Vecka 1 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

 

Söndag 10 januari


Omvärldsbevakning 23.00

Utrymning av shoppingcenter i Västerås – uppdatering
Polisen i Västmanland rapporterade vid 17.30 att Erikslunds shoppingcenter genomsökts och att inget misstänkt anträffats. Avspärrningarna till shoppingcentret hävdes. Brottsrubriceringen är nu olaga hot.
Kommentar: Utrymningen har lett till en del frågor/kommentarer under dagen, nu avslutat.

Måndag förväntas påverkan för Öresundspendlare
Antalet asylsökande har minskat den första veckan med gränskontroller. Hur id-kontrollerna på väg mot Sverige kommer att påverka pendlarna kommer att visa sig under morgondagen när många kommer tillbaka efter julledigheten, skriver SvT.
Kommentar: Frågor och svar kring id-kontroller är uppdaterade på Krisinformation.se. Följ upp.

Snöfall ledde till avåkningar och olyckor
Under söndagen rapporterade bl a Sveriges Radio om svårt väglag och allvarliga trafikolyckor på grund av snöfall och halka, bl a mellan Duved och Tegelfjäll, och i västra Dalarna.
Kommentar: Fortsätt följ väderlaget och trafiksituationen

Stockholmspolisen får kritik
De brott som misstänks ha begåtts i Köln på nyårsnatten har fått stor uppmärksamhet och har lett till kritik av tysk polis. DN skriver nu i en granskning att Polisen i Stockholm att inte har informerat om liknande övergrepp som har begåtts mot flickor på en stor ungdomsfestival i Stockholm.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 18.00

Skavsta flygplats – uppdatering
Vid14-tiden uppgav Skavsta flygplats att man efter besked från polisen åter kunde öppna flygterminalen, efter att den varit stängd under dagen p g a indikationer på misstänkt föremål. Avspärrningen kan medföra förseningar för flygavgångar.
Kommentar: Polisen i Södermanland bekräftade vid 16-tiden att man inte har hittat något explosivt och att man har avslutat sitt arbete.

Shoppingcenter i Västerås utrymt efter hot
Vid 13-tiden fick Polisen i Västmanland kännedom om att det ringts in ett hot mot Erikslund shoppingcenter i Västerås. Polisen vidtog initiala åtgärder och utrymde lokalen. Vid 16-tiden var området fortfarande avspärrat.
Kommentar: Följer upp händelsen

SMHI varnar för stora snömängder
SMHI har utfärdat klass 1-varning för snöfall under söndag och måndag i Västerbottens län (Södra Lapplandsfjällen), Jämtlands län, Dalarnas län, Västernorrlands län, Gävleborgs län, Stockholms län och Södermanlands län. Längs ostkusten varnas för kuling och/eller nedisning.
Kommentar: Snöfallet kan orsaka trafikproblem/olyckor, ev. många på vägarna efter julledigheter

Omvärldsbevakning 13.00

Delar av Skavsta flygplats avspärrad
Delar av Skavsta flygplats spärrades av på söndagsförmiddagen efter att en väska med explosivt pulver anträffats vid incheckningen, uppger Polisen i Södermanland.  Avgångshallen har spärrats av och tömts på passagerare. Detta påverkar avgående flyg, ankommande får fortfarande landa.
Kommentar: Informerat i sociala medier och Just nu på webben, troligen många resande på väg hem efter julledighet. Polisen hanterar händelsen, flygplatsen kommer förmodligen öppna inom kort.

Risk för svält under belägring i Syrien
Sveriges Radio rapporterar att FN och Röda Korset hoppas att under måndagen nå fram med hjälpsändningar till flera belägrade städer i Syrien. Det är en överenskommelse om att skicka hjälp till en stad som belägras av regimen och två byar som är under belägring av rebeller.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 09.30

Fortsatt snöfall under dagen i Värmland och Jämtlandsfjällen
Det har kommit mycket snö i Värmland under lördagsnatten. Enligt  SMHI:s klass 1-varning väntas ytterligare fem och tio centimeter nysnö komma under förmiddagen. I Jämtlandsfjällen väntas ymnigt snöfall och hård vind.
Kommentar: Ännu inga rapporter om större trafikproblem eller andra konsekvenser. Fortsätter följa.

Tornado drabbade Cape Coral, Florida
En tornado har dragit in över Cape Coral i västra Florida. Enligt RSOE (Emergency and Disaster Information Service) orsakade tornadon översvämningar, avstängda vägar och skador på hus.
Kommentar: Inga rapporter om skadade personer eller påverkan för turister

Omvärldsbevakning 01.00

Radhusbrand i Oskarström
Två radhus i en länga i Oskarström nordost om Halmstad eldhärjades sent på lördagskvällen. Vid midnatt uppgav polisen i Halland till Göteborgs-Posten att alla boende skulle vara ute och att personer förts till sjukhus. Släckningsarbetet beräknades fortsätta under lördagsnatten.
Kommentar: Ännu ingen bekräftad info hos Polisen i Halland eller räddningstjänsten Väst/Stor-Göteborg

Lördag 9 januari


Omvärldsbevakning 21.00

Protestaktion mot id-kontroller
På lördagen hölls en protestaktion mot id-kontroller på resor från Danmark till Sverige. Aktivister försökte ta sig förbi kontrollerna utan att visa i, vilket ledde till vissa oroligheter, rapporterar SvT. På grund av demonstrationen ställde det danska tågbolaget DSB in tågavgångar från Danmark till Sverige. Tågtrafiken var igång vid 19-tiden.
Kommentar: Händelsen avslutad.

Attacken i Hurghada ”amatörmässig”, enligt Egyptens turismminister
Säkerheten på den semesterorten Hurghada har förstärkts efter attacken mot ett hotell, där en svensk man skadades. Motivet är oklart, men enligt turismministern var angriparna för "amatörmässiga" för att vara del av en terrorgrupp. Det uppger DN.
Kommentar: För kännedom. Ingen ytterligare information från Sveriges ambassad.

Polis skadad vid stort slagsmål i Hammarbyhamnen i Stockholm
Ett stort bråk mellan fotbollssupporters utbröt på lördagseftermiddagen i Hammarbyhamnen i Stockholm, enligt uppgifter i Sveriges Radio.  I samband med bråket blev en polis påkörd av en bil.
Kommentar: Bråket är upplöst, inga privatpersoner allvarligt skadade.

Omvärldsbevakning 16.00

SMHI utfärdar klass 1-varning för snöfall
SMHI har utfärdat klass 1-varning för snöfall i Värmlands län och delar av Västra Götalands län, från lördag kväll till söndag morgon.  Snöandet fortsätter även söndag.Risk för halka enligt Trafikverket.
Kommentar: Följer ev. konsekvenser av varningar. Twittrar varningar, många på vägarna.

 Omfattande bränder i västra Australien
En omfattande markbrand härjar i i västra Australien. Branden rasar utom kontroll, enligt uppgifter i Expressen. 120 byggnader har förstörts och två personer har omkommit. Undantagstillstånd har utfärdats i området och boende har evakuerats.
Kommentar: Ännu ingen information hos Sveriges ambassad i Canberra.

Omvärldsbevakning 12.30

Inga inställda flyg efter attacken i Egypten
Fritidsresor uppger till SR att man ännu är osäker på hur resor till och från Egypten påverkas av fredagens attack, men än så länge har inga resor till Hurghada ställs in. Enligt reseföretaget är läget lugnt på resmålet i nuläget.
Kommentar: I bl a Aftonbladet uppger personer på plats att de vill åka hem. Enligt resebolaget Apollo kan de hjälpa personer som vill avbryta sin semester. Enligt Fritidsresor är det någon enstaka resenär som vill åka hem i förtid från Hurghada medan Ving inte har fått några sådana rapporter.

Flyktingboende på Gotland beskjutet med luftgevär
Sveriges Radio P4 Gotland rapporterar att ett fönster sköts sönder under fredagsnatten i flyktingboendet på Kneippbyn. Polisen misstänker att någon typ av luftvapen använts.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.30

Attacken mot hotell i turistorten Hurghada, Egypten
Sveriges ambassad bekräftar att tre turister, varav en svensk, har skadats vid attacken mot hotell Bella Vista i Hurghada. Ambassaden uppmanar svenskar på plats att höra av sig till anhöriga och följa lokala myndigheters instruktioner. Enligt bl a Sveriges Radio, är läget för den skadade svensken stabilt. Kommentar: Nyhet publicerades under gårdagen med länk till information hos Sveriges ambassad. Det finns även info via UD Resklar på Facebook. Svenska researrangörer har runt 600 turister på plats i Hurghadaområdet. Attacken har lett till omfattande medierapportering och reaktioner i sociala medier, med oro för situationen. Det är ännu inte bekräftat att händelsen verkligen är ett terrordåd.

Brand i stationshus i Mörsil utanför Åre
Stationshuset i Mörsil brann under natten till lördag, uppger SvT. Ingen person kom till skada. Järnvägen som går förbi huset drabbades av problem med strömförsörjning och trafiken Östersund – Storlien ställdes in under morgonen. Enligt Trafikverket beräknas tågen köra igen vid lunchtid. Kommentar: Ingen skadad, eftersläckningsarbete under förmiddagen.

Många olyckor pga halt väglag i Skåne
Halt väglag fortsätter att orsaka problem i trafiken, uppger Sveriges Radio P4. Avåkningar från flera skånska vägar har lett till krockar. Inga personer ska ha blivit allvarligt skadade vid olyckorna. Kommentar: Följer rapportering om väderläge och halkvarningar

Omvärldsbevakning 00.20

Attack mot turisthotell i Egypten uppdatering
UD har bekräftat för TT att en svensk har skadats i attacken. Svt uppger att ytterligare en turist ska ha skadats och att den personen eventuellt kan vara svensk. Enligt Svt ska det röra sig om lättare knivskador. Det finns inga uppgifter om några dödsfall bland offren.
Kommentar: Har delat UD resklars facebookinlägg på vår facebook-sida. Fortsätter följa. Se även tidigare anteckningar.

Fredag 8 januari


Omvärldsbevakning 22.30

Attack mot turisthotell i Egypten uppdatering
Sveriges ambassad i Egypten följer händelsen. Utrikesdepartementet uppmanar alla svenskar i området att kontakta anhöriga.Svenskar i området uppmanas att följa de lokala myndigheternas instruktioner. Den svenska ambassaden i Egypten söker mer information om händelsen. 
Kommentar: Publicerar nyhet samt på sociala medier. Fortsätter följa händelsen. Se också tidigare anteckningar.

Omvärldsbevakning 20.45

Attack mot turisthotell i Egypten uppdatering
Två svenskar ska ha skadats i attacken, uppger egyptiska myndigheter enligt TT. UD har dock inte fått in några uppgifter om skadade svenskar, uppger Svt.
Kommentar: Fortsätter följa.

Omvärldsbevakning 20.20

Attack mot turisthotell i Egypten
Flera män ska ha öppnat eld vid entrén till ett turisthotell i Egypten, uppger nyhetsbyrån Reuters. Hotellet ligger i den populära turistorten Hurghada dit många svenskar åker. SVT Nyheter har talat med svenska UD som undersöker uppgifterna. Det finns inga bekräftade uppgifter om skadade eller döda. Enligt TT finns omkring 90 skandinaver på hotellet.
Kommentar: Följer händelsen. UD avråder från resor till delar av Egypten men inte till turistorterna vid Röda havskusten. Ambassaden i Kairo skriver att säkerhetsläget i Egypten är ansträngt.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting nytt att notera.

Mediebild flyktingsituationen

De brott som misstänks ha begåtts i Kalmar och Köln under nyårsnatten har kopplats till flyktingsituationen, främst i mindre etablerade medier och i sociala medier.

Nyheten om att flera kvinnor under nyårsnatten i tyska Köln utsattes för stölder och sexuella ofredanden av män, har fått allt större spridning. I Sverige har bland annat DN publicerat nya uppgifter om händelsen. Händelserna påverkar debatten om asylmottagning i Tyskland. På ledarplats skriver DN att medier, både utomlands och i Sverige, inte har varit konsekvensneutrala i sin rapportering om händelsen. Medier och polis tenderar att vara extra försiktiga med nyheter som riskerar att ”slå mot utsatta grupper”. Så skedde efter nyår med Köln-händelsen. Att inte vara konsekvensneutrala är ett svek mot brottsoffren, fortsätter artikeln, och att tystnaden öppnar fältet för ryktesspridning, lögner och fördomar.

Samtidigt rapporterar flera medier, bland annat Aftonbladet, om en liknande händelse som skedde på nyårsnatten i Kalmar. Även där ska det ha varit kvinnor som utsatts för sexuellt ofredande av flera män som, enligt uppgifter från offren, inte talade svenska. Polisen gör ingen koppling till händelserna i Köln, vilket påpekas i artikeln som ändå tar upp händelserna i Tyskland i samma text. Barometern har en intervju med en av de som ofredades under nyårsnatten i Kalmar. Ekot skriver att händelsen i Kalmar är den enda av det slaget som polisen fått in anmälan om i Sverige. Finska Yle rapporterade under torsdagen om tre  misstänkta övergrepp i Helsingfors under nyårsnatten.

Hårt vinklade nyheter om dessa händelser förekommer på vissa nyhetssajter. Exempelvis har Sputnik news rubriken ”Invandrare angriper kvinnor över hela Europa”. På sociala medier sprids uppgiften om att två ”invandrarmän” delgivits misstanke för ofredandena i Kalmar under nyårsnatten, ofta med länkar till sajter som exempelvis Nordfront. Kommentarer som ”Utvisa de kriminella asylsökare och invandrare nu!” förekommer. Många kommenterar också händelserna i Köln. ”Här flyr kvinnorna undan flyktingmännens sexuella massövergrepp på nyårsnatten – Tyskland i chock”, är ett exempel på tonläget. Många delar också länkar till hårt vinklade nyhetstexter.

Ekot tar upp Boverkets kartläggning av boendesituationen för nyanlända. Bristen på bostäder är så stor att kommuner betalar ut försörjningsstöd trots att pengarna går till att betala höga hyror till ,ibland olagliga ,hyreskontrakt. Bostadsmarknaden beskrivs i rapporten som en organiserad verksamhet där personer försörjer sig på att sälja hyreskontrakt och att olagliga andrahandskontrakt används för att ta ut överhyror. Bostadsbristen kopplad till flyktingsituationen togs också upp i gårdagens ledare i DN, som bland annat citerade Boverket om att ”trångboddheten bland flyktingar är omfattande, med hälsorisker som en följd”.

Omvärldsbevakning 13.00

Finländska medborgargarden kan skapa oro
Finländska Yle rapporterar om en form av medborgargarden som dykt upp i flera småstäder i Finland. Dessa kallar sig Soldiers of Oden och patrullerar gatorna. De beskriver sig själva som en ”organisation som kämpar för ett vitt Finland” och motiverar sin verksamhet med de stora antalet nyanlända flyktingar, uppger Yle. Polisen uppges följa läget. Inga incidenter har hittills rapporterats i samband med organisationens verksamhet.
Kommentar: Kan skapa social oro. Kan vara värt att följa om liknande fenomen dyker upp i Sverige (vilket det i och för sig inte finns några tecken på).

Fler fall av resistenta bakterier
Antalet rapporterade fall av resistenta bakterier som MRSA och ESBL-CARBA har ökat i vissa län de senaste månaderna, skriver Folkhälsomyndigheten. Orsaken tros framför allt vara att sjukvården har tagit fler prover på patienter har en hög riskfaktor, som till exempel sjukhusvård utomlands de senaste månaderna eller de som varit på flykt undan krig.
Kommentar: För kännedom. Resistenta bakterier är en fråga som då och då bubblar upp i debatten.

Två misstänkta för ofredande i Kalmar
Två unga män har gripits misstänka för sexuella ofredanden under nyårsnatten i Kalmar, rapporterar SR P4 Kalmar. Polisen har minst 14 målsägande, samtliga unga kvinnor. Polisen tror att det är fler som är utsatta och efterlyser fler bilder, filmer och vittnesmål från Larmtorget i centrala Kalmar.
Kommentar: Händelserna har fått stor uppmärksamhet och diskuteras flitigt i sociala medier där kopplingar till vad som hände i Köln samma natt görs. Håller ett öga på hur det hela utvecklas.

Snövädret orsakar trafiksvårigheter
Flera olyckor har rapporterats under morgonen och förmiddagen. Det är snön som skapar svårigheterna, rapporterar Svt. Bland annat var det stopp i båda riktningarna på E20 mellan Vårgårda och Alingsås, enligt Svt.
Kommentar: Håller ett öga på utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.55

Störtat norsk plan uppföljning
Det återstår bara fragment av det störtade norska postflygplanet, uppger TT. De två piloterna uppges vara saknade och det finns inga uppgifter om de klarat sig eller ej. Planet hittades av ett norskt F16-plan, som kommit för att bistå den svenska flygräddningen, på en fjällplatå mellan sjön Akkajaures nordvästra del och den norska gränsen.
Kommentar: Se tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 07.20

Norskt postflygplan störtade i svenska fjällen
Ett norskt postflygplan på väg från Oslo till Tromsö har störtat i svenska Lapplandsfjällen, uppger Sjöfartsverkets flygräddning och SR P4 Norrbotten. Haveriplatsen ligger mellan sjön Akkajaures nordvästra del och den norska gränsen. Fjällräddning, Polisen Norrbotten har nu tagit över räddningsinsatsen. Flygbolaget West Atlantic håller presskonferens i Göteborg 09.00. Det är vid sjutiden på morgonen inte känt vad som hänt de ombordvarande.
Kommentar: Följer händelsen. Inga publiceringar aktuella i nuläget.

Torsdag 7 januari


Omvärldsbevakning 21.45

Brand i Skellefteå
Det brinner i ett kombinerat gatukök och bensinstation i centrala Skellefteå. Boende i området uppmanas stänga fönster, dörrar och ventilation eftersom röken kan vara giftig. Polisen har spärrat av i närområdet men E4:an är öppen för trafik. Det rapporterar SR P4 Västerbotten.
Kommentar: Inget VMA. Endast lokalt informationsmeddelande. Noterar ändå branden i fall läget förvärras eller om det i efterhand kommer frågor.

Omvärldsbevakning 16.45

Taxiförare hotas av åtal om de kör flyktingar över bron
Taxichaufförer som kör flyktingar över Öresundsbron riskerar nu att gripas och åtalas för människosmuggling, enligt SR. Taxi är undantaget från transportörsansvaret och därför har flyktingar som saknar id-handlingar tagit taxi från Danmark till Sverige. Företrädare för taxibranschen är kritiska och menar att det inte kan vara upp till enskilda taxiförare genomföra id-kontroller.
Kommentar: För kännedom.

Mediebild flyktingsituationen

Mediernas rapportering om flyktingsituationen har sjunkit till de nivåer som rådde innan diskussionerna om id-kontroller blossade upp i december. Konsekvenserna av kontrollerna är i fokus – främst kopplat till ekonomi och fri rörlighet snarare än flyktingarnas situation.

Flera medier, bland annat SVD, rapporterar om att regeringen beslutat att förlänga kontrollerna mellan Sverige och Danmark till den 8 februari. Beslutet har tidigare förnyats var 14:e dag, men nu gäller fattat beslut en månad i taget. Sydsvenskan rapporterade på onsdagen att nästan inga flyktingar kommer över bron utan de flesta nu kommer till Trelleborg från Tyskland, en följd av kontrollerna vid Kastrup.

De flesta nyheter fokuserar inte på hanteringen av flyktingsituationen inom Sverige utan hur situationen hanteras av våra grannländer och på EU-nivå. Exempelvis rapporterade flera medier, bland annat SVD, om mötet i Bryssel där ministrar från Tyskland, Danmark och Sverige deltog. I fokus var konsekvenserna av inskränkningarna i den fria rörligheten och hur länderna bättre ska koordinera sina insatser. Frågor som också tas upp på ledarsidor. Expressen skriver på ledarplats att Sverige måste förbättra relationen till Danmark efter åtgärderna i Öresundsregionen, främst för att värna om ekonomin i regionen. Sydsvenskan skriver i sin ledare att id-kontrollerna måste bli en parentes eftersom de riskerar både den fria rörligheten och ekonomin. SVD rapporterar om ett danskt företag som på grund av kontrollerna på tågen nu leasar bilar och skjutsar sina svenska anställda över bron till kontoret i Danmark för att de ska slippa tidskrävande tågresor. Företaget anger att det är för att de är måna om att personalen ska kunna jobba kvar.

Aftonbladet skriver att det företag som tillhandahåller den mobiltjänst som används vid de danska id-kontrollerna över Öresund har utsatts för hackerattacker. Företagets vd säger till tidningen att inga personuppgifter har kommit i orätta händer och danska DSB som ansvarar för kontrollerna meddelar att attackerna inte har någon påverkan på säkerheten.

Lokala medier rapporterar om flyktingsituationen med varierande vinklar. Exempelvis rapporterar SVT Västerbotten att mottagandet av flyktingbarn har varit en god affär för Skellefteå kommun då det inneburet över hundra nya heltidstjänster, SVT Södertälje rapporterar om att det råder stor brist på tolkar som talar dari och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson säger till SR Malmöhus att myndigheterna skötte sig exemplariskt under den arbetsbelastning som var under hösten och att det nu återstår att pröva alla asylärenden. Den lokala rapporteringen om flytkingsituationen ligger på en konstant nivå med några nyheter per vecka på ämnet, oftare om det är lokala medier i sydligaste Sverige.

I sociala medier diskuteras olika aspekter av flyktingsituationen och speglar till stora delar medierapporteringen på ämnet. Ingen fråga dominerar dock debatten.

Omvärldsbevakning 14.00

Misstänkt attentat i Paris
Polisen i Paris sköt ihjäl en knivbeväpnad man i Paris som försökte ta sig in på en polisstation, rapporterar Svt. Det finns misstankar om att mannen också hade med sig någon form av bomb. Ett område kring den aktuella polisstationen i norra Paris har spärrats av.
Kommentar: Det är i dag årsdagen av attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo som krävde många dödsoffer. Följer utvecklingen.

Förlängning av gränskontrollerna
De inre tillfälliga gränskontrollerna förlängs till den 8 februari, enligt TT. De infördes 12 november och förlängdes tidigare var fjortonde dag. Nu gäller beslutet en månad i taget. EU tillåter tillfälliga inre gränskontroller i högst sex månader.
Kommentar: För kännedom.

Attentat i Egypten
Maskerade män sköt mot en turistbuss nära pyramiderna utanför Kairo, uppger egyptiska säkerhetskällor enligt Svt. Ingen ska ha skadats i attacken. Egypten har haft stora problem med terrorism de senaste åren.
Kommentar: UD avråder sedan en tid för resor till delar av landet. Dock inte till de vanligaste turistområdena. Attackerna har hittills riktats främst mot militär och polis.

Omvärldsbevakning 08:00

Flera bränder i bostadshus
Det brinner i flerfamiljshus i både Borås och Vällingby utanför Stockholm. I Borås har räddningstjänsten stött på problem på grund av kylan, vilken har gjort att vattnet i en tank frusit. I Vällingby ska branden ha startats av en explosion som noterats av många i närheten, sett till en sökning på Twitter. I både fallet Borås och Vällingby har boende i husen evakuerats.
Kommentar: Enligt Göteborgs-Posten är branden i Borås fortfarande inte under kontroll, medan Sveriges Radio skriver att nästan alla boende fått återgå till sina hem i Vällingby. Håller ett litet öga på utvecklingen.

Ett år sedan dådet mot Charlie Hebdo
I dag har det gått ett år sedan satirtidningen Charlie Hebdo i paris utsattes för ett torrorattentat, där flera människor miste livet. Enligt Sveriges Radio kommer det att hållas minnesceremonier under dagen och flera medier uppmärksammar detta.
Kommentar: Fortsatt spänt läge i världen och terrorfrågan ligger högt på agendan, inte minst i Paris som drabbades av ytterligare ett dåd under vintern 2015.

Allvarlig gasläcka utanför Los Angeles
I en förort till Los Angeles evakuerades i natt, enligt Sveriges Radio, tusentals människor efter att katastroftillstånd utfärdades med anledning av en gasläcka. Enligt SR gäller det 30-60 ton metangas som läcker ur underjorden under förorten varje timme. Många människor ska ha drabbats av näsblod, andningsproblem med mera.
Kommentar: Noterar med anledning av att Los Angeles är ett vanligt turistmål samt hem för många svenskar. Enligt SR är det oklart när läckan kan tätas, eftersom den ännu inte är funnen. Det finns också risk för explosion.

Onsdag 6 januari


Omvärldsbevakning 21:00

Varnar för förrädiska isar
I Göteborgs-Posten varnar en expert för svaga och förrädiska isar i Göteborgstrakten. Flera personer har gått genom isen under de senaste dagarna.
Kommentar: Kan bli aktuellt för oss att dela information i frågan. Har dock ingen bekräftad, samlad källa i nuläget. Håller ögonen öppna.

Omvärldsbevakning 12:00

Varning för snöfall i Skåne
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Skåne, samtidigt som kyla och halka kvarstår.
Kommentar: Följer väderläget i allmänhet. Många olyckor i området under föregående dygn, vilket är anledningen till att redaktionen noterar att väderläget försämras ytterligare.

Omvärldsbevakning 08:00

Inget nytt att kommentera.

Tisdag 5 januari


Omvärldsbevakning 21:00

Halkigt på många håll
Dagen har varit kall och halkig på många platser i landet. Enligt Aftonbladet har det skett över 30 olyckor bara i Skåne och alla större medier (SVT Gävleborg här, P4 Väst om Fyrbodal här, DN om det allmänna läget här) rapporterar om trafikolyckor under kvällen. Polisen får också ofta komma till tals, och råder då bilförare att sakta ned och hålla avstånd.
Kommentar: Halka tillhör årstiden, dock tydlig påverkan i dag i och med många olyckor. Ingen åtgärd från vår sida i nuläget.

Omvärldsbevakning 16:30

Antibiotikaresistenta bakterier i hundmat
Under eftermiddagen har TT, och därmed flera stora medier, plockat upp en nyhet från Statens vetrinärmedicinska anstalt (SVA) gällande antobiotikaresistenta bakterier i hundmat. SVA:s nyhet gäller en särskild typ av färskfoder som säljs djupfryst och sedan inte tillagas av hundägaren. En provtagning som SVA har gjort visar på mycket utbredd förekomst av tambakterien E. coli och också på att ett flertal fodersorter innehåller den ESBL-bildande (och antibiotikanedbrytande) E. coli-bakterien. SVA lämnar flera råd till hundägare, bland annat att inte ge färskfoder till en hund medan den behandlas med antibiotika.
Kommentar: Av intresse då många människor är hundägare. Också intressant med tanke på att antibiotikaresistens är ett aktuellt och väldiskuterat ämne. Ingen åtgärd från oss i nuläget då det inte går att utläsa någon specifik risk för människor (och inte heller någon akut risk för djur) i den här nyheten, som berör en studie, inte ett larm.

EU kallar till extrainsatt möte
Enligt SVT kallar EU till extrainsatt möte i Bryssel i morgon för migrationsministrar från Sverige, Danmark och Tyskland. SVT skriver att anledning till mötet är de nyinförda gränskontrollerna.
Kommentar: Väntat. Följer inför kommande mediebild (nästa skrivs på torsdag, med anledning av röd dag i morgon onsdag).

Mediebild flyktingsituationen

Rapporteringen om id-kontroller fortsatte under tisdagsförmiddagen men i mindre omfattning än under måndagen. Endast ett fåtal nyhetssajter valde att toppa med nyheter på ämnet. Fortsatt kritik mot kontrollerna dominerar rapporteringen i medierna men på Twitter uttrycker många ett stöd för de vidtagna åtgärderna i Öresund.

Redan under måndagen började medierapporteringen om id-kontrollerna i Öresundsregionen skifta fokus från direktrapportering till att skildra konsekvenserna för flyktingar som drabbas av de ökade kontrollerna. Ett exempel är Aftonbladets artikel om 15-årige Ehsan från Afghanistan som på sin resa från Tyskland till Sverige nu inte kommer vidare från Danmark. Tidingen har under måndagskvällen och tisdagsförmiddagen fortsatt att publicera texter på ledarplats som kritiserar kontrollerna.

DN skriver i tisdagens ledare att id-kontrollerna och övriga ändringar i flyktingpolitiken visserligen verkar ha gett Sverige det ”andrum” som efterfrågades under hösten, men till ett högt ekonomiskt och medmänskligt pris. Nu borde Sverige och Danmark koordinera sina kontroller, skriver DN. Även svenska myndigheter kritiseras i texten: ”Det rådde förvirring i trafiken över sundet på måndagen, som svenska myndigheter borde ha kunnat undvika.” Flera medier, exempelvis SVT, har publicerat förklarande texter för att hjälpa resenärer med information om kontrollerna.

Även Danmarks nya regler får kritik. SVD beskriver beslutet som ett bottennapp. Flera tidningar publicerar en text från nyhetsbyrån TT om att frivilligorganisationer i Danmark erbjuder sig att smuggla de flyktingar som saknar papper över Öresund till Sverige. SVT rapporterar att det är tomt vid tyska gränsen mot Danmark sedan de nya reglerna trädde i kraft vid lunch på måndagen.

Men inte alla medier framför kritik mot utvecklingen vid gränsen mellan Sverige och Danmark. Smålandspostens ledare menar under rubriken ”Överdrifter om Öresund” att ”handel och rörlighet över gränser skapar välstånd. Men välståndet kan också raseras om vi förlorar kontrollen över våra gränser.” Tidningen menar att de befarade konsekvenserna av kontrollerna inte var så allvarliga som hade väntats.

På Twitter tycks det finnas en viss övervikt av kommentarer till stöd för kontrollerna och för minskad invandring. Flera reagerar på de, enligt dem själva överdrivna, liknelser som förekommit på ledarsidor där kontrollerna bland annat jämförts med Berlinmuren mellan Öst- och Västtyskland. Många kommenterar också nyheten om de som erbjuder sig att smuggla flyktingar från Danmark till Sverige: ”Fattar inte. Vad är det medmänskliga att ta dem från Danmark? Borde de inte kämpa för asyl för dessa i just Danmark?” och ”Menar människosmugglarna att flyktingarna inte är säkra i Danmark?” är två exempel.

Omvärldsbevakning 11:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08.55

Störningar i tågtrafiken
Det är stora störningar i tågtrafiken i Karlstad. Trafiken mellan Oslo och Stockholm påverkas också. Störningarna beror på ett signalfel som orsakats av en kopparstöld under natten , rapporterar, Svt Värmland.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 4 januari


Omvärldsbevakning 21.45

Konflikten mellan Saudiarabien och Iran kan hota fredshopp
Många bedömare tror att den upptrappade konflikten mellan Iran och Saudiarabien kan leda till att det blir ännu svårare att hitta lösningar på krigen i Jemen och i Syrien, rapporterar SR. Dessutom befaras ökade motsättningar mellan sunni- och shiamuslimer i hela regionen.  
Kommentar: Kan påverka även svenska förhållanden, inte minst flyktingsituationen.

Omvärldsbevakning 16.00

Tysk kritik mot id-kontroller
Sveriges och Danmarks agerande när det gäller gränskontroller hotar Schengensamarbetet, anser den tyska regeringen uppger SR Ekot.
Kommentar: Följer läget.

Mediebild flyktingsituationen

Majoriteten av Sveriges nyhetssajter toppar med rapporteringen kring de id-kontroller som infördes i Öresundsregionen under måndagen. Nyheten förekommer också i utländska medier, bland annat på brittiska BBC. Nyheterna berör främst direktrapportering kring kontrollerna samt kritik och möjliga konsekvenser av dessa.

Flera medier, bland annat Aftonbladet, rapporterade under måndagen direkt från id-kontrollerna vid Kastrup, där antalet resenärer var färre än normalt under rusningstid. Flera medier, bland annat DN, rapporterar om att inte alla svenska id-kort gäller i de danska kontrollerna, vilket har medfört att vissa resenärer hindrats från att resa vidare. Redan under gårdagen förekom förvirring kring vilka handlingar som är giltiga, enligt SR. Flera medier, bland annat GP, rapporterar också om oklarheter kring den fotodokumentering som sker i samband med id-kontrollerna på den danska sidan gränsen.

Införandet av kontrollerna får fortsatt kritik. Amnesty menar att införandet saknar konsekvensanalys, rapporterar SR Ekot. Vänsterpartiets migrationspolitiske talesperson Christina Höj Larsen kritiserade i Aftonbladet kravet på id-handlingar som, enligt henne, riskerar att kosta flyktingar livet. I samma tidning jämför Eva Franchell på ledarplats staketen som rests i Öresund med Berlinmuren. På DN Debatt skriver 25 moderata politiker på måndagen att ”id-kontrollerna äventyrar en hel gränsregion”.

Under söndagen rapporterade Svt att FN:s flyktingorgan UNHCR är oroliga för att asylrätten inskränks om fler länder följer Sveriges exempel. På måndagen kom beskedet att Danmark inför gränskontroller mot Tyskland, rapporterade flera medier. Det ska i första hand röra sig om stickprovskontroller under tio dagar. Som en följd rådde det fram till lunch på måndagen stort tryck vid den tysk-danska gränsen när flyktingar åkte med bussar till Danmark, skriver Svt.

Många läsarkommentarer och chattar förekommer på de olika nyhetssajterna med anledning av id-kontrollerna. Sydsvenskan har lanserat en pendlarblogg där läsare kan berätta om sin upplevelse.  I läsarkommentarer och chattar rör det sig om konkreta frågor gällande kontrollerna. Även på Twitter finns många inlägg på ämnet där för eller emot kontroller främst kopplas till ökad eller minskad flyktingmottagning.

Omvärldsbevakning 12.30

Danmark inför gränskontroller
Danmark inför tillfälliga passkontroller vid gränsen mot Tyskland. Detta med omedelbar verkan, meddelade Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen vid en presskonferens vid lunchtid, rapporterar Svt och flera andra medier.
Kommentar: Kan göra att id-kontrollerna vid Öresundsbron upphör.

Omvärldsbevakning 09.00

Första morgonen med id-kontroller
Stor mediebevakning av första morgonen med id-kontroller. Till exempel Svt sänder direkt.
Kommentar: Fortsatt starka åsikter om id-kontrollerna. Fortsätter följa. Se även söndagens anteckning.

Kinas börser stängdes efter nedgång
Börshandeln i kinesiska Shanghai och Shenzhen stängdes för resten av dagen strax efter halv sju svensk tid. Detta efter en kraftig nedgång i börskurserna. Det var Kinas nya system för att minska börsturbulens som för första gången gjorde att börserna automatiskt stängde i förtid, skriver AFP, skriver TT. Även övriga asiatiska gick ner.
Kommentar: Kan även påverka svensk ekonomi.

Kraftigt jordskalv i Indien
Ett kraftigt jordskalv drabbade nordöstra Indien, nära gränserna till Burma och Bangladesh, skriver TT. Skalvet beräknas ha haft en magnitud på 6,7, på Richterskalan. Det finns rapporter om döda och skadade.
Kommentar: Inga rapporter om drabbade svenskar.

Saudiarabien bryter diplomatiska förbindelserna med Iran
Detta som ett svar på oroligheterna kring Saudis ambassad i Teheran, som var en reaktion på avrättningen av en shiamuslimsk ledare i Saudi, rapporterar SR.
Kommentar: Kan öka instabiliteten i regionen och därmed också påverka svenska förhållanden. För kännedom.