Vecka 15 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 17 april 


Omvärldsbevakning 22.00

Uppföljning jordbävning Ecuador
Katastrofens omfattning går ännu inte att överblicka, skriver DN ikväll.
I SVT:s rapportering talas om flera hundra döda och långt fler skadade. SVT skriver också att svenska UD hade strax före klockan 20 på söndagskvällen inga uppgifter om drabbade svenskar. Ambassaden i Bogota uppskattar antalet svenskar till ett hundratal i hela Ecuador enligt UD:s presstjänst till SVT. En intervju med svenska ambassadören i Colombia finns hos SR. 
Kommentar: Fortsätter att följa.

Spänt över Östersjön
Ett ryskt jaktplan har hindrat ett amerikanskt spaningsplan ovanför Östersjön på ett ”farligt” och ”oprofessionellt” sätt när planet utförde en rutinflygning, uppger Pentagon. Ryssland tillbakavisar kritiken och hävdar att uppgiften ”går emot verkligheten”, det rapporterar TT i en nyhet som återges av bland andra SVT.
Kommentar: Läget beskrivs i ledande svenska medier som spänt mellan Ryssland och USA efter den här händelsen och även en incident i veckan som gick.

Överlämning kl 17.00  

Dygnet som gått har från krisinformationsperspektiv utrikes handlat mest om räddningssarbetet, de många döda och skadade samt omfattande skador efter jordbävningarna i Ecuador och i Japan.
Inga rapporter om skadade svenskar så här långt.
Inrikes har vi noterat listerialarmet i mat till äldre och att risken för gräsbränder är fortsatt stor i delar av landet även under kommande dygn.

Omvärldsbevakning 16.00

Listeria i mat till äldre             
Listeriasmittade matlådor kan ha skickats ut till 1 400 äldre svenskar på flera på flera orter i landet. De som fått matlådor från Sodexo uppmanas nu att slänga mat lagad till och med 2016-04-11. Det rapporterar bland andra SVT och SR samt TT.
Kommentar: Listeriasmittad mat kan vara farlig särskilt för äldre. Både lokala och rikstäckande medier rapporterar om smittan under söndagen. 

Fortsatt risk för gräsbrand 
SMHI varnar under söndagen för fortsatt brandrisk i framför allt de östra delarna av landet, längs med kusten.                    

Omvärldsbevakning 08.00

Jordbävning i Ecuador
Lördag 16 april strax före klockan 19.00 lokal tid inträffade ett kraftigt jordskalv i Ecuador.
Byggnader, infrastruktur och kommunikationer har påverkats.
Svenska medborgare i landet uppmanas till försiktighet och noga följa information från lokala myndigheter, skriver Sveriges ambassad i Bogota, Colombia.
Många döda i jordskalvet
Många människor har dött och skadats i det kraftiga jordskalvet med magnituden 7,8 i Ecuador på lördagskvällen lokal tid, rapporterar bland andra SR och BBC samt DN och SVT.
Kommentar: Har delat UD:s nyhet och rekomendation även på twitter och facebook. Inga uppgifter om dödade eller skadade svenskar hittills.

Lördag 16 april


Omvärldsbevakning 22.00

Många evakuerade efter japanska jordbävningar
De två jordskalven i Kumamoto-provinsen i södra Japan har orsakat stor förödelse. Broar och motorvägar har kollapsat. De japanska myndigheterna har beordrat en omfattande evakuering av rädsla för att regnoväder ska utlösa jordskred i de skalvdrabbade områdena, rapporterar SVT och  japanska public service-bolaget NHK.
Kommentar: Vi fortsätter följa. Inga uppgifter om drabbade svenskar så här långt.

Även Trafikverket vill ha strejkundantag
Trafikverket har begärt omfattande undantag från den strejk som bland andra fackförbundet Unionen har utlyst, rapporterar SR.
Kommentar: En diskussion om vilka verksamheter som kan undanstas från strejvarsel ska tas upp på måndag, enligt medieuppgifter ovan. Samhällsviktiga verksamheter kan komma att påverkas av en eventuell strejk.

Uppföljning husraset på Teneriffa
Ytterligare en död person har hittats i rasmassorna av det bostadshus som kollapsade i Los Cristianos på den spanska turistön Teneriffa i torsdags. Enligt myndigheterna är de döda ännu inte helt säkert identifierade, skriver SVT.
Kommentar: Uppföljning av vår omvärldsbevakning från veckan. Inga uppgifter om svenskar ikväll.

Överlämning 16.45

Ett dygn som till stor del präglats av rapporteringen om jordskalven i södra Japan. Här hemma har en diskussion om undantag från strejkvarsel för delar av verksamhet som berör Post- och telestyrelsen tagits upp. 

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering jordbävning Japan
Sveriges ambassad i Tokyo uppmanar svenska medborgare i området att höra av sig till anhöriga och att noga följa situationen och information/rekommendationer från lokala myndigheter.
Kommentar: Fortsätter följa. Har delat svenska ambassadens tweet och facebookinlägg om jordbävningarna.

Brandrisk sydöstra Sverige
SMHI varnar under lördagen för fortsatt brandrisk i de sydöstra delarna av landet.

PTS om strejkvarsel
Post- och telestyrelsen, PTS, säger enligt Aftonbladet att de vill att verksamheter inom bland annat transportsektorn, hälso- och sjukvård, regeringen och regeringskansliet ska uteslutas från den strejk som är varslad kommande vecka. Samtidigt betonar myndigheten att de inte tar ställning i arbetsmarknadskonflikten.
Kommentar: Hittills endast medieuppgifter och inget ännu publicerat på PTS webbsida. 

Coop återkallar müsli
Coop återkallar Änglamark Müsli Bär efter misstanke om att müslin kan innehålla nötter, vilket inte ska förekomma i produkten. Det skriver Livsmedelsverket i en nyhet som återges av bland andra TT och SVT.
Kommentar: Viktigt att känna till för nötallergiker.

Omvärldsbevakning 08.00

Uppdatering skalv på japanska sydön Kyushu
UD varnar för att nya efterskalv väntas, och svenska medborgare uppmanas att noga följa situationen och information från lokala myndigheter.
Svenska medier rapporterar omfattande skador och många dödsfall idag lördag på morgonen, till exempel DN   SVT och SR 

Kommentar: Fortsätter att följa. Ännu inga nyheter från UD i sociala medier att dela.Inte heller några uppgifter om svenskar i området.

Fredag 15 april


Omvärldsbevakning 22.00

Nytt kraftigt skalv i södra Japan idag fredag
Aftonbladet och andra medier rapporterar om ännu ett skalv som drabbat södra Japan. Detta ska ha drabbat storstaden Kumamoto och uppnått 7.1 på Richterskalan. Jordskalvet uppges ha föranlett ett tsunamimeddelande som senare drogs tillbaka, skriver Svenska Nationella Seismiska Nätet. Dock verkar skadorna på infrastruktur vara omfattande, skriver bland andra DN och SVT.  Enligt vissa uppgifter i medierna har skalvet känts av så långt bort som i Tokyo och obekräftade uppgifter i japansk media gör gällande att människor stängts inne i hus, uppger The New York Times.
Kommentar: Svenska ambassadens reseinformation tar vid tiotiden på fredag kväll bara upp torsdagens skalv. Vi fortsätter följa utvecklingen i medierna.

Överlämning 16.30

Det har varit en lugn dag ur krisinformations synvinkel. Ambassaden i Kairo publicerade på förmiddagen en varning för möjliga demonstrationer efter fredagsbönen. Enligt engelskspråkiga tidningar förhindrade polisen protester runt om i landet. Just nu är det också en öppen fråga om Unionens och Sekos strejk, som utlysts till på måndag, blir av eller kommer att skjutas upp på grund av en "fredspliktsinvändning" som arbetsgivarparten lämnat in till Arbetsdomstolen. Krisinfo följer.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.15

Torsdagens jordskalv i södra Japan
Flera jordskalv skakade sydön Kyushu i Japan igår torsdag vilket föranledde Sveriges ambassad i Tokyo att gå ut med kortfattad information om händelsen. Byggnader och infrastruktur har skadats och svenska medborgare i området uppmanas att noga följa information och rekommendationer från lokala myndigheter, skriver ambassaden på sin webbplats. Enligt medieuppgifter som återges av DN omkom och skadades ett antal människor som en följd av skalven och störningar har drabbat områdets strömförsörjning och gasleveranser.
Kommentar: Noterar detta. Inga uppgifter om att svenska medborgare drabbades.  
I övrigt lugnt

Torsdag 14 april


Omvärldsbevakning 21.30

Uppföljning skador efter jordbävningar i södra Japan
Internationell media som BBC rapporterar om skador på infrastruktur, skadade och ett - i nuläget - mindre antal omkomna. CNN rapporterar om att människor finns instängda i byggnader.
Kommentar: Krisinformation.se följer rapporter om skador på bland annat GDACS nyhetsfeed där internationell nyhetsrapportering finns om händelsen.

I övrigt lugnt.

Överlämning 16.45

Idag har vi främst följt händelsen med det rasade bostadshuset på Teneriffa. Finns ännu inga uppgifter om svenskar skulle vara drabbade. Har även hållit koll på gräsbrandsrisken under dagen.

Omvärldsbevakning 16.45

Luftfartsverket, LFV, har utrett att radrabortfallet i november berodde på solstorm.
Kommentar: Retweetar LFV:s nyhet, skriver egen nyhet och facebookar.

Uppdatering rasat bostadshus på Teneriffa
Enligt Aftonbladet och DN saknas flera personer som tros vara fast i rasmassorna.
Kommentar: Hittar inga uppgifter om ev. drabbade eller skadade svenskar hos UD, ambassaden eller resebolagen. Fortsätter att följa under kvällen.

Jordbävning i Japan
Jordbävningen inträffade en mil utanför Kumamoto och hade magnituden 6.2. Inga uppgifter finns om tsunamis eller skador. DN uppger att kärnkraftverken i området kontrollerats och några avvikelser inte upptäckts.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.00

Bostadshus rasade på Teneriffa
Ett flervåningshus rasade under dagen i orten Los Cristianos på ön Teneriffa, uppger Aftonbladet. Flera skadade har förts till sjukhus. Huset ligger inte långt från svenska skolan. Många svenska resebolag har resor till Los Cristinaos, men det finns inga uppgifter om skadade svenskar. Orsaken till raset är inte känd.
Kommentar: Finns ännu inga uppgifter om händelsen från UD eller resebolagen, Krisinfo följer.

Fortsatt stor gräsbrandsrisk i större delen av landet
Enligt SMHI kvarstår risken till imorgon fredag då den kvarstår främst längst ostkusten.
Kommentar: Följer.

EU har röstat ja till massregistrering av flygresenärer
SR Ekot uppger att EU-parlamentet i dag röstade för ett förslag om registrering av flygpassagerare som innebär att flygbolagen måste lämna ut passageraruppgifter som namn, telefonnummer, epostadress och bankkontonummer för alla flighter till och från Europa. Polis och underrättelsetjänst ska få uppgiferna för att bland annat kunna spåra misstänkta terrorister.
Kommentar: För kännedom.Kan uppstå frågor från allmänheten.

Häktningsförhandlingar i Bryssel för fyra misstänkta för terrorattentaten i Bryssel och Paris
En av de misstänkta är svensk medborgare, mannen häktades under dagen för terrorbrott uppger bland annat SR Ekot och Aftonbladet.  
Kommentar: För kännedom om frågor ställs i sociala medier.

Uppdatering efter jordbävning i Burma
I Indien har minst två personer dött och över 70 skadats i staden Assam efter jordbävningen i går kväll, uppger RSOE. Jordbävningen påverkade även elförsörjning, kommunikation och tågtrafiken I området. Jordbävningen kändes även i Delhi.
Kommentar: För kännedom. Inga uppgifter om påverkan på svenskar i området.

Omvärldsbevakning 08:00

Växelfel söder om Stockholm orsakar förseningar hela dagen
Samtliga tåg mellan Stockholm och Göteborg/Malmö kommer att vara uppemot 25 minuter försenade under hela dagen pga ett växelfel mellan Flemingsberg och Södertälje, skriver bland annat DN. Vissa tåg går annan väg. Trafikverket uppmanar passagerare att kontakta sitt tågbolag. Felet väntas vara avhjälpt först natten mot fredag.
Kommentar: Har inte hittat något underlag för en Just Nu. Inte heller något tweet än så länge. Krisinfo följer.

Gräsbrandsfaran stor även idag
Gräsbrandsfaran är stor i Götaland utom södra Skåne, i snöfria delar av Svealand och södra Norrland samt vidare upp till södra Västerbottenskusten. SMHI
Kommentar: För kännedom.

Amerikanska smittskyddsmyndigheten bekräftar zikaviruset som orsak till mikrocefali
Zikaviruset orsakar svåra hjärnskador på foster. Det slår nu även den amerikanska smittskyddsmyndigheten fast. Se DN.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 13 april


Omvärldsbevakning 22:00

Ryska plan uppges ha gjort simulerade attacker mot amerikanska jagare i Östersjön
Två ryska Su 24-plan simulerade attack mot den amerikanska jagaren USS Donald Cook under måndagen och tisdagen, enligt en rad medier, bland annat BBC, SR och Aftonbladet. ”Attackerna” ska ha skett med plan utan synliga vapen och fartyget har inte besvarat ”attacken”. USA och Ryssland kritiserar varandra ömsesidigt för att mobilisera i Östersjöområdet. Den 20 april hålls ett möte mellan Ryssland och Nato, enligt Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom, som en del av den militära upptrappningen i vårt närområde.

Kraftigt jordskalv skakade nordvästra Burma
Ett skalv som kändes långt in i östra Indien och Bangladesh inträffade på eftermiddagen svensk tid i nordvästra Burma. Skalvet hade magnituden 6,9 och inträffade omkring 40 mil nordväst om landets huvudstad Naypyidaw, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.  GP hade en längre artikel om skalvet.
Kommentar:  Skalvet var ovanligt kraftigt men drabbade inga storstäder. Krisinfo följer eventuell påverkan på svenskar. Ännu har inga skador rapporterats

Anonym Nato-källa: Försvaret larmade om cyberattack under solstormen 
En artikel i Aftonbladet gör gällande att det flygförbud som infördes på Arlanda och Landvetter under en timme den 4 november i fjol, inte enbart skulle ha ha berott på utstörning av radarsystemen på grund av en solstorm. Enligt den norska försvarsnyhetssajten Aldrimer.no utsattes Sverige för en omfattande cyberattack. Uppgiftslämnare är en icke namngiven Nato-källa, som säger att antingen FRA eller Must skickat ett "brådskande meddelande" till Nato. Ingen av de intervjuade svenska myndigheterna bekräftar Nato-uppgifterna om en cyberattack.
Kommentar: Krisinfo följer dessa ännu obekräftade medieuppgifter, eftersom de kan få spridning och väcka oro. 

Överlämning 16:30
Ett relativt lugnt dygn för vår del. Medierna här hemma har mest ägnat sig åt regeringens budget som presenterades under dagen med bland annat stora påslag för Migrationsverket och Polisen. Den svenska avtalsrörelsen har också varit i fokus där kommande konfliktåtgärder är varslade till på måndag den 18 april. Här finns områden som vi kommer att följa, bland annat inom transport och telekom-sektorerna.

Omvärldsbevakning 16:00

Daglig asylstatistik upphör
Migrationsverket slutar tills vidare att presentera daglig statistik över antalet nya asylsökande. Orsaken är att antalet minskat och på senare tid legat på en förhållandevis låg nivå, skriver Migrationsverket på sin webbplats.
Kommentar: För kännedom

Fortsatt risk för gräsbrand
SMHI varnar för fortsatt risk för gräsbrand även under torsdagen i stora delar av landets södra delar.

Omvärldsbevakning 11:30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08:00

Antalet TBE-fall ökade under förra året
Folkhälsomyndigheten publicerade i morse en nyhet om att antalet fall av TBE ökade under 2015. Publiceringen kan ses som starten på årets informationskampanj för vaccinering för de som bor i riskområden.
Kommentar: Inget att publicera som nyhet. Ännu inget tweet från myndigheten.

Tisdag 12 april


Omvärldsbevakning 22:00

Byggarbetsgivarna svarar med lockout
12 000 byggarbetare berörs av lockouten från den 22 april, men kan utvidgas till 20 000. Det skriver bland andra DN och SR. 

Intensivvårdssjuksköterskor sade upp sig i protest
24 intensivvårdssjuksköterskor av de totalt 38 på intensiven vid sjukhuset i Kristianstad säger upp sig i en otillåten aktion för att påverka försämrade återhämtningsbestämmelser, skriver bland annat DN. Missnöjet med arbetstiderna bland sjuksköterskor finns på flera håll i Skåne.

Kommentar: Krisinfo följer med avseende på eventuell påverkan på samhällsviktiga funktioner.

Överlämning 16:30

Det har varit en lugn dag. På förmiddagen rapporterade jag om de strejker som utlysts av Byggnads och Sjöbefälsföreningen, på eftermiddagen skrev jag om gräsbrandrisken som för närvarande är hög i stora delar av Sverige. Jag tog också upp två terrordåd, ett i Turkiet och ett i Jemen.

Omvärldsbevakning 16:00

Varnar för brandrisk – i halva landet
SMHI varnar för gräsbränder i hela Götaland, nästan hela Svealand och södra Norrlandskusten, skriver Aftonbladet.
– Det är brandrisk i stort sett där det är snöfritt. Det är det torra fjolårsgräset som har kommit fram och när det är så soligt som nu finns risk för att det börjar brinna, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.
Kommentar: För kännedom. Skrev under gårdagen en tweet om gräsbrandrisken med länk till appen BRAND Ute, som informerar om brandrisk i skog och mark. Även om jag redan igår nämnde gräsbrandrisken i omvärldsbevakningen tog jag med denna, eftersom Aftonbladet gjort en artikel i ämnet.

Hon varnar för fler terrorattacker i Europa
De mest hänsynslösa styrkorna inom IS utgörs av personer som rekryterats från Europa, säger Nasrin Abdullah, befälhavare för YPJ, de kurdiska kvinnliga styrkor i norra Syrien som kämpar mot IS. Enligt Abdullah har IS långtgående planer på att genomföra fler terrordåd i Europa, rapporterar Sveriges Radio.
– För sitt ändamål att angripa Europa har IS bildat speciella enheter. Dessa består i stor grad av jihadister som har anslutit sig just från Europa, säger hon.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 11:40

Strejk inom bygg- och färjetrafikbranschen
Fackförbundet Byggnads tar ut över 1600 medlemmar i strejk, skriver Aftonbladet. Sveriges Byggindustrier, BI, öppnar för motåtgärder i form av lockout.
Samtidigt rapporterar både Göteborgs-Posten att förhandlingarna mellan Sjöbefälsföreningen och Almega har strandat, vilket innebär att det blir strejk i Göteborgs skärgård. Enligt DN har Sjöbefälsföreningen även varslat om strejk i sjötrafiken i Stockholm och Stockholms skärgård.
Kommentar: För kännedom, då det i förlängningen kan påverka samhällsviktiga funktioner.

Bilbombsattack i Turkiet
En soldat har dödats och närmare 50 personer skadats då en bilbomb detonerat vid en militärpostering i Diyarbakir-provinsen i sydöstra Turkiet. Det uppger en militärkälla. Myndigheterna anklagar den kurdiska PKK-gerillan för att ligga bakom attacken, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Fortsätter att bevaka det allmänna säkerhetsläget i Turkiet, med tanke på att många svenska turister besöker landet.

Flera döda i självmordsdåd i Jemen
Minst fem personer har dödats sedan en självmordsbombare detonerat sin sprängladdning bland armérekryter i den jemenitiska staden Aden, rapporterar Svenska Dagbladet. Uppgifterna kommer från jemenitiska myndigheter, som också uppger att självmordsbombaren troligen tillhörde den militanta islamiströrelsen al-Qaida.
Kommentar: För kännedom.

Triumf Glass återkallar isglass
Triumf Glass återkallar ett parti av isglassen Sunset eftersom den kan innehålla spår av mjölkprotein, vilket inte är deklarerat, rapporterar Livsmedelsverket. Produkten kan ha sålts i butiker och kiosker över hela landet, uppger Triumfglass i ett pressmeddelande.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 07:40

Zikaviruset kan får större konsekvenser för USA än vad myndigheter tidigare trott
BBC skirver att viruset har påverkat fler födslar än man tidigare trott och att den mygga som sprider zikaviruset kan leva i fler delar av USA än man tidigare beräknat.
Kommentar: För kännedom.

Inget nytt .

Måndag 11 april


Omvärldsbevakning 21:40

Inget nytt att notera.

Överlämning 16:30

Har under dagen rapporterat om terrorattacker i Ryssland, Somalia och Afghanistan. Inrikes har dagen dock varit lugn. På förmiddagen skrev jag om att det har kommit fram uppgifter om att en server hos den svenska Försvarsmakten användes i en IT-attack mot amerikanska banker under våren 2013.

Omvärldsbevakning 16:00

Självmordsattack i Ryssland
Tre självmordsbombare har attackerat en polisstation i regionen Stavropol i Ryssland, skriver Dagens Nyheter. Den lokala polisen säger till ryska nyhetsbyråer att samtliga gärningsmän dödat sig själva av sprängladdningarna. Ingen annan ska dock ha skadats.
Kommentar: För kännedom.

Flera döda efter terrordåd i Mogadishu
Minst fem civilpersoner dödades, däribland två skolbarn, sedan en självmordsbombare kört in en bil full med sprängmedel i ingången till en regeringsbyggnad i den somaliska huvudstaden Mogadishu. Det uppger en regeringstalesman. Den militanta islamiströrelsen al-Shabaab har tagit på sig dådet, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: För kännedom.

Svenskar ändrar sina resvanor efter terrordåd
Enligt en ny undersökning från Sifo har många uppger var fjärde svensk att de har ändrat sina resvanor på grund av rädsla för terrordåd. Turkiet är ett av de länder som har rasat i popularitet som svenskt sol- och badparadis, rapporterar SVT.
Undersökningen visar också att 40 procent av de tillfrågade känner en ganska stor oro för att ett terrorattentat skulle inträffa i Sverige, medan 10 procent säger att de är mycket oroliga.
Kommentar: För kännedom. Visar att svenskar känner oro och ändrar sina resvanor till följd av den senaste tidens terrordåd.

Risk för gräsbränder
Det råder hög risk för gräsbrand i stora delar av Götaland, Svealand samt i snöfria delar av sydöstra Norrland, rapporterar SMHI.
Kommentar: För kännedom.

Flera dödsoffer efter självmordsattack i Afghanistan
På måndagen utsattes en buss med armérekryter för en självmordsattack nära staden Jalalabad i östra Afghanistan, skriver Göteborgs-Posten. Enligt Ataullah Khogyani, talesman för provinsen Nangarhar, dödades minst tolv personer i attacken.
Kommentar: För kännedom. I nuläget finns inga uppgifter om vemsom ligger bakom dådet.

Omvärldsbevakning 11:30

Försvarets dator användes i IT-attack
En server hos den svenska Försvarsmakten användes för att attackera och slå ut it-system hos banker i USA under våren 2013. Säkerhetsluckan åtgärdades först efter det att MSB larmade Försvarsmakten.
Enligt en granskning som DN har gjort är tusentals servrar i Sverige öppna för samma sårbarhet, exempelvis hos myndigheter, universitet och kommuner.
Kommentar: För kännedom. Fortsätter att följa rapporteringen kring DDOS-attacker.

Omvärldsbevakning 06.15

VMA om kraftig rökutveckling i Visby
Vid 01:30 började en garagelänga att brinna i Visby, vilket spred kraftig rök och ledde till ett VMA. Branden var över vid 04:30 och VMA avblåstes, skriver SR P4 Gotland.
Kommentar: Gjorde nyhet på VMA samt la ut det i sociala medier. Uppdaterade sedan nyheten med att VMA var över.