Vecka 30 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 31 juli


Omvärldsbevakning kl 22.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning kl 16.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning kl 10.00

Risk för stora regnmängder i norra Norrland under dagen
SMHI har utfärdat Risk för stora regnmängder på kort tid över hela Norrbotten och Västerbottens kustland. I stora delar av övriga landet är det fortfarande stor eller lokalt stor risk för bränder i skog och mark, särskilt de östra delarna från Västernorrland till östa Skåne.
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen. 

Skogsbranden i Eksjö inte helt under kontroll.
Skogsbranden i Eksjö är ännu inte helt under kontroll, skriver bland annat GP. Branden är omringad, men glödbrand i marken gör att en ökad vind eller torrare luft kan få den att blossa upp igen.
Kommenatar: Krisinfo fortsätter följa. 

Brittiska myndigheter varnar gravida för att resa till Florida
Brittiska folkhälsomyndigheten varnar gravida för att resa till Florida, skriver DN. Svenska Folkhälsomyndigheten ändrar inte i nuläget sitt nuvarande råd till gravida kvinnor att ta kontakt med sjukvården innan de reser till zikadrabbade områden. Anders Tengnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger i artikeln att det finns många skäl som talar för att gravida bör vara försiktiga med utlandsresor överhuvudtaget.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 30 juli


Omvärldsbevakning kl 21.45

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning kl 16.00

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning kl 10.00

Skogsbrand i Eksjö under kontroll
Räddningstjänsten arbetade hela natten med att bekämpa branden. Nu på morgonen uppger man att hela brandområdet omringats och att man är på väg att ta full kontroll över branden, enligt SvT.
Kommentar: För kännedom. 

Fredag 29 juli


Omvärldsbevakning kl 21.30

Skogsbrand i Hult norr om Eksjö
Omkring 50 brandmän kämpar sedan eftermiddagen mot en 20 hektar stor skogsbrand cirka fem kilometer norr om Hult i Eksjö. VId 21-tiden bedömde räddningsledningen att branden var på väg att omringas, enligt SR.
Kommentar: Krisinfo följer släckningsarbetets utveckling.

USA höjer vaksamhet mot zika
De fyra fall av zikavirus som nu konstaterats i Florida och som misstänks komma från inhemska myggor leder inte till några restriktioner, men människor, särskilt gravida, rekommenderas att skydda sig mot myggbett i de trakter där den spridande myggan Aedes aegypti förekommer. Hittills har inga myggor som bär på viruset hittats. Nyheten spreds snabbt i de flesta medier, bland annat SR och SVT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning kl 16.15

Fyra lokala fall av Zikavirus i Florida
Delstaten Florida offentliggör enligt bland annat Washington Post uppgifter om att man konstaterat fyra fall av smittan som inte kan härledas till resor i kända smittområden.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning kl 11.25

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning kl 08:15

Ingenting att rapportera.

Torsdag 28 juli


Omvärldsbevakning kl 23:15

Nya fall av mjältbrand
Ytterligare mjältbrandsfall har konstaterats vid Omberg i Östergötland. Hittills har totalt sju nötkreatur och en häst dött ute på bete och konstaterats döda av mjältbrand. Områdena där djuren gått på bete är avspärrade, sanering och smittoutredning pågår, det rapporterar Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA
Kommentar: Har uppdaterat vår nyhet samt retweetat SVA.

Överlämning 17:30

En lugn dag nyhetsmässigt för vår del. Redaktionen har publicerat en nyhet, samt delat på facebook och twitter, med råd och länkar inför OS i Rio.
Har även uppdaterat nyheten om mjältbrand i Östergötland med ytterligare fall och länk till Jordbruksverkets tabell över antal döda djur.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13:20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08:00

Inget att rapportera.

Onsdag 27 juli


Omvärldsbevakning 23:15

Misstänkt zika-spridning i USA
I Florida undersöker myndigheterna nu fyra fall av zikasmitta, där man misstänker spridning som har skett inom USA:s gränser, via myggstick. Beskedet lämnades i ett uttalande från delstatens hälsovårdsmyndigheter på onsdagen. I de aktuella fallen handlar det om personer som inte har besökt trakter där smittspridning är känd sedan förut, skriver Sydsvenskan som citerar TT.
Kommentar: För kännedom.

Fler bevattningsförbud i Sverige
Grundvattennivåerna i landet sjunker och nu inför fler kommuner bevattningsförbud. Senast i raden är Halmstad och Laholm som införde restriktioner under onsdagen, det skriver bland andra  SVT Text och SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom.

Trafikverket vill spärra pokéstop
Trafikverket har kontaktat företaget som utvecklar det populära mobilspelet Pokémon Go. Det finns en fara i att ha så kallade pokéstop vid exempelvis vägar, järnvägar och bensinstationer, anser verket. Sydsvensakan och flera andra medier rapporterar detta under onsdagskvällen.
Kommentr: För kännedom. En relativt ny företeelse som kan innebära risker för allmänheten.

Omvärldsbevakning 16:30

Mjältbrandsutbrott i Ryssland
1200 renar har dött i mjältbrand i Ryssland, rapporterar SR Sameradion.
Kommentar: För kännedom.

Telestörningar som påverkar 112
Gällde vissa delar av Halland. Felet avhjälptes under eftermiddagen, skriver Telia.
Kommentar: Gjorde Just nu på startsidan.

Omvärldsbevakning 13:00

UD:s mildrade reseavrådan till Istanbul och Ankara delades på facebook och re-tweetades. Uppdaterade även vår nyhet om detta. 

Omvärldsbevakning 09:00

Sverige utsätts oftare för desinformations-attacker
Psykologisk krigföring blir ett allt större hot. Sverige utsätts nu dagligen för attacker med så kallad desinformation, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det rapporteras i SR:s ekosändningar på onsdagsmorgonen, som citeras av flera svenska medier. 
Myndigheten utökar nu sin styrka för att möta hotet och Mikael Tofvesson som är enhetschef på MSB säger i inslaget att utvecklingen är allvarlig.
Kommentar: för kännedom

Tisdag 26 juli


Omvärldsbevakning 23:00

E4 delvis avstängd mellan Norrköping och Nyköping
Trafikverket meddelar att mycket begränsad framkomlighet råder på E4 i båda riktningar på delar av sträckan mellan Norrköping och Nyköping under denna vecka. Risk för kraftiga köbildningar vid större trafikflöden. Persontrafiken uppmanas att om möjligt välja alternativa vägar för att undvika E4. Orsaken är en tidigare broskada som innebär trafikomläggningar. Trafikinformation med kartor hittar du på trafikverkets startsida under ”visa trafikinformation”, uppmanar Trafikverket.
Kommentar: för kännedom

Reparationen av Södertäljebron tar längre tid än beräknat
Det meddelar Trafikverket på tisdagskvällen. I samband med att man besiktigade de arbeten som hittills utförts på Södertäljebron upptäcktes brister som bedöms vara så allvarliga att arbetena tillfälligt avbrutits. Även här påverkas trafiken på E4 och på E20.
Kommentar: för kännedom.

Omvärldsbevakning 17:30

Uppdatering: Gisslandrama i kyrka i Frankrike
En präst dödades när flera personer togs som gisslan av två män i en kyrka i Saint-Étienne-du-Rouvray i norra Frankrike under tisdagen, rapporterar flera svenska medier, bland dem SVT Nyheter och Sveriges Radios Ekoredaktion. Gärningsmännen dödades senare av polisen under fritagningen. Enligt Frankrikes president Hollande ska angriparna tillhöra jihadistgruppen Islamiska staten (IS).
Kommentar: för kännedom.

Omvärldsbevakning 13:20

Jordbruksverket om mjältbrandsutbrottet i Östergötland
Ännu ett fall av mjältbrand har konstaterats i Omberg, skriver Jordbruksverket.
Kommentar: För kännedom. Påverkar inte råden till allmänheten.

Gisslandrama i kyrka i Frankrike
Två gärningsmän ska, enligt medieuppgifter, tagit personer i kyrkan gisslan under förmiddagen. Motivet till händelsen är oklart.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08:10

Skogsbranden i Kalifornien växer och sprider sig
Den extrema hettan har gjort att skogsbranden norr om Los Angeles har spridit sig snabbt och nu har antalet hem som behöver evakueras utökats till cirka 10.000. Det innebär att omkring 20.000 personer är tvungna att lämna sina hem. Närmare 3.000 brandmän arbetar med att bekämpa branden, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Många döda efter knivattack mot funktionsnedsatta i Japan 
I staden Sagamihara några mil utanför Tokyo har 19 personer på en institution för funktionsnedsatta dödats sedan en knivbeväpnad man gått till attack mot ett stort antal av de boende på hemmet. I attacken skadades också minst 25 personer, varav flera allvarlig. Den 26-årige gärningsmannen, som efter dådet överlämnade sig till polisen, ska ha uttryckt starka känslor mot de funktionsnedsatta. Det förekommer också uppgifter om att han ska ha fått sparken från institutionen, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 25 juli


Omvärldsbevakning 22:30

Våldsam brand i charkuteri
Sedan sextiden på måndagskvällen arbetar flera räddningsstyrkor med att få kontroll på en omfattande brand i ett charkuteri i Billesholm. Kraftig rök stiger upp från byggnaden men räddningstjänsten bedömde inledningsvis att den inte utgör någon fara för allmänheten. Länsväg 109 förbi brandplatsen är avstängd under släckningsarbetet, rapporterar P4 Malmöhus.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Uppemot 300 döda i översvämningar i Kina
Dödstalen stiger efter de häftiga skyfall och översvämningar som har drabbat Kina under den senaste veckan. Uppemot 300 personer ska nu ha omkommit, skriver Aftonbladet. I de värst drabbade områdena har dessutom mer än en halv miljon människor tvingats lämna sina hem, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina, som hänvisar till uppgifter från inrikesdepartementet.
Kommentar: För kännedom.

Barn med mikrocefali fött i Spanien
Europa har fått sitt första fall där ett barn fötts med sjukdomen mikrocefali, rapporterar Sveriges Radio. Det rör sig om ett barn fött i Barcelona, där mamman misstänks ha smittats av zikaviruset under en vistelse i ett land i Latinamerika under sin graviditet. Joacim Rocklöv vid Umeå universitet konstaterar att det inte går att hundra procentigt veta om det verkligen är zikaviruset som orsakat skadan hos det nyfödda barnet, men att det är mycket troligt.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 16:30

Förstärkt polisnärvaro i Tyskland efter senaste dagarnas våldsdåd
Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière beordrat ökad polisnärvaro på flygplatser, järnvägsstationer och vid gränsen efter de senaste dagarnas våldsdåd, rapporterar Reuters.
Samtidigt uppger Reuters, med hänvisning till Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann, att mannen som sprängde sig själv i Ansbach hade svurit trohet till extremistgruppen IS. Enligt Herrmann visar en video som hittades i gärningsmannens telefon tydligt att dådet var en terroristattack, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom.

Kraftiga åskskurar orsakar översvämningar och vattenskador
Under måndagseftermiddagen passerar kraftiga åskskurar delar av landet. I Stockholm fylldes Medborgarplatsens södra tunnelbaneuppgång med vatten och det rapporteras om flera vattenskador i butiker och gym. Totalt har räddningstjänsten åkt ut på ett tiotal larm i åskans spår, uppger Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom. 

Tågstopp efter lastbilsolycka
Tågtrafiken mellan Sandared och Borås har stoppats sedan en lastbil kört in i en järnvägsviadukt. Trafiken på sträckan Göteborg-Borås och vidare mot Värnamo påverkas av stoppen. Det finns ännu inte någon prognos för när trafiken kan börja gå igen, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: För kännedom. Ingen information hos Trafikverket ännu.

Kraftig ökning av resistenta bakterier i Skåne
Under det första halvåret av 2016 har  380 fall av resistenta bakterier (MRSA) konstaterats i Skåne, visar siffror från Smittskydd Skåne. Det är en ökning med 28 procent, skriver Sydsvenskan. MRSA kan ge svårläkta sårinfektioner och den grupp som har ökat mest är de som smittats utomlands "i samhället", alltså utanför sjukhusmiljö.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 11:30

Pyroman misstänks ha anlagt flera bränder i Bromölla
Under natten till måndagen kom rapporter om sju olika bränder i samma område i Bromölla, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Polisen misstänker att bränderna är anlagda och söker nu efter en eller flera gärningspersoner. Inga personer ska ha kommit till skada i bränderna.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Två dödade efter skottlossning på nattklubb i Florida
SVT Nyheter rapporterar att det under natten mellan söndagen och måndagen inträffade en skottlossning på en nattklubb i staden Fort Meyers i Florida, USA. Två personer dödades och ett tiotal ska ha skadats i skjutningen. Enligt den lokala tv-kanalen WPTV ska minst tre skjutningar, vid olika platser, ha ägt rum i staden. På en av de tre platserna ska en person ha gripits, uppger NBC News.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen. Än så länge inga rapporter om drabbade svenskar.

Tunnelbanestation i London utrymd
Dagens Nyheter rapporterar att tunnelbanestationen Golders Green i norra London har utrymts och att polisen undersöker en övergiven bil utanför stationsingången. Enligt en talesperson för lokaltrafiken är det av säkerhetsskäl som stationen har utrymts.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08:00

Misstänkt självmordsbomb på musikfestival i Tyskland
På söndagskvällen inträffade en explosion utanför en musikfestival i den tyska staden Ansbach nära Nürnberg, skriver Dagens Nyheter. Explosionen tros ha utlösts av en självmordsbombare, som själv dödades i den misstänkta attacken. Enligt tysk polis skadades tolv människor, varav tre svårt, av explosionen. Den misstänkte självmordsbombaren var en 27-årig syrisk man som tidigare nekats asyl till Tyskland och fått vård för psykiska besvär.
Kommentar: Följer utvecklingen. Än så länge finns inga säkra uppgifter på om det rörde sig om ett terrordåd. Det tros röra sig om en ensam gärningsman.

Kraftig brand i köpcentrum i Partille
Under natten eldhärjades en lokal ett par hundra meter från köpcentret Allum i Partille, uppger Göteborgs-Posten. Vid 06-tiden pågick släckningsarbetet fortfarande, men höll enligt räddningstjänsten på att avslutas. Polisen betraktar branden som anlagd.
Kommentar: För kännedom. 

Helikoptrar vattenbombar skogsbrand utanför Örebro
Det rasar en skogsbrand på cirka en kvadratkilometer utanför Bocksboda nordväst om Örebro, skriver Dagens Nyheter. Under natten till måndagen fanns räddningspersonal på plats för att försöka släcka elden. Enligt Nerikes Allehanda skulle man vid sjutiden på måndagsmorgonen skicka upp tre helikoptrar för att vattenbomba lågorna. 
Kommentar: För kännedom. Branden verkar vara någorlunda under kontroll nu på morgonen.

Stora skogsbränder i Kalifornien tvingar tusentals att lämna sina hem
En stor skogsbrand rasar norr om Los Angeles, skriver Dagens Nyheter. En person har omkommit, 18 hem har förstörts och hundratals personer har evakuerats från området. Samtidigt rasar ytterligare en brand i Kalifornien, i Monterey County 48 mil nordväst om den andra branden. Där har minst 1 500 personer har tvingats lämna sina hem.
Kommentar: Följer utvecklingen.