Vecka 21 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 29 maj


Omvärldsbevakning 22:00

Tusentals strömlösa efter kraftverksexplosion
En explosion i ett kraftverk i Hemsjö nordost om Olofström gjorde upp till 8 000 hushåll strömlösa och orsakade en mindre gräsbrand, som snabbt kunde släckas. Vid 21.30 hade alla återfått strömmen. DN
Kommentar: För kännedom.

Överlämning 17.00

Inga stora händelser pågår just nu. VIktigt att hålla ett vaksamt öga på gräs- och skogsbrandrisken, eftersom vi går in i ett varmare och torrare väderläge de närmaste dagarna. 

Omvärldsbevakning 16:30

Problem med kortbetalningar under dagen – nu lösta
Handelsbankens och Länsförsäkringars under dagen stora driftstörningar som gjorde det svårt för kunder att använda bankkort, men vid lunchtid hade båda bankerna löst problemet, meddelar bland andra SvT. 
Kommentar: För kännedom. Besvarade ett meddelande på Facebook i frågan.

Risken för skogsbrand är mycket stor i Skåne
Med varmare och torrare väder de närmaste dagarna följer ökad brandrisk. I morgon måndag är risken för skogsbrand stor i stora delar av Götaland och på Öland och Gotland. 
Kommentar: Krisinfo följer brandriskläget.

UNHCR: 700 kan ha drunknat de senaste tre dagarna
Hittills under 2016 har 1 500 människor dött på grund av kapsejsande flyktingbåtar söder om Italien, meddelar UNHCR. Det motsvarar en femtedel av det totala antalet döda under hela 2015, skriver bland andra medier DN. Ökningen beror enligt BBC på att varmare väder lockar ut människor på den farliga vägen över Medelhavet. 
Kommentar: Krisinfo följer flyktingsituationen.

Omvärldsbevakning 10:00

Ingenting att notera.

Lördag 28 maj


Omvärldsbevakning 22:00

Problemen på Arlanda avblåsta
Färdplanshanteringen på Arlanda är nu igång igen, men felsökning pågår fortfarande, enligt SR. Även flygräddningen påverkades och tvingades gå över till ett manuellt reservsystem, rapporterar SVT Nyheter. 
Kommentar: Lade ut en Just nu med länk till Swedavia, retweetade LFV och delade Swedavia på Facebook. Har sedan släckt Just nu i samband med att Swedavia tog bort sin information och därefter twittrat och kommenterat på Facebook att felet är avhjälpt. 

Många barn skadades i kraftiga åskoväder i Europa
Elva personer har skadats i samband med ett blixtnedslag i centrala Paris, varav flera är barn, enligt Aftonbladet.  Även Tyskland har drabbats – 35 personer har skadats vid ett blixtnedslag på en fotbollsmatch. 30 av dem är barn, meddelar SvT.
Kommentar: Även i Sverige väntas åskoväder, dock inte tillnärmelsevis lika kraftiga, enligt meteorolog Åsa Rasmusson SMHI på SvT.se. 

Omvärldsbevakning 16:15

Nya haveri i flygtrafiken på Arlanda
Ett stort antal plan står stilla på Arlanda på grund av ett stopp i Luftfartsverkets färdplanshanteringssystem, enligt Aftonbladet. Färdplaner görs därför manuellt. LFV söker efter felet.
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen av stoppet. Ännu inget underlag för publicering.

Omvärldsbevakning 10:30

Söderhamn drabbat av jordbävning
Stora delar av Hälsingland kunde känna av den jordbävning på magnituden 2 som inträffade i går kväll, enligt bland annat DN.
Kommentar: För kännedom. Jordbävningen har inte lett till några frågor hittills. 

Fruktad skräckbakterie hittad i USA
En ny resistent bakterie, MRC-1, som i höstas för första gången upptäcktes hos slaktdjur och hos människa i Kina har nu även nått USA, skriver SR med flera medier. Tidigare har den spritt sig till ett 20-tal länder i Asien, Afrika, Sydamerika och Europa, däribland Sverige. Bakterien är resistent mot det enda antibiotika som fram till nu fungerat på andra resistenta bakterier. 
Kommentar: Inget alarmerande just för tillfället, men bra att känna till.

WHO avvisar vädjan om OS-stopp
150 medicinska och etiska experter uttrycker i ett brev till WHO oro över spridningen av Zikaviruset kopplat till OS i Rio. De anser att OS ska flyttas, men WHO avvisar deras vädjan, skriver bland andra SR och SVT. Nyheten tog upp även internationellt.
Kommentar: För kännedom

Höga flöden och brandrisk
Varningsläget för höga flöden är oförändrat klass 1 i Värmland och Dalarna, medan risken för skogsbrand är stor i Skåne och risken för gräsbrand är stor i norra Norrlands inland samt i delar av Jämtland.
Kommentar: Lägesbeskrivning för kännedom.

Fredag 27 maj


Omvärldsbevakning 21:00

Fortfarande en lugn dag, inget att notera.

Överlämning 16:20

En lugn dag utan några större händelser. Regnvädret har medfört lokala översvämningar i några källare och på mindre vägar i framförallt Gävleborgs län, men läget verkar vara under kontroll. Fortsätt att följa utvecklingen när det gäller eventuella konsekvenser av det kraftiga regnet. SMHI har fortfarande klass 1-varningar ute för höga flöden i Gävleborg, Uppland, Dalarna och Värmland.

Omvärldsbevakning 16:00

Ny mast uppe i Borås
Nu kan tv-tittandet börja igen de i hushåll som drabbades av mastsabotaget utanför Borås för snart två veckor sedan, uppger TT. Mastbilen som ställdes upp har ersatts av en ny, 90 meter hög mast som ska nå omkring 90 procent av den ursprungliga mastens täckningsområde, meddelar Teracom.
Kommentar: Bra att känna till eftersom Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, går ut via bland annat SVT.

Öland begär statlig hjälp till vattenkrisen
Öland begär statlig hjälp för att möta den akuta vattenbristen. En begäran om statlig hjälp skickas nu till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, uppger SR P4 Kalmar. En första hjälp skulle kunna bli mobila vattencisterner som körs ut till lantbrukarnas djur, så att man slipper slakta djur i förtid, skriver länsstyrelsen och Ölandskommunerna, enligt SR.
Kommentar: Vi följer läget på Öland.

Flygmätningar ska hitta grundvatten på Öland
Mot bakgrund av vattenbristen i sydöstra Sverige ska Sveriges geologiska undersökning, SGU leta efter nya grundvattentillgångar på Öland med flyggeofysik. Mätningen görs gemensamt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som också finansierar delar av arbetet. Undersökningarna beräknas vara igång i höst.
Kommentar: Vi följer resultatet av mätningarna.

Omvärldsbevakning 11:20

Fortsatt utredning av flygstopp – men inget sabotage
Luftfartsverket bekräftar att fel i Telias system orsakade flygstoppet förra veckan. Två av de tre system som flygledningen använder larmade om att informationen var opålitlig. Med bara ett fungerande system för radar och telekommunikationer stängde Luftfartsverket ner flygplatserna. Det skriver SVT Nyheter. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) säger i en kommentar till nyhetsbyrån TT att det är klarlagt att det inte var något sabotage och att flygsäkerheten inte var hotad.
Kommentar: följer utredningen

Asylsökande gick över Öresundsbron
För första gången har en grupp asylsökande lyckats ta sig hela vägen över från Kastrup till Sverige via Öresundsbron, rapporterar Sveriges Radio. Under natten till den 12 maj lyckades fem unga asylsökande ta sig hela vägen över bron. Öresundsbron har satt in kameror och värmesensorer vid tunnelmynningarna både vid Kastrup och på den konstgjorda ön Pepparholm.
Kommentar: en farlig färd enligt myndigheterna. Följer utvecklingen för att se om detta kan vara en trend.

Omvärldsbevakning 08:00

Inget att notera.

Torsdag 26 maj


Omvärldsbevakning 21:00

Turister omkom i Thailand
En båt med 32 passagerare förliste nära ön Koh Samui i Thailand. Aftonbladet rapporterar att två utländska turister omkom och två saknas, men inga svenskar ska enligt uppgift ha funnits ombord.
Kommentar: Noterar eftersom platsen är ett populärt resmål för svenskar.

Telia varnar för bluffmejl
DN rapporterar att det nu cirkulerar ett stort antal bluffmejl med länk till skadlig kod som ser ut att komma från Telia. Telia varnar på sin webbplats och på Facebook kunder mot att klicka på länken
Kommentar: Noterar då detta phishingförsöket bedöms vara välgjort och Polisens bedrägerienhet har gått ut på sin Facebook och varnat.

Stort antal människor saknas efter nya olyckor med flyktingbåtar
Enligt TT kan så många som hundra personer saknas efter den svåra olyckan i onsdags där en båt med flyktingar kantrade utanför Libyens kust. Den olyckan kostade fem människor livet, och en annan olycka under torsdagen skördade ytterligare 20 - 30 människoliv.
Kommentar: Vi följer då nya dödsfall i Medelhavet kan påverka debatten kring flyktingsituationen och leda till frågor

Operationer på NÄL återupptas på måndag
SR meddelar att operationerna på Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) väntas komma igång igen på måndag. Det var i tisdags att åtta operationssalar stängdes efter att ett 20-tal anställda drabbades av andningsbesvär och andra problem med luftvägarna. Anledningen är fortfarande oklar.
Kommentar: Uppdatering av tidigare notering. 

Överlämning 16:45

Fortsätt följa eventuella konsekvenser av det kraftiga regnvädret. I övrigt väldigt lugn dag.

Omvärldsbevakning 16:15

Uppföljning kraftiga regn
Enligt TT varnar SMHI för att vattenflöden i Gävleborgs läns inland kan nå upp i nivåer som motsvarar klass 2 och 3, om regnet fortsätter under de kommande dagarna.
Kommentar: Följer eventuella konsekvenser av regnvädret. Har tipsat om våra översvämningssidor på Twitter och Facebook. 

Badhustak rasade in i Umeå
Delar av innertaket på badhuset på Haga i Umeå har rasat in, skriver Västerbottens-Kuriren.
Omkring fem gånger fem meter av taket har rasat ned över kortsidan av bassängen, men enligt badhuset har ingen person kommit till skada enligt tidningen.
Kommentar: Noterar eftersom det kan komma frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 11:40

Ny mast försenad
Under onsdagen fick teknikerna avbryta arbetet med att färdigställa de sista installationerna vid Häglaredsmasten, skriver Borås tidning. Man har upptäckt en ny skada på den gamla Häglaredsmasten, som äventyrar säkerheten för teknikerna som jobbar på plats.
Kommentar: Kan vara bra att känna till eftersom det påverkar radio -och tv sändningarna i området.

Omvärldsbevakning 07:45

SMHI varnar för stora regnmängder
SMHI går ut med en klass 1-varning för stora regnmängder längs Gävleborgs- och Upplandskusten, skriver Dagens Nyheter. Det kraftiga regnandet innebär att det föreligger en stor risk för överfyllda dagvattenledningar samt översvämmande vägar och källare. Flödena i Klarälven har fortsatt klass 1-varning ett par dagar, medan de höga flödena i nedre Västerdalälven väntas kulminera kommande dygn.
Det råder även risk för gräs- och skogsbränder i stora delar av Norrland, samt i sydöstra Götaland.
Kommentar: Fortsätter att följa väderprognoserna och de eventuella konsekvenser för samhället som regnovädret medför.

Bombtekniker på väg till Ronneby
Tidigt på torsdagsmorgonen larmades polisen om att en låda hittats utanför entrén till Ronneby stadshus. Polisen kan inte utesluta att det rör sig om en bomb och nu har området spärrats av och bombtekniker kallats till platsen. Det rapporterar SVT Nyheter Blekinge.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Onsdag 25 maj


Omvärldsbevakning 22:00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16:35

Brand i Stora Enso pappersbruk, Skutskär
Tio räddningstjänster arbetar med att släcka en brand i pappersbruket Stora Enso i Skutskär. Den delen av fabriken där det brinner uppges vara utrymd, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Följer branden.

Höga vattenflöden i Klarälven
Fortum meddelar i ett pressmeddelande att flödena i Klarälven ökar de närmaste dagarna. Detta beror på nederbördsmängderna som gör att Höljesdammen måste tappa vatten. Enligt uppgifter till SVT uppmanar Fortum boende längs älven att se över och säkra båtar och bryggor.
Kommentar: Noterar detta och följer om skador uppstår. I pressmeddelandet finns inga direkta råd till allmänheten.  

Överlämning 15:45

Många medier rapporterar om regeringsombildningen och låter experter kommentera denna. Stabsläget på sjukhuset NÄL i Trollhättan har höjts till så kallat förstärkningsläge, men vissa planerade operationer kommer enligt sjukhuset att genomföras i morgon torsdag. Se även notering nedan. I övrigt ingenting speciellt att notera ur vårt perspektiv.

Omvärldsbevakning 15:45

Fler har fått andningssvårigheter på NÄL
Norra Älvsborgs länssjukhus har höjt beredskapen till den nästa högsta nivån, förstärkningsläge, vilket innebär att viktiga funktioner får fast bemanning, meddelar TTELA  och Sveriges Radio. Sjukhuset undersöker vad som kan ha orsakat symtomen bland tjugotalet anställda. NU-sjukvården skriver på sin webbplats att vissa planerade operationer kommer att utföras under torsdagen och att alla berörda patienter får personlig information.
Kommentar: Kommentarer om händelsen i sociala medier är inte speciellt alarmistiska eller spekulativa.

Omvärldsbevakning 11:45

Översvämningar Karlstad
Översvämningar har drabbat centrala Karlstad efter skyfall på tisdag eftermiddag, skriver SVT och Nya Wermlands-Tidningen. Sveriges radio meddelade på onsdagsmorgonen att trafikproblemen nu är lösta.
Kommentar: Noterar detta och följer väderläget i Värmland och delar av Dalarna där klass 1-varning för höga flöden har utfärdats av SMHI.

Jordskalv i havet utanför Kreta
Ett jordskalv med magnitud på runt 5,5 har inträffat på 10 km djup utanför den grekiska ön Kreta, uppger GDACS. Inga uppgifter om skador på infrastruktur eller människor förekommer. 
Kommentar: Följer om det skulle komma rapporter om skador och följdverkningar eller om nya skalv skulle drabba regionen.

Omvärldsbevakning 08:00

Stopp för IS-rekryter kan öka hotbilden mot Sverige
Turkiet har stoppat strömmen av rekryter från Sverige till terrorsekten IS, skriver Dagens Nyheter. Enligt källor till tidningen har ingen svensk lyckats ta sig igenom landet till Syrien och Irak sedan i februari. Samma trend sägs gälla för hela västvärlden och nu uppmanar IS sina anhängare att slå till på hemmaplan istället.
Säpo uppger nu att man kartlägger hemvändarna för att förhindra att Sverige drabbas av terrordåd.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten.

Tisdag 24 maj


Omvärldsbevakning 22:00

Stabsläge i NU-sjukvården, uppföljning
Det råder stabsläge på Norra Älvsborgs länssjukhus (NÄL) sedan 17 personer i personalen drabbats av symptom på luftvägarna av okänd orsak. Planerade operationer har ställts in under dagen och kommer även att ställas in under morgondagen. Akutoperationer kan dock genomföras som vanligt. NÄL har också begärt in MSB:s AI-enhet i Kortedala för att stödja i felsökningsarbete som kommer att göras under förmiddagen imorgon, onsdag.
Kommentar: Fortfarande inget akutläge, då akuta operationer än så länge genomförs och man inte bedömer att någon kapacitetsbrist för detta kommer att uppstå i nuläget. Fortsätter dock att följa hur situationen utvecklas på sjukhuset.

Åskoväder, skyfall och översvämningar
SMHI varnar för såväl åska och kraftigt skyfall som gräs- och skogsbränder. I Mellerud drabbades vattenförsörjningen hårt som en följd av blixtnedslag, skriver Aftonbladet. På sin hemsida har dock Melleruds kommun informerat om att vattenverken är igång igen.
Göteborgs-Posten rapporterar att ett flygplan från Norwegian tvingades landa i Malmö på grund av att det ansågs för riskabelt att landa på Landvetter i rådande oväder. GP skriver också att stora delar av elnäten i Halland har drabbats av avbrott till följd av ovädret. Enligt elleverantören Ellevio har både regionnätet och lokala nät drabbats under dagen. Samtidigt rapporterar P4 Värmland om att centrala delar av Karlstad har drabbats av stora översvämningar.
I Värmland, Dalarna, Jämtland och Härjedalen varnar SMHI för höga vattenflöden, medan det i Skåne, Blekinge, Kalmar, Östergötland, Sörmland, Stockholm, Uppsala och även i Västerbotten och Norrbotten råder stor risk för gräs- och skogsbrander.
Kommentar: Fortsätter att följa ovädersrapporterna och ser vilka eventuella konsekvenser ovädret får för samhället.

Stor vattenläcka i Göteborg
På tisdagseftermiddagen uppstod en stor vattenläcka vid Munkebäckstorget i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten. Spårvagnarna vid torget ska då ha börjat backa då de inte kom fram på grund av vattnet som forsade upp från marken. Enligt Västtrafik påverkades 27 spårvagnshållplatser i Göteborg av vattenläckan. Vid sjutiden på kvällen meddelade dock Västtrafik att trafiken skulle vara igång igen som normalt.
Kommentar: Enligt Västtrafik går spårvagnstrafiken som normalt igen. Bevakningen av denna händelse kan därmed ses som avslutad.

Omvärldsbevakning 16:45

Personal på NÄL fick andningssvårigheter: Stabsläge upprättat
17 personer som arbetar på sjukhuset NÄL har drabbats av olika typer av symptom, bland annat andningssvårigheter. Sjukhuset har enligt uppgifter till Sveriges Radio upprättat stabsläge. De undersöker just nu vad detta beror på. Sex av de drabbade ska ha behövt vård.
Kommentar: Vi följer. Ingen information på sjukhusets webbplats, eller Västra Götalandsregionens.

Överlämning 15:45

Dagen har präglats av rapporter i medier om att grekisk polis tömmer flyktinglägret i Idomeni, Grekland och nyheter om utredningen kring det kraschade Egyptair-planet.  Flera medier rapporterar om en protest på Riksdagens åskådarläktare under en debatt om försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet. Krisinformation.se följer bland annat väderläget i Västra Götaland och Halland samt översvämningar i norra Dalarna.

Omvärldsbevakning 15:45

Strejk kan leda till drivmedelsbrist i Frankrike
Det har brutit ut en strejk på franska oljeraffinaderier, vilket kan leda till bränslebrist på landets mackar, rapporterar BBC. Strejken om förslag på nya arbetslagar. Facket räknar med att halvera produktionen av bränsle och planerar att utvidga demonstrationerna till järnvägsnäten. I Marseille bröt sammandrabbningar ut när polisen bröt upp en demonstration vid ett av raffinaderierna, skriver VA Finans.
Kommentar: Inte en krishändelse i sig, men vi följer rapportering om detta eftersom transportstörningar kan uppstå.

SMHI om höga flöden i Dalarna
Malung-Sälens kommun har gått ut med en nyhet om vädervarning för höga flöden i norra delen av kommunen. Dalarnas Tidning skriver om de översvämningsproblem som drabbat norra Dalarna.
Kommentar: Krisinformation.se har varit i kontakt med SMHI och Malung-Sälens kommun som uppger att situationen är under kontroll. Vi följer fortsatt flödesläget i Dalarna och eventuella åskskurar i Halland och Västra Götaland.  

Omvärldsbevakning 12:30

Risk för åskskurar och skyfall i väst
SMHI har utfärdat så kallad risk för stora regnmängder i delar av Västra Götaland och Halland. Enligt SVT som har tagit upp nyheten väntas skurarna uppstå under tisdagseftermiddagen. Sajten Weatherpal berättar på Twitter att åska redan börjat i området.  

Kommentar: Krisinformation.se har lagt upp en länk till information om blixtnedslag på förstasidan. Vi följer rapporter i medier om oväder och störningar samt om SMHI skulle utfärda varningar av klass 2 eller högre. Kriseinfo.no har lagt ut information om översvämningsrisk i Hedmark som gränsar till Dalarna i Sverige.

Övrigt
I övrigt följer Krisinformation.se följer det pågående utbrottet i vulkanen Turrialba utanför Costa Ricas huvudstad San José. Svenska ambassaden i Guatemala informerar om flygstörningar som följd av askmolnet och rekommenderar svenskar att följa lokala mediers rapportering. Sveriges ambassad i New Delhi, Indien, informerar om översvämningarna i Sri Lanka och råder resenärer att följa utvecklingen och att se över sina försäkringar till landet före avresa.

Omvärldsbevakning 08:15

Flyktingläger i Grekland töms
Grekiska myndigheter har börjat evakuera flyktinglägret Idomeni, nära gränsen till Makedonien. Bussar och polisbilar kördes i gryningen in i lägret, för att transportera de boende till flyktingförläggningar i bland annat Thessaloniki, det rapporterar bland andra DN och SR Ekot.
Kommentar: För kännedom

Många migranter räddades
Omkring 2 600 migranter räddades på måndagen från mer eller mindre sjöovärdiga båtar på Medelhavet utanför Libyens kust, uppger den italienska kustbevakningen, enligt SR Ekot.
Kommentar: För kännedom

Måndag 23 maj


Omvärldsbevakning 22:15

Skolor i USA stängda efter bombhot
Enligt medieuppgifter under måndagskvällen i bland annat Aftonbladet och hos TT har skolor i flera delstater i USA stängts efter bombhot. Även i Storbritannien stängdes många skolor under måndagen på grund av liknande bombhot. De brittiska myndigheterna bedömer att hoten är en bluff. Några bomber har så här långt inte hittats.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten

Fortsatt stor risk för gräsbränder
I södra och östra delen av Götaland och östra Svealand väntas varmt och torrt väder de närmsta dagarna vilket gör att risken för bränder i skog och mark ökar.
Risken för gräsbränder är stor under tisdag eftermiddag även i Norrbottens läns inland, rapporterar SMHI.

Överlämning 16:30

Under dagen har flera explosioner skakat den syriska kusten mot Medelhavet, vilket ska ha skördat mer än 120 människoliv. Samtidigt har den irakiska armén inlett en offensiv för att ta tillbaka den IS-kontrollerade staden Falluja. Båda dessa händelser kan komma att påverka flyktingströmmen till Europa. Vad gäller inrikesrapporteringen så har det varit en lugn dag. Brandrisken är fortsatt hög i delar av landet och vi har på Krisinfos förstasida lyft fram ett block om risken för skogsbränder.

Omvärldsbevakning 16:15

Flera explosioner i syriska städer
På måndagen inträffade sju explosioner ide syriska kuststäderna Tartus och Jableh, uppger den brittiskbaserade organisationen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Enligt Reuters har den jihadistiska terrororganisationen IS tagit på sig dåden, som ska ha dödat mer än 120 människor. Dagens Nyheter skriver att Ryssland har en flottbas i Tartus, samt en flygbas två mil norr om Jableh.
Kommentar: För kännedom. Kan eventuellt påverka flyktingsituationen, då detta syriska område enligt DN tidigare har varit relativt förskonat från kriget.

Samtliga brandmän i norra Värmland säger upp sig
Under tisdagen kommer samtliga 32 brandmän på räddningstjänsten i Stöllet och Sysslebäck att säga upp sig, som en protest mot planerade nedskärningar. Besparingskravet är på 900 000 kronor, vilket bland annat skulle innebära att styrkan minskas från tolv till åtta personer och från tre man i beredskap till två. Det rapporterar P4 Värmland.
Kommentar: Kan tillfälligt påverka säkerheten för boende och allmänhet i norra Värmland.

Tillfälligt stopp för vattentransporter mellan Kalmar och Öland
Vattentransporterna från Kalmar till Öland, som hotas av vattenbrist, har tillfälligt stoppats, uppger P4 Kalmar. Orsaken är att vattenläget börjar bli ansträngt även i Kalmar kommun. Under det tillfälliga stoppet hämtas vatten från Nybro, Mönsterås och Oskarshamn, dock enbart 500 kubik istället för, som tidigare 1000.
Kommentar: För kännedom. Påverkar Ölands redan ansträngda vattenförsörjning.

SOS Alarms system låg nere
Under natten hade SOS Alarm problem med att larma ut polis- och räddningstjänst till akuta händelser, skriver Dagens Nyheter. Vid sjutiden på måndagsmorgonen fungerade inte kopplingen till det så kallade Rakel-systemet, men strax innan klockan åtta uppgavs systemet vara uppe igen.
– Det hände i samband med en planerad uppdatering av Rakel-systemet. Sådana arbeten läggs på natten, när vi har få samtal. Vi har inte fått några indikationer på att det drabbat några inringare, säger Helena Söderblom, presschef på SOS Alarm.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 11.30

Hög risk för skogsbrand i östra Mellansverige
Under måndagsmorgonen gick SMHI ut med en varning om risk för skogsbrand i östra Mellansverige, uppger SVT Sörmland. Det är främst i Östergötland, Sörmland, Stockholms och Uppsala län som risken för skogsbrand är hög.
Kommentar: För kännedom. Har lagt upp ett temablock om skogsbränder på Krisinfos startsida.

Irakisk offensiv mot IS-kontrollerade Falluja
Irak har inlett en militäroffensiv mot staden Falluja, som idag kontrolleras av jihadiströrelsen IS. Det uppger Iraks premiärminister Haider al-Abadi på Twitter. Den irakiska armén förväntas få luftunderstöd av den USA-ledda koalitionen, skriver DN.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka en ny flyktingström.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.