Vecka 29 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 24 juli


Omvärldsbevakning 21:30

Skogsbrand i Vrinneviskogen i Norrköping
En yta på 10 000 kvadratmeter i Vrinneviskogen i Norrköping brinner och brandrök blåser in över staden. Räddningstjänsten bekämpar lågorna och uppmanar boende i framför allt Hageby att stänga fönster och ventiler om brandröken upplevs obehaglig. Det rapporterar P4 Östergötland.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Poliser attackerade i Parisförort
Sent på lördagskvällen överfölls fyra poliser och skadades lindrigt i ett bakhåll under patrullering i kommunen La Courneuve, strax nordost om Paris, skriver Dagens Nyheter. Enligt den franska tidningen Le Parisien attackerades poliserna med gummikulor och vad som beskrivs som hemmagjorda granater. Under senare delen av veckan har stämningen i Paris norra förorter varit stämd sedan en 24-årig man, gripen i Beaumont-sur-Oise för ett mindre brott, avlidit under transporten till en polisstation.
Kommentar: Följer utvecklingen i händelse av att situationen i dessa förorter skulle förvärras.

Omvärldsbevakning 16:00

Flygtrafiken påverkas av brand i ladugård
Den brand som rasar i en ladugård nordost om Knivsta påverkar även Arlandas flygtrafik. Enligt SVT Nyheter Uppsala har Luftfartsverket meddelat att man stängt av delar av luftrummet i området, vilket kan leda till förseningar för flyg på Arlanda. 
Räddningstjänsten uppger dock att man har branden under kontroll och att det inte finns någon risk för att den sprider sig till det boningshus som ligger i närheten av ladugården, skriver Upsala Nya Tidning. Strax efter halv tre på söndagseftermiddagen hade två av brandstyrkorna lämnat platsen. Säkerhetszonen på 300 meter ligger kvar – även uppåt i luften – och det kan den göra i ett dygn, skriver UNT.
Kommentar: Fortsätter att följa, men branden verkar vara under kontroll.

Omvärldsbevakning 12:45

Våldsam brand i ladugård i Knivsta
Just nu brinner det våldsamt i en ladugård i Östuna, Knivsta. 25 brandmän arbetar med att bekämpa branden och försöker förhindra att elden sprids till omkringliggande byggnader eller skog och mark. Enligt räddningstjänsten råder det också en betydande explosionsrisk eftersom det finns gasolflaskor inne i ladan. Det rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: Följer utvecklingen i händelse av att branden skulle sprida sig och bli större.

Omvärldsbevakning 08:30

Inget nytt att notera.

Lördag 23 juli


Omvärldsbevakning 22:00

Eldningsförbud på flera håll i landet
På grund av det torra och varma vädret har eldningsförbud införts på flera håll i landet. På lördagseftermiddagen införde länsstyrelserna i Stockholm och Uppsala samt Region Gotland införde eldningsförbud, skriver Aftonbladet.
Det råder också eldningsförbud i Kronobergs län, medan allmänheten i främst östra Götaland och Svealand samt delar av södra och mellersta Norrland uppmanas att vara mycket försiktig vid grillning eller eldning, om förbud mot eldning inte redan har införts.
Kommentar: För kännedom. Fortsätter att bevaka väderprognoserna och SMHI:s brandriskkarta.

Minst 170 döda efter översvämning i Kina 
Norra Kina har drabbats av enorma översvämningar, skriver Aftonbladet. Minst 170 människor ska ha dödats i översvämningarna, medan hundratusentals också ska ha evakuerats. Enligt Los Angeles Times uppger lokala kinesiska myndigheter att flera miljoner människor kan ha drabbats av katastrofen.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Hundratals tvingas fly från bränder i Kalifornien
Boende i cirka 300 hem har evakuerats sedan mark- och skogsbränder snabbt spritt sig över ett stort område nordväst om Los Angeles i Kalifornien, skriver Sydsvenskan, baserat på uppgifter från den lokala räddningstjänsten i Kalifornien. Över 300 brandmän och 30 helikoptrar har satts in för att bekämpa bränderna. Inga dödsfall ska dock ha rapporterats.
Kommentar: Följer utvecklingen. Än så länge inga rapporter om drabbade svenskar.

Omvärldsbevakning 16:00

Skottlossning i München - uppdatering
Fredagskvällens masskjutning i München påverkar också svenska myndigheter, uppger Aftonbladet. Säpo följer ärendet, men ser inte någon anledning att höja hotnivån för terror från nuvarande trea på en femgradig skala.
Dagens Nyheter skriver att den 18-årige gärningsmannen inte verkar ha haft någon koppling till IS utan att han ska agerat på egen hand. Det framkommer också att han ska ha vårdats för psykiska problem.
Kommentar: Fortsätter att följa efterspelet kring skjutningen. Än så länge inga uppgifter om skadade eller dödade svenskar.

Minst 60 döda efter explosion i Kabul
Minst 60 människor har dödats och över 200 har skadats efter ett självmordsdåd i Afghanistans huvudstad Kabul, skriver Dagens Nyheter. Enligt nyhetsbyrån Reuters säger sig terrorrörelsen IS ta på sig attacken. Reuters hänvisar till terrorgruppens halvofficiella nyhetsbyrå Amaq.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09:00

Skottlossning i München - uppdatering
Under natten och morgonen har gårdagskvällens skottlossning i München fortsatt att dominera nyhetsmedierna. Dagens Nyheter skriver att Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer att kalla in sitt säkerhetsråd under lördagen. Tidningen rapporterar även att Frankrikes president François Hollande erbjuder Tyskland sitt stöd, samt att Tjeckien har förstärkt polisbevakningen vid gränsområdet.
SVT rapporterar att den misstänkte gärningsmannen tros ha tagit livet av sig och att han antas ha varit ensam. Antalet dödsfall, utöver det misstänkta självmordet, räknas till nio och motivet till dådet är fortfarande okänt. SVT skriver även att kollektivtrafiken i München återupptogs vid ett-tiden på natten. 
Enligt Sydsvenskan och flera andra medier finns det ännu inga uppgifter om drabbade svenskar.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Ny myggart som sprider zika upptäckt i Brasilien
Sveriges Radio rapporterar att brasilianska forskare har hittat zikavirus hos en annan art av myggor än den man hittills trott sprider epidemin i Latinamerika och Karibien. Denna myggart är 20 gånger vanligare och dagens bekämpningsmetoder fungerar inte på den, skriver SR.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Torrt väder ökar risken för bränder
Enligt SMHI väntas vädret under de kommande dagarna bli torrt och soligt i större delen av landet, vilket gör att risken för bränder i skog och mark är lokalt stor till mycket stor, i främst östra Götaland och Svealand, samt delar av södra och mellersta Norrland. 
Kommentar: För kännedom.

Begränsad framkomlighet på E4 mellan Nyköping och Norrköping efter olycka
Under gårdagen stängdes E4 mellan Nyköping och Norrköping av i båda riktningar mellan trafikplats Stavsjö och trafikplats Gammelsta i Södermanlands län, efter en trafikolycka där en bro fick omfattande skador. Enligt Trafikverket kan återställningsarbetet ta upp till två månader. Verket meddelar dock att man i mitten av nästa vecka hoppas kunna ge en mer säker prognos för när det omfattande återställningsarbetet är klart och alla körfält kan öppnas.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor hos allmänheten.

Fredag 22 juli


Överlämning kl. 00.30

Veckans nyheter har till stor del handlat om Turkiet och efterspelet efter förra veckans försök till militärkupp, men nu ikväll har nyhetsbilden totalt dominerats av skottlossningen i Tyskland. Fortsätt följa utvecklingen. Inrikes så har nya fall av mjältbrand upptäckts i Östergötland.  

Omvärldsbevakning 00:00

Nio döda bekräftas i München
Förbundskansler Angela Merkel samlar det tyska säkerhetsrådet till extrainkallat möte i morgon, skriver GPEnligt Aftonbladet har Polisen i München bekräftat 
nio dödsoffer efter kvällens skottlossning. Sveriges Radio rapporterar att de nu undersöker om en av de döda är en gärningsman. Polisen har via Twitter bett allmänheten om att inte dela privata foton, filmer eller ljudinspelningar på sociala medier, men uppmanar istället i  ett  pressmedelande om att dessa laddas upp via länken https://medienupload-portal01.polizei.bayern.de/. Enligt DN har Utrikesdepartementet (UD) i nuläget inga uppgifter om drabbade svenskar.  
Kommentar: Följer utvecklingen 

Omvärldsbevakning 21:30

Skottlossning i München
Kvällens nyheter har dominerats av händelserna i Tyskland. Ett stort antal medier, däribland Aftonbladet, rapporterade om en stor polisinsats i München efter att det vid 18-tiden larmades om skottlossning i och utanför ett köpcentrum nära Olympiastadion. Det kom även rapporter om att skott ska ha avlossats på en tunnelbanestation. Kollektivtrafiken har stängts ner och polisen uppmanar människor att undvika offentliga platser i hela staden. Polizei München rapporterade om minst sex bekräftade dödsfall på sin Twitter, men medierna rapporterar om ett högre antal dödsoffer. Enligt Sveriges Radio handlar det om minst åtta döda. DN rapporterade att vid 20.30-tiden började polisen använda begreppet terrordåd, men Münchenpolisens talesperson sade senare att det saknades indikationer på att det skulle röra sig om ett islamistiskt terrordåd. TT skriver att lokala myndighetern har höjt säkerhetsnivån i München. Samtidigt har Tjeckien förstärkt polisbevakningen vid gränsområdet till Tyskland. 
Kommentar: Följer utvecklingen löpande. Nyhet publicerad, och information från UD och den lokala polisen har delats i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 16:00

Turkiet uppmanar svenskar att lämna in uppgifter om Gülenanhängare
Enligt Expressen uppmanar Turkiet, via en Facebooksida för anhängare till regeringspartiet AKP i Sverige, att lämna in uppgifter om "personer, organisationer och lärosäten som stöder eller finansierar Fethullah Gülens terrororganisation, både inom landet och utomlands". Telefonnumret som anges går till presidentkansliet i Turkiet.
Kommentar: Noterar.

Minnesceremonier fem år efter terrorattackerna i Norge
På flera platser i Norge, bland annat i Oslo och på Utøya, har det i dag varit ceremonier till minne om terrorattentaten i regeringskvarteren i Oslo och på AUF:s sommarläger på Utøya 22 juli 2011 där 77 människor dödades. Båda norska och svenskar medier, däribland NRK och SVT, har livesänt under dagen.
Kommentar: Noterar.

Omvärldsbevakning 13:00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 6:30

Inget att notera. 

Torsdag 21 juli


Omvärldsbevakning 21:30

Tio gripna efter att ha planerat terrorism mot OS
I Brasilien har tio personer gripits för att ha planerat terrorism mot OS, rapporterar 
BBC. De gripna ska inte vara IS-medlemmar men de sägs ha försökt få kontakt med terrorgruppen.
Kommentar: Noterar, då det finns ett stort säkerhetsfokus kring OS. 

Nytt fall av mjältbrand i Östergötland
Jordbruksverket meddelar att ytterligare ett fall av mjältbrand har konstaterats hos en tjur på den gård vid Omberg i Östergötland där smittan först upptäcktes. Hela besättningen kommer nu vaccineras. Det smittade djuret har inte betat i samma område som de andra smittade djuren. 
Kommentar: Noterar.

Omvärldsbevakning 16:00

Turkiet häver Europakonventionen
DN skriver att den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna tillfälligt kommer att upphävas i Turkiet till följd av undantagstillståndet. Detta enligt ett uttalande från Turkiets vice premiärminister Numan Kurtulmus.
Kommentar: Noterar, då det kan påverka det politiska läget och händelseutvecklingen i landet. 

Fortfarande risk för skogsbrand
Enligt SMHI kvarstår risken för skogsbrand i östra Götaland och östra Svealand, och den förutspås sprida sig de kommande dagarna som följd av att fortsatt varmt och torrt väder förväntas. Samtidigt varnas det för höga temperaturer i delar av Skåne, Kronoberg och Blekinge.
Kommentar: Vi har under dagen delat statusuppdateringar om brandrisk från DinSäkerhet i sociala medier. Har lyft temapuffen om skogsbrandrisk på startsidan.

Omvärldsbevakning 12:30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 6:30

Tre månaders undantagstillstånd i Turkiet 
DN rapporterar att president Erdogan i går kväll utlyste tre månaders undantagstillstånd i Turkiet. Sveriges Ambassad i Ankara skriver att detta inte automatiskt innebär ett utegångsförbud, men kan påverka bland annat rörelsefriheten. Svenskar som besöker Turkiet rekommenderas att alltid bära med sig ID-handlingar och följa nyheterna.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Mindre jordskalv i Halland
Svenska nationella seismiska nätet, SNSN, uppmätte i går kväll ett mindre jordskalv i Årnäs 12 km norr om Varberg i Halland. Preliminär magnitud 2,2. Enligt GP.se så kunde skalvet kännas i flera delar av Varberg. 
Kommentar: För kännedom.

Onsdag 20 juli


Omvärldsbevakning 21:30

Misstänkt bombman i Bryssel var student
DN skriver att det stora polispådraget i Bryssel blåstes av efter att det visade sig handla om en student som mätte radioaktivitet.
Kommentar: För kännedom.

15000 franska reservister ska bevaka evenemang
Sveriges Radio rapporterar att Frankrike utökar antalet reservister till 15000. Dessa ska bland annat ha till uppgift att öka säkerheten genom att bevaka evenemang under sommaren. 
Kommentar: Följer utvecklingen då många svenskar åker till Frankrike. 

Omvärldsbevakning 16:00

Stort polispådrag i Bryssel
DN rapporterar att polisen i Bryssel har omringat en person i en lång vinterrock med kablar som sticker ut. Närliggande byggnader har evakuerats, och flera gator ska vara avspärrade. Säkerheten är förstärkt inför Belgiens nationaldag i morgon, efter att 32 människor dog i bombattackerna i Bryssel tidigare i år.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Frankrike förlänger undantagslagar
TT rapporterar att underhuset i det franska parlamentet har röstat ja till att förlänga de undantagslagar som ger polisen större befogenheter i jakten på terrorister.Undantagstillståndet infördes efter att  130 människor miste livet i flera samordnade attentat i Paris i november.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 12:00

Turkiska akademiker förbjuds lämna landet
SVT meddelar att Turkiets president Erdogan har förbjudit akademiker att lämna landet, samtidigt som ett stort antal lärare och dekaner har stängts av från eller förlorat sina jobb. Skälet ska vara att utbildningsväsendet är starkt kopplade till Gülenrörelsen, som den turkiska regeringen anklagar för att ligga bakom kuppen. Enligt DN har Wikileaks förbjudits i Turkiet efter att siten har släppt nästan 300000 mejl från det styrande partiet AKP. Journalisten rapporterar att den turkiska mediemyndigheten RTÜK har dragit in sändningstillstånden för 25 radio- och TV-stationer och stängt ned 20 nyhetssajter.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.

Trump officiellt Republikanernas presidentkandidat
I USA utnämnde det Republikanska partiet i går Donald Trump som sin presidentkandidat, skriver DN.
Kommentar: Noterar, då det finns risk för ytterligare demonstrationer i förbindelse med Republikanernas konvent.

Svårare få permanent uppehållstillstånd med nya asylregler
I dag träder den tidsbegränsade lagen ikraft, meddelar Migrationsverket. Lagen innebär att det svenska regelverket kommer ligga på miniminivå enligt EU-rätten och internationella konventioner under tre år. De största förändringarna är att uppehållstillstånden nu blir tillfälliga, och för att få permanent uppehållstillstånd måste asylsökande kunna försörja sig på inkomster från ett vitt jobb. Reglerna för anhöriginvandring blir också betydligt strängare, och möjligheten tas helt bort för alternativt skyddsbehövande.
Kommentar: Noterar, då det kan påverka samhällsdebatten.

Omvärldsbevakning 08:00

Vattenbristen i sydöstra Sverige fortfarande akut
Vattenbristen är fortfarande akut för en rad kommuner i sydöstra Sverige, skriver Svenska Dagbladet. På Öland, där nivåerna är extremt låga, oroar man sig över hur lantbruket ska klara sensommaren. Niclas Beermann, teknisk chef på Mörbylånga kommun, uppger att man ”tittar brett” på vilka insatser för jordbruket som kan komma att krävas under sensommaren om nederbörden blir knapp. Det rör sig framför allt om fler körningar eftersom mjölkdjuren behöver livsmedelsklassat vatten som inte går att hämta varsomhelst, säger Beerman.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Tisdag 19 juli


Omvärldsbevakning 22:00

Torrt och soligt väder ökar risken för gräs- och skogsbränder
Enligt SMHI råder det för närvarande stor risk för bränder i skog och mark i delar av östra Götaland och östra Svealand. De kommande dagarna väntas torrt och soligt väder, vilket gör att brandrisken kan komma att öka även i andra delar av landet, spår SMHI.
Kommentar: För kännedom.

Överlämning 16.30

Åter en mycket lugn dag. Värt att nämna är att UD nu bekräftar att ingen svensk längre är saknad i Niceområdet. Kopplingen mellan yxdådet i Tyskland och IS är ännu inte officiellt bekräftat. Vid överlämningen skrev GP en Just nu om en man som barrikaderat sig med en bomb på ett hotell i södra Frankrike.

Omvärldsbevakning 16:30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11:30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08:00

Flera skadade efter yxattack på tåg i södra Tyskland
Under måndagskvällen gick en 17-årig pojke till attack med yxa och kniv ombord på ett regionaltåg utanför staden Würzburg i södra Tyskland, skriver Dagens Nyheter. Fyra personer skadades svårt i attacken, innan gärningsmannen sköts ihjäl av tysk polis. Angriparen ska, enligt Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann, ha varit en ensamkommande flykting från Afghanistan. Han ska också, enligt en talesperson för Bayerns inrikesdepartement, ha skrikit ”Allahu akbar” (Gud är större) när han gick till attack.
Kommentar: Motivet till attacken fortfarande oklart men omständigheterna tyder på att det rör sig om ett terrordåd. Kan orsaka oro hos allmänheten. Dock ännu inga uppgifter om att några svenskar ska ha befunnit sig på tåget.

Måndag 18 juli


Omvärldsbevakning 22:15

Anhöriga försöker nå svenskar som antas ha varit i Nice
Vissa av de svenskar som antas ha varit i Nice under attacken i torsdags har fortfarande inte gått att nå. UD har dock än så länge inte fått in några rapporter om att svenskar skulle ha skadats eller dödats i attacken, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Fortsätter att vara aktuellt tills dess att alla döda har identifierats och/eller de svenskar som inte har gått att nå hör av sig till sina anhöriga.

Mjältbrandssmittan fortfarande ett mysterium
Mjältbrandsmittan som upptäckts på två gårdar i Omberg i Östergötland är fortfarande ett mysterium för myndigheterna, rapporterar SVT Nyheter Öst. Enligt länsveterinär Helen Loor kan det röra sig om en grav med smittade djur som grävts upp, men inget är i nuläget klart. Under morgondagen kommer Jordbruksverket hålla ett informationsmöte i Vadstena om mjältbrandsfallen på Omberg.
Kommentar: Fortsätter att följa. Kan vara värt att hålla ett öga på Jordbruksverkets informationsmöte under morgondagen och se om någon ny information framkommer..

Köttätande flugor påträffade i Blekinge
I Kallinge i Blekinge har den köttätande så kallade kistflugan påträffats i flera lägenheter, rapporterar SR Ekot. Enligt Yngve Brodin, intendent och flug- och myggexpert på Naturhistoriska riksmuséet, kan flugan ge sig på människor genom att lägga larver i sår och skapa infektioner. Brodin råder den som ser en svärm med småflugor hemma att ta kontakt med kommunen och se till att en fluga skickas till Naturhistoriska riskmuséet för analys. 
Kommentar: Kan skapa oro och frågor hos allmänheten.

Överlämning 16.30

Det har varit en lugn dag ur krisperspektiv. Kuppförsöket i Turkiet är fortfarande aktuellt att följa. En vice borgmästare i Istanbul blev skjuten under eftermiddagen, men ännu finns ingen direkt koppling till kuppförsöket. EU:s utrikeschef Frederica Mogherini och USA:s utrikesminister John Kerry kräver att rättstaten måste upprätthållas i Turkiet, samtidigt som antalet utrensade och avsatta militärer, poliser och domare ökar. 

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Överlämning 8.00

Helgens nyheter har dominerats av kuppförsöket i Turkiet och efterspelet efter lastbilsdådet i Nice. Rapporteringen kring båda händelserna har dock gått in i ett lugnare skede, och förutom uppdateringar efterhand som ny information kommer upp, så hamnar båda längre ner i nyhetsflödet nu. USA drabbades av en polisskjutning med dödlig utgång i söndags, något som ökar spänningen i landet. Kan vara bra att följa utvecklingen, inte minst med tanke på att protester väntas när Republikanernas konvent börjar i Cleveland i dag. Inrikes kan vi notera att ett nytt fall av mjältbrand bekräftades i Östergötland i lördags. 

Omvärldsbevakning 7.30

Försök till mordbrand på asylboende
Natten har varit lugn, men Jönköpings-posten skriver att två misstänkta gärningsmän har gripts efter försök till mordbrand på ett asylboende i Jönköpings län. Inga skador har rapporterats. 
Kommentar: För kännedom