Vecka 27 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 10 juli


Omvärldsbevakning 21.30 

Risk för stora regnmängder i södra Sverige
Enligt SMHI finns det risk för stora regnmängder i delar av Blekinge län, Hallands län, Kalmar län, Kronobergs län och Skåne län. I delar av Norrbottens län är det klass 1 varning för höga flöden. 
Kommentar: Krisinfo följer läget.

Huvudflygplatsen i Sydsudan stängd på grund av oroligheter
Aftonbladet rapporterar att nya strider mellan regeringssoldater och före detta rebeller vid Sydsudans huvudstad Juba har krävt ett stort antal dödsoffer. Med anledning av oroligheterna avråder Utrikesdepartementet (UD) tills vidare från alla resor till Sydsudan och uppmanar svenskar som befinner sig i landet att lämna så snart möjlighet ges. Flygplatsen i Juba är för närvarande stängd. Ett 40-tal svenskar uppskattas befinna sig i Sydsudan, främst personer som jobbar i olika FN-organ samt i hjälp- eller biståndsorganisationer. 
Kommentar: FN:s säkerhetsråd har träffats med anledning av situationen, och Krisinfo följer läget.

Omvärldsbevakning 15.30 

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 9.30

Skottlossningar i Sollentuna under natten
Båda DN och Aftonbladet skriver att flera olika skottlossningar ägde rum i Sollentuna under natten. Inga personskador har rapporterats, men byggnader ska ha träffats. 
Kommentar: Följer, då händelserna leder till oro som diskuteras av Sollentunabor i sociala medier.

Flera anmälningar om sexualla övergrepp på festival
Flera medier, bland annat SVT, rapporterar att ytterligare sexuella ofredanden har anmälts under natten i samband med festivalen Peace & Love i Borlänge. Festivalen svarar med full bevakning från den egna säkerhetsorganisationen, polisbevakningen och samarbete med kvinnojouren och trygghetsfunktionärer från kyrkor och ungdomsmottagningar. I kölvattnet av de många sexuella övergreppen på festivaler den senare tiden skriver Aftonbladet att M-ledaren Anna Kinberg Batra under sitt tal i Almedalen föreslog hårdare tag mot sexuellt ofredande.
Kommentar: Följer, då frågan är mycket aktuell just nu och diskuteras båda i traditionella och sociala medier. 

Fortsatt protester mot polisvåld i USA
Båda svenska och utländska medier rapporterar att för tredje dagen i rad har omfattande protester mot polisens brutalitet mot svarta ägt rum på flera ställen i USA. Poliser ska också ha skadats i samband med protesterna. Även i andra länder har protester mot polisvåldet mot svarta i USA ägt rum, bland annat skriver GP att flera hundra människor samlades i London under lördagen. 
Kommentar: Följer, eftersom säkerhetsläget i USA är av intresse även utomlands. 

Lördag 9 juli


Överlämning 22.00

Det är i stort sett lugnt inför söndagen. Dalarna drabbades av kraftig åska under eftermiddagen med många mindre bränder. Under morgondagen kan åskskyar åter bildas över Mellansverige, men SMHI varnar inte särskilt för åska. Svarade en salabo på twitter om strömavbrott som ännu pågick vid 22.00 utan något besked om varaktighet eller omfattning. Kolla under morgonen om det löst sig. Se tweet. 

Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.30

Inget att notera.

Fredag 8 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Överlämning 16:05

Inget att överlämna för kvällen.

Omvärldsbevakning 16:05

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12:20

Pendeltågstrafik påverkas av polisavspärrning
Ett misstänkt föremål vid socialkontoret i Tumba söder om Stockholm gör att Polisen har spärrat av ett område och pendeltågen stannar inte på Tumba station, skriver DN med flera medier.
Kommentar: För kännedom. Följer.

Omvärldsbevakning 08:00

Tusentals evakuerade i Taiwan
Över 15 000 människor har evakuerats från sina hem i Taiwan på grund av tyfonen Nepartak, skriver SVT. Under fredagen har hundratals flygavgångar ställts in, samtidigt som man har stängt arbetsplatser och skolor. Under torsdagen rapporterades en person omkommen och 66 skadade i Nepartaks spår.
Kommentar: För kännedom. 

320 gravida kvinnor i USA uppges bära på zikavirus 
Enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC har zikavirus bekräftats hos 320 gravida amerikanska kvinnor, skriver Aftonbladet. Amerikanska myndigheter räknar med att viruset snart kommer att börja spridas i myggtäta områden i USA. Farhågorna gäller framför allt områden nära Mexikanska golfen.
Kommentar: För kännedom. Kan ha påverkan för svenska turister som avser att åka till de områden där zikaviruset riskerar att sprida sig.

Torsdag 7 juli


Omvärldsbevakning 23:15

Trafikverket: Ingen risk för broras
På sin hemsida skriver Trafikverket att det inte finns någon risk för att Södertäljebron skulle rasa. Däremot skulle konstruktionen på bron kunna få fler skador om den belastades med ytterligare trafik, vilket skulle förlänga reparationstiden. Därför hålls bron tills vidare helt avstängd för trafik, skriver Trafikverket.
Kommentar: Tidigare under dagen cirkulerade det uppgifter om att bron skulle kunna rasa i diverse olika medier, men enligt Trafikverket är dessa alltså felaktiga. Kan verka lugnande för allmänheten.

Överlämning 16:15

Tropiska stormen Nepartak drabbar Kinas kust under eftermiddag/kväll.

Omvärldsbevakning 16:15

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12:30

Stora skador på Södertäljebron 
Skadorna efter olyckan på Södertäljebron är mer omfattande än vad som först antogs, säger Trafikverket till DN. Reparationerna kommer att ta längre tid än beräknat.
Kommentar: För kännedom.

Risk för spridning av rabies med smuggelhundar
Jordbruksverket varnar för att Sverige kan komma att få sitt första fall av rabies snart på grund av ökad insmuggling av hundar till landet, skriver DN.
Kommentar: För kännedom

Livsmedelsverket vill se mindre sårbar livsmedelsförsörjning
Livsmedelsverket säger till SR Ekot att myndigheten vill se nya krav både för kommuners och individers krisberedskap gällande livsmedel.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08:30

Strömlöst i Forsa och Näsviken 
P4 Gävleborg rapporterar om ett strömavbrott i Näsviken och Forsa i Hudiksvalls kommun. 1038 av elbolaget Ellevios kunder är berörda av strömavbrottet. Personal är på väg för att lokalisera felet.
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 6 juli


Omvärldsbevakning 22:00

E4 avstängd efter tankbilsolycka (uppdatering)
Sedan en tankbil lastad med det farliga ämnet ammoniumnitrat tidigare under dagen körde av E4 vid Hökmarksberget mellan Bureå och Lövånger leds nu all trafik i båda riktningar om. Trafikverket räknar med att räddningsarbetet kommer att pågå i flera timmar. Enligt de senaste preliminära uppgifterna kommer E4 att vara avstängd till torsdag morgon. Det rapporterar P4 Västerbotten.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen. Olyckan har redan orsakat allvarliga trafikstörningar.

Gasolflaskor återkallas 
Gasolflaskor som säljs hos flera stora butiker och bensinstationer i Sverige har återkallats i Sverige och Danmark på grund av läckage och explosionsrisk, skriver Göteborgs-Posten. Tillverkaren Primagaz uppmanar kunder som har köpt en flaska av modell PK6, PA6 eller PA11 utrustad med ventiler med serienummer från 27011401 till 27011422 att ta med den till sitt inköpsställe för att få den ersatt med en ny flaska.
Kommentar: Även om det inte rör sig om någon kris har nyheten spritts i flera medier (främst i form av ett TT-meddelande), vilket kan orsaka oro hos allmänheten.

Överlämning 16:20

Det har skett en trafikolycka med lastbil som läcker ammoniumnitrat på E4 utanför Skellefteå. Vi bör följa utvecklingen. 

Vädret i södra Sverige har förbättrats men i norra Sverige förekommer det åska och regn som eventuellt kan ge konsekvenser. Strömavbrottet i Stockholm är delvis överspelat.

Omvärldsbevakning 16:15

Lastbil läcker ammoniumnitrat
Lastbil läcker ammoniumnitrat på E4 utanför Skellefteå, rapporterar bland andra SR P4 Västerbotten, Norran och Västerbottens-kuriren.
Kommentar: Följer utvecklingen.

10 000 hushåll utan ström i södra Stockholm
Ett strömavbrott skedde i södra Stockholm under eftermiddagen, skriver DN. Strömavbrottet är delvis redan åtgärdat, skriver företaget Ellevio på sitt twitterkonto. Nu återstår endast 500 hushåll.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13:15

Fortsatt regn i södra Sverige
Regnvädret i södra Sverige fortsätter under dagen och SMHI har en klass 1-varning utfärdad vilket betyder risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare. Bland annat SR P4 Kristianstad rapporterar om regnovädret.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Regnoväder i Kina
Sveriges generalkonsulat i Shanghai rapporterar om att det under perioden juli till september förekommer tyfoner och regnoväder längs Kinas kuster och att personer som befinner sig i landet bör följa väderleksrapporterna. Tidningen GP skriver att det just nu råder svåra översvämningar i Hubeiprovinsen.
Kommentar: Följer utvecklingen. Under veckan väntas den tropska stormen Nepartak att drabba kusten.

Omvärldsbevakning 07:30

Inget att notera.

Tisdag 5 juli


Omvärldsbevakning 22:45

Uppföljning lastbilsolycka Ulricehamn - utläckt flygbränsle 
Angående olyckan på riksväg 40, där flygbränsle läckt ut från en lastbil, råder ingen akut risk för dricksvattenpåverkan, skriver Ulricehamns kommun på sin webbplats. Där finns också länkar till mer information hos Polisen och SR P4 Jönköping.
Olyckan inträffade mellan Ulricehamnsmotet och Rönnåsen, i Jönköpingsbacken, där två lastbilar krockade. I samband med detta läckte den ena lastbilens last ut i form av 13 000 liter flygbränsle. Olycksplatsen ligger nära ett vattenskyddsområde. Trafikverket, kommunen samt räddningstjänsten har samarbetat med saneringsarbetet för att förhindra att utsläppet når grundvattnet.Trafiken är under kvällen stängd i båda riktningarna, enligt SR P4 Jönköping.

Inga larmrapporter efter vädervarningarna 
Så här långt har inga uppgifter kommit om att varningen för stora regnmängder i södra Sverige skulle ha orsakat några större problem. Inte heller gällande varningen för Norrbotten, där strömmen har kommit tillbaka för de flesta abonnenter ikväll, där Vattenfalls siffra nu är knappa 400 utan el.
Kommentar: Uppföljning av överlämningen nedan kl 16:00 idag tisdag.

Överlämning 16:00

Under kvällen kan det vara bra att följa eventuella konsekvenser av klass 1-varningen för stora regnmängder i södra Sverige, se notering nedan. Fortsätt även följa tankbilsolyckan utanför Ulricehamn utifall den påverkar allmänheten på något sätt förutom själva trafikstörningen. Det har även varit blåsigt i Norrbotten vilket medfört strömavbrott för Vattenfall. (just nu drygt 3000 hushåll) I området är det även risk för åska. Följ därför även på väderutvecklingen i Norrbotten.


Omvärldsbevakning 15:45

Stor läcka av flygfotogen efter trafikolycka
Två lastbilar har krockat på riksväg 40 utanför Ulricehamn. Vägen är avstängd efter att stor mängd flygfotogen har läckt ut, skriver SR P4 Sjuhärad. Räddningstjänsten är på plats och vägen kommer att vara avspärrad i åtminstone två timmar medan räddningstjänsten hanterar läckan.
kommentar: Fortsätt följa med tanke på eventuella risker för allmänheten och miljökonsekvenser om till exempel utsläppet påverkar dricksvattnet.

Omvärldsbevakning 12:30

Bombhotat flygplan har landat i Israel
Ett passagerarplan på väg mellan New York och Israel, som bombhotades över Schweiz, landade vid 12-tiden i Israel, rapporterar SVT nyheter och flera andra medier. Stridsflyg från Frankrike och Schweiz sändes upp för att eskortera planet. Det handlar om en Boeing 747 från det israeliska flygbolaget El Al som befann sig över Schweiz när ett bombhot riktades mot planet.
Kommentar: Planet verkar ha landat utan några problem. Ingen åtgärd.

Varning för stora regnmängder i södra Sverige
Från i eftermiddag fram till i morgon kväll kan det komma mellan 20 och 45 millimeter regn, när ett område med regn och åska passerar, uppger Sydsvenskan och SMHI. Varningen är av klass 1, vilket betyder risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare, meddelade SMHI under tisdagsförmiddagen. Varningen gäller hela Skåne, liksom Småland, Blekinge och Halland.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 07:45

Inget att notera.

Måndag 4 juli


Omvärldsbevakning 22:00

Telestörningarna i Jämtland är avhjälpta, rapporterar bland andra SOS-alarm. Vi har retweetat detta, delat på facebook och uppdaterat vår nyhet tidigare under kvällen. I övrigt inget att notera.

Överlämning 16:35

Fortsätt följa telestörningarna i Jämtland. Senaste prognosen är att det ska vara avhjälpt klockan 17:00.

Omvärldsbevakning 16:05

Stora telestörningar i Jämtlands län
Det är störningar på måndagsefttermidadgen i både det fasta och det mobila telenätet i Jämtlands län, enligt Telias driftinformation. Felet kan medföra svårigheter att nå larmnumret 112. För att nå larmnumret 112 kan man bege sig till närmaste brandstation och aktivera larmknappen som finns på byggnaden. För mer information lyssna på P4 Jämtland och P4 Västerbotten.
Kommentar: Publicerade först en så kallad "Just nu" med länk till Telia. Det gick också ut ett myndighetsmeddelande i SR P4 Jämtland, skrev därför nyhet.  Felet beräkans vara avhjälpt klockan 17:00.

Risk för åska i Norrbotten
I morgon tisdag närmar sig även åskväder från Finland. I samband med det åskrisk i Tornedalen, uppger SMHI.  
Kommentar: Följer utifalll det går upp i varningsnivå.

Omvärldsbevakning 11:20

MSB stödjer Länsstyrelsen i Kalmar med planering för vattenförsörjning
Från och med 28 juni och en månad framåt kommer en logistikexpert från MSB att vara placerad hos Länsstyrelsen i Kalmar och därifrån vara behjälplig för behövande kommuner, uppger MSB på sin webbplats.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen på Öland.

Ny fästingart har etablerat sig i Sverige 
Taigafästingen, som kan sprida TBE-virus med hög dödlighet finns för första gången i Sverige, uppger fästingforskaren Thomas Jaenson vid Uppsala universitet för TT 
Taigafästingen kan vara bärare av en typ av TBE-virus som är dödligare än hos de fästingar vi är vana vid i Sverige. Taigafästingen finns vanligtvis i Ryssland, Finland och Baltikum, men nu har den hittat till Haparandas och Kalix skärgårdar.
Kommentar: Noterar eftersom det kan komma frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08:00

Ingenting att notera.