Vecka 16 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 24 april


Omvärldsbevakning 21.30

Snövädret orsakar trafikproblem
Västsverige har under dagen drabbats av både hagel- och snöskurar, vilket har ställt till problem i trafiken, skriver Göteborgs-Posten. Under kvällen körde fem bilar av vägen på E6 utanför Falkenberg. Det ska enligt en driftsoperatör vid SOS Alarm handlat om två separata olyckor vid ungefär samma plats.
Samtidigt rapporterar DN om att ett plötsligt lokalt snöfall ledde till en seriekrock på E22 vid Bromölla, vid gränsen mellan Skåne och Blekinge. DN skriver också att ett snöoväder riskerar att ställa till med problem i trafiken i norra Sverige under måndagen.
Kommentar: För kännedom. Fortsätter att bevaka de eventuella trafikstörningar som snövädret kan ställa till med.

Omvärldsbevakning 16.20

Förlist fiskebåt läcker diesel utanför Orust
Under natten sjönk en dansk fiskebåt utanför Orust, rapporterar SVT. De två besättningsmännen kunde räddas av en annan båt, men ombord fanns tio ton diesel som nu sakta läcker.
 – Just nu samlar vi in information om utsläppets omfattning, säger räddningsledaren Fredrik Tyrén, i en kommentar.
Kommentar: För kännedom. Enligt uppgifter från länsstyrelsen Västra Götaland kommer landområdet inte att påverkas av utsläppet på grund av rådande strömmar. Inget behov av stöd från MSB föreligger i nuläget.

Brand i flerfamiljshus i Norrköping
Vid 12.20-tiden idag fick räddningstjänsten ett larm om att en fullt utvecklad brand i ett flervåningshus i centrala Norrköping, skriver Aftonbladet. Enligt räddningstjänsten har minst en person fått föras till sjukhus efter branden, troligtvis med rökskador. Personen uppges dock inte vara allvarligt skadad.
Kommentar: För kännedom.

Förhöjda halter av radioaktivt cesium hos vildsvin
30 år efter Tjernobylkatastrofen riskerar halterna av radioaktivt cesium i vildsvinskött  att öka, rapporterar Sveriges Radio.
– Om vildsvinen kommer hit till våra kontaminerade områden kan vi räkna med cesiumhalter upp till 20 000 Bq per kilo. Ja, halterna kan till och med bli ännu högre, säger Ulf Frykman vid miljökonsultföretaget Calluna AB i Gävle.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro hos allmänheten.

Fästingar farligare än man trott
Enligt nya forskarrön sprider fästingar av den art som finns i Sverige sannolikt sjukdomar som ännu är okända för vetenskapen, skriver Sydsvenskan. Sjukdomarna kan ha mycket diffusa, långvariga influensaliknande symptom och enligt Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet, riskerar patienter att aldrig få rätt diagnos.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 09.30

Snöfall orsakar flygförseningar
Under söndagsmorgonen drog ett snöfall in över ett område som sträcker sig från Göteborg i väst till Kalmar i öst, skriver Göteborgs-Posten. Snöfallet har orsakat vissa förseningar i flygtrafiken.
– Det har varit i snitt en halvtimmes försening på avgångarna. Ankomsterna har inte påverkats. Så fort det lättar så kan man köra igång enligt tabell igen, säger Åsa Öhman, presskontakt vid Swedavia.
Kommentar: För kännedom.

Stor brand i Vittaryd
Under gårdagskvällen eldhärjades en radhuslänga i Vittaryd i Ljungby kommun, rapporterar Sveriges Radio. I branden totalskadades flera lägenheter och en kvinna fick föras till sjukhus i Ljungby. Polisen rubricerar branden som mordbrand.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 23 april


Omvärldsbevakning och överlämning 21.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Industribrand i Smedjebacken
Räddningsledningen utlyste ett VMA för kraftig rökutveckling vid en industribrand i Smedjebacken vid 11-tiden i förmiddags. Faran blåstes över redan inom en timme.
Kommentar: Publicerade på sajten, på twitter och i facebook och har sedan uppdaterat med faran över i samtliga kanaler. 

Omvärldsbevakning 10.00

Gräsbrandrisken stor i eftermiddag
Gräsbrandsrisken är i eftermiddag lokalt stor i inre Götaland och västra Svealand.
Kommentar: Krisinfo följer.

Fredag 22 april


Omvärldsbevakning 22.00

Ambassaden i Bogota uppmanar svenskar i Ecuador att höra av sig till anhöriga och gärna också till ambassaden och/eller något av konsulaten i Quito eller Guayaquil, efter ytterligare efterskalv.  
Kommentar: Reseinformationen på ambassadens hemsida uppdaterades under kvällen. Dock finns inga nya skalv rapporterade sedan natten till fredagen. Krisinfo följer händelsen.

Överlämning 16.30

Mycket lugn dag ur krisinfos synvinkel. Vi följer gräsbrandsrisken, som nu ser ut att minska under helgen, samt håller ett öga på norovirusutbrottet i Jönköping.

Omvärldsbevakning 16.20

Tingsrätten i Västerås fick vitt pulver i kuvert
Brevet med pulvret var skickat till hyresnämnden, som ligger i tingsrättens lokaler. Två personer har kommit i kontakt med pulvret men bägge mår bra, skriver Aftonbladet. Ventilationen i huset är nu avstängd och pulvret ska analyseras av polisens bombskyddsgrupp. Dagens rättegångar i tingsrätten påverkas inte av händelsen.
Kommentar: För kännedom.

Stort utbrott av kräksjuka i Huskvarna
Enligt TT/Sydsvenskan och P4 Jönköping har ett 50-tal personer insjuknat i kräksjuka i Huskvarna. Bland annat har Husqvarna AB ett 30-tal sjuka, men även en förskola och en restaurang är drabbade. Provsvar visar att det handlar om magsjukeviruset norovirus. Jönköpings kommun uppmanar drabbade att kontakta livsmedelsenheten så de kan kartlägga utbrottet.
Kommentar: Följer om det sprider sig.

Omvärldsbevakning 11.30

Fortsatt stor gräsbrandsrisk i delar av Götaland och delar av Svealand
Enligt SMHIs brandriskkarta minskar risken under helgen.

Omvärldsbevakning 7.30

Nytt jordskalv i Ecuador
Skalvet som kom på torsdagskvällen hade magnituden 6.0 och epicentrum var på tio km djup, tio mil norr om Portoviejo uppger TT/SVT. Ännu inga rapporter om skadade. Skalvet kan förvärra situationen efter den kraftiga jordbävningen förra lördagen då hittills 587 människors dog.
Kommentar: För kännedom, landets har skakats av flera efterskalv.

Svenska beredskapszoner runt kärnkraftverk är föråldrade
Sverige inte uppfyller EUs och internationella kärnkraftsorganet IAEAs nya krav och Strålsäkerhetsmyndigheten anser att dagens områden inte längre är aktuella då de är kopplade till telefonstationsområden som inte längre används, uppger SR Ekot.
Kommentar: För kännedom. Boende runt känrkraftverken påverkas av ändrade zomgränser då de har sändare och jodtabletter, om områdesgränserna ändras kan det komma frågor om det.

Datainspektionen kritisk mot polisens lagring av uppgifter
Kritiken gäller polisens sätt att hantera känsliga uppgifter, att för många har tillgång till skyddade personuppgifter och att språkbruket bör ses över, skriver TT. Datainspektionen har tidigare lämnat kritik mot Polismyndighetens hantering av personuppgifter som bryter mot flera paragrafer i polisdatalagen.
Kommentar: För känndeom om det uppstår frågor från allmänheten.

Torsdag 21 april


Omvärldsbevakning 22.30

Ingen strejk - Seko accepterade medlarnas bud
Fackförbundet Seko svarade under kvällen ja till medlarnas bud i förhandlingarna inom telekom-området och avblåser den strejk som skulle inletts vid 11.00 på fredagen.
Kommentar: För kännedom.

Överlämning 16:45

Har varit en relativt lugn dag. Efter ett beslut från Arbetsdomstolen står det klart att varken Unionen eller Sveriges Ingenjörer går i strejk. Däremot kan det vara värt att fortsatta bevaka de sektorer som Seko representerar, då det fortfarande är oklart huruvida detta förbund går ut i strejk kl 11 imorgon. OM det blir strejk kommer bland annat LFV att påverkas, vilket kan vara värt att följa.

Omvärldsbevakning 16:30

Ingen strejk för Unionen och Sveriges Ingenjörer
Arbetsdomstolen tog på torsdagseftermiddagen beslut om att Unionen och Sveriges Ingenjörer inte får strejka i pensionsfrågan, rapporterar SVT. AD ger därmed Almega rätt i dess invändning att pensionsavtalet inte är uppsagt och att det därmed råder fredsplikt.
LO-förbundet Seko, som också står berett att strejka, binds dock inte av AD:s besked, skriver Dagens Nyheter. På sin webbplats meddelar Seko att man flyttar fram strejkvarslet till fredagen den 22 april klockan 11.00.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen och se över de konsekvenser en eventuell strejk från Seko:s sida skulle innbära.

Politisk dragkamp om flyktingfördelning inom EU
Inför dagens möte med EU-ländernas migrationsministrar i Luxemburg står det klart att det inte finns tillräckligt stöd för en gemensam asylmyndighet inom EU som, i stället för medlemsländerna, ska avgöra asylärendena.
Den politiska dragkampen står mellan två olika förslag; ett som handlar ett att göra det tillfälliga systemet som gäller nu permanent och ett annat som innebär att alla flyktingar som kommer till EU ska fördelas mellan EU:s medlemsländer enligt en fördelningsnyckel.
EU-kommissionens  slutliga förslag väntas komma om två veckor, rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom, kan påverka flyktingdebatten i Sverige. EU-kommissionens kommande beslut kommer också att innebära konsekvenser för Sveriges flyktingmottagande.

Omvärldsbevakning 11:30

Flera dödsoffer i sydamerikanskt oväder
Under de senaste dagarna har Argentina, Chile och Uruguay drabbats hårt av stormar och översvämningar. Hittills har ovädret krävt minst tolv människoliv. I Chiles huvudstad Santiago blev dessutom 3,5 miljoner invånare utan dricksvatten till följd av översvämningarna – något som dock ska ha åtgärdats nu. Under veckan väntas mer regn i regionen, skriver Sydsvenskan. Den svenska ambassaden i Santiago har tidigare rekommenderat vistande i huvudstaden att följa nyhetsflödet och räddningstjänsten ONEMI:s rekommendationer.
Kommentar: För kännedom.

Gräsbrand i Göteborg
Just nu rasar en gräsbrand vid Sannegårdshamnen i Göteborg. Räddningstjänsten är på plats men har begärt polisförstärkning eftersom det ryker ut över Lundbyleden. Det är i nuläget oklart hur omfattande branden är, liksom om det råder någon spridningsrisk, skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: Fortsätter att följa, i händelse av att branden skulle sprida sig.

Cesiumhalter i älg planar ut
Trettio år efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl visar mätningar från Strålsäkerhetsmyndigheten att minskningen av cesiumhalter bland älg i Gävleområdet har planat ut, skriver Göteborgs-Posten.
- Det har gått väldigt långsamt på slutet. Sedan kan det vara stor individuell skillnad mellan älgar. Vill man som konsument veta hur mycket cesium det finns i älg så måste den specifika älgen mätas, säger Pål Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Kommentar: För kännedom.

Strejk eller inte - avgörs i dag
I dag avgör Arbetsdomstolen om Unionen och Sveriges Ingenjörer får strejka i pensionsfrågan. Om domstolen går på fackens linje pekar mycket på att en strejk bryter ut bland omkring 11 000 anställda på tjänsteföretag, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Följer utvecklingen kring den eventuellt kommande strejken.

Omvärldsbevakning 7.30

Brand på sågverk utanför Sunne, Värmland
Under natten började det brinna i ett sågverk i Västra Ämtevik uppger P4 Värmland. En större byggnad blev helt övertänd, det brann även i en sågspånscontainer. På morgonen var spridningsrisken över, ingen varning till allmänheten har gått ut.
Kommentar: Endast för kännedom om det kommer frågor från allmänheten.

Stor explosion i oljeanläggning i Mexico
Enligt TT/DN och BBC skedde en mycket stor explosion i Coatzacoalcos i delstaten Veracruz vid Mexikanska golfen i går kväll. Tre personer omkom och över 100 skadade. Explosionen skedde i en oljeanläggning där det statliga oljebolaget Pemex är delägare, Pemex har varnat boende för ett "moln av giftångor".
Kommentar: Oklart om andra områden intill oljeanläggningen drabbas av effekter av explosionen. Bevakar då svenskar kan befinna sig i området.

Polisen släpper mobilapp för att lösa brott
Polisen har tagit fram en telefon med en inbyggd app som gör att det möjligt att på fältet gå in i olika register och till exempel se om en person är brottsmisstänkt, efterlyst eller har en bil med körförbud. Till sommaren får 10.000 poliser mobiltelefonen skriver SVT.
Kommentar: För kännedom och om det kommer frågor från allmänheten.

Onsdag 20 april


Omvärldsbevakning 22.30

Uppdatering e-recept
Samtliga tjänster var drift igen runt 16.30. Enligt eHälsomyndigheten berodde störningen på ett fel hos deras internetleverantör.
Kommentar: Bevakning avslutad för vår del.

Runt 500 migranter drunknade i Medelhavet förra veckan
FN:s flyktingkommissariat UNHCR uppger enligt DN att uppemot 500 personer kan ha drunknat vid en förlisning mellan Libyen och Italien i förra veckan när människosmugglare flyttade personer till en överlastad båt. Endast 41 personer överleve olyckan. Flyktingarna kommer från Somalia och andra länder söder om Sahara. Än så länge har denna flyktväg inte börjat att användas av flkyktingar från Syrien, men det kan ändras när rutten via Turkiet stängts i och med EUS och Turkiets avtal.
Kommentar: Långt fler flyktingar på båten än som tidigare var känt. För kännedom, om detta är en ny flyktväg för syrier på flykt från krig.

Överlämning 16.30

Utöver vattenläckan som bland annat drabbade sjukhuset i Östersund under förmiddagen har det i stort sett varit en lugn dag ur Krisinformation.ses synvinkel.

Omvärldsbevakning 16.30

Stopp i e-recepten
Från kl 14 kan e-hälsomyndigheten inte ta emot alla e-recept från vården. Felsökning pågår.
Kommentar: Krisinfo följer. Myndigheten skriver att vid akuta fall ska reservrutin användas.

Breivik fick rätt mot norska staten
Norsk domstol slog fast att den norska staten har brutit mot konventionen om mänskliga rättigheter i samband med Anders Behring Breiviks behandling i fängelset, skriver bland andra DN.
Kommentar: För kännedom.

Gräsbrandsrisken fortfarande stor två bränder i Sörmland i dag
Risken för gränsbrand är stor i ett område från Småland /inre Götaland över Svealand och upp till södra Norrlandskusten. SvT/Sörmland rapporterade om två bränder som brutit ut på olika håll i länet under onsdagen.
Kommentar: Krisinfo följer.

Omvärldsbevakning 11.45

Vattenläcka i Östersund
En avgrävd vattenledning stoppade dricksvattentillförseln i delar av Östersund, bland annat de centrala delarna av staden,. Sjukhuset utlöste katastrofläge ställde in operationer och dialysverksamhet under förmiddagen, enligt SvT. Läckan är nu provisoriskt lagad.
Kommentar: Publicerade en Just nu, som nu är borttagen. Följer vidare läget för sjukhuset.

Omvärldsbevakning 08:00

Dödstalen stiger i översvämmat Texas
Minst sju personer i USA-delstaten Texas har dödats i spåren av de översvämningar som har utlösts av kraftiga regn. Guvernören Greg Abbott har utlyst katastroftillstånd på flera håll i delstaten och människor uppmanas nu att låta bilen stå eftersom de flesta dödsoffer har drunknat i sina fordon. Det rapporterar Göteborgsposten.
Kommentar: För kännedom.

Hög risk för gräsbrand
SMHI varnar för att det råder stor risk för gräsbrand i Sveriges södra halva. Man har även utfärdat en Klass 1-varning för att det blåser kuling från mellersta Östersjön och norrut.
Kommentar: För kännedom.

Tisdag 19 april


Omvärldsbevakning 23:10

Flyktinghanteringen ska utredas
Under våren kommer regeringen att tillsätta en oberoende utredning som ska utvärdera hur regering och myndigheter klarade att hantera den kraftiga tillströmingen av flyktingar till Sverige. Det meddelade migrationsminister Morgan Johansson idag i riksdagens konstitutionsutskott. KU:s ordförande, moderaten Andreas Norlén, välkomnar utredningen, rapporterar Sveriges Radio. Samtidigt skriver DN att antalet asylsökande till Sverige har minskat kraftigt sedan i höstas.
Kommentar: För kännedom. Berör MSB:s arbete.

Multiresistenta bakterier allt vanligare
Antalet människor som har smittats av multiresistenta bakterier har ökat kraftigt de senaste tio åren, rapporterar SVT. Störst uppges spridningen i Sydostasien vara men även medelhavsländer som Italien, Spanien och Grekland anses vara hårt drabbade. Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, uppmanar resenärer till dessa länder att vara noga med hygienen, ta med handsprit och inte dricka kranvatten.
Kommentar: Även om jag tog upp detta redan i gårdagens omvärldsbevakning tog jag med denna eftersom en expert ger tips på hur svenskar på resa kan skydda sig mot dessa bakterier. Fortsätter att bevaka smittospridningen.

EU-samarbete mot hybridhot
I dag enades EU:s försvarsministrar om ett samarbete mot så kallade hybridhot, vilket bland annat innebär spridande av felaktig information.
– När det gäller hybridaktiviteter handlar det om att underminera samhällen och det kan ju vara många olika typer av händelser. Det kan vara cyberaktiviteter, det kan vara informations- och desinformationsaktiviteter, det kan vara attacker riktade mot energisektorn, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
Enligt Hultqvist är det dock fortfarande de enskilda länderna själva som har det yttersta ansvaret för hybridhot. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom. Kampen mot hybridhot kan verka lugnande för allmänheten.

Belgiska myndigheter: IS har skickat fler terrorister till Europa
Den belgiska myndigheten för terrorhotbedömning Ocam varnar för att IS har skickat fler terrorister till Europa, skriver Aftonbladet. Paul van Tigchelt uppger att en ny terrorattack är ”möjlig och trolig”, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro hos allmänheten.

Överlämning 16.45

Det har varit en lugn dag nyhetsmässigt. SVT rapporterar fortsatt om antiresistenta bakterier vilket kan leda till ytterligare bevakning i media. Vi har även lyft fram vår egen information om antiresistenta bakterier på webbplatsen. I nuläget finns inget särskilt att följa under kvällen.

Omvärldsbevakning 16.30

Stora kostnader för naturkatastrofer
Åtta miljoner människor har dödats i naturkatastrofer de senaste 115 åren, rapporterar Dagens Nyheter. Kostnaderna för skadorna har uppgått till 57 biljoner kronor enligt en sammanställning som har gjorts av tyska forskare vid Karlsruhe Institute of Technology. Sammanställningen visar effekterna av stormar, översvämningar, vulkanutbrott, torka, värmeböljor, jordbävningar och skogsbränder.
Kommentar: Bevakar uifrån ett lärande perspektiv. Rapporten kan även leda till en diskussion om naturkatastrofer på nationell nivå.

Omvärldsbevakning 13.00

Uppföljning av jordbävningen i Ecuador
Antalet döda och skadade fortsätter att stiga efter helgens kraftiga jordskalv i Ecuador. Dödstalet väntas öka ännu mer allt eftersom räddningsarbetet pågår, rapporterar flera medier, bland andra BBC. Katastroftillstånd är utfärdat i flera regioner utmed Stilla havskusten och i övriga landet råder undantagstillstånd, skriver Utrikesdepartementet.
Kommentar: Fortsätter att följa

Omvärldsbevakning 08:15

Bristande brandskydd på många asylboenden
Enligt en granskning från Sveriges Radio har brandskyddet på många asylboenden och HVB-hem stora brister. I tre av fyra av de granskade boendena fanns det anmärkningar och i närmare 60 procent av dem var bristerna så allvarliga att de måste åtgärdas snarast eller senast ett visst datum. Blockerade utrymningsvägar och brandlarm som inte fungerar var återkommande brister på boendena. På ett HVB-hem i Katrineholm var bristerna så pass allvarliga att det fick stänga ner efter granskningen.
Kommentar: För kännedom. Många lokala radionyheter över landet har rapporterat om dessa brister.

Tågförseningar på grund av växelfel
På sträckorna Göteborg-Alingsås och Skövde samt sträckan Göteborg-Stockholm väntas förseningar i tågtrafiken under morgonen och dagen, skriver Aftonbladet. Orsaken är ett växelfel i Lerum som innebär att endast ett av två spår kan trafikeras, meddelar Trafikverket i ett pressutskick. Vissa tåg mellan Göteborg och Alingsås kommer även att ställas in på grund av växelfelet.
Kommentar: För kännedom.

Zikamyggan upptäckt i Chile
Forskare har upptäckt myggarten Aedis aegypti som kan sprida zikaviruset i den chilenska staden Arica, i norra delen av landet. Landets premiärminister Carmen Castillo säger att upptäckten innebär att landet måste vidta fler försiktighetsåtgärderinnebär. Det rapporterar Göteborgs-Posten.
Kommentar: För kännedom. Tillsammans med Kanada har Chile tidigare ansetts vara det enda land i Nord- och Sydamerika där myggan inte lever.

Flera döda efter explosion i Kabul
På tisdagsmorgonen inträffade en kraftig explosion i Afghanistans huvudstad Kabul, skriver Aftonbladet. Enligt landets president Ashraf Ghani har flera personer dött i samband med explosionen, som tros ha varit en självmordsbombare som utlöste sin laddning. Explosionen ska ha skett nära landets försvarsministerium och byggnader tillhörande underrättelseverksamhet.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 18 april


Omvärldsbevakning 23:00

Man skjuten i Tensta
På måndagen sköts en man i 35-årsåldern i ena benet i Tensta i nordvästra Stockholm, uppger polisen på sin webbplats. Mannen fördes till sjukhus och vid 19-tiden greps två män misstänkta för inblandning i dådet. Det ska dock inte ha varit någon av dessa män som höll i vapnet. Polisen rubricerar skjutningen som synnerligen grov misshandel. Enligt källor till Aftonbladet är offret och gärningsmannen bekanta med varandra.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro hos allmänheten.

Högriskdemonstration i Göteborg på lördag
På lördag ska gruppen ”Folkets Demonstration” demonstrera på Gustav Adolfs torg i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten. Gruppen anses locka högerextremister och enligt polisen väntas även en motdemonstration på lördag.
– Vårt fokus kommer att bli att hålla demonstranter och motdemonstranter från varandra, säger Fredrik Dahlgren, chef för polisens dialoggrupp i Väst.
Kommentar: Följer utvecklingen och håller ett öga på demonstrationen. Kan uppstå oroligheter.

Allt fler svenskar dör av multiresistenta bakterier
På mindre än tio år har antalet smittade av multiresistenta bakterier mer än trefaldigats i Sverige, visar nya siffror som SVT Nyheter beställt. Enligt dessa siffror dör över 400 svenskar varje år av multiresistenta bakterier.
– Det är självklart oerhört oroande. Men det är en utveckling som vi har förväntat oss, säger Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro hos svenskar.

Brand på Industrigatan i Malmö
Vid 20-tiden på måndagskvällen skickades räddningstjänst från tre stationer till Industrigatan i Malmö, för att bekämpa en brand i ett garage. Räddningstjänsten tror inte att det har befunnit sig någon människa i garaget under branden. Däremot är det oklart om det kan finnas gasflaskor i utrymmet, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Följer utvecklingen om branden skulle förvärras på grund av misstankarna om att det kan finnas gasflaskor i garaget.

Överlämning 17:15

Dygnet som gått har i medierna handlat mycket om Kaplans avgång och fortsatt om jordbävningen i Ecuador, däremot mindre om vad som händer i Japan efter jordskalven där. De strejkvarsel som rör eventuellt samhällsviktiga funktioner har diskuterats av redaktionen men läget är fortfarande oklart där. Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.30

Uppföljning jordbävning Ecuador
Undantagstillstånd har utlysts i Ecuador efter helgens kraftiga jordbävning som orsakat hundratals dödsfall, enligt SR Ekot.
I DN rapporteras att Ecuador har drabbats av 230 efterskalv sedan jordbävningen inträffade klockan 18.58 i lördags.
Kommentar: fortsätter följa.

Flera hundra befaras drunknade i Medelhavet
Den italienske presidenten Sergio Mattarella uppger att flera hundra människor kan ha drunknat i Medelhavet, enligt rapporter på måndagmorgonen. Men uppgifterna är oklara och har inte bekräftats av myndigheter eller hjälporganisationer, det skriver SVT och TT.
Kommentar: för kännedom

Mediebild flyktingsituationen 14.30

Flyktingsituationen har fått en något större uppmärksamhet den senaste veckan, främst på grund av situationen kring östra Medelhavet.
Förhållandena i de läger som uppstått i Grekland är undermåliga, enligt en rapport från människorättsorganisationen Amnesty.
– Beslutet att stänga rutten över västra Balkan har lämnat mer än 46 000 flyktingar och migranter i fruktansvärda förhållanden och i ett tillstånd av ständig skräck och osäkerhet, säger John Dalhuisen, Amnestys chef för Europa och Centralasien enligt Aftonbladet.
Samtidigt kommer varningar om att allt fler försöker ta sig över Medelhavet mot bland annat Italien. Enligt medieuppgifter ska cirka 400 migranter drunknat när flera båtar på väg från Egypten till Italien sjönk.
I förra veckan varnade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk för en ny flyktingström över Medelhavet.
–  Antalet möjliga migranter från Libyen är alarmerande, sade Tusk, enligt DN.
Enligt den franska regeringen väntar 800 000 personer på att ta sig över Medelhavet från Libyen. De migranter som samlats i Libyen kommer från såväl konflikthärdar som stabilare länder, enligt DN.
När det gäller rapporteringen om hur flyktingsituationen påverkar Sverige är det ett visst fokus i framförallt lokala medier på oroligheter kring flyktingboenden. Som exempel kan nämnas Arbetarbladets rapportering om en fotbollsturnering i Myrviken, Bergs kommun, under söndagen som ska ha urartat i slagsmål. Diskussionerna kring organisationen Soldiers of Odin fortsätter i sociala medier. Som ett mått på intresset kan nämnas att den slutna Facebookgruppen Support Soldiers of Odin har över 7000 medlemmar. Enligt Sydsvenskan är Skånes polischefer oroade över ”trenden med patrullerande medborgargarden”.

Omvärldsbevakning 12.00

Sverige går med i Nato-center
Inom kort kommer regeringen att besluta att Sverige ska gå med i Natos center mot propaganda, Stratcom. En av anledningarna är Rysslands psykologiska krigsföring mot Sverige, skriver Dagens Nyheter i en artikel som även återges av bland andra TT och SVT.
Kommentar: för kännedom

Chile: Miljoner utan vatten efter oväder
Miljoner är utan dricksvatten i sina kranar i Chiles huvudstad Santiago sedan landet drabbats av kraftiga regn i helgen, rapporterar bland andra SVT.
Kommentar: för kännedom, följer vid behov.

Hjälpen börjar nå ut i Ecuador
Hjälpen börjar nå de drabbade i  Ecuador efter jordskalven. 10 000 soldater och 3 500 poliser har satts in i räddningsarbetet. Samtidigt stiger dödstalet, rapporterar TT, som återges av SVT Text
Kommentar: fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 08.00

Byggstrejken avblåst
Efter att konflikten i byggbranschen pågått en vecka kom parterna på söndagen överens om ett nytt avtal över 13 månader med löneökningar på 2,38 procent. Den pågående byggstrejken avbryts med omedelbar verkan, rapporterar bland andra SVT.
Kommentar: för kännedom.