Vecka 12 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 26 mars


Omvärldsbevakning 22:30

Tiotals döda efter terrorattack i nordöstra Pakistan
Minst 69 personer befaras ha dödats och närmare 300 skadats i vad som tros vara en självmordsattack i Lahore i nordöstra Pakistan. Poliskällor uppger för Geo News att det är ett självmordsattentat, men de uppgifterna har inte bekräftats officiellt, skriver SVT.
Enligt den pakistanska tidningen Dawn har den jihadistiska extremistorganisationen Tehreek-e-Taliban Pakistan på sig dådet.
Kommentar: Följer utvecklingen. Ingen information om dådet hos den svenska ambassaden i Pakistan. UD:s reseavrådan till landet kvarstår. MSB:s insatsperson befinner sig i Islamabad och är ok.

Huliganer i Bryssel möttes av vattenkanoner
På söndagseftermiddagen använde belgisk polis vattenkanoner för att skingra en grupp fotbollshuliganer som tågat till börstorget, Place de Bourse, i centrala Bryssel, rapporterar SVT. Huliganerna ska ha skanderat ”Belgiska huliganer – det här är vårt hem” när de tågade till torget, som har använts som minnesplats för att hedra offren för tisdagens terrordåd i Bryssel.
Kommentar: För kännedom. Huliganerna har i vissa medier beskrivits som högerextrema grupper och det ska även ha förekommit hitlerhälsningar, vilket kan orsaka oro hos allmänheten. Även om det i detta fall inte rör sig om Sverige tycks manifestationer som denna bli allt vanligare, inte minst i terrordådens fotspår.

It-attacker måste rapporteras
Från och med den 1 april måste alla myndigheter som utsätts för olika typer av IT- och överbelastningsattacker rapportera in dessa incidenter till MSB, skriver SVT.
– Vi kommer att väldigt fort kunna bedömma om det är fler som är drabbade vilket vi inte kan göra i dag. Vi kan gå ut med varningar och få en bättre lägesbild. Vi kommer att kunna stödja och göra prioteringar i samhället, säger Richard Oehme på MSB.
Kommentar: För kännedom. Av intresse efter den senaste tidens överbelastningsattacker som har drabbat flera stora mediebolags sajter.

SMHI varnar för kuling över Östersjön, Bottenviken och Västerhavet
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för norra delen av Östersjön och Bottenviken, med anledning av att det blåser upp till kuling på dessa hav. Även på Västerhavet tilltar en sydlig kuling i morgon eftermiddag, rapporterar SMHI.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16:00

Ytterligare en svensk kvinna död i terrordådet i Bryssel
UD bekräftar att ännu en svensk kvinna dödades i samband med tisdagens terrorattacker i Bryssel. Båda de svenskar som varit saknade sedan attentaten är därmed bekräftat döda, skriver DN. I ett uttalande på regeringens hemsida skriver statsminister Stefan Löfven att han sörjer med de båda avlidna svenskarnas familjer.
Kommentar: För kännedom.

Lavinfara i Norrbottensfjällen
Det råder betydande lavinfara i Norrbottensfjällen. Värst drabbat är Abisko, Björkliden och Riksgränsen, uppger Aftonbladet. Mer information finns på lavinprognoser.se.
Kommentar: För kännedom. Det råder ofta lavinfara i fjällen, men av extra intresse i och med att det är påsklov nu och Aftonbladet tar upp saken.

Flygplan till Arlanda tvingades nödlanda
På söndagen tvingades ett Norwegian-flygplan på väg från Edinburgh till Stockholm att nödlanda i Stavanger, rapporterar SVT.
 – På grund av en rökutveckling som kom från matugnarna, tog piloterna beslut att nödlanda, säger Tonje Nass på Norweigans pressjour.
Enligt Tonje Nass var landningen helt odramatisk och kontrollerad.
Kommentar: För kännedom. Även om landningen var säker och inga människor kom till skada kan händelser som denna orsaka oro hos allmänheten.

Lägenhetsbrand i Säffle troligen anlagd
Under morgonen brann det i två trapphus i en lägenhetslänga i Säffle, rapporterar Sveriges Radio. Branden var med största sannolikhet anlagd, konstaterar polisen, som rubricerar ärendet som mordbrand. Flera av lägenheterna i längan används av Migrationsverket. Utöver en person som fick lättare rökskador skadades ingen i branden.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro hos asylsökande och andra svenskar.

Omvärldsbevakning 09:30

Bryssels flygplats tycks stabil
Enligt en preliminär bedömning ser Bryssels flygplats Zaventem, som skadades av explosionerna vid terrorattackerna i tisdags, ut att vara stabil. Flygplatsen ska se över om temporära incheckningsplatser kan sättas upp och kan komma att öppna igen tidigast på tisdag, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom. Kan påverka svenskar som vill resa till och från Bryssel.

Chile upptäcker sexuellt överfört zikafall
Chiles hälsodepartementet har rapporterat in sitt första fall där zikaviruset har överförts sexuellt, skriver Aftonbladet. Det handlar om en 46-årig kvinna som smittats av sin partner, som i sin tur smittats under en resa i Haiti.
Kommentar: För kännedom. Fortsätter att följa zikavirusets utbredning.

Sydöstra Sverige hotas av vattenbrist
Sydöstra Sverige hotas av vattenbrist i sommar, rapporterar Dagens Nyheter. På Gotland, Öland och stora delar av sydöstra Sverige är grundvattennivån långt under det normala så här års.
– Det är det här man ser i SMHI:s klimatmodeller. I norra Sverige ökar nederbörden, medan sydöstra Sverige får en minskad nederbörd. Om det är en följd av klimatförändringen vi ser i dag vet jag inte, men det är helt klart en varningssignal om att börja tänka på vattentillgången på lång sikt, säger Jakob Levén, enhetschef för grundvattenfrågor vid SGU.
Kommentar: För kännedom. Kan skapa oro och orsaka frågor hos allmänheten.

Explosion i lägenhet i Åmål
Strax före femtiden i morse larmades polisen om en explosion i en lägenhet i Åmål. En person ska ha kastat in en sprängladdning i lägenheten, men ingen av de två personer som befann sig där kom till skada. Polisen har inlett en förundersökning och rubricerar händelsen som mordförsök, rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom. Kan skapa oro hos allmänheten.

Lördag 26 mars


Omvärldsbevakning 22:30

Svenska död i tisdagens terrordåd i Bryssel
En svensk kvinna i 60-årsåldern som saknats sedan terrordåden i tisdags är död, uppger utrikesdepartementet. Det rapporterar flera medier, bland dem TT och SVT Nyheter.
Kvinnan var på flygplatsen Zaventem i Bryssel i tisdags morse när terrorattentatet inträffade, enligt Sveriges Radio Ekot.
Ytterligare en svensk kvinna saknas efter terrordåden och sökandet efter henne fortsätter, uppger TT.
Kommentar: Beskedet under lördagskvällen är det hittills första bekräftade svenska dödsfallet i samband med terrordåden i Bryssel.

Överlämning 17:45

Nyhetsmässigt ett ganska lugnt dygn. Terrordården i Bryssel fortsätter engagera medierna internationellt. På hemmaplan har rikspolischefen under dagen i Sveriges Radio-intervju sagt att myndigheten nu börjar anställa ny personal utan att ha en färdig budget. Det som beskrivs som en polisbrist lär fortsätta att förekomma i medierna framöver. Inget särskilt att hålla under bevakning för vår del. Håll dock extrakoll på att händelsesidan om terrordåden i Bryssel är uppdaterd med senaste information.

Omvärldsbevakning 16:30

Inställd belgiskt terrorprotest
Söndagens planerade manifestation i Bryssel mot terror har skjutits upp på obestämd tid. Orsaken är att flera myndigheter och Belgiens inrikesminister framhållit att jakten på misstänkta terrorister tar polisens resurser och att det därför är svårt att samtidigt arbeta med säkerheten runt en stor manifestation. Det rapporterar bland andra TT, Sveriges Radio och SVT Nyheter.
Kommentar: Terrordåden i Bryssel engagerar många även denna påskafton. En stor manifestation och terroristjakt samtidigt visar sig vara alltför påfrestande för de belgiska myndigheterna.

Hög risk för gräsbränder under söndagen
SMHI varnar för gränsbrandsrisk under söndagen, främst i Götaland och delar av Svealand.
Utförligare prognos över de tretton distrikt med risk för gräsbrand finns här.

Omvärldsbevakning 08:30

Inget nytt att notera.

Fredag 25 mars


Omvärldsbevakning 22:00

Livsmedelsverket stoppar kött
Livsmedelsverket stoppar försäljningen av 4,5 ton kött med oklart usprung. Köttet har upptäckts i ett fryshus i Skåne, rapporterar Sveriges Radio. Flera svenska medier tar upp nyheten och bland andra TT skriver att sedan årsskiftet kontrollerar Livsmedelsverket spårbarhet på kött. 
Kommentar: Livsmedelsverket beskriver i inslaget hur de arbetar med spårbarhet av kött.
Livsmedels rsprung är en fråga som berör många och kan påverka tilltron till myndigheten samt medföra frågor.Vi följer och kompletterar om ny information kommer.

Medborgargarde patrullerade i Göteborg
Medborgargardet Soldiers of Odin har nu etablerat sig i Göteborg. Under långfredagen sågs flera personer som har tröjor med gardets emblem patrullera i centrala Göteborg, skriver GP på sin webbplats.
Kommentar: Medborgargarden som kallar sig Soldiers of Odin (SOO) är en företeelse som på sistone har rapporterats i medier som ett nytt fenomen på några ställen i landet. Kan skapa oro bland allmänheten och leda till frågor.

Överlämning 17:15

Dygnet som gick har dominerats dels av fortsatta händelser i Bryssel efter terrordåden, dels av den nya överbelastningsattack som drabbade flera stora medier under skärtorsdagen. Krisinformation.se har delat MSB:s nyhet om detta samt rapporterat mediernas bevakning kring IT-attackerna.
Vi har också delat uppdaterad information från UD Resklar och Svenska ambassaden i Bryssel på facebook och twitter samt kompletterat med telefonnummer och öppettider till Sveriges konsulära kontor i Bryssel under påskhlegen på vår händelsesida. Telefon +32 2 512 4146 under påskhelgen 25-28 mars 2016 mellan 09.00 och 18.00.

Omvärldsbevakning kl 16:30

Samma gärningsmän bakom DDoS-attackerna
Åklagarmyndigheten tror att samma personer utfört de tre IT-attacker som stängt ner flera svenska mediesajter sedan i lördags.Under skärtorsdagen drabbades de svenska mediehusen av ytterligare en cyberattack, den tredje på en vecka, enligt Sveriges Radio.

Tar tid att få igång skyddet
Ett fungerande skydd mot IT-attackerna tar tid att upprätta, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skriver SVT Nyheter. Även SVT utsattes för lördagskvällens överbelastningsattack.

Ytterligare en man gripen i Bryssel
En person har skadats och gripits i samband med en polisinsats i Bryssel. Mannen, som uppges ha burit en väska med explosivt ämne på sig, kopplas både till dåden i Bryssel och till en attack som förhindrats i Frankrike.
Gripandet skedde under fredagen vid torget Mesierm, en gatukorsning i Schaerbeek, norra Bryssel. Vid 16-tiden hävdes avspärrningarna kring torget. Flera explosioner hördes tidigare kring platsen. Enligt nyhetskanalen RTBF ska det ha handlat om kontrollerade sprängningar. Det rapporterar SVT Nyheter.

Tre bombmän identifierade
Alla de tre misstänkta bombmännen i Bryssel är nu identifierade. Dna-spår från en av männen har också hittats i konsertlokalen Bataclan som angreps i Paris i höstas, uppger åklagare i dag, enligt TT som återges av bland andra Sydsvenskan.

Omvärldsbevakning 10:30

Brand med explosionsrisk i Halmstad
En stor lagerlokal brinner i södra Halmstad, i industriområdet Larsfrid. Räddningstjänsten varnar för explosionsrisk och har spärrat av ett större område, rapporterar flera medier bland annat Aftonbladet.
En rekommendation från Halmstad kommun finns på deras webbplats där allmänheten i närheten av brandplatsen uppmanas att stanna inomhus och hålla ventilation, fönster och dörrar stängda på grund av giftig brandrök.
Kommentar: Fortsätter att följa. Inget VMA utskickat såvitt känt.

Uppföljning terrordåden i Belgien
Sent under torsdagen greps sex personer i Bryssel i samband med flera polisinsatser. Belgien sänker samtidigt hotnivån för terrorattacker från 4 till 3. 
Dna-experter från Sverige ska hjälpa Belgien att identifiera terroroffren. Enligt uppgifter ska Sverige skicka  personal från Rättsmedicinalverket meddelar SVT Nyheter.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Brand på flyktingboende i Åkers Styckebruk
Ett planerat flyktingboende vid Axets förskola i Åkers Styckebruk utanför Strängnäs brann i natt. Det finns misstankar om att det är anlagt, enligt polisen, rapporterar Sveriges Radio Sörmland.
En förundersökning om mordbrand är inledd och platsen är avspärrad för teknisk undersökning, skriver polisen på sitt twitter.
Kommentar: Ytterligare en brand på ett planerat flyktingboende påverkar flyktingsituationen och debatten.

Bekräftad IT-attack
Det var en en ny överbelastningsattack, en så kallad ddos-attack, som drabbade flera stora svenska mediers sajter under skärtorsdagens kväll och natten mot långfredagen. Det skriver flera medier bland dem SVT Nyheter.
Enligt TT säger MSB att myndigheten ännu inte har bekräftad information om vilka länder som angreppet dirigerades genom, eller hur omfattande attacken var jämfört med i lördags, men bedömer att den var en aningen mindre.
Kommentar: Vi har publicerat MSB:s nyhet idag och delat på facebook och twitter. Fortsätter att följa.

Torsdag 24 mars

Omvärldsbevakning 22:30

Mediesajter misstänks överbelastade
Flera svenska mediesajter låg nere eller var svåra att komma in på under torsdagskvällen. Bland dem Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Det rapporterar TT som återges i SVT Nyheter.
Kommentar: Efter förra helgens överbelastningsattacker mot svenska mediehus kommer ikväll rapporter om misstänkta nya IT-attacker mot flera mediesajter. Påverkar tillgången till journalistisk information.

Överlämning kl 18:00

Utöver en fortsatt omfattande medierapportering kring terrordåden i Bryssel har även domen mot den tidigare bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic fått stor plats i nyhetsrapporteringen under torsdagen. Han dömdes i dag av den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag till 40 års fängelse för bland annat folkmord i Srebrenica.

Omvärldsbevakning 16.30

Brysselflyg omdirigeras
Flygplatsen Zaventem strax utanför Bryssel hålls stängd fram till söndag på grund av tisdagens terrorattack. Flyg till och från staden är inställda, men enskilda flygbolag kan ha möjlighet att omdirigera trafiken till andra flygplatser. Det skriver SVT Nyheter.
Mer information från Zaventem, Brussels Airport här.
Kommentar: Har även uppdaterat vår händelsesida med uppgiften om att flygplatsen håller stängt till och med söndag samt delat twitter och facebookinlägg från flygplatsen om stängningen.

Omvärldsbevakning 12.30

Saknad svensk lokaliserad
En av de svenskar som saknats efter terrorattackerna i Bryssel har under torsdagen lokaliserats. Personen befann sig inte i Bryssel vid tillfället, säger Johan Tegel vid UD:s pressavdelning till TT. Därmed återstår två svenskar som varken UD eller anhöriga kunnat få kontakt med efter attentaten. 
Det rapporterar bland andra Aftonbladet.
Kommentar: fortsätter följa 

SMHI varnar för gräsbränder
Faran för gräsbränder är i eftermiddag lokalt stor i delar av Svealand och norra Götaland, skriver SMHI i sin beskrivning av varningsläget i landet.
Även senare under påskhelgen kommer risken för gräsbränder att vara stor i flera områden i södra delarna av landet enligt SMHI:s brandriskprognos för 5 dygn som finns här.

Många svenska kommuner saknar plan mot terrorrekrytering
Mona Sahlin, som är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, säger i en intervju att många kommuner fortfarande saknar en plan för att förhindra rekrytering till terrorgrupper.
– Om vi talar om en handlingsplan värd namnet med handfast innehåll skulle jag ge ett tiotal kommuner högt betyg, säger hon till TT i en intervju som citeras av bland andra SVT Nyheter.
Kommentar: Oron för terrordåd i Sverige är stor. Uttalandet kan påverka allmänhetens förtroende vad gäller kommunernas arbete i frågor som berör rekrytering till terrorgrupper.

Galna ko-sjukan i Frankrike
Ett fall av BSE, mer känt som galna ko-sjukan, har upptäckts i Ardennerna i nordöstra Frankrike, enligt landets jordbruksdepartement. De första provresultaten måste dock bekräftas av ytterligare tester, rapporterar SVT Nyheter.
Det är det tredje fallet av galna ko-sjukan som upptäckts i Europa sedan 2015, enligt departementet.
I Norge rapporterades ett fall i slutet av januari 2015. Där var det dock fråga om den det som kallas den icke smittsamma varianten av sjukdomen, som inte har betydelse för matsäkerheten, det skrev SVT om då.
Mer om sjukdomen med förkortningen BSE hos Statens veterinärmedicinska anstalt
Kommentar: BSE kan även vara farligt för människor. Fortsätter att följa vilken variant av sjukdomen det rapporterade fallet handlar om.

Många flyktingar vill ta sig från Libyen till Europa
Omkring 800 000 migranter befinner sig i Libyen och hoppas på att att sjövägen ta sig till Europa, enligt Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian. Det rapporterar SVT Nyheter idag.
Kommentar: har bäring på flyktingsituationen och debatten framöver.

Omvärldsbevakning 08.45

40 nationaliteter bland de döda och skadade i Bryssel
Människor från 40 länder finns bland de döda och skadade i tisdagens terrorattentat i Bryssel. Det säger Belgiens utrikesminister Didier Reynders till landets public service-kanal RTBF, enligt Svt.
Kommentar: För kännedom. Ger en förståelse för vidden av attentat av det här slaget.

Onsdag 23 mars


Omvärldsbevakning 23.00

Sifo: Fler misstror svensk beredskap mot terrorism
En färsk sifo-mätning visar att fler svenskar är oroliga för terrorattentat, uppger Svt. Mätningen visar också att färre har förtroende för att regering och myndigheter kan förhindra terrorattentat i landet. Jämförelsen gäller resultat efter tidigare attentat i Europa.
Kommentar: Mätningens resultat kan leda till debatt om säkerhetsläget i Sverige och myndigheternas förmåga.

Malmström: EU:s säkerhetstjänster litar inte på varandra
Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström säger till Svenska dagbladet att EU:s säkerhetstjänster inte litar på varandra och att detta försvårar arbetet mot terrorism.
– På många håll finns jättebra samarbete mellan två länders poliser, men detta beror ofta på att enskilda individer har etablerat god kontakt över gränsen. Men det är svårt att få till stånd ett strukturerat informationsutbyte mellan alla EU-länder, säger hon till tidningen.
Kommentar: Kan påverka allmänhetens förtroende för myndigheter, i synnerhet när det gäller förmågan att hantera säkerhetshot.

Saknade svenskar
UD uppger att det är tre svenskar som man inte fått kontakt med efter tisdagens terrorattentat i Bryssel. Flera medier, bland annat Svt, rapporterar om att en av dessa enligt anhöriga ska befunnit sig i tunnelbanan vid tidpunkten för attacken. Det finns inga bekräftade uppgifter om de tre svenskarna.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor till myndigheter från allmänheten.

Dödssiffran kan stiga
Den officiella dödssiffran är för närvarande 31 men den kan stiga. Av över 300 skadade får 61 fortfarande intensivvård.  
– Vi väntar oss att antalet döda kan och kommer att stiga de närmaste dagarna, säger hälsominister Maggie De BlockDe Block, enligt BBC.
Kommentar: För kännedom.  

Överlämning 15:10

Utöver rapporteringen från Bryssel om terrordådets konsekvenser och jakten på de misstänkta terroristerna har det varit en lugn dag. Kan vara värt att fortsätta att hålla ett öga på de överbelastningsattacker som drabbade ett antal mediebolag under helgen och gårdagen. Även Försvarsministeriet i Finland utsattes för en överbelastningsattack under gårdagen.

Omvärldsbevakning 15:00

Explosionerna i Bryssel - uppdatering
Uppgiften om att den misstänkte terroristen Najim Laachroui skulle ha gripits togs senare tillbaka av tidningen La Dernière Heureska.
Bryssels flygplats Zaventem meddelar att man kommer att hålla stängt även under torsdagen.
SVT rapporterar att det belgiska fotbollsförbundet  av säkerhetsskäl ställer in en vänskapsmatch mot Portugal som skulle hållas i nästa vecka.
DN rapporterar om en tänkbar koppling till Sverige, då den 35-årige Mohammed Belkaid som sköts till döds i en antiterrorinsats i Brysselkommunen Forest förra veckan, ska ha hyrt ut sin lägenhet till en av bröderna som utpekats som flygplatsbombarna. Belkaid bodde även i Sverige mellan 2010 och 2014.
På en presskonferens i dag meddelade Belgiens statsåklagare Frederic Van Leeuw  åklagaren att de två bröderna Khalid och Ibrahim El Bakraoui utförde varsitt självmordsdåd, ett i tunnelbanan och ett på flygplatsen, rapporterar Dagens Nyheter. Den tredje terrormisstänkte mannen ska fortfarande vara på fri fot.
Kommentar: Fortsätter att följa konsekvenserna av terrordåden i Bryssel, samt jakten på den misstänkte terroristen (alternativt terroristerna).

Nederländernas konsulat i Turkiet stängs efter ”eventuellt terrorhot”
Nederländerna har tillfälligt stängt sitt konsulat i Istanbul på grund av ett "eventuellt terrorhot". Det uppger landets utrikesdepartement i ett uttalande. Alla nederländksa medborgare uppmanas att undvika att vistas i konsulatets närhet och noggrant följa utvecklingen, rapporterar Svenska Dagbladet.
Samtidigt rapporterar flera medier, däribland Sydsvenskan, att nederländsk militärpolis ska få tyngre beväpning efter attackerna i Bryssel.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Hjälporganisationer lämnar Grekland i protest
UNHCR, Amnesty och Läkare utan gränser riktar hård kritik mot EU:s flyktingavtal med Turkiet. Läkare utan gränser och norska Flyktninghjelpen avbryter sitt arbete på grekiska öar i protest mot avtalet.
"Organisationens beslut är en konsekvens av EU:s nya flyktingpolitik. Efter avtalet med Turkiet kommer Moria att omvandlas till ett slags interneringsläger varifrån migranter och asylsökande ska skickas tillbaka till Turkiet. Läkare utan gränser vägrar att bli del av detta omänskliga system", meddelar Läkare utan gränser.
Vänsterpartiet kräver att den svenska regeringen ska ta kritiken på allvar, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom. Kan påverka opinionen kring flyktingsituationen och på lång sikt även det svenska flyktingmottagandet.

Frontalkrock på E14 sätter stopp för trafiken
En timmerbil och en virkestransportbil har frontalkrockat på E14 vid Gullgård i Ljungaverk, rapporterar P4 Västernorrland. Den ena bilen blockerar vägen helt och det råder totalstopp i båda färdriktningarna på E4. Trafikpolis och Svevia tittar på om man kan leda om övrig trafik via andra vägar.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 11:30

Misstänkt terrorist uppges vara gripen
Enligt den belgiska tidningen La Dernière Heureska ska en av de misstänkta för terrordåden i Bryssel, den 25-årige Najim Laachraoui, ha gripits av polisen.
Kommentar: För kännedom.

Valls vill förstärka EU:s yttre gräns
Frankrikes premiärminister Manuel Valls menar att kontrollerna vid EU:s  yttre gränser måste förstärkas för att hindra människor från att ta sig in i Europa med falska pass. Islamiska staten som har tagit på sig terrorattentaten i Bryssel ska enligt Valls ha stulit "en mängd pass" i Syrien, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom. Kan komma att påverka flyktingmottagandet till Sverige.

Inga störningar i svensk flygtrafik
Med undantag för avgångarna till Bryssel kommer flygavgångarna från svenska flygplatser inte att påverkas av gårdagens terrordåd, uppger Charlotte Periasamy, pressinformatör vid Swedavia. Enligt Swedavia planeras det inte heller några utökade säkerhetskontroller på de stora svenska flygplatserna. Det skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Av intresse för allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.10

Fyra svenskar i Bryssel saknas fortfarande
Efter tisdagens explosioner i Bryssel finns det enligt UD fortfarande finns fyra svenskar som anhöriga inte har kunnat nå, skriver Svenska Dagbladet.
– UD står i kontakt med anhöriga till ett fåtal svenskar i Bryssel som ännu inte har gått att nå. Med tillägget att telefonförbindelserna har varit dåliga och vi vet att många anhöriga i efterhand har kunnat nå personer, säger Veronica Nordlund på UD:s presstjänst.
Den allvarligt skadade kvinnan är i 40-årsåldern och arbetar för EU-kommissionen, uppger tidningen NSD. Hon ska ha befunnit sig i tunnelbanan när en självmordsbombare slog till vid stationen Maelbeek.
Kommentar: Följer uppdateringar från UD och nyhetsmedier kring de ännu saknade svenskarna.

Flyg till Bryssel inställda
Swedavia uppger att alla flyg mellan Bryssel och Sverige under onsdagen är inställda efter tisdagens explosioner på flygplatsen Zaventem. Det rapporterar Sydsvenskan. Enligt Charlotte Periasamy, pressinformatör vid Swedavia, har man vidtagit säkerhetsåtgärder efter dåden i Bryssel.
— Jag kan inte gå in på vårt säkerhetsarbete specifikt, men vi har en ökad närvaro av poliser, skyddsvakter och sedan har vi även mer informationspersonal på plats till vilka resenärer kan vända sig om de har frågor, säger hon.
Kommentar: För kännedom.

Man i mörk hatt jagas av polisen
En man som fotades på Bryssels flygplats iklädd mörk fiskarhatt, beige jacka och ljusblå skjorta jagas nu av polisen, uppger SVT. De övriga två män som fångades på bilden uppges ha dött av explosionerna på flygplatsen. Enligt det tv-kanalen RTBF ska två av männen på bilden ha varit bröder och kända av polisen sedan tidigare.
Kommentar: För kännedom. Fortsätter att följa rapporteringen kring den misstänkte terroristen som uppges vara på fri fot.

Stort säkerhetspådrag inför landskamp i Turkiet
Säkerhetspådraget för torsdagens fotbollslandskamp mellan Turkiet och Sverige i turkiska Antalaya är omfattande, skriver Aftonbladet. Dagen innan matchen kommer arenan att genomsökas och under matchdagen bevakas den av 1 000 poliser och 600 säkerhetsvakter.
Kommentar: För kännedom. Bevakar matchen.

Många tvivlar på svensk terrorberedskap
Enligt en avhandling vid Umeå universitet tror endast en tredjedel av anställda inom polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård i Sverige tror på den egna organisationens förmåga att kunna agera vid ett terrorattentat liknande det i Bryssel. Det rapporterar Svenska Dagbladet.  
– Resultaten visar inte att den faktiska beredskapen måste vara dålig, men att de yrkeskårer som har till uppgift att agera vid ett katastrofscenario upplever att de saknar både nödvändig kunskap och resurser för att hantera följderna efter ett eventuellt attentat, säger forskaren Annelie Holgersson, som precis lagt fram avhandlingen vid Kunskapscentrum för Katastrofmedicin.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro hos allmänheten.

Explosion i lägenhet i Nyby Gård
Polisen har satt upp avspärrningar kring en lägenhet i Nyby Gård efter att en kraftig smäll ska ha hörts vid niotiden igår kväll. Polisen utesluter inte att explosionen i lägenheten kan ha orsakats av en handgranat och rubricerar händelsen som mordförsök. Ingen person kom till skada vid explosionen, uppger P4 Uppland.
Kommentar: För kännedom.

Tisdag 22 mars


Omvärldsbevakning 22.45

Explosionerna i Bryssel - uppdatering kväll
Nyhetsbyrån Reuters uppger att Islamiska Staten, IS, har tagit på sig attackerna i Bryssel. Uppgifterna kommer från nyhetsbyrån Amaq, som är ansluten till IS.
”Krigare för Islamiska staten har utfört en rad bombdåd med hjälp av bombbälten och andra föremål, riktade mot en flygplats och en central t-banestation i Belgiens huvudstad Bryssel” uppger Amaq, enligt Reuters.
Som en följd av tisdagens explosioner kommer Bryssels flygplats Zaventem att vara stängd även under onsdagen.
Under dagen har de belgiska mobilnäten Base Company, Mobistar and Proximus varit hårt belastade, vilket har medfört svårigheter med att använda mobiltelefoner för att ringa. BIPT (Belgian Institute for Postal services and Telecommunications) uppger dock att nätet fungerar som vanligt igen, även om man fortsätter att uppmana allmänheten att i så stor grad som möjligt kommunicera via sms istället för via vanliga telefonsamtal.
Enligt belgiska myndigheter har kollektivtrafiken återupptagits under eftermiddagen. Tågstationer har åter öppnats men extra säkerhetsåtgärder har införts. Belgiska myndigheters tidigare uppmaning att inte förflytta sig är hävd, uppger svenska ambassaden i Bryssel.
Kommentar: Fortsätter att följa händelseutvecklingen i Bryssel och rapportera om de belgiska myndigheternas, samt den svenska ambassadens uppmaningar.

Tre svenskar skadade i Bryssel
Tre svenskar uppges skadade efter tisdagens explosioner i Bryssel.
– En svensk kvinna befinner sig på sjukhus, enligt uppgift allvarligt skadad, uppger Johan Tegel vid utrikesdepartementets presstjänst.
De övriga två svenskarna, två män, ska enligt Johan Tegel vara lindrigt skadade. Den ena av dessa vårdas ändå på sjukhus, skriver Sydsvenskan.
Johan Tegel säger också att telefonförbindelserna med Bryssel varit dåliga under dagen, och att UD har kontakt med anhöriga till ett fåtal svenskar som ännu på tisdagskvällen inte har kunnat nås.
Kommentar: Följer information från UD samt nyhetsmedier om tillståndet för de skadade svenskarna samt för de svenskar som ännu inte har kunnat nås.

Löfven lovar hårda tag mot terror
Under sin presskonferens efter tisdagens explosioner i Bryssel försäkrade statsminister Stefan Löfven att Sverige ska slå till ”hårt och absolut” mot terrorism. Han lovade också att ge Belgien stöd om landet begär det, rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

IT-attacken riktad mot ett fåtal sajter
De överbelastningsattacker som slog ut ett flertal mediebolags webbplatser under lördagskvällen var, enligt information som CERT-SE fått ta del av, primärt riktad mot enbart några få mediebolag. Att många mediebolag och även andra organisationer drabbades är en effekt av de använder sig av samma infrastruktur och på så sätt samtidigt blivit överbelastade. CERT-SE uppger att attacken sannolikt kom från ett så kallat botnätverk, det vill säga en samling virusinfekterade datorer som utan ägarnas vetskap kan utnyttjas för till exempel överbelastningsattacker.
Kommentar: Dagens Industri utsattes tidigare under dagen för ytterligare en attack (se eftermiddagens omvärldsbevakning). Fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 15:15

Explosionerna i Bryssel - uppdatering
Efter explosionerna i Bryssel uppger Säkerhetspolisen i Sverige att den står i nära kontakt med såväl nationella som internationella samarbetspartners. Enligt Säkerhetspolisen pågår arbete inom alla relevanta verksamheter för att kunna bedöma eventuella aktiviteter hos extremiströrelser.
Polisen ökar sin närvaro på svenska flygplatser och andra platser i samhälle. Polismyndighetens Nationella operativa avdelning, Noa, har också aktiverat Polismyndighetens katastrofregistrering och höjt beredskapen hos polisens nationella resurser.
Samtidigt rapporterar P4 Malmöhus att de fyra stora svenska telefonoperatörerna, Telia Sonera, Tele2, Tre och Telenor, har beslutat att de kommer att ta bort alla avgifter för samtal och datatrafik från Belgien till Sverige fram till på torsdag.
Swedavia har beslutat ställa in ett tiotal avgånar mellan svenska flygplatser och Bryssel, rapporterar P4 Stockholm.
Dagens Nyheter skriver att det, enligt den belgiska nyhetsbyrån Belga, nu också finns uppgifter om att även kärnkraftverket Tihange, som ligger cirka sju mil från staden Aachen, evakueras.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

Ny överlastningsattack mot Dagens Industri
På tisdagen utsattes Dagens Industris hemsida för ytterligare en överbelastningsattack. Enligt uppgifter till Di Digital är attacken riktad särskilt mot Dagens industri, snarare än mot Bonnierkoncernens nyhetssajter i stort. Vem som ligger bakom attacken är fortfarande oklart, liksom om den har någon koppling till helgens övriga attack, skriver Di Digital.
Kommentar: Följer rapporteringen kring överbelastningsattackerna. Ännu oklart om det finns någon koppling mellan de olika nätattackerna.

Försvarsministeriet i Finland utsatt för IT-attack
Det finska Försvarsministeriets webbplats är utsatt för en belastningsattack, rapporterar Svenska Yle. Tills vidare dirigeras nätverkstrafiken till en enkel reservsida.
- Vi gör det här för att trygga medborgarnas tillgång till information, säger Försvarsministeriets kommunikationsdirektör Max Arhippainen.
Kommentar: Följer rapporteringen kring överbelastningsattackerna. Ännu oklart om det finns någon koppling mellan de olika nätattackerna.

Förseningar i tågtrafiken
På grund av ett omfattande signalfel norr om Hallsberg väntas stora förseningar i tågtrafiken mot Stockholm (via Örebro och Västerås), Göteborg och Falun. Trafikverket hänvisar resenärer att följa trafikinformationen på sin webbplats eller kontakta sitt tågbolag för mer information om sin resa. SJ Snabbtåg och MTR Express mellan Stockholm och Göteborg berörs inte av förseningarna.

Omvärldsbevakning 11:30

Flera explosioner i Bryssel
På tisdagsmorgonen inträffade två explosioner vid Bryssels flygplats Zaventem. Det finns även uppgifter om skottlossning vid flygplatsen. Enligt belgiska medier var det ett självmordsdåd  som orsakade explosionerna vid flygplatsen. Uppgifter om antalet döda och skadade varierar i olika medier.
Flera medier har också rapporterat om att det senare på tisdagsmorgonen ska ha inträffat minst en explosion i tunnelbanan vid Maalbeek, ett par hundra meter från EU-kommissionen och ministerrådet i Bryssel.  Svenska ambassaden i Bryssel bekräftar att det har skett en explosion i EU-kvarteren och att stadens tunnelbanesystem är avstängt.
Flygplatsen, centralstationen och samtliga tunnelbanestationer i staden har stängts efter explosionerna, skriver Aftonbladet. Samtidigt har terrorhotsnivån för Belgien höjts till den högsta nivån, enligt Dagens Nyheter. Denna uppgift har dock inte heller kunnat bekräftas från officiella källor ännu.
Via sitt twitterkonto uppmanar Belgiens kriscentrum allmänheten att använda sociala medier eller sms istället för att ringa för att få information om explosionerna. Orsaken är att telefonnätet är överbelastat.
I Sverige förstärker nu Polisen sin närvaro på svenska flygplatser, skriver Svenska Dagbladet. Däremot höjs inte den nationella terrorhotnivån i Sverige från den nuvarande nivån, tre på en femgradig skala, uppger Säpos pressekreterare Fredrik Milder. Sveriges ambassad uppmanar svenskar i Bryssel att kontakta sina anhöriga och att kontinuerligt följa belgiska myndigheterns anvisningar.
Kommentar: Följer utvecklingen. Krisinfo har både gjort både en händelsesida och en nyhet kring händelsen. Vi har även gått ut med nyheten på sociala medier. 

Omvärldsbevakning 08:15

Farliga bekämpningsmedel i svenska livsmedel
Många av världens farligaste bekämpningsmedel förekommer i svenska livsmedel, trots att de är förbjudna i hela EU. Vissa av dem är hormonstörande och därmed farliga även i mycket små doser, enligt en granskning som gjorts för boken Miljödieten i samarbete med Ekot.
Trots att Livsmedelsverket hittat rester av dem även från europeiska odlingar har man inte slagit larm.
Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen menar att Livsmedelsverket bör överväga att ändra sina rutiner och larma det land där livsmedel som innehåller förbjudna bekämpningsmedel odlats.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro hos allmänheten.

Rekordstort tapp av anställda hos Polisen
Polisen tappar rekordmånga anställda och de nyutbildade räckte under förra året inte för att täta hålen. Enligt uppgifter till DN förs resurser på papperet över till lokalpolisen för att ändå ge sken av ökad närvaro.
– Vi ser allvarligt på alla siffror och håller koll på utvecklingen månad för månad, säger polisens personaldirektör Kajsa Möller.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro hos allmänheten.

Måndag 21 mars


Omvärldsbevakning 22:00

Fotbollsderby i Istanbul ställdes in efter hot om IS-attack
Efter den terrorattack i Istanbul som dödade fyra och skadade 39 personer ställdes söndagens fotbollsderby mellan turkiska klubbarna Galatasaray och Fenerbahçe in. Enligt turkiska underrättelseuppgifter fanns det misstankar om att IS planerade en ny terrorattack i Istanbul på söndagen. Underrättelsetjänsten uppger att IS-terrorister eventuellt skulle slå till när klubbarnas fans var på väg att lämna Türk Telekom Arena, skriver Dagens Nyheter.
DN uppger också att det svenska fotbollslandslagets träningslandskamp mot Turkiet kommer att genomföras i Antalya som planerat på torsdag, trots helgens terrordåd och terrorhot.
Kommentar: Kan skapa oro hos allmänheten, speciellt när det rör sig om det svenska landslaget. Svenskar kan finnas på plats på läktaren.

Inga svenskar skadade i attack i Mali
Oidentifierade beväpnade män har attackerat en EU-bas i Malis huvudstad Bamako, skriver Aftonbladet. Basen används för att utbilda landets militär och bland de 170 instruktörer från olika EU-länder som ingår i styrkan är nio svenskar. Ingen av svenskarna uppges dock ha skadats i attacken.
Kommentar: För kännedom. Nyheten i sig kan skapa viss oro, men det faktum att inga svenskar skadades i attacken kan samtidigt verka lugnande.

Soldiers of Odin etablerar sig i Dalarna
Flera medier, däribland P4 Dalarna, rapporterar om att det så kallade medborgargardet Soldiers of Odin har börjat etablera sig i Dalarnas län. I helgen patrullerade flera medlemmar på gator i Borlänge, Säter och Hedemora.
Nätverket har starka kopplingar till extremhögern och flera av dess medlemmar är dömda för misshandel och andra brott.
P4 Dalarna rapporterar även om att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) har ansökt om att få demonstrera i Borlänge första maj. Säkerhetspolisens chefsanalytiker Ahn-Za Hagström uppger att Säpo kontinuerligt följer NMR och andra Vit Makt-organisationer.
Kommentar: Kan skapa oro hos allmänheten.

Träningslokal i Lund attackerad
Minst en person har skadats i Ulrikedal i Lund i samband med att en träningslokal attackerades, skriver Aftonbladet.
– Det är ett gäng maskerade personer som har krossat nio rutor och kastat in någon vätska, troligtvis ammoniak, säger Stephan Söderholm, vid polisens region Syd
Polisen vet inte vad motivet bakom attacken kan vara och ingen misstänkt har ännu gripits.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 16:30

Uppdatering: överbelastningsattack mot medier
På onsdagen kommer inrikesministern och demokratiministern att träffa företrädare från några av de medier som drabbades av helgens överbelastningsattack, skriver Sveriges Radio. Mötet kommer bland annat handla om hur säkerheten kan förbättras.
Kommentar: Intressant att hålla koll på vad som sägs i onsdagens möte. I övrigt har de flesta medier även i dag kortare texter om attacken, även om ingen egentlig ny information har tillkommit under dagen.

Skalv utanför Sunne i Värmland
Under gårdagskvällen drabbades utkanten Sunne i Värmland av ett skalv med magnituden 2.0, skriver Svenska nationella seismiska nätet.
Kommentar: Får viss uppmärksamhet i medierna, kanske med anledning av skalvet i Norrbotten i helgen.

Mediebild flyktingsituationen 15:00 

Medierapporteringen kring flyktingsituationen fokuserar just nu till stor del på EU:s nya flyktingavtal med Turkiet. Avtalet som trädde i kraft i går söndag innebär i korthet att alla flyktingar som kommer från Turkiet till Grekland och inte söker asyl där ska kvarhållas innan de skickas tillbaka, rapporterar bland annat Ekot. SVT nyheter har också gjort en punktlista som beskriver vad som gäller kring flyktingavtalet. Många redaktioner har utsända reportrar på flera grekiska öar och det rapporteras om att flyktingar fortsätter att ta sig till Grekland från Turkiet trots EU-ländernas överenskommelse. DN skriver att strömmen av flyktingar fortsätter. Från lördag kväll till söndag morgon anlände 875 flyktingar till de grekiska öarna. Sveriges Radio Ekot uppger också att det anlände flera flyktingar sjövägen till de grekiska öarna under söndagen. Men på måndagsmorgonen har bara en båt anlänt till Lesbos, vilket kan tyda på att det har slutat komma båtar enligt Ekot. Aftonbladet rapporterar om att förvirring och oro präglar ön Lesbos efter avtalet mellan EU och Turkiet. Alla flyktingar tidningen möter är rädda för att deporteras. SVT uppger att effekterna av EU:s nya flyktingregler blivit kännbara. Människor skeppas nu över till det grekiska fastlandet. Men framöver kommer de som anländer till ön att hållas i förvar i väntan på överföring till Turkiet.

Under helgen har flera medier uppmärksammat en undersökning som pekar på det finns ett stort stöd i Sverige för regeringens förslag att skärpa flyktingpolitiken. Opinionsinstitutet Novus har gjort undersökningen på uppdrag av SVT Nyheter. Nästan 70 procent tycker att regeringens förslag om hårdare regler är bra.

Flera medier, bland annat TT, rapporterar om en ny undersökning som visar att flyktingsituationen fick antalet fall av den multiresistenta bakterien MRSA att öka kraftigt förra året. Men risken för att bakterierna sprids i samhället eller inom vården anses vara liten, enligt undersökningen. Folkhälsomyndigheten säger att ökningen beror på att man nu provtar fler personer. 
 - Många flyktingar genomgår en hälsoundersökning, men de är också människor som oftare har anledning att söka sjukvård. Vi provtar alltså mer, vilket gör att vi också upptäcker fler fall, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten till TT.

I sociala medier pågår det en fortsatt polariserad debatt kring flyktingsituationen under bland annat hashtaggarna #migpol och #svpol. Några direkta huvudspår går inte att skönja. Många peroner har starka åsikter men det pågår inga konkreta diskussioner.

Omvärldsbevakning 7.30

Uppdatering: överbelastningsattack mot medier
Mycket mindre rapportering om IT-attacken nu på morgonen. GP har talat med en expert som tror att angreppet kan vara ett prov inför en ännu allvarligare attack.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Ökning av MRSA på grund av flyktingsituationen
Antalet fall av den multiresistenta bakterien MRSA ökade kraftigt förra året uppger TT/GP och hänvisar till en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Förra året upptäcktes 3 882 MRSA-fall, en ökning med drygt 30 procent jämfört med året innan. Dock anses risken för att bakterierna sprids i samhället eller inom vården anses vara liten. Det innebär inte någon sjukdomsrisk att bära på bakterien, men den kan vid sjukdom resultera i svårbehandlade infektioner och även infektera andra patienter.
Kommentar: För kännedom. Kan påverka debatt och hantering av flyktingsituationen. Hittar ingen information hos Folkhälsomyndigheten nu på morgonen.

Två kraftiga explosioner har skett under kvällen/natten:

Explosion i fastighet i Genarp, Lund
En kraftig explosion skedde under söndagsnatten vid en fastighet i Genarp i Lunds kommun. I fastigheten bor två familjer och där finns även en butik och en bankomat som troligen var mål för sprängningen säger polisen till TT och GP.  Ingen person har skadats och nationella bombskyddet kommer att undersöka platsen.
Explosion i fastighet i Enskede, Stockholm
Explosionen orsakade en brand. Den skedde sent på söndagskvällen i en lokal i ett flerfamiljshus. Inga personer har skadats. Enligt TT och aftonbladet har vittnen sett personer springa från platsen och polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.
Kommentar: För kännedom. Bägge explosionerna var mycket kraftiga och har orsakat stora skador.