Vecka 34 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 28 augusti


Omvärldsbevakning 21:00

Stora förseningar i tågtrafiken
SVT rapporterar att det under dagen har varit stora förseningar med tågtrafiken mot Stockholm, Gävle, Göteborg och Karlstad via Hallsberg på grund av elfel.
Kommentar: Noterar

Omvärldsbevakning 15:30

Vattenledning med bakterier hittad i Värmdö
Aftonbladet skriver att kokrekommendationerna för vattnet i delar av Värmdö kvarstår, trots att kommunen har hittat ledningen med tarmbakterierna. I Nacka har kokningsområdet minskat något, men man har inte lyckats ta reda på vad som orsakar problemet.
Kommentar: Fortsätter följa läget.

Störningar på grund av oväder i delar av södra Sverige
Enligt SR har SMHI utfärdat klass 1-varning för kuling i Skagerack, Kattegatt, Bälten och delar av Östersjön, och det finns risk för stora regnmängder i delar av södra Sverige. Tågtrafiken över Öresundsbron försenades tidigare under dagen på grund av strömavbrott, men är enligt uppgift igång igen.
Kommentar: Noterar.

Omvärldsbevakning 8:30

Inget nytt att notera. 

Lördag 27 augusti


Omvärldsbevakning 22:30

Risk för stora regnmängder 
Enligt SMHI finns risk för stora regnmängder och översvämning i Hallands-, Kronobergs-, Blekinges och Skånes län. I södra Norrland är fortfarande ett stort antal hushåll strömlösa efter blåsovädret, skriver Aftonbladet. 
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Kokrekommendationer på flera platser i landet
På flera platser i landet rekommenderas invånarna att koka dricksvattnet på grund av risk för vattensmitta. Tidigare utfärdade kokrekommendationer kvarstår och omfattar nu delar av kommunerna Värmdö, Nacka, Stenungsund, Tjörn, Hässleholm och Perstorp.
Kommentar: Följer utvecklingen och uppdaterar nyheter och sociala medier löpande. 

Omvärldsbevakning 16:30

Klass 1-varning i södra Norrland
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindar i Jämtland, Gävleborg och Västernorrland, rapporterar DN. Blåsten har lett till strömavbrott och träd som faller över vägarna, samt störningar i tågtrafiken i området. Enligt P4 Västernorrland uppmanas allmänheten att inte ge sig ut i trafiken, och räddningstjänsten har tvingas avbryta sina insatser. 
Kommentar: Följer utvecklingen löpande. 

Risk för E.coli i dricksvattnet
Hushåll i kommunerna Stenungsund och Tjörn som får sitt vatten via Stenungsundsvatten rekommenderas att koka vattnet på grund av risk för bakterien E.coli. Samtidigt kvarstår tidigare utfärdade kokningsrekommendationer efter att högre halter av koliforma bakterier har hittats i vattnet i delar av kommunerna Värmdö och Nacka. 
Kommentar: Följer utvecklingen och uppdaterar publicerade nyheter. 

Omvärldsbevakning 8:30

Inget nytt att notera förutom att helagotland.se rapporterar att branden i Visby nu är släckt. 

Fredag 26 augusti


Omvärldsbevakning 21:00

Kraftig rökutveckling efter flera bränder
I både Katrineholm och Visby har det under kvällen rasat bränder som orsakat kraftig rökutveckling. I de båda orterna har respektive räddningstjänst uppmanat närboende att stänga fönster, dörrar, ventilation och stanna inomhus. Ett antal hushåll i Visby ska, enligt medieuppgifter, vara utan ström med anledning av branden där. Lokalradion uppger att en kraftledning ska ha brunnit av.
Kommentar: Storstockholms brandcentral skriver på Twitter (kl. 2240) att branden är dämpad, men att släckningsarbetet kommer att pågå hela natten.

Enligt Katrineholmskuriren är rökutvecklingen i Katrineholm i nuläget under kontroll. Kommunen hänvisar till lokaltidningen för uppdateringar av läget. Vi håller ett öga på utvecklingen. Har delat info i sociala kanaler och nöjer oss så för nu, då nuvarande uppgifter pekar på att räddningsarbetet är framgångsrikt på båda orterna.

Omvärldsbevakning 15:30

Dricksvattnet i Värmdö och delar av Nacka ska kokas
Det kommunala dricksvattnet i Värmdö kommun ska kokas. Detta gäller även delar av Nacka. Prover visar att dricksvattnet är påverkat av koliforma bakterier. Uppmaningen gäller hela Värmdö förutom Ingarö och Sandhamn. I Nacka gäller det dricksvattnet norr om väg 222 i Saltsjö-Boo. Vatten finns att hämta i en tappkran på Ingarö på Mäster Palms väg vid Lövhamra. Nya prover kommer att tas löpande under helgen. Mer information hos Värmdö kommun och  Nacka kommun. Kommentar: Vi har publicerat nyhet och följer. Nyheten kommer att behöva uppdateras när ny info inkommer.

Omvärldsbevakning 11:15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08:30

Vattnet i Helsingborg och Höganäs är drickbart igen
Nu behöver boende i Helsingborg och Höganäs inte längre koka sitt dricksvatten. Det meddelade kommunerna på torsdagskvällen. I måndags upptäcktes tarmbakterier i vattnet och därför har invånarna uppmanats att koka det. Kommunerna vet inte var bakterierna kommer ifrån.
Kommentar: Delat i sociala medier, ändrar i nyhet. Frågan avslutad för vår del.

Undantagstillstånd i Italien
Den italienska regeringen har utlyst undantagstillstånd i de jordbävningsdrabbade regionerna. Det skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Vi följer händelsen. Ännu inga uppgifter om drabbade svenskar.

Bekräftat zikafall i Hong Kong
Enligt Dagens Nyheter har Hong Kong bekräftat sitt första fall av zikavirus. Det handlar om en kvinna som ska ha smittats i Karibien, skriver DN. Tidningen uppger också att Hong Kong nu har "hög beredskap" i frågan.
Kommentar: Vi följer zikas utveckling.

Torsdag 25 augusti


Omvärldsbevakning 21:00

Uppdatering vattenläcka Tanumshede
Ledningen ska enligt kommunens information nu vara lagad och man har börjat fylla på nätet igen. Enligt kommunen ska nätet ha full funktion igen omkring midnatt. Vattentankarna står dock kvar.
Kommentar: Ärendet avslutat för vår del.

Överlämning 16.10

Lugn dag. Fortsätt följa konsekvenserna av jordbävningen i Italien. Det finns i nuläget inga uppgifter om drabbade svenskar. Om de inte får tillbaka vattnet Tanumshede kan det också vara värt en koll.

Omvärldsbevakning 16.10

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 13.45

FN varnar för flyktingvåg
FN:s flyktingorgan UNHCR skriver att offensiven mot staden Mosul, som hålls av IS, kan skapa en flyktingvåg. Upp mot 1,2 miljoner människor kan påverkas av striderna om Iraks näst största stad, enligt UNHCR.
Kommentar: För kännedom då flyktingsituationen i området även kan påverka situationen i Europa.

Hel kommun utan vatten
Tanumshede är utan kommunalt vatten på grund av en läcka, skriver kommunen på sin hemsida. Vattentankar är utställda på olika ställen i Tanumshede. Det finns i skrivande stund ingen prognos för när vattnet ska vara tillbaka.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor från allmänheten eller om situationen blir långvarig. Kommunen och lokalradion har information till kommuninnevånarna.

Ryska styrkor i stridsberedskap vid Ukrainas gräns
Ryssland har inlett en stor militärövning och försatt sina styrkor vid Ukrainas och Baltstaternas gränser i stridsberedskap, det uppger Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu enligt Svt Nyheterna.
För två veckor sedan försatte Ukraina sina militära styrkor i Donbass-regionen och vid gränsen till det av Ryssland annekterade Krim i stridsberedskap.
Kommentar: Påverkar säkerhetsläget i Europa.

Omvärldsbevakning 08.00

Uppdatering: jordbävningen i Italien
Allt fler döda hittas nu i rasmassorna och är nu uppe i runt 250 skriver DN. I Amatrice, en av de värst drabbade byarna, bodde 70 personer på ett hotell, endast sju av dem har hittills hittats. Inga uppgifter om fler skadade svenskar, däremot har svenskar på väg ner till Italien kontakta UD med frågor.
Kommentar: Krisinformation följer. Ännu inga frågor från allmänheten om händelsen.

USA:s vicepresident Joe Biden i Stockholm torsdag-fredag
Aftonbladet rapporterar om trafikproblem i Stockholm på grund av Joe Bidens besök.
Kommentar: Endast för kännedom.

Onsdag 24 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Uppföljning: jordbävningen i Italien
Senaste uppgifterna är att120 människor tros ha omkommit och hundratals människor fortfarande saknas efter jordbävningen, skriver DN/TT. UD säger till tidningen att en svensk medborgare har fått lindrigare skador. Hårdast drabbade är städerna Amatrice och Accumoli i regionen Lazio och Pescara del Tronto i Marche.
Kommentar: Fortsätter att följa händelsen i Italien. Hittar i nuläget ingen ytterligre information om jordbävningen i Myanmar.

Explosion i vattenkraftverk utanför Jokkmokk
En explosion inträffade idag på vattenkraftstationen i Porsi, ingen människa ska dock ha skadats uppger SR P4 Norrbotten. Enligt Vattenfall som driver anläggningen är det oklart varför det exploderade men det ska ha skett vid en driftsättning. Kraftverket ligger i Luleälven, 45 km från Jokkmokk.
Kommentar: För kännedom.

Internet kan slås ut av ryska ubåtar, hävdas i ny svensk bok
Enligt författarna har Ryssland ett hemligt specialförband, Gugi, som arbetar i världshaven och som med hjälp av ubåtar kan slå mot den globala internet-trafiken, skriver DN.
Kommentar: Endast för kännedom om det kommer frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 16:10

Jordbävning i Myanmar
Flera medier, bland annat BBC News och SVT, rapporterar om jordbävningen i Myanmar. Dock får händelsen inte lika stor uppmärksamhet som jordbävningen i Italien. Sveriges ambassad i Bankok har information sedan tidigare om att Myanmar ibland drabbas av jordbävningar. Jordbävningens centrum skedde i närheten av ett område med många sevärdheter vilket gör det populärt för turister.
Kommentar: Krisinformation.se följer utvecklingen.  MSB har gått ut med nyhet om jordbävningen i Myanmar och Italien. För Myanmar beskriver myndigheten skadeläget som oklart.

Jordbävningen i Italien
Antalet omkomna och skadade fortsätter stiga, enligt medierapporteringen. Råden från Sveriges ambassad i Rom gäller fortfarande.
Kommentar: Krisinformation.se fortsätter att följa händelsen. MSB har gått ut med nyhet om jordbävningen i Italien och Myanmar.

Omvärldsbevakning 13:00

Jordbävningen i Italien
Flera medier, bland annat Aftonbladet, rapporterar om hur antalet omkomna efter nattens jordbävning fortsätter att stiga. Ambassaden har uppdaterat sin sida med det nedan nämda journummret.
Kommentar: Redaktionen fortsätter att följa händelsen.

Omvärldsbevakning 10.00

Jordskalvet i Amatrice, Italien
Dödssiffran efter jordskalvet som drabbade centrala Italien i natt uppges stiga och flera byar i närheten har drabbats. Enligt medieuppgifter saknas många människor och räddningsarbetet har försvårats, delvis på grund av att en bro utanför staden raserats i skalvet. Staden Amatrice med drygt 2800 invånare uppges ha mycket stora infrastrukturella skador, enligt bland andra The Guardian. Vissa uppgifter gör gällande att staden är helt eller delvis i ruiner. Italienska myndigheter har upprättat ett journummer till stöd för oroade och efterlyser blodgivare från alla blodgrupper. Röster har hörts under rasmassor, rapporterar internationella medier, och myndigheterna på plats räknar alltså med ett stort antal skadade. Enligt svenska UD finns inga uppgifter om drabbade svenskar. I sociala medier sprids uppgifter om att efterskalv kan slå till och människor med italiensk anknytning eller vänner i regionen oroas över detta.  
Kommentar: Krisinformation.se fortsätter bevaka händelsen.

Omvärldsbevakning 08:35

Följer utvecklingen kring jordbävning i Italien. I övrigt lugnt.

Tisdag 23 augusti


Omvärldsbevakning 20:30

Nu är även händelsen vid Stockholms tingsrätt över. I övrigt relativt lugnt.

Överlämning 16:30

Följ utvecklingen med det misstänkta föremålet vid Stockholms tingsrätt. Händelsen i Kungälv verkar vara överspelad.

Omvärldsbevakning 16:25

Misstänkt föremål vid Stockholms tingsrätt
Säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt har spärrats av efter att någon upptäckt ett misstänkt föremål, uppger flera medier, bland annat Aftonbladet.– Det finns inget uttalat hot. Man ska undersöka föremålet, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen, till tidningen.
Kommentar: Verkar i nuläget inte ha någon större påverkan på omgivningen, men vi följer händelseutvecklingen.

Misstänkt beväpnad man utanför skolor
Fyra skolor i Kungälv har hållit inne sina elever efter att en misstänkt beväpnad man setts till i Kungälv centrum, uppger GP. Polisen skriver på sin webbplats  att eleverna har fått lämna sina skolor vid 15-tiden och att polisen finns kvar i området. Polisen uppger att det inte finns anledning till fortsatt oro i området och det eventuella hotet inte har varit riktat mot någon lärare eller elev.
Kommentar: Eleverna har fått lämna skolorna och faran är över. Noterar händelsen eftersom det kan leda till oro och frågor hos elever och föräldrar.

Omvärldsbevakning 12.00

FN varnar för flyktingvåg
Offensiven mot IS fortsätter mot staden Mosul. FN larmar om att attacken på storstaden kan leda till över en miljon flyktingar, skriver DN.
Kommentar: För kännedom. Migrationsverket arbetar med generell analys för hur ev. flyktingström kan påverka  Sverige.

Stopp i tågtrafik förbi Stockholm
Vid lunchtid på tisdagen var det stopp i tågtrafiken förbi Stockholm södra efter en olycka vilket påverkar fjärrtåg och pendeltåg, uppger Aftonbladet. Enligt Trafikverket bör trafiken komma igång 12.45.
Kommentar: Kortvarigt stopp, enligt Trafikverket.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera.

Måndag 22 augusti


Omvärldsbevakning 21.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Bakteriefynd i dricksvatten i Helsingborg och Höganäs
Delar av dricksvattnet i Helsingborg och allt dricksvatten i Höganäs bör kokas sedan man funnit trambakterier i vattnet, skriver SR Krstianstad med fler medier.
Kommentar: Båda kommunerna har god information och har gått ut med informationen i samtliga kanaler. Delade deras information på Facebook och twitter. Skriver även en nyhet.

Omvärldsbevakning 12.30

Amerikanska vicepresidenten besöker Stockholm
Polisen informerar om USA:s vicepresident Joe Bidens besök i Stockholm under veckan. Trafikstörningar väntas för allehanda trafikslag och avspärrningar kan drabba både fotgängare, cyklister och fartyg.
Kommentar: Har delat polisens inlägg på Twitter för allmän information. Även Trafikverket har publicerat information om detta.  

Stora regnmängder väntas i delar av Norrbotten och Västerbotten
Fram till tisdag förmiddag väntas stora regnmängder i delar av Norrbotten och Västerbotten och SMHI har utfärdat klass 1-varningar.
Kommentar: Noterar och följer om varningsnivån skulle höjas eller om konsekvenserna blir stora.

Omvärldsbevakning 08.00

Tyfon på väg mot Tokyo
En tyfon väntas nå Japans huvudstad Tokyo skriver DN, och SVT uppger att runt 400 inrikesflyg har ställts in då vindbyar på 50 meter per sekund och häftiga regn väntas när tyfonen når Tokyo, uppger DN. Det finns även risk för översvämningar och jordskred.
Kommentar: Följer, då många svenskar reser till och vistas i Tokyo.

SMHI har nu utfärdat risker för stora regnmängder i Hallands-, Kronobergs-, Blekinges och Skånes län. Det kommer att komma kraftiga korta skurar med åska, därför finns det enligt meteorologerna översvämningsrisk. omkring 3.500 hushåll i södra Norrland strömlösa efter blåsovädret.