Vecka 14 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 10 april


Omvärldsbevakning 21.20

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Jordbävning i Pakistan
Kraftig jorbävning med magnituden 6,6 inträffade i norra Pakistan vid gränsen mot Afghanistan, skriver SR.Kommentar: För kännedom.

Explosion i kraftverk i Eda kommun, Värmland
Det brinner i ett kraftverk efter en explosion, skriver Värmlands folkblad. Enligt medieuppgifter ska ingen ha befunnits sig i kraftverket. Det finns risk för ytterligare explosioner.Kommentar: För kännedom. Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 09.50

Brand i tempel i Indien
Många skadade och omkomna i samband med en tempelbrand i södra Indien under natten i samband med firande, rapporterar BBC med flera medier.
Kommentar: Inga rapporter om att svenskar ska ha skadats.

Brand på skola
Flera medier rapporterar om en brand på en skola. Polisens noteringar om ärendet hittas här.
Kommentar: Skolan ska enligt medieuppgifter ha varit en arabisk friskola. För kännedom.

Lördag 9 april


Överlämning 22.00

Ur Krisinfos synvinkel dominerades medierna av en rad händelser som riskerade bli mer än lokala. En fastighet brann mitt inne i Uppsala, men är nu släckt utan personskador. Ett chartrat museitåg rände rakt igenom en stoppkloss på Karlstads centralstation, rev ner en kontaktledning och en vagn blev hängande i luften. Inga personskador men omfattande förseningar under eftermiddagen, som sedan löst sig. Fortsatt hög brandrisk de närmaste dagarna.

Omvärldsbevakning 22.00

En av de gripna bekräftad som svensk 23-åring
Den belgiska åklagarmyndigheten har nu bekräftat medieuppgifter om att en av de gripna misstänkta för Brysselattacken är en svensk 23-årig man från Malmö. Åklagarna har även bekräftat att en annan av de gripna är identisk med "mannen i hatt", som lämnade Bryssels flygplats efter att hans bomb inte detonerat. Sammanfattande artikel i SVT.
Kommentar: Krisinfo följer eventuell debatt kring att en svensk nu identifierats som misstänkt i terroratacken i Bryssel.

Omvärldsbevakning 17.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att rapportera.

Fredag 8 april


Omvärldsbevakning 22.15

Fem personer gripna i Belgien
Den belgiska åklagarmyndigheten meddelade på en presskonferens att fem personer gripits för misstänkt inblandning i terrorattackerna i Paris och Bryssel. Medieuppgifter gör gällande att en av de gripna är svensk medborgare, men detta bekräftas inte av vare sig belgiska eller svenska myndigheter. 
Kommentar: Krisinformation följer den eventuella kopplingen till Sverige. Här är SR:s sammanfattande artikel.

Överlämning 16.30

Under morgonen uppmärksammandes att fartyget M/S Sigrid gick på grund utanför Barsebäck. Fartyget hade dock ingen farlig last och uppges inte ha något läckage. Händelsen har hanterats under dagen och har inte lett till någon större oro. Ett bombhot mot ett kontor i Malmö stad bedömdes senare av polisen som oseriöst, och behöver inte följas upp. Följ gräsbrandsrisken i norra Sverige (i morgon mycket hög i sydöstra Sverige), samt om situationen i Grekland kan påverka svenska turister.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att notera

Omvärldsbevakning 14.00

M/S Sigrid på grund utanför Barsebäck
Fartyget M/S Sigrid som används för transport av kärnbränsle gick på fredagsmorgonen på grund utanför Barsebäck. Fartyget var olastat, dvs. inget kärnbränsle fanns ombord. Sjöräddning, polis och kustbevakningen bistod i skadeinventering och arbete, rapporterar flera medier, bl a Sydsvenskan. Under dagen har fartyget dragits ut på djupare vatten för att kontrolleras enligt Sjöfartsverket.
Kommentar: De framgår i information från Sjöfartsverket att fartyget är oskadat och att det är olastat.

Flyktingströmmen minskar i Tyskland
Antalet människor som söker skydd i Tyskland har minskat kraftigt sedan början av året. I genomsnitt kommer 200 personer per dag, jämfört med flera tusen under slutet av förra året, uppger Sveriges Radio Ekot. Tysklands inrikesminister tillbakavisar också uppgifter om att 100 000-tals människor uppehåller sig i Tyskland utan att låta registrera sig. Under årets första kvartal har 170.000 människor sökt sig till Tyskland, en rejäl nedgång jämfört med runt 500.000 kvartalet innan.
Kommentar: Enligt Migrationsverkets statistik kom förra veckan 502 asylsökande till Sverige, i snitt 70 per dag, vilket också är en minskning.

SMHI varnar för gräsbrandrisk
SMHI varar för stor risk för gräsbrand i sydöstra Norrland.
Kommentar: Följ upp ev. bränder

Många ovetande om resistenta bakterier
En tredjedel av alla svenskar som reser till Thailand, Indien och Egypten kommer hem med tarmbakterier som är motståndskraftiga mot flera sorters antibiotika. Men få har koll på hur man skyddar sig på resan, skriver Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Lyft fram information om resistenta bakterier i basinformationen på Krisinformation.se

Omvärldsbevakning 8.00

Två svenskar anslutna till IS uppges ha dödats i bombanfall
De två dödades den16 mars i amerikanska flyganfall med syfte att oskadliggöra personer som planerar att attackera västvärlden. Bägge ska ha tillhört IS inre krets, skriver GP och SR Ekot och hänvisar till CNN.
Kommentar: Kan öka oron för terrordåd i Sverige.

Polisen oroade över högerextrema grupper
I SR Ekot säger polisen att högerextrema rörelser som exempelvis Soldiers of Odin ökar i Sverige och att dessa självpåtagna medborgargarden utmanar det demokratiska samhället.
Kommentar: Kan oroa och leda till frågor från allmänheten.

Antalet anmälda ID-kapningar ökar – fler än anmälda cykelstölder
SVT rapporterar att cirka 85 000 personer utsattas för ID-kapningar i Sverige förra året. I pengar handlade bedrägerierna om 5,5 miljarder kronor, en ökning med 49 procent sen året innan. Samtidigt har bedrägerispärrarna hos UC ökat.
Kommentar: För kännedom, kapningar drabbar många och kan även leda till frågor från allmänheten.

SOS alarm ändrar rutinerna efter drunkning
Två äldre långfärdsskridskoåkare drunknade efter att ha gått genom isen i mitten av januari. Efter att anhöriga larmat SOS tog det en och en halv timme innan sjöräddningen larmades då SOS först hanterade händelsen som ett försvinnande. I de nya rutinerna ska SOS hantera likande fall som misstänkt drunkning skriver SR Ekot.
Kommentar: Bra för redaktionen att känna till.

Torsdag 7 april


Omvärldsbevakning 22.30

Missnöje från skadade av Pandemrixvaccinet
SVT har gjort en enkät med Narkolepsiförbundets medlemmar, av 350 medlemmar svarade 59 procent. Nästan alla anser att de fått dåligt stöd från politiker och de myndigheter som var ansvariga för vaccinkampanjen. Artikeln innehåller många berättelser från drabbade.
Kommentar: Kan påverka förtroende för myndigheterna och leda till frågor från allmänheten.

Fortsatt högt förtroende för medier – förtroendet för politiker minskar
Medieakademins förtroendebarometer som tagits fram av TNS Sifo visar att allmänhetens förtroende för medierna minskat marginellt senaste året skriver DN. Däremot har förtroenden för politiker sjunkit med mellan 7 till 9 procentenheter. Förtroendet för de myndigheter som ingår att ökat något, däribland Migrationsverket som ökat med sex procentenheter,
Kommentar: Sjunkande förtroende för politiker kan eventuellt påverka allmänhetens förtroende till myndigheter och andra av samhällets institutioner.

MSB vill stärka krisberedskapen hos Migrationsverket
Efter höstens flyktingsituation föreslår Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, nu till regeringen att Migrationsverket ska ingå i krisberedskapsförordningen och ingå i samverkansområdet skydd, undsättning och vård. Bland annat kan samverkan underlättas mellan myndigheter när många flyktingar behöver tas om hand.
Kommentar: För kännedom och om det kommer frågor i sociala medier.

Panamadokumenten: Storbritanniens premiärminister David Cameron ägde fonder
Cameron har tillsammans med sin fru ägt andelar i sin fars fondbolag i Panama. Fonden såldes med vinst 2010, månader innan Cameron blev premiärminister uppger bland annat Aftonbladet och DN.
Kommentar: Fler avslöjanden väntas komma, kan påverka förtroendet för politiker och banker bland annat.

Panamadokumenten: Fortsatta demonstrationer i Rejkjavik, Island
Under torsdagskvällen fortsatte demonstrationerna mot regeringen, uppger SVT. Kommentar: Följer om protesterna ökar.

Norskt flyg i svenskt luftrum utan tillstånd
Försvarsmakten uppger att ett norskt plan inhyrt av norska regeringen flög in över svenskt luftrum den 5 april.  Troligen ligger ett missförstånd bakom händelsen, som ses som en kränkning av svenskt luftrum.
Kommentar: Endast för kännedom om det kommer frågor.

Överlämning kl 16:30

Ett relativt lugnt dygn nyhetsmässigt i medierna. Vi har bland annat noterat och länkat till detaljerna i regeringens nya lagförslag vad gäller flyktingmottagande, att beslutet om förlängd gränskontroll togs under dagen som förutspått och att Island fått en ny statsminister.

Omvärldsbevakning 16:00

Regeringen beslutade att förlänga gränskontroll
Under torsdagen den 7 april har regeringen beslutat att förlänga den inre gränskontrollen ytterligare från den 9 april till och med den 8 maj 2016, det rapporterar bland annat DN.
Kommentar: Vi noterar att det formella beslutet togs idag, som väntat.

Omvärldsbevakning 12:00

Trikiner hittade hos vildsvin från Dalarna
SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, uppmärksammar idag att myndigheten för första gången hittat trikiner hos ett vildsvin från Dalarna. Trikinsmittat kött kan infektera människor som äter det. Därför är det mycket viktigt att trikintesta kött från vildsvin och björn som ska användas som livsmedel, skriver SVA.
Kommentar: SVA:s varning och råd uppmärksammas eftersom det är första gången i Dalarna och även i år som trikiner hittas i vildsvinskött. Delar även deras tweet i frågan.

Regeringen ändrar flyktingförslag
Regeringen presenterade under onsdagen sitt nya lagförslag om flyktingmottagandet. I en intervju med TT som återges bland annat av SVT Nyheter säger migrationsminister Morgan Johansson att den svenska flyktinglagstiftningen kommer att anpassas till EU:s miniminivå de kommande tre åren. Men att kritik från flera remissinstanser har fått regeringen att justera sitt förslag för att kunna leva upp till internationella konventioner, särskilt Europakonventionen.
Kommentar: Lagförslaget om flyktingmottgandet påverkar många människor i landet och kommer troligtvis att leda till debatt och frågor.

Omvärldsbevakning 7.30

Plan gled av landningsbana i Gällivare
Med 55 personer ombord gled planet av landningsbanan på Lapland Airport i Gällivare på onsdagskvällen uppger TT/GP. Banan var hal på grund av snövädret och planets noshjul hamnade utanför landningsbanan. Ingen skadades, passagerarna kunde gå av planet där det stod.
Kommentar: För kännedom och om det kommer frågor från allmänheten.

Panamadokumenten: Ny statsminister utsedd i Island
Jordbruksministern Sigurdur Ingi Johannsson från Framstegspartiet,  ett av de regerande koalitionspartierna, tar över när tidigare statsministern Sigmundur Gunnlaugsson avgår på grund av avslöjanden från de läckta Panamadokumenten skriver DN och BBC. Samtidigt utlyser regeringen nyval till hösten. Trots det fortsätter protesterna utanför Alltinget för tredje dagen i rad, då demonstranterna kräver hela regeringens avgång skriver även Aftonbladet.
Kommentar: Protesterna kan fortsätta, följer ifall dessa ökar och om det kommer frågor från allmänheten.

Flera jordbävningar utanför Vanuatu
Enligt GDACS hade jordbävningarna magnituden 6.8 och 6.9, men de föranledde inte någon tsunamivarning, det finns inte heller några rapporter om skadade personer eller andra skador.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten om risk för resor till platsen.

Onsdag 6 april


Omvärldsbevakning 22.30

Inget att notera.

Överlämning 16:25

Nyhetsmässigt har det varit en ganska lugn dag. De svenska medierna har dominerats av strejkvarslen från fackförbunden Unionen och Seko. Frågan är intressant att bevaka utifrån de möjliga konsekvenser som strejken kan få om den träder i kraft den 18 april. Bra att följa om vi får frågor till redaktionen.

Under eftermiddagen presenterade regeringen ett förändrat förslag till ny flyktingpolitik, vilket har tagit plats i nyheter och sociala medier. I övrigt är Panamadokumenten och följderna av läckan fortfarande högaktuella både i nationella och internationella medier.

Omvärldsbevakning 16:00

Helsingborgs lasarett åter i normalläge 
Helsingborgs Dagblad rapporterar att förstärkningsläget som började gälla på Helsingborgs lasarett måndagen den 4 april (se tidigare notering) är över och att verksamheten nu har gått tillbaka till normalläge igen.
Kommentar: I övrigt inget att notera.

Omvärldsbevakning 13:00

Klass 1-varning för snöfall i norra Sverige
Flertalet medier, bland annat Sveriges Radio P4 Västernorrland och Aftonbladet, har under morgonen och förmiddagen rapporterat om att SMHI går ut med en klass 1-varning för kraftigt snöfall under dagen i delar av norra Sverige.
Kommentar: Vi följer väderutvecklingen utifall att varningsnivån skulle höjas.

Omvärldsbevakning 08:00

Ingenting att kommentera.

Tisdag 5 april


Omvärldsbevakning 22:00

Ingenting att kommentera.

Överlämning 16:45

Problematiken med elektroniska recept, se nedan, kan vara allvarligt för människor med svåra sjukdomar. I nuläget ingen prognos när felet kan vara avhjälpt. Inte heller någon information om hur drabbade kan agera vid behov. I övrigt ett ganska lugnt nyhetsdygn där medierna till stor del har fokuserat på det som kallas Panama-dokumenten.

Omvärldsbevakning 16:30

Driftstopp för uthämtning av medicin på alla apotek
Det går just nu inte att hämta ut några mediciner mot elektroniska recept på apotek i Sverige, skriver TT. Orsaken är ett driftstopp i systemet hos Ehälsomyndigheten, som bekräftar uppgiften: "Det går för närvarande inte att förskriva eller expediera e-recept", står det på myndighetens hemsida.
Kommentar: Vi följer och publicerar eventuella råd till allmänheten.

Omvärldsbevakning 13:15

Skärpt kontroll av sprängfarligt gödningsmedel
Kemikalieinspektionen utökar sin granskning av kemikalier, till exempel i konstgödsel, som kan användas till att göra hemmagjorda bomber, skriver SvD.
Kommentar: Kan komma frågor. Eventuellt minskar oron för terrordåd.

Lasarettet i Helsingborg i förstärkningsläge
Under förmiddagen sattes Helsingborgs lasarett i förstärkningsläge, som är nivån mellan stabsläge och katastrofläge. Det talas i Sydsvenskans artikel om hårt belastad personal och en extremt ansträngd vård i delar av Skåne.
Kommentar: Kan komma frågor och oro för sjukvårdens förmåga.

Omvärldsbevakning 08:00

Panama Papers
Världens medier översköljs av publiceringar kring Panama-läckan. Fortfarande befinner sig skandalen i avslöjandefasen, samtidigt som myndigheter och länder runt om i världen tillkännager att de kommer att utreda fall som faller inom deras område. Svenska skatteverket kommer att utreda svenska personer och företag. Även landet Panama har tillkännagett att de ska utreda eventuella brott som kan ha begåtts. Läs även notering nedan.
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen. Bäst samlade material finns på SvT. Se länk nedan.

Måndag 4 april


Omvärldsbevakning 22:00

Medierna dominerades under kvällen av den så kallade Panama-läckan, som handlar om placering av förmögenheter i brevlådeföretag i Panama. Det handlar om en läcka på 11,5 miljoner dokument som kopplar en Panamabaserad avokatbyrå till bland annat skattefusk, pengatvätt och korruption med spridning långt upp i länders regeringar. På Island har skandalen under dagen lett till omfattande demonstrationer mot den isländske statsministern med krav på hans avgång, efter avslöjande om kopplingar till brevlådeföretag. Även terror och krigsbrott kan kopplas till advokatfirman. Minst 33 personer eller företag ingår på en svart lista på USA:s finansdepartement. SvT har samlat allt sitt material här. AB har en interaktiv grafik här.
Kommentar: Frågan är normalt inget som Krisinformation följer, men omfattningen och förgreningarna upp i länders regeringar, bland annat Ryssland, Ukraina och som nämndes Island, kan leda till oväntade politiska följder.

Överlämning 17:00

Ur krisinformationsperspektiv har dygnet handlat mycket om de avvisningar av illegala flyktingar från Grekland till Turkiet som inleddes under måndagen. Mediebilden nedan ger ytterligare information. Vi har också noterat medieuppgifter om att säkerheten vid svenska kärnkraftverk ska höjas och att DN rapporterar om att svenska biståndspengar ska ha anvämnts för att få röster till en svensk plats i säkerhetsrådet. 

Omvärldsbevakning 16:30

Hesa Fredrik tyst i Storstockholm
I dag måndagen den 4 april börjar Storstockholms brandförsvar en uppdatering av tekniken bakom utomhusvarningssignalen Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA), populärt kallad ”Hesa Fredrik”. VMA-systemet kommer inte att fungera fullt ut medan arbetena pågår. Cirka 300 tyfonaggregat berörs i kommunerna Stockholm, Solna, Sundbyberg och Lidingö.
Kommentar: Följer om det kommer frågor. TT har också rapporterat detta under eftermiddagen.

Mediebild flyktingsituationen 13:00

I morse (4 april) inledde Grekland avvisningar av illegala flyktingar till Turkiet, enligt ett EU-avtal som upprättades i mars. I Sverige har det så kallade medborgargardet Soldiers of Odin väckt mycket uppmärksamhet när de, enligt egen utsago, patrullerat i ett antal städer

I enlighet med det EU-avtal som slöts i mars månad ska flyktingar som inte har sökt asyl i Grekland, eller som har sökt men fått avslag, nu alltså skickas tillbaka till Turkiet. Enligt UNHCR befinner sig drygt 50 000 flyktingar i olika läger i Grekland och den senaste tiden har det rapporterats om oroligheter och bråk, samtidigt som den humanitära situationen blir allt sämre. Svenska Läkare utan gränser har avbrutit sitt arbete i staden Moria som protest mot avtalet.

När det gäller frågan om hur avvisningarna ska gå till har uppgifterna från media och organisationer varierat stort de senaste dagarna. Enligt ett inslag i SVT Rapport den 3 april har det förekommit rykten om att EU:s byrå för gränsövervakning, Frontex, båtar skulle föra över 500 flyktingar från Grekland till Turkiet i dag. Men enligt uppgifter i svensk media (se till exempel DN) i dag handlar det istället om ett hundratal flyktingar som lämnade Grekland i turistbåtar tidigt i morse.

Flera människorättsorganisationer (se Amnesty international här och debattinlägg från svenska Röda korset här) har kritiserat EU-avtalet eftersom Turkiet är krigshärjat, genomförandet har varit oklart och att avtalet kan leda till exempelvis splittring av familjer.

De flyktingar som avvisades under måndagsmorgonen ska ha ankommit tillTurkiet under förmiddagen. TT/Reuters skriver också att Tyskland under dagen har tagit emot ett flertal flyktingar, enligt den del av EU-avtalet som säger att för varje migrant som återförs till Turkiet ska EU ta emot en annan syrisk flykting direkt från Turkiet.

Det så kallade medborgargardet Soldiers of Odin, som enligt stiftelsen Expo bland annat består av högerextrema och kriminellt belastade personer, har fått mycket uppmärksamhet efter patrulleringar i ett antal svenska städer den senaste tiden.  I Göteborg uppstod under helgen bråk kopplat till organisationen och det sprids också videoklipp där ”soldaterna” eskorteras av polis i Uppsala.

I Göteborgs-Posten skriver en journalist att han har varit ute på gatorna och träffat tjejer som säger att det är bra att någon skapar trygghet för dem.

I sociala medier (se till exempel Twittersökning här) ser vi kritik mot mediernas rapportering, där skribenter anser att medierna bidrar till uppmärksamheten runt Soldiers of Odin och därmed sprider deras budskap åt dem.

Vi noterar också att inrikesminister Anders Ygeman har kommenterat gardet på följande vis hos SVT:

– Det sista vi behöver för att ha ordning och reda i Sverige är högerextrema brottslingar på gatorna.

Kommentar: Det är fortfarande oklart vad som kommer att hända härnäst när det gäller EU-avtalet där Grekland avvisar flyktingar till Turkiet. Redaktionen följer också eventuella långsiktiga konsekvenser som kan påverka personer med koppling till Sverige. När det gäller medborgargardet Soldiers of Odin följer vi eventuella motsättningar och oro i samhället.

Omvärldsbevakning 12:30

Många döda i oväder i Pakistan
Många människor har omkommit till följd av de skyfall som drabbat Pakistan de senaste dagarna, rapporterar bland andra DN och SVT. Enligt medierapporteringen har tusentals personer blivit strandsatta av översvämningar och jordskred orsakade av kraftiga skyfall i nordvästra Pakistan och delar av Kashmir.
Kommentar: fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 08:00

Flyktingar skickas tillbaka till Turkiet
Enligt TT (som hänvisar till Reuter) har de första båtarna med flyktingar som avvisats från Grekland nu nått Turkiet. DN skriver att det handlar om två turistbåtar med 131 personer ombord. Detta är dock inte bekräftat. Under gårdagens Rapport berättade SVT:s utsände att det fanns rykten om att det var Frontex båtar som skulle användas. Tidigare uppgifter har också gjort gällande att 500 flyktingar skulle deporteras från Grekland i dag.
Kommentar: Oklart hur läget egentligen ser ut. Vi följer läget.

Svenska kärnkraftsverk höjer säkerheten
Enligt Ekot kommer svenska kärnkraftsverk höja säkerheten efter årsskiftet. Strålsäkerhetsmyndigheten skrev om detta redan den 5 februari, se här.
Kommentar: Kan uppstå frågor och oro. Håller ett öga.

Biståndspengar gick till röstjakt
DN skriver i dag att regeringen ska ha använt biståndspengar till en kampanj för att få en plats i FN:s säkerhetsråd. Enligt DN ska regeringen ha bjudit in 27 FN-ambassadörer på en gratisresa till Sverige i augusti. Detta i syfte att få dem att rösta in Sverige i rådet.
Kommentar: Enbart medieuppgifter, kan dock påverka allmänhetens förtroende samt leda till kritik mot hur biståndspengar fördelas i en tid med stor humanitär nöd på flera håll i världen.