Vecka 9 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 7 mars


Omvärldsbevakning 21.10

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 17.30

Länsgränser försenar smittspårningen

Regionerna har svårt att spåra smitta om en covidsjuk rört sig över länsgränserna, något som kan leda till att utbrott av covid inte kan stoppas. Varje region ansvarar för testning och smittspårning av covid-19 inom det egna länet, men när smittan går över länsgränserna tar smittspårningen för lång tid då den sker i flera steg och med många mellanhänder. Dessutom försvåras spårningen både bakåt och framåt i smittkedjan, säger Mats Martinell, ansvarig för smittspårningen i region Uppsala, till SvD.
Kommentar: För kännedom. Kan leda till frågor och diskussioner i sociala medier.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 11.00

Ökat antal leveranser av vaccin i slutet av mars eller början av april

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger i SR:s Godmorgon Världen att vaccinleveranserna till Sverige väntas öka i slutet av mars eller början av april, då flera vaccinfabriker kommit igång ordentligt. Han tror också att det inte blir fler förseningar, det finns säkerhetsmarginaler för det.
– Både Pfizer och Moderna har tredubblat sin produktion och vi får också ytterligare vaccin godkända. I maj och juni har vi betydligt fler doser.
Bergström ser också oroande tecken på att länder vill stoppa vaccin som ska till andra länder. Han har även fått erbjudanden om vaccindoser utanför EU:s avtal, både riktiga erbjudanden och rena lurendrejerier. Richard Bergström tror att det är ett problem som kommer att öka.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor eller om det förekommer diskussioner i sociala medier. Förseningen av vaccin påverkar hela samhället och orsakar frustration både hos de som ska vaccinera och de som väntar.

Två regioner har ännu inte börjat vaccinera fas 2

Fortfarande vaccinerar de 21 regionerna personer som hör till fas 1, dvs. personer på äldreboende och med hemtjänst och personal som jobbar nära dessa riskgrupper, uppger SVT och TT/SvD. De flesta regionerna har också börjat vaccinera personer i målgrupper fas 2, där bland annat alla över 65 år och vissa med funktionsnedsättning ingår. Men Stockholm och Västra Götaland har ännu inte nått fas 2. Stockholm väntas bli färdiga med fas 1 nästa vecka. Tre av fyra regioner uppskattar att de kommer att inleda vaccinering av sista fasen i maj.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor eller om det uppstår diskussioner i sociala medier.

Lördag 6 mars


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.00

Stor risk för laviner i Vindelfjällen och Kebnekaise

Via tjänsten Lavinprognoser går Naturvårdsverket ut med varning för hög risk för laviner i Vindelfjällen och Kebnekaise på grund av nederbörd, hårda vindar och snödrev det närmaste dygnet, enligt SvT, som skriver att lavinfaran dessutom sammanfaller med sportlovet i Västerbotten.
Kommentar: Delar Naturvårdsverkets facebookinlägg.

Fredag 5 mars


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Stor risk för gräsbrand i Götaland och Svealand

SMHI meddelar att risken för gräsbrand är på fredag eftermiddag stor i främst Götaland och Svealand. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus. 
Kommentar: För kännedom.

Torsdag 4 mars


Omvärldsbevakning 20.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.20

Möjligt att fler återinfekteras av brasiliansk mutation

Enligt Dagens Nyheter förekommer uppgifter om att flera personer i Manaus, Brasilien, infekterats på nytt efter att ha haft bekräftad covid-19. Anledningen tros vara den brasilianska varianten som upptäcktes i januari i området. Varianten har sedan årsskiftet blivit den dominerande i området.
Kommentar: Frågor ställs till oss om de olika varianterna och nyheten kan ge upphov till flera nya spörsmål om immunitet, vaccination etc.

Kommunerna ska få förbjuda folk att vistas på vissa platser

Regeringen har enligt TT beslutat om ändringar i den så kallade begränsningsförordningen som ger kommuner möjlighet att införa förbud mot att vistas på platser om det finns risk för trängsel. Beslutet ska gälla från och med 11 mars.
Kommentar: Inte sett någon information från Regeringen än men vi håller utkik.

Omvärldsbevakning 13.00

Händelsen i Vetlanda utreds inte som terrorbrott

Polisen har på sin hemsida förtydligat att händelsen i Vetlanda inte utreds som terroristbrott. Den typen av brott utreds av Säkerhetspolisen och åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål. Den man i 20-års åldern som greps i samband med händelsen är misstänkt för försök till mord. Hans motiv utreds fortfarande och Säpo är delaktiga i utredningen.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.00

Pressträff med anledning av händelsen i Vetlanda

I dag kommer polisen att hålla en pressträff med anledning av händelsen i Vetland då flera personer skadades när en gärningsman gick till attack med ett tillhygge. Pressträffen kommer att hållas i eftermiddag, preliminärt klockan 14.00. Det var vid klockan 14.54 igår som polisen fick flera telefonsamtal om att personer blivit angripna med ett tillhygge, bland annat i närheten av Bangårdsgatan i Vetlanda. Vid klockan 15.13 greps en misstänkt person. I samband med gripandet sköts och skadades den misstänkte gärningsmannen, en man i 20-års åldern, och vårdas nu på sjukhus. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord och utreder eventuella terrormotiv. Åtta personer skadades i attacken, inklusive gärningsmannen. Tre personer vårdas med livshotande skador, enligt Region Jönköping. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen.  

Kongressen i USA stängd efter hot om stormning

Den fjärde mars är ett datum som pekats ut bland konspirationsteoretiker som den dag då Donald Trump åter ska ta makten som USA:s president. Historiskt har amerikanska presidenter installerats på det datumet, men det ändrades 1933. Enligt amerikanska medier ska kongressens polis fått uppgifter om ett "möjligt försök av en identifierad milis att ta sig in i Kapitolium". En omröstning och alla sammanträden under torsdagen i kongressen har skjutits upp och kongressledamöterna har fått tid på sig att lämna Washington i tid för att undvika eventuella oroligheter, rapporterar TT/DN.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 3 mars


Omvärldsbevakning 22.30

Knivdådet i Vetlanda uppdatering

Polisen har kommit med ett förtydligande när det gäller knivdådet i Vetlanda där flera personer skadades. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord. Det finns detaljer i utredningen som gör att polisen även utreder eventuella terrormotiv. Detta är de senaste uppgifterna men som i alla utredningar kan det förändras beroende på vilka uppgifter som kommer in. Den misstänkte gärningspersonen är gripen.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 20.50

Vetlanda

Händelsen i Vetlanda då en 20-årig man gick till attack med kniv och skadade flera människor utreds av polisen under rubriceringen misstänkt terroristbrott.
Polisen 03 mars 15:33
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 15.25

Jordbävning Grekland

Ett jordskalv med magnituden 6.2 har inträffat i centrala Grekland i närheten av staden Larissa. Svenska medborgare som befinner sig i området uppmanas följa lokala myndigheters råd och anvisningar, hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen via ambassadens reseinformation på Swedenabroad.se eller i appen UD Resklar och kontakta oroliga anhöriga samt anmäla sig till svensklistan.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.15

Äldre krävde vaccin – fick avhysas 

I Härnösand och Sundsvall i Region Västernorrland fick ett 20-tal äldre personer avhysas efter att ha dykt upp vid vaccinationslokaler utan att ha en bokad tid, rapporterar SVT Nyheter. Under tisdagen hade regionen problem med driftstörningar som drabbade bokningar för vaccinering mot covid-19. Situationen medförde att det var svårt att komma fram på telefon till regionen och under onsdagsmorgonen hade äldre börjat dyka upp vid vaccinationslokalerna. Vid nio-tiden hade folksamlingarna avhysts från platserna.
Kommentar: För kännedom.  

Omvärldsbevakning 09.00

Rykten och desinformation hotar vaccineringen

Informationspåverkan beskrivs av myndigheter som ett ökande hot mot vaccineringen mot covid-19. Därför kommer Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) starta en särskild utbildningsinsats för kommunikatörer vid landets regioner och kommuner, rapporterar Sveriges Radio
Kommentar: För kännedom. I en tidigare uppdatering om noterade vi att polisen.

Viktigt meddelande till allmänheten i Örkeljunga

Vid 04.15 utfärdades ett VMA till allmänheten i Örkelljunga. Meddelandet löd: Det brinner i en restaurang på Bäckgatan i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.
Kommentar: Vi publicerade VMA:t enligt rutin. Återkallades vid 07.30-tiden.

Tisdag 2 mars


Omvärldsbevakning 21.05

Gratis antikroppstest föreslås tas bort

Folkhälsomyndigheten vill se över möjligheten till gratis antikroppstest och att möjligheten till gratis test enbart ska ges till dem där det är medicinskt motiverat, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.

Omvärldsbevakning 17.10

Folkhälsomyndigheten varnar för tredje våg, föreslår maxtak för besökare i varuhus och utökad smittspårning

Folkhälsomyndigheten publicerar tre nya scenarier som varnar för risken för en tredje våg, om inte rekommendationer och riktlinjer följs. FHM föreslår också att begränsa antalet personer som samtidigt får vistas i en butik eller ett varuhus till 500 stycken. Regleringen föreslås träda i kraft den 6 mars. Folkhälsomyndigheten uppdaterar också sin vägledning för smittspårning av covid-19 på arbetsplatser. Nu ska även symtomfria personer som haft nära kontakt med en bekräftat smittad person testas.
Kommentar: Nyheter som kan väcka frågor.

Region Västerbotten vill aktivera krislägesavtal

Region Västerbotten har begärt att krislägesavtalet ska aktiveras för personal inom intensivvårdsverksamheten och infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus samt vårdavdelningar som vårdar covid-19-patienter på Skellefteå lasarett, rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten. Anledningen är att vårdläget är enormt ansträngt inom vissa verksamheter och att vårdbehovet spås öka i och med ökad spridning av av covid-19, skriver regionen i ett pressmeddelande.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.20

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.40

Polisen: Snåriga och otydliga pandemiregler 

Polisen kritiserar i ett yttrande till regeringen reglerna i den så kallade begränsningsförordningen. Dels finns tvingande bestämmelser i lag, förordning och föreskrifter och dels olika rekommendationer och allmänna råd. Regelverket ändras ofta, reglerna är snåriga och otydliga och det kan vara svårt för polis att följa upp så att överträdelser inte begås, rapporterar Dagens Nyheter
Kommentar: Påverkar efterlevnaden.  

Mer fusk med vaccinbokning

I Västra Götaland har ytterligare personer har kunnat gå före i kön för covidvaccinering genom att använda en bokningslänk avsedd för prioriterad kommunpersonal. Det är oklart hur många som använt länken. Det rapporterar Sveriges Radio
Kommentar: Följer vilken information regionen går ut med.

Måndag 1 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Stor lavinfara i Kebnekaisefjällen

Det råder just nu stor lavinfara i Kebnekaisefjällen enligt Naturvårdsverket som råder att man undviker att vistas i och nära brant terräng under det pågående ovädret (länk till SMHI:s klass 1-varning). I områdena Kebnekaisefjällen och Abisko/Riksgränsfjällen är stor lavinfara utfärdad under måndag kväll och tisdagen.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget VMA-test i Malmö

Vid dagens test av utomhussignalen för Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) var det tyst i Malmö. Enligt Sveriges Radio P4 Malmöhus bekräftar Räddningsstjänten Syd, som ansvarar för att testet genomförs, att signalen inte gått ut i Malmö.
Kommentar: För kännedom ifall vi får frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 12.10

Uppgången av covidfall på intensiven tilltar

Antalet patienter som vårdas med hjälp av intensivvård på grund av covid-19 ökar ytterligare. 14 av landets 21 regioner rapporterar nu en uppåtgående trend, enligt  SVT/TT. De senaste två dagarna har antalet patienter som vårdas med hjälp av intensivvård (iva) på grund av covid-19 ökat kraftigt. Totalt vårdas nu 240 patienter på dessa avdelningar runtom i landet, att jämföra med 197 för tio dagar sedan. Även antalet patienter som vårdas på vanliga vårdavdelningar har gått upp.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Signalen för viktigt meddelande testas i dag

I dag måndag 1 mars klockan 15.00 testas signalen för Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA. VMA-systemet  används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Läs mer på Krisinformation.se och på MSB.se.
Kommentar: Vi kommunicerar om testet på webbplatsen och i våra sociala kanaler. Testet brukar rendera i ett stort antal frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.45

Extremt tryck på SOS Alarm under pandemin

SOS Alarm slog rekord efter rekord under 2020. Trycket på larmnumret 112 var det största någonsin. Och samtalen till informationsnumret 113 13 ökade med 6.761 procent jämfört med året innan, skriver DN.
Kommentar: För kännedom.

Stockholm ligger fortfarande långt efter med vaccinering av äldre

I Stockholm har endast 11 procent av äldre med hemtjänst fått minst en dos coronavaccin – medan snittet i riket ligger på 45 procent. Samtidigt är vaccinationsandelen bland hemtjänstpersonalen klart över rikssnittet, skriver Dagens nyheter.
Kommentar: Kan komma frågor om detta från allmänheten.