Vecka 2 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 17 januari


Omvärldsbevakning 22:00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15:00

IS-attack med hundratals dödsoffer
På lördagen utförde Islamiska staten, IS, en attack i Deir al-Zor i norra Syrien, som ska ha dödat uppemot 300 personer. Det rapporterar DN. Terrorgruppen ska också ha kidnappat minst 400 civila, varav flera barn.
Förra året kidnappades dussintals assyrier i norra Syrien, bland dessa släktingar till assyrier i Södertälje. I torsdags släpptes sexton av dem släpptes efter nästan ett år som gisslan.
Assyriska riksförbundet hade på söndagen inga uppgifter om att assyrier skulle finnas bland offren i Deir al-Zor.
– Det finns inga assyrier kvar i Deir al-Zor – staden är helt entniskt rensad från assyrier, säger Afram Yakoub, ordförande för Assyriska riksförbundet.
Kommentar: För kännedom. Valde nyheten från DN, då man där har med en kommentar från en representant för Assyriska riksförbundet.

Förseningar och inställda avgångar i tågtrafiken
Just nu förekommer förseningar och inställda avgångar i tågtrafiken mellan Katrineholm och Norrköpings central, skriver Aftonbladet. Trafikverket meddelar i ett utskick att störningar även kan påverka fjärrtågen på sträckorna Stockholm – Norrköping/Linköping/Malmö, Nyköping – Linköping och Linköping – Eskilstuna/Sala. Orsaken är ett stillastående tåg mellan Katrineholm och Norrköping och ett misstänkt kontaktledningsfel.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09:30

Självmordsbombare tog flera liv
En självmordsbombare har sprängt sig själv och ytterligare nio människor i luften i Jalalabad i östra Afghanistan. Dådet skedde i samband med att en fest hölls för att fira att byäldstens son släppts ur talibanernas fångeskap, uppger lokala myndighetskällor. Sonen dödades och ytterligare 12 människor skadades i attacken, rapporterar DN.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 16 januari


Omvärldsbevakning 22:00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16:30

45 trafikolyckor på 7 timmar i väst
Medier med bevakning av Västsverige rapporterade om stort antal halkolyckor på grund av ymngt snöfall. Räddningstjänsten och polisen har hela dagen slitit med trafikolyckor från hela Västsverige, skriver till exempel SvT. Snöfallet väntas avta under sen eftermiddag och kväll och röra sig söderut. 
Kommentar: SMHI har ingen varning. Har tittat efter tweets hos räddningstjänst eller polis att retweeta, utan att finna.  

Omvärldsbevakning 10:00

Många döda när al-Qaida attackerade hotell i Ouagadougou
20 personer tros ha dödats vid en terrorattack mot ett lyxhotell i Burkina Fasos huvdustad Ouagadougou strax före midnatt. Hundratals hotellgäster uppgavs ha tagit som gisslan. 25 svenskar befinner sig i Ouagadougou enligt UD, men ingan av dem fanns på hotellet.
Nu meddelar landets inrikesminister att 126 personer ska ha fritagits av säkerhetsstyrkor och att gisslandramat är över. Samtidigt kommer nya uppgifter om en attack mot ett nytt hotell. SvT
Kommentar: Håller ett öga på eventuella publiceringar på ambassadens hemsida och i UD Resklar. Fortsätter följa händelsen. 

Fredag 15 januari


Omvärldsbevakning 22:00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16:30

Ingenting att rapportera.

13:15 Mediebild flyktingsituationen

Rapporteringen i medierna kopplat till flyktingsituationen fortsätter att minska. I sociala medier är bilden oförändrad från gårdagen.

Flera medier, bland annat SR Ekot, redogör för UNHCR:s rapport som visar att det under 2016 beräknas komma cirka en miljon flyktingar till Europa från Turkiet via Medelhavet. 2015 kom det 850 000 personer och, enligt Aftonbladet, drunknade fler än 3 600 på Medelhavet.

Internationella migrationsorganisationens, IOM, chef William Swing fördömer Sveriges och EU:s flyktingpolitik. Bland annat så kritiseras de svenska id-kontrollerna, skriver SVD. Han säger att den politik som förs ”knuffar människor i famnen på de kriminella människosmugglarna”.  Kapaciteten att ta emot flyktingar finns, säger han.  Swing anser att fientligheten mot flyktingar i Europa har nått nivåer som saknar motstycke.  Danmarks omdebatterade ”smyckesförslag” kritiseras också i artikeln.  

Flera medier, bland annat SVD, skriver att allt fler väljer att ta bilen över Öresundsbron istället för tåget. I övrigt finns det en del rapportering kopplat till flyktingsituationen i främst lokala medier. Nyheterna har då fokus på konflikter och problem men även lösningar kopplade till ämnet, exempelvis i Helsingborgs dagblad, Expressen, SR P4 Blekinge, SVT Norrbotten och SVT Väst.

På vissa ideologiskt drivna forum, kommentatorsfält och i sociala medier förekommer det fortsatt texter och kommentarer som kopplar sexualbrott till etnicitet. Där pekas det på nya fall av sexuella trakasserier i Sverige och berör därför indirekt flyktingsituationen. Generellt är dock inte flyktingsituationen en fråga som debatteras mycket i sociala medier då medierapporteringen om ämnet minskat.

Omvärldsbevakning 11:30

Naturvårdsverket lanserar lavinprognoser
Naturvårdsverket släper idag kl 17 sin första lavinprognos, som finns på sajten  Lavinprognoser.se.
Kommentar: Detta är av relevans för oss, särskilt just nu, så vi gjorde en nyhet och uppdaterade vår händelsesida om lavinfara.

Omvärldsbevakning 08:15

Riskerna i världen blir allt fler
Klimatförändringar och storskaliga flyktingströmmar bedöms som de största globala hoten just nu. Det framgår av årets upplaga av Global risks report, en årlig rapport som World Economic Forum publicerar inför nästa veckas toppmöte i schweiziska Davos. Dagens Nyheter skriver att rapporten visar att hotbilden har ökat inom alla områden — oavsett om det gäller politik, ekonomi eller miljö- och klimatfrågor.
– Nästan alla risker bedöms som större nu än tidigare. Händelser som flyktingkrisen i Europa och terrorattacker har lett till en större politisk instabilitet än någonsin sedan kalla krigets slut, säger John Drzik på försäkringsförmedlarna Marsch i en kommentar.

Kommentar: Bedömde denna som intressant, då rapporten beskriver hotbilden för hela världen.

Fler asylsökande till EU med båt i år
Enligt en ny rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR väntas ytterligare en miljon flyktingar och migranter fly med båtar över Medelhavet från Turkiet till EU-länder i år.
De flesta flyktingar kommer fortfarande från Syrien, Afghanistan och Irak men UNHCR noterar också en ökning av människor från andra länder, bland annat i Nordafrika. Det rapporterar Sveriges Radio.

Kommentar: För kännedom, då detta även kan komma att påverka Sveriges mottagande och/eller asylpolitik.

Nytt ebolalarm i Västafrika
Bara timmar efter det att WHO konstaterade att ebolaepidemin i Västafrika var över kom rapporter om ett nytt dödsfall som misstänks ha orsakats av sjukdomen. En kvinna i Sierra Leone dog i en by nära gränsen till Guinea strax efter att ett första test visat att hon smittats av ebola, rapporterar bland andra DN.

Kommentar: För kännedom.

Fruktad skalbagge skrämmer skogsägare
P4 Jönköping rapporterar att en av världens mest fruktade skadeinsekter, den asiatiska långhorningen, har fått fäste i Finland. Nu uppmanas skogsägare och parkskötare i Sverige att ha ögonen öppna, då insekten riskerar slå ut hela skogsbestånd. Svenska kyrkan har gått ut och uppmanat kyrkogårdsförvaltningar att vara extra vaksamma mot skalbaggen, medan Johan Östberg, forskare på SLU, går ut med en uppmaning om att omedelbart vända sig till Jordbruksverket om man skulle få syn på den fruktade skalbaggen. Det rapporterar Sveriges Radio.

Kommentar: För kännedom.

Torsdag 14 januari


Omvärldsbevakning 21:45

Ovanlig orkan riskerar dränka portugisisk ögrupp
Flera medier, däribland Svenska Dagbladet och Sydsvenskan, rapporterar om att orkanen Alex väntas nå den portugisiska ögruppen Azorerna på fredagen. Orkanen uppges ge mellan 75 och 125 millimeter regn över Azorerna och det amerikanska orkancentret NHC varnar för möjliga jordskred, översvämningar samt höga och destruktiva vågor. Experter anger väderfenomenet El Niño som orsak till det ovanliga vädret i flera delar av världen.
Kommentar: Följer utvecklingen kring orkanens framfart.

Mottagande av ensamkommande granskas
Den kraftiga ökningen av antalet ensamkommande flyktingbarn sätter press på landets socialtjänster, skriver Aftonbladet. Regeringen ger nu därför socialstyrelsen i uppdrag att göra en fördjupad analys av mottagandets konsekvenser. Analysen är tänkt att ge en bild av bland annat ensamkommande flickors situation, hur tillgången till tolkar ser ut och vilket kompetensbehov som finns inom socialtjänsten.
Kommentar: För kännedom.

Migrationsverket: Osäkert asylläge
Antalet flyktingar som söker sig till Sverige har minskat kraftigt sedan i höstas. Enligt Christer Zettergren, särskild rådgivare åt Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson, är det dock bara delvis på grund av de gränskontroller som infördes den 4 januari i år som antalet har minskat.
– Det har alltid varit lägre under den här perioden på året, beroende på vädret oftast. Någon gång i april-maj räknar vi - i vårt traditionella prognosarbete - med att det kommer att öka igen. Då kommer vädret och våghöjden medföra att det går lättare att ta sig över Medelhavet, säger han.
Zettergren tror också att allt fler flyktingar kommer att vända sig till kriminella nätverk och flyktingsmugglare för att komma till Sverige, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Följer utvecklingen kring svängningarna i antalet flyktingar som söker sig till Sverige.

Omvärldsbevakning kl 16:30

Turkiet attackerar IS
SVT och flera andra medier rapporterar att turkiska markstyrkor har genomfört flera angrepp mot den extrema jihadistgruppen Islamiska statens (IS) i Irak och Syrien, uppger den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu.
Kommentar: Följer utvecklingen. Risk för ökad oro i regionen och påverkan på flyktingsituationen.

Jakarta: IS tar på sig attacken
En indonesisk grupp knuten till terrorgruppen Islamiska staten (IS) har under torsdagen tagit på sig attackerna i Jakarta,  uppger IS i sin egen propagandakanal. Det rapporterar bland andra TT och SVT.
Kommentar: Fortsätter att följa händelsen. Oron för ytterligare terrordåd påverkar troligtvis många.

Mediebild flyktingsituationen

Det finns få nyheter om flyktingsituationen. De största nyheterna under dagen handlar om att antalet ensamkommande barn har minskat drastiskt och att flyktingpolitik ses som en viktig politisk fråga.

Antalet flyktingbarn som kommer till Sverige har minskat drastiskt. Nu kommer knappt ett barn om dagen till Malmö, rapporterar SR P3 Nyheter. I november bodde 2200 barn på transitboenden, i dag är siffran knappt 200. Gränskontroll och kallt väder anges som orsak till minskningen. Under gårdagen kom nyheten att tältboendet i Revinge kommer att avvecklas, rapporterar flera medier, bland annat DN. SR P4 Blekinge rapporterar att Boverket har haft många samtal, 30 stycken, sedan myndigheten öppnade sin jourtelefon för kommuner med frågor om asylboenden den 1 december.

Enligt en mätning från DN/Ipsos anser nästan hälften av svenskarna att flyktingfrågan är den fråga som politikerna bör prioritera, något också speglades i gårdagens partiledardebatt i riksdagen. Mätningen har fått stor spridning i medierna under dagen.

Aftonbladet skrev i en artikel under onsdagen att ”efter polisanmälningarna kokar hatet mot unga invandrare på Facebook” och en kommentar i texten beskriver invandringspolitiken som ”idiotisk och oansvarig”. Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, säger till tidningen att hon är orolig för att yttringarna på Facebook kan leda till våldshandlingar.

DN rapporterar att flera politiker i Tyskland vill att förbundskansler Angela Merkel ska följa Sveriges exempel med att införa id-kontroller och därmed stoppa flyktingar utan id-handlingar vid gränsen. Merkel vill fortfarande se en gemensam lösning för hela EU.

Sydsvenskan rapporterar om det omdebatterade ”smyckesförslaget” i Danmark efter omarbetning nu har stöd från en majoritet av folketinget. Gränsbeloppet är höjt till 10 000 kronor och föremål med stort affektionsvärde ska undantas från det som polisen kan beslagta, enligt förslaget.

Det förekommer texter och kommentarer på vissa ideologiskt drivna forum, kommentatorsfält och i sociala medier som kopplar sexualbrott till etnicitet. Därmed berör debatten indirekt flyktingsituationen. På dessa uttrycks hat, hot och fördomar mot invandrare som grupp. Generellt är dock inte flyktingsituationen en fråga som debatteras mycket i sociala medier då medierapporteringen om ämnet minskat.

Omvärldsbevakning kl 13:30

Jakarta: Inga uppgifter om svenskar bland offren
Enligt UD:s presstjänst finns inga uppgifter om att svenskar finns bland offren för attackerna i Jakarta. UD uppskattar att omkring 250 svenskar bor i området.
"Vi råder folk att vara vaksamma och följa  utvecklingen, dels på ambassadens hemsida som hela tiden uppdateras, och sedan att följa lokala myndigheters anvisningar", säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst till TT. 
Kommentar: Vi fortsätter följa. Har retweetat UD:s reserekommendation. Se länk nedan i morgonens omvärldsbevakning. Under dagen många olika medieuppgifter om antalet döda och skadade samt om antalet gärningsmän.

Ebolaepidemin i Västafrika över
Under torsdagen deklarerade Världshälsoorganisationen, WHO, att det sista smittodrabbade landet i Västafrika, Liberia, nu officiellt är fritt från ebola. Bland medierna rapporterar SVT och SR om detta.
Kommentar: För kännedom.

Många trafikolyckor i Skåne
Trafikverket varnar för lokal frosthalka i södra Skåne mot kvällen och natten. Samtidigt rapporterar polisen om ett 20-tal trafikolyckor under morgonen och förmiddagen efter snöhalka i stora delar av Skåne, skriver TT.
Kommentar: Fortsätter att följa väder och trafikläget.

Omvärldsbevakning kl 08:15

Explosioner i centrala Jakarta
Under torsdagsmorgonen inträffade flera explosioner i den indonesiska huvudstaden Jakarta. Minst fyra personer har dödats av explosionerna, rapporterar bland andra Sveriges Radio. Explosionerna har skett i ett område, med många hotell, kontor och ambassader, däribland den turkiska och den pakistanska ambassaden. Enligt DN uppges fyra terrorister ha blivit dödade i skottväxlingen med poliser.
Den svenska ambassaden i Jakarta uppmanar svenskar på plats att följa lokala myndigheters anvisningar och information.
Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Klass 2-varning för högt vattenstånd kvarstår
SMHI:s klass 2-varning för mycket högt vattenstånd i Bottenviken kvarstår. Det låga vattnet ska enligt SMHI ha kulminerat under natten mot torsdagen med cirka 110 cm under medelvattenstånd. Från torsdag förmiddag är vattenståndet åter stigande.
SMHI utfärdar även klass 1-varningar för kuling samt nedisning i Bottenviken.
Kommentar: För kännedom.

Flyktingmottagande viktigaste frågan för väljare
Enligt en undersökning från DN/Ipsos är flyktingmottagande och invandring den fråga som flest svenskar vill att landets politiker prioriterar under 2016. 46 procent av de tillfrågade anser att frågor som rör invandrare och integration är viktigast, skriver DN.
Kommentar: För kännedom, då det kan vara av relevans för flyktingmottagandet.

Busstrafiken i Norrtälje igång igen
Enligt uppdaterad information från Norrtälje kommuns hemsida kör nu Nobina åter igång alla sina busslinjer i kommunen med undantag för linje 645, 654 och 631.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 13 januari


Omvärldsbevakning kl 22:45

Snön och kylan orsakar trafikproblem
Snön och kylan fortsätter att ställa till problem i trafiken över hela Sverige, rapporterar Västerbottens-Kuriren. På onsdagskvällen rådde ett signalfel som gav begränsad framkomlighet i tågtrafiken mellan Alvesta och Värnamo. Tidigare hade också tågtrafiken problem mellan Boden och Umeå, på grund av ett rälsbrott, medan snö och blåst gav problem med växlarna i Gävle med inställda tåg och förseningar som följd.
Flera olyckor inträffade också på vägarna. Enligt Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket, var läget särskilt svårt på vägarna kring Umeå, Sundsvall, Gävle och Uppsala under onsdagskvällen.
Kommentar: För kännedom.

Minst tre döda i lavin i Frankrike
Aftonbladet rapporterar att minst tre personer omkom när en lavin svepte ner över en grupp på ett tiotal skidåkare, varav de flesta skolelever, i Les Deux Alpes i Frankrike. Enligt Victoria Bell på svenska UD finns det inte några rapporter om drabbade svenskar.
– Ambassaden i Paris och konsulatet i Lyon följer utvecklingen, säger hon.
Kommentar: För kännedom, då svenska UD uttalar sig.

Nobina ställer in bussturer i Norrtälje
På grund av vädret och mängden snö som fortsätter falla ställer Nobina in närapå alla sina bussturer i Norrtälje kommun. Det är inte säkert att åka på vägarna under kvällen och natten, rapporterar man på Norrtälje kommuns hemsida. De enda bussar som inte har ställts in är buss 639, 676 och 677. Buss 639 går dock inte till och från Hallstavik, medan buss 677 inte går till och från Uppsala.
Vädret gör också att samtliga skolbussar riskerar att ställas in på torsdag morgon. På SL:s hemsida, via Trafikläget för Buss i toppen av sidan, kan resenärer följa de uppdateringar som Nobina gör.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning kl 16:30

Tältboende för flyktingar upphör
Migrationsverket kommer snart att avveckla tältboendet i Revinge och har också beslutat att tacka nej till fler tältplatser i området. Det skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande, som tas upp av flera medier under onsdagen.
Kommentar: För kännedom.

Mediebild Flyktingsituationen 15.45

I medierna pågår en debatt mellan dem som vill förklara benägenheten till sexuella trakasserier utifrån gärningsmännens etniska bakgrund och dem som vill förklara detta utifrån genus. Både i Sveriges första årliga partiledardebatt i riksdagen och i tyska Bundestag har integrationsfrågan diskuterats. Svenska Dagbladet skriver att de danska gränskontrollerna mot Tyskland kommer att förlängas i tjugo dagar, men att bland andra Dansk Folkeparti vill permanenta kontrollerna. Tyska tidningen Die Zeit rapporterar om ett förslag som lagts fram av landets inrikes- och justitieministrar om skärpningar i lagar mot sexuella övergrepp samt underlätta avvisningar av förövare med ursprung i andra länder. Berliner Morgenpost skriver att en avläggargrupp till främlingsfientliga tyska rörelsen Pegida börjat arrangera demonstrationer på onsdagkvällar i Potsdam strax väster om Berlin. Den första demonstrationen övergick enligt tidningen i våldsamma kravaller mellan främlingsfientliga och motdemonstranter. Tidningen skriver att det traditionellt fredliga motståndet mot främlingsfientlighet övergått i våldsamheter, även från exempelvis småbarnsföräldrar. I sociala medier har vi följt bland annat #pldebatt #migpol och #svpol men inte hittat några spår som skiljer sig från det förväntade. Hashtaggen #rapefugees används alltmer i inlägg som vill likställa flyktingar med våldtäkt och sexövergrepp.

Omvärldsbevakning kl 13:30

Sexuella trakasserier
Mot främst unga flickor har varit föremål för omfattande debatt och kommentarer i medierna under onsdagen. Det har också varit ett dominerande ämne i partiledardebatten.
Polisen, som har kritiserats i sammanhanget för bristande information, skriver idag på sin webb om problemet.
Ett exempel på uttalande i frågan kommer från Brå, enligt SVT.

Attacken i Turkiet
Efter måndagens bombdåd i Istanbul fortsätter medierapporteringen med uppgifter bland annat om att turkiska myndigheter gripit många personer i en landsomfattande insats mot terrorgruppen IS.
Kommentar: Fortsätter att följa. Inga nya uppgifter om att svenskar ska vara bland de direkt drabbade.

Drygt 900 flyktingar
Kom den senaste veckan till Sverige, enligt Migrationsverkets pressmeddelande under onsdagen.

Danmark förlänger gränskontroller
Id-stickprovskontrollerna vid danska gränsen mot Tyskland förlängs i ytterligare 20 dagar, har Danmarks regering beslutat, rapporterar bland andra SVT.
Kommentar: Vi följer utvecklingen vad gäller flyktingar och gränskontroller.

Störningar i väg- och tågtrafiken
Flera medier, däribland TT, rapporterar om tågstopp, inställda och försenade avgångar och olyckor som påverkar trafiken på flera håll i landet.”Det är isiga vägar och både snö och halkigt i hela landet, utom på Västkusten där det är grönt”, summerar Monica Näslund, presstalesperson på Trafikverket, enligt TT.
Kommentar: Halka och kyla är normalt under vintern. Men påverkan på människors vardag är relativt stor och många medier har under onsdagen haft nyheter om trafikproblem. 

Omvärldsbevakning 08:00

Klass 2-varning för lågt vatten
SMHI har under morgonen utfärdat en klass 2-varning för mycket lågt vattenstånd i Bottenviken. Så här skriver de: "Lägre än 100 cm under medelvattenstånd. Problem att angöra vissa hamnar. Risk för grundstötning."
Kommentar: Vi bedömer inte att läget innebär någon stor risk för allmänheten.

Tisdag 12 januari


Omvärldsbevakning 21:00

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.30

Uppföljning bombdåd i Istanbul
Tyskland och Danmark varnar sina medborgare från att vistas på offentliga platser och i folksamlingar i Turkiet, enligt Aftonbladets liveuppdatering. Svenska UD uppmanar sedan tidigare svenskar att undvika plötsliga folksamlingar och demonstrationer i Istanbul, men avråder i nuläget inte från resor till Istanbul med anledning av händelsen.
Kommentar: Fortsätter bevaka händelseutvecklingen kring offrens nationalitet bland annat.

Mediebild flyktingsituationen 15:00

Sexuella ofredanden i bland annat Köln på nyårsnatten och festivalen i Stockholm i somras har väckt en debatt där ämnesområden som jämställdhet, integration, pressetik och offentlighet interagerar. På vissa ideologiskt drivna forum, kommentatorsfält och i sociala medier kopplas sexualbrott till etnicitet. Därmed berör debatten indirekt flyktingsituationen.

Nyheten att händelser på festivalen We are Sthlm i Kungsträdgården inte kom till allmänhetens kännedom har uppmärksammats internationellt. Bland annat New York Times, L’Express, The Independent och BBC rapporterar om ämnet. The Guardian citerar statsminister Stefan Löfvens kritik mot svenska polisen.
Huvudfokus i etablerade svenska medier är frågan om hur vanligt det är med sexuella ofredanden mot unga kvinnor och polisens strategier när de kommunicerar känsliga ämnen. I de forum där etnicitet och brottslighet kopplas ihop kan tonen vara hård och hets och uppvigling förekommer.  De ”gatupatruller” som uppmärksammats i Finland under beteckningen Soldiers of Odin nämns som ett föredöme av en del. Finska Hufvudstadsbladet intervjuar en statsvetare som jämför med utvecklingen i Weimarrepubliken, den tid som föregick Nazityskland.
Samtidigt har läget i Syrien åter kommit upp på dagordningen. Den desperata situationen i den belägrade staden Madaya, som bland annat BBC rapporterar om, indikerar att asylbehoven är fortsatt stora.
Uppmärksamheten kring id-kontrollerna i Öresundsregionen har minskat de senaste dagarna, framförallt i riksmedier. Sydsvenskan rapporterar emellertid att varje tåg försenas i snitt sju minuter vid Hyllie station på grund av kontrollerna.

Omvärldsbevakning 12:00

Dödlig explosion skakar Istanbul
Minst tio personer har dödats och femton har skadats vid en explosion vid Blå Moskén mitt i turistområdet Sultan Ahmet på förmiddagen. Bland andra har tyska och norska turister skadats. Generalkonsulatet i Istanbul håller på med att undersöka om svenskar drabbats och uppmanade på sin sida svenskar att kontakta sina anhöriga om att de befinner sig väl.
Kommentar: Följer den vidare utvecklingen. Det förekom rykten om att det kunde följa en andra explosion. Publicerade nyhet och retweetade Generalkonsulatet och UD resklar.

Omvärldsbevakning 08:00

Inget att kommentera.

Måndag 11 januari


Omvärldsbevakning 21:00

Krisstöd på plats efter att ung pojke avlidit
I Östra Göinge kommun i Skåne ska en tonårspojke under eftermiddagen ha avlidit efter att ha blivit knivskuren av en jämnårig på skolan. Kommunen skriver på sin hemsida att skolan är öppen under kvällen för den som behöver samtalsstöd. I morgon är all undervisning på skolan inställd, man kommer dock att hålla en minnesstund och skolan kommer att vara öppen för den som behöver professionellt samtalsstöd.
Kommentar: Läs mer om krisstödet på kommunens webbplats. Informationen uppdateras.

Omvärldsbevakning 16.30

Sverige och Danmark ingår försvarsavtal
Sverige och Natolandet Danmark undertecknade ett försvarsavtal på torsdagen. Avtalet gäller endast fredstid och gör det möjligt för de båda länderna att använda varandras flygbaser, hamnar o ch att utbyta information. DN; SvT
Kommentar: Försvarsavtalet har koppling till det svenska säkerhetsläget. Krisinfo följer utvecklingen i medierna.

Mediebild flyktingsituationen

DN skriver att polisen inte redovisat att sexuella ofredanden skett på festivalen ”We are Sthlm sommaren 2015. På fler håll kopplas den nyheten med händelserna i Köln och flyktingsituationen.

Det förekommer även en del rapportering om id-kontrollerna i samband med att många Öresundspendlare nu är tillbaka från sin julledighet.

DN rapporterar om att gäng under två år har ofredat flickor under Europas största ungdomsfestival ”We are Sthlm”, men att polisen inte informerat medierna om händelserna. Flera av de poliser som DN pratat med menar att myndigheten medvetet undviker att rapportera om fenomenen som knyts till gärningsmän med utländsk bakgrund, skriver DN. Rikspolischef Dan Eliasson säger till SVD att händelsen kommer att utredas.

Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell är kritisk till polisens bristande kommunikation om ofredanden på ”We are Sthlm”, men han håller inte med om den kritik som riktats mot mediernas rapportering gällande händelserna på nyårsnatten i Köln. Han menar händelsen snabbt fick proportionerligt med uppmärksamhet.  Medierna, bland annat Aftonbladet, fortsätter att rapportera om utvecklingen efter händelserna i Köln där invandrare attackerades under söndagen av ett 20-tal personer. Läget i Köln beskrivs som spänt.

De ofredanden som skedde under ”We are Sthlm” kopplas, främst i sociala medier, till händelserna i Köln under nyårsnatten. Tonläget som används är högt. Termen Taharrush sprids i sociala medier och på ideologiskt drivna sajter där taharrush beskrivs som en lek som går ut på att våldta kvinnor. På liknande sajter kopplas dessa händelser samman med ensamkommande flyktingbarn.

Måndagen är första dagen efter julledigheten för många Öresundspendlare och bland annat SVT följde hur id-kontrollerna fungerade i rusningstid. På måndagen träffades också ministrar från Sverige och Danmark för att diskutera hur konsekvenserna av id-kontrollerna för pendlare kan minskas, rapporterar bland annat Sydsvenskan. Samtidigt framkommer att flera personer har hindrats från att gå till Sverige via den tunnel som finns vid Öresundsförbindelsen, skriver SVT. SR P4 Malmöhus rapporterar att två män gripits av polisen efter att de tagits sig över Öresund från Danmark i en gummibåt på söndagen.

Omvärldsbevakning 12.30

Flyktingsmugglingen slår tidigare rekord
Förra året anmäldes 114 misstänkta fall av människosmuggling i Skåne, vilket är rekord på 2000- och 2010-talet, skriver Sydsvenskan i en sammanfattande artikel om människosmugglingen in i Skåne. Bara ett fåtal av smugglarna misstänks ha tagit betalt eller smugglat i organiserad form. Det vanligaste är att smugglarna uppgav humanitära skäl. Ökningen står i direkt relation till den ökade flyktingströmmen under hösten.
Kommentar: Under helgen registrerades ett smugglingsförsök med gummibåt i Helsingborgs hamn, på söndagen greps flera personer i den danska tunneln som leder till Öresundsbron (Svt).  Krisinfo följer utvecklingen efter att id-kontroller försvårat för flyktingar att ta sig in i Sverige via väg och järnväg.

Invandrare attackerades i Köln
Flera personer fick föras till sjukhus efter två attacker mot invandrare i centrala Köln under söndagen. I det ena fallet angrep ett tjugotal personer sex pakistanier i närheten av centralstationen. Bara tjugo minuter senare attackerade och skadade en grupp på fem personer en syrier.
Kommentar: Kopplar direkt till händelsen under nyårsnatten då unga tjejer utsattes för stölder och sexuella ofredanden av unga män, bland dem asylsökande.

Omvärldsbevakning 08.00

Svår halka under söndagskvällen
Det rådde svår halka på flera håll i Sverige under söndag kväll och natten till måndag. Polisen rapporterar om många avåkningar. På E 6 krockade en personbil med en plogbil, och E6 stängdes av i norrgående riktning. På morgonen var E4 delvis avstängd efter att en långtradare hamnat på tvären vid Nyköping. Inga allvarliga personskador har ännu rapporterats, enligt Aftonbladet och SR.
Kommentar: Fortsätter följa konsekvenser av vädret