Vecka 11 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 20 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Uppdatering: överbelastningsattack mot medier
Enligt SR Ekot har IT-attackerna mot medier nu upphört, medieföretaget Schibstedt säger att överbelastningsattacken främst kommit från kapade datorer i Ryssland och USA, med lika lika delar trafik från bägge länderna.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) GD Helena Lindberg säger till TT att MSB inte varit passiv med anledning av attacken eftersom MSB:s möjligheter att agera är begränsad.
- Vi har möjlighet att stötta och ge råd om vi blir kontaktade. Men det har inte skett någon kontakt från medieföretagen. MSB vill nu granska de svenska mediernas sårbarhet eftersom det i en nationell kris måste finnas en fungerande nyhetsförmedling. MSB kommer att göra en förnyad uppdatering av risk- och sårbarhetsanalys tillsammans med mediebranschen.
Kommentar: Har uppdaterat krisinfos nyhet med information från MSBs nyhet + länk, har publicerat MSBs nyhet på twitter och facebook. Fortsätter att följa.

Misstänkte gripne terroristen planerade attack i Bryssel
Aftonbladet uppger att misstänkte terroristen Salah Abdeslam har sagt till utredare att han planerade en ny attack i Bryssel. Belgiens utrikesminister Didier Reynders sa på söndagen att man hittat många, tunga vapen och ett nytt nätverk runt Abdeslam i Bryssel. Belgisk och fransk polis befarar att nya dåd kan inträffa efter gripandena i fredags. Gränsbevakningen vid de bägge ländernas har ökat under helgen, enligt SR Ekot.
Kommentar: För kännedom, nya uppgifter om planerad attack i Bryssel. 

Flyktväg mellan Grekland och Turkiet stängd
Enligt fredagens avtal mellan EU och Turkiet ska alla som nu kommer till Grekland med båt sändas tillbaka till Turkiet, uppger SR Ekot. I praktiken stängs då det senaste årets flyktväg till Europa.De som redan är på öarna evakueras till det grekiska fastlandet.  Trots avtalet anlände ungefär 850 nya flyktingar och migranter till Lesbos under dagen rapporterar Ekot.
SVT har en enkel översikt över avtalets innehåll.
Kommentar: För kännedom. Kan påverka både opinion och svenska myndigheters hantering av flyktingsituationen.

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering: överbelastningsattack mot medier
Enligt TT är stora mediehus är kritiska mot att det tog flera timmar att få tag i någon på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, efter IT-attacken. Richard Oehme, chef för cybersäkerhet på MSB, säger till TT att myndigheten ska titta närmare på det, men att ansvaret för att hantera denna typ av frågor ligger på mediebolagen i detta fall, och att se till att de har tillräckligt bra skydd. Varje enskild myndighet ska också ha sitt skydd klart för sig. Det MSB försöker göra nu är att skapa en lägesbild. Till DI säger Oehme att MSB varnat för DDOS attacker mot medier redan för fem år sedan.
Även Försvarsmakten har kontakt med polisen och andra myndigheter uppger TT. Experter spekulerar om att allt från frustrerad tonåring till ryska nätaktivister ligger bakom attacken. Polisens IT-brottsexpert säger till SR Ekot att det förekommit attacker tidigare men att de inte varit lika samordnade som denna.

Måndag morgon kl. 6.39 sänder P1 intervjuer med representanter från NOA och MSB samt inrikesminister Ygeman. 
Kommentar: Fortsätter att följa händelsen i medier och sociala medier. Uppmärksamheten är relativt stor i sociala medier med viss oro. Har publicerat en nyhet med länk till Polisen och CERT-SE, samt twittrat och FB. Har besvarat meddelande på FB.

Flera döda i bussolycka i Spanien
13 människor har omkommit och över 40 skadats när en buss krockade med en personbil utanför Tarragona i Spanien, uppger lokala myndigheter. En av de skadade är en svensk, uppger UD till aftonbladet. Olyckan inträffade i närheten av staden Freginals skriver El Pais. På bussen fanns 56 personer, de flesta av dem var Erasmusstudenter i åldrarna 22-29 och från 19 olika länder skriver SR Ekot.
Kommentar: En svensk med på bussen, men iinga frågor på sociala medier med anledning av händelsen.

Explosioner vid brand i marina
Vid en brand i en marina i Vaxholm, nordost om Stockholm exploderade flera behållare med acetylen uppger aftonbladet. Brandmän från tre stationer bekämpar branden för att förhindra spridning till båtar och industribyggnader som ligger i närheten. En person uppges ha skadats. Brandkåren tros vara kvar ett dygn på platsen för att bevaka branden som får brinna ut på grund av explosionsrisk och försöka kyla ner resterna av byggnaden skriver SVT.
Kommentar, Följer då branden fortsätter. Ska dock inte vara någon fara för boende i området, platsen är avsoärrade med 300 meters säkerhetsavtånd.

Polisens fjällräddningssystem ligger nere sen i lördags
Sen i lördags morse kan inte polisen larma ut fjällräddare eftersom det tekniska systemet inte fungerar. Fjällräddare får därmed inte meddelanden om pågående räddningsinsatser, skriver Expressen. Polisen får istället ringa via en vanlig telefonlina till fjällräddarna och det tar längre tid då man måste ringa var och en istället för att larma tio samtidigt.
Kommentar: För kännedom, ännu har inte fjällräddarna behövt larmas ut.

Turkiet pekar ut IS för lördagens attentat i Istanbul
Enligt Turkiets inrikesminister har personen bakom gårdagens självmordsbombning band till IS uppger TT/SR Ekot. Fem personer har hittills frihetsberövats med anledning av händelsen. Myndigheterna har nu  förbjudit newroz-firandet i flera städer i landet på grund av säkerhetsläget. Israel avråder nu sina medborgare att besöka Turkiet.
Kommentar: För kännedom, Israel har nu avrått från resor till Turkiet. 

Omvärldsbevakning 10.00

Uppdatering: överbelastningsattack mot medier
Den misstänkta hackerattacken har fått stor uppmärksamhet i medierna, men det är ännu inte klart vem eller vilka som låg bakom och ingen har tagit på sig ansvaret, skriver bland annat TT. Attacken började 19.30 på lördagen och pågick under flera timmar, runt klockan 23 fungerade de drabbade sajterna igen. Polisens Nationella operativa avdelningen (NOA) arbetar med att spåra vem eller vilka som ligger bakom IT-attackerna. Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på NOA säger till TT/SR Ekot att det är en omfattande händelse som eventuellt fortfarande pågår. TT/SVT har intervjuat en IT-säkerhetsexpert på företaget Kaspersky Lab som menar att det var en gammal, klassisk attack och att myndigheterna inte är förberedda på detta och säger även att de som är ansvariga för attacken kan ha arbetat i över ett år för att kunna infektera kanske 100 000 maskiner. Inrikesminister Anders Ygeman säger till TT/Aftonbladet att regeringskansliet följer läget.
Kommentar i DN
Nyhet i GP
Kommentar: Fortsätter att följa händelsen och bevaka ev. information från myndigheterna och besvara ev. frågor i sociala medier.

Jordskalv i norra Sverige
En jordbävning med magnitud 3,9 inträffade sent på lördagkvällen i Bottenviken, cirka 4 mil utanför kusten mellan Piteå och Skellefteå, skriver Svenska nationella seismiska nätet. SOS blev enligt P4 Norrbotten nedringda av oroliga. Enligt TT är skalvet det största i området på över 100 år och kändes även i delar av Österbotten, Finland. Under natten kom även två efterskalv med magnitud runt 2 enligt SVT.
Kommentar: Ingen åtgärd just nu.

Fortsatt gräsbrandsvarning i Götaland från SMHI.
Kommentar: håller koll på.

Lördag 19 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Svenska nyhetssajter drabbade av misstänkt samordnad hackerattack
Flera svenska medier har under lördagskvällen utsatts för en misstänkt samordnad IT-attack uppger SR Ekot. Enligt en IT-expert TT talat med handlar det troligen om en överbelastningsattack (DDOS) skriver TT/SvD. Sajter från Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad har legat nere helt eller delvis. Ett anonymt twitterkonto la ut ett hot om attacker de kommande dagarna strax innan sajterna slutade fungera. Attackerna ska enligt twitterinläggen riktas mot svenska myndigheter och medier som "sprider falsk propaganda" skriver GP. Säkerhetspolisen är informerad och polisen i Stockholm har inlett en utredning.
Kommentar: Följer händelsen då det förekom hot om flera attacker de kommande dagarna. Svarar på frågor på twitter. 

Uppdatering explosion i Istanbul
SVT uppger att två av de döda kom från Israel och två är amerikaner. Enligt UD finns inga svenskar bland de drabbade.
Kommentar: För kännedom, inga svenskar verkar vara drabbade.

13 egyptiska poliser dödade i Sinai, Egypten
Poliserna dödades i en granatattack mot en polispostering på Sinaihalvön och Islamiska staten (IS) har tagit på sig attacken skriver TT/SR Ekot. Säkerhetsstyrkor uppges ha stängt av in- och utfarterna till och från staden El-Arsih som ligger nära platsen för attacken i norra Sinai.
Kommentar: För kännedom, svenska resenärer befinner sig i regel dock inte i norra Sinai.

Omvärldsbevakning 16.00

Flera dödade i explosion i Istanbul, Turkiet
Istanbuls stora shoppinggata Istiklal utsattes för en självmordsbombare under lördagen, skriver bland annat Aftonbladet och SR Ekot. Minst fem personer dödades och 38 personer skadades. Enligt DN är 12 av de skadade utländska medborgare. Finns inga uppgifter om några svenskar är drabbade. Ingen grupp har ännu sagt sig ligga bakom dådet.
Kommentar: Retweetar UD Resklars information på twitter och Facebook, skriver en nyhet till webben. Följer händelsen ifall svenskar är drabbade.

Främlingsfientlig demonstration i Stockholm
Norrmalmstorg spärrades av under lördagen då den främlingsfientliga ”Folkets demonstration” demonstrerade. Med en mur av polisbilar skildes de från motdemonstranter. Enligt DN omhändertogs fyra personer för skadegörelse eller för att ha kastat bengaler.
Kommentar: För kännedom. Gruppen har demonstrerat under flera helger, tidigare har även högerextrema organisationer deltagit. 

Omvärldsbevakning 9.00

62 dödade i flygkrasch i Ryssland
Ett passagerarplan från Fly Dubai som kom från Dubai missade landningsbanan vid landningen i Rostov vid Don i södra Ryssland inatt. Alla 62 ombord omkom, uppger TT. Piloterna hade först gjort ett försök att landa som misslyckades, vid det andra försöket två timmar senare kraschade planet strax före landningsbanan. Olycksorsaken är fortfarande oklar, men vädret var dåligt vid tidpunkten. Enligt Rostovs katastrofmyndighet var sex av besättningsmedlemmarna inte från Ryssland. 55 av de omkomna var passagerare från Ryssland (44), Ukraina (8), Indien (2) och Uzbekistan (1) skriver aftonbladet. Övriga sju var besättning.
Kommentar: Följer, ännu inte klart kring nationalitet på de omkomna i besättningen.

SMHI varnar för stor gräsbrandsfara i eftermiddag i Götaland och delar av Svealand.
Kommentar: håller koll på.

Torsdag 16 mars


Omvärldsbevakning 22:00

Huvudmisstänkt för Parisdåden greps i Bryssel
Salah Abdeslam som misstänks för inblandning i terrordåden i Paris greps under fredagseftermiddagen av belgisk polis i Bryssel. Det rapporterar såväl internationella som nationella medier, bland dem SR och SVT.
Ytterligare minst fyra personer ska ha gripits i anslutning till den räd som belgisk polis genomförde vid 17-tiden på fredagen, i stadsdelen Molenbeek.Vid gripandet skottskadades den 26-årige Salah Abdeslam i benet.
Kommentar:  Infångande av misstänkta terrorister påverkar förmodligen tilltron till inblandade myndigheter och debatten runt säkerhetssituationen i Europa.

Överlämning kl 16.30

Medierna har under dagen haft stort fokus på de pågående EU-förhandlingarna kring flyktingsituationen i Europa. Under eftermiddagen kom beskedet att EU har nått en övernskommelse med Turkiet.  Följ gärna mer detaljerad information om hur EU-överenskommelsen kan komma att påverka Sveriges flyktinghantering. Kring flyktingsituationen har det också rapporterats om att Polisen gör färre utlänningskontroller på grund av bristande resurser.Stockholm har valt platser för flyktingboenden, vilket ev. kan leda till debatt. Enligt SMHI råder gräsbrandsrisk för södra Sverige, vilket vi bör fortsatt bevaka.

Omvärldsbevakning 16.00

Cyanidbrev i Östersund antagligen ofarliga
Det cyanidhaltiga pulver som skickats till Postkodlotteriet innehöll små mängder av det giftet, uppger SR P4 Jämtland. Breven upptäcktes på ett företag på Frösön där lotteriets post hanteras. Bedömningen är att halten inte är skadlig för människor
Kommentar: Detta togs upp i omvärldsbevakningen under torsdagen. Fortsätt följa om den nya informationen leder till oro eller frågor.

Raketattack mot Statoilanläggning i Algeriet
Statoils anläggning i Algeriet har attackerats med raketer. Tre norska anställda är förda i säkerhet, skriver norska VG.
Kommentar: Det finns inga uppgifter om att svenskar skulle ha påverkats, ingen information hos Sveriges ambassad i Alger.

Överenskommelse i flyktingfrågan inom EU
Efter förhandlingar kom EU:s medlemsländer under torsdagsnatten överens om vad de anser att ett migrationsavtal med Turkiet ska innehålla, enligt DN. På fredagseftermiddagen kom också uppgifter om att EU och Turkiet och EU är eniga, uppger bl a SvT.
Enligt DN är inga detaljer är offentliga, men statsminister Stefan Löfven är nöjd med uppgörelsen.
Kommentar: Fortsätt följa hur överenskommelsen kommer att påverka Sveriges hantering av flyktingsituationen

Tropiska stormen Emaraude
Prognos/karta på Severe World Weather information
Kommentar: Stormen påverkar inte landområden ännu, men bör bevakas

Misstänkte terroristen dömd i Sverige
Den misstänkte terrorist som dödades i Bryssel ska ha bott i Sverige, och gripits av polis flera gånger, enligt uppgifter i Sveries Radio.
Kommentar: fortfarande oklara uppgifter och en del spekulationer

Oroligheter i Brasilien
De politiska spänningarna i Brasilien ökar efter att demonstranter under gårdagen beskjutits med tårgas under en protestaktion utanför presidentpalatset i landets huvudstad, rapporterar SvT.
Kommentar: Inga nya rekommendationer för svenskar hos Sveriges ambassad i Brasilia. Följ läget på sikt, Brasilien kommer att bli aktuellt för svenskar att besöka i samband med OS

Regeringen föreslår medicinska åldersbestämningar av asylsökande barn
Regeringen vill att ett system med medicinska åldersbedömningar av asylsökande barn och ungdomar kommer på plats senast i höst. Det beskedet gav migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) i riksdagen, skriver DN.
Kommentar: Följ upp om beslut kommer och i vilken mån det påverkar myndigheternas hantering av flyktingsituationen

Polisen gör färre utlänningskontroller
Antalet inre utlänningskontroller har sjunkit under flera år, uppger Aftonbladet. Enligt statistik från polisen utfördes januari-februari 3 575 kontroller, vilket är drygt 250 färre jämfört med motsvarande period 2015, och 3000 färre jämfört med 2012. Enligt Aftonbladet är en orsak bristen på resurser.
Kommentar: Polisens brist på resurser förekommer inom flera områden och kan leda till oro för att Polisen inte ska hinna med sina uppgifter.

Omvärldsbevakning 10:00

Sverige stöttar Frankrike
Regeringen beslutade på torsdagen om värdlandsavtalet med Nato och om att stötta Frankrikes kamp mot Islamiska staten (IS) med vapen. I bägge fallen krävs godkännande av riksdagen, skriver DN.
Kommentar: vi fortsätter att följa vad Sveriges deltagande innebär. Eventuell oro, debatt och frågor från allmänheten kan väntas.

EU-möte flyktingfrågan
EU:s ledare enades i Bryssel efter midnatt om innehållet i ett migrationsavtal med Turkiet.
Statsminster Stefan Löven säger i en kommentar: "Sverige redo att stötta Grekland", enligt bland andra Dagens Nyheter.
Kommentar: påverkar debatten och flyktingsituationen

Sårbara system utan skydd 
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skriver i rapporten ”Nationell risk- och förmågebedömning 2016” om att viktig infrastruktur står utan skydd och krisberedskap. Det tar DN upp idag och pekar även på elektronisk kommunikation, el- och dricksvattenförsörjning och krisledning som andra områden som måste åtgärdas.
Kommentar: Påverkar debatten och kan ge upphov till frågor från allmänheten.

MSB vill byta ut polisradion
MSB vill byta ut det nuvarande kommunikationssystemet Rakel som polis och räddningstjänst använder, eftersom det endast tillåter kommunikation genom tal. Detta skriver flera medier om idag bland andra SVT och TT.
MSB föreslår att blåljusmyndigheterna går över till att kommunicera via det trådlösa 4G-nätet, enligt den utredning som i dag lämnas över till regeringen.

PTS föreslår nya frekvenser 
I en rapport från Post- och telestyrelsen (PTS)  sägs det idag att det är viktigt att ”blåljusmyndigheter” får tillgång till säkra, tillgängliga, redundanta och kostnadseffektiva mobila bredbandstjänster. Detta enligt PTS-rapporten ”Säker och tillgänglig mobil, ip-baserad kommunikation - PTS-ER-2016:12”
Kommentar: Myndigheternas kommunikationsmöjligheter kan anses vara av stort allmänintresse.

Tre skadade efter explosion på skola
En kraftig explosion på onsdagskvällen i ett gasförråd på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. Tre elever har förts till Mora lasarett, enligt uppgifter på kommunens webbplats. Medieuppgifterna om deras skador är inte entydiga. Polisen har inlett en brottsutredning gällande allmänfarlig vårdslöshet, rapporterar Sveriges Radio.

Omvärldsbevakning 22:00

Inget att notera

Överlämning 18.30

Det senaste dygnet i medierna har bland annat handlat om gripna terrorister i Paris, avtal om flyktingar inom EU inför toppmötet och om Säkerhetspolisens årsbok som presenterades idag, som vi gjorde en nyhet om. 

Omvärldsbevakning 17:30

Säpo: Rysk propaganda mot Sverige
I Säkerhetspolisens årsbok, som presenteras i dag, skriver myndigheten att både beslutsfattare och allmänhet i Sverige är måltavlor, enligt Sveriges Radio Ekot
Säkerhetspolisen gör analysen att Ryssland bedriver att psykologiskt krig mot Sverige. Syftet är att manipulera, splittra och påverka demokratiska beslut, skriver Dagens Nyheter idag.
Kommentar: Vi har gjort en nyhet under dagen om Säpos årsbok. Flera aspekter har lyfts fram av medier idag. Många vinklar på rysk propagande, andra på terrorhot. Säpos presssmeddelande finns här.

Omvärldsbevakning 13:00

WHO: Ebolautbrott över i Västafrika
Det senaste utbrottet av sjukdomen ebola i Sierra Leone är över, vilket innebär att det nu inte finns några bekräftade fall av viruset i Västafrika, skriver bland andra SVT Nyheter.
Världshälsoorganisationen WHO beskriver beskedet som en milstolpe i kampen mot sjukdomen, vars senaste utbrott sedan december 2013 krävt över 11 000 människoliv.
Kommentar: För kännedom. Ebola berör många.

Vitt pulver var cyanid
Ett av de brev med pulver som hittades hos företaget Opus Capita på Frösön, i Jämtland i slutet av förra månaden har visat sig innehålla giftet cyanid. Det visar de första analyssvaren som kommit från NFC (Nationellt forensiskt centrum), enligt SVT Nyheter.
Kommentar: uppföljning av nyheten från den 29 februari om vitt pulver i försändelser. Inga fler uppgifter från polisen i nuläget.

Tyska ambassaden i Ankara stängd
Tysklands ambassad i Ankara har stängt under torsdagen med anledning av det finns indikationer på möjliga angrepp, skriver nyhetsbyrån Reuters. Generalkonsulatet och tyska skolor i Istanbul har också stängts.
I medierapporteringen under torsdagen nämns också att den kurdiska separatistgruppen TAK (Kurdistans frihetskämpar) har enligt tagit på sig söndagens bombdåd i Turkiets huvudstad Ankara, där 37 människor dödades och 71 människor skadades, enligt bland andra SVT.
Kommentar: För kännedom. Inga nya uppgifter från svenska ambassaden i Ankara så här långt.

Omvärldsbevakning 08:00

Detonation i Malmö
Tidigt på torsdagsmorgonen inträffade en detonation vid en butikslokal på Fredsgatan i Malmö, rapporterar Sydsvenskan. Polisen har spärrat av platsen, vilket påverkar trafiken i området. Detonationen orsakade stora skador i butiken men inga personer ska ha kommit till skada.
Polisen uppmanar nu vittnen som befunnit sig på platsen mellan klockan 4.20 och 4.45 att ringa 114 14 för att lämna information.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro och påverkar dessutom trafiken.

Lastbilsolycka utanför Södertälje
Under natten inträffade en trafikolycka på E4 mellan Södertälje och Järna. En långtradare välte över mitträcket och började läcka diesel. Chauffören skadades allvarligt och har förts med ambulanshelikopter till sjukhus, uppger polisen.
Vägen stängdes av i norrgående riktning och kommer enligt prognoser att förbli avstängd fram till på förmiddagen, rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom. Påverkar trafiken på E4 i norrgående riktning.

EU: Ingen fördelning av flyktingar från Sverige
Sverige kommer att inte att kunna fördela flyktingar från Sverige till andra EU-länder. Det är innebörden av det avtal som EU:s medlemsländer ska diskutera på toppmötet i Bryssel under torsdag och fredag. Enligt avtalet, som Sveriges Radio har tagit del av, ska flyktingkvoten på 54.000 flyktingar främst användas till annat än att fördela flyktingar från Sverige. Framför allt planerar man för en omfördelning av flyktingar från Grekland till Turkiet.
Kommentar: Påverkar flyktingsituationen i Sverige.

Höga halter av tungmetaller i brunnsvatten
Det har hittats rekordhöga halter av bly och kadmium i brunnsvattnet i Skåne, rapporterar Sveriges Radio. Geologer varnar nu för att det även kan finnas på andra håll i landet. SGU rekommenderar mätningar i flera skånska kommuner, liksom i Östersundstrakten, kring Linköping och vid Mönsterås i Kalmar län.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 15 mars


Omvärldsbevakning 22:15

Fyra misstänkta terrorister gripna i Paris
På onsdagen grep fransk säkerhetstjänst fyra personer, misstänkta för att ha planerat en terrorattack i centrala Paris, rapporterar Dagens Nyheter. Enligt en icke namngiven talesman för det franska departementet för inrikes säkerhet var de fyra, tre män och en kvinna, ”förmodligen beredda att genomföra en attack i Paris inom en snar framtid”.
Kommentar: För kännedom. Inget om gripandet på den svenska ambassadens i Paris hemsida. Den tidigare uppmaningen till att vara vaksam, i synnerhet vid större folksamlingar, ligger kvar.

Omvärldsbevakning 16:15

Ny brand på flyktingboende
Tidigt på onsdagsmorgonen upptäckte platschefen på ett boende för flyktingungdomar i Nybro att det brann i garaget. Han kunde släcka elden med en brandsläckare och väckte de sovande ungdomarna, som därmed kunde sätta sig i säkerhet. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och ska under dagen göra en teknisk undersökning, rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom, då händelser som denna skapar oro hos både asylsökande och övrig befolkning.

Bombhot mot idrottsförvaltningen i Älvsjö
Vid lunchtid fick idrottsförvaltningens lokaler i Älvsjö utrymmas efter att bombhot via telefon, rapporterar Aftonbladet. Tidigare under dagen begav sig en polispatrull  till platsen för att bedöma sanningshalten i hotet. Vid 15:30 uppgav Eva Nilsson vid ledningscentral att ärendet har avblåsts.
– Polispatrullen har lämnat platsen och kommer att skriva en anmälan om olaga hot, säger hon.
Kommentar: Faran nu avblåst, då det verkar ha rört sig om ett falskalarm.

Omvärldsbevakning 11:30

Två personer uppges gripna
Enligt uppgifter från belgisk polis har två misstänka terrorister gripits efter gårdagens skottlossning i Bryssel. Premiärminister Charles Michel uppger dock att antiterrorinsatsen inte har avslutats och att faran inte är över än, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen kring antiterrorinsatsen.

Sterila myggor i kampen mot zikaviruset
Amerikas främsta myggforskare menar att spridningen av zikaviruset kan stoppas genom att släppa ut steriliserade myggor som ska bromsa förökningen av myggbeståndet. I Brasilien har det redan genomförts två framgångsrika tester med den steriliserade myggan. Hälsomyndigheterna har dock ännu inte gett klartecken för att använda metoden i stor skala. Världshälsoorganisationen om det kan påverka djur och natur om man utplånar myggan, skriver DN.
Samtidigt uppger myndigheterna på Kuba att en ung kvinna i landet har smittats av zikaviruset. Den 21-åriga kvinnan tros vara den första som fått smittan på Kuba, rapporterar SVT.
Kommentar: Följer forskningen kring bekämpningen av zikaviruset. Kan verka lugnande för allmänheten.

Vit makt-rörelser växer i Göteborg
Den ökade aktiviteten hos högerextrema grupperingar är kraftfullare än i övriga landet, säger Christer Mattson, föreståndare på Segerstedt-institutet vid Göteborgs universitet.
Vit makt-organisationerna uppges ha bytt taktik och arbetar mer med sociala aktiviteter. Exempel på den nya tekniken är soppkök för utsatta svenskar i centrala i Göteborg, studiecirklar, kampaftnar och en aktion i Kungälv där Nordiska motståndsrörelsen gick in och agerade trygghetsvärdar en simhall.
I sitt arbete mot våldsbejakande extremism kommer Göteborg från och med slutet av mars att samarbeta med bland andra Segerstedt-institutet och Expo, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom, då många känner hot från dessa grupperingar.

Omvärldsbevakning 08:00

Kraftig brand i butik i Rågsved
Det brinner kraftigt i matbutiken Matmissionen i Rågsved, skriver Aftonbladet. Räddningstjänsten bedömer att släckningsarbetet kommer att pågå fram till 12-tiden i dag, vilket bland annat innebär att stora delar av Bjursätragatan av och bussar tar alternativa vägar.
Matmissionen är en butik där fattiga kan handla billigare och polisen misstänker att branden är anlagd.
Kommentar: För kännedom, då det bland annat påverkar busstrafiken.

Terroristjakt i Bryssel fortsätter
I Bryssel fortsätter jakten på de misstänkta terrorister som tros ha kopplingar till terrordåden i Paris. Flera gator har spärrats av och en polishelikopter kommer och går över det sökområde i vilket belgisk polis bedömer att minst två misstänkta gärningsmän ska finnas kvar. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Följer utvecklingen under dagen.

Tisdag 15 mars


Omvärldsbevakning 22:30

Många upplever hot från högerextrema grupper
Många kommuner upplever allt större problem med högerextrema grupperingar, rapporterar DN. Enligt Daniel Norlander, huvudsekreterare i Mona Sahlins kommitté för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism, jobbar många högextrems grupper mer strategiskt än tidigare, exempelvis genom att fånga upp lokala händelser och missnöjesyttringar.
– Kommunerna måste ha en fungerande omvärldsbevakning som kan snappa upp sådana här signaler. De måste gå in tidigt och komma med en lösning. Annars riskerar man att göda de högerextrema, säger han.
Kommentar: För kännedom, då många svenskar upplever hot från högerextrema grupperingar. Tog med Norlanders citat, då han ger förslag på åtgärder som kommunerna kan ta till för att stävja utvecklingen.

Polisen fokuserar på gängrelaterat våld på Hisingen
Stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen i Göteborg och Polisen i Västra Götaland lovar att sätta fokus på gängrelaterat våld i offentlig miljö, genom flera olika åtgärder. Bland annat kommer man att  öka polisnärvaron i Biskopsgården genom utökad patrullering på otrygga och särskilt brottsutsatta platser. Man kommer också att inleda ett intensifierat arbete mot narkotikaförsäljning och mot illegala vapen, främst i Biskopsgården. Det rapporterar Göteborgs-Posten.
Kommentar: Kan bidra till att lugna allmänheten, speciellt med tanke på att polisen själv har gått ut med nyheten på sin webbplats.

Vattnet utanför Mörrum måste kokas
Karlshamns kommun meddelar att kranvattnet i Elleholm och Forsbacka utanför Mörrum måste kokas fram till på torsdag. Orsaken är att en vatten- och avloppsledning borrats sönder. Prover har tagits kontinuerligt och förhoppningen är att provsvaren ger grönt ljus för att använda vattnet som vanligt på torsdag. Det rapporterar P4 Blekinge.
Kommentar: För kännedom.

Vården riskerar rasa samman när allt fler blir dementa
Enligt en ny rapport från en internationell forskargrupp kan det stadigt ökande antalet demenssjuka orsaka kaos i sjukvården i framtiden. År 2050 kan det enligt beräkningarna vara 131 miljoner som har fått alzheimer eller någon annan form av demens, jämfört med 47 miljoner idag.
Forskarna har presenterat forskningsresultaten för EU-parlamentet i Bryssel och anser att politikerna behöver agera snabbt så att forskningen om läkemedel, vårdformer och förebyggande faktorer för demens kan förbättras, skriver DN.
Kommentar: För kännedom, då detta på lång sikt kan innebära en kris. Även om läget inte är akut för tillfället menar forskarna att det är bråttom med förebyggande åtgärder.

Många småfåglar drabbade av salmonella
Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, rapporterar att många småfåglar har drabbats av salmonella i februari och mars. Främst är det domherrar men även gråsiskor, grönsiskor, grönfinkar och enstaka talgoxar har rapporterats.
– Det är viktigt att komma ihåg att salmonellabakterier kan smitta människor och orsaka sjukdom. Tvätta händerna noggrant när du har fyllt på mat eller gjort rent vid fågelbordet. Använd handskar om du hanterar sjuka eller döda fåglar, säger bitr. statsveterinär Henrik Uhlhorn, SVA.
Kommentar: För kännedom. Kan vara av intresse för allmänheten då även människor kan drabbas och då en representant för SVA beskriver hur man kan undvika att smittas.

Överlämning 16:45

Inget särskilt att bevaka, förutom vårt twitterflöde där en retweet från oss av ett inlägg från Säpo, med hänvisning till en TV4-intervju, under dagen gav upphov till några kommentarer och frågor av politisk karaktär. Vakthavande redaktör hänvisade på twitter till vår publiceringspolicy och att Säpo är en myndighet. Men att hänvisa till TV4 ligger i det här fallet utanför vårt uppdrag, kan konstateras i efterhand. 

Poliser beskjutna i Bryssel efter terror-räd
Enligt belgisk polis ska minst tre poliser ha skadats, varav en allvarligt. Skjutningen inträffade under tisdagseftermiddagen i samband med ett tillslag med koppling till Parisattackerna i november. Antiterror-räden gjordes i ett område nära stadsdelen Molenbeek, enligt SR Ekot och TT. Hittills har såvitt känt ingen gripits för dådet.
Kommentar: Eventuell koppling till terrorism. Många svenskar i Bryssel.

Fler mord i Sverige - men risken för allmänheten minskar
Antalet mord och dråp i landet ökade kraftigt förra året. Totalt dödades 103 människor, enligt Rättsmedicinalverket. Det är 21 fler dödade än under 2014. Göteborgsregionen sticker ut i statistiken. Där dödades 24 personer förra året, vilket är mer än dubbelt så många som året innan.
Men i relation till befolkningstillväxten i landet har dödligt våld minskat de senaste åren. Framför allt har det dödliga våld som drabbar gemene man gått ner, utanför kriminella miljöer, enligt forskare på Brå som citeras av TT och som återges av SVT Text och av Sveriges Radio Ekot. 
Kommentar: Medierna vinklar på ”ökat antal mord och dråp”, vilket kan ge upphov till frågor, debatt och oro bland allmänheten.  

Omvärldsbevakning 11.30

Betydande lavinfara i Jämtland
Lavinprognoser.se har utfärdat en uppdaterad prognos för området Åre/Bydalen/Storulvån och höjer lavinfaran till betydande på grund av regn. ”Betydande” innebär en trea på den femgradiga lavinskalan.
Kommentar: Många skidåkare i Jämtlandsfjällen som kan vara berörda av lavinvarningen.

Varning för hårda vindar i Lappland
Kommande dygnet blir mycket blåsigt i norra Lapplandsfjällen. De allra kraftigaste vindarna väntas tisdag eftermiddag och kväll, skriver SMHI i sin vädervarning.

Kvinna knivhöggs av okänd man i Örebro
En 22-årig kvinna fördes på måndagskvällen med ambulans till Universitetssjukhuset i Örebro efter att ha knivhuggits flera gånger i armen. Kvinnan befann sig utanför sin bil på en parkeringsplats när en okänd man överföll henne. Ingen har hittills gripits för händelsen, rapporterar Nerikes Allehanda, SR Örebro och TT.
Kommentar: Kan ge upphov till oro och frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 07.00

Två personer knivskurna i Göteborg
Två personer har knivskurits i Göteborg. En gärningsman var under natten fortfarande på fri fot, enligt uppgifter i SvT.  
Kommentar: Troligen bråk/uppgörelse, information om händelsen finns hos Polisen i Göteborg

Översvämningar stänger norsk väg
Väg E14 väster om Meråker har stängts av sedan en biflod till Stjørdalselva svämmat över och skadat en bro, uppger DN. En tillfällig bro kommer att byggas, men det är oklart hur lång tid det tar innan den är på plats, enligt uppgifter från norska Vägverket.

Måndag 14 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Oväder i Kairo, Egypten
RSOE rapporterar om oväder i Egypten, där en sandstorm har drabbat Kairo och andra egyptiska provinser, följt av tunga regn och åska, fortsatt instabilt väder i hela landet.
Kommentar: Det finns ingen reseavrådan för Kairo, men inga rapporter om drabbade svenskar.

Bombliknande föremål i brevlåda på Värmdö
Ett bombliknade föremål hittades på måndagskvällen i en brevlåda på Värmdö, uppger SR P4 Stockholm. Polisens bombtekniker tillkallades för att undersöka paketet som visade sig vara ofarligt.
Kommentar: Händelsen avslutad.

Ryska styrkor drar sig ur Syrien
Efter fem månaders militära insatser i Syrien ska huvuddelen av de ryska styrkorna nu börja dras tillbaka, uppger SvT. Enligt Putin ska de ryska styrkorna ha ”uppnått sina mål”. Tillbakadragandet sker mot bakgrund av FN-ledda försöken till fredssamtal för Syrien som inleddes i Genève under måndagen.
Kommentar: För kännedom

Överlämning 15.56

Flera tidningar och Sveriges Radio tar upp kokningsrekommendationen för dricksvatten i Råneå och flera medier tar upp en ny rapport från Skolverket, där invandringen anges som en orsak bakom försämrade resultat i skolan. Det skriver bland andra Aftonbladet. I Brasilien har miljontals människor demonstrerat mot president Dilma Roussef i vad DN beskriver som de största demonstrationerna någonsin i landet. Något att hålla utkik på inför sommarens OS i Rio. Viss uppföljning av bland andra TT av bombattentaten i Elfenbenskusten och Ankara, Turkiet. UD:s råd till svenskar i Elfenbenskusten är att  följa nyhetsrapportering samt att iaktta största försiktighet och följa de lokala myndigheternas instruktioner. Svenska ambassaden i Ankara uppmanar efter söndagens explosion svenska medborgare i området att kontakta anhöriga i Sverige samt att följa lokala myndigheters instruktioner. Den reseavrådan som finns omfattar bland annat området nära gränsen mot Syrien, i nuläget berörs inte Ankara, Istanbul eller turistorterna längs Marmariskusten.

Omvärldsbevakning 14:30

Pulverpost ofarlig
Under förmiddagen spärrades Polisens posthantering i Kiruna av sedan ett kuvert med misstänkt pulver öppnats där. Polisen har nu bedömt brevets innehåll som ofarligt. Dock kan man ännu inte ange vad pulvret är för något, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom. Faran anses vara avblåst.

Globalt värmerekord för februari
Enligt en färsk rapport från Nasa har den globala medeltemperaturen för februari månad aldrig varit så hög som i år, rapporterar SVT. Meteorologerna bakom väder- och klimatbloggen Weather Underground kallar resultatet från rapporten för ”verkligen chockerande, och ännu en påminnelse om den sedan länge ständigt ökande globala temperaturen som en följd av utsläppen av växthusgaser som människan producerar”.Kommentar: För kännedom, då rapporten kan skapa oro hos allmänheten.

Oförändrad flyktingpolitik i Tyskland
Den tyska regeringen kommer inte att förändra landets flyktingpolitik efter framgångarna för det främlingsfientliga partiet AfD i helgens delstatsval, skriver Sydsvenskan. I en kommentar till valresultatet säger Sveriges urikesminister Margot Wallström att det nu kan bli svårare för Tyskland att bedriva en human flyktingpolitik. Hon tror också att EU-samarbetet kan komma att påverkas av resultatet.
— Tyvärr så är det framgångar för högerextremistiska och främlingsfientliga partier och rörelser och det bådar inte gott för EU-samarbetet, säger hon.
Kommentar: För kännedom, då det har av betydelse även för övriga Europas flyktingpolitik.

Uppmaning att koka vatten i Råneå
Luleå kommun uppmanar de boende i Råneå att koka sitt vatten innan det används för matlagning, dryck och tandborstning. Orsaken är att ett fel har upptäckts i vattenverket i Råneå vilket kan medföra att förorenat vatten kommit ut på ledningsnätet. Kommunen utför nu provtagningar av vattnet och kommer att meddela de första resultaten under onsdag morgon.
Kommentar: Följer utvecklingen och avvaktar resultaten från provtagningarna.

Strömavbrott släckte Sri Lanka
Under söndagen drabbades Sri Lanka av det värsta strömavbrottet på 20 år. Soldater har skickats ut för att skydda elstationer, medan myndigheter utreder om sabotage kan ligga bakom explosionen i en viktig elcentral utanför Colombo. Under natten pågick reparationsarbete och strömmen är nu tillbaka på många håll i Sri Lanka, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom. Strömmen är nu tillbaka.

Attentat mot planerat asylboende
Under natten mot lördagen utsattes ett planerat asylboende vid Åbyskolan i Klippan för ett brandattentat. Räddningstjänsten kunde snabbt släcka branden och ventilerade sedan ut röken, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 11:50

Rikspolisens posthantering i Kiruna avspärrad efter pulverlarm
Rikspolisens posthantering i Kiruna har spärrats av sedan ett brev med ett okänt pulver hittats där, rapporterar Norrländska Socialdemokraten. Räddningstjänsten har ryckt ut och de personer som har exponerats för pulvret har förts iväg för sanering. Också platsen kommer att saneras. Provsvar av vad pulvret innehåller väntas komma under tisdagen.
Kommentar: Följer händelsen och väntar in resultaten av provsvaren.

Kvinnlig PKK-medlem uppges ha utfört dådet i Ankara
Enligt turkiska säkerhetskällor var en av självmordsbombarna i Ankara i Turkiet en kvinnlig PKK-medlem. Tidigt på måndagsmorgonen sprängde turkiska krigsflygplan läger i norra Irak som tillhör PKK, uppger den turkiska armén.
Efter dådet har också sociala medier som Facebook och Twitter förbjudits i Turkiet. Orsaken ska vara att bilder på explosionen har delats på nätverken, skriver SVT.
Kommentar: För kännedom, då både dådet och Turkiets respons på det påverkar säkerhetsläget i landet.

Allt fler skyfall och översvämningar
Trenden med ökade regnmängder, fler skyfall och tilltagande översvämningsrisker kommer att fortsätta, visar ny MSB-finansierad forskning. I studien har tre utsatta orter – Falkenberg, Haparanda och Karlstad – specialstuderats. Av dessa pekas Karlstad ut som särskilt drabbad, med dubbla översvämningsrisker från höga vattenstånd i Vänern och ökade flöden i Klarälven. Det rapporterar Göteborgs-Posten.
Kommentar: För kännedom, kan långsiktigt ha betydelse för krisberedskapen på dessa orter.

Tusentals hem skadade av översvämningar i Louisiana
Delar av USA-delstaten Louisiana har drabbats hårt av den senaste tidens oväder. Krisberedskapsmyndigheter talar om en historisk översvämning, samtidigt som borgmästaren i staden Merryville varnar för mer regn i veckan. Minst 5000 hem har skadats och minst fyra personer rapporteras ha dött i ovädrets spår, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Över 40 döda i oväder i Pakistan
Pakistanska myndigheter rapporterar att de senaste dagarnas regnoväder har krävt minst 42 människoliv i landet. Ett sjuttiotal har också skadats av ovädret, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 07.00

Inga nya händelser att notera sedan söndagskvällen 13 mars.