Vecka 36 2016

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i media följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på sajten. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte bekräftad information, vilket enligt vår publiceringspolicy endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från media. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 11 september


Överlämning 22.00

Samtliga sju helikoptrar som tidigare fått flygförbud är i drift sedan lördag kväll, enligt TT. Driftproblemen på Kalixtele24 är över och det går att logga in som vanligt igen. För övrigt har det varit en mycket lugn helg ur kriskommunikationssynvinkel. Kommande dygn kan det vara skäl att hålla ett öga på tyfonen Meranti som just nu ser ut att nå Taiwan som kategori 1 om cirka 48 timmar.

Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 10.00

Ingenting nytt att kommentera.

Lördag 10 september


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.15

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 10.15

Nu flyger åter fyra av sju räddningshelikoptrar
Sjöfartsverket har under natten kunnat åtgärda ytterligare helikoptrar så att fyra av dem kan användas igen efter fredagens flygförbud, enligt SvT.
Kommentar: Sjöfartsverket bedömer att de därmed kan klara sitt uppdrag.

Risk för skogsbrand södra Sverige
SMHI varnar för risk för skogsbrand i Södermanland, Östergötland och östra Småland.
Kommentar: För kännedom

Fredag 9 september


Överlämning

Dygnet har varit lugnt. Har följt nyheten om att Sjöfartsverkets samtliga sju helikoptrar har fått körförbud på grund av lösa muttrar och skruvar. Då en av helikoptrarna har kontrollerats och fått godkänt att lyfta bedömer Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) att man fyller de internationella krav som gäller för flygräddning.

Omvärldsbevakning 21:40

Helikoptrar fick flygförbud efter lösa muttrar    
Vid lunchtid fick Sjöfartsverkets samtliga sju helikoptrar flygförbud efter att man upptäckt lösa muttrar och skruvar. Hittills har enbart helikoptern som nu finns i Ronneby kontrollerats och fått godkänt att lyfta, skriver Aftonbladet. Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) bedömer dock att man med den helikopter som nu åter är i beredskap uppfyller de krav som internationella regelverk ställer på beredskap inom området flygräddning. 
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Försvarsmakten nära höja beredskapen vid rysk militärövning
När Ryssland för en dryg vecka sedan genomförde en stor militärövning var den svenska försvarsledningen mycket nära att fatta beslut om höjd beredskap, erfar SVT Nyheter. Skälet till försvarsmaktens reaktion var snabba och omfattande ryska truppsammandragningar vid gränsen mot Lettland.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Stenkastning stoppar busstrafik i Södertälje
Bussbolaget Nobina har bestämt att dra in trafiken på sena fredag- och lördagkvällar till centrumen i Södertäljes stadsdelar Hovsjö och Brunnsäng, uppger P4 Stockholm. Orsaken är att bussar i området på senare tid har utsatts för stenkastning.
Kommentar: För kännedom.

Eldningsförbud införs i Blekinge län
Räddningstjänsterna i Blekinge län har nu beslutat om att återinföra eldningsförbud i hela länet, rapporterar P4 Blekinge. Det innebär att det är förbjudet att elda i skog och mark, men okej att grilla i i särskilt anordnade grillar. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 16:20

Magsjuka på skola i Malmö
Vinterkräksjuka troligen bakom det stora antalet magsjuka på skola i Malmö, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom.

Avspärrningar för mjältbrand tas bort
Jordbruksverket tog i dag bort avspärrningarna efter mjältbranden i Omberg, rapporterar SR P4 Östergötland.
Kommentar: För kännedom. Gjorde nyhet om händelsen.

Omvärldsbevakning 12.45

Tågolycka i Spanien
Flera skadade och omkomna när ett tåg på väg från Vigo i Spanien till Portugal spårade ur i norra Spanien, skriver DN. 
Kommentar: För kännedom.

Magsjuka på skola i Malmö
163 elever och 18 lärare har blivit magsjuka på en skola i Malmö, skriver Sydsvenskan. 
Kommentar: Oklar smittkälla. För kännedom.

Skolor låstes i Borås
Skolor i Borås låstes efter att en man attackerat en flicka, skriver DN. 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00

Stopp för tågtrafiken i Uppsala efter olycka
Sedan klockan 07.00 råder det stopp för all tågtrafik till och från Uppsala på grund av en olyckshändelse, rapporterar P4 Gävleborg. Stoppet påverkar fjärrtågstrafiken på sträckorna Stockholm - Gävle/Sundsvall samt Stockholm - Falun/Borlänge. Även regionaltågen mellan Uppsala och Sala påverkas. I nuläget finns det ingen prognos om när trafiken kan återupptas.
Kommentar: Följer utvecklingen. Observera att detta inte är samma olycka som orsakade stora förseningar under gårdagen, detta ska röra sig om en person som har körts på av ett tåg.

Torsdag 8 september


Omvärldsbevakning 22.15

Kraftiga bränder i turistområde
Över 2 000 brandmän har satts in för att bekämpa de skogsbränder som härjar i Portugal. Det senaste området som har drabbats i landet är turistregionen Algarve. Under onsdagen ska bränderna ha fått ny explosionsstyrka, efter det att man trodde att de nästan var släckta, skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: Följer utvecklingen. Kan påverka svenska turister i området.

Tågtrafiken norr om Stockholm åter igång
Sedan en lastbil kört in i en järnvägsbro i Häggvik vid 16-tiden stod all tågtrafik stilla under två timmar. Vid 18-tiden gavs det dock klartecken för tågen att återigen rulla på bron, rapporterar Sveriges Radio.
Katarina Wolffram på Trafikverket uppgav tidigare under kvällen att pendeltågens förseningar skulle vara över vid 19-tiden, medan det skulle ta hela kvällen för fjärrtågen att komma ikapp tidtabellen.
Kommentar: Tog upp denna nyhet tidigare under kvällen. De värsta förseningarna verkar nu vara över och tågtrafiken återupptagen.

Omvärldsbevakning 18.10

Stopp i tågtrafiken norr om Stockholm
Det råder stopp i tågtrafiken norr om Stockholm sedan en lastbil vid 16-tiden körde in i en bro på Sollentunavägen, rapporterar P4 Stockholm. Tågen står mellan Häggvik- Rotebro och i nuläget finns ingen prognos när trafiken kan återupptas.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.00

Driftstopp efter avgrävd kabel i Surahammar
Ett kabelbrott i Surahammar drabbar IP-telefoni och internet för vissa kunder i Surahammar, Ramnäs och Virsbo, meddelar Surahammars kommun och SVT Västmanland. Felet väntas vara åtgärdat klockan 22.00 i kväll uppger leverantören Suravision. 
Kommentar: För kännedom i fall vi får frågor eller om avbrottet leder till svårigheter att nå 112 eller annat samhällsstörande.

Omvärldsbevakning 11.30

Luftrummet ovanför Arlanda stängdes
Luftrummet var bara stängt en kortare stund vid tiotiden på förmiddagen. Orsaken var en drönare som kommit in på området.
– Det har hänt att privatpersoner är ute och flyger på fel ställe med drönare, det är allvarligt, säger Johan Live, pressansvarig på Swedavia till Svt Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Problem med drönare debatteras då och då.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting nytt att kommentera.

Onsdag 7 september


Omvärldsbevakning 22.00

Ingenting nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 16.50

Störningar i tågtrafiken
Trafikverket meddelar att det är stora störningar i tågtrafiken söder om Stockholms central. Detta påverkar både fjärrtåg och lokaltåg.
Kommentar: För kännedom, i fall vi får frågor.

Omvärldsbevakning 11.45

Svårt för nordafrikanska gatubarn att återvända
Det lever omkring 800 gatubarn från Nordafrika på gatan i Sverige, enligt organisationen Habibi, vars syfte är att hjälpa gatubarnen.
Enligt Tobias Glad på Habibi har de som har återvänt till Marocko mötts av familjer som inte vill ta emot dem.
– Sen är de tillbaka i Europa igen på nolltid. Vi har pojkar som har gått till Marockos ambassad i Sverige och sagt att de vill hem men Marocko säger nej. Vi har pojkar som självmant har valt att lämna Sverige men de blir tillbakaskickade hit, säger han till Aftonbladet.
Kommentar: Det har under perioder varit mycket diskussioner om gatubarn, både i etablerade och sociala medier. Kan ge upphov till frågor till myndigheter från allmänheten.

Ökad bevakning på Södertälje sjukhus efter sabotage
Sedan man funnit sabotage mot elanläggningar i den nya delen av Södertälje sjukhus har bevakningen skärpts, rapporterar Länstidningen Södertälje. Landstingets fastighetsbolag Locum tror inte att händelsen ska försena bygget av den nya delen av sjukhuset.
Kommentar: För kännedom, i fall det uppstår spekulationer om motiv eller gärningspersoner.

Värmebölja i Sydeuropa ökar risk för bränder
På flera ställen i södra Europa varnar myndigheterna för extremt höga temperaturer, uppger Svt Nyheter.  På flera ställen rasar också svårsläckta bränder, enligt Svt Nyheter.
Kommentar: Många ställen där det befinner sig svenskar är drabbade.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting nytt att kommentera.

Tisdag 6 september


Omvärldsbevakning 22.00

Nya riktlinjer från WHO om zikavirus
Från att tidigare ha rekommenderat enbart män att praktisera säkert sex åtta veckor efter besök i smittat område gäller rekommendationen nu båda könen och säkert sex eller avhållsamhet i sex månader, skriver FN:s världshälsoorganisation WHO.
Kommentar: För kännedom.

Överlämning 15:30

Lugn dag. Håll gärna ett öga på kommentarer i sociala medier, då det fortsätter komma in litegrann angående gårdagens crowdsourcing.

Omvärldsbevakning 15:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 12:30

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08:00

Stormen Newton uppgraderas till orkan
På måndagen uppgraderades den tropiska stormen Newton till orkan och fortsatte sin bana mot halvön Baja California i Mexiko, skriver Dagens Nyheter. Runt klockan fyra på eftermiddagen lokal tid var stormen ungefär 35 mil sydöst om turistorten Cabo San Lucas och rörde sig nordväst, enligt Reuters som hänvisar till den amerikanska vädermyndigheten National Hurricane Center.
Kommentar: Följer orkanens utvecklingen. Kan komma att påverka svenska turister i området.

Måndag 5 september


Omvärldsbevakning 22:00

Minst tusen evakuerade efter skogsbrand i Benidorm 
Minst tusen personer har evakuerats från bostäder längs med den spanska kusten sedan en skogsbrand har spridit sig nära turistområdena kring Benidorm, rapporterar Sky News. Göteborgs-Posten skriver om några svenska turister som visserligen inte direkt själva påverkats av branden, men som befinner sig i området och bevittnar förödelsen. Branden misstänks vara anlagd.
Kommentar: Följer utvecklingen i händelse av att branden skulle växa. Kan påverka svenska turister i området. Ingen information om branden på UD Resklar än så länge.

Överlämning 16:40

Lugn dag där våra egna kanaler helt dominerats av testet av signalen för Viktigt meddelande samt vår crowdsourcing runt detta. Mycket aktivitet!

Omvärldsbevakning 16:00

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 12:15

Inget nytt att kommentera.

Omvärldsbevakning 08:15

Flera bilbränder under natten
Under natten till måndagen brann ännu en bil i Malmö, skriver Sydsvenskan. Branden tros vara anlagd, men polisen har ännu inte några misstänkta i ärendet. Samtidigt rapporterar P4 Blekinge om att en bil också ska ha brunnit i Ronneby kommun under söndagskvällen. Även ett soprum i Olofström rapporteras vara helt utbränt.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.

Flera bränder under gårdagen och natten
P4 Stockholm rapporterar att en industrifastighet i Nykvarn har fått stora skador vid en brand som startade vid ettiden inatt. Under morgonen har man fått branden under kontroll och nu arbetar man med eftersläckning. 
Under natten bröt det ut en brand i en lada i Västerslöv i Östra Göinge kommun, uppger SVT Nyheter Skåne. Ladan totalförstördes och vid sjutiden på måndagsmorgonen pågick ännu eftersläckningsarbetet.
SVT Nyheter Skåne rapporterar även en restaurang i Kristianstad brann under gårdagen. Sent på söndagen greps en man, misstänkt för mordbrand.
Kommentar: För kännedom. Utöver för branden i Kristianstad förekommer inga medieuppgifter om att de andra bränderna skulle vara anlagda.