Vecka 23 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 12 juni


Överlämning 23:30

Nyhetsbevakningen har under dagen dominerats av massdödsskjutningen i Orlando, där minst 50 personer ska ha mist livet. FBI utreder dödsskjutningen som ett terrordåd och enligt uppgifter ska den utpekade gärningsmannen Omar Mateen haft sympatier med terroristorganisationen IS. Uppgifter från bland andra Reuters gör gällande att IS också har tagit på sig dådet. Huruvida det fanns någon direkt koppling mellan skytten och IS är dock ännu inte bekräftat.
Vidare har pilotstrejken på SAS nu gått in på sin tredje dag. Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare pågår, men om ingen uppgörelse nås kommer ytterligare 27 000 resenärer att drabbas av strejken under morgondagen.

Omvärldsbevakning 23:10

27 000 berörs av strejken i morgon
Under dagen har det hållits förhandlingar mellan pilotfacket och arbetsgivarorganisationen Svenska flygbranschen. Enligt Dagens Nyheter hade dock inte något nytt bud presenterats vid 19-tiden på söndagskvällen. Om man inte når en överenskommelse kommer ytterligare 27 000 resenärer att drabbas av strejken under morgondagen, uppger SAS.
Kommentar: Fortsätter att följa vilka konsekvenser strejken får och hur förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare utvecklar sig.

Omvärldsbevakning 17:15

Minst 50 personer döda efter skottdrama i Orlando
Under natten till söndagen dödades 50 personer vid den blodigaste masskjutningen i USA:s historia, rapporterar SVT Nyheter. Den utpekade gärningsmannen Omar Mateen, 29, höll människor som gisslan på gayklubben Pulse Club i Orlando.  53 personer ska ha skadats och vårdas på sjukhus. En polis skadades också i ansiktet under skottväxlingen med gärningsmannen, som sköts ihjäl under dramat.
Kommentar: För kännedom. Inga uppgifter om att det ska ha funnits några svenskar bland de döda och skadade.

Omvärldsbevakning 9:45

Huliganbråk i Marseille och Nice
Under gårdagen skadades ett 31 personer i Marseille efter sammandrabbningar mellan ryska och engelska fotbollssupportrar, rapporterar Sveriges Radio. Efter slutsignalen i matchen mellan Ryssland och England ska ryska supportrar ha tagit sig in på en läktarsektion med engelska fans, varefter tumult uppstod.
Även i Nice var det oroligt under gårdagen, inför dagens match mellan Polen och Nordirland. Där ska sju personer ha skadats i bråk mellan polska och nordirländska fotbollssupportrar.
Kommentar: För kännedom, då många svenskar på plats i Frankrike under fotbolls-EM. Följer utveckligen och värt att hålla ett extra öga på supporterbråken under morgondagen, då Sverige möter Irland i Paris.

SAS beredd att möta facket
I den pågående pilotstrejken på SAS vill medlaren att pilotföreningen och SAS träffas under förmiddagen idag. SAS vd Rickard Gustafsson har sagt ja, uppger Sveriges Radio.
SR rapporterar även att SAS tar in oorganiserade piloter som inte är med i facket för att flyga hem resenärer från Grekland.
Kommentar: För kännedom. Påverkar tusentals svenska flygresenärer.

Lördag 11 juni


Överlämning 22:15

Under dagen har nyheterna dominerats av pilotstrejken hos SAS, som kommer att fortsätta även under morgondagen och då drabba ännu fler resenärer än idag. Även piloter hos franska Air France strejkar, vilket påverkar många svenskar på väg till fotbolls-EM.
Det har även rapporterats om våldsamma kravaller mellan ryska och engelska fotbollssupporters i Marseille i samband med den pågående landskampen mellan England och Ryssland.
Har även noterat att en stor brand rasade i ett skogsområde i Uddevalla under lördagskvällen. Den branden uppges dock vara under relativ kontroll nu.

Omvärldsbevakning 22:00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16:30

Pilotstrejken fortsätter under söndagen
Sveriges Radio och flera andra medier rapporterar att pilotstrejken på SAS kommer att fortsätta även under söndagen. Då kommer 220 flyg att ställas in, vilket påverkar cirka 26 000 resenärer
Kommentar: Fortsätter att följa pilotstrejken och håller ett öga på dess konsekvenser.

Risk för zikavirus i Europa i sommar
Enligt en studie ledd av forskare vid Umeå universitet finns det en risk för att delar av södra Europa kan drabbas av zikavirus under juni till augusti. Det rapporterar Sveriges Radio.
Forskaren Joacim Rocklöv menar att gravida kvinnor som planerar att åka till sydeuropa i sommar bör överväga riskerna om smittan upptäcks i Europa.
- Då är det klokt att inte bege sig till en sådant område, det är inget man vill riskera i onödan, säger han.
Kommentar: För kännedom. Kan påverka även svenska resenärer som planerar att åka till Sydeuropa i sommar, framför allt då gravida kvinnor.

Omvärldsbevakning 09.45

Pilotstrejken inne på sin andra dag
Pilotstrejken på SAS går in på sin andra dag. Enligt Sveriges Radio kommer cirka 20 000 flygpassagerare att påverkas under dagen. SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman uppger att 159 avgångar kommer att ställas in under dagen. Samtidigt rapporterar BBC att även Air France’s piloter har gått ut i strejk och ställt in 30 procent av sina flygningar under lördagen.
Kommentar: Fortsätter att följa strejken och se vad den får för konsekvenser. Påverkar bland andra svenska fotbollsfans som ska besöka EM i Frankrike.

Tågtrafik stoppad efter gräsbrand
På fredagskvällen orsakade en gräsbrand i höjd med skånska Flackarp tågstopp på södra stambanan mellan Malmö och Lund, skriver Aftonbladet. Vid 21:30-tiden hävdes tågstoppet, men enligt Trafikverket kan det kan bli en del förseningar.
SMHI varnar för att brandrisken är stor eller lokalt mycket stor i södra Svealand och hela Götaland.
Kommentar: För kännedom.

Fredag 10 juni


Omvärldsbevakning 22.45

Pilotstrejken igång på SAS - flyg inställda under fredagen och lördagen
Drygt 400 piloter på svenska SAS har gått ut i strejk vilket innebär flygtrafikstörningar, framför allt gäller det flyg från Arlanda. Många medier, bland annat DN, Sveriges Radio  och Göteborgs-Posten  rapporterar om strejken och strandade resenärer. Enligt SVT kan upp till 19 000 resenärer komma att drabbas under lördagen då 150 flighter ställs in. SAS presschef Fredrik Henriksson säger till TT att passagerare som har inställda flighter får sms med information om vad som gäller för dem.
Kommentar:  SAS och Swedavia informerar via webb och i sociala medier om trafikstörningarna. Vi fortsätter följa om vi skulle få frågor kring detta.

Låga vattennivåer i Jönköpings län
Sveriges Radio P4 Jönköping skriver att grundvattennivåerna även i Jönköpings län är låga. Länsstyrelsen säger till P4 att allmänheten bör hålla koll på sin vattenkonsumtion, men behöver inte känna oro över att vattnet kommer att ta slut.  
Kommentar: Noterar detta. Grundvattennivåerna är låga på flera håll i sydöstra Sverige, bland annat på Öland, i Kalmar län och Gotland. Krisinformation.se bevakar vad som rapporteras från de områdena och om nya områden skulle komma att omfattas eller om situationen lokalt skulle förvärras.

Omvärldsbevakning 15:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 11.30

Pilotstrejk närmar sig
Pilotstrejken på SAS rycker allt närmare, rapporterar SVT Nyheter. Om parterna inte enas bryter den ut klockan 18 ikväll. Strejken, som omfattar mellan 300 och 350 piloter på SAS, skulle drabba inrikesflyg och flyg till och från Europa.
Kommentar: Följer utvecklingen. Skulle kunna få konsekvenser för bland andra resenärer till fotbolls-EM i Frankrike.

Omvärldsbevakning 07.20

Inget att rapportera. 

Torsdag 9 juni


Omvärldsbevakning 22:40

Skogsbrand i Partille
Enligt Göteborgs-Posten pågår en skogsbrand nära ett villaområde i Partille. Området där elden härjar, vid Lexby, beskrivs som svårtillgängligt och flertalet brandmän sattes in för att bekämpa branden.  Enligt SVT Väst var läget under kontroll sent torsdag kväll.
Kommentar: Följer väderläget och mediers rapportering om räddningsinsatser vid bränder som hotar att skada bebyggelse.

Klass 1-varning för sent snöfall i delar av Norrbotten
SMHI varnar klass 1 för sent snöfall i delar av Norrbottens inland, bland annat norr om Kiruna och Pajala beäknas det komma blötsnö och vindar under torsdag kväll.
Kommentar: Följer väderläget med tanke på de delvis åtgärade el- och dricksvattenstörningarna där samt återuppbyggnaden av dessa.

Gymnasieskola i Malmö ställer in studentsläpp
Efter att ett hot riktats mot gymnasieskolan Thoren Business School i Malmö har skolans ledning i samråd med Polisen beslutat att hålla skolan stängd i morgon fredag då studentutspring skulle ske. Det skriver bland andra Sydsvenskan. 
Kommentar: Nyheten nämns i flera medier. Det kan uppstå frågor kring allvaret i hotet samt om säkerhet vid skolor och tillställningar. 

Överlämning 16.00

En lugn dag, rapporteringen om stormen i Norrbotten och Västerbotten har minskat i lokalmedia, även om ett stort antal kunder fortfarande är strömlösa. ID-kontrollerna för resande från Danmark förlängs fram till november, och detta tillsammans med TT:s uppgifter om att EU förväntar att flera flyktingar kommer försöka ta sig över Medelhavet, kan påverka opinionen.  

Omvärldsbevakning 15:30

ID-kontrollerna förlängs
TT rapporterar att regeringen idag beslutade att förlänga ID-kontrollerna för passagerare som reser med buss, tåg eller passagerarfartyg från Danmark till Sverige, till den 4 november i år. TT skriver också att EU är oroade över att allt fler flyktingar förväntas försöka ta sig den farliga vägen över Medelhavet till Italien.
Kommentar: Noterar, då flyktingfrågan fortfarande är aktuell.

Kraftig rökutveckling efter brand i Linköping
Enligt Aftonbladet är det kraftig rökutveckling efter brand på företaget Lecas område i Linköping, boende i områden som påverkas av röken uppmanas att gå inomhus och stänga fönster och ventilation. Brandröken har även spridit sig ut på E4. 
Kommentar: Uppmaning till allmänheten i det drabbade området, men enligt Räddningstjänsten är branden under kontroll.

Omvärldsbevakning 12:00

Skottdrama på Sunny Beach
Aftonbladet rapporterar om skottdrama på Sunny Beach i Bulgarien, ett populärt resmål för svenska charterturister, men det finns inga uppgifter om att svenskar ska ha kommit till skada.
Kommentar: Noterar då resmålet är populärt för svenskar.

Stormen i Norrbotten och Västerbotten
Lokala medier rapporterar om att ett stort antal elkunder fortfarande är strömlösa i Norrbotten och Västerbotten på grund av den pågående stormen. Den har också lett till förseningar i tågtrafiken. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 8:30

Bränder på flera platser i Göteborg
Det har brunnit i flera lägenheter i Göteborg under torsdagsmorgonen, uppger flera medier, bland annat SVT Väst.  och SR P4 Göteborg.Två personer och en brandman är skadade. Enligt polisen är flera av bränderna anlagda av en och samma gärningsman: – De här adresserna är inte slumpvis utvalda, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i Västra Götaland, till SVT.
Kommentar: Under morgonen kom medieuppgifter om att polisen gripit en misstänkt gärningsman.

Fortsatt många utan ström i norr
Det hårda vädret fortsätter att ställa till problem. Närmare 10 000 av Vattenfalls kunder i Norrbotten saknar nu på morgonen ström. Vattenfall har jobbat hela natten och en del fel har åtgärdats och andra har tillkommit.– Det är ett besvärligt läge. Nu under morgonen försöker vi få ut fler arbetslag på fältet och fler helikoptrar, säger Magnus Kryssare som är pressekreterare på Vattenfall till SR P4 Norrbotten. 
Kommentar: Fortsätter följa konsekvenserna efter ovädret.

Onsdag 8 juni


Omvärldsbevakning 22:30

Tre dödade och flera skadade i misstänkt terrorattack
Minst tre personer har dödats i ett skottdrama i de centrala delarna av Tel Aviv i Israel, rapporterar Reuters. Enligt lokala medier misstänker polisen att händelsen är en terrorattack, skriver bland annat DN. Aftonbladet uppger att det inte finns några uppgifter om att någon svensk ska ha kommit till skada.– Jag har talat med Sveriges konsulat i Tel Aviv. De följer medieuppgifterna men än så länge har vi inte mer information än så, säger Joakim Edvardsson på UD press till Aftonbladet.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Många strömlösa i norra Sverige
Närmare 14 000 av Vattenfalls kunder i Norrbotten, Västerbotten och delar av Västernorrland är utan ström vid 22-tiden. Det kraftiga ovädret som dragit in över i främst Norrbotten har ställt till det under dagen. Den starka vinden har dragit ner flera träd över el-ledningar och orsakar fortfarande strömavbrott, uppger SR P4 Norrbotten. De flesta uppges få strömmen tillbaka under kvällen och natten. De hårda vindarna har även stoppat färjetrafiken i Överkalix sedan hytten till en färja blåst sönder. Polisen har fått flera samtal om nedfallna träd och föremål som blåser omkring, skriver NSD.
Kommentar: Har publicerat info på startsidan och i våra sociala kanaler, fortsätter följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.30

Hårda vindar i norr orsakar strömavbrott
Kraftiga vindbyar i Sveriges nordligaste län har orsakat problem med elförsörjningen och gjort tusentals hushåll strömlösa, uppger TT/SVT. I Norrbotten och Västerbotten är omkring 5 400 av Vattenfalls kunder utan ström på grund av att vinden gjort att ledningar slagits ihop och skapat kortslutningar, eller då grenar och träd fallit över ledningarna. Prognos för när elkunderna kan tänkas få sin ström tillbaka finns ej i nuläget. Klass 1-varning för mycket hårda vindar är utfärdad av SMHI för Norrbottens läns inland, i Lapplandsfjällen kan vindarna lokalt nå stormstyrka.
Kommentar: Ingen åtgärd med anledning av strömavbrotten.Oklart hur länge de hårda vindarna håller i sig, troligen hela onsdagsdygnet, krisinfo följer.

Skogsbrandrisk utökad
SMHI har ökat området där varning för skogsbrandsrisk är utfärdad. Varningen gäller nu hela södra Sverige upp till och med Värmlands, Örebros, Västmanlands, Gävleborgs och Västernorrlands län.
Kommetar: Krisinfo följer.

Franska regeringen har tagit fram app som varnar allmänheten vid terroristattack
Appen SAIP har tagits fram av franska inrikesdepartementet efter attackerna i Paris i november och släpps idag i samband med att fotbolls EM startar, skriver BBC. Appen varnar personer i ett geografiskt område i händelse av en terroristattack och ger råd om vad man kan göra för att hålla sig i säkerhet. Informationen är på engelska och franska.
Kommentar: Vi undersöker hur den fungerar och om vi ska tipsa svenska resenärer om den. Har ställt en fråga via twitter till ansvariga om språkinställningar för Android.  

Röd vädervarning för hård vind, regn, hagel och åska i södra Tyskland
I distrikten Bayern och Baden-Wurttemberg är utfärdat en röd vädervarning (farlig nivå) för mycket hårda vindar, åska, regn och hagel med storlek upp till 2 cm, MeteoAlarm.
Kommentar: För kännedom.

Polen inför tillfällig gränskontroll i juli
Med anledning av Natos toppmöte, internationella Världsungdomsdagen och påvebesök inför Polen tillfällig gränskontroll mellan den 4 juli 2016 och 2 augusti 2016 skriver Polisen. Svenska medborgare uppmanas att ha med sig antingen ett giltigt pass, alternativt ett giltigt nationellt ID-kort vid resa till Polen under denna period.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 11.45

Flera samtidiga bränder under förmiddagen
I Norrhult utanför Hultsfred arbetar räddningspersonal från fyra brandstationer med släckning av en skogsbrand på en yta av 250 meter x 150 meter, skriver TT. Branden tros vara under kontroll. I Västernorrland pågår flera gräsbränder, något som också drabbat tågtrafiken i bland annat Timrå och Mellansel enligt P4 Västernorrland. SMHI varnar för fortsatt stor skogsbrandrisk i hela södra och delar av mellersta Sverige.
Kommentar: Vi följer brandriskläget.

Kulingvarning längs svenska kusten
SMHI har en klass 1-varning för kuling längst hela svenska östkusten från Bottenviken ner till södra Östersjön.
Kommentar: För kännedom.

Bilbomb mot turkisk polisstation
Flera personer skadades under förmiddagen när en bomb detonerade vid en polisstation i staden Midyat i södra Turkiet nära gränsen till Syrien, uppger SVT. I går dödades 11 personer i en bilbombsattack mot ett polisfordon i Istanbul. Enligt GP har ingen organisation ännu tagit på sig ansvaret för attackerna.

Varsel om pilotstrejk på fredag
Svensk pilotförening har varslat om strejk för 300-350 piloter vid flygbolaget SAS, uppger bland annat  SVT. Om inte parterna kommer överens träder strejken i kraft vid 18 nu på fredag 10 juni. Linjer som berörs är SAS inrikeslinjer och resor inom Europa.
Kommentar: Oklart än vilka linjer som kan beröras och hur det påverkar resenärer. Krisinfo följer.

Bombhot mot egyptiskt passagerarplan
Ett plan från Egyptair som var på väg från Kairo till Peking tvingades nödlanda i Uzbekistan på grund av ett bombhot, skriver TT/SVT. 118 passagerare och 17 besättningsmedlemmar har evakuerats och planet har genomsökts utan att någon bomb hittats. I maj störtade ett av Egyptairs plan i Medelhavet, bolaget har sedswqan dess mottagit en rad bombhot, samtliga har varit falska.
Kommentar: Endast för kännedom.

Omvärldsbevakning 08:25

Stopp i tågtrafiken
Just nu är det stopp i tågtrafiken mellan Forserum och Nässjö. Det påverkar tågen på sträckan Falköping-Jönköping-Nässjö.Trafikverket beräknar att trafiken ska vara igång senare under morgonen. Orsaken är ett tillbud, uppger Aftonbladet. 
Kommentar: Bussar ersätter, ingen åtgärd i nuläget.

Stormvindar drar in över Norrbotten
En mycket kraftig blåst drar in över de norra delarna av Sverige framåt onsdagseftermiddagen och kvällen med vindhastigheter på upp till 21 meter per sekund, skriver bland annat DN. 
SMHI har utfärdat en klass 1-varning gällande mycket hårda nordvästliga vindbyar i Norrbottens läns inland.
Kommentar: Följer eventuella konsekvenser för exempelvis trafik och el/tele.

Tisdag 7 juni


Omvärldsbevakning 22:20

Brittiska fotbollsfans varnas för terrorhot
Utrikesdepartementet i Storbritannien har gått ut med en varning till fotbollsfans som ska åka till EM i Frankrike. Risknivån för ett terrorhot har höjts – särskilt från Islamiska staten, skriver brittiska medier, uppger DN. 
Kommentar: Följer eftersom många svenskar åker till fotbolls-EM.

Radiosändningarna utslagna i Mora
Två radiomaster har slagits ut i Mora - Eldris och Rörbäcksnäsmasterna. Det berör Mora och alla orter norrut i Dalarna och beror på ett blixtnedslag. Teracom är på väg till sändarna för att åtgärda problemet. Avbrottet gäller sändningar i Sveriges radios samtliga kanaler, uppger Sveriges Radio Dalarna.  Avbrottet påverkar även TV-sändningarna.
Kommentar: Följer utvecklingen eftersom avbrottet påverkar möjligheten att nå ut med VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Uppdatering: Strax efter 22 var problemet åtgärdat.


Omvärldsbevakning 16.25

Inget nytt att rapportera.

Överlämning 15.47

Flera svenska och internationella medier har idag rapporterat om bombdådet mot en polisbuss i centrala Istanbul, vilket krävde tiotalet människoliv och skadade ett trettiotal. I Sverige rapporterar Expressen om brandrisk i bland annat Östergötland och Dalarna och Barometern skriver att högsta nivån för skogsbrandrisk råder i Kalmar. Flera räddningstjänster bekämpar ett antal markbränder längs med järnvägen norr och söder om Ludvika, skriver Ludvika kommun på sin webbplats och varnar för förseningar i tåg- och vägtrafik i området. Krisinformation.se följer bränder och brandrisk bland annat via Twitter på orden skogsbrand, gräsbrand och eldningsförbud.

Omvärldsbevakning 11.45

Flertalet dödsoffer efter explosion i Istanbul, Turkiet
SVT och DN rapporterar om en explosion i stadsdelen Vezneciler i centrala Istanbul.  Enligt medieuppgifter detonerade en bil fylld med sprängmedel när en polisbuss körde förbi. Enligt uppgifter i media har ett antal människor omkommit som en följd av explosionen.
Svenska ambassaden i Ankara råder svenskar i Turkiet att kontakta sina anhöriga i Sverige samt att följa lokala myndigheters råd och anvisningar.
Kommentar: Vi fortsätter följa säkerhetsläget i Turkiet och ambassadens information om händelsen.

Hög skogsbrandrisk i delar av Sverige
Skogsbrandrisken är stor framför allt i delar av Sverige de kommande dagarna och eldningsförbud råder i bland annat Storgöteborg och Dalarna.
Kommentar: Vi följer fortsatt brandrisken och mediernas rapportering om bränder i skog och mark.  

Omvärldsbevakning 07.40

Två nya bränder har upptäckts under natten
P4 Östergötland rapporterade nu på morgonen om en mindre brand vid Svennebysjön som uppgavs vara på väg att komma under kontroll. P4 Kristianstad rapporterade om en mindre skogsbrand i Röke utanför Hässleholm. Den branden ska ha varit släckt vid 2-tiden i natt. 
Kommentar: Fortsatta bränder blossar upp runt om i landet. Krisinfo fortsätter följa brandläget.

Måndag 6 juni


Överlämning 22.00

Räddningstjänsten har jämt skägg med att bekämpa mängder av mindre bränder runt om i södra Sverige. I Jönköpings län hade man tre aktiva bränder kvar att bekämpa på måndagskvällen. I Dalarna kämpar man med en brand mellan Mora och Malung sedan eftermiddagen (se nedan). För övrigt följer Krisinfo verkningarna av den tropiska stormen Colin, som trots sin relativa måttlighet i styrka befaras orsaka både materiella skador och översvämningar över stora delar av Florida det närmaste dygnet.

Omvärldsbevakning 21.30

Kraftig brand på hygge utanför Mora sprider sig mot ungskog 
Hård vind och mycket torrt i marken bidrar till att en skogsbrand i Venjan, Lövåsen mellan Mora och Malung snabbt vuxit i storlek sedan den startade vid 15-tiden, enligt SvT. Vid 19-tiden beräknades branden täcka en yta på 800 gånger 200 meter, dvs 16 hektar.
Kommentar: Krisinfo följer brandens utveckling.

Tropiska stormen Colin tilltar – undantagstillstånd utlyst i Florida
Aftonbladet skriver att mellan 130 och 200 millimeter regn befaras falla de kommande dygnen och att översvämningsvarningar är utlysta.
Kommentar: Krisinfo följer. 

Omvärldsbevakning 17.45
Nya  bränder i trakten av Vetlanda
SvT rapporterar om flera skogsbränder i Jönköpings län, särskilt fyra bränder öster om Vetlanda. Tre av dem är under kontroll men det brinner fortfarande i trakten av Strömsberg vid Skirö, och det på flera olika ställen. Området där det brinner är svåråtkomligt.
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen.

Fransman gripen i Ukraina, misstänkt för massiva terrorplaner under EM i fotboll
Internationella och svenska medier rapporterade att den ukrainska säkerhetspolisen sagt sig ha stoppat 15 planerade högerextremistiska terrorattacker runt om i Frankrike före och under fotbolls EM. En fransman ska ha gripits vid gränsen mot Polen med 125 kilo sprängmedel. Enligt DN ska en anonym poliskälla ha sagt sig ställa sig skeptisk till uppgifterna. Mannen var varken känd för polisen eller underrättelsetjänsten i Frankrike.
Kommentar: Krisinfo följer rapportering kring den gripne fransmannen.

Omvärldsbevakning 10.30

Tropisk storm i Mexikanska bukten hotar Florida
Varningar för kraftiga regn och stormvindar på upp mot 32,5 meter per sekund har gått ut över stora delar av delstaten Florida, enligt AP (Omni). Tropical Storm Risk visar prognosen de närmaste 24 timmarna då stormen beräknas ha nått fastland, för att sedan fortsätta ut över Atlanten.
Kommentar: Krisinfo följer eventuella varningar till svenskar på plats.