Vecka 22 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 5 juni


Omvärldsbevakning 22.00

Skogsbrand utanför Falkenberg
En skogsbrand startade vid 17-tiden nordost om Vessigebro i Falkenbergs kommun, enligt flera medier, bland annat SvT. På grund av den täta rökutvecklingen identifierades brandplatsen först vid 19-tiden. 25-30 brandbekämpare jobbar nu med släckning. Det finns inga uppgifter om att någon bebyggelse är hotad.
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen av branden. 

Brandriskläget
Det är oförändrat torrt, varmt och lättantändligt i hela Götaland och delar av sydöstra Svealand, enligt SMHI. 
Kommentar: Krisinfo följer brandriskläget.

Omvärldsbevakning 16.20

Ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.30

Ingenting nytt att notera.

Lördag 4 juni


Omvärldsbevakning 23.30

Uppdatering övervämningar Frankrike och Tyskland
I både Frankrike och Tyskland har minst 15 människor dött till följd av översvämningarna, efter att ännu ett dödsoffer i Frankrike rapporterades under lördagen, skriver Aftonbladet.
Räknar man in även resten av Europa är antalet dödsoffer uppe i minst 18, enligt nyhetsbyrån AFP. Även om regnet har avtagit varnar de franska myndigheterna för nya översvämningar söderut, längs floden Seine, framför allt i Normandie i västra Frankrike.
I Tyskland är det framför allt i Bayern som det varnas för hårda vindar, regn och åska i kväll, enligt vädersajten Meteoalarm.
Vi hänvisar också till vår nyhet med viktiga länkar för mer information.
Kommentar: fortsätter att följa översvämningarnas konsekvenser. 

Uppdatering skogsbrand Dalsland - Bengtsfors
Räddningstjänsten har fått kontroll över branden utanför Bengtsfors i Dalsland. Det uppger SVT Nyheter Väst under lördagsvällen.
Kommentar: Se omvärldsbevakningen nedan under lördagen.

Skogsbrand Valdemarsvik under kontroll
Räddningstjänsten har nu under lördag kväll en skogsbrand i Kattedal, söder om Valdemarsvik, under kontroll, rapporterar Sveriges Radio P4 Östergötland.
Kommentar: för kännedom

Turisthotell rasade i Thailand
Vid sjutiden på lördagsmorgonen lokal tid rasade ett tvåvåningshus på turistön Koh Chang i Thailand till följd av häftigt regn. En thailändsk turist dödades. Det rapporterar flera medier. Koh Chang är Thailands näst största ö och ett populärt resmål för svenska turister. Enligt UD finns det inga uppgifter om drabbade svenskar, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: för kännedom.

Omvärldsbevakning 15.30

Skogsbrand i Dalsland
Det brinner kraftigt i skogen utanför Bengtsfors i Dalsland. Orsaken till den kraftiga branden tros vara blixtnedslag, skriver TT. Under eftermiddagen hade räddningstjänsten kontroll över delar av området, enligt SR. Även SVT och Aftonbladet, bland andra, rapporterar från branden.
Kommentar: följer situationen.

Varning för åska i sydväst - stor brandrisk fortsätter
Över de sydvästra landskapen av Götaland fortsätter i dag det varma vädret med maxtemperaturer över 26 grader. Under eftermiddagen och kvällen väntas dessutom åska bildas här. Lokalt kan åskan bli kraftig, det är fortfarande något osäkert i vilken omfattning.
Brandrisken är stor i hela Götaland och även i delar av sydöstra Svealand. I delar av Götaland är det extremt torrt med mycket stor brandrisk i skog och mark. Vidare är risken för gräsbrand lokalt stor i fjällkedjan och inre Lappland, rapporterar SMHI.

Omvärldsbevakning 09.00

Många skadade av blixten på tysk musikfestival
Minst 30 personer har skadats efter blixtnedslag på den stora musikfestivalen Rock am Ring i staden Mendig i Tyskland, skriver SVT Nyheter. Såvitt känt är inga svenska besökare drabbade.
Kommentar: För kännedom.

Fredag 3 juni


Omvärldsbevakning 23.00

Rekordlågt grundvatten i sydost      
Grundvattennivåerna i sydöstra Sverige är de lägsta som uppmätts sedan mätningarna började på 1960-talet. Det rapporteras i SVT Nyheter under kvällen som hänvisar till Sveriges geologiska undersökning, SGU, som pekar ut Öland, Gotland och sydostkusten som värst drabbade.
I SVT har även under fredagskvällen generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, intervjuats och sagt att ”alla har ansvar att hushålla med vattnet” och uppmanar allmänheten att söka kunskap och ta till sig kommunernas information.
Kommentar: Vi har även tidigare noterat rapporter om vattenbrist och bevattningsförbud. Fortsätter att följa frågan.

Varmt, torrt och brandrisk
I södra Sverige fortsätter det varma och torra vädret, skriver SMHI i en varning under fredagskvällen. I delar av Götaland är det redan extremt torrt med mycket stor brandrisk i skog och mark. Brandrisken är stor i hela Götaland och även i delar av sydöstra Svealand. Vidare är risken för gräsbrand lokalt stor i fjällkedjan och inre Lappland.Under lördagen får södra delarna av Götaland maxtemperaturer över 26 grader.

UD utökar reseavrådan i Turkiet
Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen, samt till Diyarbakir stad. 
Kommentar: Vi publicerar UD:s reseavrådan och har retweetat den samt delat på facebook. Personer boende i Sverige kan beröras av varningen.

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering: översvämningar i Europa
Vattennivåerna i floden Seine i Paris fortsätter att stiga och är nu 6,5 meter över det normala enligt BBC. I Seine-et-Marne i Frankrike har över 12 000 personer evakuerats på grund av översvämningshot, uppger GP. I Tyskland blev 250 elever på en skola fast i lokalerna över natten. Antal omkomna har nu stigit till minst 15, varav tio i södra Tyskland där flera fortfarande saknas. Övriga har omkommit i Frankrike, Rumänien och Belgien och tusentals har tvingats lämna sina hem. Mer regn väntas under helgen och vattennivåerna väntas stiga ytterligare, något som kan leda till ytterligare kraftiga skador och samhällsfaror. Bayern i södra Tyskland och stora delar av Frankrike har hittills drabbats värst. Kommentar: krisinfo fortsätter att följa väderläget bland annat via Meteoalarm.

Omvärldsbevakning 13.00

Översvämningar i Frankrike och Europa
Frankrikes president Hollande kommer att utfärda katastroftillstånd för de värst drabbade delarna av landet på grund av översvämningar, skriver DN. Tyska myndigheter varnar också för att översvämningarna kan kräva fler dödsoffer, hittills har elva människor omkommit i Tyskland och Frankrike.Till helgen väntas nya, kraftiga regnoväder i regionen. Svenska ambassaderna i Paris och i Berlin har information till svenskar i områdena.
Kommentar: Vi skriver nyhet och lägger ut nyhet på twitter och facebook.

Uppdatering: vitt pulver i postterminal i Norge
Det är ännu oklart vilken typ av vitt pulver som fanns i försändelsen som gick sönder och läckte ut i en postterminal i Norge skriver DN, TT uppger att analyser visar att pulvret inte är mjältbrand. De som utsattes för pulvret fick inga allvarliga symtom och är nu symtomfria. Postterminalen är evakuerad och ett område runt byggnaden är avspärrat. Paketet har skickats till Forsvarets forskningsinstitutt för undersökning.
Kommentar: Krisinfo följer, om det kommer frågor från allmänheten.

Uppdatering: vitt pulver i postterminal i Årsta
De sex anställda som kom i kontakt med ett vitt pulver i brevsorteringen på postterminalen i Årsta har sanerats och förts till sjukhus. Dessutom har ytterligare 23 personer duschats efter att ha varit nära en annan misstänkt försändelse skriver bland annat TT/DN och Aftonbladet. Ingen person har skadats eller uppvisar några symtom. Polisen har nu inlett en förundersökning om olaga hot mot grupp samt spridande av gift eller smitta.
Kommentar: Krisinfo följer, om det kommer frågor från allmänheten.

Bår med flyktingar kapsejsade utanför Kreta i Medelhavet
En båt med hundratals flyktingar och migranter kapsejsade under förmiddagen utanför den grekiska ön Kreta, uppger TT och Aftonbladet. Räddningsinsats pågår och över 300 människor har hittills räddats av de drygt 700 som var med på båten.
Kommentar: För kännedom.

Stor brandrisk och eldningsförbud på flera håll
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varnar för att det i stora delar av landet är stor brandrisk och att det under senaste veckan inträffat flera skogsbränder. Det är mycket torrt i naturen och flera kommuner och länsstyrelser har infört eldningsförbud.  
Kommentar: För kännedom. Vi retweetar och facebookar.

Stor brandrisk och höga temperaturer under fredagen
SMHI varnar för skogsbrandrisk i hela södra Sverige samt för gräsbrand i Norrbottens inland. Dessutom kommer Örebro, Västmanland och Värmland ha höga temperaturer under fredagen.
Kommentar: Krisinfo fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 07:00

Norsk postterminal evakuerad efter vitt pulver
44 personer ska ha evakuerats från en postterminal i norska Vestfold, sedan en försändelse med vitt pulver gett flera personer klåda. Se tweets i frågan från lokalpolisen här.
Kommentar: Enligt lokalpolisen har inga allvarligare symptom upptäckts, endast klåda och sveda. De som kommit i kontakt med pulvret ska dock enligt uppgifter till bland annat DN vara isolerade tills frågan om vad pulvret innehöll är utrett. Noterbart dock att nedan nyhet samtidigt toppar de flesta svenska tidningar. Förmodligen med anledning av det norska fallet.

Pulverlarm på postterminal i Stockholm
De anställda på postterminalen i Årsta i södra Stockholm larmade tidigt i morse räddningstjänsten, efter att ha stött på ett brev innehållande vitt pulver. Det skriver bland annat SVT nyheter. Paktet hålls nu isolerat i väntan på bombgruppens utredning. Ingen person ska ha kommit till skada, skriver SVT. Strax efter upptäckten av pulver hittades ytterligare en misstänkt försändelse, skriver TT.
– Den slängdes ner på golvet och de personer som varit i närheten av den väntar nu på en enhet som kommer för att sanera dem, säger Ulf Tholén, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, till TT.
Kommentar: De senaste åren har vita pulver i brev varit en tämligen vanlig upptäckt hos svenska postterminaler. Mycket möjligt att detta får extra mycket uppmärksamhet med anledning av nyheten ovan. Håller ett öga på utvecklingen.

Torsdag 2 juni


Omvärldsbevakning 21:00

Inget nytt att kommentera.

Överlämning 16.45

Översvämningen i Europa kan förvärras. Här hemma har vi följt drickförbudet på Frösön och branden i Lidhult utanför Ljungby. Båda händelserna är "under kontroll". För övrigt gäller det att följa brandläget, där det just nu finns flera brandungar inom Östersundspostens område i samband med åskoväder och en naturvårdsbränning som flammade upp under eftermiddagen i närheten av skogsbranden i Lidhult.

Omvärldsbevakning 16:00

Inga bakterier i dricksvattnet på Frösön
De första analyserna av dricksvattnet på Frösön visar att det inte finns några bakterier. Men det råder fortsatt drickförbud, eftersom de kemiska analyserna kan ta längre tid, upp till flera dagar, enligt ÖP. I samma artikel säger tekniska chefen Örjan Jervindal att man inte misstänker något sabotage, utan att det snarare handlar om "en form av bus".
Kommentar: Fortsätter följa resultat av de kemiska analyserna.

Vattennivån väntas stiga i Tyskland och Frankrike
Minst nio personer har hittills konstaterats omkomna efter de kraftiga översvämningarna i Frankrike och Tyskland, enligt SvT. Lågtrycken rör sig långsamt vilket innebär stora regnmassor och störtfloder lokalt. I Paris har en tunnelbanelinje stängts av.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen, även med avseende på koppling till svenskintresset kring EM i fotboll som startar om en vecka.

Vattenledning utsatt för sabotage
I går eftermiddag upptäcktes enligt Sydöstran att någon borrat mängder med små hål på 4-5 millimeter i en ny dricksvattenledning som håller på att byggas mellan Olofström och Bromölla. Det var vid provtryckning av den nylagda ledningen som man upptäckte att vatten läckte. Polisen bekräftar att en anmälan gjorts.
Kommentar: Läckan kom på ett tips från en av krisinfos följare på twitter.

Tre misstänkta IS-terrorister gripna
Tre syriska män, som uppges ha kopplingar till terrorrörelsen Islamiska staten (IS) har gripits i Tyskland, misstänkta för att ha planerat en attack i Düsseldorf. En fjärde person är sedan tidigare gripen i Frankrike, enligt SvT.
Kommentar: Även om det inte har några kopplingar till EM i Frankrike kan det leda till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 11:30

Uppdatering skogsbranden i Ljungby
Under torsdagsmorgonen uppgav räddningstjänsten att skogsbranden ännu inte var under kontroll, skriver Ljungby kommun på sin webbplats och flera lokala medier såsom Smålänningen.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen. 

Fortsatt förbud att dricka kranvattnet på Frösön
Det är i oklart hur länge det dröjer innan man kommer att kunna häva restriktionerna för kranvattnet i det aktuella området.Kommunen lämnar löpande information varannan timme under torsdagen.
Kommentar: Vi följer provsvar och hur länge restriktionerna kan pågå.

Fem döda i översvämningar
Fem personer har hittats döda i Tyskland och Frankrike efter kraftiga skyfall. Det dramatiska vädret över delar av Europa med stora regnmängder och översvämningar väntas fortsätta de närmaste dagarna, uppger Dagens nyheter och flera andra medier.
Kommentar: Kan leda till frågor frågor från allmänheten om det är säkert att resa till Tyskland.

Omvärldsbevakning 7:30

Brand på charterhotell i Alanya
Under morgonen startade en brand på ett charterhotell i Alanya där det enligt medieuppgifter ska ha bott 78 svenskar. Branden är nu släckt och flera personer ska ha körts till sjukhus för vård. Enligt Sveriges Radios uppgifter från researrangören Ving ska inga svenskar ha skadats.
Kommentar: Följer eventuellt informationsbehov från anhöriga.

Zikavirus ska stoppas med genmodifierade myggor
Enligt Sveriges radio ska det byggas en myggfabrik i Brasilien, där man ska arbete med att genförändra myggor, så att de innehåller ett DNA som dödar larver med zikavirus. Läs mer hos Sveriges Radio.
Kommentar: Följer zika-frågan kontinuerligt.

Övrig kommentar: Inget nytt i sak när det gäller gårdagens stora frågor, sabotage mot vattentäkt på Frösön och skogsbrand i Ljungby kommun.

Onsdag 1 juni


Omvärldsbevakning 21:00

Förbud mot att dricka vattnet på delar av Fröson
Tidigare under kvällen gick Östersunds kommun ut med ett förbud mot att dricka vattnet på delar av Frösön. Detta efter skadegörelse mot en vattentäkt, vilket kan innebära att vattnet har blivit kontaminerat. Cirka 200 hushåll berörs och ska inte dricka, laga mat på eller borsta tänderna med drickvattnet. Tankar med rent vatten är utplacerade och övervakade.
Kommentar: Publicerade nyhet samt delade kommunens länk i sociala medier. Följer nya besked om kvaliteten på vattnet i morgon förmiddag.

Uppdatering: Skogsbrand utanför Lidhult
Branden är enligt medieuppgifter fortfarande inte under kontroll, men enligt SVT:s lokala rapportering hålls beredskapslinjerna just nu och Förvarets helikopter är på plats och vattenbombar.
Kommentar: Följer läget. Delat kommunens info på sociala medier. Inga hus ska ligga nära brandområdet.

Vattenbrist
Mörbylånga kommun tar nu fram en nödvattenplan där vård och omsorg priotiteras, skriver lokala P4-kanalen.
Kommentar: Följer läget.

Överlämning kl 16.40

Inga större händelser har inträffat under dagen. Regeringens förlängning av gränskontroller fram till november har uppmärksammats, och medierna rapporterar också om att svarata lådorna från det störtade Egyptair-planet har hittats, dock dröjer det någon vecka innan orsaker kan konstateras. På eftermiddagen utbröt en skogsbrand utanför Lidhult. Enligt uppgifter sprider sig branden snabbt och är ännu inte under kontroll, vilket bör följas upp.

Omvärldsbevakning kl 16.30

Skogsbrand utanför Lidhult
En brand pågick på onsdagen vid Fettje mosse utanför Lidhult, rapporterar SvT Småland. På eftermiddagen spred sig branden mycket snabbt och räddningstjänsten hade ännu inte branden under kontroll.
Kommentar: Följ upp brandens utveckling, om det finns risk för ytterligare spridning

Kraschade Egyptair-planets svarta låda lokaliserad
Franska utredare bekräftar att man hittat en av de svarta lådorna från det störtade Egyptair-flyget, enligt uppgifter till SR Ekot. Inom en vecka ska planets svarta lådor bärgas, där det kan finnas en förklaring till varför planet störtade.
Kommentar: Det finns ett allmänt intresse kring orsaker till olyckan, om den orsakades av tekniska problem eller eventuellt terrordåd.

Allvarlig olycka ledde till stopp på E4:an i Jättendal
En allvarlig trafikolycka på onsdagseftermiddagen på E4 söder om Jättendal i Hälsingland orsakade stora trafikstörningar på E4:an i båda riktningar, uppger SR P4 Gävleborg. Trafiken leddes om via länsväg 785, enligt information hos Trafikverket.
Kommentar: Enligt Trafikverkets prognos kommer räddningsarbetet vara avklarat vid 16-tiden.

Omvärldsbevakning 12.30

Regeringen förlänger gränskontroller
Regeringen har beslutat att förlänga gränskontrollerna till och med 11 november 2016, uppger inrikesminister Anders Ygeman till SVT Nyheter .  Kontrollerna har tidigare förlängts månadsvis, men enligt ett beslut i Europeiska rådet får gränskontrollerna nu förlängas i ytterligare sju månader. Gränskontrollerna kommer som tidigare att utföras polisregionerna Syd, Väst och vid Öresundsbron.
Kommentar: Följ upp information på Krisinformation.se, samt om det kommer frågor från allmänheten kring detta (om nödvändigheten att ta med id-handling vid resor).

Nödvattenplan för vattenleveranser till Öland i sommar
Bortkoppling av vattenkunder på Öland för att klara krisen kan krävas redan sommaren 2016, enligt den nödvattenplan som nu ställs samman, rapporterar Östra Småland. Kalmar har återupptagit vattenleveranserna med tankbil över bron.
Kommentar vattenbristen: Rådande låga grundvattennivåer i östra Sverige och risk för brist på vatten kan leda till frågor från allmänheten inför sommaren. Borgholms kommun och Kalmars kommun har redan uppmanat invånare och sommarboende att vara sparsamma med vattenförbrukningen och det råder bevattningsförbud. Diskussioner om vattenbristen på Gotland och Öland pågår i sociala medier, dock ingen utbredd kritik eller oro.

Borgholms kommun investerar i avsaltningsanläggning för att långsiktigt lösa vattenbrist
Kommunstyrelsen i Borgholm beslutade på tisdagen om att investera i en avsaltningsanläggning. Anläggningen kommer att ha kapacitet på 3000 liter renat vatten/dygn i ledningsnätet, uppger SvT.
Se tidigare kommentar. Samhällets åtgärder behöver kommuniceras

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.

Tisdag 31 maj


Omvärldsbevakning 22.30

USA varnar för terrorattacker i Europa
USA:s utrikesdepartement varnar sina medborgare för att Europa riskerar att drabbas av terrorattacker i sommar, och nämner fotbolls-EM i Frankrike som ett möjligt terrormål, rapporterar bl a Aftonbladet och BBC. Amerikanska medborgare avråds inte från att resa till Europa men uppmuntras att iaktta försiktighet.

Kommentar: Frågor om terrorhot kan komma även till svenska UD. Sveriges ambassad i Paris har användbar information till svenska resenärer, kopplat till kommande fotbolls-EM.

Omvärldsbevakning 16.30

Vattenbrist på Gotland
Grundvattennivåerna är låga på flera håll i landet. På Gotland inträder bevattningsförbud i morgon onsdag 1 juni för nästan hela ön. Beslut om att minska trycket i vattenledningarna ser också ut att komma inom kort, rapporterar P4 Gotland. Mer information och tips om hur man kan spara på vattnet finns hos Region Gotland.
Kommentar: för kännedom

Översvämningar i Frankrike
Det lågtryck som under söndagen gav svåra översvämningar i Tyskland har under tisdagen gettt stora regnmängder i Frankrike, skriver DN. En vädervarning på den högsta nivån råder för departementet Loiret i centrala delen av landet. Den innebär en risk för ”mycket stora översvämningar”, ”extremt svåra” trafikförhållanden och omfattande strömavbrott, enligt vädervarningssajten Meteoalarm. Allmänheten uppmanas att hålla sig hemma.
Kommentar: för kännedom, kan påverka svenskar i landet.

Omvärldsbevakning 13.00

Brandrisken ökar med värme och torka
Under de kommande dagarna blir vädret både varmare och torrare med ökande brandrisk som följd.
I hela Götaland råder stor risk för skogsbränder. Vidare är risken för gräsbrand lokalt stor i delar av västra Norrland. Här finns SMHI:s brandriskkartor.
Snösmältning i fjällkedjan leder lokalt till att flöden når upp i varningsklass 1 i små vattendrag.
De västra och södra delarna av Götaland får maxtemperaturer över 26 grader de kommande dagarna, skriver SMHI.

Omvärldsbevakning 8.00

Brandbomber kastade mot polis i södra Stockholm
Under måndagkvällen attackerade ett tiotal maskerade personer polisen med brandbomber och stenar i Vårberg i södra Stockholm, skriver SR Ekot. Personerna försvann sen snabbt från platsen. Ingen skadades och polisen har ännu inte gripit någon.
Kommentar: För kännedom, om det kommer frågor från allmänheten.

Måndag 30 maj


Omvärldsbevakning 23.00

Arlanda drabbat av dataproblem under kvällen
Ett fel i datakommunikationen mellan tornet och kontrollcentralen ledde till förseningar i Arlandas flygtrafik vid 17.30-tiden. Enligt Aftonbladet var det ett tekniskt problem hos Luftfartsverket, vid 20.15 var felet var löst. SR Ekot skriver att det inte är klart om problemet har samband med helgens störningar på Arlanda. Kommentar: För kännedom, om det kommer frågor från allmänheten.

Brandsriskvarningar
SMHI varnar för skogsbrandrisk i södra Sverige och gräsbrandrisk i norra Sverige kommande dygnet.
Kommentar: Krisinfo följer brandriskläget.

Omvärldsbevakningen 16:25

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakningen 12:30

Flera personer har omkommit i samband med våldsamma översvämningar i sydvästra Tyskland, skriver TT. Den tyska vädermyndigheten DWD förlängde under natten sin tidigare utfärdade varning för höga vattenflöden och stormbyar till måndag morgon. Utöver kraftiga skyfall finns risk för blixtnedslag. Kommentar: Vädersituationen är även en bubblare i Sverige, se tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 08:00

Ingenting att notera.