Vecka 19 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 15 maj


Omvärldsbevakning 23.45

Störningar efter brott på radio- och TV-mast i Borås
En drygt 300 meter hög radio och tv-mast på Trollberget öster om Borås knäcktes under söndagskvällen vilket ledde till störningar i P1, P3 och P4, enligt SR P4 Sjuhärad. Polisen har spärrat av området och inlett en förundersökning om sabotage. Det finns inga uppgifter att någon skadats.
Kommentar: Följ upp störningarna fortsätter. Delade SR.s information i sociala medier.

 Flyg evakuerades efter bomblarm på Rygge i Norge
Ett plan från Rygge i Norge till Manchester evakuerades på söndagskvällen efter att två passagerare uppträtt misstänkt. Polisens bombgrupp sökte igenom planet, men inget misstänkt hittades uppger SvT.
Kommentar: Rygge-flygplatsen har inte stängts och övriga avgångar går som normalt.

Omvärldsbevakning 21.00

Kraftig rökutveckling vid brand i Upplands Väsby utanför Stockholm
Under söndagseftermiddagen uppstod en brand i Upplands Väsby som orsakade kraftig rökutveckling, uppger Expressen. Enligt räddningstjänsten var det en container som brann. Elden kunde snabbt släckas.
Kommentar: Rökutvecklingen ledde till en del frågor och oro hos allmänheten, men bekräftad info fanns inte hos räddningstjänst/polis innan händelsen var avslutad.

Omvärldsbevakning 14.00

Larm om explosion i centrala Malmö
Polis och räddningstjänst larmades på söndagseftermiddagen till Baltzargatan i centrala Malmö. Enligt uppgift ska en eller flera explosioner ha ägt rum som ledde till brand i en butik. Branden kunde släckas snabbt enligt Rädningstjänsten Syd och uppgifter i Aftonbladet. Polisen har ännu ingen misstänkt.
Kommentar: Följer upp händelsen för att se om det har påverkan på allmänheten.

Räddningsinsatsen vid branden i Västerljung i Sörmland är avslutad
Den gasolflaska som fanns kvar i en byggnad är undanröjd och räddningsinsatsen avslutades på söndagsmorgonen, enligt Sörmlandskustens räddningstjänst.
Kommentar: Händelsen avslutad, har uppdaterat information på webb och sociala medier

Omvärldsbevakning 09.30

Oro inför fortsatt vattenbrist på Öland
Lantbrukare på Öland säger till Tv4 Nyheter att de kan tvingas att nödslakta djur om vattenbristen blir långvarig.
Kommentar: Följ upp utvecklingen och konsekvenser för allmänheten framöver.

Fortsatt stor risk för gräsbrand
SMHI varnar för lokalt stor risk för gräsbrand i norra delarna av Sverige.
Kommentar: Risken för gräsbrand är fortsatt hög under inledningen av nästa vecka, följ utvecklingen.

Lördag 14 maj


Omvärldsbevakning 22.30

Myndighetsmeddelande Västerljung
Boende i Västerljung i Sörmland uppmanades på lördag kväll att hålla fönster och dörrar stängda pga rök som sprids från en brand på en gård.  Branden är under kontroll enligt Sörmlandskustens räddningstjänst, men kommer att bevakas minst till och med söndag eftermiddag. Orsaken är att det finns en flaska gasol i en byggnader och att stora mängder gödningsmedel har påverkats av branden.
Kommentar: Publicerar myndighetsmeddelande. Följer upp rökutveckling.

Omvärldsbevakning 19.00

Branden på Södermalm i Stockholm under kontroll
Sent på lördagseftermiddagen var branden på Södermalm i Stockholm var under kontroll, enligt Storstockholms brandförsvar. Spridningsrisken har upphört och insatsen trappas successivt ner, uppger SR P4 Stockholm. Släckningsarbetet kommer att fortsätta minst ett dygn.
Kommentar: Faran ser ut att vara över och händelsen kommer att avslutas. Kan dock komma frågor om när boende får återvända osv.

Kraftig brand på gård i Västerljung i Sörmanland
En omfattande brand bröt på lördag eftermiddag ut i en lada i Västerljung, informerar Sörmlandskustens räddningstjänst. Det finns inga uppgifter om skadade, dock kan röken kännas besvärlig eftersom det är även gödsel som har brunnit.
Kommentar: Bevakar information om rökutveckling om myndighetsmeddelande kan gå ut.

Omvärldsbevakning 15.40

Branden på Södermalm – uppdatering
Branden i ett flerbostadshus på Södermalm i Stockholm pågick ännu på lördagseftermiddagen. Enligt Stockholms brandförsvar var branden ännu inte under kontroll vid 15-tiden, men har inte spridits till andra fastigheter.  Det är brandrök i området och Polisen har gjort trafikavspärrningar, uppger SvT.
Kommentar: Följer upp händelsen tills faran är över.

Skogsbranden i Almvik, Västervik - uppdatering
Ingen ny information från branden i Almvik, Västerviks kommun.
Kommentar: Följer upp tills händelsen är avslutad.

Fortsatt hög risk för gräsbrand i stora delar av landet
SMHI varnar för hög risk för gräsbrand i stora delar av landet, fram till och med onsdag.
Kommentar: Fortsätter följa brandrisksituationen

Omvärldsbevakning 10.00

Kraftig brand i hyreshus på Södermalm i Stockholm
En brand bröt ut på lördagsmorgonen i ett hyreshus på Södermalm i Stockholm och orsakade kraftig rökutveckling. Fastigheten evakuerades och ett området spärrades av. Även närliggande fastigheter kan komma att evakueras, enligt Polisen i Stockholm. Släckningsarbete pågick fortsatt under lördagsförmiddagen.
Kommentar: Publicering på webb och sociala medier. Branden ännu inte under kontroll, fortsätter följa händelsen

Omvärldsbevakning 09.30

Skogsbranden vid Almvik under kontroll
Skogsbranden intill E22 utanför Almvik är under kontroll sedan fredagskvällen, men släckningsarbetet fortsätter, enligt uppgifter i SR P4 Kalmar. Trafiken på E22 fortsätter påverkas under lördagen.
Kommentar: Följer upp tills insatsen är avslutad. Uppdaterar publicerad nyhet på krisinformation.se

Hushåll strömlösa i norra Örebro län
Runt tusen hushåll blev strömlösa i Örebro län när blötsnö föll i natt. På lördagsmorgonen var runt 500 hushåll fortfarande utan ström, enligt driftsinformation hos elbolaget Ellevio
Kommentar: Inget omfattande strömavbrott, följer upp prognos för att strömmen kommer åter.

Stopp i tågtrafiken mellan Fagersta och Skinnskatteberg
En nedriven kontaktledning har lett till störningar i tågtrafiken mellan Avesta Krylbo och Örebro, enligt Trafikverket. Ingen prognos finns för när trafiken kan återupptas.
Kommentar: Ingen info om ersättningsbussar, följer upp om det skulle bli långvariga störningar.

Omfattande skogsbrand utanför Madrid i Spanien
En omfattande skogsbrand pågår utanför Madrid. 8000 boende har evakuerats, uppger DN.
Kommentar: Det finns inga uppgifter om att svenskar skulle ha drabbats. Följer upp händelsen.

Undantagstillstånd utfärdat i Venezuela
Venezuelas president har utropat undantagstillstånd i landet, uppger Sydsvenskan. På grund av den rådande politiska situationen i Venezuela rekommenderar Sveriges ambassad i Bogotá resande att iaktta försiktighet i samband med resa till såväl storstäder som landsbygd.
Kommentar: Inga uppgifter om oroligheter som har påverkan på resande eller turister.

Fredag 13 maj


Överlämning 22:00

Skogsbranden i Västerviks kommun är ännu inte under kontroll, men verkar inte heller spridas. Nyheten uppdaterades knappast i medierna alls under kvällen och vid 20-tiden lade kommunen ut uppgifter om nedbemanning inför natten, med återstart av släckningsarbetet från kl 6 på lördagsmorgnónen med helikopter och samma bemanning som under dagen i dag. Trafikverkets varning för rök över E22 ligger kvar vid 22-tiden. Lade till länk till Kalmar läns information om branden i nyheten. För övrigt är varningsläget för gräs- och skogsbrand  fortsatt satt på hög risk i stora delar av landet. För övrigt en lugn kväll.

Överlämning 16:45

Fortsätt följa utvecklingen när det gäller skogsbranden i Västerviks kommun. I övrigt har det varit en väldigt lugn dag på händelsefronten.

Omvärldsbevakning 16:30

Skogsbrand i Västerviks kommun
En kraftig skogsbrand rasar i Västerviks kommun, enligt Västerviks kommun och flera medier.
SR Kalmar skriver att Räddningstjänsten har kallat in flyg för att få bukt med branden. Enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen har två privata helikoptrar kallats in för att vattenbomba och även Försvarsmakten och hemvärnet har kallats in.

– Det är ungefär 500 gånger 600 meter som brinner just nu, vi har ungefär 40 brandmän på plats och vi har två helikoptrar just nu som vattenbombar, sa Joakim Jansson, räddningschef i Västervik, vid halv fyra-tiden till SR Kalmar.
Kommentar: Har skrivit nyhet. Fortsätter följa utvecklingen under kvällen och natten.

Omvärldsbevakning 13:00

Flera gripna för vapensmuggling till radikala islamister
TT och flera andra medier rapporterar att fem personer har gripits i Bosnien och en i Sverige för vapensmuggling till radikala islamister i Sverige, enligt bosniska myndigheter. Räderna mot smugglarna ingick i en internationell polisoperation kallad ”Varg RS” i samarbete med bland annat svensk polis. Polisen och Säkerhetspolisen i Sverige kan inte omedelbart bekräfta uppgifterna, enligt medierna.
Kommentar: Följer eftersom det kan komma frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08:15

Bilbränder på flera håll i landet
P4 Östergötland rapporterar att ett tiotal polispatruller i natt fick gå in stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping för att säkra platsen så att räddningstjänsten skulle kunna släcka och kontrollera flera anlagda bränder. Även i stadsdelen Navestad brann en bil under natten.
Samtidigt rapporterar Sydsvenskan om att fyra parkerade bilar på Sofiagatan i Malmö eldhärjades under natten till fredag.
I Sollefteå totalförstördes tre sopbilar och ett plåtgarage i en brand under natten. Här är det dock oklart vad som orsakade branden, uppger P4 Västernorrland.
Kommentar: För kännedom.

Torsdag 12 maj


Omvärldsbevakning 22:00

WHO ger OS-idrottare råd kring zikaviruset
Inför de olympiska spelen i Rio de Janeiro i sommar går WHO och Pan American Health Organization (PAHO) ut med råd om hur man ska skydda sig mot zikaviruset, som har drabbat Syd- och Centralamerika hårt. Orsaken är att organisationerna har fått allt fler förfrågningar från idrottare och besökare kring riskerna med viruset inför OS, rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Kan eventuellt beröra även svenska idrottare och OS-besökare.

Överlämning 16:45

Utöver gasläckaget och utrymningen på Karolinska institutet har det varit en lugn dag. Elva personer uppges ha skadats i samband med gasutsläppet.
I Kalmar kommun har man infört ett bevattningsförbud på grund av de historiskt låga grundvattennivåerna. Kalmar kommun står också för att leverera vatten till Öland, där vattenbristen är akut.

Omvärldsbevakning 16:30

Brand i flera byggnader på Bökebergs ridgymnasium
Just nu brinner det i flera byggnader på Bökebergs ridgymnasium i Svedala, rapporterar Sydsvenskan. Det finns dock ännu inga uppgifter om skadade människor eller djur, uppger Paul Bjurehag vid Räddningstjänsten Syd. Det är i nuläget också oklart hur branden startade.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15:15

500 evakuerade från Karolinska sjukhuset efter gasläckage
Flera medier, däribland Aftonbladet och Dagens Nyheter, rapporterar om ett gasläckage i en byggnad vid Karolinska institutet i Solna, Stockholm. Runt tio personer ska ha undersökts av ambulanspersonal efter att ha drabbats av yrsel och ansiktsdomningar i samband med utsläppet.  Omkring 500 anställda har också evakuerats från Karolinska sjukhuset. Räddningstjänst och polis arbetar på platsen med en särskild kemgrupp som söker efter läckan.
Det har talats om att det läckta ämnet är toluen, skriver DN. Enligt Sven-Erik Olsson, presstalesman vid polisen, kan toluen i koncentrerade former orsaka explosioner.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 11:30

Fortsatt lugnt. Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08:20

Inget att notera.

Onsdag 11 maj


Omvärldsbevakning 21:55

Brand i Gladö kvarn
Det brinner på återvinningsstationen i Gladö Kvarn i Huddinge, rapporterar P4 Sveriges Radio Stockholm. Röken sprider sig och räddningstjänsten uppmanar dem som besväras att gå in och stänga dörrar och fönster men röken ska vara ofarlig att andas in. Ett tjugotal brandmän bekämpar elden och man kommer att fortsätta under onsdagsnatten.
Kommentar: Inget VMA utfärdat. Kan komma frågor om röklukt från allmänheten.

Bevis för fosterskador av zikavirus
Nu kommer de första experimentella bevisen för att zikaviruset verkligen orsakar fosterskador, uppger TT. Viruset invaderar först moderkakan och angriper sedan hjärnan hos fostret, visar forskning. Resultaten publiceras nästan samtidigt av olika forskargrupper i tre av de mest välrenommerade tidskrifterna: Nature, Cell och Cell Stem Cell. Forskning som de alla hävdar är "de första experimentella bevisen" för att det zikavirus som härjar i Syd- och Mellanamerika verkligen orsakar fosterskador.
Kommentar: Följer eftersom det kan komma frågor från personer som ska resa i de zikadrabbade länder.

Överlämning 16:15

Bränder och vattenbrist har varit två av de mest omskrivna frågorna ur krishanteringsperspektiv i helgen och så fortsätter det även i dag, om än i betydligt mer begränsad mängd. I övrigt lugnt.

Omvärldsbevakning 15:30

Bevattningsförbud på Gotland
Från 1 juni införs bevattningsförbud på hela Gotland, bortsett från några få undantag. Det skriver Sveriges Radio. Orsaken är de låga grundvattennivåerna som tidigare konstaterats på ön.
Kommentar: Vi följer problematiken, som också finns på fler platser.

Högt tryck på Stockholmstrafiken under Eurovision-veckan
Under veckan pågår Eurovision song contest i Stockholm och det sätter extra tryck på trafiken, skriver Trafikverket. Fler kommer dels att åka bil i närheten av Globen, men också färdas med kollektivtrafiken. Extra tåg är insatta på tunnellbanan.
Kommentar: Viktigt att känna till då många människor vistas på samma plats samtidigt och att trafiken kan bli problematisk.

Storbritannien höjer hotnivå
Storbritannien höjer hotnivån för terrordåd kopplade till Nordirland från en tvåa till en trea på en femgradig skala, skriver BBC. Enligt TT kan nivån översättas till "högst sannolik".Kommentar: För kännedom, oklart vad som bubblar i nuläget. Till efterträdande redaktör: se TT-tjänst för länk till ovan uppgift.

Omvärldsbevakning 12:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 07:50

En död efter brand i flerfamiljshus
I samband med en brand i ett flerfamiljshus i Upplands-Bro dog en person under natten mot onsdag. 16 personer fick evakueras från huset. Av dessa är sju lindrigt rökskadade, medan en person fick föras till sjukhus med allvarliga rökskador. Orsaken till branden är fortfarande oklar, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Brand i polislokaler i Göteborg
Det brinner i polisens lokaler i Backa industriområde, rapporterar Göteborgs-Posten. Polisen uppger att två personer gripna misstänkta för mordbrand. Enligt uppgifter till GP misstänker man att branden riktats mot en bil fullpackad med stöldgods, som polisen hade stoppat ett par timmar före branden.
Kommentar: För kännedom.

Hög risk för gräsbränder i stora delar av landet
SMHI varnar för att brandrisken i skog och mark är stor i de östra landskapen av Götaland och lokalt stor i Skåne, Västergötland och Mälardalen. Under onsdagseftermiddagen är risken för gräsbrand stor i nordvästra Svealand och i snöfria områden i Norrland.
Kommentar: För kännedom.

Tisdag 10 maj


Omvärldsbevakning 22:00

Många bränder orsakar eldningsförbud
Risken för gräsbränder är fortfarande hög och på tisdagen infördes eldningsförbud i Dalakommunerna Rättvik, Leksand, Gagnef, Ludvika, Smedjebacken, Borlänge, Falun, Säter, Hedemora, och Avesta, rapporterar SVT Dalarna. Länsstyrelsen Kronoberg har också tagit beslut om ett generellt eldningsförbud för Kronobergs län.
P4 Värmland rapporterar att en större brand öster om Deje har blossat upp sedan ett förbipasserande tåg genom sina gnistor fått gräset att antändas på flera ställen längs spåret.
På tisdagskvällen lyckades räddningstjänsten ringa in skogsbranden söder om Virserum i Hultsfreds kommun, men enligt räddningstjänsten var den då ännu inte helt under kontroll. Det uppger P4 Kalmar.
Utöver detta har även bland andra P4 Halland, P4 Örebro och P4 Stockholm rapporterat om markbränder runt om i landet.
Kommentar: Fortsätter att följa skogs- och gräsbrändernas utveckling. Retweetade info från både Ljungbys räddningstjänst och Rättviks kommun om att det råder eldningsförbud i hela Kronobergs samt delar av Dalarnas län.

Minst tre döda efter explosion i Turkiet
Minst tre människor har dödats och 45 uppges ha skadats efter en bombexplosion riktad mot ett bepansrat polisfordon i Diyarbakir i östra Turkiet. Tolv av de skadade ska ha varit poliser och fem interner som skulle transporteras från ett fängelse till ett annat, uppger säkerhetskällor till Reuters. Några av internerna ska även ha varit medlemmar i den terrorstämplade kurdiska rörelsen PKK.
Kommentar: För kännedom, då Turkiet fortfarande är ett populärt turistmål för svenskar.

Rekordlågt grundvatten på Öland
Nivån på grundvattnet i bland annat Böda på Öland är den lägsta sedan mätningarna påbörjades 1968, skriver SVT. Områden med låga grundvattennivåer kan få problem med vattenförsörjningen, något som gäller både för hushåll med egen brunn och för kommunala vattentäkter som är beroende av grundvatten.
– En av de större riskerna som jag ser är hur lantbrukare med stora djurbesättningar ska sköta vattenförsörjningen. Växter kan klara en viss tids torka men djuren behöver mycket vatten varje dag säger Bo Thunholm, ansvarig för SGUs övervakningsprogram för grundvattennivåer.
Kommentar: För kännedom. De låga grundvattennivåerna eventuellt ställa till problem framför allt på Öland i sommar.

Överlämning 16:30

Den stora skogsbranden i Småland har varit ett av de dominerande ämnena i nyhetsrapporteringen under dygnet. Vi fortsätter följa utvecklingen. Har också skrivit nedan om Skogsstyrelsens varning och retweetat denna. Nyheten om båten med asylsökande som kapsejsade i Öresund har också varit en av händelserna i medierna som vi följt under dagen. Dessutom har SMHI förnyat sina varningar för stor brandrisk i skog och mark i stora delar av södra Sverige.

Omvärldsbevakning 16.00

Stora risker med att beträda brandhärjad skog
Skogsstyrelsen vill uppmärksamma såväl markägare som allmänhet att det är förenat med mycket stora risker att beträda branddrabbad skog. Det skriver myndigheten i en nyhet under tisdagen.
Kommentar: Flera branddrabbade skogar i landet under senaste tid.

Omvärldsbevakning 13:00

Båt med flyktingar kapsejsade under färd från Danmark till Sverige
Enligt GP och Sydsvenskan säger dansk polis att det handlar det om fyra personer, som alla är asylsökande i Danmark, som har försökt ta sig till Sverige med båt från Danmark. Båten ska ha kapsejsat utanför ön Saltholm i Öresund under måndagseftermiddagen. Två personer ska vara gripna och två förda till sjukhus.
Kommentar: Vi bör följa ämnet/utvecklingen.

Stor brandrisk i landets södra delar
SMHI utfärdrar följande varning: Brandrisken i skog och mark är lokalt stor i de östra landskapen av Götaland och risken ökar alltmer de kommande dagarna.
Under tisdagseftermiddagen är gräsbrandsfaran lokalt stor i delar av västra Svealand och sydligaste Norrland.

Skogsbranden i Virserum har begränsats
Arbetet med att släcka skogsbranden i Triabo utanför Virserum i Småland har pågått under natten och fortsätter under tisdagen. Enligt uppgifter i SVT säger räddningstjänsten i Hultsfred att branden nu är begränsad till det område som redan har brunnit.
Kommentar: fortsätter att följa

Omvärldsbevakning 08.00

Uppdatering skogsbrand i Virserum i Hultsfreds kommun
Branden i Småland är ännu inte under kontroll, men har heller inte spridits, enligt GP.
Kommunen i Hultsfred har publicerat information och lagt ut på Facebook.
Barometern uppdaterar sin nyhet löpande.
Kommentar: Delar facebook och fortsätter följa utvecklingen. Dock har jag inte hittat något från kommunen på twitter.

Måndag 9 maj


Omvärldsbevakning 22.00

Stor skogsbrand utanför Virserum
Ett trettiotal brandmän arbetar med att få kontroll över en skogsbrand söder om Virserum i Kalmar län, skriver P4 Kalmar. 60 hektar skog brinner. Helikoptrar har satts in för vattenbombning under dagen. Ingen bebyggelse är hittills hotad. 
Kommentar: Krisinfo fortsätter följa brandens utveckling.

Överlämning 16.30

Det har varit ett förhållandevis lugnt dygn. Brandrisken är fortfarande stor i östra Götaland (skog och gräs), i delar av västra Svealand (gräs), utmed södra Norrlandskusten (gräs) och i Västerbottens och Norrbottens inland och kustland (gräsbrandrisk).

Omvärldsbevakning 16.15

Skogsbrand utanför Virserum
Ett skogsområde på 100 gånger 50 meter brinner vid Virserum och Fagerhult, enligt P4 Kalmar.
Kommentar: Ett tjugotal brandmän jobbar med släckning. Krisinfo följer.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Kanada får grepp om branden
Det börjar ljusna på släckningsfronten i Kanada. Bland annat har släckningsarbetet fått understöd av ett väderomslag med lätt regn och bedömningen är inte längre att det finns någon risk att eldensprider sig in i grannstaten, enligt medierna bland annat DN.
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen.

Taggar för denna sida: