Vecka 28 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 17 juli


Omvärldsbevakning 21:30

Tre poliser sköts till döds i USA
Tre poliser dödades och tre skadades i en skottlossning i den amerikanska staden Baton Rouge i delstaten Louisiana, rapporterar CNN. En gärningsman sköts till döds, men ytterligare två personer som misstänks vara inblandade är på fri fot.
Kommentar: Följer, ifall situationen eskalerar. 

Nya skottlossningar mellan säkerhetsstyrkor och kuppmakare i Turkiet
DN skrev under kvällen om en ny skottlossning när turkiska säkerhetsstyrkor och kuppmakare drabbade samman vid en flygbas i Konya i centrala Turkiet. Situationen ska enligt uppgift vara under kontroll. Även vid en av Istanbuls flygplatser ska skott ha avlossats. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 14:00

UD ändrar reserekommendationer för Turkiet
UD har nu ändrat sin reseavrådan till att gälla icke nödvändiga resor till Ankara och Istanbul. Ingen avrådan föreligger i nuläget för transitresor genom flygplatserna, eller resor till den turkiska solkusten. Charterbolagen informerar om att de återupptar sina resor tlll Turkiet från och med nästa vecka, läs mer på Ving, Apollo, Fritidsresor eller annan researrangörs webbplats. 
Kommentar: Följer läget, uppdaterar informationen på Krisinfos webbplats och delar löpande uppdateringar i sociala medier.

6000 frihetsberövade efter kuppförsöket
DN rapporterar att över 6000 personer har frihetsberövats efter kuppförsöket i Turkiet natten till lördag.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 8:00

SAS återupptar resor till Turkiet
Situationen i Turkiet ligger fortfarande högst på de flesta nyhetssidor, men läget verkar vara lugnare.
DN skriver att flera tusen personer öppet visade sitt stöd för regeringen och president Erdogan i går kväll. UD:s avrådan mot icke nödvändiga resor kvarstår, men enligt Aftonbladet återupptar SAS flygningar till Turkiet idag. De charterbolag som ställde in resor kommer dock inte återuppta dessa under helgen.
Kommentar: Följer läget. Retweetade Swedavias uppmaning att fortfarande kontakta researrangör eller flygbolag innan man åker till flygplatsen. 

Inga skador rapporterade efter jordbävning i Tokyo
Annars har natten varit lugn. 
DN rapporterar att en jordbävning med en magnitud på 5,0 skakade Japans huvudstad Tokyo nu på morgonen. Enligt vittnen vibrerade byggnader, men det ska inte ha kommit in rapporter om skador.
Kommentar: För kännedom, kan vara av intresse främst för svenskar som befinner sig i Japan samt deras anhöriga.

Lördag 16 juli


Omvärldsbevakning 21:30

Erdogan misstänker Gulenrörelsen för kuppförsöket
Dagens medierapportering har präglats av oroligheterna i Turkiet. Aftonbladet skriver att president Erdogan har återvänt till makten och slår tillbaka med full kraft. Enligt DN har Erdogan riktat misstankar mot den så kallade Gulenrörelsen, men denna förnekar inblandning och fördömer kuppen. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Gärningsmannen i Nice hade svår psykisk störning
Även dagen har dominerats av nyheter om läget i Turkiet, så rapporteras det fortfarande om dådet i Nice i de flesta medier. Bland annat skriver DN att gärningsmannen ska ha lidit av en svår psykisk störning. Sveriges konsulat i Nice meddelar på sin webbplats att de håller öppet och finns tillgängliga på telefon under helgen. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16:00

Stort antal döda, sårade och gripna efter kuppförsöket i Turkiet
Nyheterna domineras fortfarande av händelserna i Turkiet där det fortfarande är undantagstillstånd. Enligt Reuters ska en grekisk militärkälla ha rapporterat om ett gisslandrama på en turkisk flottbas, men det finns mycket få bekräftade uppgifter om händelsen. Enligt GP handlar det om regimmotståndare som har tagit högsta chefen för flottan till gisslan och kapat ett militärfartyg. Dödssiffran efter kuppförsöket varierar i olika medier, Aftonbladet rapporterade om så många som 265 döda, BBC och Reuters skriver 161, men alla uppger Turkiets premiärminister Binal Yildirim som källa. Medierna rapporterar också att flera officerare avsatts och ett stort antal militärer har gripits, men även här går siffrorna isär. Enligt Aftonbladet handlar det om 1500 personer medans DN skriver att drygt 2800 militärer har gripits.  Även ett stort antal domare har blivit avsatta, enligt Aftonbladet. Enligt TT har de flesta flygavgångar till Turkiet ställts in under dagen, och flygbolag och andra researrangörer följer situationen löpande.
Kommentar: Krisinfo fortsätter följa händeutvecklingen.

Nytt fall av mjältbrand i Östergötland
Inrikes rapporterar SR att ett nytt fall av mjältbrand har konstaterats på en gård i samma område som ett tidigare fall, vid Omberg i Östergötland. Den drabbade kon har betat några kilometer från det första smittstället. Personal från Jordbruksverket, Länsstyrelsen Östergötland och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar med mjältbrandsfallen vid Omberg, och allmänheten uppmanas att respektera de avspärrade områderna. Besökare och jägare i närområdet uppmanas att vara observanta och rapportera fynd av döda djur till Jordbruksverket så att djuren kan undersökas. 
Kommentar: Följer utvecklingen då det kan skapa oro och frågor hos allmänheten. Nyheten på Krisinfo har uppdaterats och Jordbruksverkets uppmaning att rapportera in fynd av döda djur i området, har retweetats på Twitter.

Omvärldsbevakning 12:00

Turkiska militärer sökte asyl i Grekland
Turkiets premiärminister Binali Yildirim säger att den turkiska regeringen nu har  "full kontroll över situationen", meddelar TT. Flera medier, bland annat Aftonbladet och DN skriver att dödssiffran efter kuppförsöket har stigit till nästan 200 personer. Grekiska medier rapporterar att åtta turkiska militärer som tros vara kopplade till gårdagens kuppförsök, har sökt asyl i Grekland efter att de ankom till landet i ett turkiskt militärhelikopter. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

IS tar på sig dådet i Nice
När det gäller lastbilsattacken i Nice i torsdags så skriver Reuters att terrororganisationen Islamiska staten (IS) tar på sig dådet men inga uppgifter tyder på att gärningsmannen ska ha varit radikaliserad. Tre personer som ska ha haft kontakt med gärningsmannen, har gripits av fransk polis. 
Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08:30

Inställda flyg efter kuppförsöket i Turkiet 
Nyhetsbilden domineras av händelserna i Turkiet, efter att en grupp ur den turkiska militären försökte ta makten över Turkiet under fredagskvällen. Kuppförsöket rapporteras nu vara över, men enligt TT är dödssiffran nu uppe i minst 90, och över 1 000 skadats. Mer än 1 500 militärer har gripits. Ett stort antal svenskar befinner sig i landet, men DN skriver att UD i nuläget inte har fått uppgifter om att några svenskar ska finnas bland de drabbade. Swedavia informerar på sin webbplats om att de flesta flygningar till Turkiet har ställts in, samt hänvisar resenärer att kontakta sin researrangör och hålla sig uppdaterade om läget på UD:s reseinformation om Turkiet då det föreligger avrådan från icke-nödvendiga resor till landet.
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen. Har svarat på frågor i sociala medier kring reseavrådan. 

Omvärldsbevakning 07:30

Situationen i Turkiet - uppdatering
Under natten och morgonen har det kommit allt fler uppgifter om att kuppförsöket skulle ha misslyckats, exempelvis från Aftonbladet. Minst 60 personer ska ha omkommit under nattens oroligheter, uppger tidningen.
Efter UD:s reseavrådan i natt ställer svenska resebyråer som Apollo, Ving och Fritidsresor tills vidare in sina flygningar till Turkiet.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Fredag 15 juli


Omvärldsbevakning 23:00

Sent på fredagskvällen inleddes vad som verkar vara en militärkupp i Turkiet, skriver DN. Enligt Turkiets premiärminister har kuppen misslyckats, medan militären säger å sin sida att man gripit den turkiska statsledningen. Enligt Reuters ska det ha hörts skottlossning vid polisens högkvarter i Istanbul och i Ankara ska gisslan ha tagits vid militärhögvarteret.
Kommentar: Följer utvecklingen. Kan uppstå oroligheter, vilket också kan påverka situationen för svenska turister i landet.

Omvärldsbevakning 22:15

Händelserna i Nice - uppdatering
Medierna fortsätter att rapportera kring händelserna i Nice. Det har fortfarande inte framkommit några uppgifter om att några svenskar skulle finnas bland de dödade och skadade, men ännu har inte alla svenskar kommit i kontakt med sina anhöriga. UD uppmanar därför fortfarande svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga.
Det har fortfarande inte heller kommit några uppgifter om att gärningsmannen, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, skulle ha agerat på uppdrag av någon yttre organisation. Enligt DN har hans grannar snarare beskrivit honom som en ensamvarg drabbad av depression.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen i händelse av att det skulle vissa sig att några av offren var svenska medborgare.

Tågkrock skapade trafikproblem
Vid 16-tiden på fredagen kolliderade ett persontåg och ett godståg mellan Åstorp och Kvidinge i Skåne. Sju personer fick lättare skador efter krocken och all tågtrafik mellan Åstorp och Hässleholm stoppades och ersattes med buss. Tågtrafiken har nu återupptagits, men med förseningar som följd, rapporterar SVT Helsingborg.
Kommentar: För kännedom.

Överlämning 16:15

Dagen har präglats av händelserna i Nice. Fortsätt följa utvecklingen med särskilt fokus på eventuellt drabbade svenskar.

Omvärldsbevakning 16:00

Saknade svenskar i Nice
TT rapporterar att oroliga vänner och familj har fortfarande inte kunnat nå anhöriga på plats i Nice med omnejd.- Det finns ett antal svenskar som förmodas ha varit i Nice men av olika skäl inte har gått att nå än, säger Jessica Garpvall, presskommunikatör på UD till TT. Via sin kristelefon har UD tagit emot omkring 200 samtal från oroliga anhöriga.- Många av dessa har efterhand lyckats få kontakt med sina anhöriga på plats. Hur många svenskar som saknas vill inte UD uppge.

Ögonvittnesskildringar i Nice
Flera medier har rapporter med ögonvittnesskildringar från svenskar i Nice, det gäller bland annat GP och DN. 

Många allvarligt skadade
Frankrikes president Francois Hollande håller tal i Nice. Han säger att omkring 50 personer svävar mellan liv och död efter attacken i går, enligt SVT. Hollande säger också att många utlänningar finns bland de döda enligt nyhetsbyrån AFP, enligt SR.  
 

Kriscenter upprättat

SOS International har öppnat ett kriscenter på Radisson Blu Hotel i Nice. Där kan man få rådgivning och stöd. 

Kommentar: Vi fortsätter följa läget i Nice med fokus på eventuellt drabbade svenskar.

Övrig omvärldsbevakning: Inget att notera

Omvärldsbevakning 11.30

Flera svenskar befinner sig i Nice och var på plats när attacken inträffade, enligt flera medier bland annat SVT nyheter. UD har i nuläget inga uppgifter om drabbade svenskar, men undersöker saken just nu. UD avråder i nuläget inte svenskar från att resa till Frankrike generellt eller Nice specifikt. Frankrike har nu förlängt landets undantagslagar med tre månader enligt SR. Ingen organisation har tagit på sig dådet enligt medieuppgifter.

Säkerhetsspolisen skriver på Twitter att de följer händelseutvecklingen i Nice för att se om det finns bäring på Sverige. Hotnivån för Sverige kvar på förhöjd nivå.

Svenska kyrkan har öppnat sina lokaler i Paris och Nice för de som behöver stöd.
Ett krisnummer direkt till UD har också upprättats. Telefonnumret är 08-405 92 00. - I första hand för eventuellt drabbade som behöver komma i kontakt med oss, men också för oroliga anhöriga som inte fått tag i sina nära och kära, säger Anna Ekberg, presskommunikatör till TT.
Kommentar:
Vi har uppdaterat nyheten och delat information från ambassaden och Scebska kyrkan samt Säpo i våra sociala kanaler. Fortsätter följa händelseutvcklingen med fokus på eventuellt drabbade svenskar.

Omvärldsbevakning 08:00

Händelserna i Nice - uppdatering
Under morgonen har många medier, däribland DN och Aftonbladet, fortsatt att rapportera om gårdagskvällens händelser i Nice, där en lastbil rammade en folkmassa under det franska nationaldagsfirandet. Dödstalet uppges nu ha stigit till 84 personer.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen. Nyhet ligger ute på Krisinfo.

Omvärldsbevakning 00:30

Många döda sedan lastbil kört in i folkmassa i Nice
Sent på torsdagskvällen/fredagsnatten har ett stort antal medier, däribland Dagens Nyheter, Aftonbladet, Ekot och SVT Nyheter, rapporterat om att en lastbil ska ha kört in i en stor folkmassa under det franska nationaldagsfirandet i Nice.
Många människor ska ha dödats och skadats i vad som i vissa medier beskrivs som en attack. Dödstalen varierar dock i olika medier. Lokala franska myndigheter talar, enligt Dagens Nyheter, om ett 30-tal döda.
Kommentar: Inga rapporter om dödade eller skadade svenskar än så länge. Fortfarande inte heller någon information om händelsen på den svenska ambassaden i Frankrikes sida. Fortsätter att följa utvecklingen.

Torsdag 14 juli


Omvärldsbevakning 22:15

Avdelning på Skånes universitetssjukhus avstängd efter bakterieutbrott
Neonatalavdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö har stängt, sedan tarmbakterien Serratia marcescens upptäckts på avdelningen. Avdelningen kommer att hållas stängd tills alla rum har smittstädats, rapporterar P4 Malmöhus.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten. Enligt ett pressmeddelande från Region Skåne har tio barn burit på smittan, men ingen av dem ännu insjuknat.

Riksväg 24 avstängd efter olycka med gastankbil
All trafik i båda riktningarna på riksväg 24 vid Edenberga i Laholms kommun har stängts av på grund av en vält gastankbil. Larmet kom vid 16.35 på torsdagseftermiddagen och enligt prognoser beräknas vägen att vara avstängd ett dygn, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom. Trafikstörning som påverkar många bilister.

Totalstopp på Kvicksundsbron efter elfel
Under torsdagskvällen har Kvicksundsbron som ligger på gränsen mellan Västmanlands och Sörmlands län varit strömlös, vilket har medfört att såväl bil- som tågtrafik varit stillastående under kvällen. Vid 21-30-tiden anlände reparatörer från Trafikverket för att åtgärda felet, rapporterar SVT Sörmland. Trafikverkets prognos är att felet ska vara åtgärdat klockan 23.
Kommentar: Trafikstörning som påverkar både bil- och tågresenärer. Följer utvecklingen om felet inte skulle lyckas åtgärdas under kvällen.

Överlämning 16:20

En lugn dag. Fortsätt följa väderutvecklingen när det gäller åska och regn, se nedan.

Omvärldsbevakning 16:15

Blixten orsakade bränder i Skellefteå
Flera bränder utbröt i Skellefteåområdet när åskan drog fram vid lunchtid på torsdagen, uppger SR P4 Västerbotten.   I östra Falmark utanför Skellefteå har blixten antänt en byggnad och det brinner för fullt på vindsvåningen. Räddningstjänsten arbetar för fullt med släckningsarbetet och man inriktar sig på att rädda delar av byggnaden.Enligt räddningstjänstens inre befäl så blev det en hektisk period när de på kort tid fick in larm om flera bränder orsakade av blixten samtidigt. Bland annat inkom larm om bränder från Bureå och i Tväråträsk utanför Byske. SVT Västerbotten rapporterar också om bränderna.
Kommentar: Följer om läget skulle förvärras ytterligare.

Ofarligt att besöka Omberg
Med anledning av de fall av mjältbrand som upptäckts i en nötkreatursbesättning på en gård vid Omberg har frågor uppstått om det är farligt  att vistas och vandra i Ekopark Omberg. Svaret är att det inte är farligt att besöka Ekoparken. Man ska inte gå in i de avspärrade områdena, men i övrigt går det att vandra och vistas på Omberg som vanligt, skriver Länsstyrelsen i Östergötland på sin webbplats. 
Kommentar: Uppdaterat vår tidigare nyhet, samt Retweetat på Twitter och delat på Facebook.

Omvärldsbevakning 11:15

Risk för stora regnmängder
I de östra delarna av norra och mellersta Norrland risk för regn- eller åskskurar som lokalt kan ge stora mängder nederbörd på kort tid, meddelar SMHI.
Kommentar: Följer eventuella konsekvenser av detta. Uppdaterat temablocket på startsidan.

Omvärldsbevakning 08:00

Inget nytt att notera.

Onsdag 13 juli


Omvärldsbevakning 22:15

Många evakuerade från by på Kanarieöarna
Över hundra människor har evakuerats med helikopter sedan en bergsväg rasat och skurit av byn Teno på ön Teneriffas norra kust. Evakueringen inleddes tidigt på onsdagen och höll på i flera timmar. Ingen människa ska ha kommit till skada. Hamnen i Teno är ett populärt utflyktsmål bland turister, rapporterar nyhetsbyrån TT som citeras av många svenska medier under onsdagskvällen, bland andra Dagens Nyheter.
Kommentar: för kännedom. 

Överlämning 16:20

Dagen har präglats av mjältbrandsutbrottet i Östergötland. Vi fortsätter följa utvecklingen. Följ även risken för stora regnmängder och eventuella konsekvenser av detta under eftermiddagen och kvällen.

Omvärldsbevakning 16:10

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 11:30

Mjältbrand konstaterad på gård i Östergötland
Ett fall av mjältbrand har upptäckts i en nötkreatursbesättning på en gård vid Omberg i Östergötland, uppger Jordbruksverket. Tre djur har dött ute på bete och provsvar från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, visar att djuren dog av mjältbrand. Den aktuella gården har spärrats av och en smittskyddsutredning pågår.  Jordbruksverket bedömer att det inte är någon fara för allmänheten. Man måste ha varit i kontakt med sjuka eller döda djur för att smittas.
Kommentar: Skrivit nyhet. Lokalmedierna och i viss mån riksmedierna har rapporterat om utbrottet. Stor spridning i våra sociala kanaler. Fortsätter följa.

Risk för stora regnmängder
SMHI har utfärdat en risk för stora regnmängder. Det gäller från Värmland och Dalarna och norrut och i stora delar av Norrland där det det risk för kraftiga regn- och åskskurar som lokalt kan ge stora mängder nederbörd.
Kommentar: Följer väderutvecklingen.

Omvärldsbevakning 07:30

Inget att notera.

Tisdag 12 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Uppföljning tågolyckan Bari, Italien
Enligt uppgifter från svenska UD till SVT har man fortfarande inga uppgifter om skadade svenskar, men arbetar för närvarande med att få fram information kring olyckan.
Kommentar: Fortsätter följa

SMHI: Brandrisken är under onsdagen stor i sydöstra Sverige 
Det är i Södermanlands, Östergötlands, Kalmars och Gotlands län där risken för skogsbrand är störst under onsdagen, enligt SMHI.

Överlämning 16:15

Fortsätt följa tågolyckan i Italien med fokus på om några svenskar har drabbats. Håll ett särskilt öga på om ambassaden går ut med någon ny information.

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering tågolyckan i Italien
Minst 20 människor har omkommit och ännu fler har skadats, vissa livshotande, enligt AP, uppger TT och flera andra medier. 
Kommentar: Publicerade nyhet med länk till ambassadens information. Vi fortsätter följa utvecklingen.

Åskan slog ut datasystem i Bollnäs
Ett omfattande IT-haveri har drabbat Bollnäs kommun uppger SVT Gävleborg.Under morgonen upptäcktes det att Bollnäs kommuns hemsida låg nere. Snabbt kunde man kostatera att störningarna var mer omfattande än så. Stora delar av kommunens datasystem ligger nere, även låssystem, felet var ännu inte avhjälpt vid 15-tiden.
Kommentar: För kännedom om det skulle komma frågor. 

Omvärldsbevakning 13:45

Flera döda i italiensk tågolycka
Minst tio personer har omkommit och ytterligare ett dussintal skadats i en tågolycka i södra Italien, efter att två passagerartåg krockade på en enspårig sträcka mellan städerna Corato och Andria, skriver flera medier, bland annat SR och Sveriges ambassad i Rom. Ambassaden skriver att det i nuläget inte finns några uppgifter om drabbade svenskar. 
Kommentar: Följer händelseutvecklingen med tanke på att många svenskar reser till Italien i semestertider.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 7:30

Inget att notera.

Måndag 11 juli


Omvärldsbevakning 22:00

Stora mängder regn under dagen
Kraftiga skyfall drog under dagen in över Svealand. Enligt Norrtälje Tidning föll över 60 milimeter regn i Norrtälje, med stängda vägar och vattenfyllda byggnader som resultat. Enligt Aftonbladet finns risk för kraftiga skurar i Svealand och Götaland i dagarna som kommer, främst i Stockholmsområdet. I södra och norra Norrland är risken störst för åska.
Kommentar: Ingen officiell varning finns på SMHI, men vi följer läget. 

Överlämning 16:15

En väldigt lugn dag. Inga händelser att följa upp under kvällen.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08:00

Källare översvämmade i Skåne
Sydsvenskan rapporterar att det har regnat mycket i södra Skåne under natten, framförallt i Vellinge och Svedala. Inga personer har kommit till skada men på ett 20-tal källare har svämmat över. 
Kommentar: SMHI har nu tagit bort varningen för stora regnmängder, men vi följer utvecklingen. Tidigare klass 1 varning för höga flöden i Norrbottens län kvarstår.