Vecka 6 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 14 februari


Omvärldsbevakning 21.30

Försäkringskassans webbplats var oåtkomlig

Aftonbladet rapporterar att Försäkringskassans webbplats är oåtkomlig vid 21-tiden på söndag kväll. Även under lördagen var det problem att nå myndighetens webbsida.
Kommentar: För kännedom.

Läkemedelsverket uppmanar till fortsatt vaccinering

SVT Nyheter rapporterar att Läkemedelsverket har skickat en skickat en skriftlig kommentar till samtliga regioner med budskapet att fortsätta vaccineringen av sjukvårdspersonal med Astra Zenecas vaccin även efter rapporter om biverkningar hos en stor andel av de vaccinerade. Biverkningarna har fått två regioner, Sörmland och Gävleborg att sluta vaccinera sjukvårdspersonal med AstraZenecas vaccin.
Kommentar: För kännedom.

Ebolautbrott i Västafrika

Flera fall av blödarfebern ebola har konstaterats i Guinea som nu meddelar att man har en epidemi i landet, den första sedan 2016, rapporterar BBC. Landet ska få hjälp med vaccin genom WHO. Även i Demokratiska republiken Kongo finns fall av ebola, rapporterar Dagens Nyheter
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.15

Lavin har gått i Vålådalen

En lavin ska ha gått i området vid Ottfjället i Vålådalen på söndagen, rapporterar SVT. Fjällräddare med lavinsökshund är kallad till området. I nuläget vet inte polisen hur stor lavinen är.
Kommentar: Det råder betydande lavinfara i stora delar av fjällen. 

Omvärldsbevakning 12.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Tegnell tror inte på lättnader före sommaren

Enligt Anders Tegnell ska vi inte räkna med några lättnader i restriktionerna under våren, rapporterar Sydsvenskan/TT
– Som det ser ut nu tror jag det är optimistiskt att tro att det kommer att vara så innan sommaren, utan det beror på hur pass bra vi lyckas få hit vaccin i så stor utsträckning att vi kan känna oss trygga med det. Jag har svårt att just nu se framför mig att man under våren kommer att kunna släppa på den typen av restriktioner för stora allmänna sammankomster, säger Anders Tegnell.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 13 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Lavin i Duved, Jämtland

En lavin avgick i Duved, väster om Åre under lördageftermiddagen. Dagens Nyheter rapporterar att lavinen gick i närheten av Skistars skidanläggning i Duved, men  utanför pisten. Ambulans, fjällräddare och poliser med lavinhundar skickades till platsen. SVT Jämtland rapporterar att sökinsatsen avslutades av polisen vid halv nio-tiden på kvällen och att man bedömer att ingen människa finns i lavinområdet.
Kommentar: Det är stor risk för laviner i flera delar av fjällvärlden, som tidigare noterat.

Varannan svensk spås få vaccin från Pfizer/Biontech

SVT rapporterar att Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström räknar med att ungefär hälften av alla som vaccineras i Sverige kommer att få vaccinet från Pfizer/Biontech. Han tror även att målet om att erbjuda alla vuxna svenskar vaccinering innan halvårsskiftet fortfarande är möjligt, rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.15

Coronavaccin ska testas på barn i ny studie

En första studie om coronavaccinets effekt på barn ska genomföras av Oxfords universitet i Storbritannien, rapporterar Göteborgs-Posten/TTStudien ska undersöka hur säkert och effektivt vaccinet som de utvecklat tillsammans med Astra Zeneca är för barn mellan 6 och 17 år. Omkring 300 frivilliga ska delta i studien som inleds nu under februari.
Kommentar: För kännedom.  

Omvärldsbevakning 10.10

Mindre virusmängd när vaccinerade smittas

En israelisk studie, som ännu inte granskats, visar att mängden virus är betydligt mindre än hos smittade som inte vaccinerats, rapporterar Göteborgs-Posten/TTMängden virus hos en smittad person är kopplat till hur smittsam den är och också till hur svårt sjuk personen blir. Forskarna skriver att "de minskade virusmängderna pekar mot en lägre smittsamhet som ytterligare visar på vaccinets effekt mot smittspridning".
Kommentar: För kännedom. Eftersom studier över en längre tid ännu inte har gjorts finns det oklarheter kring hur effektivt vaccin är mot smittspridningen av covid-19. 

Fredag 12 februari


Omvärldsbevakning 20.30

Virusoro på flera håll inför sportlovet

I Sälenområdet har det brittiska muterade viruset fått fäste, meddelar SVT nyheter. Samtidigt är kommunen den hårdast drabbade av covid-19 i Dalarna. Extra provtagningar inleds nästa vecka, inklusive ökande test av den brittiska varianten.
I Åre ökar covidsmittan också, enligt SVT Jämtland. Från att ha varit relativt låg under julen har nu smittspridningen ökat. –Har vi otur är det här ett trendbrott så det är självklart oroväckande, säger kommunchefen Kaj Söder till SVT Jämtland.
Kommentar: Varningar i medierna riktar sig helt klart till sportlovsresenärerna.

Astra-vaccinet stoppas tillfälligt i flera regioner

Flera regioner stoppar tillfälligt vaccineringen med Astra Zenecas vaccin av oro för att alltför många ska drabbas av biverkningar samtidigt så att det riskerar bemanningen. Region Gävleborg pausar till nästa vecka för att klara den här helgens bemanning, enligt P4 Gävleborg. Region Sörmland stoppar för att utreda men också för att inte få en för ansträngd personalsitiuation, enligt SVT Sörmland. I region Jönköping genomfördes vaccinering av 500 personer på torsdagen, vilket ledde till överraskande många sjukskrivningar under fredagen, meddelar P4 Jönköping. 
Kommentar: Det faktum att antalet som fick biverkningar överstiger det förväntade kan skapa oro. 

EMA påskyndar bedömning av vaccin som skyddar mot varianter

EMA säger i en intervju med Reuters att de nu arbetar med att uppdatera riktlinjerna för att kunna ersätta fas 3-studier med teststudier på några hundra deltagare i stället för 30 000–40 000 deltagare, för att skynda på processen.
Kommentar: Vaccinfrågan är en ständig grund till oro.

Stor lavinfara i svenska fjällen inför sportlovet

Naturvårdsverket varnar för betydande lavinfara det närmaste dygnet. Undvik brantåkning den här helgen, varnar lavinexperten Petter Palmgren till TT (DN live).
Varningar är utfärdade i Västra Härjedalsfjällen, södra Jämtlandsfjällen, södra Lapplandsfjällen, västra Vindelfjällen och i Riksgränsfjällen, enligt Naturvårdsverkets tjänst Lavinprognoser
Kommentar: Ytterligare en varning som riktar sig till sportlovsresenärer. 

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Flera personer gripna misstänkta för att ha planerat terrordåd i Danmark 

14 personer har gripits misstänkta för att ha förberett ett eller flera terrordåd i Danmark, rapporterar Kvällsposten. Enligt uppgifter till tidningen har svenska säkerhetspolisen SÄPO, gjort ett tillslag i Malmö som kopplas till gripandena i Danmark. I ett pressmeddelande skriver den danska underrättelsetjänsten, PET, att terrorplanerna ska ha ett "militant islamistiskt motiv" enligt tidningen.
Kommmentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget nytt att notera. 

Torsdag 11 februari


Omvärldsbevakning 20.30

Kritik mot regeringens trafikförslag

Regeringens förslag för att minska trängseln på tåg och långfärdsbussar inför sport- och påskloven är ute på remiss och stöter på kritik. SJ tycker att det är orimligt att de nya reglerna ska gälla obokade resor. Detta både av säkerhetsskäl, på grund av brist på personal. Risken att punktligheten utmanas nämns också. Liknande invändningar kommer från andra tåg- och bussbolag, skriver TT/Göteborgs-Posten
Kommentar: Svårt att bedöma vad det betyder men bra att följa diskussionen om förslaget.    

Många avstår munskydd

Enligt SVT saknar två av tre resenärer i kollektivtrafiken munskydd under rusningstid. Det bekräftas av flera länsstyrelser.
Kommentar: Det kan uppstå frågor om det skiljer sig mellan viljan att ha munskydd och efterlevnaden av andra rekommendationer.

Omvärldsbevakning 16.00

Northvolt minskar personal på plats i Skellefteå

Företaget Northvolt låter bara tre kategorier arbeta på arbetsplatsen i Skellefteå, där ett utbrott av coronaviruset pågår. Det är de som har haft en coronavirusinfektion bekräftat tidigare, nödvändig personal och temporärt boende. Åtgärderna är till för att bromsa smittspridningen, meddelar Sveriges Radio. En person som arbetat där har avlidit i sviterna efter covid-19, rapporterar SVT.
Kommentar: Vi rapporterar på sidan regionala nyheter om regionen går ut med information om det. Skellefteå kommuns näringslivskontor håller ett digitalt möte om åtgärderna och läget på Facebook idag klockan 16.30.

Omvärldsbevakning 12.45

Uppdatering klockan 14.20: Misstänkt farligt föremål i Malmö

Föremålet har nu undersökts av polisens nationella bombskydd och visat sig vara ofarligt. Avspärrningarna har hävts.
Kommentar: Vi slutar att följa händelsen.

Misstänkt farligt föremål i Malmö

Ett område i Rosengård, Malmö har avspärrats med anledning av att ett misstänkt farligt föremål hittats intill ett flerfamiljshus, skriver polisen på sin hemsida. Boende inom det avspärrade området uppmanas av polisen att hålla sig inomhus tills polisens nationella bombskydd har gjort klart sin undersökning av föremålet. I anslutning till området finns också en skola som beslutat att hålla sina elever inomhus tills undersökningen är avslutad.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.45

Urspårat godståg i Häggvik

Vid 02.30-tiden inatt spårade ett godståg ur vid Häggviks station mellan Stockholm och Uppsala rapporterar SVT Nyheter. Urspårningen orsakar stora förseningar i tågtrafiken då godståget behöver bogseras bort och trafiken på sträckan inte kan köras i full kapacitet.
Kommentar: Publicerat en länk till Trafikverket på sajten med information om händelsen.

Onsdag 10 februari


Omvärldsbevakning 20.15

Kommuner bryter mot alkohollagen

Folkhälsomyndigheten oroas över att flera kommuner tillåter krogar att låta gästerna stanna kvar efter alkoholstoppet, rapporterar Sydsvenskan/TT. Gäster på restauranger i Lund får sitta kvar efter att alkoholserveringsförbudet inträtt. De kan då sitta kvar fram till klockslaget restaurangen vanligtvis måste stänga, till exempel klockan 1.30. FHM:s uppfattning är att Lunds kommuns tolkning av lagen sprider sig i Sverige och att flera andra kommuner valt att följa Lunds exempel.
Kommentar: För kännedom. Beslut om förlängning av alkoholförbudet väntas komma på torsdag.

Omvärldsbevakning 16.10

Vissa vacciner inte lika effektiva mot varianter

Så kallade mRNA-vaccin – som Moderna och Pfizer-Biontechs vacciner mot covid-19 – är inte lika effektiva mot de varianter av coronaviruset som hittills har upptäckts, jämfört med det "ursprungliga" viruset, rapporterar Göteborgs-Posten/TTStudien är liten, endast ett 20-tal personer ingick i den, men forskarnas slutsats är att dessa vacciner antagligen kommer att behöva uppdateras regelbundet.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer i våra sociala medier. 

WHO rekommenderar Astra Zenecas vaccin för 65+

Världshälsoorganisationen WHO går nu ut och rekommenderar Astra Zenecas vaccin för personer även över 65 år, rapporterar Sydsvenskan/TT. Flera länder har tidigare stoppat användandet av vaccin för en äldre målgrupp.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.45

Modernas vaccin försenas

Vaccinet från Moderna försenas till Sverige och vaccinleveranserna väntas nu komma under sista veckan i februari skriver SVT Nyheter. Egentligen skulle 31 200 doser ha levererats under vecka 6. Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) säger till SVT att det nu kan komma att dröja en bit in i maj innan gruppen 65+ är färdigvaccinerad.
Kommentar: Kan skapa frågor till oss.

Omvärldsbevakning 08.00

Två nya mutationer av coronaviruset i England

Aftonbladet/TT rapporterar att två nya varianter av coronaviruset har upptäckts i England. De liknar de mutationer som tidigare har hittats i Sydafrika och Brasilien. Brittiska regeringens viruskommitté klassar en av de nya varianterna som oroväckande. Brittiska myndigheter säger sig dock vara säkra på att vaccinen kommer att fungera även för de nya mutationerna.
Kommentar: Vi fortsätter att följa rapporteringen om nya virusvarianter. Kan komma frågor i sociala medier.

Tisdag 9 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Ryssland har skickat registreringsansökan för Sputnik V till EMA

Ryssland har nu skickat in en formell ansökan för coronavaccinet Sputnik V till EMA, rapporterar Dagens Nyheter. Detta tyder, enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström, på att vaccinet uppfyller de formella kraven. Richard Bergström säger att den svenska vaccinationsprocessen inte är beroende av vad som blir utfallet mot Sputnik V. Men att alla vaccindoser är välkomna.
Kommentar: För kännedom. Ytterligare ett godkänt vaccin kan skynda på vaccineringsprocessen.

Facebook skärper sina riktlinjer för spridning av information om coronapandemin

Facebook utökar listan över "felaktiga påståenden" som kommer att tas bort från Facebook och Instagram, rapporterar Göteborgs-Posten/TTFacebook uppger också att bolaget jobbar för att sökfunktionen på Facebook och Instagram ska visa mer relevant och korrekt information när det gäller coronaviruset.
Kommentar: Detta kan förhoppningsvis minska spridningsfrekvensen av felaktig och vilseledande coronarelaterad information i sociala medier.

Omvärldsbevakning 15.30

Regeringen föreslår restriktioner för långväga kollektivtrafik

Regeringen föreslår att den som bedriver eller organiserar kollektivtrafik med buss eller tåg, med en linjesträckning som överstiger femton mil, ska vidta lämpliga åtgärder för att förhindra smittspridning. Antalet passagerare på färdmedel ska inte överstiga hälften av färdmedlets sittplatser.
Kommentar: Bedöms som nödvändig åtgärd inför sport- och påsklovet då många vanligtvis reser.

Omvärldsbevakning 13.00

WHO om virusets ursprung

Det krävs mer forskning för att fastställa den exakta ursprungskällan till coronaviruset, berättade WHO under dagens presskonferens som SVT rapporterar från. Tidigare studier tyder på att det coronavirus som förmodligen orsakat covid-19 har påträffats i fladdermöss och myrkottar. Men den varianten är inte tillräckligt likt det virus som finns i människor idag. Därför tror man att det är ytterligare ett djur som är länken mellan smittan från fladdermöss eller myrkottar direkt till människa. En annan slutsats är att det kan ha funnits orapporterade klustersmittor i andra kinesiska regioner innan coronautbrottet i Wuhan.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor i sociala medier. 

Region Västerbotten inför särskilda rekommendationer

Region Västerbotten har tillsammans med Folkhälsomyndigheten beslutat om att införa särskilda regionala rekommendationer som tillägg till de nationella råden. Detta införs eftersom antalet smittade i länet har ökat kraftigt och vården är pressad. De lokala rekommendationerna inbär att man bör undvika alla onödiga resor, att anställda vid verksamheter där större smittoutbrott pågåt ska undvika att vistas ute i samhället samt att högstadie- och gymnasieskolor rekommenderas att bedriva fjärr- eller distansundervisning så snart som möjligt. De regionala rekommendationerna gäller från och med 9 februari till och med 28 februari, skriver Region Västerbotten.
Kommentar: Publicerat information på webbplatsen och delat Region Västerbottens inlägg i sociala medier.

Omvärldsbevakning 08.00

Smittskyddsläkare oroas för ökad smittspridning i fjällen under sportloven

Från och med nästa vecka inleds sportloven. Från Åre och Vemdalen kommer signaler om att skidåkare blivit sämre på att följa restriktionerna, vilket oroar smittskyddsläkaren Micael Widerström i Jämtland Härjedalen. Risken finns för en tredje covidvåg och han utesluter inte att stänga skidorter, rapporterar Sveriges Radio Ekot
Kommentar: För kännedom eftersom sportloven börjar nästa vecka och många skidorter har ett högt bokningstryck.

WHO håller pressträff om observationer i Wuhan

I en månad har världshälsoorganisationen WHO:s forskargrupp gjort observationer i Wuhan. Idag hålls en pressträff för att informera om observationerna, skriver SVT.
Kommentar: Följer. Eventuella observationer kan ge reaktioner i medier och sociala medier.

Låg smittspridning i förskolan, enligt franska forskare

Franska forskare har studerat förekomsten av antikroppar mot ett specifikt smittämne bland förskolebarn. Studien gjordes under den första fasen av pandemin i våras. Forskarna kommer fram till att mängden infektioner bland yngre barn inom förskolan är liten. Det tyder på att det är mer sannolikt att yngre barn smittas av covid-19 i hemmet än på förskolan. Forskarna hoppas att resultatet ger ett lugnande besked för föräldrar och förskolepersonal, rapporterar SVT
Kommentar: Frågan om barns smittsamhet diskuteras ofta i sociala medier. 

Måndag 8 februari


Omvärldsbevakning 20.30

Komplicerat att ta fram digitalt vaccinintyg

Arbetet med Sveriges digitala vaccinationsintyg behöver gå fort och är samtidigt komplicerat.
– Det är pressat schema och en väldigt kort tidsperiod, säger Mats Snäll på Myndigheten för digital förvaltning, som har uppdraget att ta fram den digitala infrastrukturen.
Redan den 5 mars ska myndigheten redovisa för regeringen de finansiella aspekterna och det eventuella behovet av förändringar i registerlagstiftningen. Målet är att infrastrukturen ska vara tillgänglig den 1 juni, rapporterar TT.
Kommentar: Bra för oss att känna till.

EU säkrar ytterligare 300 miljoner vaccindoser

EU har kommit överens med läkemedelsbolagen Pfizer och Biontech om leveranser av ytterligare 300 miljoner doser covid-19-vaccin, meddelar EU-kommissionen, enligt TT.
Unionen säkrade 300 miljoner doser av Pfizer-Biontechs vaccin i november. Och uppgav tidigare på måndagen att en preliminär överenskommelse nåtts om lika många till. Det avtalet är nu färdigförhandlat.
Kommentar: Stort allmänintresse, kan komma frågor till oss om vaccinet.

Omvärldsbevakning 16.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.45

Sydafrika stoppar vaccinering med Astra Zenecas vaccin

Sydafrika har tillfälligt pausat vaccinering med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Orsaken är att vaccinet visat svaga resultat mot den särskilda virusmutation som är vanligast i Sydafrika, rapporterar Sveriges Radio. 

Omvärldsbevakning 09.00

Regioner saknar plan för vaccinbokning

Flera regioner saknar en färdig plan för vaccinbokning inför den andra vaccinfasen. Det gäller bland annat Västmanland, Uppsala och Stockholm, visar DN:s genomgång. De flesta regioner vill att man i första hand bokar via olika tjänster på nätet. Men majoriteten av regionerna kommer även att ha telefonbokning för de som inte kan hantera dator.
Folkhälsomyndigheten får också kritik för att man ändrat i turordningen utan att regionerna fått veta något innan.
– Jag är ganska förbannad på hur Folkhälsomyndigheten kommunicerar. Vi får ju information samtidigt som ni i pressen, säger Jonas Ekström vaccinsamordnare i region Västmanland.
Enligt honom kommer förändringen innebära att vaccineringen i fas två kommer att ta längre tid än planerat.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor. 

Göteborgs sjukhus saknar blod

Det finns ett stort behov av blod på Sahlgrenska universitetssjukhuset. I januari förra året lämnades blod vid över 2 300 tillfällen. I år skedde knappt 1700 påfyllningar under samma period, rapporterr Sveriges Radio.  
Kommentar: För kännedom. 

Polisen varnar för vaccinationsbedrägerier mot äldre

Under januari gjordes 44 anmälningar om vaccinationsbedrägerier i landet. Det handlar om bedragare som ber äldre över telefon att de ska identifiera sig och lämna ifrån sig en kod från sin bankdosa, rapporterar Sveriges Radio P4 Södertälje