Vecka 13 2016
Söndag 3 april
Omvärldsbevakning 21:00
Inget att kommentera.
Omvärldsbevakning 14:20
Tsunamivarming i Stlla havet
En tsunamivarning utfärdades under förmiddagen (svensk tid) efter ett jordskalv i ön Vanuatu i Stilla havet. Varningen drogs dock snabbt tillbaka. Enligt Aftonbladet ska UD ha uppgett att ett tiotal svenskar befinner sig i Vanuatu.
Kommentar: Stort i medierna under förmiddagen, vi håller ett halvt öga på eventuella följder men just nu ser läget lugnt ut.
Omvärldsbevakning 09:00
Kommentar: Bryssels flygplats Zaventem öppnar delvis för trafik i dag, kraftig brand i maskinhall i Kristianstad under kontroll och några tidningar skriver om att Grekland börjar skicka tillbaka flyktingar till Turkiet enligt EU-avtalet i morgon. Dock inget som föranleder insatser från oss i nuläget.
Lördag 2 april
Omvärldsbevakning 21:00
Önskar att polisen terrortestas
Polisförbundets ordförande Lena Nitz skriver i dag på Aftonbladet debatt att hon önskar ett stresstest, där polisens förmåga vid terrorattack testas. Detta för att kunna utvärdera vilka resurser som behöver tillföras för att klara en sådan situation.
Kommentar: Kan bli en snackis samt leda till frågor om polisens förmåga.
Omvärldsbevakning 14:30
Inget att kommentera.
Omvärldsbevakning 09:00
Inget att kommentera.
Fredag 1 april
Omvärldsbevakning 21.30
Kärnvapenprofessor: Ökad risk att terrorister får tag på kärnvapen
Risken för att terrorister får möjlighet att skaffa kärnvapen har ökat dramatiskt de senaste två åren, enligt en rapport från Harvarduniversitetet som presenterades på kärnergisäkerhetsmötet NSS i Washington i dag. En av anledningarna till slutsatsen är IS snabba utbredning och finansiella förmåga. Om detta skriver bland annat DN.
Kommentar: För kännedom.
Bryssels flygplats trots allt fortsatt stängd
En oenighet mellan polisen och flygplatsmyndigheterna om hur säkerhetskontrollerna skulle genomföras stoppade den planerade öppningen av flygplatsen Zaventem på fredagskvällen. Trots att man sedan kom överens skjuts öppningen upp ytterligare, enligt SR.
Kommentar: För kännedom.
Överlämning 16.00
Lugn dag. Vi fortsätter att följa situationen för flyktingar i Turkiet som under dagen uppmärksammats i flera medier och där överenskommelsen mellan EU och Turkiets kritiserats.
Ett fall med lassafeber har under eftermiddagen fått lite spridning och det kan ev. föranleda frågor i sociala medier.
Omvärldsbevakning 15.30
Ett fall av lassafeber (blödarfeber) hos patient
Den smittade patienten hade varit på resa på resa i Västafrika där hon smittats och hon har hittills vårdats på Sahlgrenska men ska transporteras till högisoleringsenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping skriver SVTs nyheter. Lassafeber klassas som allmänfarlig sjukdom men smittar mycket sällan mellan människor. Smittan är inte luftburen och sprids inte ute i samhället vid vanliga sociala kontakter skriver Folkhälsoinstitutet.
Kommentar: För kännedom. Nyheten plockas upp av flera medier och kan orsaka frågor i sociala medier.
Man med luftpistol utanför skola orsakade polispådrag
Flera personer ringde under fredagen till polisen efter att de sett en man som såg ut att bära skjutvapen vid en skola i Svalöv i Skåne skriver Expressen och SVT nyheter i Skåne. Enligt polisen rörde det sig om en luftpistol.
Kommentar: Nyheten fick först rätt stor spridning men är nu löst. Lägger ändå in den för kännedom om det kommer några frågor.
SMHI varnar för fortsatt gräsbrandsrisk i södra och västra Götaland samt delar av östra Svealand och sydöstra Norrland.
Kommentar: Brandrisken kvarstår.
Omvärldsbevakning 12.00
Tillslag mot lägenhet i Ängelholm för misstänkt brott mot strålsyddslagen
Polisen har gjort en husrannsakan i en lägenhet tillsammans med bland annat nationella bombgruppen och Strålsäkerhetsmyndigheten efter uppgifter om att en person hanterat farligt material i lägenheten skriver Aftonbladet. Polisen lämnar inga uppgifter om vilket material de har funnit men det ska enligt polisen inte vara någon fara för allmänheten.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor i sociala medier.
Brobygge kollapsade i Calcutta, Indien, minst 24 döda, många fast under rasmassor
Den två kilometer långa bron höll på att byggas när den kollapsade i centrala Calcutta på torsdagseftermiddagen, uppger BBC. Över 90 personer har räddats ur raset, för flera är tillståndet kritiskt. Det är oklart hur många människor som fortfarande finns fångade under rasmassorna. Polisen har anmält företaget som ansvarar för brobygget.
Kommentar: Följer. Inga uppgifter om eventuellt skadade svenskar.
Troligt terrordåd i Frankrike avvärjt
Den 34-årige man som franska polisen grep i Paris förra veckan hade en mängd vapen som tyder på att han planerade ett terrorattentat, uppger en fransk åklagare enligt DN.
Kommentar: För kännedom. Gripandet kan både verka lugnande men också orsaka oro för fler terrorattentat.
Amnesty anklagar Turkiet för att tvinga flyktingar tillbaka till Syrien
Turkiet systematiskt skickat tillbaka tusentals personer till Syrien de senaste veckorna skriver TT/DN och hänvisar till uppgifter från Amnesty International om att tvångsdeporteringar skett i grupp över gränsen nästan varje dag sedan mitten av januari, i strid med internationell rätt. Aftonbladet hänvisar även till uppgifter från The Times om att 16 flyktingar skjutits ihjäl vid gränsen under de senaste fyra månaderna. I nästa vecka trädet EU:s och Turkiets migrationavtal i kraft. Avtalet har redan fått kritik skriver DN.
Kommentar: Kan påverka Sveriges och EUs hantering av flyktingsituationen och allmänhetens förtroende för hanteringen.
Omvärldsbevakning 08:00
Varning för gräsbrand utfärdad
Varning för gräsbrand utfärdades i morse för Gävleborg, delar av Upplands och Stockholms län, Västmanland län i Mellansverige, liksom för Skåne, Halland, Småland, Bohuslän och delar av Västergötlands län och delar av Dalsland i södra och västra Sverige. Här är den översiktliga gräsbrandriskkartan.
Kommentar: Vårsäsongen med torrt fjolårsgräs drar så smått igång.
WHO: Zika orsakar mikrocefali
WHO går enligt TT nu ut och bekräftar ett forskningssamband mellan zikavirus och sjukdomen mikrocepfali, liksom ett samband mellan zikavrius och sjukdomen Guillain-Barrés syndrom. Länk till WHO:s rapport.
Kommentar: För kännedom.
Bryssels flygplats Zaventem öppnar för flyg
Zaventem öppnar delar av flygplatsen med start av flyg från tidigast fredag kväll, skriver BBC..
Kommentar: För kännedom.
Torsdag 31 mars
Omvärldsbevakning 22:20
Göteborgsgrupp stoppade IS-anslutning
Fyra män i 30-årsåldern från Sverige, varav minst två från Göteborg greps i Turkiet misstänkta för att vara på väg att ansluta sig till IS i Syrien. Gripandet är en följd ettt samarbete mellan den nya samordningsgruppen mot våldsbejakande extremism i Göteborg och turkiska myndigheter. Läs mer i GP, SvT
Kommentar: Som komplement till nyheten om gripandena kan nämnas att den nya lagen om förbud mot terroresor träder ikraft i morgon 1 april. För kännedom.
Dödlig explosion i Turkiet
Sju personer ur de turkiska säkerhetsstyrkorna dödades och 14 personer skadades vid en bilbombsattack mot en minibuss tillhörande säkerhetsstyrkorna i Diyarbakir i sydöstra Turkiet. Läs mer i AB och DN.
Kommentar: Situationen i Turkiet är känslig med ständiga våldsdåd. För kännedom.
Överlämning 16:40
Rapporten från MSB om lärdomar efter skogsbranden och bombhotet mot Landvetter har präglat dagen. Avspärrningarna hävda på Landvetter så i nuläget inget särskilt att följa under kvällen.
Omvärldsbevakning 16:30
Avspärrningarna hävda på Landvetter
Avspärrningarna vid inrikeshallen på Landvetter flygplats har nu hävts efter att polisens bombtekniker inte hittat något farligt på flygplatsen, uppger Polisen och flera medier bland annat Sveriges Radio.
Kommentar: Händelsen avslutad för vår del.
Omvärldsbevakning 14:30
Landvetter flygplats bombhotat
Polis och räddningstjänst larmades vid lunchtid under torsdagen till Landvetter flygplats utanför Göteborg på grund av ett bombhot. Inrikeshallen har utrymts efter att misstänkta påsar hittats. Flygtrafiken kan komma att påverkas skriver Swedavia på sin webbplats. Flera medier rapporterar om bombhotet bland dem GP och SVT.
Kommentar: Omfattande medierapportering när hotet blev känt. Kan medföra oro och frågor från allmänheten.
"Bakläxa för svensk beredskap"
Under rubriken ”Bakläxa för svensk beredskap” skriver nyhetsbyrån TT under torsdagen om den nya rapport som MSB lämnade till regeringen idag. "Mest brådskande är en översyn av kommunal räddningstjänst", skriver TT som återges av bland andra SVT i en text där frågan ställs om räddningstjänst bör vara ett kommunalt ansvar.
Kommentar: Vi publicerade en nyhet om detta idag. Kan innebära debatt om myndigheternas ansvar och beredskap. Kan medföra frågor från allmänheten.
Omvärldsbevakning 07:30
Skogsbrandsutredningen om Sveriges krisberedskapssystem
Utredningen som presenteras i dag har fått stort genomslag i media, bland SR rapporterar.
Kommentar: För kännedom. Kan eventuellt komma frågor till Krisinformation.se
Bränslestav bröts av på Ringhals
Vid en rutininspektion på onsdgen gick en av bränslestavarna av, rapporterar bland annat GP.
Kommentar: Enligt medieuppgifter ska det inte finnas någon strålsäkerhetsfara.
Onsdag 30 mars
Omvärldsbevakning 22:00
Inget nytt att notera.
Sammanfattning av dagen 15.50
Många riksmedier, bland annat Sveriges Radio, rapporterar att Svea hovrätt fastställer Göteborgs tingsrätts livstidsdom mot två män som deltagit i avrättningar i Syrien 2013. Flera medier refererar den rapport från FN som riktar kritik mot Sverige för behandlingen av romer och muslimer. I övrigt ingenting att notera ur vår synvinkel.
Omvärldsbevakning 15.55
FN-rapport riktar kritik mot svensk behandling av romer och muslimer
FN:s kommitté för mänskliga rättigheter kritiserar i en ny rapport diskrimineringen av romer i Sverige, skriver DN. FN oroas över rapporter om rasistiskt och främlingsfientligt våld mot muslimer, afrosvenskar, romer och judar och vad som beskrivs som ett "kroniskt negativt porträtterande av muslimer i medierna".
Kommentar: Noterar och följer detta
Folkhälsomyndigheten och UD varnar resenärer för gula febern
Enligt Folkhälsomyndigheten har fler än 1100 personer drabbats av gula febern i Angola och 168 dödsfall har hittills rapporterats. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför resenärer till drabbade områden att vaccinera sig som skydd. Huvudstaden Luanda har haft flest utbrott, men gula febern finns i flera delar av landet. Enligt WHO är utbrottet i Angola det värsta på 30 år. Det kan finnas risk för spridning av gula febern till länder i Afrika och Sydamerika, då fall kopplade till utbrottet identifierats hos återvändande resenärer i bland annat Kenya och Kina. Gula febern överförs av myggor och sprids inte mellan människor. Sveriges ambassad i Luanda informerar om utbrottet med lokal information men inga specifika råd finns till resande.
Kommentar: Vi följer rapportering om utbrottet och dess spridning eftersom Folkhälsomyndigheten och UD gjort bedömningen att publicera men agerar inte i dagsläget eftersom förhållandevis få svenskar reser till Angola.
Omvärldsbevakning 12.30
Flygplatsen i Zaventem i Bryssel är troligen stängd veckan ut
Enligt Sveriges Radio kommer flygplatsen kan öppnas i begränsad omfattning på måndag med endast flygningar från Brussel Airline. Det är oklart när övriga bolag kan börja trafikera flygplatsen.
Kommentar: Bevakar ifall någon myndighetsinformation kommer att publiceras.
Lokalbussar ställs in i stadsdelar i Uppsala som drabbats av bränder och stenkastning
Under flera kvällar har stadsdelarna Gottsunda och Valsätra drabbats av bränder i bilar, containrar och papperskorgar samt stenkastning mot polisen, skriver TT/SvD. Under tisdagkvällen ställdes samtliga bussar till Gottsunda in. UNT uppger att bussarna även kommer att ställas in från klockan 22.00 under onsdagkvällen. Oroligheterna kan enligt polisen delvis bero på att de omhändertagit flera personer som rymt från olika hem.
Kommentar: För kännedom, kan orsaka reaktioner från beoende när bussar ställs in flera dar i rad.
Omvärldsbevakning 07:30
WHO meddelar att ebolautbrottet är över
Bland annat DN rapporterar att WHO nu meddelar att ebolautbrottet i Västafrika nu är över. Samtidigt har åtta personer drabbats av en ny variant av ebola, skriver DN.
Kommentar: Ebola är nu inte en sjukdom redaktionen aktivt behöver följa.
Brand på planerat flyktingboende
Under natten eldhärjades ett planerat flyktingboende i Kortedala, rapporterar bland andra Göteborgs-Posten.
Kommentar: Ingen skadades i branden. Det rörde sig om en villa. Polisen säger i media att de misstänker att branden var anlagd.
Tisdag 29 mars
Omvärldsbevakning 21:30
Inget nytt att notera.
Omvärldsbevakning 15:50
Utrymning vid brand i Roslagen
Det råder explosionsrisk på grund av en brand i ett garage i Sättra utanför Norrtälje. Arbetande och boende i området har beordrats att lämna sina hem på grund av explosionsrisken, uppger Sveriges Radio Uppland.
Kommentar: Vi följer om branden skulle få följder.
Domstolar varnar för bluffmail
Sveriges Domstolar varnar för ett bluffmail, skriver Aftonbladet och tillägger att en länk i mailet leder till en sida med virus. Varningen kom - av Domstol.ses publiceringsdatum att döma - i förra veckan, men har nu plockats upp av Aftonbladet.
Kommentar: Noterar detta men vidtar ingen åtgärd.
Överlämning 15:00
Nyhetsrapporteringen har under dagen dominerats av kapningen av det egyptiska inrikesflygplan som tvingades nödlanda på Cypern. Dramat är nu över och kaparen har gett upp. Vidare har jag skrivit om de hårdare svenska terrorlagar som träder i kraft den 1 april. Jakten på misstänkta terrorister fortsätter i såväl Pakistan som Belgien, efter den senaste tidens terrordåd i dessa länder.
Omvärldsbevakning 14:45
Kapardrama över
Flera medier, däribland Sveriges Radio, DN och Aftonbladet, uppger att kaparen av egyptiska inrikesplan som tvingades landa på Cypern tidigare under morgonen nu har gett upp och gripits. Ingen person ska ha skadats i dramat.
Kommentar: För kännedom.
Sveriges terrorlagar skärps
Den 1 april skärps Sveriges terrorlagar, rapporterar Sveriges Radio. De nya lagarna innebär bland annat att någon som har gett pengar till en individ eller grupp som ägnar sig åt terrorism kan dömas - även om syftet med pengarna inte varit att stödja terrorism. Advokaten Thomas Olsson kritiserar lagen, bland annat eftersom han menar att den försvårar för hjälporganisationer att utföra sina uppdrag.
Enligt den lagen blir det också olagligt att resa eller utbilda sig i syfte att begå terroristhandlingar. Säpo hoppas det ska leda till man kan stoppa flera personer från att resa för att ansluta sig terroriststämplade grupper, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Kan - trots kritiken mot de nya lagarna - verka lugnande för allmänheten. Observera att de båda SR-länkarna går till två olika artiklar, även om temat är detsamma i dem båda.
Hårdare straff för handgranater
Regeringen vill skärpa straffet för användning av handgranater, rapporterar SVT.
– Handgranater är ett slags vapen. Straffet för att till exempel inneha handgranater bör vara likställt med vad som gäller för skjutvapen. Så är det inte i dag. Men det ska vi ändra på, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) i ett pressmeddelande.
Handgranater har använts i flera sprängdåd i Skåne under de senaste åren.
Kommentar: För kännedom. Kan lugna allmänheten.
Misstänkt mordbrand i Skara
Under tisdagsmorgonen eldhärjades ett flerfamiljshus i Ardala i Skara, skriver Göteborgs-Posten. Alla personer evakuerades från fastigheten, som hyste såväl företag som lägenheter, och branden ska vara släckt. En anmälan om misstänkt mordbrand har skrivits.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro.
Militär kopplas in i militärjakt
Efter söndagens terrordåd i Lahore kopplar Pakistan in militären i jakten på terroristerna bakom attentatet. Enligt tidningen Dawn har den militära ledningen bemyndigat sina styrkor att genomföra räder och husrannsakningar och förhöra misstänkta.
Svenska Dagbladet rapporterar att myndigheterna, enligt en provinsminister i Pakistan, redan har gripit över 5000 personer. Av dessa ska dock samtliga ha släppts fria, förutom 216 personer som fortfarande är misstänkta.
Kommentar: Följer utvecklingen, då läget i Pakistan tycks bli allt mer spänt.
Omvärldsbevakning 11:30
Kapat flygplan har nödlandat på Cypern
Ett egyptiskt inrikesflygplan på väg från Alexandria kapades under tisdagsmorgonen och tvinades landa på Larnacas flygplats på Cypern. Kaparen beskrivs som en ensam galning, utan koppling till terrorism. Skälet till kapningen sägs vara personliga och ha att göra med mannens cypriotiska exfru. Flera uppgifter gör också gällande att mannen ska bära på ett bombbälte. Utöver fyra utländska medborgare och planets besättning ska alla passagerare ha släppts fria, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Kan orsaka oro. Det finns dock inga uppgifter om att några svenskar befann sig på planet.
Uppgifter om att IS planerar attacker mot judiska barn
Terrorsekten IS har planer på att attackera judiska skolor och förskolor i Turkiet, uppger Sky News, med hänvisning till säkerhetskällor.
– Det kan hända inom 24 timmar eller de närmaste dagarna, säger en källa till tv-kanalen.
Kommentar: För kännedom. Kan skapa oro.
Omvärldsbevakning 08:00
Inget nytt att rapportera.
Måndag 28 mars
Omvärldsbevakning 22:30
Kraftig brand i gymnastiksal i Västerås
Det har brutit ut en brand i en gymnastiksal i en skola i närheten av Önsta centrum i Västerås. Ett femtiotal närboende har evakuerats och flera brandkårer hjälper till med släckningsarbetet, rapporterar SVT.
– Det finns en risk att det sprider sig till kringliggande byggnader. Det är i nuläget oklart om det betyder själva skolområdet eller ännu längre bort. Grannarna längs med Vildrosgatan har blivit ombedda att stänga igen dörrarna och ventiler, säger Ivan Åslund, LKC-befäl hos polisen.
Kommentar: För kännedom. Enligt polisen finns det uppgifter som tyder på att branden är anlagd.
Omvärldsbevakning 16:30
Bryssels flygplats förbereder öppning genom stort test
Under tisdagen kommer Bryssels flygplats Zaventem att använda 800 anställda i ett stort test av de tillfälliga konstruktioner som byggts i avgångshallen efter terrordådet den 22 mars. Det uppger Dagens Nyheter. På Zaventems hemsida går det att läsa att man förbereder sig för att öppna delar av flygplatsen. Något datum finns dock inte angivet.
Kommentar: För kännedom. Påverkar trafiken för svenskar på väg till och från Bryssel.
IS främsta mål i Europa
Veckorna innan terrorattentaten i Paris samlades terrorgruppen IS främsta företrädare i syriska Thawrah, skriver Aftonbladet. Enligt uppgifter från en IS-medlem till brittiska Guardian var syftet att lista de fem EU-länder man helst ville slå till mot. De fem utpekade länderna var, enligt Guardians uppgifter, Storbritannien, Frankrike, Belgien, Tyskland och Italien. Av dessa ska Storbritannien ha ansetts svårast att angripa.
Kommentar: För kännedom. Ligger i skrivande stund överst på listan över dagens mest lästa artiklar på aftonbladet.se. Kan skapa oro hos allmänheten.
Dödssiffran efter terrordådet i Bryssel stiger
Efter helgens polisräder har belgiska åklagare formellt anklagat ytterligare tre personer för terrorbrott, skriver Aftonbladet. De tre männen greps i Bryssel och i städerna Mechelen och Duffel, medan en fjärde gripen har släppts. Samtidigt stiger dödssiffran efter terrordåden i Bryssel till 35 - bland dessa två svenskar.
Kommentar: För kännedom. Uppgiften om att flera misstänkta terrorister har gripits kan verka lugnande.
Tiotusentals hushåll strömlösa efter storm
Minst 60.000 hushåll i nordvästra Frankrike blev strömlösa när stormen Katie drog vidare från södra England, skriver DN. I Storbritannien blev över 100.000 hushåll strömlösa efter Katies framfart, uppger BBC.
Kommentar: För kännedom. I Dagens Nyheter anges siffran 80.000 när det gäller antal hushåll som blivit strömlösa i Storbritannien. Följer man BBC-länken anges siffran 100.000. Valde den sistnämnda i min nyhetssammanfattning.
Masskrock på E4
En masskrock har inträffat på E4:an norr om Huskvarna. Fem bilar och 12 personer ska vara inblandade och enligt räddningstjänsten i Jönköping har långa köer bildats efter olyckan. I norrgående riktning råder totalstopp, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.
Omvärldsbevakning 09:30
Hårt tryck på Skånes passkontor
Trycket på Skånes passkontor är hårt och väntetiderna långa. På vissa orter kan man behöva vänta så länge som en månad på att få ett nytt pass, skriver Sydsvenskan. Enligt Stefan Stahl, chef på passpolisen i Lund, eror det stora trycket på nedskärningarna inom polisens civila sida. Hos polisen har man varit medveten om konsekvenserna nedskärningarna skulle få.
– Vi har gjort en omprioritering för att få ut fler poliser på gator och torg. Många satt tidigare i receptioner och jobbade vid häktet. Det är klart att det skett på den civila verksamhetens bekostnad, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.
Kommentar: För kännedom. Personalbristen på passkontoren tros vara en konsekvens av polisens nedskärningar, samt deras omprioriteringar sedan tillfälliga gränskontroller infördes i Sverige.