Vecka 3 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följs medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 24 januari


Omvärldsbevakning 22:30

Örebro universitet stänger under måndagen efter hot
Ett skriftligt hot lämnades under helgen via appen Jodel och universitetet har tillsammans med polisen beslutat att hålla stängt i morgon måndag, skriver NA. Universitetets säkerhetschef säger till SVT Örebro att hotet var riktat direkt universitetet och att studenter som bor utanför campus inte berörs. Polisen kommer under måndagen att finnas på universitetet.
Kommentar: Följer.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen

Kommuner har svårt att ta hand om ensamkommande flyktingbarnen
På drygt en månad har antal socialtjänster som anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) tredubblats då kommunerna inte klarar trycket med ensamkommande flyktingbarn, uppger SVT:s Agenda. Hittills har 86 av 290 kommuner gjort en Lex Sarah-anmälan mot sin egen socialtjänst, och lika många kommuner överväger eller har övervägt en anmälan. Några exempel på anmälningar gäller barn som förväxlas, många barn i samma familjehem och psykiskt sjuka barn som inte uppmärksammas i tid, skriver TT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16:30

Turkiskt flygplan bomhotat – tvingades nödlanda
Ett plan från Turkish Airlines tvingades nödlanda på Irland efter ett bombhot. Planet kom från Houston, USA, och var på väg till Istanbul. Samtliga ombord har evakuerats och planet genomsöks uppger aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Uppdatering stormen Jonas i USA
Stormen börjar nu avta, uppger bland annat DN, som även skriver om stormens påverkan på de drabbade områdena. SR Ekot rapporterar om svåra översvämningar i New Jersey och att meteorologer befarar att höjda temperaturer gör att snön nu smälter och att det kan leda till massiv isbildning och en kraftigt förhöjd risk för trafikolyckor.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen

Danska regeringen kallad till EU-parlamentet i morgon
Danmarks utrikesminister och migrationsminister ska under måndagen frågas ut i Bryssel med anledning av landets migrationspolitik, rapporterar SR Ekot. Skälet är åtstramningen av danska utlänningslagar där det ska bli möjligt att beslagta asylsökandes värdesaker som betalning för uppehället och att flyktingar med uppehållstillstånd har rätt till familjeåterförening först efter tre år.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 10:30

Uppdatering stormen Jonas i USA
Även i staden New York utfärdades nödläge under lördagen. Dessutom stängdes och förbjöds trafik på samtliga vägar in och ur staden New York samt på Long Island — förutom räddningstrafik. Vägarna planeras att öppna igen på söndag morgon lokal tid. Omkring 20 dödsfall kopplade till ovädret har hittills rapporterats skriver bland annat TT och DN.
Kommentar: För kännedom.

Tre britter smittade av zikavirus – Brasilien förbereder åtgärder inför sommar-OS
De tre britterna testades positivt för zikaviruset efter resor i Colombia, Surinam och Guyana skriver TT med hänvisning till CNN (engelska) och uppgifter från hälsomyndigheten Public Health England. Smittan finns även i Dominikanska Republiken där tio fall bekräftats. Viruset sprids av myggor och förekommer normalt inte i Storbritannien. I USA har myndigheterna gått ut med en rekommendation till gravida kvinnor att skjuta upp resor till 22 länder i Latinamerika och Karibien.
Enligt TT och BBC (engelska) kommer Brasilien att inspektera områden och byggnader avsedda för sommar-OS fyra månader innan start för att upptäcka och sanera kläckningsplatser för myggorna som sprider smittan. Zikaviruset kopplas till fosterskadan mikrocefali som kan leda till förlamning, synskador och utvecklingsstörning hos barnet. Mikrocefali orsakas av att hjärnans tillväxt störs under graviditeten och de första levnadsåren, huvudet blir litet då hjärnan inte växer som den ska.

Kommentar: Håller koll på utifall svenska myndigheter planerar att ändra reserekommendationer till drabbade områden. Folkhälsomyndigheten har en sida om zikaviruset som uppdateras kontinuerligt, bland annat med reserekommendationer.  

Omvärldsbevakning flyktingsituationen:

Migrationsverket söker 20 000 nya boendeplatser
Migrationsverket behöver få tag i upp till 20 000 nya boendeplatser för asylsökande till sommaren uppger SR Ekot. Många boenden är idag tillfälliga, i idrottshallar och andra kommunala evakueringsboenden. Migrationsverket behöver därför hitta fler permanenta boenden. Just nu behövs 5 000 – 6 000 platser, men till sommaren många fler eftersom över 5 000 platser idag är på säsongsboenden som exempelvis campingplatser.

Lördag 23 januari


Omvärldsbevakning 23:00

Uppdatering stormen Jonas i USA
TT skriver att bägge städerna Washington och New York står still på grund av snöstormen med kraftiga snöfall, kalla vindar och översvämningsrisk. Nödläge är utfärdat i elva delstater, flera har stoppat icke nödvändig trafik. DN uppger att biltrafik är förbjuden i New York.
Kommentar: Retweetade en tweet från UD resklar och lade ut en länk till svenska ambassaden i Washington på facebook.

Fler övergrepp mot kvinnor i Tyskland under nyårsafton
Övergreppen mot kvinnor i Tyskland var mer omfattande än vad som tidigare rapporterats och kvinnor ska ha kvinnor utsatts för liknande händelser som i Köln och Hamburg i tolv tyska delstater, det skriver DN och hänvisar till flera tyska medier, bland annat Süddeutsche Zeitung, som i sin tur hänvisar till en rapport från den federala polisen. Enligt rapporten ska sexuella övergrepp och stölder ha ägt rum på offentliga platser i 12 av 16 delstater under nyårsnatten.
Kommentar: För kännedom, debatten kan komma att blossa upp igen.

Omvärldsbevakning 16:30

Flera gripna vid nazistisk demonstration vid Medborgarplatsen, Stockholm
Nazistiska Svenska motståndsrörelsen höll under lördagseftermiddagen  en olaglig demonstration som spårade ur, flera personer greps misstänkta för våldsamt upplopp efter att ha angripit polisen uppger bland annat DN och aftonbladet. Ett 40-tal demonstranter samlades vid halv två-tiden på Östermalm och polisen eskorterade demonstranterna mot Södermalm där de sen gick till attack mot polisen. En person skadades och behövde sjukhusvård.
Kommentar: För kännedom.

Halka orsakade flera olyckor i södra Sverige under lördagen skriver aftonbladet  och GP.
Kommentar: SMHI hade ingen vädervarning idag.

Snöstormen Jonas fortsätter i USA
Östra USA vaknade idag upp till ett snökaos där mellan 40-50 cm snö fallit i många områden, och som bland annat orsakat stora trafikproblem med bilister som suttit fast i timmar i snöstormen uppger BBC (på engelska). Washingtons borgmästare vädjar om att alla håller sig inomhus och staden har stängt ner hela sin kollektivtrafik. Över 7000 flyg har ställts in, minst 150 000 hushåll blev strömlösa i North Carolina och New Jersey. Nio personer har omkommit i trafikolyckor orsakade av vädret och delar av New Jersey och New York riskerar översvämningar. Enligt SR Ekot berörs över 80 miljoner människor i USA.
Kommentar: Följer.

Omvärldsbevakning 10:30

Stormen Jonas 
Nu har stormen nått delar av USA och kommer att kulminera under lördag-söndag skriver Aftonbladet. Undantagstillstånd är infört i delstaterna Tennessee, North Carolina, Virginia, Maryland, District of Columbia, New Jersey och Pennsylvania. Enligt BBC är vindarna är hårda och över 60 cm snö kommit, åtta personer har hittills rapporterats döda i trafiken. SVT uppger att 150 000 nu är strömlösa i North och South Carolina.  SAS har stoppat sina flygningar till Washington och New York under lördagen, sammanlagt fem flighter från Sverige, Danmark och Norge. Swedavia uppmanar resenärer att ha kontakt med sitt flygbolag och hålla sig uppdaterade via deras hemsidor.
Kommentar: Fortsätter att följa, kulmen inte nådd ännu.

Meteoalarm visar röd vädervarning i Bayern, Tyskland för stark kyla och snö och is.
Kommentar: Håller koll på.

Strömavbrott Hässelby, Stockholm
Avslutat och strömmen är tillbaka.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen:

Kritik mot regeringens förslag om att dra in ersättning till flyktingar
Flera remissinstanser är enligt SR Ekot kritiska mot regeringens förslag om att dra in rätt till mat, kläder och logi för flyktingar som har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd, kritiken gäller bland annat att förslaget är dåligt genomtänkt och bland annat kan leda till att personer går under jorden istället för att lämna landet, som är regeringens och alliansens syfte med förslaget. Det handlar om ca 5000 vuxna utan barn med avvisningsbeslut som inte ska ha rätt till dagersättning eller rätt att bo kvar på anläggningsboende.

Fredag 22 januari


Omvärldsbevakning 22:10

Stormen Jonas drar in över östra USA
Sveriges ambassad i Washington informerar om stormen och uppmanar svenska medborgare i området att följa myndigheters råd. Vädervarningar för vinterstorm längs östkusten har gått ut, se Weather.gov. Enligt USA Today har ett mindre antal människor omkommit sedan stormen dragit in över USA, framför allt i trafikolyckor. Stormen väntas pågå till söndag och siffran över hur många miljoner människor som kommer att drabbas varierar i medierna. Dagens Nyheter uppger att 6000 flygningar har ställts in.
Kommentar: Följer rapporteringen kring stormen.

Strömavbrott västra Stockholm, Hässelby
Ellevio meddelade vid 17-tiden att 8200 kunder var utan ström i Hässelby och flera medier skrev om detta, så Krisinformation.se har delat bolagets inlägg på Facebook och Twitter för att hjälpa dem att nå ut till fler. I början var prognosen oklar, men sedan kom besked via TT att felet tros vara avhjälpt kl 19.00. Klockan 21.47 var 800 kunder utan ström. Enligt SVT har Ellevio uppgett att ytterligare avbrott kan förekomma.
Kommentar: Just nu ser det lugnt ut. Överlåter åt morgondagens beredskap att följa.

Vattenbrist på Öland
Mörbylånga kommun uppmanar allmänheten till att spara på vattnet eftersom vattennivåerna är låga.  Det skriver SVT. Även kommunen har en text som uppmanar till att inte slösa på vattnet.
Kommentar: Krisinformation.se följer men agerar inte i nuläget.

Omvärldsbevakning 16:30

40 ryssar döda i svininfluensa
På en månad, rapporterar TT. I regionen Volgograd. Prognosen är att smittspridningen kommer att öka den kommande tiden.
Kommentar: För kännedom om smittspridning 

Landvetter öppnat igen
Fanns ingen bomb på planet, som landade där tidigare efter ett bombhot, rapporterar DN.

Vattenbrist på Öland
Mörbylånga och Borgholms kommun bl.a. har flaggat för att ölandsbor ska spara vatten, eftersom vattenståndet är lågt, rapporterar SVT. Det är inte slut, men låg nivå.
Vi kollade på SGU:s sajt, där man kan se att vattennivårerna är låga i hela regionen, även runt Kalmar och Gotland. 
Kommentar: Mörbylånga kommun har gjort en utförlig nyhet om detta. Vi gjorde ingen nyhet av detta nu men avvaktar och ser om kommunerna delar något i sociala medier. Då kan vi dela det också.

Omvärldsbevakning flyktingsituationen

Rapporteringen kring flyktingsituationen rör främst politiska beslut och den politiska hanteringen i Sverige och EU. I sociala medier pågår främst diskussioner om brottslighet, där vissa gör kopplingar till flyktingsituationen.

Flyktingarnas situation och hur EU ska hantera flyktingfrågan är i fokus i medierna i samband med World Economic Forum i Davos. Flera medier, bland annat SVD, rapporterar att statministern tillbakavisar att Sveriges ändrade flyktingpolitik ska ha orsakat en dominoeffekt med strängare flyktingmottagning i Europa som följd. Samma text nämner att Stefan Löfven (S) är besviken över att EU:s planerade flyktingläger vid Europas gränser ännu inte har förverkligats. Statsministern vill också se en fast flyktingkvot för varje EU-land, rapporterar Sydsvenskan. Om inte en lösning kring flyktingsituationen snart tas fram riskerar Europa ett ”sönderfall” menar flera politiker på Davosmötet, skriver SVD.

Under gårdagen sammanfattade SVD och SR Studio ett den allt svårare situationen för flyktingar i Europa. SR Studio ett har också ett inslag om att Unicef larmar om människor på flykt som fryser i vinterkylan. SR Ekot rapporterar att 21 flyktingar har omkommit på Medelhavet under fredagsmorgonen. 

På svenska ledarsidor nämns flyktingsituationen. Fyra nordiska vänsterledare, bland annat Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, vill se ett samarbete mellan de nordiska länderna för att hantera flyktingsituationen, skriver de i ett debattinlägg i DN. Expressens ledarsida tar upp hur politiker och skolsystemet bör hantera nyanlända barn och unga.

SVD skriver i ett reportage att unga invandrarmän upplever att många är rädda för dem och att de känner sig utpekade efter rapporteringen om händelserna i Köln och Stockholm. SVT Dalarna fortsätter sin rapportering kring det som skett på ett badhus i Borlänge, något som i sociala medier kopplas till flyktingsituationen.

Flera medier, bland annat Aftonbladet, rapporterar om en undersökning från Socialstyrelsen som visar att flera av Sveriges kommuner har omfattande brister i sitt omhändertagande av ensamkommande barn och unga. Detta är ett problem då trycket på kommunerna inte ser ut att minska under 2016.

Förtydliganden om reglerna kring id-kontrollerna mellan Sverige och Danmark har tagits fram sedan polisen fått flera frågor om vad som exempelvis gäller för ambulanser från Bornholm eller skolklasser på utflykt, skriver DN. SVT Nyheter rapporterar om att Försäkringskassan flaggar för ökade kostnader och anger asylinvandring som en orsak.

I sociala medier fortsätter debatterna från gårdagen gällande sexuella ofredanden, polisens sekretessbeslut samt källkritik kopplat till flyktingsituationen -  de två sistnämnda dock i mindre omfattning än under gårdagen. Att Malmö nu ändrar beslut om att placera gifta minderåriga med sina makar tas också upp i sociala medier. Försäkringskassans besked om ökade utgifter kommenteras av de grupper i sociala medier som ser ett samband mellan bidragstagande och nyanlända.

Omvärldsbevakning 12:00

Flygstopp på Landvetter efter bombhot
Bombhot mot plan som var på väg till Stockholm från London, som nödlandade på Landvetter. Detta enligt uppgifter i media, ingen info om detta på varken Landvetters eller Swedavias sajter. Passagerarna på planet evakuerade. Nu kl 11:45 verkar flygtrafiken delvis vara igång igen, enligt DN.
Kommentar: Fortsätter följa, verkar som att bombgruppen är där och undersöker.

Ryskt jaktflygplan jagade svenskt svenskt stridsledningsplan
I flera minuter, förra veckan, rapporterar DN. De skriver: ” Ryssplanet avbröt inte insatsen efter att ha identifierat det svenska planet, vilket är det normala, utan följde efter det tills Gripenplanen dök upp.”
Kommentar: Noterar för kännedom

Fortsatt ökning av mikrocefali
TT rapporterar om mikrocefali bland spädbarn i Brasilien, som uppmärksammats tidigare i medier. Fortsätter att öka, hittills i år har 400 fall rapporterats.
Kommentar: Noterar detta, pga kan vara intressant om UD kommer med några rekommendationer för gravida kvinnor som vill åka till Brasilien, men inget nytt om detta än så länge.

El Nino hotar 60 miljoner människor
Enligt WHO idag, som skriver att de förutspår ” a major global increase in health consequences of emergencies this year” pga El nino, bl.a. matbrist, sjukdomsutbrott, vattenbrist och minskad tillgång till sjukvård. En nino peakar nu, i januari, men följderna kommer fortsätta under hela 2016.
Kommentar: noterar för kännedom.   

Omvärldsbevakning 07:20

Östra USA förbereder sig för snöstorm till helgen
Fredag eftermiddag lokal tid, alltså natten mot lördag svensk tid, väntas det stora snöovädret Jonas dra in över delar av östra USA, meddelar BBC. Ovädret beräknas hålla på i 36 timmar och släppa ifrån sig upp till 60 centimeter snö på sina håll. Värst tros området kring huvudstaden Washington, D.C. drabbas. Vissa områden som omfattas har sällan snö och medier rapporterar om massiv bunkring livsmedel och annat och vissa stater har utfärdat katastroftillstånd, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Följer

Rädsla för biverkningar får fler att undvika HPV-vaccin
Enligt anställda inom skolhälsan vaccinerar sig färre flickor mot HPV-virus. Nedgången märks efter medier ägnat uppmärksamhet åt eventuella biverkningar av vaccin mot Humant Papillomvirus vilket kan orsaka livmoderhalscancer. I Dagens Nyheter bedömer en läkare att nedgången beror på granskande reportage i medierna . En viss vaccinskepsis har fått fäste i Sverige, säger läkaren till Dagens Nyheter.
Kommentar: Frågeställningen om man ska låta sig själv eller sina barn vaccineras kan väcka frågor, så Krisinfo noterar.

Torsdag 21 januari


Omvärldsbevakning 21:20

Jordskalv utanför Mexiko, men ingen tsunami
Ett jordskalv, vars styrka beräknas till runt 6.7 på Richterskalan, har under kvällen skett på havsbotten utanför Mexikos västra kust, skriver Dagens Nyheter. Skalvet har enligt medieuppgifter via webbplatsen GDACS inte genererat någon tsunami och inte heller några skador på land. 
Kommentar: Följer om rapporter skulle komma om skador eller om ytterligare skalv där skulle ske. Ingen övrig åtgärd.

Snöoväder på gång i nordöstra USA
Inför ett väntat snöoväder bunkrar invånare i Washington DC mat och förnödenheter, skriver Dagens Nyheter. I helgen väntas upp till en halvmeter snö i en så kallad "nor'easter" döpt till Jonas. Stormen tros drabba områden där vinteroväder är ovanliga.
Kommentar: Följer väderutvecklingen.

I övrigt lugnt ur Krisinformation.ses perspektiv. 

Omvärldsbevakning 16:30

Nytt ebolafall i Sierra Leone
Världshälsoorganisationen WHO bekräftar att ännu en person i Sierra Leone har drabbats av ebola. Fallet är det andra som har bekräftats sedan WHO i förra veckan deklarerade att ebolaepidemin i Västafrika är över. Enligt WHO handlar det nya fallet om en släkting till den 22-åriga student som i förra veckan konstaterades ha dött av ebola. Det rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom.

Mediebild Flyktingsituationen 15.00

Polisens beslut att sekretessbelägga uppgifter om brott som rör asylsökande får kritik från många håll, bland annat anställda på polisen och forskare. Nyheten om en ökning av antalet sexualbrott på ett äventyrsbad i Borlänge delas av många i sociala medier och väcker liv i diskussionen om värderingar och sexuella övergrepp.

Dagens Nyheter följer upp rapporterna om polisens påstådda mörkläggning av uppgifter kring brott som rör asylsökande. Beslutet kritiseras bland annat av anställda inom polisen. Enligt Sveriges Radio hänvisar Polisens kommenderingschef Stefan Hector till förundersökningssekretessen. Polisen uppger på sin webbplats att informationen kan komma att offentliggöras utifrån en sekretessprövning när den särskilda händelsen som rör flyktingsituationen är avslutad. Polisforskaren Stefan Holgersson vid Linköpings universitet säger till Sveriges Radio att polisen har valt att dölja mer information än vad som behövs:

”Det är vanligt att polisen väljer att redovisa viss information, och undvika annan. Däremot har jag inte sett att man gjort på det här sättet tidigare. Det här är en fara ur ett demokratiskt perspektiv, och något som eskalerar”, säger Stefan Holgersson.

På Krisinformation.ses Facebookkonto diskuterades under torsdagen källkritik och förtroendet för myndigheters information i samband med lanseringen av Fakta om flyktingsituationen, utvalda frågor och svar från svenska myndigheter. Många debattörer är krit­iska till polisens agerande och skriver att de inte litar på myndigheters information.  

SVT Dalarna rapporterar om en ökning i antalet fall av sexualbrott på ett äventyrsbad i Borlänge. VD:n för badet förklarar i en intervju ökningen med kulturkrockar. Artikeln delas av många i sociala medier under hashtaggen #migpol vilket väcker liv i diskussionen om kultur, värderingar och genus i samband med sexuella övergrepp. Inslaget följs upp av en livechatt med två företrädare för Borlänge kommun, vilken även kom att omfatta frågor om mediers trovärdighet och vad som är saklig nyhetsrapportering.

Inrikesminister Anders Ygeman gick igår ut med att han vill söka lösningar på flyktingsituationen tillsammans med Danmark, vilka inte ska påverka pendlare över Öresund. Sydsvenskan tycker att initiativet är bra men att det kommer sent.

Danmarks regering väntas på tisdag nästa vecka lägga fram det omdiskuterade lagförslaget som bland annat innebär att landets polis ska få beslagta asylsökandes ägodelar och pengar, skriver Helsingborgs Dagblad. Förslaget uppges ha stöd av en majoritet av ledamöterna i Folketinget. Även i delar av Tyskland, och i Schweiz, har polisen rätt att beslagta pengar överstigande en viss summa från flyktingar, skriver tyska Focus Online.

    

Omvärldsbevakning 11.30

Västerås utan vatten under morgonen
Vattentrycket har varit lågt i stora delar av Västerås under morgonen, på grund av ett strömavbrott i närheten av Hässlö vattenverk. Det har dessutom förekommit driftstörningar i stadsnätet. Mälarenergi meddelar att felet är avhjälpt men att det kan förekomma fortsatta störningar på vattentillförseln, däribland grumligt vatten. Energibolaget rekommenderar att man spolar vattnet några minuter även om det inte ser grumligt ut.
Kommentar: För kännedom.

Tyskland svänger i flyktingfrågan
Tyskland kommer snart att införa begränsningar för flyktingar, skriver Svenska Dagbladet. Det var under toppmötet i Davos som Tysklands president Joachim Gauck aviserade den planerade kursändringen. Han specificerade inte vilka åtgärder det handlade om, och betonade samtidigt att Tyskland har ett "humanitärt ansvar" att ta in flyende.
– Men en sådan begränsning är moraliskt och politiskt nödvändigt för att bevara landets förmåga att fortsätta fungera, sade Gauck.
Kommentar: För kännedom, då det kan få konsekvenser även för flyktingmottagandet till Sverige.

SAS ställer in hundratals avgångar
Från och med februari fram till mitten av maj kommer att ställa in sammanlagt 766 avgångar på grund av den rådande pilotbristen, rapporterar den danska nättidningen check-in.dk. Främst är det rutterna från Köpenhamn till polska Warszawa och Wroclaw samt Palanga i Litauen som påverkas. Svenska resenärer drabbas inte i någon större utsträckning.
Kommentar: För kännedom. Även om det inte främst är svenska resenärer som drabbas så har nyheten fått stor spridning via TT. Bland annat har DN, SvD och Expressen tagit upp den.

Svenska knuffad framför tunnelbanetåg i Berlin
Flera medier, däribland Aftonbladet och Svenska Dagbladet, rapporterar om att en svensk kvinna i 20-årsåldern omkom när hon under tisdagskvällen knuffades framför ett tunnelbanetåg i Berlin. Gärningsmannen var okänd för kvinnan och har nu gripits av tysk polis. Det finns misstanke om att mannen var drogpåverkad under händelsen och polisen ska nu granska övervakningsfilmerna från tunnelbanestationen. Sveriges ambassad följer ärendet.
Kommentar: För kännedom, då Sveriges ambassad följer ärendet.

Omvärldsbevakning 07:30

Inget nytt att rapportera

Onsdag 20 januari


Omvärldsbevakning 21:30

Femåring frös ihjäl på flyktingbåt
En femårig flicka och en kvinna har frusit ihjäl under försöken att ta sig till Europa sjövägen, enligt SVT och TT.
Kommentar: Vi publicerade i omvärldsbevakningen igår tisdag en text om att Unicef varnade för att flyktingar, särskilt barn, kan komma att frysa ihjäl. Det här dödsfallet kom dagen efter den varningen och kan eventuellt komma att påverka debatten och agerandet.

Makedonien stänger gräns mot Grekland
Makedonien meddelar att landet stänger sin gräns till Grekland för de migranter som vill passera landet. Hårt vinterväder råder i regionen. Det uppger nyhetsbyrån AFP, som citeras av bland andra SVT.
Kommentar: För kännedom. Påverkar troligen flyktingsituationen och debatten.

Förra året varmast hittills
2015 var det varmaste året hittills i jordens moderna historia. Det visar statistik från amerikanska klimat- och miljöorganet NOAA, som återges av bland andra TT och Aftonbladet, som pekar på utsläppen av växthusgaser.
Kommentar: För kännedom. Klimatfrågan och debatten påverkar många.

Köpings kranvatten drickbart igen
Provtagningar som kommunen tagit visar att vattnet är godkänt att använda som dryck och till matlagning, enligt Köpings kommuns webb. Även Sveriges Radio rapporterar om detta ikväll.
Kommentar: För kännedom. Krisinformation.se hade omfattande rapportering om vattenproblemen i Köping under måndagen 18 januari.

Omvärldsbevakning 16:30

Explosion i Kabul
En eller flera bomber har exploderat nära den ryska ambassaden i Kabul i Afghanistan. Minst sju personer har dödats och ett 20-tal skadats, skriver Aftonbladet. Måltavlan ska ha varit afghanska tv-journalister, uppger nyhetsbyrån AFP.
Attacken, som beskrivs som ett självmordsdåd, sammanfaller med nya försök att blåsa liv i fredssamtalen mellan regeringen och talibanerna. Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för attacken.
Enligt MSB-personal befann sig ingen ur EUPOL i området.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Mörkt terrorhot inför toppmöte
Inför toppmötet World Economic Forum i schweiziska Davos är säkerheten striktare än någonsin, skriver Svenska Dagbladet i ett reportage från platsen. Oron har ökat sedan två schweizare dödades vid terrorattacken i Burkina Fasos huvudstad Ougadougou häromdagen. Antalet poliser är därför fler än förra året samtidigt som kontrollen för att komma in på kongresscentret är minutiös noggrann.
Det mer allmänna terrorhotet som råder i världen är också föremål för diskussion under mötet.
– Det ökade terrorhotet är oroande för alla länder. Men det är svårt att säga hur det påverkar världsekonomin. Det riskerar självklart att påverka var människor är bredda att investera samt turism i många länder, säger Espen Barth Eide, chef för World Economic Forums geopolitiska avdelning.
Kommentar: Följer utvecklingen under toppmötet.

Mediebild flyktingsituationen 14:50

I medierna fortsätter rapporteringen om fackförbundet Kommunal och om det medlemstapp som följt granskningen. De få nyheter som rör flyktingsituationen är nya uppgifter om att polisen hemlighållit uppgifter om brott som misstänks röra asylsökande och att Österrike sätter en maxgräns för antalet flyktingar som landet tar emot och utökar gränskontrollerna.

Dagens Nyheter skriver att polisen gått ut med interna, ej diarieförda, direktiv att brott där målsägande, misstänkta eller förhörspersoner är flyktingar ska kodas med siffran ”291” och hemlighållas, uppger tidningen. Denna text delas i sociala medier av personer som vill få brottsligheten bland asylsökande att framstå som hög.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) uppger för Sveriges Radio att gränskontrollerna i Europa kräver stora resurser och hindrar handel mellan länderna. Därför avser han att resa till Danmark för att diskutera lösningar på flyktingsituationen som inte påverkar Öresundsregionen negativt, meddelar SR.

Enligt The Guardian planerar Österrike att utöka id-kontrollerna vid gränsen för att minska de fortsatt stora flyktingströmmarna från Slovenien. SVT och Süddeutsche Zeitung rapporterar att kraven på Tyskland förbundskansler Angela Merkel hårdnar för att Tyskland, likt Österrike, sätter en maxgräns för antalet flyktingar som landet ska kunna ta emot. Enligt Der Standard igår kommer Österrike att avvisa  flyktingar som vid gränsen uppger att de vill söka sig till Sverige. Idag skriver Dagens Nyheter att de svenska och danska gränskontrollerna påverkat beslutet.

Sociala medier
Under hashtaggar som #migpol och #svpol diskuteras invandring och asylpolitik i samma ordalag och med likartade argument som tidigare, möjligen i något mindre omfattning.   

Omvärldsbevakning 11:40

SMHI varnar för förrädiska isar
Under de senaste dagarna har flera personer gått igenom isen, skriver Svenska Dagbladet. I norra Sverige är isen tjock och nu börjar den även lägga sig i skärgårdarna i södra Sverige. Snön gör dock att det kan vara svårt att se hur tjock den är.
– Isen ligger i vikar men längre ut är det nyis så man bör vara försiktig. Skärgårdsisen är dessutom mer utsatt än insjöisarna på grund av strömmar och blåst, varnar Magnus Larsson, ismeteorolog på SMHI.
Kommentar: För kännedom.

Virusutbrott bland nötkreatur i Mellansverige
Växa Sverige rapporterar om utbrott av RS-virus bland nötkreatur i Örebro och Uppsala.
– Det är en luftvägsinfektion som kan ge allt från inga symptom alls till rejält sjuka djur och dödsfall. RS-virus förekommer i många svenska nötkreatursbesättningar och ofta är det just vid den här tiden på året som djuren blir sjuka, säger Kerstin de Verdier, bitr. statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Smitta kan spridas vid direktkontakt mellan nötkreatur, men också indirekt via golv, strö, väggar, fodertråg och redskap. Även besökare kan sprida virus mellan gårdar, från exempelvis kläder och stövlar, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08:00

Pakistan: Attack mot universitet
Beväpnade gärningsmän har gått till attack mot ett universitet i nordvästra Pakistan, rapporterar flera medier, bland andra SVT.  Uppgifterna om antalet döda och skadade varierar i olika medier. Inga uppgifter om svenskar i området. Polisinsatser pågår.
Kommentar: Fortsätter följa.

Indonesien: Vulkan tvingar 1 200 att evakuera
Över 1 200 människor i Indonesien har evakuerats från sina hem efter att vulkanen Mount Egon på östra delen av ön Flores börjat förorena luften med aska och gas, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Läs mer om vulkanutbrott på sajten RSOE EDIS.
Kommentar: Fortsätter följa. Inga uppgifter om svenskar i området.

 

Tisdag 19 januari


Omvärldsbevakning 21.30

Fortsatta tågproblem i Göteborg
Trafikverket meddelar i kväll att det är störningar i tågtrafiken till och från Göteborg Central. Vissa tåg ställs in och andra tåg blir försenade. Felet beräknas vara avhjälpt under kvällen. Orsaken är ett kontaktledningsfel strax utanför Göteborg. Kontakta ditt tågbolag för mer information, råder Trafikverket.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Vinterkyla hotar barn på flykt
Fler barn och kvinnor flyr till Europa än tidigare. Den stränga kylan i sydöstra Europa hotar nu barns liv och hälsa. Det varnar FN:s barnfond Unicef för, skriver TT och SVT.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.30

Efter snökaoset i Göteborg: All flygtrafik är åter i full drift, enligt Swedavia. Fortfarande en del förseningar på tågtrafiken, enligt Trafikverket. Alla varningar på SMHI borta.

För övrigt ingenting att rapportera.

Mediebild flyktingsituationen 15:00

I dag dominerar nyheter om Margot Wallströms bostadsaffärer och kraftigt snöfall i Göteborg riksmediernas flöden. Den som vill läsa om flyktingsituationen i Sverige får gräva djupt. Frågan om barnäktenskap som väcktes i går dyker fortfarande upp, dock i överraskande låg utsträckning.

I gårdagens mediebild skrev vi om omyndiga flickor som efter flykten till Sverige blir placerade tillsammans med sina makar, trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag. Några medier följer nu upp ämnet. Till exempel har Sydsvenskan förhört sig om hur Malmö stad förhåller sig till frågan. Så här skriver tidningen:

”Under perioden november-december tog Malmö emot 16 asylsökande minderåriga flickor som uppgav att de var gifta. I samtliga fall fick flickorna följa med sina män till Migrationsverkets anläggningsboenden istället för att komma till HBV-hem.

– Skulle det vara någon som är yngre än 15 placerar vi dem inte tillsammans, säger Annelie Larsson, som är chef för sociala resursförvaltningen.”

Gårdagens avslöjande hos Sveriges Radio Ekot, vilket var upprinnelsen till att frågan lyftes, innehöll fler detaljerade uppgifter om hur det ser ut på lokal nivå. Kanske beror dagens stiltje i frågan på att inslaget var tämligen utförligt.

Säkerhetspolisen har ännu inte hunnit utreda alla ärenden från 2015 där Migrationsverket efterfrågade yttranden, skriver Sveriges Radio P4 Kristianstad. Det handlar om fall där Migrationsverket misstänker att en asylsökande skulle kunna innebära en säkerhetsrisk.
–- Det är ett ökat tryck på vår verksamhet i stort, även när det gäller den ordinarie uppföljningen inom kontraterrorverksamheten. Vi jobbar hårt just nu, och verksamheten där vi tittar på de här säkerhetsärendena är också utsatt för tryck, säger Sirpa Franzén, Säpos presschef.

Omvärldsbevakning 11.30

Långa köer på alla trafikleder runt Göteborg

Fortfarande vid 11-tiden var det stopp eller långa köer på alla in- och utfarter i Göteborg, enligt GP. Även tågen har fortsatt stora förseningar, bland annat på grund av kontaktledningsbrott, meddelar Trafikverket. Samtidigt drar sig snöfallet in över småländska höglandet och SMHI utökade Klass 1-varningarna med Kronobergs län under förmiddagen, samtidigt som de tidigare varningarna började tas bort.
Kommentar: Det värsta snöfallet verkar över och för Göteborgs del handlar det om störningar och förseningar. Krisinfo fortsätter följa.

Tekniska problem för Twitter
Twitter har tekniska problem över hela världen, vilket även fört med sig att vi inte kan omvärldsbevaka sociala medier just nu. Störningarna har pågått hela förmiddagen och har drabbat både webb och mobilappar.
Kommentar: Avbrottet i twitterflödet har väckt stor medieuppmärksamhet, bland annat passade Sydsvenskan på att tipsa om långläsning  under väntan.

Omvärldsbevakning 08.30

Snökaos ställer till trafikproblem i Göteborg
Göteborg har drabbats hårt av nattens kraftiga snöande med inställda tåg och flyg som följd, rapporterar bland annat Aftonbladet. Under förmiddagen väntas inställda tåg samt förseningar på grund av ett kontaktledningsfel vid Göteborgs central, orsakat av det kraftiga snöandet. Vägarna i trakten är igensnöade på många ställen och Trafikverket manar bilisterna att ta det lugnt och hålla avstånden. 
Under natten och morgonen varken startade eller landade några flyg på Landvetter. Även spårvagnstrafiken i Göteborg har påverkats av snövädret, med störningar på samtliga linjer.
Omfattningen av snöproblemen är fortfarande oklar, men SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall i Hallands län, Västra Götalands län och Jönköpings län.
Kommentar: Har gjort en nyhet av detta.

Måndag 18 januari


Omvärldsbevakning 22.30

Svårigheter få fram bostäder i Malmö
Under de närmaste åren står Malmö inför en dramatisk befolkningsökning, till följd av det ökade antalet asylsökande. Istället för 5 000 nya invånare räknar Malmö med 8 250 fler invånare per år fram till 2019. Trycket kommer att bli störst på bostadsmarknaden, då det måste byggas 4 000 nya bostäder varje år, skriver Sydsvenskan.
– Det behövs någon sorts politisk inriktning. Kommunala MKB kommer att bli en tung spelare framöver, men MKB kan inte göra allt. Det hade underlättat med mer statligt stöd för att få fram billigare bostäder, säger Malmö kommuns fastighetsdirektör Klas Johansson.
Kommentar: För kännedom.

Kraftigt snöfall på västkusten
SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar gällande kraftigt snöfall för västkusten, skriver Aftonbladet. Under natten till tisdagen kan det komma så mycket som 10 till 15 centimeter snö, vilket enligt SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg också kan innebära problem på vägarna.
Kommentar: För kännedom.

Farligt virus sprider sig i Sydamerika
Det farliga viruset Zika, som överförs till människor via myggor, sprids nu med stor hastighet i Sydamerika och närmar sig USA. Viruset kan orsaka svåra fosterskador och förra året kom allt fler rapporter om att smittade kvinnor i Brasilien födde barn med alldeles för små skallar och skadade hjärnor. Under måndagen tros det första fallet ha kommit till USA; en bebis med fosterskador orsakade av viruset rapporteras ha fötts på Hawaii. Amerikanska myndigheter avråder nu kvinnor från att resa i smittade områden.
I Sverige är myndigheterna medvetna om viruset men har inte utfärdat några andra rekommendationer än att man bör skydda sig mot myggor om man är gravid och reser i drabbade länder. Det rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom.

Hungersnöd hotar södra Afrika
Cirka 14 miljoner människor i södra Afrika riskerar hungersnöd efter en långvarig torka, konstaterar FN:s livsmedelsprogram WFP. Väderfenomenet El Niño som har orsakat torkan och WFP beskriver situationen som ”alarmerande”. Malawi, Madagaskar och Zimbabwe är några av länderna som är värst hotade, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom, då det rör sig om ett globalt katastroflarm.

Omvärldsbevakning 16.30

Vattenläckan i Köping lagad
Läckan är åtgärdad. Kommunen uppmanar boende att koka vattnet när det kommer tillbaka för att undvika eventuella problem. Informationen finns på flera språk. Enligt aftonbladet har flera fastigheter drabbats av översvämning på grund av läckan.
Kommentar: Uppdaterar nyheten i alla kanaler. Fortsätter att följa händelsen tills dricksvattnet är ok.

Brand i radhus i Skärholmen
Åtta bostäder evakuerades och räddningstjänsten hade 30 personer från fem stationer på plats vid en brand i en radhuslänga i Skärholmen, skriver aftonbladet. Branden började vid 10-tiden och enligt SVT var branden under kontroll först vid 16-tiden.
Kommentar: Har följt under dagen då branden var svårsläckt, men nu verkar det vara ok.

Flera personer gick igenom isen utanför Karlskrona
Två personer hamnade i vattnet utanför Långö i Karlskorna, ytterligare sju kunde inte ta sig i land skriver aftonbladet. Samtliga var vana långfärdsskridskoåkare. Räddningstjänsten säger till TT att isarna är väldigt lömska just nu.
Kommentar: För kännedom. Många ger sig ut på isar nu.

Göteborgs spårvägar inför dagliga kontroller av nödstoppen i spårvagnarna efter krismöte idag skriver GP.
Kommentar: För kännedom.

Snökaos i Östeuropa
Rumänien och Bulgarien har under senaste dygnet drabbats av oväder där hamnar, järnvägsstationer och skolor har tvingats stänga uppger SVT. Igår föll 30 centimeter snö i Rumänien, snöfallen väntas avta först i morgon. I Bulgarien uppger myndigheterna att ovädret kan leda till omfattande negativa konsekvenser för samhället i tre distrikt i södra Bulgarien. Där nederbörden, främst i form av regn, väntas fortsätta. I Bulgarien har ovädret hittills orsakat stora problem på elnätet och i trafiken.
Kommentar: För kännedom, håller koll på ytterligare ett dygn då ovädret fortsätter.

Mediebild flyktingsituationen 15.00

Det finns inget tydligt huvudspår i mediernas rapportering om flyktingsituationen. Flera nyheter berör integration och jämnställdhet i mer generella termer.
Debatten om huruvida det är relevant att koppla sexualbrott till etnicitet eller inte, fortsätter. Fotbollslegendaren och expertkommentatorn Ralf Edström väcker uppmärksamhet på Twitter när han efterlyste gratis kondomer till nyanlända. Ett annat exempel på hur ämnet debatteras är DN:s ledarskribent Amanda Björkmans text med rubriken Hatarnas hyckleri är patetiskt: ”Att personer som ägnar sina dagar åt att hata och hota kvinnor nu plötsligt är oroade för hur kvinnor behandlas i Köln eller i Kungsträdgården är skrattretande”, skriver hon.
Sydsvenskan uppmärksammar de volontärer som varit engagerade under hösten. Över 700 frivilliga hjälpte nyanlända flyktingar på Malmö central, skriver tidningen. Nätverket Refugees welcome to Malmö, som startade på nolltid, har nu 10 000 medlemmar.
Gränskontrollerna i Öresundsregionen behandlas av SVT-programmet Agenda som intervjuar Danmarks integrationsminister Inger Støjberg. Hon uttrycker förståelse för hårdare svenska gränskontroller, men säger att de också ställer till problem för den fria rörligheten i Norden och EU.
När det gäller färdvägarna för flyktingar genom Europa rapporterar SVT om en stor grupp som försöker korsa den rumänska gränsen. Landet har tidigare inte legat på den så kallade Västbalkanrutten som går från Grekland, via Makedonien, Serbien och vidare in i EU-landet Kroatien. Att Makedonien infört striktare regler, anges som möjlig orsak.
De 71 000 barn och ungdomar i åldern 1 - 18 år som kom till Sverige under 2015 skapar växtverk enligt TT. Kommuner vittnar om ett tufft jobb att utöka skolan i takt med alla nyanlända elever, enligt den lägesbeskrivning som nyhetsbyrån genomfört. Flera kommuner uttrycker irritation över ojämn fördelning.
Kommunerna har olika strategier när det gäller asylsökande gifta barn. I flera kommuner får de bo ihop med personen de är gift med, trots att barnäktenskap är olagligt i Sverige, rapporterar Sveriges radios Ekot. Enligt de uppgifter som Ekot fått fram har minst ett 70-tal gifta barn kommit under hösten, troligen fler.
Många av de flyktingar som har kommit till Sverige den senaste tiden har fått bo på turistanläggningar. Nu räknar Migrationsverket med att bli av med 5 000 platser när turistsäsongen kommer igång under våren, enligt SVT.

Omvärldsbevakning 11.30

Vattenläcka i Köping
Läckan är identifierad men oklart hur lång tid den tar att åtgärda. Skolor är stängda och sjukvården ställer in sin verksamhet skriver SR P4. Enligt TT har landstinget höjt beredskapen till katastrofläge.
Kommentar: Har skrivit nyhet samt publicerat på FB och twitter.Följer händelsen och uppdaterar vid behov.

Inget övrigt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08:20

Stor vattenläcka i Köping
En vattenledning har gått sönder vid vattentornet i Köping vilket medför att Köping, Kolsva och Munktorp är utan vatten. Det är fortfarande oklart hur lång tid det kommer ta att åtgärda felet, rapporterar Aftonbladet.
”Tekniska kontoret har full styrka ute och arbetet har börjat” skriver Köping kommun på sin hemsida.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Migrationsverket förlorar 5.000 platser när turisterna kommer
Många av de flyktingar som har kommit till Sverige senaste tiden har fått bo på turistanläggningar runt om i landet. När turisterna kommer till våren åker de dock ut på många håll, skriver SVT. Totalt blir Migrationsverket av med 5.000 platser på turistanläggningarna under våren.
– Det är en tuff uppgift. Det är jättesvårt att fixa det här, men vi har bra personal och vi jobbar stenhårt för att lösa det, säger Magnus Gustavsson på Migrationsverket.
Kommentar: För kännedom.

Strömlöst i Nättraby och Listerby
789 hushåll i trakterna kring Nättraby och Listerby är utan ström på grund av ett tekniskt fel som uppstått på kraftbolaget EON:s nät. Kraftbolaget jobbar med att åtgärda problemen, uppger Sveriges Radio.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Spårvagnar i Göteborg rena dödsfällor
De 65 spårvagnar som Göteborg köpte från det italienska bolaget Ansaldobreda i början av millenniet har i åratal varit en dödsfälla, uppger Göteborgs-Posten. Utöver rost, gnissel och mögel avslöjar GP att nödöppnarna till dörrarna inte alltid fungerar och det finns risk för att de inte öppnar sig när det är nödvändigt.
– Det här gör mig så förbannad så jag vet inte vad, det är extremt allvarligt. Börjar det brinna i vagnen och folk inte kan komma ut så är det kört, säger en spårvagnsförare som vill vara anonym av rädsla för att förlora sitt jobb.
Kommentar: För kännedom.