Vecka 33 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 21 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Ny civilförsvarsstrategi i Tyskland – medborgarna föreslås bunkra mat och vatten

Utifall Tyskland skulle drabbas av krig eller en svår katastrof föreslås tyskarna att åter börja bunkra dricksvatten och livsmedel, skriver DN. Tysklands nya civilförsvarsstrategi ska behandlas av regeringen i veckan och i DN säger MSB:s kommunikationsdirektör Svante Werger att det finns en tydlig trend i Europa att stärka det civila försvaret.

Kommentar: För kännedom. Besvarade en fråga på twitter och länkade till krisinfos sida om civilt försvar.  

Omvärldsbevakning 15.45

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.30

Bombdåd vid bröllop i Turkiet

Minst 50 personer har dödats i ett bombdåd riktat mot ett bröllop i den turkiska staden Gaziantep, nära gränsen till Syrien, uppger SVT. Ytterligare cirka 70 personer uppges vara skadade. Det är oklart vilka som ligger bakom dådet, men enligt TT/Sydsvenskan har president Erdogan i ett skriftligt uttalande sagt att Islamiska staten (IS) "sannolikt" ligger bakom attacken.

Kommentar: Följer, det kan finnas svenskar i området.

Lördag 20 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Brand i industribyggnad i Motala

Under lördagskvällen utbröt en kraftig brand i Ekenäs industriområde i Motala, uppger P4 Östergötland. På grund av kraftig rökutveckling uppmanades boende i närheten att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar. Senare under kvällen var branden under kontroll och rökvarningen drogs tillbaka. Ingen uppges ha skadats.

Kommentar: Inget VMA utfärdat, utan myndighetsmeddelande. Branden är nu under kontroll, bevakar.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget nytt att rapportera.

Fredag 19 augusti


Omvärldsbevakning 22.09

Zikaviruset
Nya fall av zikaviruset har upptäckts i South beach i Miami beach, Florida, dit tusentals svenskar reser varje år, rapporterar bland annat SVT.
Kommentar: Följer frågan långsiktigt eftersom zikaviruset väcker en del oro. I övrigt lugnt, riksmedier fokuserar på fotbollsfinalen i OS.

Omvärldsbevakning 16.25

Telefoniproblem i flera kommuner i Södermanland
Flens, Katrineholms och Vingåkers kommuner har drabbats av telefoniproblem som innebär att telefoniväxlarna inte kan nås. Dock uppges direktnummer fungera och kommunerna informerar på webben. Enligt Flens kommun har problemen orsakats av ett datahaveri. Arbete med återställning pågår men ingen felprognos finns. Vingåkers kommun och Katrineholms kommun har publicerat  telefonnummer till olika verksamheter på webbplatsen.
Kommentar: Har inte vidtagit några åtgärder eftersom de kan kommunicera via webben och direktnumren uppges fungera. Följer detta.

Överlämning 15.42

Svenska riksmedier har idag skrivit om mordet i Arboga, OS och publicerat uttalanden och turer kring ett svenskt tiggeriförbud. Ur samhällskrisperspektiv finns ingenting att notera, men vi fortsätter följa skogsbränderna i Kalifornien och översvämningarna i Louisiana i USA. 

Omvärldsbevakning 13.58

Trafikverket har meddelat att Södertäljebron öppnas för södergående trafik på måndag morgon, vilket vi har förmedlat i en nyhet. Inget övrigt att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.10

Kraftig brand i flerfamiljshus i Göteborg
På torsdagskvällen utbröt en kraftig brand i ett flerfamiljshus på Hisingen i Göteborg. Räddningstjänsten fick kontroll på branden på fredagsmorgonen. Det finns inga uppgifter om att någon har skadats.
Kommentar: Händelsen avslutad

Nya bilbränder i Malmö
Bilar brann under natten i stadsdelen Rosengård, rapporterar DN.
Kommentar: Bilbränderna har lett till mycket rapportering och diskussioner i medier och sociala medier, även otrygghet hos allmänheten där intervjuade personer säger att de inte vågar gå ut på kvällen

Zikavirus kan ha spridits till Miami Beach
Hälsomyndigheter i Florida har funnit att zikaviruset spridits lokalt i Miami Beach, enligt uppgifter till Reuters nyhetsbyrå. Det skriver GP. En handfull av zikafall har identifierats och myndigheterna undersöker nu vilket eller vilka områden som ska tas med i uppdaterade reseråd.
Kommentar: Ännu inte helt bekräftade uppgifter. Följ upp eventuella reseråd, Miami Beach är ett stort svenskt resmål

Torsdag 18 augusti


Omvärldsbevakning 21.30

FN:s humanitära hjälp i Syrien når inte fram Ingen nödhjälp från FN når fram till de hundratusentals syrier som lever i belägrade områden i Syrien, uppger FN:s fredssändebud. FN har ställt krav på en paus i striderna i minst 48 timmar för att FN och andra ska kunna undsätta alla de som har svårt att överleva, enligt Sveriges Radio.
Kommentar: Påverkar även svenska hjälporganisationer

Skogsbrand vid skjutbana i Örebro En skogsbrand bröt ut under torsdagseftermiddagen kring Försvarets skjutbana i Villingsberg. Nerikes brandkår uppgav vid vid 17-tiden att branden var under kontroll, skriver SvT Örebro.
Kommentar: Händelsen under kontroll, ingen spridning av branden som det ser ut.

Twitter har raderat 235.000 terrorkonton Twitter har stängt ned över 235.000 konton med koppling till terrorism de senaste sex månaderna, rapporterar CBS News. Totalt har Twitter stängt ned 360.000 konton med anknytning till terrorism sedan mitten av 2015. Kommentar: Noterar pga att intresset är stort för olika åtgärder för att hindra rekrytering till IS

Väg 101 vid Anderslöv i Skåne avstängd efter akut vattenläcka Arbetet beräknas pågå hela kvällen och större delen av natten, enligt Trelleborgs kommun. Enligt Trafikverket dirigeras trafiken om.
Kommentar: Trafiken kan ledas om, ingen publicering.

Överlämning 16.20

En lugn dag utan några större händelser. Inget särskilt att följa upp under kvällen.

Omvärldsbevakning 16:10

Snart är alla djur vaccinerade mot mjältbrand
Arbetet med att vaccinera djur mot mjältbrand har gått över förväntan. Snart är alla nötkreatur och får som ska vaccineras i området kring Omberg i Östergötland vaccinerade. Några nya fall har inte upptäckts i området, och risken för fler fall av mjältbrand minskar för varje dag nu när djuren vaccinerats, skriver Jordbruksverket på sin webbplats.
Kommentar: Fortsätter följa händelsen utifrån allmänhetens informationsbehov.

Omvärldsbevakning 11:30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Jordskalv i Windermere, Australien - New-Zealand
USGS-rapport om jordskalv med magnitud 5,7. Ännu inga rapporter om konsekvenser.
Kommentar: Enligt de första rapporterna verkar skalvet inte ha lett till skador på infrastrukturen. Följ upp

20-tal bilar brann i Norrköping
Ett tjugotal bilar förstördes under onsdagsnatten vid en garagebrand i Klockaretorpet i Norrköping. Elden spred sig snabbt även till bilar utanför garaget. Branden misstänks vara anlagd, skriver SvT.
Kommentar: Följer upp om det finns frågor/oro kring bilbränderna

Misstänkt bombman greps i Tyskland
Tysk polis har gripit en man som misstänks ha förberett en bombattack. Mannen greps i Eisenhüttenstadt på gränsen mot Polen, uppger SvT.
Kommentar: Följer rapporter om terrorhot eller risk för dåd i Europa.

Onsdag 17 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

USA:s utrikesminister på besök i Sverige
USA:s utrikesminister John Kerry befinner sig just nu i Sverige för att ett privat besök, uppger UD:s presstjänst till DN. UD ger inga uppgifter om syftet med besöket, utan hänvisar till USA:s ambassad.
Kommentar: Besöket kan föra med sig omfattande säkerhetsåtgärder,

Fortsatt hög säkerhetsnivå i Frankrike
Sveriges ambassad i Paris informerar om att Frankrike har fortfarande högsta säkerhetsnivå gällande eventuella terrorhot. Undantagstillståndet som rått sedan attackerna 2015 har efter terrordåden i Nice den 14 juli förlängts ytterligare 6 månader till 26 januari 2017.
Kommentar: Ambassaden har uppdatera info om vad som gäller för säkerhetsläget i Frankrike.

Omvärldsbevakning 17.00

Minst tolv svårt skadade efter tågolycka i Frankrike
Omkring tolv personer har skadats allvarligt, och femtio har fått lindriga skador vid en tågolycka har inträffat i södra Frankrike, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade nära Montpeiller i södra Frankrike.
Kommentar: Följer upp om svenskar kan ha drabbats

Regeringen vill skärpa straff för bilbränder
På onsdagen presenterade Regeringen förslag på åtgärder mot bilbränder och kriminalitet i utsatta områden. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman påpekade att bränderna innebär en risk för att människor utsätts för fara, och att det är oacceptabelt att polis och räddningstjänst riskerar att attackeras. Otryggheten för boende i utsatta områden måste motverkas, menade ministrarna. Regeringen föreslår bl. a. långsiktigt brottsförebyggande insatser och kraftfulla åtgärder mot kriminaliteten. Regeringen lagt förslag på en skärpning av lagstiftning och straffpåföljder och vill också göra det enklare att sätta upp bevakningskameror.
Kommentar: För kännedom. Är förslag som tas i Riksdagen i höst.

Inget minskat svenskt resande efter terrordåd
Trots terrordåd och oroligheter minskar inte resandet till utlandet. Däremot förflyttas populära semesterorter till andra platser, säger resebyråer till P4 Sjuhärad. Resandet till t ex Paris ska enligt resebyråer vara i samma nivå som innan attentatet.
Kommentar: Vet inte om detta är representativ statistik för hela landet. Bra med ökad kunskap om mönster för resande/resmål och vilka frågor och oro som eventuellt finns

Omvärldsbevakning 12.00

Klass 1-varning för kuling längs östkusten
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hela östra kusten.  Ett omfattande lågtryck i öster närmar sig och det kommer att vara kulingvindar i de östra farvattnen.
Kommentar: Följer väderutvecklingen och eventuella konsekvenser

Uppdatering: Översvämningarna i Louisiana och skogsbränderna i Kalifornien, USA
Fortsatt rapportering om att skogsbrändern i södra Kalifornien sprider sig. 82.000 personer måste evakueras, uppger bland annat DN. Situationen är fortfarande svår efter de kraftiga översvämningarna i Louisiana, där dödsfallen har stigit ytterligare  uppger SvT.
Kommentar: Det finns inga uppgifter hittills som tyder på att svenskar ska ha drabbats.

Omvärldsbevakning 07:45

Många evakuerade i Kalifornien efter skogsbrand
Flera skogsbränder pågår i Kalifornien. I ett bergspass mellan Los Angeles och Las Vegas har en skogsbrand växt till sig och föranlett myndigheterna att låta evakuera över 82 000 människor. Det skriver Aftonbladet.
Kommentar: Följer

Fler bilbränder i natt
Även i natt har bilar satts i brand. Nu drabbades bilägare i bland annat Husby, Norrköping, Linköping, Malmö och Lund, rapporterar Sveriges Radio. I stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping eldhärjades ett tjugotal bilar i en garagelänga, meddelar SVT.
Kommentar: Noterar

Tisdag 16 augusti


Omvärldsbevakning 21:45

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16:15

Dödlig fartygskollision i Grekland
Enligt uppgifter som återges av bland annat Aftonbladet har en motorbåt och en turistbåt krockat utanför ön Egina i Grekland. Fyra personer uppges ha omkommit.
Kommentar: Det finns ännu inga uppgifter om nationaliteten på de drabbade.

Överlämning 15:20

Krisinformation.se följer rapporteringen om översvämningarna i Louisiana, USA. Just nu spekuleras det kring om att läget kan komma att bli värre i och med att flödena väntas stiga. Räddningstjänsten i Malmö är bekymrade över de många anlagda bilbränderna som kan göra att Malmö tvingas ta hjälp av andra kommuners räddningstjänster för att klara av sitt uppdrag, skriver Sveriges Radio. 

Omvärldsbevakning 12:30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 07:30

Rädda Barnen varnar för global spridning av Gula febern
I länder som Angola och Kongo-Kinshasa pågår en epidemi av sjukdomen Gula febern. Organisationer som bland andra Rädda Barnen varnar för att smittan kan spridas globalt. Detta eftersom vaccinproduktionen tar lång tid, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Noterar.

Vattenläcka i Täby
Flera tusen har drabbats av en vattenläcka som uppstod på Södervägen i Täby på måndag kväll. Ett tappställe upprättades senare, uppgav Storstockholms räddningscentral för Aftonbladet.
Kommentar: Ingen bekräftad information om när vattenläckan beräknas vara åtgärdad.

Bilbränder
Det har enligt uppgifter i bland annar SVT skett ett antal bilbränder i natt, bland annat i Malmöområdet, Husby och Jordbro.
Kommentar: Noterar detta eftersom räddningstjänsten berörs.

Måndag 15 augusti


Omvärldsbevakning 21:50

Ingenting att rapportera.

Överlämning 16:15

Dagen har varit lugn. Inga pågående händelser att följa under kvällen.

Omvärldsbevakning 16:10

Kraftig explosion i Turkiet
En kraftig bilbomb har detonerat i närheten av ett trafikpoliskontor i den turkiska provinsen Diyarbakir, uppger  Hürriyet Daily News  och flera andra medier. Flera personer har dödats och många skadats, SVT nyheter.
Kommentar: Inget område där svenskar vanligtvis vistas. Det finns heller inga uppgifter om drabbade svenskar.

Omvärldsbevakning 12:30

Avsaltningsverk ska lösa vattenbristen på Öland
Vattenbristen på Öland ska byggas bort för gott. Borgholms kommun tar idag det första spadtaget på sitt avsaltningsverk som ska rena havsvatten till dricksvatten, rapporterar Sveriges Radio P4 Kalmar.
Kommentar: Bra att känna till med tanke på vattenbristen på ön.

Omvärldsbevakning 08.30

Skadade i panikutbrott på Rivieran
Många personer fick lättare skador när panik utbröt i franska turistorten Juan-les-Pins, mellan Nice och Cannes, sent på söndagskvällen.Efter att höga smällar hördes i området och trodde många människor i området att det rörde sig om ett terrordåd. Smällarna kom från fyrverkerier och ska ha kastats från ett fordon, uppger SVT Nyheter. Kommentar: För kännedom. Svenskar på plats uttalar sig i medier.

Katastroftillstånd utfärdat i Louisiana
USA:s president Barack Obama har utfärdat katastroftillstånd för översvämningarna i Louisiana, där räddningsarbetare har evakuerat mer än 20.000 invånare, enligt lokala myndigheter, uppger DN. Kommentar: För kännedom.

Tågen går igen på Västra stambanan
Tågen går igen på västra stambanan efter ett fel på en bro i Töreboda. Men stora förseningar är att vänta under söndagskvällen och trångt vid Stockholms och Göteborgs central, enligt Trafikverket.
Kommentar: Brofel åtgärdat och trafiken är åter igång.