Vecka 17 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 1 maj


Överlämning 21:30

1 maj har avlöpt lugnt, trots nazistiska NMR:s demonstration i Borlänge. Har bevakat liverapporteringen därifrån och polisen i Dalarna meddelar att inga större ordningsstörningar ägde rum under dagen.
I Turkiet har det inträffat två terrordåd, där flera människor dödades. Även i Irak och i Jemen har många människor dödats av bilbomber.
I Göteborg har en man i 25-årsåldern skjutits till döds. Samtidigt misstänker polisen i Skellefteå att en man som rapporterades försvunnen på valborgsmässoafton och senare hittades död har mördats.

Omvärldsbevakning 21:15

Flera döda efter två terrordåd i Turkiet
Två poliser har dödats av en exploderande bilbomb i staden Gaziantep i södra Turkiet nära den syriska gränsen, rapporterar Aftonbladet. Säkerhetskällor uppger att attacken tros ha utförts av en IS-medlem och att den misstänkte terroristens pappa har gripits i en polisräd.
I ett annat dåd dödades tre turkiska soldater av den kurdiska PKK-gerillan, uppger Reuters och hänvisar till ett uttalande från militären.
Kommentar: För kännedom. Svenska ambassaden i Turkiet har sedan tidigare gått ut med en reseavrådan gällande alla resor till Turkiets närområde mot Syrien.

Brand i flerfamiljshus i Huskvarna
För närvarande rasar en omfattande brand rasar i ett flerfamiljshus i Huskvarna, rapporterar P4 Jönköping. Larmet kom in strax efter klockan åtta på söndagskvällen och totalt ska över 150 personer bo i den brandhärjade fastigheten. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Detta bottnar dock inte i några konkreta uppgifter om brott.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16:30

Inget nytt att notera. Har följt Dala-Demokratens och Arbetarbladets liverapportering från 1 maj-demonstrationerna i Borlänge, där nazistiska NMR har demonstrerat. Utöver ett utfall mot en motdemonstrant så har inga direkt oroligheter rapporterats. Fortsätter att följa utvecklingen, NMR:s demonstrationstillstånd går ut kl 18:00.

Omvärldsbevakning 09:30

Inget speciellt att notera. Håller under dagen ett öga på 1 maj-demonstrationen i Borlänge där nazistiska NMR ska demonstrera kl 13. Valborgsmässofirandet rapporteras ha varit relativt lugnt över landet, även om bråk och fylla har förekommit på flera platser.

Lördag 30 april


Överlämning 22:15

De stora mediernas inrikesrapportering har dominerats av firandet av kungens 70-årsdag. På kvällen publicerade DN uppgifter från Säpo som tyder på att ryska agenter på svensk mark motarbetar aktivt Sveriges värdlandsavtal med Nato.
Vad gäller utrikesrapporteringen kan man notera att hundratals, kanske tusentals, demonstranter i Bagdad stormade den så kallade gröna zonen, där parlament, regeringsbyggnader och många ambassader ligger. Efter tårgasattacker från poliser lämnade dock demonstranterna zonen, rapporterar bland andra Sydsvenskan.
Även i den tyska staden Stuttgart förekom det stora demonstrationer, här gällde saken att det tyska främlingsfientliga partiet AfD inledde sin partikongress. Tysk polis grep cirka 400 demonstranter i samband med protesterna, skriver DN.
Inför natten håller vi ett öga på valborgsfirandet, som alltid innebär någon form av stök och fylla. Vi bevakar också morgondagens 1 maj-demonstrationer, inte minst i Borlänge där nazistiska NMR har fått tillstånd att demonstrera.

Omvärldsbevakning 22:00

Stor gräsbrandrisk under Valborgsmässoafton
Inför valborgsmässofirandet har SMHI gått ut med en omfattande varning för gräsbränder. Varningen gäller hela kusten från Södermanland till Norrbottenkusten och dessutom delar av centrala Småland, som Jönköpingstrakten och Växjö, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom. Bevakar valborgsmässofiranden över hela landet, både på grund av gräsbrandsrisken och risken för eventuellt stök. För en mer heltäckande prognos för gräsbränder, se SMHI:s brandriskprognos.

Omvärldsbevakning 16:30

Nazistiska NMR demonstrerar i Borlänge första maj
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar i Borlänge på första maj, vilket har fått polisen att öka sin bemanning, rapporterar Aftonbldet. Det finns en oro för att det kan bli sammandrabbningar mellan demonstranter och motdemonstranter, men enligt Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen i Dalarna, har man från polisens sida bra koll på koll på läget.
– Vi har fått förstärkning från Örebro och Värmland i vår egen region, men också med poliser från region Syd och Väst, säger han.
Kommentar: Bevakar första maj-firandet över landet, och håller ett särskilt öga på Borlänge där nazistiska NMR ska demonstrera. Kan orsaka oro och frågor från allmänheten.

Skärgårdsstrejken över
Sjöbefälsföreningen och Almega har tecknat ett nytt avtal, vilket innebär att skärgårdsstrejken nu är över, rapporterar SVT. Förhandlingarna utmynnade i två olika avtal med tarifflöner som grund, uppger Sjöbefälsföreningen i sitt pressmeddelande.
”Vi vann striden om tarifflönerna. Det var det viktigaste för oss”, säger Mats Jäderland, Sjöbefälsföreningens vd.
Kommentar: För kännedom. Har rapporterat om denna strejk tidigare, därför av intresse att den är över. Påverkar framför allt skärgårdsborna.

Omvärldsbevakning 09.40

Knivslagsmål utanför hotell
Sex personer har förts till sjukhus efter att ha skadats i samband med ett slagsmål utanför Hotel Tylösand i Halmstad. Polisen rubricerar fem av fallen som mordförsök, bland annat ska en person ska ha knivskurits i rygg och nacke. Det skriver Aftonbladet.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten.

Misstänkt mordbrand vid moské i Gävle
Under natten till fredag släcktes en brand vid entrédörren till Gävle moské, rapporterar SVT. Enligt polisen startade inte branden av naturliga orsaker. Man har nu inlett en förundersökning gällande försök till mordbrand alternativt skadegörelse.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.
 

Fredag 29 april


Omvärldsbevakning 22:20

Inget nytt att notera.

Överlämning 16:30

Medierna har under fredagen fokuserat på helikopterolyckan i Norge och på reaktionerna efter den ryska utrikesminstern Sergej Lavrovs uttalande om ett eventuellt svenskt framtida Natomedlemskap. Även Säkerhetspolisens arbete med terrorfrågan har fått uppmärksamhet i samband med Expressens nyhet om misstänkta IS-celler i Sverige.

Omvärldsbevakning 16:20

Stor risk för gräsbränder i delar av Sverige
SMHI har under dagen varnat för gräsbränder i stora delar av inre Götaland. Enligt SMHI:s brandriskprognos sprider sig risken i landet under lördagen. Bland annat väntas stor brandfara i Gävleborgs och Dalarnas län.
Kommentar: Vi följer utvecklingen, i synnerhet med anledning av valborgsmässoafton.

Planerade trafikstörningar i Stockholm under helgen
Flera trafikstörningar väntas under helgen, vilket polisen meddelar på sin webbplats. Störningarna är både en följd av kung Carl XVI Gustafs 70-årsfirande och de planerade demonstrationerna på 1 maj.
Kommentar: Vi bevakar frågan eftersom det rör sig mycket människor ute i Stockholm under helgen.

Varning för livsfarlig flyktmetod
Rederiet HH Ferries går ut med en varning om att människor gömmer sig under lastbilar för att ta sig in i Sverige utan id-kontroll. Företaget har informerat sina kunder och uppmanat till försiktighet och särskild uppmärksamhet för att inga människor ska komma till skada, uppger Sydsvenska Dagbladet.
Kommentar: Vi lyfter nyheten i omvärldsbevakningen eftersom företaget uppmanar andra aktörer till försiktighet och allmänheten att vara uppmärksam.

Uppdatering: Helikopterolyckan utanför Bergen
Norska myndigheter har under eftermiddagen bekräftat att en majoritet besättningen ombord på helikoptern har omkommit samband olyckan vid lunchtid på fredagen. Inga svenskar ska ha funnits ombord. Norska Kriseinfo.no uppmärksammar händelsen och hänvisar till det krisnummer som anhöriga och oroliga kan ringa.
Kommentar: Frågan är därmed avslutad för vår del.

Omvärldsbevakning 13:10

Helikopterkrasch utanför Bergen
En helikopter som skulle transportera oljearbetare i Nordsjön har störtat utanför ön Sotra nära Bergen, enligt bekräftade uppgifter från den norska polisen. Flera medier rapporterar om händelsen, bland andra Svenska Dagbladet.
Kommentar: Vi följer nyhetsrapporteringen för att bevaka om svenskar kan vara drabbade av händelsen.

Uppdatering: Rysk varning för svensk Natoanslutning
Medierna fortsätter att rapportera om relationerna mellan Sverige och Ryssland, efter intervjun med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i Dagens Nyheter. Frågan har också fått mycket uppmärksamhet i sociala medier.
Kommentar: Frågan om säkerhetsläget mellan Sverige och Ryssland fortsätter att väcka uppmärksamhet och vi fortsätter därför att följa utvecklingen.

Magsjuka sprids i Sollentuna
Ett antal elever och skolpersonal i Sollentuna kommun har den senaste veckan drabbats av magsjuka. Enligt SVT har nu smittan även spridit sig till en dagverksamhet för pensionärer.
Kommun uppger på sin webbplats att de väntar på provsvar och en sammanställning av den enkät som skickats till fyra av de berörda skolorna. De uppger också att de skolor som har drabbats har fått information om magsjukeutbrottet.
Kommentar: Vi har känt till händelsen sedan tidigare men tar nu upp det i omvärldsbevakningen eftersom smittan verkar ha spridit sig ytterligare. Vi följer framförallt med tanke på att de drabbade är barn och äldre.

Omvärldsbevakning 07:30

SMHI varnar för att gräsbrandsfaran är stor i eftermiddag i delar av inre Götaland.

Torsdag 28 april


Omvärldsbevakning 22:00

Rysk varning för svensk Natoanslutning
Om Sverige går med i Nato kommer Ryssland att reagera genom att vidta militära åtgärder, varnar den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i en längre intervju med Dagens Nyheter.
Kommentar: DN:s artikel citeras av de ledande svenska medierna på torsdagskvällen. Kan komma frågor och eventuellt uppstå oro hos allmänheten.

Våldsamma franska protester
Tusentals demonstranter drabbade samman med polis runt om i Frankrike i dag. Demonstrationerna riktades emot en ny arbetsrättslag. En strejk har under dagen orsakat inställda flyg och förseningar vid flygplatser i Paris, rapporterar bland andra SVT Nyheter.
Kommentar: Medierapporter under kvällen om många skadade och gripna. Fler strejker och demonstrationer väntas. Kan även påverka svenskar i landet och resenärer. Ingen information på UD:s webb så här långt.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 12:30

Id-kontrollerna fortsätter hela sommaren
Det har sedan tidigare varit planerat att id-kontrollerna vid Sveriges gränser skulle ha tagit en två veckor lång paus under början av juli. Nu svänger regeringen i fråga, skriver Sveriges Radio. Id-kontrollerna kommer därmed fortsätta utan uppehåll.
Kommentar: Migrationsverket har tidigare varnat för att många människor kommer att anlända till Sverige under veckorna då ingen kontroll genomförs. Blir det ingen paus ändras den prognosen.

Omvärldsbevakning 07.00

Regeringen beslutar om asyllagstiftning
Regeringen fattar idag beslut om en ny hårdare asyllagstiftning, rapporterar SvT. 
Det nya lagförslaget är tänkt att träda i kraft den 20 juli och gälla i tre år. Lagen innebär bl. a. att Sverige inför tillfälliga uppehållstillstånd.
Kommentar: Följ beslut för att se hur det påverkar samhällsfunktioners hantering

Onsdag 27 april


Omvärldsbevakning 22.15

Flera skadade i explosion i Turkiet
Fler medier, bl a SvT, rapporterar att minst 13 personer skadades när en självmordsbombare på onsdagen sprängde sig i den nordvästra staden Bursa i Turkiet.
Kommentar: Det finns inga uppgifter om att svenskar skulle ha drabbats. Ingen ny information hos ambassaden i Ankara.

Klass 1-varningar för snöfall och hård vind
SMHI har utfärdat klass 1-varningar på flera håll i mellersta och norra Sverige. Varningarna gäller främst snöfall och hård vind. I Norrrbottens län gäller varning för höga flöden i små vattendrag i delar av länet. Se varningarna för med detaljerad information.
Kommentar: Följer fortsatt vädervarningarna och eventuella konsekvenser

Terrormisstänkt för dåden i Paris nu inför rätta i Frankrike
Terrormisstänkte Salah Abdeslam, som deltog i terrordåden i Paris i november förra året, har nu ställts inför rätta i Frankrike. Han fördes med helikopter från Belgien till Frankrike på onsdagsmorgonen, uppger DN.
Kommentar: Det är redan sedan tidigare känt att mannen är gripen, men det är stort intresse för terroristfrågorna i nuläget.

Omvärldsbevakning 15.55

Polisen i Stockholms län informerar om de trafikstörningar som väntas med anledning av kungens födelsedagsfirande 28, 29 och 30 april 2016.
Kommentar: Noterar detta om frågor skulle uppstå. 

Överlämning 15.55

Många medier har idag tagit upp Migrationsverkets nedskrivna prognoser för hur många flyktingar som väntas komma till Sverige under året. I år räknar myndigheten med att mellan 40 00 och 100 000 asylsökande anländer. I den förra prognosen var den högre siffran 140 000. I övrigt inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Uppföljning: Säkerhetspolisens hantering av inkommen information
USA:s ambassad i Stockholm skriver på Facebook att svensk polis utreder ett potentiellt terrorhot mot Sverige, skriver DN. Detta kommentas också på Twitter. Tidningen hänvisar till uppgifter från en irakisk säkerhetskälla om att en grupp på sex IS-anhängare anlänt till Sverige redan i februari 2015. Det uppger SVT som hänvisar till Reuters. Enligt de obekräftade uppgifterna leds gruppen av en veteran som förut stod nära ledaren för al-Qaida i Irak.
Kommentar: Krisinformation.se följer det som skrivs i medier angående Säkerhetspolisens arbete.

Omvärldsbevakning 08.00

Om Säkerhetspolisens arbete med inkommen information
Ingen ny information eller förändring i informationsläget hos Säkerhetspolisen eller Polisen. Medierapporteringen har minskat, inte heller mycket frågor från allmänheten under kvällen och morgonen.

Gräsbrandsrisk i Värmlands län
SMHI varnar för att gräsbrandsfaran är stor för Värmlands län.
Kommentar: Fortsätt följa gräsbrandsvarningarna, Enligt prognosen kommer risken att öka till Valborg i flera delar av landet.

Danmark sätter in hemvärnet vid gränskontrollen mot Tyskland
Danmarks regering har beslutat att sätta in hemvärnssoldater vid gränskontrollen mot Tyskland för att avlasta den danska polisen, rapporterar Sveriges Radio. Soldaterna kommer stå under civilt befäl och arbeta obeväpnade.
Kommentar: Kan uppkomma likande diskussioner i Sverige.

Försvaret manar allmänheten till försiktighet vid övningar i skärgård och kustområden
Försvarsmakten övar ofta i skärgårdar och kustområden. Nu går man ut med riktlinjer till allmänheten som vistas i båtar och kustområden, om att respektera övningarna och vara försiktiga.
Kommentar: För kännedom. Försvarsmakten har information på sin webbplats.

Tisdag 26 april


Omvärldsbevakning 21.30

Brand på Waxholms hotell utanför Stockholm
På tisdagskvällen utbröt en brand på Waxholms hotell norr om Stockholm, rapporterar SR P4 Stockholm. Flera enheter bekämpade branden som vid 21-tiden ännu inte var under kontroll. Hotellet utrymdes och ingen person har kommit till skada enligt Storstockholms räddningscentral.
Kommentar: Ingen publicerad information hos kommunen eller räddningstjänsten, men enligt uppgifter till medier ska ingen ha kommit till skada. Följer upp.

Antalet IS-resenärer minskar
Antalet utländska personer som ansluter sig till terrorsekten IS i Syrien och Irak har minskat kraftigt. Det hävdar det amerikanska försvarsdepartement. Enligt Säpo ser man samma trend i Sverige, skriver Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: För kännedom

Pandemivaccin – uppföljning
Nyheten om att Folkhälsomyndighetens avtal för att kunna köpa in vaccin ledde under tisdagskvällen till kritik i medier och forum. T ex rapporterar SvT: ”Trots att hundratals personer drabbades av den obotliga sjukdomen narkolepsi under massvaccinationerna i samband med svininfluensan 2009, har Folkhälsomyndigheten nu valt att köpa in exakt samma prototypvaccin inför en kommande influensapandemi.”
Kommentar: Följ upp behov av att förklara hälsomyndigheters beredskapsplanering för pandemi


Överlämning kl 17.00

Informationen under tisdagsmorgonen om att Säkerhetspolisen hanterar inkommen information och underrättelser kring ett eventuellt hot, har dominerat medierapporteringen under hela dagen. Informationen från Säkerhetspolien och Polisen har varit knapphändig, samtidigt som medierna har rapporterat ur många olika vinklar och spekulationer har spritts i sociala medier.
Den bekräftade information som finns tillgänglig i nuläget är den som Säkerhetspolisen publicerat på sin webbplats och det är också den vi kan hänvisa till. Vi fortsätter följa frågor, reaktioner och oro från allmänheten samt behov att förklara hur samhället hanterar terrorhot i olika skeden.
Följer också upp eventuell påverkan av strejkvarsel mot tyska flygplatser.

Omvärldsbevakning16.30

Ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Säpo utreder ny information
Säkerhetspolisen och polisens nationella operativa avdelning, Noa, har gått in i stabsläge för att hantera inkommen information som Säpo har bedömt inte går att avfärda än. I arbetet med att bearbeta informationen samarbetar Säpo både internationellt och nationellt, bland annat med polisens nationella operativa avdelning, Noa.
Kommentar: Alla större medier rapporterar om detta under morgonen, bl a Sveriges Radio  och Aftonbladet. Publicerar Säkerhetspolisens och Polisens information, men det finns ett fortsatt stort informations- och medietryck i och med att informationen är kortfattad. Fortsätter följa rapporteringen om detta och information från Säkerhetspolisen. Frågor. reaktioner och spekulationer kommer från allmänheten. Bevakar också sociala medier kring vilka frågor som är mest förekommande.

Sweden examining 'Islamic State threat' to Stockholm
BBC reports that Swedish intelligence service Sapo is investigating a possible terror threat to Stockholm. According to BBC, swedish nespapers reports that Iraqi authorities had informed Sweden that seven or eight militants from the so-called Islamic State group had travelled to Sweden.

Kommentar: Olika uppgifter och teorier får stort utrymme i medier, även I internationella medier. Fortsätter bevakning.

Strejkvarsel mot flygplatser i Tyskland
Det tyska fackförbundet Verdi kommer att gå ut i strejk på flera tyska flygplatser onsdagen den 27 april. Resenärer till/från Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter kan påverkas vid resor till/från Frankfurt, Düsseldorf, München och Köln.
Kommentar: Informationen publicerades på Swedavias hemsida under förmiddagen. Krisinfo följer.

Förstärkt beredskap inför en allvarlig influensapandemi
Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag tecknat avtal med två vaccintillverkare som vid en allvarlig pandemisk influensa ska leverera det vaccin som behövs för att kunna erbjuda befolkningen skydd. Vaccinen är prototypvaccin som är godkända av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.  I händelse av en pandemi ges Sverige möjlighet att köpa vaccin upp till den volym som reserverats. Ett beslut om inköp fattas först då, och utifrån det läge som råder.
Kommentar: Viktigt att förklara pandemiberedskap så att människor förstår informationen. Det kan komma frågor kring detta, vaccinfrågan är ännu ett debattämne sedan Influensa A H1N1 2009.

Omvärldsbevakning 08.10

Säpo i stabsläge efter uppgifter om terrorhot
Säkerhetspolisen och polisens nationella operativa avdelning, Noa, har gått in i stabsläge sedan man fått information om ett terrorhot, erfar Aftonbladet.
– Jag kan bekräfta att vi just nu jobbar intensifierat med att bedöma information som kommit till oss, och som vi inte kunnat avfärda, säger Simon Bynert vid Säpos pressjour.
Uppgifterna innebär dock inte att terrorhotsnivån för Sverige höjs, uppger Simon Brynert.
Enligt källor till Expressen handlar det om att Säpo har fått information från den irakiska säkerhetstjänsten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in till Sverige för att utföra terrordåd i Stockholm.
Kommentar: Fortsätter följa rapporteringen om detta. Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten. Värt att hålla ett extra öga på sociala medier om frågor kring detta skulle dyka upp.

Tåg med last av natriumcyanid har kolliderat
Vid fyratiden på tisdagsmorgonen kolliderade två tåg på bangården i Malmö, skriver DN. Ett av tågen ska enligt räddningstjänsten ha varit lastat med natriumcyanid. Vid sjutiden rapporterade räddningstjänsten att man har säkrat vagnen från utsläpp och att insatsen därmed är över.
Kommentar: För kännedom. Faran anses vara avblåst.

Måndag 25 april


Omvärldsbevakning 21.45

Allt fler berörs av skärgårdsstrejken
Sedan förhandlingarna mellan arbetsgivaren Almega och Sjöbefälsförbundet, SBF, strandat utökas nu strejken i skärgårdstrafiken, rapporterar Sveriges Radio. Från och med i natt dras sju underentreprenörer till Strömma, som kör turistbåtar i Stockholm, in i strejken. Tvistefrågan gäller bland annat SBF:s krav på att återinföra tarifflöner, där lönen sätts efter hur länge man har varit anställd.
Kommentar: För kännedom. Påverkar framför allt skärgårdsbor.

SMHI varnar för ishalka
Efter dagens snöfall har nu SMHI utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i Västernorrlands län. Varningen gäller under natten mot tisdag och under morgontimmarna, skriver SVT.
Kommentar: Gjorde tidigare under dagen en nyhet om SMHI:s klass 2-varning för snöfall i delar av Norrland. Finns skäl att anta att det kommer utfärdas halkvarningar även i andra län än Västernorrlands.

Omvärldsbevakning 16.00

Trafikverket uppmanar till försiktighet i trafiken under snöovädret
Polisen i Västernorrland och Sveriges Radio P4 rapporterar om flertalet trafikolyckor i snöovädret, bland annat utanför Örnsköldsvik och Härnösand. Även Trafikverket har gått ut med en nyhet som uppmanar bilister till försiktighet. Sveriges Radio och SVT liverapporterar kring väderutvecklingen.
Kommentar: Vi har uppdaterat den nyhet som skrevs i morse med detta och följer konsekvenserna av ovädret.

Regimkritiska demonstrationer planeras i Kairo
I Egyptens huvudstad Kairo planerar regimkritiker demonstrationer idag måndag, uppger Sveriges Radio. På Tahrirtorget uppges kravallpolis och säkerhetsstyrkor ha mobiliserat inför kvällen.  
Kommentar: Krisinformation.se följer detta utifrån myndigheters råd till svenskar som kan befinna sig i området. Sveriges ambassad råder svenskar på plats att iaktta vaksamhet runt myndighetsbyggnader samt att undvika folksamlingar och demonstrationer.

Överlämning 16.00

Under förmiddagen rapporterade de flesta större medier från Miljöpartiets presskonferens och följer under eftermiddagen upp med kommentarer. Krisinformation.se följer väderutvecklingen i norra delarna av landet med anledning av vädervarningarna som utfärdats.  

Omvärldsbevakning 12.10

Besvärligt trafikläge under måndagen
Enligt Sveriges Radio har blixthalka orsakat flera trafikolyckor i Skåne under morgonen. Även i andra delar av landet ställer vädret till problem, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Krisinfo följer detta och den utfärdade klass 2-varningen över delar av Norrlandskusten, för ett snöoväder som enligt SMHI kommer att dra sig västerut i eftermiddag.

Omvärldsbevakning 08.10

Totalstopp på E6 efter olycka
Tidigt under måndagsmorgonen körde en personbil in i mitträcket på E6 vid Tingstadsmotet i Göteborg, vilket fick en lyktstolpe att falla över vägen. Det råder nu totalstopp i båda riktningarna, skriver Aftonbladet.
Polisen varnar nu för blixthalka på bland annat Älvsborgsbron i Göteborg, samtidigt som SMHI har gått ut med klass 1-varningar för snöfall i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Gävle län.
Kommentar: För kännedom. Fortsätter att bevaka eventuella trafikproblem i snöovädrets spår.

Brand i planerat asylboende
Vid fyratiden på måndagsmorgonen kom ett larm om att Viksjö gamla skola i Härnösand brinner, rapporterar Aftonbladet. Skolan håller på att byggas om till ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn och det är nu andra gången den brinner. Byggnaden är totalförstörd och polisen rubricerar branden som grov mordbrand.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro hos flyktingar och allmänheten.

Brand i flerfamiljshus i Roksnäs
Vid tvåtiden i natt kom ett larm om att en brand har brutit ut i ett flerfamiljshus i Roknäs utanför Piteå. De åtta boende i huset har evakuerats, men ingen uppges vara skadad, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Dataangrepp mot företag allt vanligare
Enligt polisens nationella bedrägericenter har det blivit allt vanligare med datavirusattacker mot företag. Dessa virus infekterar företagens system och tvingar dem att köpa sig fria, skriver Sveriges Radio.
– Det börjar bli relativt vanligt, och det är någonting som ökar lavinartat skulle jag säga, säger Anne-Marie Eklund Lövinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro hos företag och allmänhet.

Fullt utvecklad brand i lada utanför Göteborg
Tidigt på måndagsmorgonen började ett stall brinna intill Kornhallsleden, skriver Göteborgs-Posten. Enligt insatsledare på räddningstjänsten Storgöteborg ska inga djur finnas kvar i ladan, men däremot ska det finnas gasflaskor i byggnaden. Vägarna i både södergående och norrgående riktning är avstängda på grund av branden.
Trafiken omdirigeras och Kornhallsfärjan är inställd. Inga tåg passerar heller, så det är stor påverkan. I nuläget kommer vägen vara avstängd i en timme till och släckningsarbetet kommer pågå länge, säger vakthavande befäl hos polisen.
Kommentar: För kännedom.