Vecka 26 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 3 juli


Omvärldsbevakning 22:00

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 16:30

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 10:00

Ingenting att notera.

Lördag 2 juli


Omvärldsbevakning 22:00

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 17:30

Risk åska i Upplands, Sörmlands och Stockholm län
SMHI går ut med en meteorologisk varning för lokalt mycket åska med kraftigt regn och kraftiga vindbyar under lördag eftermiddag och kväll.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 10:30

Gisslandramat i Dhaka över
Bangladeshiska myndigheter uppger att gisslandramat är över efter att säkerhetsstyrkor stormat den restaurang där gisslan befann sig, enligt bland andra DN. Just nu förekommer olika uppgifter om antalet döda, men mellan 20 och 28 personer har fått sätt livet till. Det är inte heller klarlagt om IS ligger bakom eller om det är ett inhemskt dåd.
Kommentar: Inga uppgifter om att svenskar drabbats har förekommit och Krisinfo lämnar nu bevakningen av händelsen.

Fredag 1 juli


Omvärldsbevakning 23:30

Attack i Dhaka, Bangladesh - UD uppmanar svenskar till kontakt
Sveriges ambassad i Dhaka har under fredagskvällen publicerat följande information:

"Vid 20.30-tiden lokal tid på fredagskvällen den 1 juli, attackerades Holey Café,  i diplomatiska zonen Gulshan i Dhaka, Bangladesh, av en grupp beväpnade män. En grupp personer uppges ha tagits gisslan.
Ambassaden har inga uppgifter om att svenskar ska vara drabbade.
Svenskar på plats i Bangladesh uppmanas att kontakta anhöriga och/eller ambassaden och meddela att de är i säkerhet, noga följa händelseutvecklingen samt att följa lokala myndigheters rekommendationer."

De stora medierna både internationellt och nationellt följer och rapporterar händelsen. Bland andra Sveriges Radio, SVT Nyheter och Omni samt Dagens Nyheter, där även länkar till internationella nyhetsmedier finns.
Kommentar: Fortsätter att följa den för närvarande pågående händelsen. Har delat UD:s rekommendationer på twitter och facebook.

Överlämning 16:15

En väldigt lugn dag rent händelsemässigt. Inget särskilt att följa upp under kvällen.

Omvärldsbevakning 16:00

Södertäljebron stängd hela sommaren
Södertäljebron kommer att vara avstängd hela sommaren. Orsaken är mer omfattande reparationer än Trafikverket tidigare trott, rapporterar DN och flera andra medier. 
Kommentar: Frågan engagerar och kan leda till frågor från allmänheten.

Kraftig brand i etanolfabrik
En kraftig brand har rasat vid en etanolfabrik, i Norrköping i dag. Inga personer skadades i branden som började vid 11-tiden på fredagen. Några timmar senare hade räddningstjänsten släckt den, uppger TT och SR P4 Östergötland. 
Kommentar: Inget VMA eller andra uppmaningar till allmänheten. Händelsen överspelad.

Omvärldsbevakning 11.30

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Flygbuller väntas över centrala Stockholm
Idag fredag fyller det svenska flygvapnet 90 år och i centrala Stockholm uppmärksammas det med en ceremoni och flygshow av bland annat Jas 39 Gripen. Ceremonin startar klockan 10 på fredagen vid Flygarmonumentet vid Karlaplan.Försvarsmakten varnar för att det kan bli bullrigt, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom. Kan komma frågor från allmänheten.

Många dödsfall i fentanylmissbruk
Uppföljning från torsdagen : Polisen har gjort rekordmånga beslag av fentanolspray och enligt myndigheten har över 130 personer dött när de missbrukat medicinen för smärtlindring det senaste året.Det narkotiska läkemedlet Fentanyl går att köpa lagligt på internet i form av sprayburkar för näsan. Polisen kan inte stoppa handeln eftersom flera varianter av läkemedlet, som är lätt att överdosera, inte har narkotikaklassats, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom

Man bakom Turkietdådet tidigare fängslad i Sverige
Internationella och turkiska medier pekar ut en tjetjensk man som hjärnan bakom dådet på Atatürkflygplatsen i Istanbul. Mannen har, enligt brittiska tabloiden Daily Mail, en koppling till Sverige. 2008 dömdes han för vapensmuggling efter att ha stoppats av tullen i Trelleborg med kalasjnikovs och ammunition i bilen. Minst 44 människor dödades och över 230 skadades i tisdags när tre självmordsbombare stormade avgångsterminalen på flygplatsen, skriver Omni på fredagsmorgonen.
Kommentar: För kännedom

Torsdag 30 juni 


Omvärldsbevakning 23:05

Nya jodtabletter till hushåll runt kärnkraftverken
Med början i sommar delas nya jodtabletter ut till hushåll runt de tre kärnkraftverken i Sverige. Det är fem år sedan förra gången tabletterna delades ut, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, under torsdagen på sin webbplats.Orsaken till att tabletterna delas ut igen i år är att jodtabletter är klassade som läkemedel och måste förnyas vart femte år. 
MSB, Strålsäkerhetsmyndigheten och Uppsala, Kalmar och Hallands län står bakom utdelningen av tabletterna.
Uppgifterna återges under torsdagskvällen i medierna av bland andra TT, Sveriges Radio och SVT.
Kommentar: För kännedom.Kan komma frågor från allmänheten.

Överlämning 16:10

En väldigt lugn dag utan några större händelser. Inget särskilt att följa upp under kvällen.

Omvärldsbevakning 16:05

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 07.00

Livsfarliga plåster dras in
Enligt Sveriges Radio drar Läkemedelsverket in en tillverkningssats av fentanylplåstret Fentanyl Orion. Denna ska vara mycket starkare än vad som anges på förpackningen, vilket kan innebära livsfara. Det är oklart hur många sådana plåster som gått ut till kunder. Plåstret används mot vissa former av cancer och säljs på apotek.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 29 juni 


Omvärldsbevakning 22.30

Avspärrningarna i Majorna är över
Polisen meddelar att det misstänkta föremålet som orsakat en stor polisinsats är ofarligt och att avspärrningarna hävts.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 21.30

Polisinsats och avspärrningar i Majorna, Göteborg
Ett misstänkt farligt föremål har lämnats in på socialkontoret i stadsdelen Majorna i Göteborg, skriver GP och Expressen/GT. Polisen har inlett en så kallad särskild händelse och har spärrat av vägar samt utrymt boende runt kontoret. Kollektivtrafiken leds delvis om, uppger SR P4 Göteborg och SVT Väst. Polisen informerar om händelserna och bekräftar att bombgruppen är på plats. Det råder trafikstörningar på vissa håll enligt  Västtrafik och SR P4 Göteborg.
Kommentar: Följer händelsen. Ännu inte avslutad.

Överlämning 16.30

Dagens rapportering har till största delen präglats av terrorattacken vid Istanbuls flygplats. Vi följer utvecklingen med fokus på eventuellt drabbade svenskar. Idag överlämnades också förslaget till nationell strategi mot våldsbejakande extremism för de kommande två åren. Fokus ligger på det lokala arbetet i kommuner med förebyggande och förhindrande arbete. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kommer att inrätta en permanent organisation/myndighet på nationell nivå till 2018. På fredag 1 juli upphör tre sedlar (20-lappen, 50-lappen och 1000 kr-sedeln) att gälla som betalningsmedel.

Omvärldsbevakning 16.00

Bevattningsförbud på Gotland från måndag 4 juli
Bevattningsförbudet gäller över hela ön (utom Fårösund), dessutom inför Region Gotland trycksänkning i ledningsnäten i Visby och Ljugarn från den 11 juli, uppger P4 Gotland.
Kommentar: Ingen åtgärd nu, men för kännedom inför måndagen.  

Uppdatering: Terrorattacken mot flygplatsen i Istanbul
Antalet drabbade i terrorattacken har nu stigit till 41 döda och över 230 skadade, tretton av de avlidna uppges vara utländska medborgare skriver SR Ekot. BBC uppger nationaliteten på 31 av de omkomna. UD vet ännu inte om någon svensk finns med bland de skadade eller döda, dock har ett fåtal svenskar inte kunnat få kontakt med sina anhöriga.
Kommentar: Fortsätter att följa ifall någon svensk är drabbad. Istanbul airport har ingen ytterligare information på sin twitter eller facebook. Enligt Svenska ambassaden i Ankara har Turkish airlines fri av-/ombokning av flyg till och från Turkiet fram till 5 juli, krisinfo noterar men gör inget extra om detta. 

Omvärldsbevakning 11.30

Uppföljning: Terrorattacken mot flygplatsen Atatürk i Istanbul
Fortsatt stor medierapportering kring attentatet mot flygplatsen där tre gärningsmän först sköt mot personer i terminalen och därefter sprängde sig när polisen sköt mot dem, skriver bland annat Aftonbladet, BBC och SR Ekot. De senaste siffrorna rapporterar 36 döda och över 140 skadade.  UD har ännu inga uppgifter om drabbade svenskar, men uppger till SR Ekot att flera hört av sig till UD då de inte fått kontakt med sina anhöriga. Flygplatsen är öppen för trafik från och till Turkiet dock med stora förseningar. Ingen organisation har ännu tagit på sig dådet.
Kommentar: Har twittrat ut krisinfos nyhet och fortsätter att följa händelsen.

Omvärldsbevakning 07.00

Om dåden i Istanbul
SVT, Sveriges radio och andra rapporterar fortsatt om dåden vid Istanbuls flygplats igår och dödssiffrorna uppges ha stigit. Enligt UD finns ingen information om att svenska medborgare har drabbats i attackerna.
Kommentar: Ambassaden uppmanar svenskar i Istanbul att höra av sig till anhöriga. Krisinformation.se har gått ut med detta i sociala medier och i en nyhet och vi följer den information om ambassaden kommer ut med.

Tisdag 28 juni 


Omvärldsbevakning 23.00

Uppföljning dåden i Istanbul
Internationella medier förmedlar nu uppgifter om ett tiotal personer har omkommit och ett tjugotal har skadats i explosionerna vid Istanbuls flygplats tidigare ikväll. En talesman för de turkiska myndigheterna har uppgett att det var två självmordsbombare som låg bakom, skriver bland andra DN  men dessa ska nu vara bland de omkomna. Flygplatsen har stängt för all trafik och planen leds om till andra flygplatser i närheten, uppger TT. Enligt DN uppmanar Utrikesdepartementet, UD, svenskar i Istanbul att kontakta sina anhöriga. UD har ännu inga uppgifter om skadade eller döda svenskar efter attentaten.
Kommentar: Inväntar bekräftad information från svenska utlandsmyndigheter.

Omvärldsbevakning 21.50

Medierapporter om explosioner på Istanbuls flygplats
Enligt CNN Turk har flera explosioner skett på Atatürkflygplatsen i Istanbul, Turkiet. Bland andra Aftonbladet och SVT rapporterar att många ambulanser, räddningstjänstfordon och poliser är på plats. Uppgifter cirkulerar om att uppemot 40 människor kommit till skada och att skottlossning skett vid en parkeringsplats vid flygplatsen.
Kommentar: Uppgifterna är knapphändiga om vad som hänt och det finns ännu ingen bekräftad information om vad det är som har hänt. Följer skeendet med tanke på att det inte är någon reseavrådan till staden och att landet är ett möjligt turistmål.

Överlämning 16:10

En väldigt lugn dag, inga händelser att följa som är aktuella just nu.

Omvärldsbevakning 16:05

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12:00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08:00

Inget nytt att notera.

Måndag 27 juni 


Omvärldsbevakning 23:20

Kraftig brand på sågverk i Moheda
Ett sågverk i Moheda står i lågor. Två byggnader brinner okontrollerbart och Värends räddningstjänst uppmanar allmänheten att hålla dörrar och fönster stängda. Cirka 25 brandmän jobbar med att släcka och begränsa spridningen av branden, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Följer utvecklingen av branden. Har sökt efter mer information från kommunen och räddningstjänsten men inte kunnat hitta annat än medieuppgifter kring branden.

Milslånga köer på E4
På måndagskvällen låg trafiken fortfarande tät på stora vägar söder Stockholm, efter den lastbilsolycka som inträffade på Södertäljebron under natten till midsommarafton. Vid rusningstrafik var bilköerna milslånga, uppger Dagens Nyheter. Tidningen skriver också att all båttrafik under den skadade bron tills vidare är helt stoppad.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen kring de stora trafikstörningar som olyckan på Södertäljebron orsakade. 

Överlämning 16:25

Medierna har under dagen rapporterat om följderna av att majoriteten av Storbritanniens befolkning röstat för ett utträde ur EU. Dels spekuleras det kring när Storbritannien kommer att inleda en ansökan om utträde, dels också kring hur Storbritanniens relation med EU kommer att se ut. Rikstäckande svenska medier rapporterade på förmiddagen om Stockholmsbörsens reaktion på folkomröstningen.

Omvärldsbevakning 16:15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12:50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08:10

Flera misstänkt anlagda bränder runtom i landet
Flera medier rapporterar om diverse olika bränder runtom i landet. I Hammarkullen i Göteborg förstördes Nytorpsskolan i vad som misstänks vara en anlagd brand, skiver Aftonbladet. 
Samtidigt rapporterar P4 Sjuhärad att tre bilar förstördes i en brand på pingstkyrkans parkering i Vårgårda under natten. Även denna brand misstänks vara anlagd. Det brann dessutom i en återvinningscontainer vid Ica i Vårgårda.
Vid Lysingsbadet i Västervik bröt bränder ut i två byggnader under natten. Enligt Aftonbladet tros även dessa bränder vara anlagda.
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten då bränderna misstänks vara anlagda.