Vecka 24 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 19 juni


Omvärldsbevakning 22:15

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 16:30

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 10:30

Omfattande skogsbrand i Kalifornien
En skogsbrand i Kalifornien som bränt av 3 200 hektar 14,5 mil nordväst om Los Angeles bekämpas just nu av 1 200 brandmän, skriver bland andra GP. SvT citerar i en längre text Kaliforniens guvernör som menar att delstaten står på randen till en katastrof. 
Kommentar: Den tätbefolkade delstaten upplever just nu rekordvärme och rekordtorka, varför skogsbränder lätt startar och sprider sig.

Lördag 18 juni


Överlämning 23:00

En lugn dag, inget större att notera. Tidigare klass-1 varningar för stora mängder regn har nu tagits bort av SMHI, men fortsätt att följa väderläget på SMHI. Har följt säkerhetsläget kring fotbolls-EM då Sveriges Radio meddelar att misstankarna har stärkts mot tre av de personer som greps av belgisk polis tidigare idag för planering av terrordåd. Övriga nio personer som ursprungligen anhölls, har släppts. Det har skrivits mycket om mordet på politikern Jo Cox i Storbritannien under helgen, då främst kring gärningsmannens högerextrema kopplingar, samt mordets eventuella påverkan på "brexit-valet". Tidigare VMA i Hallsbergs kommun är avslutat då proverna visar att vattnet inte längre behöver kokas. Inga av fredagens bombhot ledde till några större incidenter eller personskador. 

Omvärldsbevakning 22:00

Magsjukeutbrott på svenskhotell i Spanien
Aftonbladet rapporterar att ett antal personer har insjuknat i magsjuka på ett hotell i Spanien där det bor flera svenskar. Även åtta svenskar ska vara bland de drabbade.
Kommentar: Noterar, då det finns flera svenskar på det aktuella hotellet som kan komma att drabbas. 

Omvärldsbevakning 16:00

Misstänkta terrorister gripna i Belgien  
Aftonbladet meddelar att belgisk polis har gripit tolv personer som misstänks ha planerat ett terrorattentat mot fotbollfans i Bryssel under EM-matchen mellan Irland och Belgien. I går greps även en man som misstänkt för att ha medverkat i terrorattackerna i Bryssel 22 mars. Polisen i den franska staden Bordeaux, där matchen ska spelas, har efter gripandet sökt igenom området kring arenan med bombhundar, och det rapporteras om ett stort säkerhetspådrag.
Kommentar: Följer utvecklingen, då hotbilden mot fotbolls-EM bedöms som hög och ett stort antal svenskar finns på plats.

Man gripen för mordet på Jo Cox   
Enligt BBC har en namngiven man gripits för mordet på den brittiska politikern Jo Cox.
Kommentar: Noterar, då mordet har fått mycket uppmärksamhet i båda svenska och utländska medier, inte minst på grund av misstankarna om högerextrema motiv.   

Omvärldsbevakning 8:00

SMHI varnar för stora regnmängder i östra Sverige
Aftonbladet skriver att SMHI har utfärdat klass 1-varningar för stora regnmängder i Södermanland, Uppsala län, Stockholms län samt på Gotland och Öland. Under natten har Visby fått 55 millimeter regn. Och mer kan väntas.
Kommentar: Följer, då det finns risk för störningar i samhällsfunktioner i drabbade områden. 

Fredag 17 juni


Omvärldsbevakning 21:00

Politikermord kan ha högerextrema motiv
Båda svenska och brittiska medier skriver att polisen i West Yorkshire utreder om det finns högerextrema motiv bakom gårdagens mord på den brittiska politikern Jo Cox.
Kommentar: Följer händelsen eftersom frågor kan uppstå gällande politikers säkerhet i Sverige.

Sjuka barn fick giftiga klistermärken
Flera medier, bland annat Sydsvenskan och Sveriges Radio, rapporterar att Kemikalieinspektionen upptäckte att giftiga Bamseklistermärken har delats ut till sjuka barn på sjukhus och vårdcentraler över hela landet. De giftiga klistermärken innehåller sjuttio gånger den tillåtna mängden av kemikalien dietylhexylftalat (DEHP), som kan påverka hormonbalansen och fortplantningsförmågan. Distributören, Egmont Publishing, riskerar nu åtal.
Kommentar: Noterar, då mätvärdet ligger högt över det tillåtna, något som kan skapa oro hos allmänheten.

EM-funktionär träffad av knallskott
I en match under fotbolls-EM mellan Tjeckien och Kroatien slängdes bengaler in från läktaren, och en funktionär träffades av ett knallskott. Funktionären bars av banan med okända skador. Enligt uppgift i GP ska aktionen varit planerad som en protest mot korruption i det kraotiska fotbollsförbundet.
Kommentar: Noterar, då intresset för säkerheten vid EM är högt.

Överlämning 16:05

Har under dagen följt ett flertal bombhot, bland annat det vi skriver om här nedan, och också ett i Floda. VMA vid kokningsrekommendation i Östansjö i Örebro län har försvunnit från krisinformation.se, men ligger fortfarande på SOS Alarms webbsida. Ingen ny info har kommit till vår kännedom. Eftersom vattnet fortsatt ska kokas tills annan info ges (följ hos kommunen) får nyheten på krisinformation.se stå kvar som den är. När kokningsrekommendationen är borta bör helgens redaktör skriva om texten.

Omvärldsbevakning 15:30

Bombot mot företag nära Sahlgrenska
Ett företag nära Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg ska enligt medier ha utsatts för ett bombhot under eftermiddagen. Lokalerna är utrymda. Läs mer hos SVT och Göteborgs-Posten.
Kommentar: Hittar i nuläget ingen information direkt från polisen. Oklart vad som hänt. Följer.

Bil exploderade vid gastankstation
En bil ska under eftermiddagen ha exploderat vid en gastankstation i Borås. Det skriver bland annat SVT och Göteborgs-Posten. Flera personer har först till sjukhus.
Kommentar: Olyckan är enligt medier begränsad och ska inte ha drabbat en större allmänhet. Frågor kan ändå uppstå.

Omvärldsbevakning 11:30

Varning klass 1 stora regnmängder Gotland och Öland
Risk för rikligt med regn på uppemot 35-60 mm under fredagen och natt mot lördagen, enligt SMHI.
Kommentar: Krisinfo följer.

Dricksvattnet i Östra Ryd, Söderköping går inte att dricka
Kommunen rekommenderar kokning av vattnet sedan vattenprover indikerat E-kolibakterier, enligt SR Östergötland.
Kommentar: Kommunen inväntar provsvar under fredagseftermiddagen.

Landstinget i Värmlands datasystem ligger delvis nere
Det är journalsystemet som ligger nere, enligt SR Värmland. Det går att läsa i systemet, men inte att skriva remisser och recept, vilket istället kan skötas manuellt.
Kommentar: Ingen information på landtingets hemsida eller facebook. För kännedom.

Omvärldsbevakning 08:15

Inget nytt att notera.

Torsdag 16 juni


Omvärldsbevakning 23:00

Inget att notera

Överlämning kl 17:30

Inrikes har det mesta i krisinformationsperspektiv handlat om det VMA som gick ut i under eftermiddagen. Vi har också följt översvämningarna nordvästra Skåne, som så här långt verkar ha minskat betydligt. Fortsätter att följa väderläget med tanke på de risker som utfärdats av SMHI både för torka och kraftiga regn samt för kulingvindar på Östersjön.
Utrikes har vi bland annat noterat att en av de svarta lådorna från vraket av Egyptairplanet uppges ha bärgats ur Medelhavet under dagen.

Omvärldsbevakning 17:00

VMA: risk förorenat dricksvatten Östansjö
Ett VMA om risk för förorenat kommunalt vatten i Östansjö, Hallsbergs kommun, Örebro län, gick ut cirka kl 15:40 på torsdagen. Vi retweetade och delade på Facebook. Publicerade nyhet, med bland annat länk till Hallsbergs kommun. 

Omvärldsbevakning 12:30

Risk för stora regnmängder lokalt
I södra delen av Västra Götalands län och stora delar av Småland finns det risk för regn- eller åskskurar som kan ge stora mängder nederbörd på kort tid, meddelar SMHI. Detta kan lokalt medföra stora vattenansamlingar i stadsmiljö.
Kommentar: Kan leda till liknade översvämningar som inträffade i Skåne i går. Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning kl 08:00

Få flyktingar stoppas vid svenska gränsen
De senaste månaderna har knappt 500 flyktingar per vecka sökt asyl i Sverige. Men bara ett fåtal uppges ha stoppats vid gränskontrollen mot Danmark. Det rapporterar Svenska Dagbladet. I slutet av förra året stoppades så många som 300 flyktingar per dag i kontrollerna, men har nu minskat till bara en handfull flyktingar i veckan, enligt Skånepolisen.
Kommentar: För kännedom

Stor brandrisk i inre Norrland
Risken för bränder i skog och mark är i dag stor främst i inre delen av Norrland. I landets östra landskap har det varit torrt länge men nu minskar brandrisken i samband med att regn väntas in under dagen, skriver SMHI.

Onsdag 15 juni


Omvärldsbevakning kl. 22:30

Översvämning i Skåne
Regnovädret under onsdagskvällen över nordvästra Skåne drabbade främst Helsingborg, Bjuv och Åstorp. Uppemot ett hundratal villor översvämmades och räddningstjänsten fick ingripa för att hjälpa ett antal människor. Så här långt inga rapporter om personskador. Enligt SMHI väntas mer regn söderifrån under natten och morgonen.
Helsingborgs dagblad beskriver översvämningarna här. Även Aftonbladet rapporterar.
Kommentar: Har under kvällen haft kontakt med Tib på MSB och på SOS Alarm samt räddningstjänsten i nordvästra Skåne. En nyhet om översvämningarna är publicerad och är delad på facebook och på twitter.

Kraschat flygplan funnet
Vraket av flygplanet Egyptair 804 som störtade i Medelhavet den 19 maj med 66 personer ombord uppges ha hittats. Det skriver Aftonbladet, som hänvisar till den egyptiska haveriutredningen. Även BBC rapporterar om det funna flygplansvraket.
Kommentar: För kännedom

Överlämning kl. 16.30

Det har varit en relativt lugn dag med några få händelser i media som är bra att fortsätta följa. I övrigt inget att rapportera.

Omvärldsbevakning kl. 16.15

Åskoväder över Västsverige
Ett oväder med regnskurar och åska drog in över västkusten under onsdagseftermiddagen, skriver SVT Nyheter Väst. Enligt SMHI kan vädret hålla i sig framtill kvällen och sedan övergå i stabilare väder under natten och morgonen.
Kommentar: SMHI bedömer inte att ovädret kommer orsaka några stora störningar men vi följer utvecklingen för att kunna förmedla eventuell lokal myndighetsinformation.

Förslag om skärpt lagstiftning kring terrorresor
Regeringen vill skärpa lagstiftningen så att även personer som exempelvis sköter transporter eller lagar mat åt terrororganisationer ska kunna dömas för brott, rapporterar bland andra DN. Det är delar av innehållet i ett betänkande som regeringens särskilde utredare presenterade för justitie- och integrationsminister Morgan Johansson i dag. Sedan tidigare år är det brottsligt att resa från Sverige för att strida för en terrororganisation men syftet med det nya förslaget är att göra det ännu svårare att stödja terroristorganisationer.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning kl. 13.30

Miljöaktivister gripna vid Rosenbad
Fyra miljöaktivister har gripits vid Rosenbad under onsdag förmiddag efter att ha attackerat två vakter och tagit sig upp på taket till byggnaden, rapporterar flera medier, bland andra DN och Aftonbladet. Två skyddsvakter uppges ha utsatts för våld men ingen ska ha skadats. Ingen av de gripna personerna ska ha lyckats ta sig in på Rosenbad, enligt medierna.
Kommentar: För kännedom. Händelsen kan väcka frågor om säkerheten vid skyddsobjekt som Rosenbad.

Industribrand i Svenljunga
En brand bröt på onsdag morgon ut i Överlida, söder om Svenljunga, rapporterar bland andra SVT Nyheter Väst. Branden var fortfarande inte under kontroll vid lunchtid utan hade spridit sig till ytterliga två företag i byggnaden. Däremot finns ingen risk för att branden ska spridas till omkringliggande byggnader, meddelar räddningstjänsten genom Svenljunga kommun.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00

Forskare om risk för spridning av zikavirus till Europa
Forskare från Umeå Universitet bedömer att Madeira och Svartahavs-kusten är de största riskområdena om zikaviruset skulle nå Europa i sommar, skriver Sveriges Radio. Även Medelhavskusten i Spanien, Frankrike och Italien räknas till riskområden, enligt forskarna.Forskarna säger samtidigt att det finns en stor osäkerhet kring om det kommer att bli något utbrott.
Kommentar: Folkhälsomyndigheten har information om riskerna för eventuell spridning av zikavirus i Europa. Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning talar mycket för att det inte kommer bli en smittspridning i Europa. Följ upp om det kommer frågor och hänvisa till Folkhälsomyndigheten.

Tisdag 14 juni


Omvärldsbevakning 22.00

Flygstrejken avblåst
SAS och Svensk Pilotförening är överens och säger ja till tisdagens nya bud från medlarna. Därmed är strejken hos SAS avblåst. Enligt SAS kommer det att dröja något dygn innan alla flygtrafik är tillbaka till det ordinarie läget, uppger SvT.
Kommentar: Apollo uppger till SvT att de har över 7.000 resenärer som sitter fast i Sverige och på semesterorter i Europa, men flygtrafiken bör nu komma igång.

Poliser skadade i fransk protest 
20 poliser har skadats i samband med en manifestation i Paris, enligt SvT text-tv. Demonstranter och polis drabbade samman vid en ny protest mot den kontroversiella arbetslagen. Demonstrationerna kan påverka t ex tågtrafik och ev. tunnelbanan och flygtrafik.
Kommentar: Inga uppgifter om att svenskar har påverkats.

Skogsbrand i norra Uddevalla inringad
Räddningstjänsten kunde på tisdagskvällen ringa in en pågående skogsbrand på Herrestadfjället i norra Uddevalla. Räddningstjänsten har begärt stöd från Försvarsmakten i släckningsarbetet enligt SR P4 Väst.
Kommentar: Följ upp att branden avgränsas/släcks eller ev. frågor från allmänheten.

Antalet asylsökande minskar kraftigt
Omkring 9.000 färre personer har sökt asyl i Sverige hittills 2016, jämfört med samma period i fjol. Men för Migrationsverket kommer det att dröja innan trycket släpper. Handläggningstiderna kommer inte att minska den närmsta tiden, uppger Migrationsverket till SvT.
Kommentar: För kännedom. Aktuella siffror finns på Migrationsverkets hemsida.

 

Överlämning 16.45

En relativt lugn eftermiddag ur krisinformationsperspektiv. Inrikes är det eventuellt en vädervarning på gång för regn och åska i delar av Götaland, se nedan. Det talas i medierna om ett nytt medlarbud mot kvällen i den pågående pilotstrejken. Utrikes har det mesta i medierna handlat om Orlando-skjutningarna och även om de terrorrelaterade morden i Frankrike på en polisman och hans fru. Dessutom rapporteras om den pågående manifestationen i Paris som bland annat innebär att vissa metrostationer har stängts och att många demonstranteter är ute på stadens gator.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Radarfel drabbade flygtrafik i västra Norge
Enligt medieuppgifter och Eurocontrol har delar av det norska luftrummet stängts av under tisdag förmiddag och förseningar uppstod. Ett radarfel i Stavanger uppgavs vara orsaken. Enligt VG.no var flygtrafiken igång efter lunch.
Kommentar: Följer om frågor skulle uppstå.

Protester väntas samla 50 000 i Paris idag
Polisen väntar idag runt 50 000 demonstranter i en protest mot den franska regeringens planerade arbetsmarknadsreformer, skriver bland annat Aftonbladet.
Kommentar: Noterar.

SMHI: Risk för stora regnmängder i Götaland
SMHI har utfärdat en så kallad risk för stora regnmängder samt åskskurar i stora delar av västra och södra Götaland under onsdagen. Till skillnad från en vädervarning innebär en risk större osäkerhet i prognosen.
Kommentar: Kommer att följa detta om till exempel vädervarning skulle utfärdas eller om konsekvenserna skulle bli stora.

Omvärldsbevakning 08.00

Inga nya händelser att notera sedan måndagskvällen

Måndag 13 juni


Omvärldsbevakning 21.45

Fortsatt pilotstrejk
Pilotstrejken inom SAS har nu snart pågått i tre dygn men ingen lösning tycks vara inom räckhåll. Ett stort antal flygningar ställs in under tisdagen, totalt påverkas 25.500 passagerare. Kiruna sjukhus säger till SR P4 Norrbotten att pilotstrejken har gjort att personal vid landstinget, till exempel stafettläkare, har haft svårt att ta sig till Kiruna sjukhus de senaste dagarna.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6452707
Kommentar: Följer fortsatt konsekvenserna för flygtrafiken.

”Akut vattenbrist i Sverige”
Bristen på dricksvatten är akut på flera håll i sydöstra Sverige. Redan innan sommaren tvingas kommuner ta till omfattande åtgärder, rapporterar SvD. Mörbylånga kommun har fått ta till olika åtgärder för att lösa bristen på dricksvatten, bl a körs 1000 kbm vatten varje dygn över Ölandsbron.
Kommentar: Bristen på dricksvatten i sydöstra Sverige har varit känd en längre tid och bl a har Öland och Gotland informerat boende om att spara på vatten. Mörbylånga kommun menar att allmänheten har respekt för att vatten är en bristvara.

Stor risk för markbränder
Det är just nu stor eller mycket stor risk för brand i skog och mark i större delen av landet, till och med extrem risk på sina håll. Men till onsdag väntas regn. Det informerar SMHI om.
Kommentar: Fortsätt följa risken för skogsbrand

Skogsbrand i Grekland
En stor skogsbrand utbröt på måndagen i området Akres , väster om Aten, enligt RSOE EDIS . Enligt grekiska medier lyckades brandmän lyckades hålla elden borta från närliggande bostadsområden.
Kommentar: Branden verkar vara under kontroll, inga rapporter om att svenskar har påverkats

Överlämning 16.35

Ett stort intresse för VMA-testet har präglat dagen. Det har inte hänt så mycket under eftermiddagen om är värt att notera specifikt, men det pågår flera händelser som det kan vara värt att följa. Som exempel kan nämnas fotbolls-EM, skogsbrandrisk, flygstrejk och en viss oro kring zika-viruset. 

Omvärldsbevakning 11.15

Forskare varnar för zikakomplikation vid vaccinering mot dengue
En brasiliansk forskare hänvisar till amerikanska studier som visar att antikroppar mot denguefeber, som framkallas av vaccinering, kan kopplas till zikaviruset och göra det farligare, skriver Vetenskapsredaktionen på SR.
Kommentar: Bra bakgrundsinformation i den ständigt pågående diskussionen om zikavirusets farlighet och varför.

Omvärldsbevakning 08:00

Fortsatt pilotstrejk under måndagen
Förhandlingarna mellan pilotfacket och SAS har strandat, vilket innebär att strejken fortsätter under måndagen. Under dagen ställs 250 SAS-flygningar in, något som kommer att beröra cirka 27 000 resenärer, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom. Fortsätter att följa strejken och dess konsekvenser.

Brist på specialistsjuksköterskor väntas förvärras
Bristen på specialistsjuksköterskor skapar stora problem för den svenska vården. Stängda vårdplatser, överbeläggningar och larm om äventyrad patientsäkerhet är några av konsekvenserna som bristen skapar. Enligt nya prognoser från Statistiska centralbyrån (SCB) som SVT tagit del av kommer det att saknas ännu fler specialistsjuksköterskor om tio år.
I Halland är läget särskilt allvarligt och idag måste lösningar för hur akutmottagningarna ska bemannas i sommar presenteras, skriver Hallands Nyheter.
- Om inga förändringar görs kan vi tvingas stänga akuten, säger Vårdförbundets ordförande Camilla Tellström.
Kommentar: Kan långsiktigt leda till en kris. På vissa håll i landet, som Halland, kan bristen på vårdpersonal innebära allvarliga konsekvenser redan i sommar.