Vecka 35 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 4 september


Omvärldsbevakning 21:30

Danskt oväder ser inte ut att nå Skåne
De kraftiga danska skyfall som såg ut att vara på väg mot Skåne kommer nu att ta en sydligare rutt, enligt SMHI. När regnet väl dragit förbi väntas stabilt och torrt väder under veckan som kommer, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Tog upp denna nyhet eftersom SMHI tidigare under dagen varnade för kraftiga regnmängder över Skåne under kvällen. I och med detta besked får faran anses vara över.

Omvärldsbevakning 16.20

Stormen Hermine väntas tillta under söndagsnatten
Stormen Hermine som svepte in över Florida i fredags har skördat minst två människoliv och lämnat tusentals personer strömlösa, skriver Göteborgs-Posten. Under helgen har Hermine mojnat en aning, men meteorologer spår att den återigen kommer att nå orkanstyrka under natten till måndagen, när den närmar sig New Jersey och Virginia. New Jerseys guvernör Chris Christie har utlysts undantagstillstånd i tre av delstatens kustområden.
Kommentar: Fortsätter att följa stormens utveckling.

Omvärldsbevakning 12.20

Risk för kraftigt regn i Skåne
SMHI varnar för att kraftiga skurar kan komma att passera sydligaste Skåne under söndagskvällen. Det rör sig om regnmängder på mellan 30 och 50 millimeter på kort tid. TiB har samverkat med SMHI och länsstyrelsen i Skåne. I nuläget ser man dock inget akut behov av stöd.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 09.00

Fortsatta oroligheter i Södertälje
Under natten mot söndagen sattes bildäck sattes i brand i Hovsjö i Södertälje. Det kastades även så kallade bangers, knallskott, mot polisen samt mot en SL-buss, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Kan ge upphov till oro och frågor från allmänheten.

Lördag 3 september


Överlämning 23.40

Ovädret Hermine är i skrivande stund utanför den amerikanska östkusten, Vi fortsätter följa utvecklingen och UD:s rekommendationer. Journalproblemen hos Uppsala läns landsting fortsatte under lördagen och utvecklingen bör uppdateras. I övrigt en ganska lugn helg så här långt för vår del.

Omvärldsbevakning 23:15

Expert om ökad risk för sämre dricksvattentillgång
I en intervju med nyhetsbyrån TT under lördagen säger Folke K Larsson, som var huvudsekreterare i den så kallade dricksvattenutredningen, att det kan komma många fler larm om otjänligt dricksvatten i landet framöver. Nya investeringar, mer samverkan och regionala arbetssätt, är några av hans förslag i artikeln, som återges av bland andra SVT.
Kommentar: För kännedom. Krisinformation har publicerat flera nyheter på senare tid om problem med dricksvatten i olika kommuner.

Omvärldsbevakning 16.30

Fortsatta journalproblem 
Problemen med  landstingets journalsystem i Uppsala län fortsätter. Vården fungerar men tar något längre tid. Det skriver landstinget i ett pressmeddelande under lördagen. Patienter som inte har akuta besvär ombeds att vänta till nästa vecka med att kontakta vården.Landstinget befinner sig i förstärkningsläge och fortsätter att felsöka. Det finns för närvarande ingen prognos för när problemet kan vara löst.
Kommentar: Forttsätter följa

Uppdatering ovädret Hermine
Följderna av det tropiska ovädret Hermine blev inte så allvarligt som befarat i Florida. En kvarts miljon människor blev utan ström och lerig bråte överallt. Det skriver Dagens Nyheter på lördagseftermiddagen. Ovädrets bana åt nordost gör att det kan orsaka fortsatta problem över en stor del av nordöstra USA de närmaste dagarna. 
På lördagen drog ovädret vidare med starka vindar och kraftigt regn över South Carolina och North Carolina. Meteorologerna räknar med att det kommer att graderas upp till orkan ännu en gång när det kommer ut över Atlanten på sin väg mot vattnen utanför New York och Boston.
Kommentar: Fortsätter följa. Har delat UD:s rekommendationer till svenskar i området på facebook. Ingen information från UD på svenska på twitter om detta så här långt. En delad tweet från FEMA av ambassaden i Washington finns dock. 

Omvärldsbevakning 09:15

Stenkastning mot polis i Södertälje
En person greps misstänkt för våldsamt upplopp i Brunnsäng Centrum i Södertälje natt mot lördag. Det var vid midnatt somt polis beordrades till platsen efter uppgifter om att ett 20 tal ungdomar lagt ut bildäck i gatan och avfyrade fyrverkeripjäser och smällare, rapporterar Sveriges Radio.

Bilbränder i Västerås
Fem personbilar brann och ytterligare sex skadades i natt i Västerås. Bilarna stod på en parkering i bostadsområdet Bäckby. Det har inte varit oroligt i området den senaste tiden.Larmet inkom till polisen strax efter klockan halv ett natten mot lördag, enligt Sveriges Radio.
Kommentar: Båda händelserna ovan för kännedom. Kan ge upphov till frågor. 

Fredag 2 september


Omvärldsbevakning 23.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.40

Inget att rapportera.

Överlämning 15.00

Krisinformation.se följer rapporteringen kring ovädret Hermine. De svenska mediernas intresse har under dagen falnat något efter att ovädret nedgraderats och dragit vidare. Myndigheterna i USA har förmedlat mängder av riskinformation kring tropiska oväder. Delvis beror detta på att september är en temamånad lokalt för krisberedskap. Än så länge har vi inte sett rapporter om annat än omfattande elstörningar och elstörningar efter Hermine. I sociala medier är det en lättsam ton med vilken man kommenterar ovädret. Angående Uppsalas problem med journalsystemet som vi berättat om tidigare idag beskriver exempelvis DN problemen som en ”total kollaps av journalsystemet”. I övrigt rapporterar rikstäckande medier bland annat om att boende i stadsdelen i Kristiania i Köpenhamn rivit haschbodarna längs ”Pusher street”, om Macchiariniaffären, att Uzbekistans president avlidit och om det så kallade Arbogamordet där två misstänkta begärs häktade.

Omvärldsbevakning 12.40

Hermine har nått Florida och Georgia
Ovädret Hermine har nått Florida och nedgraderats till tropisk storm samtidigt som det drar in över delstaten Georgia. Hermine väntas dra vidare åt nordost och följa den amerikanska kustlinjen. I medier förekommer uppgifter om elstörningar och översvämningar. På BBC och via SVT:s liverapportering framgår att det lokalt rör sig om stora skador på infrastruktur och att myndigheter uppmanat människor att hålla sig inomhus.
Kommentar: Följer rapporteringen om eventuella skador från Hermine på Twitter och i medier. National Weather Service har varningar för tropiskt oväder längs stora delar av den amerikanska östkusten då ovädret drar vidare så vi följer fortsatt Hermine och andra tropiska oväder.

Journalproblem påverkar vissa vårdtjänster i Uppsala
Landstinget Uppsala meddelar att vårdens kapacitet påverkas av problemen med journalsystemen. Bokade besök genomförs men patienter som inte har akuta besvär ombeds vänta till nästa vecka med att kontakta vården. Tidbokning och receptförnyelse fungerar inte. Felprognos finns inte.
Kommentar: Noterar detta och har delat Landstingets twitterinlägg.

Omvärldsbevakning 08.30

Orkanen Hermine drabbar Florida
– Orkanen Hermine växer sig starkare snabbt och kommer att påverka stora delar av vår stat, sa Florida-guvernören Rick Scott tidigt på fredagsmorgonen, svensk tid, enligt Svt Nyheter. Orkanen drar under fredagsmorgonen, svensk tid, in över västra Florida, enligt National Hurricane center.
Kommentar: Följer med fokus på svenskar som befinner sig i riskzonen. Ingen information hos Sveriges ambassad.

Tsunamivarning Nya Zeeland uppdatering
Det kraftiga jordskalvet till havs norr om Nya Zeeland orsakade en mindre tsunami men inga skador har rapporterats, uppger lokal räddningstjänst för nyzeeländsk radio, enligt BBC.
Kommentar: Slutar följa.

Torsdag 1 september


Omvärldsbevakning 22.00

Tsunamivarning Nya Zeeland
En kraftig jordbävning har uppmätts till havs norr om Nya Zeeland. Landets räddningstjänst uppmanar människor att hålla sig ifrån stränder. Vissa kuststräckor ska också utrymmas, uppger Svt Nyheter. Enligt US geological surveys, USGS, skedde skalvet på 30 kilometers djup.
Kommentar: Det finns ännu inga uppgifter om konsekvenser. Följer utvecklingen.

Journalproblem landstinget Uppsala uppföljning
Det är fortsatta problem med journalsystemet, meddelar landstinget på sin webbplats. Man har övergått till att arbeta med papper och penna vilket innebär att mycket kommer att ta mycket längre tid men patientsäkerheten ska inte vara i fara, uppger landstinget.
Kommentar: Landstinget har information på sin webbplats. Slutar följa.

Omvärldsbevakning 16:00

Tropisk storm mot USA 
Den tropiska stormen Hermine hotar just nu USA. Inom ett dygn förväntas den nå kusten och ha uppgraderats till en orkan. Nu går Floridas guvernör Rick Scott ut och varnar allmänheten. Hermine befinner sig just nu i den mexikanska golfen och räknas som en tropisk storm. Men snart förväntas den kraftiga vinden nå Floridas kust, skriver GP. Stormen kan följas på Tropicalstormrisk.com
Kommentar: Ingen information hos ambassaden. Följer väderutvcklingen.

Rymdraket har exploderat i Florida
En Falcon 9-raket har exploderat under en obemannad testskjutning på Cape Canaveral i Florida, rapporterar AP. Byggnader flera kilometer bort skakade av explosionen och mörka moln vällde upp. Uppskjutningen är enligt Omni en del av SpaceX, entreprenören Elon Musks storsatsning på rymden, uppger flera medier, bland annat SR.
Kommentar: I nuläget inget som pekar på att allmänheten påverkats.


Omvärldsbevakning 12:30

Landstinget i Uppsala har tekniska problem med journalsystemet
Hälso- och sjukvården bedrivs som vanligt, men eftersom man har gått over till reservrutiner tar administrationen längre tid. Väntetiderna kan vara längre än vanligt, både i telefon och vid mottagningar, uppger landstinget på sin webbplats.
Kommentar: I nuläget verkar det inte ha någon större påverkan på patienterna. Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting nytt att kommentera.

Onsdag 31 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.07

Ingenting att rapportera.

Tisdag 30 augusti


Omvärldsbevakning 21.43

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.20

Tropiska ovädersäsongen på gång
Brittiska väderleksmyndigheten Met Office bloggar om att säsongen för tropiska oväder är igång med flera sådana på gång just nu på norra halvklotet, både utanför Hawaii och utanför Japan.
Kommentar: Noterar. Ingen åtgärd just nu men bra att känna till.

Överlämning 15.20

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 12.10

Tyfonen Lionrock på väg mot Japan
Aftonbladet skriver om evakueringar och inställda flyg i Japan i väntan på tyfonen Lionrock som ska anlända till landet senare under dagen.  Sveriges ambassad i Tokyo har inte omnämnt Lionrock specifikt men har en nyligen uppdaterad text om tyfoner med generell information om detta.
Kommentar: Följer vad som skrivs kring detta.

Omvärldsbevakning 08.00

Tyfon närmar sig nordöstra Japan
Tyfonen väntas nedgraderas till en tropisk storm när den når kusten under tisdaggskvällen men flera flyg har ändå ställts in, skriver DN.
Kommentar: För kännedom.

Många flyktingar räddade på Medelhavet
Italienska kustbevakningen meddelar att de räddat 6500 flyktingar, skriver SR.se.
Kommentar: För kännedom. 

Polisbevakning och avspärrningar när påven kommer till Skåne
Påven besöker Malmö och Lund i slutet av oktober. Det medför en del säkerhetsåtgärder som kan påverka bland annat trafik under besöket, skriver SR.se.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 29 augusti


Omvärldsbevakning 21:00

Inget nytt att notera.

Överlämning 16:15

Fortsätt följa dricksvattenproblemen på flera håll i landet.

Omvärldsbevakning 16:00

Skalv från Islands största vulkan
Islands största vulkan Katla hade två större skalv tidigt på måndagen uppger TT och flera andra medier.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 12:30

Vattnet behöver inte längre kokas i Tjörn och Stenungsund
Kokningsrekommendationerna i Tjörn och i Stenungsund är hävda.
Kommentar: Uppdaterat nyhet och spridit i sociala medier. 

Överlämning 7:00

Det har varit flera rapporter om förorenat dricksvatten på olika platser, dessa har bevakats under helgen men alla rekommendationer om kokning kvarstår. Fortsätt följ utvecklingen och uppdatera efterhand som läget ändras. Annars lugnt, några väderstörningar i södra och norra delar av landet. Håll koll på utvecklingen på LAX. 

Omvärldsbevakning 6:30

Skottlossning på Los Angeles flygplats
Enligt obekräftade uppgifter har människor evakuerats Los Angeles flygplats och flygtrafiken stoppats efter rapporter om skottlossning, rapporterar ABC News. 
Kommentar: Följer utvecklingen. 

FARC utlyser vapenvila
FARC-gerillan i Colombia har utlyst vapenvila och sätter därmed punkt för det 52-åriga kriget mot den colombianska staten, rapporterar BBC. 
Kommmentar: Noterar.

Fortfarande kulingvarsel
Enligt SMHI råder det fortfarande klass 1-varning för kuling i Sveriges södra farvatten. 
Kommentar: Följer utvecklingen.