Vecka 8 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 28 februari


Omvärldsbevakning 21.20

Nya hårda restriktioner i Oslo

Efter en kraftig ökning av den brittiska varianten av covid-19 i Oslo införs nu nya hårdare restriktioner i den norska huvudstaden. Restriktionerna innebär bland annat att restauranger, kaféer, butiker och gallerier tvingas stänga. Undantagen är livsmedelsbutiker, apotek och Vinmonopolet. Även utomhusevenemang förbjuds, med undantag för begravningar, bröllop, dop och liknande arrangemang. Matcher och tävlingar med professionella deltagare kommer att vara fortsatt tillåtna, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom. Med tanke på att den brittiska mutationen också har börjat sprida sig snabbt i Sverige kan diskussionen om en eventuell lockdown i svenska städer eller regioner blossa upp igen.

Varning för svag is i stora delar av Sverige

På många håll i landet varnas det nu för svaga isar. Regionerna Uppsala, Stockholm och Jönköpings län samt länsstyrelserna i Uppsala län, Stockholms län, Södermanlands län, Jönköpings län, Dalarnas län, Värmlands län, Örebros län, Västmanlands län och Kronobergs län har samtliga utfärdat varningar för svag is. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: Nyheten om detta publicerades redan igår. Under dagen har den uppdaterats flera gånger då fler län har gått ut med varningen.

Omvärldsbevakning 17.10

Tonåringar i riskgrupp kan få vaccin till hösten

Folkhälsomyndigheten diskuterar för närvarande med barnläkarföreningen om vilka grupper av ungdomar som har störst behov av en vaccination, rapporterar Sveriges Radio EkotDet kan bli möjligt att vaccinera 16 och 17-åringar mot covid redan till hösten, uppger Folkhälsomyndigheten. Myndigheten diskuterar för närvarande med barnläkarföreningen om vilka grupper av ungdomar som har störst behov av en vaccination. Det kan till exempel handla om de tonåringar som riskerar allvarlig covid på grund av underliggande sjukdomar.
Kommentar: I dagens tidigare notering om detta skulle Folkhälsomyndigheten inte ha haft några planer på att rekommendera vaccinering av unga. Kan väcka frågor kring vaccination och riskgrupper hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 12.30

Barnläkare: ”Vaccinera ungdomar för att bromsa pandemin”

Barn och unga bör vaccineras för att hindra allvarlig sjukdom och långtidscovid, enligt barnläkare. Risken är också att utbrott i yngre grupper kan öka mutationerna. Nu studeras vaccinernas effektivitet och säkerhet för unga mellan 12 och 17 år. De första resultaten väntas i april. Men Folkhälsomyndigheten har inga planer på att rekommendera vaccinationer av unga, skriver Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 10.15

Johnson & Johnsons covid 19-vaccin får nödgodkännande i USA

Amerikanska läkemedelskoncernen Johnson & Johnsons covid 19-vaccin får ett så kallat nödgodkännande av USA:s läkemedelsmyndighet FDA, rapporterar Göteborgs-Posten/TT.
Bolaget räknar med att leverera 100 miljoner doser till landet under första halvåret i år. Företaget har också sökt godkännande inom EU, samt ansökt om ett nödgodkännande av världhälsoorganisationen WHO.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 27 februari


Omvärldsbevakning 21.30

Brittiska varianten av covid-19 allt mer dominerande

Den brittiska mutationen av covid-19 har ökat kraftigt i Östergötland, rapporterar SVT Nyheter Öst. Enligt  Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland, står den brittiska varianten nu för majoriteten av de positiva provresultaten.
Samtidigt uppger Svenska Dagbladet att den brittiska varianten är på väg mot dominans även i Norge.
Kommentar: Med tanke på att den brittiska varianten av covid-19 anses vara mer smittsam än den ursprungliga varianten kan dessa nyheter ge upphov till oro och frågor.

Omvärldsbevakning 16.30

Svaga isar orsakar många olyckor i södra Sverige

Under de senaste dygnen har flera olyckor med dödlig utgång skett efter att personer gått genom isen och drunknat, skriver DN. Isarna är just nu dåliga i södra Sverige på grund av det varmare vädret. SVT nyheter rapporterar att antalet drunkningslarm ökat kraftigt ökat i år jämfört med förra året, från 37 till 117 bara under februari månad.
Kommentar: Vi följer isläget.

En av tre unga vuxna i Stockholm har antikroppar mot covid-19

En ny studie visar att nära en av tre stockholmare i 25-årsåldern har antikroppar mot covid-19, skriver SvD. Studiens projektledare menar att det nu närmar sig nivåer som kan påverka immuniteten i befolkningen.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor i sociala medier. 

Evakuerade i Olso efter jordskred hemma igen

Jordskredet i Olso orsakade ingen större skada och samtliga 20-talet evakuerade har nu fått återvända till sina hem rapporterar VG.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.20

Jordskred i Olso ledde till evakueringar

Ett jordskred i centrala Oslo har gjort att ett 20-tal bostäder måste evakueras. Enligt SvD skedde skredet i området mellan Telthusbakken och Gamla Akers kyrkogård, cirka 500 meter från stortinget. I nuläget har polisen inga uppgifter eller misstankar om att någon människa dragits med. Räddningstjänsten undersöker nu om det finns risk för fler skred uppger SVT nyheter.
Kommentar: För kännedom. Skredet har nyligen skett, vi följer händelsen.

Omvärldsbevakning 11.00

Stormvarning i Lapplandsfjällen

Från och med lördag eftermiddag är det hård eller mycket hård vind i fjällkedjan. SMHI har nu gått ut med en klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen under söndagen. Dessutom förekommer då byar av regn eller snö som ger nedsatt sikt. I Norrland är det även risk för halt väglag under lördagen.
Kommentar: Gör en nyhet då många vistas i fjällkedjan under sportlovet.

Höga virushalter i Stockholms avloppsvatten

Virushalterna av SARS-CoV-2, som orsakar covid-19, stiger i avloppsvattnet i Stockholm, som nu uppmätt de högsta halterna hittills under pandemin, uppger SVT nyheter. Enligt forskaren Zeynep Cetecioglu Gurol vid avdelningen Resursåtervinning på KTH är nivåerna som uppmätts i vecka 7 alarmerande. Hur stor mängd virus som finns i avloppsvattnet har visat sig vara en effektiv metod för att förutsäga hur många som kommer att insjukna i covid-19.
Kommentar: Kommande vecka har Stockholm sportlov, risken finns att smittan sprids till andra delar av landet.

Oslo väntas införa hårdare restriktioner

Det senaste dygnet har 245 nya fall av coronasmitta registrerats i Oslo. Det är det högsta antalet sedan pandemin startade, uppger TT och Aftonbladet. Nu aviseras en skärpt social nedstängning i Oslo, åtgärder presenteras på söndag.
Kommentar: Smittan ser nu ut att öka både i Stockholm och Oslo, samtidigt som många är lediga för sportlov. Flera regioner kommer att övergå till distansundervisning för skolor efter sportlovet för att minska smittrisken.

Fredag 26 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Fågelinfluensa upptäckt hos människor

Ryssland har rapporterat in sju fall av fågelinfluensa hos människor, rapporterar Aftonbladet. Det gäller personer mellan 29 och 60 år som jobbat på en kycklingfarm i ryska Astrakhan som testat positivt för viruset. Personerna testades med anledning av ett stort utbrott på just den farmen. Det är det första fallet av just denna variant fågelinfluensa, A(H5N8) skriver WHO. Samtliga är utan symtom.
Kommentar: Kan leda till oro hos allmänheten med tanke på rapporteringen om utbrott av fågelinfluensa på svenska gårdar. 

Nya restriktioner för restauranger och serveringsställen

Folkhälsomyndigheten har beslutat att begränsa öppettiderna på serveringsställen och restauranger från och med den 1 mars. Dessa kommer då att behöva stänga kl. 20.30. Det gäller oavsett om alkohol serveras eller inte. För serveringsställen som utgör en del av en handelsplats gäller att antalet besökare i ett sällskap endast får uppgå till 1 person, om inte serveringsstället kan nås genom egna entréer.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat på Facebook och Twitter.

Kraftig ökning av drunkningslarm i år

SOS Alarm har fått en stor ökning av antalet drunkningslarm hittills i år, rapporterar Göteborgs-Posten/TT. Merparten av larmen rör isolyckor. I januari månad hanterades 98 drunkningslarm, jämfört med 57 under januari i fjol.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 16.00

Covid-19 ökar risken att föda för tidigt

Socialstyrelsen bedömer att kvinnor som får en covid-19-infektion under den senare delen av graviditeten har en högre risk än andra att föda för tidigt. Därför bör graviditet under vecka 22-36 räknas in bland de riskgrupper som myndigheten tagit fram. Detta enligt en ny analys som myndigheten gjort. Däremot finns inte data som stöder att covid-19 innebär risk för vare sig mamman eller barnet att bli allvarligt sjuka. Även Downs syndrom bör läggas till listan med grupper som har störst risk att bli allvarligt sjuka i covid-19.
Kommentar: Vi väntar på att Folkhälsomyndigheten ska uppdatera sin lista på riskgrupper.

Nästa covid 19-vaccin godkänns snart av EU

Johnson & Johnsons covid 19-vaccin kommer att få klartecken från EU-håll den 11 mars, rapporterar Svenska DagbladetEU-kommissionen har sagt att leverans av vaccinet till bland annat Sverige kan ske med start i början av april med en kraftig leveransökning under andra och tredje kvartalet.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 14.00

Norge öppnar gränsen för dagpendlare

Sveriges Radio skriver att Norge öppnar gränsen för dagpendlare från Sverige från och med måndag. Beslutet kom efter att Stefan Löfven haft ett möte med Norges statsminister Erna Solberg. Situationen har varit svår för svenska gränspendlare. 
Kommentar: Svenskar som jobbar i Norge har påverkats av den stängda gränsen.

Läkemedelsverket: Astra Zeneca vaccin var inte defekt

Den tillverkningssats från Astra Zeneca som användes i Västra Götalandsregionen och framkallade ett fåtal allergiska reaktioner var inte defekt, skriver Läkemedelsverket. Efter de allergiska reaktionerna pausades vaccinationerna i Västra Götaland i väntan på utredning.
Kommentar: För kännedom. Kan komma frågor i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 08.00

Ny studie visar att Astra Zenecas vaccin även skyddar äldre

Astra Zenecas vaccin ger mycket god skyddseffekt hos äldre redan efter en dos, visar en stor studie från Skottland. Studien, som dock ännu inte har publicerats eller blivit vetenskapligt granskad, visar data från över en miljon vaccinerade personer i Skottland. Majoriteten av dessa var äldre. Studien visar en skyddseffekt på 85 procent för Pfizer/Biontechs vaccin och 94 procent för Astra Zenecas vaccin  redan efter en dos. Resultatet från studien kan göra att man behöver tänka om när det gäller att ge Astra Zeneca-vaccinet till äldre, säger Magnus Gisslén, professor vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom. Vi följer medierapporteringen om vaccinstudier. Kan komma frågor i sociala medier.

Gräsbrandsrisk i södra Sverige

SMHI har utfärdat stor risk för gräsbrand från Dalarnas län till Skåne. Gräsbrandsrisk innebär att bränder lätt kan uppstå i det torra fjolårsgräset. Allmänheten uppmanas att vara försiktig vid eldning utomhus. 
Kommentar: Vi följer gräsbrandsrisken och eventuella konskevenser som kan uppstå.

Torsdag 25 februari


Omvärldsbevakning 20.40

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 18.50

Utbrott i vulkanen Etna

Ett vulkanutbrott pågår i vulkanen Etna på Sicilien, Italien. Lång lavaströmmar är på väg nedför berget rapporterar Sveriges Radio. Flygplatsen i Catania är stängd, men det ska inte finnas någon fara för människor runt Etna.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.00

Ny mutation av coronaviruset sprids i New York

I New York sprids en ny stam av coronaviruset som sägs ha egenskaper som kan göra effekten från vaccin svagare. Forskare beskriver upptäckten som en så kallad konvergent evolution. Det innebär att genetiska strukturer kan utvecklas oberoende av varandra, vilket gör att viruset har ett försprång, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: För kännedom. Kan skapa oro hos allmänheten och ge upphov till frågor i sociala medier.

Ungas mående påverkas allvarligt av pandemin

Ungdomsmottagningar i landet ser att ungas mående påverkas allvarlligt eller mycket allvarligt under pandemin, skriver Sveriges Radio. Det rapporterar en majoritet av landets regioner. I Norrköping ser man att ökat behov av samtalsstöd vilket gör att unga kan få vänta innan man får hjälp. 
Kommentar: För kännedom. Vi följer konsekvenser av pandemin.

Omvärldsbevakning 08.00

Studie från Israel visar att Pfizer-vaccinet är effektivt

SVT rapporterar att en masstudie i Israel bekräftar att Pfizer-vaccinet är så effektivt som bolaget redovisade i sin fas 3-studie. Studien baseras på 1,2 miljoner människor som fått vaccinet och visar att effektiviteten hos vaccinet mot covid-19 med symptom var 94 procent minst sju dagar efter att den andra vaccindosen tagits, vilket är nära de 95 procent som Pfizer redovisade.
Kommentar: För kännedom.Vaccinens effektivet diskuteras i sociala medier.

Onsdag 24 februari


Omvärldsbevakning 20.30

Regeringen och FHM inför strängare regler

Exempel på rubrik om Fohm:s förslag på ”Fler åtgärder för minskad smittspridning” som framfördes på regeringen presskonferens. Åtgärderna omfattar bland annat, om tidigare stängning (20.30) för serveringsställen oavsett om alkohol serveras eller inte och att butiker ska uppmana människor att handla ensamma. Förslagen har mött motreaktioner från Handels som enligt SvD skriver ”Vi kan inte ta en polisiär roll”.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor

Covax vaccine-sharing scheme delivers first doses to Ghana

BBC News I en nyhet om att Ghana får den första sändningen med vaccin genom Covax vaccindelnings initiativ.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.10

Muterat coronavirus sprids snabbt i Sverige: Ökning bland barn

Aftonbladet rapporterar att inte bara den brittiska varianten utan även den brasilianska och den sydafrikanska sprider sig snabbt, bland annat i Sörmland. Regionens smittskyddsläkare Signar Mäkitalo oroas över att allt fler barn drabbas av covid-19.
Kommentar: Kan föranleda fler frågor om och kommentarer till råden.

Omvärldsbevakning 08.40

Bank-ID låg nere

Bank-ID gick ner under tisdagkvällen på grund av en överbelastningsattack, meddelar SVT. Betaltjänsten Swish gick inte att använda under tiden, men felet är nu åtgärdat. Vad det berodde på är oklart.
Kommentar: Bra att känna till om mer skulle hända som drabbar allmänheten. 

Tisdag 23 februari


Omvärldsbevakning 20.05

Flera regioner förbereder för fler sjuka

Sveriges Radio rapporterar att fler regioner förbereder för ett ökat antal sjuka i covid-19. Bland annat Stockholm och Västerbotten.
Kommentar: Inte oväntat med tanke på ökningarna som rapporterats i vissa regioner.

Skärpta nationella råd att vänta

Enligt Dagens Nyheter kommer Folkhälsomyndigheten att presentera ett nytt paket med nationella rekommendationer för att hejda ökningen av smittspridningen i morgon onsdag. Åtgärderna kommer vara mer specifika mot enskilda verksamheter, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Kommentar: När Folkhälsomyndigheten går ut med information om vad det innebär kommer vi att förmedla den.

Omvärldsbevakning 15.50

En hel del medierapportering om de särskilda rekommendationer som Stockholm och Sörmland infört i dag, framför allt om utökade krav på munskydd och rekommendationer om distansundervisning på skolor efter sportlovet. Samlad information om detta finns på vår samlingssida om särskilda rekommendationer. I övrigt inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Folk tränger sig före i vaccinationskön

I Region Örebro är det många som inte tillhör rätt prioriteringsgrupp som bokat in sig för vaccination mot covid-19. Region vädjar nu till allmänheten att respektera prioriteringsordningen, rapporterar Sveriges Radio P4 Örebro.

Myndighetsmeddelande från Region Kalmar

Region Kalmar har gått ut med följade myndighetsmeddelande: Smittspridningen av covid-19 i Kalmar län ökar igen. Samtidigt som den brittiska varianten fått fäste i länet, har fler bekräftade fall ökat igen efter flera veckors nedgång.

Nu under sportlovet tänk på:

  • Om du reser iväg – agera smittsäkert både under resan och på resmålet. Planera för att kunna resa hem på ett smittsäkert sätt om du blir sjuk.
  • När du kommer hem – avstå från alla icke nödvändiga kontakter sju dagar efter resan.
  • Jobba hemifrån om du kan, håll barnen hemma från fritidsaktiviteter och barnkalas, undvik grannträffar och afterwork.
  • Vid resa utomlands ska du testa dig direkt vid hemkomsten och sedan ytterligare en gång till efter fem dagar. Samtliga i hushållet, även barnen, ska stanna hemma sju dagar efter hemkomsten

Kommentar: För kännedom.

Även lönekostnader ersätts i nedstängningsstödet till företagare

På en presskonferens meddelade finansminister Magdalena Andersson och näringsminister Ibrahim Baylan att även löneskostnader kommer att bli en del av det aviserade nedstängningsstödet till företagare. Stödet riktar sig till de företag som inte kan bedriva sin verksamhet till följd av den nya pandemilagen.
Kommentar: Bra för oss att känna till ifall vi får frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.55

Rapporter om förrädiska isar

Sveriges Radio P4 Stockholm rapporterar att årets isar är ovanligt förrädiska då snötäcket gör det svårare att se vart isen är dålig. Räddningstjänsten har behövt rycka ut på fler larm än tidigare.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 22 februari


Omvärldsbevakning 20.40

Fler regioner kan stänga skolor

Högstadieskolor och gymnasier i Västra Götaland rekommenderas att införa distansundervisning - redan på måndagen. Med åtgärden vill man minska risken för att smitta sprids efter att folk varit i fjällen under sportlovet. I flera andra regioner följer man nu coronaläget och utesluter inte att övergå helt till distansundervisning, rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: Vi följer utvecklingen med skolor som går över till distansundervisning, se även notering från 08.00.

Utökade restriktioner kan införas lokalt i Sälen

Smittskyddet i Dalarna funderar tillsammans med Folkhälsomyndigheten på om utökade restriktritioner ska införas lokalt i Sälen, rapporterar SVT Dalarna. En fråga som också kommer att diskuteras är om högstadieskolor och gymnasier ska införa distansundervisning direkt efter sportlovet. Detta görs för att minska risken för spridning av nya mutationer av corona och ytterst för att undvika en tredje våg att covid-19 att bryta ut.
Kommentar: Bra att känna till utifall vi får frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 15.45

Region Västerbotten förlänger och utökar de särskilda rekommendationerna

I den förlängda rekommendationen för Västerbotten ingår nu tillägg för vad som gäller vid användande av munskydd även utanför hälso- och sjukvården. Alla födda 2004 och tidigare bör använda engångsmunskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid på dygnet eller dag.  Man ska även använda engångsmunskydd i inomhusmiljö då nära kontakt inte går att undvika och man träffar personer utanför sin närmaste krets, uppger Region Västerbotten på sin webbplats.
Kommentar: Vi lägger in informationen på regionsidan och aktuelltsidan.

Omvärldsbevakning 12.30

Regionala rekommendationer införs i region Gävleborg

Region Gävleborg inför lokala rekommendationer eftersom det finns en stor samhällsspridning av den brittiska mutationen av coronaviruset. Fyra av tio smittade i Gävleborg har den brittiska varianten.
Kommentar: Publicerat notis på regionsidan och delat i sociala medier.

8 procents överdödlighet i Sverige under 2020

Nya siffror från SCB visar att överdödligheten i Sverige landar på 7, 9 procent för 2020 jämfört med genomsnittet för 2015-2019. Statistiken visar att Sveriges överdödlighet hamnar bland de lägre i Europa. När DN räknar jämför med andra länders siffror visar åtta länder en lägre överdödlighet än Sverige. Det handlar om Norge, Lettland, Danmark, Island, Finland, Estland, Tyskland och Grekland. Det betyder att 22 europeiska länder har högre dödstal än Sverige under pandemin.
Kommentar: Kan komma frågor om detta i sociala medier.

Sjukhusinläggningar minskar bland vaccinerade i Glasgow

Sjukhusinläggninarna minskar dramatiskt bland de personer i Glashow som fått vaccin mot covid-19. Bland de som fått vaccin från Pfizer var minskningen 85 procent jämfört med 94 procent för de som fått vaccin från Astra Zeneca, visar en studie från Public Health Scotland som Svenska Dagbladet rapporterar om. 
Kommentar: Kan komma frågor om detta i sociala medier. Vi fortsätter att följa resultat från studier.

Omvärldsbevakning 08.00

Högstadie- och gymnasieskolor i Västra Götaland rekommenderas distansundervisning efter sportlovet

Smittskyddet i Västra Götaland rekommenderar högstadie- och gymnasieskolor att införa distansundervisning i en vecka efter sportlovet. Med åtgärden vill man minska risken för att smitta sprids efter att folk varit i fjällen under sportlovet. Den brasilianska covidmutationen har även upptäckts i landet, vilket gör att smittskyddet hävdar att åtgärden är nödvändig nu, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Fortsätter att följa åtgärder med anledning av coronapandemin. Förändringar av restriktioner brukar generera frågor i sociala medier.