Vecka 32 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 14 augusti


Omvärldsbevakning 22.30

Milslånga köer efter olyckor på E4
Flera trafikolyckor på E4 i Östergötland har under söndagskvällen lett till långa köer. Vägen har till och från varit helt avstängd, men vid 21-tiden var E4:an öppen med begränsad framkomlighet, enligt lokaltidningen Corren. Även Aftonbladet och Trafikverket rapporterar om läget på vägarna.
Kommentar: Söndagens trafikproblem för såväl tåg- som bilresenärer påverkade flera tusen människor. Sent på söndagskvällen verkar dock trafiken flyta bättre både på järnvägsspår och vägar. 

Omvärldsbevakning 16.40

Stopp även i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm
Sedan 16:30-tiden råder totalstopp i tågtrafiken på västra stambanan förbi Töreboda på grund av ett brofel, rapporterar Sveriges Radio. Det påverkar alla tåg från Stockholm till Göteborg och omvänt, enligt Trafikverket. Myndigheten uppmanar resenärer att kontakta sitt tågbolag för mer information.
Kommentar: Se nedan

Tågproblem vid Stockholms central
Under söndagseftermiddagen rapporterar flera riksmedier, bland dem Sveriges Radio, att det råder stora förseningar i tågtrafiken på Stockholms central på grund av en nedriven kontaktledning vid Karlbergs station. Främst berörs tågen som går till och från Stockholm norrifrån. Men även södergående tåg som passerar Karlberg drabbas. Förseningarna gäller, förutom fjärrtågen, även pendeltågen i Stockholm och Arlanda Express. Mer information hos Trafikverket.
Kommentar: Följer och uppdaterar om felet kvarstår och får stor påverkan på tågtrafiken.

Omvärldsbevakning 09.00

Nya bilbränder i Malmö
Under natten mot söndagen brann flera bilar i Rosengård och närliggande områden i Malmö. Enligt polisen rör det sig om strax under tio bilar. Bilbränderna är de senaste i en lång rad av anlagda bilbränder under sommaren. Bränderna har intensifierats under de senaste två veckorna och med nattens bränder överstiger totalsiffran för sommarmånaderna troligtvis 100 förstörda fordon, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom

Lördag 13 augusti


Omvärldsbevakning 22.30

Flera döda i översvämningar i södra USA
Kraftiga regn de senaste dygnen har lett till att flera människor omkommit i södra USA. Delstaten Lousiana har utlyst undanstagstillstånd. Över tusen personer har räddats från översvämmade områden i i Louisiana och Mississippi, skriver SVT Nyheter. Enligt väderprognoser på CNN väntas ytterligare regn och läget kan komma att förvärras.
Kommentar: För kännedom. Det finns i inga uppgifter om drabbade svenskar.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget nytt att notera.

Fredag 12 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 20.00

Brand i Ödåkra
Det brinner i ett växthus i Ödåkra i Helsingborg. Alla som befinner sig i området uppmanas att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. Det finns gasflaskor i byggnaden som kan explodera.Räddningsledaren har utfärdat ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Läs mer på Helsingborgs kommuns hemsida.
SR P4 Malmöhus uppger att branden påverkat tågtrafiken förbi Helsingborg.
Kommentar: Publicerar nyhet samt twitter och facebook.

Omvärldsbevakning 16.40

Attentaten i Thailand
Enligt nyhetsbyrån Reuters har thailändska myndigheter höjt säkerheten kring turistmål, flygplatser och på kollektivtrafiken i Bangkok, skriver TT. Enligt nyhetsbyrån finns det en stor oro i landet för att attentaten ska skada den för landet så viktiga turismen.
Kommentar: Fortsätter följa händelseutvecklingen.

Storbrand i industrihotell i Norrköping
Svart rök från branden syns över stora delar av staden, rapporterar SR P4 Östergötland. Industrihotellet ligger i Händelö. Räddningstjänsten har inte gått ut med något varningsmeddelande.
Kommentar: För kännedom i fall läget skulle förvärras.

Ryssland placerar missiler på Krim
Ryssland placerar ut missiler på Krim och hotar samtidigt att bryta de diplomatiska förbindelserna med Ukraina, uppger Svt Nyheter. För två dagar sedan beskyllde Ryssland Ukraina för att sända in sabotörer i det av Ryssland annekterade Krim. Ukraina svarade i går med att försätta sina militära styrkor i stridsberedskap vid gränsen mot Krim samt i Donbassregionen.
Kommentar: Påverkar säkerhetsläget i östra Europa. Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 14.45

Attentaten i Thailand
Det finns ännu inga uppgifter om vilka som har utfört sprängattentaten i Thailand.
Aftonbladets utrikeskrönikör tycker sig finna två huvudspår. Den separatistiska gerillan i södra Thailand respektive motståndare till den nya författningen som ger militären stor makt.
Svt är inne på samma på spår men tror mest på den separatistiska gerillan.
BBC:s kommentator menar att oavsett vilka som genomförde attentaten så lyckades de framföra ett tydligt meddelande genom att ifrågasätta tron på militärens förmåga att bibehålla ordning.
Kommentar: Båda kommentatorerna är dock noga med att påpeka att än så länge vet vi inte vilka som placerat ut och detonerat sprängladdningarna. Inte heller vet vi om attentaten är riktade mot den för landet så viktiga turistnäringen.

UD: Inga uppgifter om skadade eller döda svenskar
Det finns inga uppgifter om att svenskar skulle finnas bland de som dödats eller skadats i sprängdåden i Thailand, uppger Svt. UD håller kontakt med lokala myndigheter och sjukhus.
Kommentar: Fortsätter följa läget. Om svenskar skulle vara drabbade förändras behovet av information till allmänheten.

Kollektivtrafiken förstärks till Södertälje för att motverka trafikproblem
Motorvägsbron på E4/E20 i Södertälje som varit avstängd i södergående riktning sedan midsommar beräknas vara återställd i början av september. När pendlingstrafiken startar igen på måndag finns det risk för stora trafikproblem med köer och förlängd restid. För att minska problemen blir det lättare att åka kollektivt till och från Södertälje. Det informerar Trafikverket om i samarbete med andra ansvariga aktörer.
Kommentar: Publicerar nyhet.

Omvärldsbevakning 08.45

Många bilbränder i Malmö
Under natten till fredag brann 16 bilar i Malmö, rapporterar Svt Nyheterna. Sedan 1 juli har det skett 70 bilbränder i staden.
Kommentar: Håller ett öga på händelseutvecklingen. Det har varit en del bilbränder runt om i landet.

Omvärldsbevakning 07.00

Nya explosioner i Thailand - svenskar uppmanas kontakta anhöriga
UD uppmanar svenskar på plats att kontakta anhöriga i Sverige och att följa de lokala myndigheternas råd. Det skriver Sveriges ambassad i huvudstaden Bangkok på sin webbplats.
Det finns enligt svenska UD inga uppgifter om drabbade svenskar, rapporterar Svt.
Sju nya explosioner har nu drabbat thailändska turistorter, totalt nio det senaste dygnet.
Kommentar: Publicerar nyhet och på twitter och facebook. Fortsätter följa utvecklingen.

Torsdag 11 augusti


Omvärldsbevakning 22.30

Inga uppgifter om drabbade svenskar i Thailand
UD säger till SVT Nyheter att de inte har några uppgifter om att några svenskar ska vara finnas med bland offren när två sprängladdningar detonerade i den thailändska turistorten Hua Hin. Enligt uppgifter i medier, bland annat Aftonbladet, ska det finnas både döda och skadade.
Researrangören Apollo har enligt Metro 17 resenärer från de skandinaviska länderna i området. De andra stora resebolagen ska inte ha några resenärer i området. Hur många andra svenskar som kan finnas i området finns det inga uppgifter om.
UD Resklar twittrade om händelsen och uppmanade svenskar på plats att kontakta anhöriga..
Kommentar: Delade UD:s uppmaning på twitter och facebook. Följer händelseutvecklingen. Se även tidigare anteckning.

Säkerhetsrådet i möte om konflikten Ukraina-Ryssland
FN:s säkerhetsråd sitter i möte angående det spända läget mellan Ukraina och Ryssland, uppger SR. Ukraina försatte tidigare under torsdagen sina trupper i stridsberedskap. Ryssland anklagar Ukraina för att försöka sända in sabotagetrupper till det av Ryssland annekterade Krim.
Kommentar: Se tidigare anteckning.

Har inte hittat någonting nytt om bränderna i Frankrike och Portugal. Men fortsätter hålla ett öga på utvecklingen.

Omvärldsbevakning 19.40

Explosioner i Thailand
Två sprängladdningar ska ha detonerat i den thailändska turistorten Hua Hin. Elva personer ska ha skadats, bland dem utländska turister, uppger BBC och Svt Nyheter. Det är ännu oklart vad som orsakat explosionerna.
Kommentar: Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar.

Överlämning 16.35

Lugn dag. Håller ett öga på det spända läget i Ukraina/Krim och bränderna i Frankrike och Portugal.

Omvärldsbevakning 16.30

Ukrainska styrkor försatta i stridsberedskap
Ukrainas militära styrkor nära Krim och i Donbassregionen är försatta i stridsberedskap, rapporterar bland andra Svt Nyheter. Ryssland annekterade 2014 Krimhalvön. De har också förekommit strider mellan ukrainska regeringstrupper och rysktalande separatister i östra Ukraina.
Kommentar: Påverkar säkerhetsläget i östra Europa. Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 11.30

Bränder i södra Frankrike
Det är mycket torrt i delar av södra Frankrike och omkring 1500 brandmän bekämpar nu bränder för att de inte ska sprida sig till storstäder som Marseille, rapporterar SR Ekot som också uppger att över 1000 personer tvingats lämna sina hem på grund av bränderna.
Kommentar: Håller ett öga på utvecklingen då svenskar i området kan drabbas.

Omvärldsbevakning 08:30

Inget att notera.

Onsdag 10 augusti


Omvärldsbevakning 21:45

Bombhot mot SAS-plan till Bryssel
Bryssels flygplats Zaventem utsattes på onsdagkvällen för ett bombhot. Hotet ska enligt medieuppgifter ha varit riktat mot två plan, och SAS-plan från Stockholm och Oslo drabbades av hotet. SAS-planen har landat i säkerhet och passagerarna är omhändertagna. Enligt uppgifter kan det hela ha rört sig om ett falsklarm, skriver SVT nyheter.
Kommentar: Ingen åtgärd.

Överlämning 16:50

Vädret fortsätter att vara besvärligt för årstiden och skogsbränderna i Portugal är allvarliga. I övrigt har det varit en relativt lugn eftermiddag. 

Omvärldsbevakning 14:40

Skogsbränder i Portugal
Bränderna på Madeira har nu nått huvudstaden Funchal och krävt tre liv enligt BBC.
Kommentar: Följer bränderna, även på fastlandet, eftersom många svenskar reser i området.

Blåsigt, regnigt och stor skogsbrandsrisk
Kulingvarning är utfärdad för en del av våra farvatten, Skagerack, och Vänern samt södra Bottenhavet och norra Kvarken. Risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor i östra Götaland och sydostligaste Svealand, enligt SMHI. Vädret kan ha orsakat att strax över 30 ungdomar hamnade i sjönöd vid 11-tiden, på sjön Möckeln norr om Älmhult, enligt Aftonbladet. Enligt räddningstjänsten i Älmhult ska de dock vara utom fara.
Kommentar: Att det blåser hårt i augusti när många rör sig i naturen är ovanligt och därför följer vi läget. 

Omvärldsbevakning 07:00

Fortsatt många bilbränder i Malmö
Under sommaren har Malmö haft problem med många bilbränder. Trenden fortsätter och räddningstjänsten gjorde enligt Sydsvenskan sju uttryckningar under natten som gick.
Kommentar: Återkommande fenomen på flera håll i landet, inte minst inför skolstart enligt vår uppfattning. Noterade rapport i frågan hos polisen igår. Följer.

Tisdag 9 augusti


Omvärldsbevakning 21:00

Blåsigt, regnigt och stor skogsbrandsrisk
SMHI har utfärdat kulingvarning för Skagerack, Kattegatt och Vänern, samt delar av Östersjön. Vindarna förmodas avta under natten. Samtidigt varnar SMHI också för rejäla regn över framför allt Helsingland och Dalarna. Risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor i delar av Götaland och Svealand. Sveriges Radio skriver om hur blåsten kan orsaka problem för båtar. Enligt texten uppmanar Sjöfartsverket de med små båtar att inte ge sig ut förrän vinden mojnat.
Kommentar: Vi följer läget.

Omvärldsbevakning 15:30

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 12:30

Många utan el i Dalarna
Under förmiddagen var ett stort antal hushåll (upp emot 100 000, enligt Sveriges Radio) utan el. Berörda kommuner var åtminstone Falun, Gagnef, Leksand, Mora, Orsa, Vansbro, Älvdalen, Malung-Sälen, Rättvik och Borlänge. Orsaken var en brand på ett ställverk. Flera mobilmaster ska dessutom ha påverkats, vilket gjorde att telefonin gick ned på flera håll. Felet avhjälptes dock omkring lunchtid.
Kommentar: Gjorde Just nu och spred i sociala kanaler. Följer eventuella följdverkningar.

Överlämning 8:15

Inga stora händelser under natten, men håll koll på utvecklingen av vindläget i Sverige, samt den tropiska stormen Javier som är på väg mot Mexiko då kraftig vind och stora mängder regn förväntas. 

Omvärldsbevakning 7:00

Flera bilbränder senaste dygnet
I Malmö har totalt tio bilbränder anlagts på ett dygn skriver Sydsvenskan, och under de senaste två veckorna har 30 bilar brunnit i stadsdelen Rosengård. Även i Upplands län brann tre bilar under natten, enligt Sveriges Radio.
Kommentar: Noterar.

Kraftig vind påverkar tågtrafiken
DN rapporterar att kraftiga vindbyar i Västsverige har medfört att nedfallna träd påverkar tågtrafiken i båda riktningarna mellan Göteborg och Strömstad. Just nu är det västra Götaland och delar av ostkusten som drabbas mest av vinden. Men enligt SMHI kvarstår klass 1 kulingvarning för samtliga svenska farvatten. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Stora skogsbränder i Portugal 
I Portugal härjar över 700 skogsbränder som har medfört att bostäder har förstörts och människor har fått evakuera från sina hem. Inga personskador har rapporterats, meddelar ABC News. 
Kommentar: Noterar, då Portugal är ett populärt resmål för svenskar. 

Måndag 8 augusti


Omvärldsbevakning 21:30

Ytterligare två djur har dött av mjältbrand
Sveriges Radio rapporterar att ett får och en tjur har dött av mjältbrand i området kring Omberg i Östergötland. Detta gör att sjukdomen har skördat totalt 13 djur, främst nötkreatur.
Kommentar: Följer utvecklingen.

SMHI varnar för kuling och skogsbrandrisk
SHMI har utfärdat kulingvarning för samtliga svenska farvatten. Även risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor i delar av Götaland och Svealand.
Kommentar: Följer utvecklingen löpande.

Taliban bakom självmordsbomb i Pakistan
Enligt BBC har Taliban tagit på sig ansvaret för självmordsbomben som dödade minst 70 personer och skadade omkring 120 på ett sjukhus i Quetta i Pakistan idag.  
Kommentar: Noterar.

Flera döda och skadade vid demonstrationer i Etiopien
Aftonbladet rapporterar att minst 97 människor har dödats och flera hundra skadats i samband med demonstrationer mot regeringen i Etiopien.
Kommentar: Noterar. 

Överlämning 16:15

Det har varit en lugn dag. Inget särskilt att följa under kvällen utifrån läget just nu.

Omvärldsbevakning 16:00

Motorvägsbron i Södertälje beräknas vara återställd i september
Arbetet med att återställa motorvägsbron i Södertälje pågår för fullt och Trafikverket beräknar att bron kan öppnas i början av september. Orsaken till framflyttandet av prognosen beror bland annat på att bron är mycket komplex i sin konstruktion med ett stort antal balkar. Trafikverket återkommer när arbetet närmar sig slutet med en mer exakt tidpunkt för öppnandet av bron.
Kommentar: Tidigare prognos var ett bron skulle öppnas 15/8. Följer hur trafiksituaitionen utvecklar sig när semestrarna är slut.

Kulingvarning
Ett lågtryck på Norska havet medför ökad vind och det är kulingvarning klass 1 utfärdad på de svenska farvatten uppger SMHI.
Kommentar: Följer väderutvecklingen.

Omvärldsbevakning 11:30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 7.00

Flera döda i jordskred i Mexiko
Minst 38 personer har omkommit i jordskred som orsakats av ovädret Earl i Mexiko, rapporterar Aftonbladet. Flera hus i en by sveptes med när en kulle gav vika. Broar och motorvägar har skadats och det är strömlöst på flera håll.
Kommentar: Noterar.

Polisbil på utryckning satt i brand
En polispatrull som larmades till ett misstänkt lägenhetsbråk i Malmö fick 10 minuter senare larm från räddningstjänsten om att deras bil brann, skriver Sydsvenskan. Branden antas vara anlagd. 
Kommentar: Noterar, då våld och hot mot blåljuspersonal kan påverka samhällsdebatten.