Vecka 20 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 22 maj


Omvärldsbevakning kl. 22.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning kl. 15.15

Stor risk för gräsbrand
Risken för gräsbränder är stor under söndagen och de kommande dagarna i delar av norra Norrland. 
I södra och östra delen av Götaland och Svealand väntas varmt och torrt väder de närmsta dagarna vilket gör att risken för bränder i skog och mark ökar, enligt SMHI.

Omvärldsbevakning kl. 10.15

Brand på flyktingboende i Tranås
Drygt hundra personer fick evakueras och en person föras till sjukhus efter en brand på ett asylboende för ensamkommande flyktingbarn i Tranås.Branden som startade vid halv-fyra tiden på söndagsmorgonen kunde snabbt släckas, enligt räddningstjänsten i Tranås till Sveriges Radios Ekot. Brandorsaken är oklar och undersöks av polisen.
Kommentar: För kännedom

Skjutning - flera döda i Österrike
Från Österrike rapporteras i bland annat SR Ekot att en person börjat skjuta inne på ett konsertområde i Nenzing. Minst tre personer ska ha skjutits ihjäl och ett tiotal skadats. Bakgrunden till dådet är oklar. Nenzing ligger i regionen Vorarlberg i västra Österrike. Det finns inga rapporter om drabbade svenskar.

Kommentar: För kännedom.

Lördag 21 maj


Omvärldsbevakning kl. 22.00

Åklagare dementerar polisen ang Tranemomasten
Åklagaren Patrik Tilly dementerar i medierna polisen i region Västs uppgift att förundersökningen kring sabotage vid Tranemomasten lagts ner. – Det måste vara en sammanblandning med ett annat ärende, säger han. 
Kommentar: Olika uppgifter från polis och åklagare kan leda till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning kl. 16.15

Hundratusental flyr cyklonen Roanu
Den moderat kraftiga tropiska cyklonen Roanu med vindar mellan 17 och 24 meter i sekunden drabbar tättbefolkade områden i östra Bangladesh och fortsätter sedan in över östra Indien och norra Burma. Sex personer har dött och mer än en halv miljon har tvingats fly. DN
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning kl. 10.15

Uppdatering: Försvunna egyptiska flygplanet
Franska utredare bekräftar att planet från Egyptair sände ut signaler om rökutveckling ombord innan det störtade, enligt SR. 
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen av sökandet efter en orsak till kraschen.

Intrång vid ännu en mast
P4 Sjuhärad rapporterar om ett stort hål i ett staket runt en mast i Borås som tillhör räddningstjänsten. Boende i närheten av masten berättar att det klättrats i masten. Räddningstjänsten ser enligt SR allvarligt på det som hänt och diskuterar om man ska öka bevakningen. 
Kommentar: Krisinfo följer mediernas ökade fokus på masternas säkerhet. 

Fredag 20 maj


Omvärldsbevakning kl. 22.15

Telia bekräftar orsaken för flygkaos
Telia gick under kvällen ut med ett uttalande om att det var en "misslyckad driftsåtgärd" som orsakade de omfattande problemen med flygradarn i Sveríge i går, meddelar bland andra SR.
Kommentar: Under förkvällen publicerade MSB en text som understryker MSB:s syn att veckans mastbrott, flygradarstopp och störningar i biljettbokning hos SJ  handlar om enstaka händelser utan samband, vilket alltså även Telias uttalande bekräftar. Retweetade MSB:s tweet.

Tropiska stormen Roanu mot Bangladesh
SMHI skriver om säsongens första tropiska storm, Roanu, i Indiska oceanen som väntas nå Bangladesh framåt lördag eftermiddag svensk tid. Roanu ser inte ut att nå orkanstyrka men kan ge upphov till mycket regn med översvämningar och jordskred som följd. 
Kommentar: Kanske mest en liten notering om att vårsäsongen för tropiska stormar dragit igång.

Överlämning kl. 16.30

Dagens mederapportering har fokuserat på flygplanskraschen och följderna av de senaste dagarnas störningar i infrastruktur. Vi fortsätter att följa diskussionerna kring samhällssäkerheten och svara på eventuella frågor från allmänheten. Dagens samverkanskonferenser har väckt en del uppmärksamhet i media vilket troligtvis fortsätter att diskuteras under helgen. Vi har också lyft fram temablocket om IT-störningar på startsidan och ersatt det tidigare blocket om VMA.

Omvärldsbevakning kl. 16.15

Inget särskilt att notera.

Omvärldsbevakning kl. 12.15

Uppdatering: Försvunna flygplanet
Flera medier rapporterar om att vrakdelar och personliga tillhörigheter nu har hittats från det försvunna flygplanet från Egyptair. Uppgifterna ska ha bekräftats av egyptisk militär, uppger bland annat DN. Delarna från planet ska ha hittats i Medelhavet knappt 30 mil norr om staden Alexandria.
Kommentar: Fortsätter att följa eftersom orsaken till händelsen inte är klarlagd.

Uppdatering: Misstänkt sabotage mot mast utanför Falköping
Det ligger inget sabotage bakom skadorna på telemasten vid vattentornet i Stenstorp, rapporterar flera medier. Polisen bedömer i stället att masten varit utsliten och har skadats i vinden och de kommer därför inte att starta någon förundersökning, rapporterar bland andra SR Skaraborg  och SVT Nyheter Väst.

Falköpings kommun meddelade på sin webbplats under förmiddagen att de går igenom säkerheten på sina skyddsobjekt med anledning av den tidigare misstanken om sabotage. 
Kommentar: Fortsätter att följa om det kommer frågor från allmänheten kring övriga master som skadats i veckan.

Omvärldsbevakning 08.00

Uppdatering: saknat flygplan över Medelhavet
Det är fortfarande oklart vad som hänt flygplanet från Egypt Air som försvann över Medelhavet på väg från Paris till Kairo tidigt på torsdagsmorgonen, skriver bland annat Aftonbladet. Flera länder deltar nu i sökandet efter planet uppger SR Ekot.
Kommentar: Fortsätter att följa eftersom planet ännu inte är funnet och orsaken till händelsen inte är klarlagd.

Misstänkt sabotage mot mast utanför Falköping
Masten sitter på vattentornet i Stenstorp men det är oklart vilken kommunikation som störts och hur masten är saboterad skriver TT/GP. Flera samhällsfunktioner hyr in sig på masten. I en intervju med P4 Skaraborg säger samhällsbyggnadschefen i Falköping att en av masterna på vattentornet var vält och hängde ut över räcket men att inget tyder på att masten ska ha lossnat av sig självt eller blåst ner. Under dagen håller länsstyrelsen i Västa Götaland samverkanskonferens med bland annat Säpo och MSB.
Kommentar: Hittar på morgonen ingen information hos Falköpings kommun eller länsstyrelsen i Västra Götaland. Fortsätter att följa om det kommer frågor från allmänheten.

Fortsatt inställda flyg efter torsdagens flygstopp
Gårdagens datorhaveri hos Luftfartsverket påverkar även flyget under fredagen. SR Ekot har talat med SAS som uppger att cirka 38 flighter ställs in under dagen.
Kommentar: För kännedom.

Torsdag 19 maj


Omvärldsbevakning 23.00

Saknat flygplan från Egypt Air ännu inte funnet
Under kvällen rapporterade flera medier att vrakdelar efter det saknade planet från Egypt Air hittats i Medelhavet. Denna uppgift har nu tagits tillbaka av grekiska luftfartsmyndigheter uppger TT/GP. SVT citerar en amerikansk underrättelsekälla som menar att satellitbilder tyder på att det kan ha skett en explosion ombord på planet.
Kommentar: Fortsätter att följa eftersom planet ännu inte är funnet och orsaken till händelsen inte är klarlagd.

Regeringen utreder de senaste dagarnas händelser som drabbat viktigt infrastruktur
Efter de senaste händelserna med påverkan på viktig infrastruktur kommer regeringen nu att utreda detta och kalla berörda myndigheter till krismöte uppger DN och SR Ekot. Framförallt vill regeringen utreda  radarhaveriet hos Luftfartsverket som inträffade under dagen, men även sabotaget mot Häglaredsmasten och SJs biljetthaveri kommer att tas upp.
Kommentar: I en del medier förekommer spekulationer kring händelserna och om de har ett samband. Krisinfo följer diskussionerna bland annat i sociala medier då dessa kan påverka förtroendet för myndigheterna.

MSB följer störningarna i infrastrukturen
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skriver att de följer de olika händelserna som påverkat kritisk infrastruktur den senaste veckan. MSB ser händelserna som separata från varandra. SVT har intervjuat Richard Oehme från MSB som menar att sådana här driftstörningar ökar och att orsaken är att samhället snabbt blivit beroende av informationsteknologi.
Kommentar: Publicerar MSBs nyhet på krisinfo, twittrar och facebookar.

Överlämning 16:40

Dagen har präglats av rapporteringen kring flygplanskraschen i Medelhavet och eftermiddagens tekniska störning hos LFV där flygtrafiken låg nere på bland annat Arlanda och Bromma under ca två timmar. Detta ledde till stora följdförseningar som väntas hålla i sig ett tag.

Omvärldsbevakning 16:30

Flygplanskrasch bekräftad
Egypt Air och egyptiska myndigheter bekräftade på torsdagen att det saknade flygplanet har kraschat i Medelhavet utanför den grekiska ön Karpathos. Uppger bland annat SVT nyheter. Under eftermiddagen hittades även vrakdelar i vattnet. Inga svenskar ska ha funnits ombord, enligt flygbolaget Egypt air
Kommentar: Vi följer händelsen eftersom orsaken till kraschen ännu inte är utredd och frågan väcker mycket uppmärksamhet i medierna. 

SJ:s biljettsystem tillfälligt nere
Under torsdagen inträffad en driftstörning i SJ:s biljettsystem vilket gjorde att det inte gick att köpa biljetter vare sig över telefon eller internet. Det tekniska felet åtgärdades under eftermiddagen, rapporterar bland andra DN.
Kommentar: För kännedom eftersom det har väckt en del frågor och diskussioner i sociala medier kring IT-säkerhet.  

Teracom skärper säkerheten vid sina anläggningar
Teracom meddelar på sin webbplats  att de tillsvidare begränsar tillträdet för entreprenörer på sina anläggningar. Bakgrunden är masthaveriet på Häglaredsmasten i Borås. Det innebär att entreprenörer som arbetar på uppdrag av Teracoms kunder inte har tillträde till Teracoms anläggningar.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 14.45

Flygtrafiken stoppades efter radarfel
Flygtrafiken till och från bland annat Arlanda och Bromma låg nere vid lunchtid på grund av ett datakommunikationsfel hos Luftfartsverket. Problemet påverkade flygledartornen på flera flygplatser och luftrummet över bland annat Stockholm stängdes helt under ett par timmar, rapporterar bland annat Svenska Dagbladet.

Vid 13.20 rapporterade Luftfartsverket att felet var åtgärdat och trafiken började komma i gång igen. Enligt bland annat Sveriges Radio beräknas det dock ta flera timmar innan flygtrafiken fungerar som vanligt igen.

Kommentar: Vi publicerade länk till Luftfartsverket under "Just nu" på Krisinformation.se samt delat information på Twitter och Facebook från Luftfartsverket, Arlanda och Swedavia.

Omvärldsbevakning 11:30

Uppdatering om det saknade flygplanet från Egypt Air
Det försvunna flygplanet från Egypt Air hade fortfarande inte hittats vid lunchtid, rapporterar flera medier, bland annat Sveriges Radio. Egypt Air meddelar på sin Twitter att det fortfarande inte är bekräftat vad som ligger bakom försvinnandet. Planet befaras enligt medierna ha kraschat i havet mellan Grekland och Egypten och den egyptiska militären genomför en sökinsats där planet försvann, norr om Egyptens kust. Det råder ingen skärpt säkerhet på svenska flygplatser med anledning av händelsen men Swedavia följer läget, rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

Radio och TV-huset i Göteborg drabbades på morgonen av tekniska problem
Felet påverkade Sveriges Radio och Sveriges Televisions datatrafik i Göteborg och all telefoni för Sveriges Radio och SVT i hela södra Sverige, enligt SR Göteborg. Problemet, som varade i en dryg timme berodde på en dataswitch som gick sönder. Felet är nu åtgärdat och Sveriges Radio sänder nu som vanligt i alla kanaler digitalt och i FM.
Kommentar: Följde händelsen om felet skulle bli mer omfattande och eftersom det leda till frågor från allmänheten.

Folkhälsomyndigheten om infektionsrisker vid OS i Brasilen
I augusti och september är det OS och Paralympics i Brasilien. Folkhälsomyndigheten har sammanställt information från WHO och ECDC med råd till resenärer som ska dit.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor. Har lagt till länk till nyheten på vår händelsesida om zikavirus.  Vi lyfter eventuellt fram dena information när det börjar närma sig OS.

Omvärldsbevakning 8.00

Flygplan saknas på väg från Paris till Egypten
Flygplanet, en Airbus A320-232 från Egypt Air, försvann från radarn strax efter att det kommit in i egyptiskt luftrum vid 02.45 i natt skriver Aftonbladet. Ingen nödsignal har gått ut från planet, som tros ha kraschat i Medlehavet. Planet var på väg från Paris till Kairo och hade 59 passagerare och tio besättningsmän ombord. En sök- och räddningsinsats pågår vid platsen där planet försvann. Inga svenskar uppges ha funnits på planet, uppger Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Följer händelsen om det kommer frågor från allmänheten.

Onsdag 18 maj


Omvärldsbevakning 23.00

Brand på hotel Scandic i Malmö
Hotellet som ligger i Segevång i norra Malmö utryms efter att det börjat brinna under kvällen skriver Aftonbladet och hänvisar till räddningstjänsten som sagt att branden startade i hotellets kök. Polisen vet ännu inte hur många gäster som bor på hotellet men uppger att det nu är utrymt.
Kommentar: Krisinfo följer, om branden sprider sig och om röken blir besvärande eller farlig.

Tekniska problem hos SOS Alarm under kvällen
Enligt SOS Alarm orsakade tekniska problem påverkan på Rakel och CoordCom i hela landet. Problemen som börjat kl.19.19 gjorde att SOS även fick tysta samtal som gjorde att operatören fick ringa tillbaka till den hjälpsökande. Senare info visade att de tekniska problemen varade under en kvart. Nyheten uppmärksammades bland annat av GP.
Kommentar: För kännedom, om det kommer frågor från allmänheten.

MSB om åtgärder med anledning av mastbrottet i Häglared
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skriver att de hittills genomfört tre samverkanskonferenser. De berättar också hur de stödjer arbetet med att skydda samhällsviktig verksamhet, som VMA, Viktigt meddelande till allmänheten. MSB lyfter även fram de årliga nationella risk- och förmågeanalyser som görs.
Kommentar: För kännedom.

Ryskt flygplan kränkte Sverige i flera dygn i april
Ett tidigare ryskt spionplan som ingick i ett forskningsprojekt kom till Sverige först när tillståndet gått ut i april, skriver DN. Ryssland ansökte då om förnyat tillstånd att stanna i landet men fick nej av Försvarsmakten, som ville skydda flera känsliga övningar från misstänkt spioneri. Planet blev kvar i sex dagar utan tillstånd, med hänvisning till olika tekniska problem.
Kommentar: För kännedom, om det kommer frågor från allmänheten.

Överlämning 16:45

Under dagen har flera medier fortsatt att rapportera kring mastbrottet utanför Borås, speciellt sedan det kommit fram uppgifter om att en kabel klippts av vid ytterligare en mast i Boråsområdet i början av maj. Det föremål som påträffades vid en telemast i Skutskär i norra Uppland visade sig dock vara helt ofarligt.
Vidare har flera medier tagit upp att det på sociala medier har spridits en falsk nyhet om att det ska ha inträffat ett terrordåd på Arlanda. Har retweetat ett pressmeddelande från Sveriges Radio, där allmänheten varnas för att klicka på inlägget med den falska nyheten, då det kan innehålla virus.

Omvärldsbevakning 16:30

Falsk nyhet om terrordåd i Stockholm sprids i sociala medier
Under dagen har det spridits en falsk nyhet som ser ut att komma från Sveriges Radios Ekot, skriver Dagens Nyheter. I artikeln påstås det felaktigt att det har skett ett terrorattentat på Arlanda och att Ekot sänder live därifrån.
I ett pressmeddelande uppmanar Sveriges Radio allmänheten att inte klicka på artikeln då den kan innehålla ett virus.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor från allmänheten.

Risk för zikaspridning i Europa
I en ny rapport konstaterar WHO att det finns en viss risk för att zikaviruset kan spridas i vissa delar av Europa i sommar. Risken bedöms dock som låg till måttlig eftersom beredskapen är god, skriver Dagens Nyheter. I vissa länder och områden, som Madeira och den nordöstra kusten av Svarta havet, bedöms risken som högre, medan den anses vara måttlig i länder som exempelvis Spanien, Frankrike, Italien och Tyskland. Sannolikheten för att zikaviruset ska sprida sig i Sverige ses som låg, enligt rapporten.
Kommentar: Kan orsaka viss oro samt frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 11:30

Ygeman ser allvarligt på mastsabotaget
Inrikesminister Anders Ygeman ser allvarligt på sabotaget mot radio- och tv-masten utanför Borås, men uppger samtidigt till SVT Nyheter Väst att han har fortsatt förtroende för Teracom.
Vidare rapporterar SVT att en mast i Sjuhäradsområdet saboterades redan i början av maj.
Kommentar: För kännedom, då detta kan leda till oro och frågor från allmänheten.

Larm om gifter i barnurin
En ny dansk undersökning visar att 90 procent av sammanlagt cirka 300
undersökta barn och mödrar i Danmark hade spår av bekämpningsmedel i urinen.
Enligt forskarna misstänks gifterna kunna skada barnens hjärnor. Forskarna drar
också slutsatsen att merparten av de rester som återfinns i urinen kommer från
frukt och grönsaker som har importerats, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom, då många svenskar bor i Danmark.

Över 150 befaras döda i jordskred i Sri Lanka
35 personer har konstaterats döda efter två jordskred i Sri Lanka, men enligt räddningsarbetare befaras över 150 människor ha omkommit, skriver Aftonbladet. Röda Korset i Sri Lanka uppger att upp till 400 människor kan ha dött i bara det ena av skreden.
Kommentar: För kännedom. Ingen kommentar på den svenska ambassadens sida än så länge.

Omvärldsbevakning 07:00

Misstänkt föremål vid telemast
Under gårdagskvällen hämtade polisens bombgrupp ett misstänkt föremål vid en telemast i Skutskär, Gävleborgs län. Det skriver Sveriges Radio P4 och fler andra medier. Enligt SR:s intervju med polisens presstalesperson kommer föremålet att undersökas i dag, onsdag.
Kommentar: Följer, då ett sabotage mot en telemast förmodligen skulle få viss uppmärksamhet i nuläget. Enligt vad vi kan se ingen info hos lokalpolisen ännu.

Tisdag 17 maj


Omvärldsbevakning 21:00

Flera skadade efter ammoniakutsläpp
Flera personer ska ha försts till sjukhus efter ett ammoniakutslätt på en matfabrik i Skaraborg. Det skriver SR P4 och flera andra medier. Enligt uppgifter till media handlar det om en ventil som har läckt ut ammoniakgas från en kylcentral. Läckan ska nu vara tätad.
Kommentar: Flera som arbetar på fabriken är förda till sjukhus. Dock inte en läcka som drabbar allmänheten utanför fabriken. Polisen ska ha spärrat av området och räddningstjänsten har koll på läget.

Barn hittade skarp handgranat
Några barn ska enligt polisen i dag ha hittat en skarp handgranat i ett skogsparti i Västra Frölunda. Det finns i nuläget inga offentliga uppgifter om var granaten kommer ifrån. Bombgruppen har desarmerat den och enligt polisen har man sökt genom området med bombhund.
Kommentar: Håller ett öga på eventuella uppgifter om var granaten kom ifrån och om det riskerar att dyka upp fler.

Omvärldsbevakning 16:00

Gräsbrandsrisken
Risken för gräsbränder är fortfarande stor i snöfria delar av Norrland och lokalt i Dalarna och norra Värmland.
Kommentar: För kännedom.

Den rasade Häglaredsmasten utanför Borås
Polisen bekräftar för medierna att de misstänker sabotage. Aftonbladet publicerade på tisdagsförmiddagen läsarbilder som visar fundamenten till de vajrar som gått av och muttrar och brickor som ligger runtomkring. I sociala medier pratades det mest om att det var ett sabotage, med hänvisning till bildbevisen på de bortskruvade bultarna. Några diskuterade varför säkerheten inte är varit högre vid svenska radio och- tv master.
Kommentar: Publicerat nyhet om att sändningarna återupptagits via reservmast. 

Omvärldsbevakning 06:30

Inget att kommentera.

Måndag 16 maj


Omvärldsbevakning 21:00

Uppföljning mastbrott
FM-sändningen är nu igång i området via reservmast, skriver Sveriges Radio. P4 Göteborg hörs i 102,9. P4 Sjuhärads lokala sändning sker fortsatt på webben och i SR Play. Oklart när lokalradion kan fundera som vanligt igen.
Kommentar: Följer.

Omvärldsbevakning 16:40

MSB:s hantering av flyktingsituationen
Rapport med erfarenheter kring hanteringen av flyktingsituationen från MSB.
Kommentar: För kännedom.

Mediebild 15.30


Medierna skriver mycket om Häglaredsmasten som knäcktes i natt. Förutom den rena nyhetsrapporteringen och spekulationer i sabotageteorier har huvudspår i mediebevakningen varit frågor och viss oro kring krisberedskapssystemet i allmänhet, särskilt när det gäller Viktigt meddelande till allmänheten, VMA.
Aftonbladet delar en video som lades upp för bara några dagar sedan, där maskerade personer klättrar uppför masten. Videons upphovsmakare tog bort den från Youtube i morse, men den finns alltså fortfarande hos exempelvis Aftonbladet. Senaste nytt från Radio Sjuhärad är att de personer som figurerar på Youtube-videon nu är avförda från utredningen.
Flera tidningar väljer rubriker som innehåller frasen ”misstänkt sabotage” (bl.a. DN) och de värdeladdade orden har därför fått spridning. Ordvalet kan göra att uppfattningen att det är ett sabotage sätter sig.
Sveriges Radio P4 Sjuhärad arrangerar under dagen en chatt i sitt direktrapporteringsverktyg, där människor kan ställa frågor till en reporter. Flera personer undrar hur väl Sverige egentligen kan hantera att en mast släcks.
I andra sociala-medier-kanaler ställs också frågor om hur VMA når fram utan masten och om polisens kommunikation påverkas. Borås stad och Sveriges Radio har bemött dessa frågor, bland annat genom att dela alternativa frekvenser så att lyssnarna kan få in grannlänens grannstationernas kanaler på sin FM-radio.
Försvarsbloggare som Wiseman och Cornucopia har fått bra spridning på tweets i frågan. Cornucopia skriver också blogginlägg här. Inlägget har många kommentarer livligt med spretiga spekulationer i bloggens kommentarer. Inget av större intresse ännu. Filmen Förebudet dyker upp på flera håll i sammanhanget. Det tillhör normalbilden när sabotage och hot från utlandet diskuteras.
I en särskild sökning i interaktioner på öppna Facebooksidor noteras att intresset där är svalt i nuläget.
På sökmotorn Google finns i skrivande stund drygt 3 000 träffar på sökorden  ”häglaredsmasten + knäckt”. De allra flesta träffar kommer från svenska medier.
En tråd om huruvida det är svårt och farligt att klättra uppför en mast eller inte startades på Flashback  den 5 maj i år.

Omvärldsbevakning 14.40

Flera medier, bland annat SVT följer upp nyheten om att Teracom höjer säkerheten vid alla master i landet. I övrigt ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Teracom höjer säkerheten vid master
Efter att den så kallade Häglaredsmasten utanför Borås knäckts höjer Teracom säkerheten runt andra master i landet, skriver Sveriges Radio. 
Kommentar: Vi noterar det eftersom många intresserar sig för säkerheten kring TV- och radioutsändningar just nu.

Omvärldsbevakning 08.00

Störningar i radio- och tv- sändningar i Boråsområdet – uppdatering
Sedan en radio- och tv-mast i Borås knäcktes under söndagskvällen, är alla SR:s kanaler och tv-kanaler som sänds i marknätet är borta i Boråsområdet, upper SR P4 Sjuhärad. Teracom väntas få igång en ny sändare under måndagsförmiddagen. Man kan ta del av radio och tv via internet, eller rikta om sina antenner mot andra sändare. De finns i Göteborg, Trollhättan och Jönköping, se Teracom.
Kommentar: Följ upp att sändningarna återkommer. Se även gårdagens notering. Skrivit nyhet och svarat på frågor i sociala medier.