Vecka 31 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 7 augusti


Omvärldsbevakning 21.30

Risk för kuling även i Bottenhavet
SMHI har uppdaterat klass 1-varningen för kuling till att nu även gälla Öresund, Bälten, Bottenhavet och Finska viken. 
Kommentar: Noterar då det kan förekomma båttrafik i området. 

Omvärldsbevakning 15.30

Oväder krävde dödsoffer i Makedonien
Minst 20 personer har omkommit efter översvämningar och storm i Makedoniens huvudstad Skopje, rapporterar BBC. 
Kommentar: Noterar, då det kan vara svenskar på semester i området. 

IS tar på sig macheteattack i Belgien
GP skriver att IS har tagit på sig ansvaret för gårdagens attack i Belgien där två poliser höggs med machete utanför polisstationen i staden Charleroi.
Kommentar: Noterar på grund av säkerhetsläget i landet. 

Risk för kuling på flera platser
Enligt SMHI är det nu klass 1-varning för kuling i stora delar av Östersjön, Skagerack och Kattegatt. 
Kommentar: Noterar då det kan förekomma båttrafik i området. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera. 

Lördag 6 augusti


Överlämning 23.30

Ett lugnt dygn utan större händelser. Medierna har haft fokus på OS i Rio där presscentrat i Deodoro, där ridsporten avgörs, råkade ut för beskjutning under lördagskvällen. Ingen skadades, händelsen utreds av säkerhetspersonal. Medierna har också följt upp den tragiska branden i Frankrike där 13 personer omkom. Inga direkta händelser att följa upp, utöver att bevaka skogsbrandsrisken.

Omvärldsbevakning 23.30

Norrlands universitetssjukhus i Umeå drabbades under lördagskvällen av ett stort strömavbrott. Sjukhuset får nu ström från reservsystem. Inga störningar som påverkar patientsäkerheten har ännu rapporterats, uppger sjukhus Västerbottens läns landsting.
Kommentar: Ingen påverkan på patientsäkerhet enligt sjukhuset. Info finns hos lokalradio och landsting

Omvärldsbevakning 20.30

Fortsatt säkerhetsläge på Karolinska sjukhuset
Säkerhetsnivån på Karolinska sjukhuset i Solna är fortfarande höjd sedan sjukhuset hotats. Sjukhuset har tidigare bekräftat att det inte handlar om ett terrorhot och ärendet utreds av polisen. Sjukhusets samtliga verksamheter är i normal drift, meddelar Karolinska Universitetssjukhuset.
Kommentar: Sjuhuset har information till sina patienter och verksamheten fungerar som vanligt.

Omvärldsbevakning 15.30

Det har rapporterats om mindre bränder under dagen, bl a brann lastbilar på Hisingen i Göteborg vilket ledde till rökutveckling i området. En brand uppstod också på ön Brusen i Hudviksvalls skärgård. Det fanns ingen spridningsrisk vid bränderna och inga rapporter om personskador.
Annars inget nytt att notera

Omvärldsbevakning 10.00

Brand på bar i Frankrike
Minst 13 personer omkom i en brand på en bar i staden Rouen i Frankrike natten till lördagen, rapporterar Sveriges Radio. Offren uppges vara 18-25 år. Polisen ska utreda orsaken till branden.
Kommentar: Det finns inga uppgifter om att svenska medborgare skulle ha drabbats.

Polisens bombgrupp larmad till Rosengård i Malmö
Polisen larmades på fredagskvällen om ett misstänkt föremål i Rosengård i Malmö. Bombgruppen kunde konstatera att det var ofarligt, enligt SR P4 Malmöhus.
Kommentar: Händelsen avslutad.

Skogsbrandsrisk
SMHI varnar för risk för skogsbrand längs östkusten, från Södermanlands län ner till Blekinge län.
Kommentar: Fortsätter följa skogsbrandrisken

OS i Rio
Kommmentar: Inga incidenter rapporteras från nattens invigning av OS.

Fredag 5 augusti


Omvärldsbevakning 22:00

Eiffeltornet evakuerades efter väskfynd
På fredagskvällen vid 20-tiden evakuerades Eiffeltornet. Orsaken uppges vara att man hittat en misstänkt väska, skriver BFMTV, enligt SVT nyheter. Polis och militär ska vara på plats, enligt vittnen.
Kommentar: Läget verkar vara under kontroll, ingen åtgärd i nuläget.

Överlämning 16.15

Lugn dag. Fortsätter att följa utbrottet av mjältbrand i Östergötland. Kan också hålla ett öga på Pride i Malmö och om det dyker upp någonting mer angående hotet mot Karolinska sjukhuset, särskilt om det skulle skapa oro hos allmänhet som söker vård.

Omvärldsbevakning 16.15

Hot mot Karolinska sjukhuset
Säkerhetsnivån på Karolinska sjukhuset i Solna har höjts till följd av ett hot mot sjukhuset, skriver Dagens Nyheter. Sjukhuset håller öppet som vanligt och det finns inga uppmaningar till allmänheten om att undvika sjukhuset. Enligt polisen är det inte ett terrorhot.
Kommentar: För kännedom, i fall någon till skulle inträffa.

Omvärldsbevakning 13.45

Ökad säkerhet på Malmö Pride
Malmö Pride inleds i dag fredag. Det har inte riktats några direkta hot mot Pride i Malmö. Det är det stora antalet förväntade stora antalet besökare som gör att säkerheten stärks, rapporterar SR P4 Malmöhus.
Kommentar: Kan vara bra att hålla ett extra öga på Malmö Pride under helgen.

Omvärldsbevakning 08:00

Inget nytt att kommentera.

Torsdag 4 augusti


Omvärldsbevakning 21:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 15:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 13:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 07:30

33 får antibiotika mot mjältbrand
33 personer som har arbetat nära de mjältbrandssmittade djuren i Omberg får nu antibiotika i förebyggande syfte, skriver Sveriges Radio. Risken att de har smittats är dock minimal, enligt SR.
Kommentar: Vi följer uppdateringar om mjältbranden.

Bevattningsförbud i Värnamo
I Värnamo kommun råder sedan igår, 3 augusti, bevattningsförbud med anledning av vattenbrist. Det skriver kommunen på sin webbplats.
Kommentar: Flera områden i Sverige är drabbade av vattenbrist. Viktigt att info sprids så att fler tänker på att spara vatten.

Onsdag 3 augusti


Omvärldsbevakning 21:30

Inget nytt att kommentera.

Överlämning 16.15

Lugn dag. Fortsätter att följa utbrottet av mjältbrand i Östergötland.

Omvärldsbevakning 16.15

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 11.40

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08:00

Inget nytt att kommentera.

Tisdag 2 augusti


Omvärldsbevakning 21:00

Inget nytt att kommentera.

Överlämning 16.45

Lugn dag. Fortsätter att följa utvecklingen när det gäller mjältbranden i Östergötland. Intresset i medierna har varit större under dagen än tidigare.

Omvärldsbevakning 16.45

Telestörningar hos polisen i Värmland
Det går inte att ringa till polisen i Värmland, varken via växeln eller direkt, uppger Svt Värmland. Enligt polisens presskommunikatör i Värmland ska haveriet inte betyda någon fara för allmänheten.
Kommentar: Eftersom det fortfarande går att larma via 112 och polisen uppger att det operativa arbetet fungerar trots störningen publicerar vi ingenting.  

Omvärldsbevakning 12:30

Fler djur ska vaccineras mot mjältbrand
Jordbruksverket har under tisdagen bestämt sig för att vaccinera nötkreatur, får och getter mot mjältbrand i ett större område runt Omberg. Jordbruksverket skriver på sin webbplats att de utgår från de platser där djur som dött i mjältbrand har befunnit sig och arbetar sig sedan utåt med vaccinationer i ungefär fem kilometers radie.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08:00

VMA vid brand i Falköping
Tidigt i morse började det brinna på förskolan Urd på Odengatan i centrala Falköping. Räddningsledaren utfärdade ett VMA och uppmanade närboende att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation, eftersom rökutvecklingen var kraftig.
Kommentar: Publicerat nyhet och följer läget kontinuerligt.

Brand i hamnområdet i Gävle
Under natten har det brunnit i ett hamnområde i Gävle och enligt SVT uppmanades boende i området Norrlandet att stanna inomhus med anledning av röken.
Kommentar: Eftersläckning pågår nu, vi släpper därmed frågan.

Måndag 1 augusti


Omvärldsbevakning 21:15

Inget nytt att kommentera.

Överlämning 16:30

En relativt lugn dag. Fortsätt följa utvecklingen när det gäller mjältbranden i Östergötland.

Omvärldsbevakning 16:15

Nytt fall av Mjältbrand
Ett nytt fall av mjältbrand har konstaterats på en gård i närheten av Omberg i Östergötland, uppger Jordbruksverket. Det innebär att sammanlagt åtta nötkreatur och en häst har konstaterats döda av mjältbrand i området den senaste tiden. Det nya fallet gäller en ko på en gård cirka 4 kilometer från den plats på Omberg där det första mjältbrandsfallet påvisades för några veckor sedan.

Ledningscentral för byggs upp i Väderstad
Jordbruksverkets krisorganisation har idag byggt upp en operativ ledningscentral i distriktveterinärens lokaler i Väderstad.På förmiddagen utbildas personal från Svenska Blå Stjärnan som kommer att hjälpa till att fösa ihop djur för att kunna vaccinera dem,uppger SVT nyheter.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen med mjältbrandsutbrottet utifrån allmänhetens perspektiv.


Omvärldsbevakning 11:30

Tyfonen Nida är på väg mot Hongkong 
Sveriges ambassad i Hong Kong skriver att tyfonen Nida är på väg in över Hong Kong. Allmänheten uppmanas följa utvecklingen via TV, radio samt myndigheternas hemsidor. Rekommendationer om lämpliga försiktighetsåtgärder återfinns på Hong Kong Observatorys hemsida
Kommentar: Följer utvecklingen, i övrigt ingen åtgärd i nuläget.


Omvärldsbevakning kl 08.00

Inget att rapportera.