet misstänks ha lett till alvarliga biverkningar. I inslaget berättas om en 61-årig svensk kvinna som dog kort efter att ha vaccinerats. Dödsorsaken är inte klarlagd men det spekuleras i om Astra Zenecas vaccin kan ha något med dödsfallet att göra.
Kommentar: Vi får många frågor om biverkningar. Reportage som detta kan spä på oron.

Omvärldsbevakning 08.40

Plan för att trappa ner restriktionerna

DN har en artikel som handlar om Folkhälsomyndighetens förslag för hur restriktionerna kan trappas ner när smittspridningen minskar.
Kommentar: För kännedom. Kan vara skönt med några hoppingivande besked.